'Mijn moeilijkste tattoo zet ik vanmiddag'

14 april 2009 om 12:12 door Dora Mittleholcz
'Mijn moeilijkste tattoo zet ik vanmiddag'

Een tattoo, voorheen was het uniek om er een op je lichaam te dragen, maar vandaag de dag is het niet meer alleen voorbehouden aan rocksterren en acteurs. Een van de dingen die hier op dit moment aan bijdraagt is het populaire Disco­very Channel-programma Miami Ink, over het leven en werk van een groep tattoo-artiesten. Eén van deze artiesten is Kat von D, die haar eerste tattoo zette toen ze 14 was. Nu is ze 24 en een van de meest populaire tatoeëerders ter wereld, en is ze te zien in haar eigen spin-off LA Ink.

Hoe raakt een jong meisje geïnteresseerd in tattoos?

Nou, toen ik een jaar of 12 was begon ik om te gaan met punkrockers en me af te zetten tegen de muziek die mijn ouders luisterden. Veel van die gasten zaten in bandjes en hadden verschillende tattoos, en een van hen zette die allemaal. Ik tekende veel punkflyers en embleempjes voor op mijn leren jas en op een dag zei hij ‘je moet een tattoo bij mij zetten, want je kan goed tekenen’. Zo ben ik ermee begonnen.

Is er een groot verschil tussen tattoos die vrouwen en mannen willen?
Eigenlijk wil bijna iedereen vandaag de dag een tattoo. En het is als met muziek: ieder genre, iedere stijl is mogelijk. Zo’n vijf jaar geleden wilden vrouwen vooral tattoos op de onderrug, maar tijden veranderen. Ze worden steeds beter zichtbaar.

En welk lichaamsdeel wordt het vaakst versierd met een tattoo?
Dat is een moeilijke vraag, omdat tegenwoordig iedereen overal een tattoo laat zetten. Maar mannen laten denk ik hun armen als eerste doen. Het is een makkelijke plek om mee te kunnen pronken en het is erg mannelijk, zo wordt het gezien. Voor vrouwen zijn het denk ik vooral de onderrug en enkels.

Wat vind je van tattoos die iets met je geliefde te maken hebben?
Persoonlijk vind ik het leuk om de naam van mijn vriend te laten tatoeëren. De enige reden dat ik het portret van mijn ex-man heb laten verwijderen is dat ik ruimte wilde maken voor nieuwe en mooiere tattoos. Ik heb zijn naam nog in mijn nek staan, maar die wil ik niet kwijt ofzo.

Is er iets wat je niet zou zetten?
Alles wat tegen mijn moraal ingaat. Je zal mij niet een racistische tattoo zien zetten of iets dat teveel met bendes te maken heeft. Ook dingen waarvan ik denk dat mensen er spijt van gaan krijgen doe ik niet.

Wat was de moeilijkste tattoo om te zetten?
Oh, dat weet ik niet. Ik denk dat het belangrijk is om de lat met iedere tattoo hoger te leggen, dus de moeilijkste tattoo is waarschijnlijk degene die ik vanmiddag ga zetten. Ik zal nooit een klus aannemen waarvan ik denk dat ik het niet aankan, omdat ik geen slechte tattoo wil zetten. Ik kan er dus prima mee omgaan wanneer ik toe moet geven dat ik niet the right man for the job ben.

LA Ink iedere werkdag om 18.05 uur op Discovery Channel

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d