Kinderyoga, tovermiddel voor het drukbezette kind

Foto van 'Barbelijn Bertram & Elleke van Duin '

1 MAA 2011

Kinderen hebben een drukke agenda; naast school gaan ze naar voetbal, zwem-, judo-, tennis- of dansles. Tussendoor moet er geoefend worden met lezen of rekenen of ze doen een spelletje op de Nintendo of iPad van hun ouders. Kortom: never a dull moment. Gevolg: overprikkeling met het risico op stress. Yoga helpt de drukke kindergeest te ontspannen. Diverse oefeningen maken het kind bewust van zijn ademhaling en het leert het hoofd even helemaal leeg te maken. Maar yoga is meer dan een moment van rust. Aangetoond is dat yoga de werking van het immuunsysteem verbetert en de functionering van organen, spieren en klieren stimuleert. Daarnaast is yoga goed voor het zelfvertrouwen en verbetert het de concentratie. In het Flevoziekenhuis in Almere bijvoorbeeld is drie jaar geleden onderzoek gedaan naar de effecten van kinderyoga bij kinderen met buikpijn. Zeventien procent van de kinderen heeft regelmatig last van buikpijn, bij 83 procent is geen lichamelijke oorzaak voor de klacht te vinden. Tijdens het onderzoek kregen de kinderen tien yogalessen. Gevolg: de buikpijn nam af dankzij de ontspanningsoefeningen. “Yoga brengt de geest tot rust, daarna kunnen kinderen zich beter concentreren en zitten ze lekker in hun vel”, zegt Wilma Ligthart, kinderyogalerares in Amsterdam. “Spirituele ontspanning is belangrijk, of je nu volwassen bent of nog maar 6 jaar oud.”

Zweverig gedoe? “Welnee, met zweverigheid heeft yoga allang niets meer van doen. Vroeger waren het vooral geitenwollensokken types die zich interesseerden voor dit soort zaken, maar we weten inmiddels allang hoe belangrijk het is om geest en lichaam in balans te houden. Yoga helpt met veel verschillende leuke oefeningen bij het vinden van deze balans”, aldus Chantal van Doesburgh. Zij geeft meditatielessen op basisscholen en heeft een eigen praktijk voor kinderen en bewustzijn. “Spirituele ontspanning is voor iedereen. Maar er zijn mensen die er meer behoefte aan hebben. In mijn praktijk begeleid ik gevoelige kinderen met bijvoorbeeld slaapproblemen, angsten of ADHD. Ik leer ze ontspannen en zichzelf afsluiten voor prikkels van buitenaf, daar hebben deze kinderen moeite mee. Door yoga, meditatie en het in balans brengen van hun energieveld, worden zij rustig”, zegt Van Doesburgh.

Yogaoefeningen zien er erg ingewikkeld uit. Is dat niet moeilijk voor een kind? Ligthart: “Iedereen kan aan yoga doen. Je hoeft er niet lenig voor te zijn zoals veel mensen denken. Tijdens mijn lessen hebben de kinderen niet in de gaten dat ze moeilijke yogahoudingen doen. Ik neem ze mee op reis door de jungle, daar imiteren ze allerlei dieren, waaronder de klassieke yogaposities zoals de slang en kikker. Ze gebruiken hun fantasie en hebben plezier.” Een kinderyogales lijkt dus maar weinig op een les voor volwassenen. Spelenderwijs leren de jonge yogi’s houdingen en leren ongemerkt om bewuster te ademen. Ook meditatie komt aan bod. “In mijn lessen gebruik ik geleide meditatie. De kinderen doen hun ogen dicht en ik vertel waar we heen gaan, naar het strand bijvoorbeeld. Als we op de eindbestemming zijn, mogen ze al hun zorgen en problemen van zich af schudden en puffen. Je zou ze eens moeten horen puffen”, zegt Ligthart. “Kinderen die doen aan spirituele ontspanning staan evenwichtiger in het leven. Ze leven gezonder en bewuster”, zegt Chantal van Doesburgh. Maar zoals met alles, werkt het alleen als het kind zelf graag naar yoga gaat. Van Doesburgh: “Wanneer ze het niet doen voor hun eigen plezier maar voor hun ouders, heeft het niet zoveel zin.” Ook de continuïteit is belangrijk. “Kinderen moeten goed begeleid worden en één sessie is meestal niet voldoende om weer in balans te komen. Nadat een kind bij mij geweest is, zit het een tijdje lekker in zijn vel, daarna wordt het weer onrustig en komt hij of zij langs voor een nieuwe sessie. Het is de bedoeling dat ze na een aantal sessies zelf weten hoe ze moeten ontspannen.”

