In het nieuws

“Dood Bin Laden voelde als persoonlijke afrekening”

Foto van 'Ruben Eg'

7 JUL 2011

Eens een Navy Seal, altijd een Navy Seal. De nu 48-jarige Howard Wasdin verliet in 1995 de speciale antiterrorisme-eenheid van het Amerikaanse leger. Hij behandelt inmiddels als chiropractor mensen aan onder meer rugpijn. “De Navy Seals verlaten was het zwaarste wat ik ooit heb gedaan”, vertelt hij. “Ik was drie keer neergeschoten, lag in een scheiding en kampte met kwesties waarvan ik niet wist dat ik ze had, zoals overlevingsschuld. En dan kwam ook nog de vraag wat ik buiten het leger moest doen.”Wie is opgegroeid in het leger kan moeilijk wennen aan de ‘gewone’ wereld?
“Je slaat de spijker op zijn kop. Ik zat mijn hele leven in het leger en was nooit blootgesteld aan de burgerwereld. Ik had werkelijk geen idee hoe het daar aan toe gaat. In het leger heb je een commandostructuur en weet je hoe mensen in je team reageren. Zulk teamwerk bestaat niet in de normale wereld. De overgang was heel moeilijk. Ik werkte eerst met de beste mensen die er op deze planeet zijn, en kwam daarna in een wereld waarin ieder voor zichzelf bezig is.”Je was scherpschutter bij de Seals. Hoe sluit een mens zich emotioneel af van zijn opdracht iemand neer te schieten?
“Die vraag wordt mij vaak gesteld. Je hoeft je niet emotioneel af te sluiten, maar onthouden dat je het juiste doet. Het klinkt maf, maar je doet het voor god en vaderland. Als ik mijn werk niet doe worden mijn mensen gedood en kunnen Amerikaanse levens verloren gaan. Je bent haast religieus toegewijd aan je werk. Daarbij schiet je vaak van zeer lange afstand en observeer je wat er rond het doel gebeurt. Dat laatste is je belangrijkste taak. In totaal bestaat 90 procent van je werk uit informatie en inlichtingen doorgeven en slechts 10 procent uit schoten lossen.”Dacht je direct aan jouw oude eenheid toen bekend werd dat Bin Laden was uitgeschakeld?
“Onmiddellijk. Er zijn maar twee eenheden die zo’n actie kunnen uitvoeren: Team Six of Delta Force. Toen ik hoorde hoe de operatie was verlopen herkende ik onmiddellijk het handelsmerk van Team Six. Het voelde ook als een persoonlijke afrekening. Ik ben in 1993 drie keer neergeschoten bij de poging de Somalische rebellenleider Mohammed Farrah Aidid in Mogadishu te arresteren. Eén van onze Black Hawk-helikopters is toen neergeschoten door lui die door al-Qaida waren gefinancierd, getraind en bewapend. Het neerschieten van deze man heeft een speciale plek in mijn hart, net als bij nabestaanden van slachtoffers van het World Trade Center.”Je was emotioneel?
“Niet echt emotioneel. Ik zal niet liegen; een deel van mij wou dat ik bij de operatie aanwezig was. Mijn vrouw maande mij te gaan zitten tijdens het nieuws op tv omdat ik maar door de kamer bleef stampen. Ik werd pas blij toen bekend werd dat niemand van de ‘good guys’ gewond was geraakt.”Wat is het handelsmerk van Team Six eigenlijk?
“In staat zijn in korte tijd in en uit een compound te geraken. En weg te zijn zonder iemand de kans te geven te reageren of iemand te doden, maar de operatie toch kunnen voltooien. Dat is ook het motto binnen Team Six: improviseren en de missie toch afronden.”De betrokken Seals hebben lang getraind op deze missie, zelfs met een precies nagebouwde woning. Is dat standaard?
“Dat hangt van de beschikbare informatie af. Wat als pas ontdekt wordt waar Bin Laden zich bevindt en dat hij de volgende dag weer weg is? Dan moet de operatie direct van start gaan. Alleen als er tijd is kan er goed getraind worden. Bedenk wel dat deze jongens elke dag trainen. Niet voor een speciale operatie, maar voor élke situatie. Ik ben zelf op missies geweest waar je maar een paar uur hebt en het toch moet doen. De kans van slagen is alleen veel groter als je een situatie vooraf kunt nabootsen op een training. Maar het is niet nodig.”Hoe intensief zijn die trainingen?
“Je verschiet op dagelijkse trainingen tonnen aan munitie, terwijl je in actie maar een paar kogels afvuurt. Bij een operatie kom je niet zoveel mensen tegen en schiet je maar weinig. Maar je traint steeds weer om elke situatie tegen te komen. Je wapen altijd goed vasthouden, vechten en explosieven op een deur aan te brengen, het moet volkomen automatisch gaan. Hoe meer je traint, des te minder je bloedt in een oorlog.”Heb je als ex-commando deze aangeleerde reflexen nog?
“Ja. Gek genoeg nog steeds. Ik kan niet met mijn rug naar de deur zitten in een restaurant. In een gezelschap check ik altijd de handen van mensen; wat doet iemand, kijkt hij verdacht, heeft hij een wapen? Des te langer je geen Seal meer bent, des te meer je leert ontspannen. Het kostte mij jaren niet elke persoon te observeren op straat. Maar in elke nieuwe omgeving schat ik nog wel automatisch de situatie in. In een vliegtuig bekijk ik zelfs elk persoon. Hoort iedereen hier wel thuis? Maar het is nu minder erg dan het ooit was.”De Bin Laden-operatie duurde veertig minuten. Is dat lang?
“Dat is het zeker. Ik vermoed dat het langer duurde dan gedacht, omdat er een helikopter neerstortte en moest worden vernietigd. Ook moesten ze door de muur gaan, data verzamelen. Als dat niet was gebeurd schat ik dat de actie tien tot vijftien minuten had geduurd.”
Hoe is de sfeer in het team na afloop van zo’n missie?

