In het nieuws

'Imago van politie is het belangrijkste...'

Foto van 'Joost van der Wegen'

2 JAN 2008

Boos. Ex-politiepsycholoog en klokkenluider Harrie Timmerman schreef een boek over zijn jaren bij het cold case-team van de politie in Groningen. Dat politiekorps is nu boos op haar voormalige ‘profiler’. Timmerman zou in zijn boek met de feiten op de loop gaan.Uw voormalige werkgever stelt in een persbericht dat u in uw boek ‘onwaarheden verkondigt’. Wat vindt u daarvan?
Mij valt vooral op dat de Groningse politie in dat persbericht nauwelijks ingaat op mijn kritiek. Ook geeft ze aan geen juridische stappen tegen mij te zullen ondernemen. Dat zegt mij genoeg over het waarheidsgehalte van het boek.Wat wilt u met uw boek bereiken?
In ‘Tegendraads’ schrijf ik over mijn betrokkenheid als gedragskundige bij een aantal grote moordonderzoeken: dat naar de seriemoordenaar Willem van E., het onderzoek naar de vuurwerkramp, en de moord op Gonda Drent. Ik beschrijf ook de stomme fouten die in onderzoeken zijn gemaakt. Het is mijn bedoeling dat politie en justitie van dit boek leren.U stelt onder meer dat Karel van O., die in 2005 in Groningen tot acht jaar is veroordeeld voor de moord op Maja van Vloten, onschuldig is. Waarom denkt u dat?
Ik denk dat deze mijnheer onschuldig is veroordeeld, omdat ik de officier van Justitie in die zaak destijds vijf vragen heb voorgelegd over de kennis van deze verdachte over de moord, de daderinformatie. Over alle feiten had de verdachte niets verklaard, of gaf hij foute antwoorden. Daarom twijfel ik aan zijn schuld. Hij verklaarde bijvoorbeeld het slachtoffer 3 of 4 keer in de hals te hebben gestoken. In werkelijkheid was dit 26 keer, aan de zij- en achterkant van haar rug en arm. Je kunt je afvragen of er in deze zaak genoeg bewijs was om tot een veroordeling te kunnen komen, ondanks zijn bekentenis.De politie neemt het u kwalijk politieonderzoeken in gevaar te brengen, door juist dat soort daderinformatie in uw boek naar buiten te brengen.
Ik geef in mijn boek alleen maar informatie die ook al in televisieprogramma’s als Netwerk en Peter R. De Vries is uitgezonden – waar politie en justitie zelfs medewerking aan verleenden. Ik vraag me dus af wat het probleem is.U heeft ook het NFI tegen u in het harnas gejaagd met uw boek. Zij ontkent de fouten te hebben gemaakt die u beschrijft.
Het NFI trof in twee moordonderzoeken geen DNA-sporen aan, terwijl die er in tweede instantie wel bleken te zijn. In het onderzoek naar de moord op Nienke Kleiss, de Schiedammer parkmoord, bleek men de rechtbank zelfs opzettelijk te hebben misleid.In die Schiedammer parkmoord heeft u in 2005 een rol als klokkenluider gespeeld. Ook omdat u met de pers over die zaak sprak, is uw contract bij de politie in Groningen beëindigd. Hoe kijkt u hierop terug?
Ik heb er nooit spijt van gehad dit verhaal naar buiten te hebben gebracht. Tijdens mijn opleiding als psycholoog heb ik geleerd dat het in wetenschappelijk onderzoek altijd om de waarheid gaat. Mijn ervaring is dat voor politie en justitie de waarheid soms minder belangrijk is dan het imago. Hun reactie op mijn boek maakt dit nogmaals duidelijk.


Views

10

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Ze was een minuut te laat. Foto: Printscreen YouTube / Omroep Gelderland

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ze was een minuut te laat, Ingrid van Ballegooij uit Haren. En ja, omdat regels nu eenmaal regels zijn, mag ze morgen niet opnieuw verschijnen aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

'Ik wil niet stoppen'

Van Ballegooij werd gediskwalificeerd. „Als ik dit had geweten, was ik vanmorgen al niet meer gestart", zegt ze al huilend vlak na de finish tegen Omroep GelderlandZe werd het laatste stukje gedragen door omstanders, maar eenmaal bij de finish - om 17.01 - bleek dat helaas voor niets te zijn geweest. „Vanochtend dacht ik bij m'n eigen: Ik wil niet stoppen, ik ga door. Nu mag ik morgen alsnog niet starten. Dat is gewoon balen."


Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 09:14

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

500+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

2 UUR

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

300+

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

De strooiwagens rijden in de Geldermalsen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een gek gezicht, maar in de Gelderse gemeente Geldermalsen zijn voor even de strooiwagens uit de schuur gehaald.

Gesmolten asfalt

Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er namelijk schade te ontstaan aan het asfalt. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. En daarom wordt er gestrooid met zout, want dat helpt daar tegen. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid.


Views

1k+