Tieners onder het mes

23 mei 2007 om 10:04 door Marije Veerman
Tieners onder het mes

• Jonge meiden ondergaan steeds vaker cosmetische chirurgie • ‘Cup A was beter’

Steeds meer jonge meiden doen aan cosmetische chirurgie. Ze vergroten hun borsten, laten vet wegzuigen of ondergaan een schaamlipcorrectie. Toch zijn deze operaties niet altijd zonder risico. “Ik was vijftien toen ik mijn borsten liet vergroten. Nu ben ik zeventien en verminkt voor het leven.”

“Goedemorgen. Ik heb een afspraak voor een borstvergroting.” Een meisje van 17 jaar komt de kliniek van Esthetisch Centrum Amsterdam binnen. Ze draagt een strakke spijkerbroek met cowboylaarzen en om haar schouder hangt een schooltas. Wanneer ze naar de wachtkamer wordt gewezen, pakt ze een glamourtijdschrift uit haar tas en gaat al bladerend zitten. Al snel vertelt het meisje openhartig waarvoor ze is gekomen. “Ik krijg vandaag mijn tweede consult”, zegt ze glunderend. “Ik wil dolgraag een borstvergroting en de dokter gaat vandaag kijken hoe groot de protheses precies moeten worden. Zoiets lijkt me fantastisch.” Het meisje wijst op een plaatje van Beyoncé die in een niemendalletje op de rode loper staat. “Ik heb nu cup B, maar ik zou graag naar een kleine D gaan. Grote borsten zijn nou eenmaal mooier. Ik hoop dat de operatie dan ook snel kan. Ik begin graag het volgende schooljaar met een paar nieuwe borsten.” Bang voor eventuele complicaties is het meisje niet. “De dokter heeft me wel het één en ander uitgelegd, maar meestal gaat het goed. Daar ga ik dan ook maar van uit. Wel weet ik dat de operatie pijn gaat doen. Maar ja. Wie mooi wil zijn moet nou eenmaal pijn lijden.”

De laatste jaren is de onvrede bij vrouwen over het uiterlijk enorm gestegen. Vooral jonge meiden zijn niet gelukkig met hun uiterlijk. In een onderzoek van het beautymerk Dove uit 2006 blijkt dat maar liefst 22 procent van de Nederlandse meiden liever niet naar school gaat uit onvrede over haar uiterlijk. 47 procent van de meiden tussen de 15 en 17 jaar zou zich beter voelen als ze dunner zou zijn.

Deze onvrede zorgt er voor dat jonge meiden die cosmetische chirurgie overwegen geen uitzonde-ring meer zijn. Op het internet komen dagelijks honderden meiden samen op forums om te praten over het operatief veranderen van hun uiterlijk. Vooral de site www.borstenforum.nl is populair. Hier vertellen meiden tussen de 15 en 35 jaar over hun borstvergroting. Zoals de 18-jarige Madilon. Ze schrijft dat ze dolgraag een grotere cup wil hebben. Een eerste consult heeft ze inmiddels gehad. Toch is een borstvergroting niet haar enige wens. “Ik wil nog wel een schaamlipcorrectie, mijn lippen op laten vullen en een neuscorrectie.”

Ook op middelbare scholen praten meiden onderling over het ondergaan van operaties. De 16-jarige Kimberly zit op het Luzac College in Amsterdam. Zij praat met haar vriendinnen serieus over cosmetische chirurgie. “Ik zou zelf dolgraag een liposuctie willen hebben op mijn heupen. Ik heb nog geen consult gehad, maar ik denk niet dat dit nog lang zal duren. Ik ben er al een jaar voor aan het sparen en mijn ouders hebben beloofd een deel van ‘t geld bij te leggen.”

Dr. Gijs Van Selms, plastisch chirurg van het Medisch Centrum Jan van Goyen en het Lucas Andreas Ziekenhuis, erkent dat steeds meer jonge meiden een cosmetische ingreep laten uitvoeren. “Ik zie dit duidelijk terug in mijn spreekkamer maar ook op het borstenforum, waar ik vragen beantwoord van bezoekers. Ik denk zelf dat dit een goede ontwikkeling is. De pro-theses die gebruikt worden voor borstvergrotingen zijn enorm verbeterd. Mits het goed gebeurt, kan een operatie ook echt bijdragen aan de levenskwaliteit van zo’n meisje. Maar ik opereer niet ieder-een. Als ik vind dat het niet nodig is, zeg ik net zo makkelijk nee.”

