Good vibes

Aan deze drugssoorten raak je het snelst verslaafd

Jonge vrouw die cocaïne gebruikt. Bron: Colourbox

Foto van 'Cerise van Vliet'

20 MRT 2016

Als het op drugs aankomt zijn er honderden fabeltjes en feiten, maar welke drugs zijn er nu echt het meest verslavend? Kan je één keertje heroïne gebruiken of sta je dan de volgende dag met de junkies om de hoek? Tijd voor een onderzoekje, dacht de Britse psychiater David Nutt.

Nutt voerde zijn onderzoek naar de meest verslavende drugs uit om ervoor te zorgen dat er passend beleid voor de verschillende goedjes kan worden gemaakt. Hij zorgt ervoor dat wij nu geïnformeerd zijn over de gezondheidsrisico's van de verschillende drugs.

Voor zijn onderzoek vroeg hij twee groepen van onafhankelijke experts verschillende drugs in te delen op verslavingsgevoeligheid en hoeveel schade de drug kan aanrichten. Dat deden de onderzoekers voor twintig verschillende soorten.

Top tien

Maar wanneer is iets verslavend? Volgens de onderzoekers bestaat de kans op verslaving uit drie delen: hoeveel genot het middel je brengt en hoe afhankelijk je er zowel psychisch als lichamelijk van wordt. Al deze variabelen kregen van de experts een cijfer tussen de 0 en 3 en zo kwamen zij tot de tien meest verslavende drugssoorten:

En wat blijkt? Heroïne is, zoals velen waarschijnlijk al dachten, met grote afstand de meest verslavende drug. Hij zou de gebruikers de meeste plezier geven en je zou er psychisch en lichamelijk heel snel afhankelijk van worden.

Legaal of niet

Opvallend vonden de onderzoekers dat het niet uitmaakt of een drug legaal of illegaal is. Alcohol en sigaretten scoren bijvoorbeeld ook vrij hoog. Alcohol is dus behoorlijk verslavend, maar in de meeste landen gewoon legaal. Dit terwijl andere drugs -die niet op het verslavingslijstje verschijnen omdat ze dus minder verslavend zijn (zoals LSD of cannabis)- wel verboden zijn.

BEKIJK OOK


  Likeability of5

  Politie vervangt gestolen fiets van 6-jarige

  De politie in Milaan heeft deze week een mooie daad verricht, nadat de nieuwe fiets van een zesjarig jongetje al direct op zijn verjaardag was gestolen Foto: Colourbox

  Foto van 'Metro en ANP'

  5 OKT 2019

  De politie in Milaan heeft deze week een mooie daad verricht, nadat de nieuwe fiets van een zesjarig jongetje al direct op zijn verjaardag was gestolen. Het rijwiel werd deze week ontvreemd terwijl het kind op school zat. De moeder belde de politie, die bij het zien van het wanhopige ventje meteen geld inzamelde en een nieuw exemplaar kocht.

  Maar bij deze goede daad bleef het niet, schrijft de krant Corriere della Sera zaterdag. De agenten hingen aan de fiets ook nog een briefje in een poging het vertrouwen van het jongetje in de wereld te herstellen. „Iemand heeft geprobeerd je dag te verpesten, maar dat is niet gelukt", schreef de politie. „De wereld behoort niet toe aan degenen die stelen, maar aan de rechtvaardigen en fatsoenlijken als jij."

  Ontroerd door gulle gebaar


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  20 euro weggeven aan een vreemde: 'Geven maakt gelukkig'
  Likeability of6

  20 euro weggeven aan een vreemde: 'Geven maakt gelukkig'

  Merijn Ruis is een nieuw initiatief gestart, met een simpel 20 euro biljet. Hij geeft het aan een vreemde, in de hoop dat zij iemand anders (en zichzelf) ermee blij maken. /Merijn Ruis

  Foto van 'Roos Ravensbergen'

  27 SEP 2019

  Geven maakt gelukkig, weet geluksexpert Merijn Ruis. Daarom is hij een nieuw initiatief gestart, met een simpel 20 euro biljet. Hij geeft het aan een vreemde, in de hoop dat zij iemand anders (en zichzelf) er blij mee maken.

