Jonge ondernemer is heel hard nodig

14 december 2010 om 09:39 door Milou van der Will
Jonge ondernemer is heel hard nodig

Awards, studies, boeken worden aan hen gewijd: jonge ondernemers. Ze zijn hot. Ook morgen is bijvoorbeeld weer een bijeenkomst van jonge ondernemers bij de Kamer van Koophandel in Am­sterdam. Maar waar komt die on­dernemersdrive van jongeren vandaan?
“Deze generatie is ondernemer-minded”, zegt directeur van Jong Ondernemen Cees Pille. “Een flink verschil met bijvoorbeeld tien jaar geleden. Er zijn steeds meer hbo-studenten die de stap naar ondernemerschap ma­ken. Ook is er een tendens in het onderwijs: er zijn veel initiatieven om ondernemen te bevorderen. Waarom deze generatie zo geïnteresseerd is, komt doordat on­dernemerschap staat voor je nek uitsteken, kansen pakken, maar ook voor vrijheid - iets wat jongeren belangrijk vinden.”
Vooral door de crisis is ondernemen, al dan niet parttime, interessant geworden, stelt Tatjana Sormaz, voorzitter van Jong MKB Nederland. “Het parttime ondernemen is bijna een noodgedwongen trend. Je moet door de recessie wel veel beter je best doen om te overleven.”
In Nederland is het praktisch gezien niet lastig voor jonge ondernemers om te starten, vinden beide experts. “Je hebt op zich een goede infrastructuur”, zegt Pille. “Je gaat naar de Kamer van Koophandel en je hebt een bedrijf”, aldus Sormaz.
“Wel moet in Nederland de mindset veranderen. Er is nog veel faalangst”, voegt Pille toe. “Kijk naar de VS, als het daar twee keer mis gaat en de derde keer heb je succes, dan ben je een doorzetter. Hier heb je gelijk een stempel op je hoofd: een BKR-toetsing en morele veroordeling.”
Zonde, want aanwas aan jonge ondernemers is hard nodig volgens de directeur. “De babyboomgeneratie gaat de komende jaren met pensioen en daar zitten veel ondernemers bij. Die hebben op­volging nodig.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d