Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 29 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

Emigreren? Nieuw-Zeelands dorpje heeft banen over

Een klein dorpje in Nieuw-Zeeland heeft een uniek probleem: te veel banen, te veel betaalbare huizen en te weinig mensen om deze op te vullen.

De 800 inwoners van het fotogenieke plaatsje Kaitangata, op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland, zijn een wervingscampagne begonnen om nieuwe inwoners naar het dorpje te trekken, dat meldt The Guardian.

Kaitangata. Foto: Clutha District Council

Het dorp heef het volgende in de aanbieding: pakketen van huizen met stukken land in een landelijke gemeenschap voor de prijs van 230.000 Nieuw-Zeelandse dollar, oftewel 147.353 euro. Daarmee hopen ze Kiwi’s die een moeilijk leven hebben in grote steden in de verleiding te brengen om te verhuizen. Maar ook mensen van buiten Nieuw-Zeeland zijn welkom.

‘Kans geven’

Bryan Cadogan, burgemeester van het Clutha district waar het dorp onder valt, schat dat er zo’n duizend banen voor het oprapen liggen in de omgeving. Omwonenden zijn niet in staat om aan de vraag te voldoen. Het gaat voornamelijk om banen in de primaire industrie en de zuivelfabriek.

„Toen ik werkloos was en mijn familie niet kon voeden, gaf Clutha mij een kans, nu willen we die kans ook aan andere Kiwifamilies geven die worstelen. Ook voor jongeren zijn er genoeg kansen in het dorp. „De jeugdwerkloosheid is gedaald naar twee. Niet twee procent, maar twee werkloze jongeren.”

De burgemeester benadrukt dat de gemeenschap ouderwets is. Huizen gaan niet op slot en kinderen rennen er vrij rond. „We hebben werk en huizen, maar geen mensen. We willen dit dorp weer levendig maken en wachten met open armen op nieuwe inwoners”, besluit Cadogan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.