  Het begon met een bericht op LinkedIn. Daarin schreef Merijn dat hij 20 euro aan een vreemde zou geven, met daarbij een boodschap. De ontvanger heeft twee opties, staat op het briefje. Je kunt jezelf trakteren, op een lunch of bezoek aan de bios, maar je kunt ook een ander gelukkig maken door het geld door te geven. Welke optie de ontvanger koos? „Dat weet ik niet, het is geheel vrijblijvend. Ik wilde niemand onder druk zetten om aan mij te vertellen wat ze hebben gedaan, het gaat om mensen gelukkig maken”, zegt Merijn.

  20 euro weggeven aan een vreemde: 'Geven maakt gelukkig'

  Merijn Ruis is een nieuw initiatief gestart, met een simpel 20 euro biljet. Hij geeft het aan een vreemde, in de hoop dat zij iemand anders (en zichzelf) ermee blij maken. /Merijn Ruis


  love
  user_11c8fb00d10270d2dc9ba049a24dca0f8cdc4f60_avataruser_0ac462d1c5b4838304de11b0f5dafa29b34ce0f8_avatar

  Deze Homecoming Dance met Marvel-thema maakt je dag hélemaal goed

  Videostill YouTube ThePac Walden Grove

  Foto van 'Daisy Heyer'

  14 SEP 2019

  Ook in Amerika zijn na de summer break de scholen weer begonnen. Eén van de scholen waar de rest van de wereld altijd halsreikend naar uitkijkt tot ze weer beginnen is de Walden Grove High School in Arizona. Daar is de homecoming-dans namelijk ieder jaar weer een spektakel om naar te kijken! 

  Walden Grove High School is de op één na grootste middelbare school in Sahuarita, Arizona en opende in 2011 pas haar deuren. Op de school zit een behoorlijk groot dansgezelschap, The PAC Dance Team, die tot vijf keer toe staatskampioen zijn geworden met hun dansoptredens.

  Als wij de Homecoming-dance van dit jaar - met tot in de puntjes verzorgd Marvel-thema - zien, begrijpen we dat wel. Wat is dit tof!


  NK Politiehonden vol suspense, brokjes en pakmannen

  Pakman en hond in actie / Peter Verrijdt van Verrijdtfotografie.

  Foto van 'Iris Hermans'

  6 SEP 2019

  Rudy heeft het trainen van politiehonden in zijn bloed zitten. ,,De Nederlandse zijn de beste ter wereld, eentje van mij zat bij de Navy Seals.” Vrijdag start het NK.

  Rocco en Rudy

  Zijn huidige heet Rocco, net zoals de vorige, en twee ervoor. Het bekt gewoon lekker, ,,ik houd van een naam waar druk op kan worden gezet.” Rudy van den Elzen traint niet alleen politiehonden, hij is ook voorzitter van de NK-commissie van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging, de landelijke organisatie die is opgericht in 1907 en ruim 5000 actieve leden telt. Vandaag en morgen is het moment suprême waar de baasjes en hun honden het tegen elkaar opnemen tijdens het Nederlands Kampioenschap.


  Social media gaat los op nieuwe kattenchallenge

  Social media gaan los op nieuwe kattenchallenge

  / Pexels

  Foto van 'Metro'

  31 AUG 2019

  Een internethype mag het gerust wel genoemd worden. Het filmpje dat tiener Jade Taylor-Ryan maakte gaat al enige dagen rond op social media. De hoofdrolspeler? Haar rode kat.