“Er zullen enkele minuten zijn van handen schudden, schouderklopjes en opluchting. Weer aan de dood ontsnapt! Maar eenmaal terug op de basis is dat weg. Het is debriefen en het materiaal klaarzetten voor de volgende missie. En die missie komt vaak de volgende dag weer.”Spelen er op een missie als deze nog persoonlijke emoties mee?
“Absoluut. Elke Amerikaanse soldaat zou dit enigszins persoonlijk opvatten. We zijn op ons grondgebied aangevallen door terroristen. Naar deze man is tien jaar gezocht. De commando’s zullen zich zeker realiseren dat ze geschiedenis hebben geschreven. Veel moslims zullen inmiddels wel inzien dat al-Qaida hun vriend niet is omdat deze organisatie net zo makkelijk moslims doodt als christenen. Het boegbeeld dat al-Qaida bij elkaar hield is nu dood. Het is een kwestie van tijd dat met zijn opvolger Ayman al-Zawahiri is afgerekend. Dat zal dan de doodsteek voor deze organisatie zijn.” Vind je deze missie echt historisch?
“Persoonlijk vind ik het afrekenen met deze volslagen gek en moordenaar de belangrijkste militaire operatie die sinds de Tweede Wereldoorlog is uitgevoerd.”
Toch verliep de missie niet geheel vlekkeloos.

“Ik noem het toch de perfecte operatie, vanwege de logistiek het doel te bereiken en de manier waarop het gebouw er uit zag. Ik ben zelf nooit betrokken geweest bij een operatie die zo goed is verlopen als deze. Zelfs ondanks dat er een helikopter is gecrasht. Dat is een les die uit de missie in Somalië is geleerd. Toen daar een helikopter neerstortte was er geen assistentie. Ditmaal stond er een helikopter stand-by om de mensen op te halen. Dat was een goede les van Mogadishu.”
Het contrast met de misgelopen missie in Mogadishu kon niet groter zijn?

