In het nieuws

“Dood Bin Laden voelde als persoonlijke afrekening”

Foto van 'Ruben Eg'

7 JUL 2011

Eens een Navy Seal, altijd een Navy Seal. De nu 48-jarige Howard Wasdin verliet in 1995 de speciale antiterrorisme-eenheid van het Amerikaanse leger. Hij behandelt inmiddels als chiropractor mensen aan onder meer rugpijn. “De Navy Seals verlaten was het zwaarste wat ik ooit heb gedaan”, vertelt hij. “Ik was drie keer neergeschoten, lag in een scheiding en kampte met kwesties waarvan ik niet wist dat ik ze had, zoals overlevingsschuld. En dan kwam ook nog de vraag wat ik buiten het leger moest doen.”Wie is opgegroeid in het leger kan moeilijk wennen aan de ‘gewone’ wereld?
“Je slaat de spijker op zijn kop. Ik zat mijn hele leven in het leger en was nooit blootgesteld aan de burgerwereld. Ik had werkelijk geen idee hoe het daar aan toe gaat. In het leger heb je een commandostructuur en weet je hoe mensen in je team reageren. Zulk teamwerk bestaat niet in de normale wereld. De overgang was heel moeilijk. Ik werkte eerst met de beste mensen die er op deze planeet zijn, en kwam daarna in een wereld waarin ieder voor zichzelf bezig is.”Je was scherpschutter bij de Seals. Hoe sluit een mens zich emotioneel af van zijn opdracht iemand neer te schieten?
“Die vraag wordt mij vaak gesteld. Je hoeft je niet emotioneel af te sluiten, maar onthouden dat je het juiste doet. Het klinkt maf, maar je doet het voor god en vaderland. Als ik mijn werk niet doe worden mijn mensen gedood en kunnen Amerikaanse levens verloren gaan. Je bent haast religieus toegewijd aan je werk. Daarbij schiet je vaak van zeer lange afstand en observeer je wat er rond het doel gebeurt. Dat laatste is je belangrijkste taak. In totaal bestaat 90 procent van je werk uit informatie en inlichtingen doorgeven en slechts 10 procent uit schoten lossen.”Dacht je direct aan jouw oude eenheid toen bekend werd dat Bin Laden was uitgeschakeld?
“Onmiddellijk. Er zijn maar twee eenheden die zo’n actie kunnen uitvoeren: Team Six of Delta Force. Toen ik hoorde hoe de operatie was verlopen herkende ik onmiddellijk het handelsmerk van Team Six. Het voelde ook als een persoonlijke afrekening. Ik ben in 1993 drie keer neergeschoten bij de poging de Somalische rebellenleider Mohammed Farrah Aidid in Mogadishu te arresteren. Eén van onze Black Hawk-helikopters is toen neergeschoten door lui die door al-Qaida waren gefinancierd, getraind en bewapend. Het neerschieten van deze man heeft een speciale plek in mijn hart, net als bij nabestaanden van slachtoffers van het World Trade Center.”Je was emotioneel?
“Niet echt emotioneel. Ik zal niet liegen; een deel van mij wou dat ik bij de operatie aanwezig was. Mijn vrouw maande mij te gaan zitten tijdens het nieuws op tv omdat ik maar door de kamer bleef stampen. Ik werd pas blij toen bekend werd dat niemand van de ‘good guys’ gewond was geraakt.”Wat is het handelsmerk van Team Six eigenlijk?
“In staat zijn in korte tijd in en uit een compound te geraken. En weg te zijn zonder iemand de kans te geven te reageren of iemand te doden, maar de operatie toch kunnen voltooien. Dat is ook het motto binnen Team Six: improviseren en de missie toch afronden.”De betrokken Seals hebben lang getraind op deze missie, zelfs met een precies nagebouwde woning. Is dat standaard?
“Dat hangt van de beschikbare informatie af. Wat als pas ontdekt wordt waar Bin Laden zich bevindt en dat hij de volgende dag weer weg is? Dan moet de operatie direct van start gaan. Alleen als er tijd is kan er goed getraind worden. Bedenk wel dat deze jongens elke dag trainen. Niet voor een speciale operatie, maar voor élke situatie. Ik ben zelf op missies geweest waar je maar een paar uur hebt en het toch moet doen. De kans van slagen is alleen veel groter als je een situatie vooraf kunt nabootsen op een training. Maar het is niet nodig.”Hoe intensief zijn die trainingen?
“Je verschiet op dagelijkse trainingen tonnen aan munitie, terwijl je in actie maar een paar kogels afvuurt. Bij een operatie kom je niet zoveel mensen tegen en schiet je maar weinig. Maar je traint steeds weer om elke situatie tegen te komen. Je wapen altijd goed vasthouden, vechten en explosieven op een deur aan te brengen, het moet volkomen automatisch gaan. Hoe meer je traint, des te minder je bloedt in een oorlog.”Heb je als ex-commando deze aangeleerde reflexen nog?
“Ja. Gek genoeg nog steeds. Ik kan niet met mijn rug naar de deur zitten in een restaurant. In een gezelschap check ik altijd de handen van mensen; wat doet iemand, kijkt hij verdacht, heeft hij een wapen? Des te langer je geen Seal meer bent, des te meer je leert ontspannen. Het kostte mij jaren niet elke persoon te observeren op straat. Maar in elke nieuwe omgeving schat ik nog wel automatisch de situatie in. In een vliegtuig bekijk ik zelfs elk persoon. Hoort iedereen hier wel thuis? Maar het is nu minder erg dan het ooit was.”De Bin Laden-operatie duurde veertig minuten. Is dat lang?
“Dat is het zeker. Ik vermoed dat het langer duurde dan gedacht, omdat er een helikopter neerstortte en moest worden vernietigd. Ook moesten ze door de muur gaan, data verzamelen. Als dat niet was gebeurd schat ik dat de actie tien tot vijftien minuten had geduurd.”
Hoe is de sfeer in het team na afloop van zo’n missie?