  Dansmoves


  Homoseksuele pinguïns adopteren ei

  Homoseksuele pinguïns adopteren ei

  Illustratie van pinguïnjong / Pexels

  Foto van 'Metro'

  16 AUG 2019

  Twee homoseksuele pinguïns zijn hard op weg wereldnieuws te worden met hun zoektocht naar een jong. Onlangs adopteerde het stel uit de Berlin Zoo een ei dat door een andere pinguïn was achtergelaten. Sindsdien wordt er goed gezorgd voor hun toekomstige kleintje.

  Vissen en stenen

  Skipper en Ping, zoals de pinguïns heten, zijn volgens Berlin Zoo woordvoerder Maximalian Jäger al tijden op zoek naar een kleintje van hunzelf. Eerder probeerden ze al „vissen en stenen uit te broeden", schrijft de Berliner-Zeitung


  'Strafzaak Hongarije kan nog wel jaren duren'

  Symboolfoto voor gerechtigheid / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  13 AUG 2019

  Hongaarse advocaat werpt een licht op de Hollandse drugszaak. „Drugsdelicten worden heel zwaar bestraft in Hongarije." Maar geen levenslang, zo verwacht hij.

  Zwaar


  Bijzondere vluchten luchtmacht voor tv-serie

  Bijzondere vluchten luchtmacht voor tv-serie

  Op woensdag en donderdag scheren verschillende toestellen van de Luchtmacht over Nederland voor tv-opnames. Foto: ANP - Remko de Waal

  Foto van 'Metro en ANP'

  7 AUG 2019

  Niet vreemd opkijken als er plotseling gevechtsvliegtuigen overvliegen, van een invasie is geen sprake. De Koninklijke Luchtmacht haalt woensdag en donderdag voor een tv-serie bijzondere manoeuvres uit met diverse vliegtuigen.

  Spektakel


  Groningen heeft het mooiste station van Nederland

  Groningen heeft het mooiste station van Nederland

  Het hoofdstation van Groningen is verkozen tot mooiste station van Nederland. Het historische station van Valkenburg werd tweede, op de voet gevolgd door Rotterdam Centraal. Foto: ANP - Remko de Waal

  Foto van 'Metro en ANP'

  7 AUG 2019

  Het hoofdstation van Groningen is verkozen tot mooiste station van Nederland. Het historische station van Valkenburg werd tweede, op de voet gevolgd door Rotterdam Centraal, meldt de NS.

  Stemmen

  Van de meer dan tienduizend mensen die een stem uitbrachten, koos ruim 33 procent voor Groningen. Op Valkenburg stemde 16 procent van de deelnemers. Rotterdam Centraal kreeg 14 procent van de stemmen. Ook Amsterdam Centraal (11 procent) en Utrecht Centraal (9 procent) dongen mee naar de titel.


  90's kids unite: de Tamagotchi is terug!

  90's kids unite: de Tamagotchi is terug!

  De 2013-versie van de Tamagotchi / ANP

  Foto van 'Metro'

  14 MEI 2019

  Je hoorde er vroeger eigenlijk niet bij als je niet minstens één Tamagotchi had. Of tien. Op dat kleine apparaatje hield je je digitale huisdier in leven (of niet) en we hebben goed nieuws: de Tamagotchi heeft namelijk een comeback gemaakt!

  De Japanse producent Bandai heeft het apparaatje nieuw leven ingeblazen voor een nieuwe generatie, schrijft het Amerikaanse Wired. Maar dat betekent niet dat de millennial 'm niet mag hebben, hoor. De nieuwe versie van de bekende gadget heet de Tamagotchi On. Hoewel hij sterk lijkt op het oude design, is hij nu verkrijgbaar in kleur en gelijk ook een stuk duurder.

  Trouwen


  95-jarige kleermaker nog dagelijks aan het werk

  Foto van 'Daisy Heyer'

  12 MEI 2019

  Werken tot je 67e met een beroep waarbij je je handen moet gebruiken: het wordt in Nederland door velen gezien als een schande. De 95-jarige Elwyn Hughes zou het daarentegen totaal niet erg vinden: de misschien wel oudst werkende man van het Verenigd Koninkrijk is nog iedere dag actief als kleermaker, sinds hij tachtig jaar geleden voor het eerst naald en draad in handen had.