1. Oefening: de leeuw

Ga op je knieën zitten met je handen voor je op de grond naar buiten gericht, zodat je zit als een statige leeuw. Adem diep in en adem krachtig uit met je tong naar buiten en je ogen wijd open. Doe dit drie keer achter elkaar. Deze oefening is goed tegen verkoudheid. Beweeg je hoofd rustig van links naar rechts, adem rechts in en links uit, daarna wissel je de ademhaling, links in en rechts uit. Adem in en uit door de neus. Dan draai je met je hoofd een rondje, breng je hoofd naar links, naar achteren, naar rechts, naar voren, breng je kin naar je borst. Draai zo een paar keer de linkerkant op. Doe het rustig. Daarna draai je je hoofd de rechterkant op.

2. Oefening: de vlinder

Ga met een rechte rug op de grond zitten. Breng je voetzolen tegen elkaar aan en doe je handen om je voeten heen. Breng je voeten zo dicht mogelijk naar je billen toe. Houd je rug recht en flap je benen net als vlindervleugels heen en weer. Adem rustig in en uit door je neus.

In Nederland zijn ongeveer driehonderd kinderyogadocenten met een eigen praktijk. Hoe weet je of je een goede docent hebt gevonden? Er zijn een aantal erkende yogaopleidingen die zijn aangesloten bij de Europese Yoga Unie, zoals de Yoga Academie Nederland in Amsterdam en Intensieve Yoga Scholing in Utrecht. Kijk op de website van de Vereniging Yogadocenten Nederland voor alle erkende opleidingen: www.vyn.nu

Yoga is geschikt voor baby’s vanaf vier maanden. Alle zintuigen worden geprikkeld door de combinatie van aanraken, aaien, vasthouden en bewegen. Natuurlijk gebeurt dat op een speelse wijze, met behulp van knuffels en liedjes. Op deze manier komen de kinderen in contact met zichzelf. In de tienerleeftijd wordt er veel van kinderen gevraagd en verandert er van alles. Een yogales is dan een prima rustpunt en een moment waarop kinderen alles van zich af kunnen laten glijden. Er zijn ook yogalessen voor het hele gezin. Je leert elkaar nog beter kennen en op elkaar vertrouwen. Je doet samen oefeningen en er zijn eenvoudige onderlinge massages.


Views

0

Bill Cosby veroordeeld, kan 30 jaar cel krijgen

Bill Cosby veroordeeld, kan 30 jaar cel krijgen

Bill Cosby loopt de rechtbank uit na het oordeel van de rechtbank. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Bill Cosby is donderdag door een jury in de Amerikaanse staat Pennsylvania schuldig bevonden aan het drogeren en misbruiken van voormalig basketbalster Andrea Constand in 2004. De rechter besloot de tachtigjarige komiek op borgtocht vrij te laten in afwachting van zijn definitieve straf. De voormalig Cosby Show-acteur is veroordeeld voor alle drie de aanklachten. Op elk misdrijf staat maximaal tien jaar cel.

Tijdens de uitspraak van de jury keek Cosby terneergeslagen naar de grond. Constand gaf ondertussen geen krimp terwijl een van de andere vrouwen die de acteur beschuldigt van misbruik, Lily Bernard, begon te huilen.

Privéjet

De openbaar aanklager vroeg de rechter Cosby gelijk in hechtenis te nemen. Hij zou namelijk kunnen vluchten omdat hij een privéjet heeft. Hierop zei Cosby over zichzelf: "Hij heeft geen vliegtuig, jij klootzak!"

De jury ging woensdag in beraad en kwam er dit keer wel uit. Vorig jaar juni werd een zaak tegen Cosby nog verworpen, omdat de jury niet tot een unaniem oordeel kon komen. Aanklagers lieten direct al weten de zaak over te willen doen.

Alhoewel tijdens deze rechtszaak meerdere vrouwen hebben getuigd dat ze gedrogeerd en misbruikt zijn door Cosby, draait de zaak om één van hen, Andrea Constand. De meeste andere zaken zijn verjaard. In totaal zijn 62 vrouwen naar voren gekomen met soortgelijke verhalen over de acteur.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Krakers 'We Are Here' mogen tot 1 juni blijven
Likeability of 3

Krakers 'We Are Here' mogen tot 1 juni blijven

Asielzoekers van We Are Here. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De illegale vluchtelingen van We Are Here kunnen nog tot 1 juni blijven wonen in de gekraakte panden in Amsterdam-Oost. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam beslist.