“Er zullen enkele minuten zijn van handen schudden, schouderklopjes en opluchting. Weer aan de dood ontsnapt! Maar eenmaal terug op de basis is dat weg. Het is debriefen en het materiaal klaarzetten voor de volgende missie. En die missie komt vaak de volgende dag weer.”Spelen er op een missie als deze nog persoonlijke emoties mee?
“Absoluut. Elke Amerikaanse soldaat zou dit enigszins persoonlijk opvatten. We zijn op ons grondgebied aangevallen door terroristen. Naar deze man is tien jaar gezocht. De commando’s zullen zich zeker realiseren dat ze geschiedenis hebben geschreven. Veel moslims zullen inmiddels wel inzien dat al-Qaida hun vriend niet is omdat deze organisatie net zo makkelijk moslims doodt als christenen. Het boegbeeld dat al-Qaida bij elkaar hield is nu dood. Het is een kwestie van tijd dat met zijn opvolger Ayman al-Zawahiri is afgerekend. Dat zal dan de doodsteek voor deze organisatie zijn.” Vind je deze missie echt historisch?
“Persoonlijk vind ik het afrekenen met deze volslagen gek en moordenaar de belangrijkste militaire operatie die sinds de Tweede Wereldoorlog is uitgevoerd.”
Toch verliep de missie niet geheel vlekkeloos.

“Ik noem het toch de perfecte operatie, vanwege de logistiek het doel te bereiken en de manier waarop het gebouw er uit zag. Ik ben zelf nooit betrokken geweest bij een operatie die zo goed is verlopen als deze. Zelfs ondanks dat er een helikopter is gecrasht. Dat is een les die uit de missie in Somalië is geleerd. Toen daar een helikopter neerstortte was er geen assistentie. Ditmaal stond er een helikopter stand-by om de mensen op te halen. Dat was een goede les van Mogadishu.”
Het contrast met de misgelopen missie in Mogadishu kon niet groter zijn?

