Onderzoekers ontdekken privaat van Maarten Luther

22 oktober 2004 om 18:50 door Metro redactie
Onderzoekers ontdekken privaat van Maarten Luther

WITTENBERG (ANP) - Duitse archeologen vermoeden dat zij het privaat hebben ontdekt waarop Maarten Luther in de 16e eeuw zijn hervorming van de katholieke kerk begon. Het stenen privé-kamertje is aangetroffen in een onlangs opgegraven bijgebouw van Luther's huis in het Oost-Duitse Wittenberg.

Luther zou zelf hebben gezegd dat hij ,,in cloaca'' (op het toilet) was, toen hij zijn kritiek op de kerk formuleerde. Hij kwam tot de conclusie dat verlossing alleen mogelijk is door het geloof, niet door goede werken. Maarten Luther leed aan verstopping en hij bracht daardoor uren in gepeins verzonken op de wc door.

Volgens de wetenschappers is het privaat in de periode 1516-17 gebouwd. Op 31 oktober 1517 spijkerde Luther zijn 95 stellingen over de kerk op de deur van de kasteelkerk in Wittenberg.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d