De vluchtelingen hadden het kort geding aangespannen, omdat ze het niet eens waren met de beslissing van het Openbaar Ministerie. Dat besloot begin deze maand dat de gekraakte panden binnen acht weken zouden moeten worden ontruimd.

Gedoe

Volgens de rechter mogen de krakers nog iets langer blijven in de woningen aan de Rudolf Dieselstraat, op voorwaarde dat ze Ymere „geen strobreed in de weg leggen" bij het geplande bodemonderzoek in de tuinen. „Als er gedoe ontstaat, moeten ze er onmiddellijk uit."

We Are Here kraakte eind maart de eerste woningen. In totaal hebben ze nu 22 huizen en een bedrijfspand bezet. De kraakactie zorgde voor veel ophef door enkele incidenten die ermee gepaard gingen. Zo werd tot twee keer toe een zogenoemde 'vergiskraak' gedaan in een bewoonde woning. Bij een daarvan stond een bewoonster onder de douche. Ook zouden medewerkers van Ymere, eigenaar van de panden, en leegstandsbeheerder Camelot zijn bedreigd. Vorig weekend ontstond er een conflict tussen leden van Identitair Verzet en een groep antifascisten.

Belangen

De rechter constateerde dat de openbare orde is verstoord, maar keek ook naar de belangen voor de krakers. Daarbij woog hij mee dat veel buurtbewoners hebben aangegeven dat ze geen problemen hebben met de mensen van We Are Here.

De landsadvocaat betoogde dat We Are Here niet alleen weg moet vanwege ordeverstoringen, maar ook omdat de woningen moeten worden voorbereid voor sloop in september. Ymere wil er driehonderd sociale huurwoningen bouwen. Voor die tijd moet onderzoek worden gedaan in de bodem voor de fundering en vindt in een deel van de huizen een asbestinventarisatie plaats. We Are Here moet hier van de rechter alle medewerking aan verlenen.

Tijdens de zitting vertelde een adviseur van de gemeente dat er wordt gewerkt aan een structurele oplossing voor deze groep, maar dat ze daar op dit moment nog geen garantie voor kon geven.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


dislike
user_f0e8afe437924c3bd553f79be06c44cf2a9364fa_avatar

Views

41

Familie Avicii schrijft brief: 'Hij kon niet meer'

Familie Avicii schrijft brief: 'Hij kon niet meer'

Avicii tijdens een optreden in Zweden. / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

De familie van Tim Bergling, beter bekend als dj Avicii, heeft een openbare brief geschreven aan de overleden dj. In de brief schrijven de ouders dat hij 'niet langer kan' en 'vrede wou vinden.'

De brief

De volledige brief is als volgt gepubliceerd op de website van het Zweedse Aftonbladet:

„Onze geliefde Tim was een zoeker, een breekbare, artistieke ziel die zocht naar antwoorden op existentiële vragen. Een te ambitieuze perfectionist die reisde en werkte op een tempo dat hem extreme stress opleverde.

Toen hij stopte met touren, wilde hij een balans in zijn leven vinden tussen gelukkig worden en doen waar hij het meeste van hield - muziek. Hij worstelde met gedachtes over zin, leven en geluk. Hij kon niet meer. Hij wou vrede vinden.

Tim was niet uitgesneden voor de zakenmachine waar hij in belandde; hij was een gevoelige jongen die van zijn fans hield, maar de spotlight schuwde.

Tim, je zult voor altijd geliefd en erg gemist worden. De persoon die jij was en je muziek zullen de herinnering aan jou in leven houden.

We houden van je,

Je familie"

Bergling werd afgelopen vrijdag dood aangetroffen in Oman. Hij overleed op 28-jarige leeftijd. Sindsdien zijn er veel steunbetuigingen en herdenkingen voor de Zweed geweest. In Utrecht speelde de Dom onlangs nog nummers van Avicii af.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Stakingen streekvervoer gaan gewoon door

Stakingen streekvervoer gaan gewoon door

FNV-leden voeren actie op Utrecht Centraal, vooruitlopend op de staking op 30 april en 1 mei. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De stakingen in het streekvervoer die voor maandag en dinsdag gepland staan, gaan gewoon door. De voorzieningenrechter heeft besloten de stakingen niet te verbieden.