“Dat ben ik met je eens. Ik was erg ontdaan over de nasleep, eigenlijk iedereen die er bij betrokken was. We boekten namelijk vooruitgang in Mogadishu; we brachten voedsel naar de bevolking en maakten een einde aan een burgeroorlog die duizenden slachtoffers had gemaakt. Toen Bill Clinton ons na de mislukte missie terugtrok brak hij onze rug. We moesten vasthouden en afmaken wat we waren begonnen. Hierdoor kreeg al-Qaida ook de kans zich van 1993 tot 2001 enorm te ontwikkelen in Somalië."En nu zijn de Navy Seals weer populair?
“Ik kan daar niet op antwoorden. Seals worden eeuwig herinnerd, of het nu goed gaat of slecht. Van de succesvolle acties tegen piraten in de wateren rond Somalië of de actie tegen Bin Laden tot aan mijn operatie in Mogadishu die volledig misging. Het laat hoe dan ook een diepe indruk na. Ik ben alleen blij dat deze jongens betere herinneringen hebben dan ik.” President Obama ziet meer in acties van kleine eenheden als Seals dan in het sturen van een enorme troepenmacht zoals zijn voorganger Bush deed in Afghanistan en Irak. Deel je die visie?
“Dat deze aanpak beter is geloof ik zeker. Dit is de toekomst van oorlogvoeren. Ik heb indertijd niet op Obama gestemd, maar ik bewonder hem enorm vanwege de manier waarop hij zaken aanpakt. De manier waarop Bin Laden werd uitgeschakeld werkt veel beter. Het leidt tot minder schade en zet het leven van minder mensen op het spel. Dit soort operaties zul je in de toekomst nog veel vaker zien.”


Te weinig medewerkers in de zorg: ‘Het gaat een keer mis’
Likeability of3

Te weinig medewerkers in de zorg: ‘Het gaat een keer mis’

Op 20 november vindt de landelijke ziekenhuisstaking plaats. /ANP

Foto van 'Ista van Galen'

36 MIN

Het personeelstekort in de Nederlandse zorg is te groot en de werkdruk te hoog. Het resultaat: de eerste landelijke ziekenhuisstaking én een oproep van minister De Jonge aan ex-zorgmedewerkers om terug te komen. 

„Mensen zoals u, die hebben gewerkt in zorg en welzijn, zijn goud waard”. Zo begint de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, in zijn brief aan 3000 ex-zorgmedewerkers. Deze is donderdag verstuurd naar mensen die in het verleden minstens drie jaar in de zorg hebben gewerkt en niet langer dan tien jaar weg zijn. Hij hoopt ze hiermee – opnieuw – warm te maken voor een terugkeer in de sector. „Ik wil graag mijn waardering uitspreken voor elke professional die met bevlogenheid en passie dit dankbare werk heeft gedaan.”

Hoge werkdruk


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Groen licht EU-leiders voor brexitakkoord.

Groen licht EU-leiders voor brexitakkoord

Groen licht EU-leiders voor brexitakkoord. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

57 MIN

De EU-leiders hebben unaniem hun zegen gegeven aan het akkoord dat en ordelijk vertrek van de Britten uit de EU per 1 november moet regelen. De woordvoerder van EU-president Donald Tusk liet dat weten.

Nadat de Britse premier Boris Johnson de gelegenheid had gekregen zijn 27 collega’s toe te spreken, hadden zij ruim een uur nodig om groen licht te geven.

Brits parlement


Politie doet onderzoek bij een boerderij aan de Buitenhuizerweg.
Likeability of3

‘Vader verborgen gezin was kort lid Moonsekte’

Politie doet onderzoek bij een boerderij aan de Buitenhuizerweg. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De vader van het gezin dat in Ruinerwold een geïsoleerd leven leidde, was in de jaren tachtig lid van de Nederlandse tak van de Moonsekte. Dat zegt secretaris Wim Koetsier van de The Universal Peace Federation (UPF).

