'Crisis nog lang niet over'

19 september 2009 om 16:13 door Metro redactie
'Crisis nog lang niet over'

LUXEMBURG (ANP) - De wereldwijde financiële en economische crisis is nog lang niet voorbij. De risico's van een terugval blijven aanwezig, ondanks een aantal gunstige economische signalen. Dat zei het Luxemburgse ECB-bestuurslid Yves Mersch zaterdag.

,,Problemen liggen nog op de loer'', aldus Mersch. De reden waarom het momenteel beter gaat, is volgens de topman van de centrale bank in Luxemburg de honderden miljarden aan kapitaalinjecties van overheden. ,,Het valt te bezien hoe banken zich houden zonder deze maatregelen'', aldus Mersch. Centrale banken hebben eerder gepleit om de steunmaatregelen pas in te trekken wanneer de economie volledig hersteld is.

Mersch waarschuwde ook voor inflatiegevaar door het historische lage renteniveau. De Europese Centrale Bank liet het belangrijkste rentetarief in de eurozone eerder deze maand onveranderd op 1 procent. ,,Dat zou niet te lang mogen duren. Zodra de economie structureel is hersteld zullen we de nodige maatregelen moeten nemen om terug te keren naar een normale rentestructuur'', aldus Mersch.

De ECB heeft de rente sinds oktober vorig jaar teruggebracht van 4,25 procent naar 1 procent, het laagste niveau sinds de invoering van de euro in 1999. De lage rente moet ervoor zorgen dat het goedkoper wordt voor burgers en bedrijven om geld te lenen, zodat zij met hun bestedingen de economie kunnen stimuleren.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d