“Dat ben ik met je eens. Ik was erg ontdaan over de nasleep, eigenlijk iedereen die er bij betrokken was. We boekten namelijk vooruitgang in Mogadishu; we brachten voedsel naar de bevolking en maakten een einde aan een burgeroorlog die duizenden slachtoffers had gemaakt. Toen Bill Clinton ons na de mislukte missie terugtrok brak hij onze rug. We moesten vasthouden en afmaken wat we waren begonnen. Hierdoor kreeg al-Qaida ook de kans zich van 1993 tot 2001 enorm te ontwikkelen in Somalië."En nu zijn de Navy Seals weer populair?
“Ik kan daar niet op antwoorden. Seals worden eeuwig herinnerd, of het nu goed gaat of slecht. Van de succesvolle acties tegen piraten in de wateren rond Somalië of de actie tegen Bin Laden tot aan mijn operatie in Mogadishu die volledig misging. Het laat hoe dan ook een diepe indruk na. Ik ben alleen blij dat deze jongens betere herinneringen hebben dan ik.” President Obama ziet meer in acties van kleine eenheden als Seals dan in het sturen van een enorme troepenmacht zoals zijn voorganger Bush deed in Afghanistan en Irak. Deel je die visie?
“Dat deze aanpak beter is geloof ik zeker. Dit is de toekomst van oorlogvoeren. Ik heb indertijd niet op Obama gestemd, maar ik bewonder hem enorm vanwege de manier waarop hij zaken aanpakt. De manier waarop Bin Laden werd uitgeschakeld werkt veel beter. Het leidt tot minder schade en zet het leven van minder mensen op het spel. Dit soort operaties zul je in de toekomst nog veel vaker zien.”


Strandgangers gewaarschuwd voor boze zeehond Bob

Strandgangers gewaarschuwd voor boze zeehond Bob

Foto: Stichting RTZ-Velsen

Foto van 'Metro'

29 MIN

Stichting Reddingsteam Zeedieren Velsen waarschuwt strandgangers voor een boze zeehond bij IJmuiden. Bob, zoals de zeehond wordt genoemd, lijkt het strand niet te willen delen met bezoekers.

De stichting kreeg in de afgelopen weken meerdere meldingen over de zeehond, die afkomstig is uit Schotland. Zo werd er onder meer gemeld dat hij achter mensen aan gaat als ze te dichtbij komen. „Ik lijk zo lief, maar ik heb tanden en ik bijt je”, schrijft de stichting.

Honden


Teller Elfstedenzwemtocht op 2,7 miljoen

Teller Elfstedenzwemtocht op 2,7 miljoen

Van der Weijden passeert Dokkum tijdens Elfstedenzwemtocht. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

49 MIN

Maarten van der Weijden heeft met zijn Elfstedenzwemtocht tot nu toe 2,7 miljoen euro opgehaald. Dat is meer dan vorig jaar rond dit tijdstip. Toen stond hij op het podium in Leeuwarden en stond de teller op 2,5 miljoen euro.

Van der Weijden is voorbij Burdaard en op weg naar Bartlehiem. Vervolgens verloopt zijn route via de Tegeltjesbrug, een ereboog voor de schaatsers van de Elfstedentocht, richting eindstation Leeuwarden. Naar verwachting komt Van der Weijden rond 14.40 uur aan in Bartlehiem.

Kip met rijst


Van der Weijden passeert Burdaard voor tweede keer

Van der Weijden passeert Burdaard voor tweede keer

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Maarten van der Weijden komt steeds dichter bij het einde van zijn Elfstedenzwemtocht. Maandagmiddag kwam hij rond 13.30 uur aan in Burdaard. Het is de tweede keer dat hij langs het dorp zwemt waar hij vorig jaar moest opgeven.

Nog 15 kilometer

Langs de kant van het water in Burdaard staat een grote groep mensen te juichen. Van der Weijden begint aan de laatste 15 kilometer. Hij heeft nu 181 van de 196 kilometer gezwommen. Voor hij in Leeuwarden aankomt, zwemt Van der Weijden nog langs Barthlehiem en Tegeltjesbrug.