Toch zijn de operaties niet geheel zonder risico. Afgelopen maand overleed nog een 21-jarig meisje tijdens een liposuctiebehandeling. Een operatie die door chirurgen wordt bestempeld als weinig risicovol. Een borstvergroting, één van de populairste operaties onder jongeren, kent echter veel meer risico’s. De 17-jarige Natasha weet daar alles van. Twee jaar geleden liet ze haar borsten vergroten, maar al een paar weken na de operatie voelde ze dat het niet goed zat. “Mijn borsten werden keihard en al snel bleek dat ik last had van kapselcontractie. Mijn lichaam had de prothese afgestoten en er was veel littekenweefsel rond het implantaat ontstaan, dat ging samentrekken. Dat was een vreselijk gevoel. Bovendien had ik me erg verheugd op het feit dat ik eindelijk in bikini kon lopen zonder dat ik het gevoel had dat ik werd uitgelachen. Ik had er gewoon niet op gerekend dat het ook wel eens mis kon gaan.” Inmiddels heeft Natasha een hersteloperatie ondergaan, maar mooi vindt ze het resultaat nog steeds niet. “Ik heb grote littekens die er rood uitzien en mijn borsten zijn nu ongelijk en hebben een rare vorm. Bovendien ben ik constant bang dat ik weer kapselcontractie krijg.” Ook de 21-jarige Renate kan over complicaties meepraten. Zij heeft in januari van dit jaar een borstlift ondergaan, maar kampt nog steeds met de gevolgen. “Bij mij ging het de dag na de operatie al mis. Terwijl mijn kamergenoot in het ziekenhuis al vrolijk rondhuppelde, kon ik niet eens overeind komen. Hoewel ik koorts had, ben ik toch naar huis gestuurd. Daar ging het al snel mis. Ik kreeg hoge koorts, blackouts en mijn wonden begonnen te ontsteken.” Nadat ze eerst vier keer naar huis was gestuurd werd ze uiteindelijk toch opgenomen. Een maand lang moest Renate in het ziekenhuis blijven. Daar kreeg ze de schrik van haar leven. “Ze vertelden me dat mijn tepels waren afgestorven en ook het weefsel eromheen moest telkens worden weggeknipt. Ik lag daar met gapende wonden van zeker vijf centimeter diep en had helse pijnen.” Inmiddels zijn de wonden dichtgegroeid, maar Renate heeft nog veel last van steken die door de diepe littekens worden veroorzaakt.

Ook is de onzekerheid die ze voor de operatie had over haar hangende borsten alleen maar erger geworden. “Ik heb nu dikke rode littekens en één van mijn tepels is naar binnen gegroeid. Ik ben voor mijn operatie naar drie verschillende chirurgen geweest en allemaal zeiden ze dat complicaties zoals het afsterven van de tepel maar eens in de vijftien jaar voorkomen. Dan ga ik er toch niet van uit dat ik diegene ben?” Toch heeft Renate inmiddels het idee dat borstoperaties vaker mis gaan dan chirurgen beweren. “Tijdens mijn verblijf in het ziekenhuis hoorde ik vaker verhalen van patiënten bij wie het mis was gegaan, alleen: niemand mocht erover praten.”

Dr. Liesbeth Woertman, psycholoog aan de Universiteit Utrecht, verbaast het niet dat tienermeiden al cosmetische chirurgie ondergaan. “Het ideaalbeeld van vrouwen is de laatste jaren enorm veranderd. De meiden van nu worden blootgesteld aan nepschoonheid. De reclame-industrie pompt borsten op met een klik van de muis en tailles worden met centimeters versmald. Onderzoek heeft aangetoond dat dit het zelfbeeld van vrouwen wel degelijk aantast.” Daar komt nog bij dat cosmetische chirurgie volgens Woertman steeds normaler wordt. Afgelopen maand werd dat nog eens bevestigd toen de Rotterdamse discotheek Baja Beachclub een gratis borstvergroting weggaf. 170 kandidaten schreven zich in. Het meisje dat uiteindelijk won was 20 jaar en had cup C. Woertman: “Cosmetische operaties hebben tegenwoordig een hoog glamourgehalte. Klinieken spelen daar graag op in. Ze maken programma’s als Make me Beautiful en tonen alleen de mooie kant van chirurgie. Daarbij hebben ze nu ook betalingsregelingen zodat de drempel voor jonge meiden om een operatie te ondergaan steeds lager wordt. Deze meiden moeten alleen wel beseffen dat het hier gaat om een operatie met risico’s. Bovendien is nog lang niet bekend wat een cosmetische operatie psychisch met vrouwen doet. Zelfs wanneer de operatie lukt, kunnen er gevolgen aan kleven.”

Woertman ziet dan ook het liefst dat cosmetische ingrepen een minimumleeftijd krijgen. “Ik vind het verwerpelijk dat meisjes van 15, 16 jaar al geopereerd worden. Deze meiden mogen ook nog niet stemmen en dat heeft een reden.”
Plastisch chirurg Jacques van der Meulen van de Velthuiskliniek in Rotterdam ziet zo’n leeftijdsgrens niet zitten. “Voor mijn gevoel zou dat een burgerlijke betutteling zijn. Wel kan ik me voorstellen dat een chirurg die een meisje van 14 jaar een borstvergroting geeft, moet worden aangesproken door de beroepsvereniging.”

Het 17-jarige meisje in het Esthetisch Cetrum Amsterdam heeft haar tweede consult er inmiddels opzitten. “Ik krijg twee hele mooie borsten”, zegt ze trots. “Ze worden ongeveer zoiets.” Met haar handen geef ze de grootte aan. “Ik weet zeker dat mijn vriendinnen jaloers zullen zijn. Maar het allergelukkigst ben ik met de datum. Waarschijnlijk is er deze zomer al een plekje voor me. Dan kan ik dus echt het schooljaar in met een paar nieuwe borsten.” Het meisje doet snel haar jas aan en haar tas weer over haar schouders. “Ik moet opschieten. Mijn tussenuur zit erop en mijn wiskundeles begint zo.”

Wat kost het?
Borstverkleining: 3900 euro
Buikwandcorrectie: 3850 euro
Borstvergroting: 3700 euro
Liposuctie heupen: 2250 euro
Schaamlipcorrectie: 1750 euro

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d