Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Good vibes 18 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Man verzint nepnieuws: ‘Door mij is Trump president’

Over Donald Trump gaan veel bizarre verhalen rond. Zo zou hij volgens sommige bronnen al lang zijn doodverklaard en een Pakistaanse nieuwszender meldde onlangs nog dat Trump eigenlijk een Pakistaans weeskind is. Maar er zijn meer rare Trumpverhalen en volgens de The Washington Post heeft de 38-jarige Amerikaanse Paul Horner hier een aandeel in. Horner schreef namelijk valse nieuwsberichten die massaal gedeeld werden op social media. Daarmee zou hij Donald Trump in de kaart hebben gespeeld: „Trumpaanhangers geloven gewoon alles”, zegt hij.

Horner heeft er zijn beroep van gemaakt om valse verhalen door te laten gaan voor nieuws. Zo deed hij het internet al twee keer geloven dat hij de kunstenaar Banksy was en hij maakte wijs dat zijn vriend een SWAT-team naar zijn huis had gestuurd na een ruzie. In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen leefde de 38-jarige man zich opnieuw uit met verschillende nepverhalen.

Gedeeld door CNN en ABC

Horner, die zelf een Trumphater is, zoog werkelijk waar elk verhaal volledig uit zijn duim, maar toch kreeg hij redelijk wat invloed met zijn berichten, want ze werden opgepikt door grote Amerikaanse nieuwssites als ABC en CNN. Zo schreef Horner een verhaal dat de Amish in Ohio massaal op Trump zouden stemmen. Zijn verhaal werd opgepikt door de vooraanstaande nieuwssite ABC. Hij verzon dat Obama het nationale volkslied zou verbannen op alle sportevenementen en verspreidde het verhaal dat homohuwelijken voortaan werden voltrokken in speciale regenboogwagens.

Nepbericht van Paul Horner op ABC. Bron: ABC

Horner beweert dat zijn verhalen ervoor hebben gezorgd dat Trump president is geworden. Veel van de Trumpaanhangers hebben zijn verhalen gedeeld. Zelfs Trumps campagneleider Corey Lewandowski en Donalds zoon Eric deelden één van zijn verhalen op Twitter. „Mensen zijn dom, ze delen zomaar alles. Niemand doet nog aan factchecking”, zegt hij in een interview met The Washington Post. „Trump zegt ook maar wat, maar mensen geloven zijn verhaal! Ik vind het heel angstaanjagend.”

Waarom?

De verhalenverzinner had nooit verwacht dat zijn verhalen zo serieus werden opgepikt en nu Trump daadwerkelijk tot president is verkozen, voelt hij zich ook best schuldig. „Ik wou gewoon lachen met de mensen die zomaar alles geloven. Ik dacht dat ze het wel zouden checken, maar de Trumpaanhang bleef die verhalen maar delen.” Horner dacht dat hij alleen de campagne wat door elkaar aan het schudden was. „Nu ik erop terugkijk, had ik het moeten zien aankomen.”

Posted by Paul Horner on Friday, June 10, 2016

10.000 dollar per maand

Zijn valse nieuwsberichten hebben Horner behoorlijk wat geld opgeleverd. Via het advertentieplatform van Google verdient hij ongeveer 10.000 dollar per maand. Facebook en Google hebben gezegd dat ze valse nieuwssites geen gebruik meer laten maken van hun advertentieplatformen. Volgens Horner loopt hij geen gevaar en heeft hij genoeg andere manieren om zijn nepverhalen de wereld in te sturen.

Holy fuck, I have no faith in America anymore. And I know for sure I will be the first to be put in a camp. It was nice…

Posted by Paul Horner on Tuesday, November 8, 2016

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.