Zo heet de vroegere Moonsekte nu. De UPF ziet zichzelf ook niet meer als sekte. De oudere leden binnen de Vredeskerk, zoals de UPF in Nederland heet, kennen de vader van het gezin in Ruinerwold als "een spiritueel persoon".

Eigen groep


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Een leeg Malieveld na het vertrek van de protesterende boeren.
Likeability of3

'Aanzienlijke' schade Malieveld door tractors

Een leeg Malieveld na het vertrek van de protesterende boeren. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De tractoren van de protesterende boeren hebben woensdag ‘aanzienlijke schade’ veroorzaakt aan het Malieveld in Den Haag. Dat constateert eigenaar Staatsbosbeheer een dag na het grote boerenprotest. 

De overheidsdienst die het veld beheert gaat met een aannemer bekijken wat er moet gebeuren om die schade te herstellen. Wanneer er meer duidelijkheid is over de kosten, gaat Staatsbosbeheer met 'de verantwoordelijke partijen' in gesprek over de rekening.

Vooraf niets afgesproken


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Arie Slob, minister voor Basis- en Voorgezet Onderwijs en Media, staat de pers te woord naar aanleiding van het stopzetten van de financiering van het Haga Lyceum.
Likeability of5

Geldkraan Haga Lyceum gaat definitief dicht

Arie Slob, minister voor Basis- en Voorgezet Onderwijs en Media, staat de pers te woord naar aanleiding van het stopzetten van de financiering van het Haga Lyceum. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De geldkraan van het islamitische Haga Lyceum word per 1 december definitief dichtgedraaid. Het schoolbestuur kreeg tot donderdagmiddag de tijd om het veld te ruimen, maar heeft dat niet gedaan.

Daarmee „dwingt het mij nu om deze maatregel te nemen", schrijft verantwoordelijk minister Arie Slob aan de Tweede Kamer. „Alle leerlingen verdienen goed onderwijs in een veilige omgeving. De bestuurders van het Haga Lyceum weigeren daaraan mee te werken", zegt Slob op Twitter.

Twee dagen uitstel


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Alleen akkoord in Lagerhuis staat Brexitdeal nog in de weg.

Alleen akkoord in Lagerhuis staat Brexitdeal nog in de weg

Alleen akkoord in Lagerhuis staat Brexitdeal nog in de weg. / AFP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Boris Johnson en Jean-Claude Juncker kondigden donderdag gezamenlijk aan dat er eindelijk een principeakkoord is bereikt over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Op het moment van het bekendmaken van het principeakkoord moest het nog wel worden goedgekeurd door de EU-leiders en het Britse parlement. De EU-leiders zijn donderdag en vrijdag in Brussel bijeen.

Nieuwe afspraken


Veehandelaar fraudeerde mogelijk bij keurmerk 'Beter Leven'

Veehandelaar fraudeerde mogelijk bij keurmerk 'Beter Leven'

De verdenking draait specifiek om het vervalsen van certificaten waarop transporttijd van levende dieren staat. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Denk je verantwoordelijk bezig te zijn door vlees te kopen met het keurmerk 'Beter Leven', blijkt dit misschien toch niet te kloppen. Een Brabantse veehandelaar wordt er namelijk van verdacht te hebben gesjoemeld met certificaten. 

'Beter Leven' is een Nederlands keurmerk voor vlees, kip en eieren, gelanceerd door De Dierenbescherming. Door de mogelijke fraude, kwam het vlees van de veehandelaar onterecht in aanmerking voor de twee sterren van dit keurmerk. Rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben onderzoek gedaan bij het bedrijf en administratie in beslag genomen.

Vervalsing transporttijd


Britse oppositie kritisch over principeakkoord brexit

Britse oppositie kritisch over principeakkoord brexit

De Britse oppositie reageert kritisch op het principeakkoord over de brexit. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:57

De Britse oppositie reageert kritisch op het principeakkoord over de brexit. De leider van de grootste oppositiepartij Labour zegt dat de nieuwe brexitdeal nog slechter lijkt te zijn dan die van Theresa May, die met grote meerderheid is verworpen", bericht Sky News.