Zeldzame haaiensoort gespot in de Noordzee

Zeldzame haaiensoort gespot in de Noordzee

De voshaai is zeer zeldzaam in de zuidelijke Noordzee. Foto: Ecomare

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Op de Noordzee is een zeldzame haai gespot. De voshaai werd vorige week tussen de Duitse eilanden Borkum en Helgoland gezien door een voorbijganger op een boot.

Zeer zeldzaam

De haai sprong daar een aantal keer boven het water uit. De voorbijganger wist het spectaculaire tafereel vast te leggen op film en stuurde de beelden naar natuurcentrum Ecomare. Het natuurcentrum laat weten dat om een voshaai gaat, die zeer zeldzaam is in de zuidelijke Noordzee. Het is de eerste keer dat Ecomare een melding van een voshaai binnen heeft gekregen.


Amsterdam denkt na over excuses slavernijverleden

Amsterdam denkt na over excuses slavernijverleden

Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De gemeente Amsterdam overweegt excuses te maken namens de hoofdstad voor het slavernijverleden. Verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink van GroenLinks zegt dat het college van burgemeester en wethouders ‘welwillend’ staat tegenover een initiatiefvoorstel van een meerderheid van de gemeenteraad.

Zijn woordvoerster bevestigt een bericht hierover in Het Parool. De gemeente gaat het komende jaar de exacte rol onderzoeken van de gemeente Amsterdam in de slavernijgeschiedenis. „Als je excuses maakt, moet je wel weten waarvoor precies”, zegt Groot Wassink.

Noodzakelijk


Geen verdere daling in vaccinatiegraad bij kinderen

Geen verdere daling in vaccinatiegraad bij kinderen

Een hogere vaccinatiegraad verkleint de kans dat in de toekomst ziekten zoals mazelen uitbreken. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het aantal ouders dat hun kinderen laat inenten via het Rijksvaccinatieprogramma is vorig jaar niet verder gedaald. Dat staat in een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Einde aan dalende trend

Het gaat om vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio en de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond. De gemiddelde percentages voor deze vaccinaties liggen ruim boven de 90 procent. Ook de landelijke vaccinatiegraad van HPV is met 45,5 procent volgens het RIVM gelijk aan het jaar ervoor. „Hoewel de landelijke vaccinatiegraad nog niet terug is op het oude niveau, is er een einde gekomen aan de dalende trend”, stelt het gezondheidsinstituut.


Vrachtwagen kantelt: liters eigeel op straat

Vrachtwagen kantelt: liters eigeel op straat

Het opruimen duurt naar verwachting nog een aantal uur. Foto: Politie Basisteam Hoorn

Foto van 'Metro'

3 UUR

Een vrachtwagen van een Friese eiverwerker is vanochtend in Zwaag gekanteld en op een fietspad terechtgekomen. Een deel van de later, zo’n 15.000 liter eigeel, stroomde uit de wagen.

Dat leverde een bijzonder plaatje op. Over de kruising waar het ongeluk maandagochtend gebeurde, stroomde duizenden liters eigeel.

Vrachtwagen kantelt: liters eigeel op straat

Foto: Politie Basisteam Hoorn


Ook Rutte geeft Van der Weijden steuntje in de rug

Ook Rutte geeft Van der Weijden steuntje in de rug

In een tweet prijst Rutte Maarten van der Weijden. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Premier Mark Rutte heeft Maarten van der Weijden een steuntje in de rug gegeven voor de laatste kilometers van zijn Elfstedenzwemtocht in Friesland. In een tweet prijst Rutte de zwemmer die maandagochtend in Dokkum zijn tiende stempel kreeg en op weg is naar Leeuwarden.

„Maarten van der Weijden is nu voorbij Dokkum en op koers voor een waanzinnige prestatie. Veel succes met de laatste zware dag van jouw Elfstedenzwemtocht voor het goede doel. Heel Nederland zwemt vandaag met jou mee”, twitterde Rutte.

