Vochtige woning maakt kinderen in Noord ziek

9 februari 2011 om 10:14 door Hans Peijs
Vochtige woning maakt kinderen in Noord ziek

Volgens de SP in Amsterdam Noord leidt schimmel in de wo­ningen in de Slootdorpstraat in Nieuwensdam-Noord tot gezondheidsklachten bij kinderen. Daarom wordt woningcorporatie Stadgenoot aangespoord de klachten te verhelpen. “Als de corporatie hier niets aan doet, moet het stadsdeel haar daarop aanspreken”, laat Frans Rein Jurrema van de SP-fractie in Noord weten. De Slootdorpstraat is onderdeel van het Breehoorngebied, dat de komende jaren finaal op de schop gaat. Volgens de plannen worden hier in totaal 260 woningen gesloopt waarvoor 290 nieuwe huizen in de plaats komen. Als gevolg van de recessie zijn de sloopplannen echter zeker vijf jaar opgeschoven en volgens de SP wil eigenaar Stadgenoot de komende vijf jaar niets meer aan de woningen doen.

De bewoners kampen echter met vochtproblemen en veel muren en plafonds zijn beschimmeld. Dit leidt inmiddels tot gezondheidsklachten, zo claimt de SP, en om die reden moet Stadgenoot hier iets aan doen temeer daar de afgelopen jaren ook al nauwelijks onderhoud is gepleegd. “Dan stapelt het achterstallig werk zich op en krijg je dus problemen zoals schimmelvorming. Bovendien gaat de boel er erg afgeleefd uitzien.” Tot nu laat Stadgenoot het echter afweten, zeer tegen de zin van de SP. Als de corporatie niets doet, dan moet volgens de fractie de stadsdeelraad actie nemen. “Als Stadgenoot niet bereid is tot aanpak van de woningen zal het stadsdeelbestuur moeten optreden, wellicht met een aanschrijving, feitelijk een waarschuwing aan de corporatie”, aldus Jurrema, die verder suggereert dat de bewoners misschien de mogelijkheid hebben om huurverlaging af te dwingen. “Maar daarmee is de schimmel natuurlijk nog niet verdwenen”, aldus Jurrema.

Volgens Stadgenoot komt schimmel in woningen vaak voor en over het algemeen kunnen bewoners het probleem meestal zelf voorkomen. “Veel mensen hebben in de winter de neiging om ramen en ventilatieroosters te sluiten om daarmee stookkosten te be­sparen. Dat is niet verstandig. Om schimmelvorming te voorkomen moet je altijd goed ventileren”, geeft Stadgenoot als tip. Ventileren, slim stoken (“Het heeft geen zin een vochtig huis warm te stoken zonder te ventileren.”) en luchten (“Dagelijks luchten is nodig. Zet ’s avonds voor het slapen gaan de ramen in de woonkamer 15 minuten open”), zijn tips van de corporatie.
 metro

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d