Ontdekkingstour met een knipoog

28 april 2011 om 13:53 door Laura Tenret
Ontdekkingstour met een knipoog

“Vroeger zeiden ze: ‘Je komt niet uit Delfshaven als je hier niet in de gevangenis hebt gezeten’”, vertelt stadsgids Eveline van Wanrooij en wijst naar de zolder van een huisje waar ooit dronkenlappen in het gevang hun roes uit konden slapen. Tijdens stadstour Historisch Delfshaven, schildert ze levendig de glorietijden van het toen armoedige stadsdeel af: de haringvangst, de vele jeneverstokerijen, het geboortehuis van zeevaarder Piet Heijn, schepen die op ontdekkingsreis gaan, de Pilgrim Fathers die vanuit Delfshaven naar Amerika gingen, walvissen die op de kades werden ontleed.

Rotterdam is vanaf deze maand een aantal verschillende stadswandelingen rijker: voor toeristen maar ook voor Rotterdammers die hun stad op een originele manier willen ontdekken. Van Wanrooij is oprichtster van de Rotterdam Discovery Tours: “Iedereen die naar Rotterdam komt, moet de gelegenheid geboden worden om een stadswandeling te krijgen. Ik wil mensen op een luchtige manier een unieke Rotterdamse belevenis meegeven. Grappige anekdotes, tours met een knipoog. Als gids pas ik me aan aan de gasten: plattelandsvrouwen uit België willen andere dingen zien dan mannen op een vrijgezellenfeest.”

Daarom heeft ze diverse tours ontwikkeld: de Toppiejoppie tour, een stadswandeling met de nadruk op Rotterdamse anekdotes en benamingen, de Erasmus Tour, de Kop van Zuid Tour, de Kunst&Kul-tour en de kwestie 010-020. Laatstgenoemde tour is een stadswandeling speciaal voor Amsterdammers. “Mijn favoriete groep. Ik ben al dertien jaar stadsgids en altijd is er wel een Amsterdammer die aan het begin van de wandeling zegt: ‘Als je maar niet denkt dat ik dit leuk ga vinden.’ Maar aan het eind zijn ze helemaal om en vinden ze Rotterdam best leuk.”

Voor meer informatie over de tours kijk op rotterdamdiscoverytours.nl
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d