2011 wordt het jaar van Hottie Sambal

9 maart 2011 om 10:51 door Wouter Scheepstra
2011 wordt het jaar van Hottie Sambal

Jouw tong staat regelmatig in brand?
Geen peper is hetzelfde, dus je weet het nooit. Bij mij is het maar een keer misgegaan, en ik was blij dat daar niemand bij was. Wel heb ik het vaak bij anderen zien ontploffen, bijvoorbeeld bij familie en vrienden die m’n nieuwe sambal proeven. Zo heeft m’n man verschillende malen onder de kraan gehangen.

Wie begint er nou een sambalbedrijf?
Dat vraag ik mezelf ook wel eens af. Ik heb nu duizend kilo pepers staan, die ik allemaal zelf ga opensnijden en schoonmaken. Als je met die pepers bezig bent, krijg je tranende ogen. En het slaat op je keel. Je gaat hoesten.

De basis van mijn sambal - die biologisch is - kan uit rode of gele peper bestaan, maar ook uit to­maat, paprika, aardappel of rode ui. Eigenlijk zijn het chutneys. Dat woord is in Nederland niet zo bekend. 

Je startte Hottie Sambal in 2004…

Ik stond dat jaar achter een kraam op KunsthalKOOKT, een culinair evenement in de Kunst­hal waar eerlijk, kleinschalig geproduceerd voedsel verkocht wordt. Ik had zo’n 250 potjes sambal bij me. Tot m’n verbazing waren die zo uitverkocht.

Ik heb nooit gedacht: ik begin een bedrijf. Ik houd van koken, ik ben daar als Surinaamse mee opgegroeid, en maakte af en toe sambal voor mezelf en voor vrienden.

Hoe veel potjes verkoop je nu?
Vorig jaar zijn er 15.000 potjes doorheen gegaan. De ingrediënten voor elk potje bereid ik nog steeds zelf. Dat blijf ik doen; dat vind ik belangrijk.

Twee maanden geleden werd je rode ui-honingsambal verkozen tot beste product van Nederland…
Dat was bij de wedstrijd Smaakvol2010. Door die prijs, en de publiciteit er omheen, is er meer vraag naar m’n product en kan Hottie Sambal verder groeien.

Welke sambal verkoopt het beste?
De sambal waar de heetste pepers in zitten. Ik gebruik de habanero-peper. Het was altijd een van de heetste pepers, totdat de Naga Jolokia op de markt kwam. Die is drie keer zo heet. Het is de heetste peper ter wereld.

Vorig jaar, bij KunsthalKOOKT, had ik een pot Naga Jolokia’s bij m’n kraam gezet. Voor 1 euro kon je er een op eigen risico proeven. Er was een stoere dame, ik zie haar hand nog in die pot verdwijnen. Ik zei: ‘Heeft u op het bordje gelezen dat deze peper heet is?’ Ze antwoordde: “Ik kan heel heet eten.” Vervolgens bleef ze maar stoer aan die peper knagen.

In het begin proeft de Naga Jolokia fruitig, hij knalt er pas later in en wordt steeds heter en heter. De sensatie van de Naga Jolokia kan een half uur aanhouden.
Op een gegeven moment sloeg die peper in. Ik zag het bij die vrouw ontploffen, haar pupillen schoten er bijna uit. Ze liep weg, stak haar tong helemaal uit haar mond en wapperde met haar handen. Na vijf minuten ver-dween ze uit beeld. Ik heb haar daarna niet meer gezien.

Word je rijk van sambal?
De miljoenen stromen nog steeds niet binnen, en ik denk ook niet dat dat gaat gebeuren. Ik wil er wel een boterham mee verdie­nen, maar daarvoor moet ik meer dan 15.000 potjes verkopen. Dat gaat dit jaar zeker gebeuren, al dacht ik dat vorig jaar ook.

Jij verdient er niets mee?
Al het geld dat binnenkomt, steek ik in Hottie Sambal. M’n gezin komt rond van het salaris van mijn man. Waarom willen mensen altijd groot, groter, grootst? Ik heb er plezier in, sta er achter en ontmoet leuke mensen die om voedsel geven. Eerlijk eten is de rode draad. Omdat goede, biologische peperplanten moeilijk verkrijgbaar zijn, laat ik ze kweken. Ze staan in een kas in Zwijndrecht. Eerst was het een strook, nu is het een heel oerwoud! Als ik die planten zie, voel ik me rijk.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d