  Metro UK interviewde de harde werker, die nog dagelijks uren aan het werk is om jassen, rokjes en nog veel meer te maken voor familie, vrienden en andere ouderen.

  Kamer vol met naaispullen


  Vrouw (82) vindt na 63 jaar zoeken haar moeder (103)

  Colourbox

  Foto van 'Kasper Hermans'

  10 MEI 2019

  Eileen Mackin groeide als klein meisje op in een weeshuis zonder te weten wie haar ouders waren. Op negentienjarige leeftijd besloot de Ierse te gaan zoeken naar haar ouders. De inmiddels 82-jarige Mackin werd onlangs dan eindelijk herenigd met haar inmiddels 103 jaar oude moeder.

  Genealoog

  Na decennia zonder succes te hebben rondgekeken besloot Mackin onlangs om het radioprogramma RTE Liveline om hulp te vragen. Daar werd haar oproepje gehoord door een genealoog, iemand die zich bezighoudt met afstammingsonderzoek. Deze bood zijn hulp aan en ze gingen opnieuw op jacht.


  Galante walvis brengt in zee gevallen mobiel terug

  De 'Russische spion' bleek een hele galante in zijn soort. / Instagram

  Foto van 'Daisy Heyer'

  7 MEI 2019

  Soms heb je van die berichten waar je ultiem vrolijk van wordt: dit is er één van. Een beluga walvis die ongeveer een week geleden werd ontdekt in Noorwegen en waarvan werd gedacht dat hij stiekem een Russische spion is, blijkt namelijk óók heel galant.

  De Russische spionnenwalvis ging toen al viral, maar nu nog een keertje. Toen Ina Mansika en haar vriendinnen besloten om naar Hammerfest te gaan om te kijken of ze het beest konden zien zwemmen, was het een schot in de roos. De beluga walvis kwam naar boven om hen te begroeten.

  Vergeten jaszak


  Wedstrijd Ajax bron van inspiratie voor social media

  Wedstrijd Ajax bron van inspiratie voor social media

  Van der Sar en Overmars uitten hun blijdschap na de wedstrijd / ANP

  Foto van 'Metro'

  17 APR 2019

  Het hoogtepunt van de wedstrijd Juventus - Ajax is de gelijkmaker van Donny van de Beek. Of toch de kopbal van Matthijs de Ligt, waarmee de Amsterdammers de winst pakten?

  Of is het misschien de prachtige buikschuiver van technisch directeur Marc Overmars? Op social media zijn ze er in ieder geval al over uit, Overmars is namelijk het gesprek van de dag.

  Glijder


  Man vindt na 50 jaar bio familie

  Man vindt 50 jaar na adoptie biologische familie

  Douglas Nelson (50, linksachter) heeft eindelijk zijn biologische familie gevonden. /KLEWtv

  Foto van 'Roos Ravensbergen'

  6 APR 2019

  Een 50-jarige Amerikaan, Douglas Nelson, werd op zijn vijfde in Alaska geadopteerd. Nadat zijn adoptiemoeder overleed, een paar jaar geleden, begon hij met zoeken naar zijn biologische familie. Afgelopen kerst kreeg de man een dna-test van zijn vriendin, waarmee hij nog steeds dolgelukkig is. Hij heeft namelijk zijn broers en zussen gevonden. En wat het allemaal nog fijner maakt: zij zochten ook naar hem.

  Herenigd

  Nelson laat aan de lokale zender KLEW weten dat hij al veel mooie cadeaus heeft gekregen van zijn vriendin, maar dat dit cadeau zeker het beste is. Het bedrijf waarvan de test afkomstig is, '23 and Me', bewaart de gegevens en koppelt zo familieleden aan elkaar. Gelukkig voor de man hadden zijn twee zussen ook zo'n test gedaan, waardoor ze elkaar makkelijk konden vinden.