Laatste stempel


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

21 JUN 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Meer asielaanvragen in Europese Unie

Meer asielaanvragen in Europese Unie

Vooral Syriërs vroegen met 8 procent van de aanvragen het vaakst bescherming aan. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

De EU kreeg in de eerste vijf maanden van dit jaar meer dan 290.000 asielaanvragen. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van diezelfde periode in 2018.

Vooral Syriërs vroegen met 8 procent van de aanvragen het vaakst bescherming aan. Ze worden gevolgd door Afghanen (7 procent) en Venezolanen (7 procent).

Nog geen stijgende trend


Maarten van der Weijden haalt 10e stempel

Maarten van der Weijden haalt 10e stempel

Van der Weijden haalde zijn tiende stempel een half uur eerder dan gepland. Foto: Willem Rinkema

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:18

Maarten van der Weijden is aangekomen in Dokkum. Hij is bijna bij het keerpunt en zwemt vanuit daar naar Leeuwarden.

Half uur eerder

De tiende stempel kreeg Van der Weijden een half uur eerder dan gepland. De zwemmer heeft nu 172 kilometer gezwommen en heeft 24 kilometer te gaan.


24-plus festival: 'mensen minder naar de getfer'

Florentine (l) en Jara voor de eerste keer op dit festival: jetzt geht los!!

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 10:15

Wat kom je allemaal tegen op een 24-plus festival? Zo’n beetje precies hetzelfde als op andere festivals, van glitters tot op-het-grasgesprekken, maar met net wat meer grijze baarden, onder andere. ,,De sfeer is relaxter."

No kids in the club


Vrouwen verdienen minder bij Tilburg University

Vrouwen verdienen minder bij Tilburg University

Uit het rapport blijkt dat vrouwen gemiddeld over alle functies 82 procent van het salaris van mannen verdienen. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:50

Vrouwelijke wetenschappers van Tilburg University verdienen gemiddeld 175 euro bruto per maand minder dan mannelijke wetenschappers. Dat blijkt uit blijkt uit eigen onderzoek van de universiteit, schrijft de universiteitskrant Tilburg.

Dat mannen in veel beroepssectoren nog altijd meer verdienen dan vrouwen is al langer bekend. Ook binnen de Nederlandse universiteiten is er sprake van een beloningsverschil tussen mannelijke en vrouwelijke wetenschappers.

Harde cijfers


 Bod gemeente Amsterdam op MC Slotervaart afgewezen

Bod gemeente Amsterdam op MC Slotervaart afgewezen

Het bod dat de gemeente Amsterdam deed op het failliete ziekenhuis is afgewezen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:50

Het bod van de gemeente Amsterdam op het failliete ziekenhuis MC Slotervaart is afgewezen. „Het bod is te laag ten opzichte van het aanbod dat vastgoedbedrijf Zadelhoff ons heeft gedaan", aldus curator Marc van Zanten.

„Richting de crediteuren kunnen wij het bod van de gemeente onmogelijk accepteren. Het zou ingaan tegen onze wettelijke taak om te streven naar de hoogst mogelijke opbrengst. Het bod is zelfs in het meest positieve scenario ongeveer 10 miljoen lager dan we in het geval van het crediteurenakkoord zouden ontvangen."

De curatoren zeggen ernaar te streven om nu snel met Zadelhoff tot een afwikkeling van het akkoord te komen. Dit bedrijf wil de aandeelhouders een nieuwe lening verstrekken om de schuldeisers volledig af te betalen (45 miljoen euro in totaal) en het pand een nieuwe zorgbestemming te geven. Maar dan moet er wel een akkoord met de gemeente Amsterdam worden bereikt. De gemeente is hier geen voorstander van, omdat dan de aandeelhouders eigenaar zouden blijven van het pand.


Advies aan kabinet: laat 16-jarige stemmen

Advies aan kabinet: laat 16-jarige stemmen

De politiek kan Nederlandse jongeren minder schelen dan leeftijdgenoten in vergelijkbare landen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:12

De leeftijd waarop je mag stemmen, moet omlaag van 18 naar 16 jaar. Zo worden jongeren ook op de lange duur beter bij de politiek betrokken, vindt een belangrijke adviesraad van de regering en het parlement.

