PVDA pleit voor afschaffen kinderbijslag grootverdieners

14 januari 2011 om 09:29 door Job Halkes
PVDA pleit voor afschaffen kinderbijslag grootverdieners

De kinderbijslag voor grootverdieners moet worden afgeschaft. Daarvoor pleit de Rotterdamse wethouder Sociale Zaken en loco-burgemeester Dominic Schrijer (PvdA). Hij noemt het van de gekke dat mensen die meer dan een ton verdienen, ook nog eens geld van de staat krijgen voor hun kroost.
In Engeland heeft de regering dit inmiddels besloten en volgens Schrijer moet het kabinet Rutte dat voorbeeld volgen. “Echt hoge inkomens hebben geen kinderbijslag nodig. Dat geld kan beter gebruikt worden voor het verbeteren van het onderwijs voor toptalenten en voor de zorg.” Zelf is Schrijer ook een grootverdiener (120.000 euro) en zegt het goed te kunnen missen. “Ook de mensen die ik ken en veel verdienen zijn het daar mee eens.”
Volgens hem moet er gedacht worden aan een systeem waarbij iedereen die boven de ton verdient nog maar de helft krijgt en iedereen boven de Balkenendenorm (188.000 euro) niks. In Nederland zijn 870.000 gezinnen die een bruto-inkomen hebben dat boven de ton ligt, aldus het CBS.
Met het geld zou ook iets gedaan kunnen worden aan een studiebeurs voor de allerarmsten. “Mijn ouders waren niet rijk en dankzij een beurs kon ik studeren. Als er geleend moet worden, dan vrees ik voor de gevolgen voor jongeren in deze stad. In sommige culturen is het lastig uitleggen waarom je moet lenen voor een studie. En dat juist nu ons hbo een afspiegeling van de stad is en de Erasmus Universiteit de meest diverse van Europa.”
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d