Ook de leider van antibrexitpartij Liberal Democrats reageert negatief. „De deal van Boris Johnson zou slecht zijn voor onze economie, openbare diensten en het milieu", zegt Jo Swinson volgens de nieuwszender. Ze stelt „vastberadener dan ooit" te zijn om de brexit te voorkomen.

Nieuw referendum


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Likeability of2

Ontslagen juf riep: Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 12:44

In het Verenigd Koninkrijk ligt een Britse basisschoollerares onder vuur vanwege een zwaar antisemitische opmerking met verwijzingen naar de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

De juf van de Newberries Primary School had klaarblijkelijk moeite om de kinderen onder controle te houden en aan het werk te krijgen. Daarop dreigde ze haar leerlingen naar de gaskamer te sturen indien zij hun huiswerk niet zouden maken.

Veel Joodse leerlingen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Van der Goot staat verdachte moord advocaat Wiersum bij

Van der Goot staat verdachte moord advocaat Wiersum bij

Van der Goot staat verdachte moord advocaat bij Advocaat Tjalling van der Goot staat de man bij die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Derk Wiersum. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:35

Advocaat Tjalling van der Goot staat de man bij die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B. Dat bevestigde hij donderdag.

Van der Goot stelt in een verklaring dat hij en zijn kantoor de gevoeligheid van deze strafzaak beseffen. „Maar juist in een democratische rechtstaat is het essentieel dat rechtshulp aan iedere verdachte gegarandeerd blijft. De verdediging wordt door ons kantoor altijd gevoerd zonder aanzien des persoons en ongeacht de aard en ernst van het verwijt."

'Rechten van verdachte gewaarborgd'


Afschot herten Oostvaardersplassen bijna rond, 1785 herten gedood

Afschot herten Oostvaardersplassen bijna rond, 1785 herten gedood

Het afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen is bijna klaar. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:05

Het afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen is bijna klaar. Tot nu toe zijn 1785 dieren gedood volgens Staatsbosbeheer. De dienst telt deze maand hoeveel afschot nog nodig is om uiteindelijk 490 herten over te houden.

Er liepen te veel edelherten en konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Dat leidde begin 2018 tot heftige protesten toen de beesten aan het eind van de winter te weinig te eten hadden. De provincie Flevoland liet onderzoek doen naar de toekomst van het gebied en besloot toen dat er zo'n 1800 edelherten en tweehonderd konikpaarden moesten verdwijnen. De Heckrunderen bleven ongemoeid.

Tweehonderd paarden verhuisd


EU bereikt deal over brexit met Londen

EU bereikt deal over brexit met Londen

De onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk hebben een principeakkoord gesloten over de brexit. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:49

De onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk hebben een principeakkoord gesloten over de brexit. Dat melden Europees Commissievoorzitter Juncker en de Britse premier Boris Johnson. EU-onderhandelaar Michel Barnier geeft uitleg op een persconferentie in Brussel.

„Het is een evenwichtige overeenkomst voor de EU en het Verenigd Koninkrijk en het bewijs van onze vastberadenheid oplossingen te vinden", aldus Juncker. „We hebben een prachtige nieuwe deal die ons weer controle geeft", zegt Johnson.

Goedkeuring


Broer Josef B.: Hij voelde zich beter dan Jezus
Likeability of2

Broer Josef B.: Hij voelde zich beter dan Jezus

De Oostenrijkse hoofdverdachte in de zaak rond een van de buitenwereld afgesloten gezin in Ruinerwold heeft jarenlang in een sekte geleefd in Oostenrijk. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:20

De Oostenrijkse hoofdverdachte in de zaak rond een van de buitenwereld afgesloten gezin in Ruinerwold, de 58-jarige Josef B., heeft jarenlang in een sekte geleefd in Oostenrijk. „Hij gedroeg zich in die sekte alsof hij nog beter was dan Jezus", vertelt zijn broer Franz aan Oostenrijkse media.