De politiek kan Nederlandse jongeren minder schelen dan leeftijdgenoten in vergelijkbare landen, schrijft de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Dat kan veranderen door ze al op de middelbare school stemrecht te geven. Dan wonen ze nog bij hun ouders en hebben ze minder aan hun hoofd dan als ze bijvoorbeeld al zijn gaan studeren of een baan hebben. Daardoor zullen ze naar verwachting vaker naar de stembus gaan, ook later in hun leven.

Beter luisteren


Harde bubbel en nadorst tijdens waterproeverij

Proosten met water brengt ongeluk, volgens de oude Grieken, maar hier in RIJKS wordt gewoon geproost door food creator en watersommelier Louis Meisen (r), EARTH’s Henk Witteveen en waterliefhebber Cristèl Klandermans van Today’s Specials.

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 08:10

Mineraal met een harde bubbel, zout met een zachte bubbel... Je hebt water en je hebt water, zo bleek uit een waterproeverij. ,,Ik drink het liefst na een avondje drinken", vertelde iemand. ,,En tijdens de seks natuurlijk."

Jean-Paul Schaddé van Dooren (l) en Seger Abels ontdekken hier waar een harde bubbel allemaal toe kan leiden.

Shotglaasjes water


Live: Van der Weijden passeert eindpunt vorig jaar

Maarten van der Weijden passeert eindpunt vorig jaar

Maarten van der Weijden onderweg van Franeker naar Dokkum tijdens zijn tweede poging om de Elfstedentocht te zwemmen. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:30

Maarten van der Weijden is voorbij het punt waar hij vorig jaar moest opgeven in de jachthaven van Birdaard. In 2018 moest de zwemmer na 163 kilometer met zijn Elfstedentocht stoppen omdat zijn tank helemaal leeg was. Dat punt is hij iets na 7.30 uur gepasseerd.

Leef

De zwemmer is kort gestopt bij zijn eigen standbeeld in Birdaard. Hij heeft er een speciale stempel gekregen van zijn vrouw Daisy en zijn kinderen. Daarnaast werd het nummer Leef van André Hazer jr. gespeeld, omdat Van der Weijden dat altijd met zijn dochters zingt. Tegelijkertijd is een speciale wensballon opgelaten.


Erdogan lijdt nederlaag; feliciteert Imamoglu

Ekrem Imamoglu spreekt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nadat ruim 95 procent van de stemmen van de burgemeestersverkiezing in Istanbul is gestemd, is al bekendgemaakt dat Ekrem Imamoglu het burgmeesterschap heeft gewonnen. Dat betekent dat Binali Yildirim van de AKP van Erdogan heeft verloren.

In maart al naar stembus

In maart konden de mensen in Istanbul al naar de stembus om te stemmen voor de burgemeestersverkiezingen. Ook toen kwam Imamoglu van de CHP al als winnaar naar voren, maar daar ging de partij van president Erdogan niet mee akkoord. Volgens hen was er sprake van grootschalige ongeregeldheden, die ervoor hadden gezorgd dat zijn partij, de AKP, niet hadden gewonnen. Nu blijkt dus dat Imamoglu wederom als winnaar uit de bus komt.


Rondzwemmende zeehond via de Amstel op weg naar zee

Foto: Facebook Politie Aalsmeer Uithoorn

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een zeehond die zondagmiddag strandde bij een sluis bij het Noord-Hollandse De Kwakel is weer op zoek gegaan naar de zee. Enkele uren later werd het dier gezien in de Amstel. Inmiddels is een team onderweg om de gezondheid van de zeehond in te schatten en hem eventueel dichter naar de zee te vervoeren.

Foto's op Facebook

De politie Aalsmeer/Uithoorn plaatste zondagmiddag op Facebook foto's van een zeehond bij een sluis in De Kwakel. De zeehond vervolgde zijn weg in de richting van Uithoorn om via de Amstel en het IJ de zee weer te vinden. Maar dat is een lange en vooral drukke route, en daarom is Zeehondencentrum Pieterburen in actie gekomen.