Foto verminkte Afghaanse wint World Press

11 februari 2011 om 11:06 door © 2011 ANP
Foto verminkte Afghaanse wint World Press

AMSTERDAM (ANP) - De winnaar van World Press Photo 2011 is een portret van de verminkte Afghaanse tiener Bibi Aisha, gemaakt door de Zuid-Afrikaanse fotografe Jodi Bieber. Dat maakte de organisatie van de jaarlijkse fotowedstrijd vrijdag bekend.

Op bevel van de Taliban werden bij Bibi Aischa de neus en de oren afgesneden omdat ze haar gewelddadige man had verlaten. De foto, die op 1 augustus 2010 de voorpagina van het Amerikaanse weekblad Time sierde, schokte de wereld. De Afghaanse heeft inmiddels in de Verenigde Staten een plastische reconstructie ondergaan en woont nu in de VS.

Bij de winnaars van de prestigieuze fotoprijs zitten ook drie Nederlanders: Chris Keulen in de categorie sportreportages, Martin Roemers in dagelijks leven en Joost van den Broek in portretten.

Bieber is de tweede Zuid-Afrikaanse fotograaf die ooit de hoogste prijs ontving.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d