Ook vertelt zijn broer dat B. een sluwe en egoïstische man was, die bijvoorbeeld niet reageerde op de overlijdensberichten van zijn ouders. Franz had al tien jaar geen contact meer met zijn broer, die uiteindelijk opdook in Ruinerwold.

Verwaarloosde kinderen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

DUP: geen steun voor huidige brexitvoorstellen

DUP: geen steun voor huidige brexitvoorstellen

De Noord-Ierse politieke bondgenoot van de regering van premier Boris Johnson zegt brexitvoorstellen niet te kunnen steunen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:19

De Noord-Ierse politieke bondgenoot van de regering van premier Boris Johnson zegt brexitvoorstellen die nu op tafel zouden liggen niet te kunnen steunen.

De unionistische DUP-partij stelt in een verklaring niet te kunnen instemmen met wat wordt voorgesteld met betrekking tot douaneregelingen en inspraak. Ook zou er „onvoldoende duidelijkheid zijn over de omzetbelasting".

Struikelblok


Bokser overleden aan gevolgen knock-out
Likeability of2

Bokser overleden aan gevolgen knock-out

Bokser Patrick Day (links) is in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van de klappen op zijn hoofd die hij zaterdag had gekregen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:44

De Amerikaanse bokser Patrick Day is in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van de klappen op zijn hoofd die hij zaterdag had gekregen.

De 27-jarige Day ging knock-out in zijn partij in het superweltergewicht tegen landgenoot Charles Conwell. Day bleef op het canvas liggen nadat hij twee keer vol op zijn hoofd was geraakt.

Coma


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

De housemuzikale fotoodyssee van Jos die zijn helden vastlegde

Technoheld en lachebek Carl Cox / Jos Kottmann

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 09:14

Ineens wist fotograaf Jos Kottmann het: „Fuck man, ik ga gewoon een boek maken van al mijn helden!”

Hij is eigenlijk gewoon een ‘dikke groupie’, ,,en heb hiermee een manier gevonden om in contact te komen met mijn helden!” Fotograaf Jos Kottmann staat in het midden van 5&33 Gallery, waar donderdagavond de opening is van zijn expositie DJ Faces. Twaalf jaar lang legde hij grondleggers van de housemuziek wereldwijd op de gevoelige plaat vast.

Intens


23 aanhoudingen bij demonstratie in Rotterdam
Likeability of5

23 aanhoudingen bij demonstratie in Rotterdam

De politie heeft bij de botsingen tussen Koerden en Turken woensdagavond in Rotterdam in totaal 23 mensen aangehouden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:11

De politie heeft bij de botsingen tussen Koerden en Turken woensdagavond in Rotterdam in totaal 23 mensen aangehouden.

Zij worden verdacht van openlijk geweld, mishandeling, vernieling en belediging. Een aantal verdachten had boksbeugels, een ploertendoder en schroevendraaiers bij zich. Zij zitten nog vast.

Drie agenten raakten gewond. Een agent liep een polsbreuk op.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Boeren ontwaken in Den Haag

Boeren ontwaken in Den Haag

Enkele tientallen boeren hebben na de protestactie de nacht van woensdag op donderdag doorgebracht in Den Haag. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:49

Enkele tientallen boeren hebben na de protestactie de nacht van woensdag op donderdag doorgebracht in Den Haag. Op het Malieveld hebben ze geslapen in tentjes, caravans of in de tractor.

De boeren bieden donderdagochtend een ontbijt aan de Hagenaars aan, 'om het ongemak, dat de demonstraties ongetwijfeld hebben opgeleverd, enigszins te verzachten'. Er staan bij de Hofvijver zo'n twintig kraampjes met onder meer eieren, jus d'orange, brood en zelfs shoarma. „We hopen dat er veel mensen komen, want er is genoeg", aldus protestleider Sieta van Keimpema van de actiegroep Farmers Defence Force.

Sommige Hagenaars steken een worst en een fles sap in hun tas, anderen halen een hele doos etenswaren en regelen zo alvast de bedrijfslunch. Ook de koffie vindt gretig aftrek.