  Er komt een derde film van A Christmas Prince!

  Yes: 'A Christmas Prince' deel 3 komt uit!

  Er komt een derde film van A Christmas Prince! Foto: Unsplash

  Foto van 'Metro'

  11 MRT 2019

  Het gezegde 'geduld loont' is in dit geval voor alle fans van 'A Christmas Prince' zeker op zijn plaats. Er komt namelijk een derde deel van de kerstfilm! Dat maakte Netflix maandag bekend op Twitter.

  We verwachten een nieuwe aanwinst voor de familie. „Baby makes three", staat er geschreven op post die Netflix deelt. De titel van de film luidt: „A Christmas Prince: The Royal Baby."


  Zwerfhond beklimt als eerste hond Himalaya-bergtop

  Zwerfhond beklimt als eerste hond Himalaya-bergtop

  Meru met het team / Outside Online - Don Wargowsky

  Foto van 'Metro'

  7 MRT 2019

  Kan jouw hond op commando zitten en piest 'ie niet binnen op het kleed? Knap hoor. Maar een Nepalese zwerfhond heeft een veel grotere prestatie neergezet. Als eerste hond heeft ze namelijk een 7000 meter hoge bergtop van de Himalaya beklommen.

  Niet zonder slag of stoot

  Hè hoe dan, vraag je je misschien af. Ze sloot zich spontaan aan bij een groepje bergbeklimmers en trippelde vrolijk achter ze aan, terwijl zij zich steeds verder de Himalaya op worstelden. De hond, Mera genaamd, is waarschijnlijk de eerste hond ooit die zonder enige vorm van support de bergtop, die Baruntse heet, heeft beklommen.


  Vrouw leest kleine letters en wint 10.000 dollar

  Vrouw leest kleine letters en wint 10.000 dollar

  Foto ter illustratie/Colourbox

  Foto van 'Metro'

  6 MRT 2019

  Wees even eerlijk: kleine letters lezen, doe je hoogstwaarschijnlijk nooit. Toch loont het: Donelan Andrews, een lerares uit de Amerikaanse staat Georgia, won 10.000 dollar voor het goed doorspitten van de kleine letters.

  Geheime prijsvraag

  De reisverzekeraar Squaremouth had een geheime prijsvraag verstopt in de kleine letters. Alle nieuwe klanten van de verzekeraar maakten kans op de prijs. De eerste klant die een e-mail zou sturen naar een speciaal adres, ontving een bedrag van 10.000 dollar, aldus Amerikaanse nieuwsmedia.


  Waarom is de dollar een $ en de pond een £?

  Foto van 'Casper van der Veen'

  25 FEB 2019

  We kennen de tekens van de Amerikaanse dollar en het Britse pond allemaal wel van tv, het nieuws of vakantie. Maar waar komen die $- en £-symbolen eigenlijk vandaan? En hoe zit het met ons eigen euroteken?

  De Amerikaanse dollar, vaak te zien in de ogen van geldzuchtige cartoonschurken, wordt met een ‘d’ geschreven, maar het teken is een ‘s’ met een streep erdoor. Over hoe dat $-symbool ontstaan is, bestaan verschillende theorieën. Voor het meest beschreven verhaal moeten we niet naar de Verenigde Staten, maar naar de Straat van Gibraltar – een nauwe zeepassage tussen Spanje en Marokko die de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan verbindt.

  In de Oudheid werd deze doorgang aangeduid met ‘de Zuilen van Hercules’, omdat die mythische heros twee zuilen langs de waterweg zou hebben opgericht. Op deze pilaren zou ‘Non Plus Ultra’ geschreven zijn, Latijn voor ‘niet verder’. Dit omdat hier de bekende wereld ophield en de Atlantische Oceaan begon. In die oceaan lag volgens de oude Grieken het mythische rijk Atlantis, vroege ontdekkingsreizigers vreesden de aarde te zullen afvallen als zij die wereldzee afvoeren.