Ook alle regionale treinen die niet van NS zijn, rijden die dagen niet, aldus de vakbonden FNV en CNV. Ze willen met de staking op 30 april en 1 mei hun eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten.

Kort geding

De werkgevers in het openbaar vervoer (VWOV) hadden woensdag in kort geding een verbod geëist, omdat de 48-uursactie in hun ogen onrechtmatig is. Ze vonden dat de onderhandelingen voor de cao nog bezig waren. Ook zeiden ze dat er veel maatschappelijke ontwrichting en schade zou ontstaan door de acties. De rechter gaat daar niet in mee. Ze vindt in dit geval dat het recht om te staken zwaarder weegt dan de schade en hinder die zou ontstaan.

De FNV vindt de uitspraak „volkomen terecht". „Er zijn hier grotere belangen in het spel. Werkgevers knijpen de chauffeurs al jaren steeds verder uit, de rijtijden worden steeds krapper en er is geen tijd voor pauzes. Dat moet afgelopen zijn. We willen keiharde afspraken in de cao. Komen die er niet, dan blijven de acties. Werkgevers hebben het helemaal zelf in de hand", aldus Paula Verhoef, bestuurder FNV Streekvervoer.

Ook CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi is tevreden, maar ze heeft tegelijk een dubbel gevoel. „Buschauffeurs en machinisten zijn dienstverleners, ze staken echt niet voor hun lol. Maar dit gaat wel ergens over: een nieuwe cao voor 12.000 werknemers, met betere afspraken over loon, werkdruk en plaspauze. Dat is niet alleen van belang voor de werknemers. Het raakt óók de service en veiligheid voor passagiers."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

58

Gevel versierd met foto Van der Laan en koning

Gevel versierd met foto Van der Laan en koning

De inmiddels overleden burgemeester Eberhard van der Laan met de koning. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De bekende foto van Eberhard van der Laan en koning Willem-Alexander, waarbij de koning en de voormalig burgemeester van Amsterdam arm in arm lopen, is levensgroot afgebeeld op een gevel in Amsterdam. Café De Blaffende Vis in de Jordaan besloot de eigen gevel te versieren met de iconische foto.

Het café versiert zijn eigen gevel al jaren met een iconische foto. Dit jaar werd dus gekozen voor een bewerkte versie van de foto van de koning en de inmiddels overleden burgemeester van Amsterdam, die een verslaggever van AT5 vorig jaar maakte.

Positieve reacties

De foto werd gemaakt toen de koning op bezoek was om te praten over de veranderingen en voorzieningen in de Jordaan. Het beeld leidde tot veel positieve reacties, onder meer van PvdA-leider Lodewijk Asscher.

De foto is zoals gezegd wel wat aangepast. Zo lacht de koning op de gevel, terwijl hij op de originele foto een wat neutralere gezichtsuitdrukking heeft. Ook heeft de koning in de bewerkte versie een oranje stropdas, terwijl hij in werkelijkheid een blauwe stropdas droeg.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

0

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

400+

Michael van Gerwen Ridder in Orde van Oranje-Nassau

Michael van Gerwen Ridder in Orde van Oranje-Nassau

Michael van Gerwen tijdens een wedstrijd. / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Het Koninklijk Huis heeft vandaag, de dag voor Koningsdag, weer een groot aantal onderscheidingen afgegeven. Een van de gelukkigen is Michael van Gerwen: hij mag zich vanaf vandaag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Dat maakt de topdarter bekend op Twitter. Van Gerwen zegt dat hij de aankondiging 'met trots' doet en dat hij het 'een eer' vindt dat hij deze onderscheiding krijgt.

Een van de beste

Van Gerwen is een van de beste darters ter wereld. De 29-jarige sportman heeft onder meer twee WK's, vier EK's en drie Premier League-titels op zijn naam staan. Op de wereldranglijst staat hij eerste met een enorme voorsprong op nummer twee Peter Wright.

Vanavond speelt hij twee wedstrijden in de Premier League: eerst tegen Daryl Gurney (vijfde van de wereld) en later tegen Michael Smith, de mondiale nummer negen. In de Premier League gaat Van Gerwen aan kop. De andere Nederlander, Raymond van Barneveld, staat op de zesde plaats en zou daarmee niet doorgaan naar de finales.

In totaal kregen vandaag 2906 mensen een lintje. Dat is iets meer dan de 2818 die vorig jaar een onderscheiding ontvingen. Ook radio-dj Edwin Evers mag zich vanaf vandaag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

LEES OOK


Views

55