Good vibes

Man valt na 22 jaar slavernij moeder in armen

Myint valt na 22 jaar zijn moeder in de armen. Op de achtergrond zijn zus. Foto: Videostill YouTbe

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

14 SEP 2015

Hoewel slavernij voor de meesten van ons iets uit een ver verleden lijkt, blijkt dat zeker niet het geval te zijn. In de wateren van Zuidoost-Azië zijn gewetenloze bendes actief die slaven gebruiken om vis te kunnen leveren aan grote supermarkten en winkels over de hele wereld. The Associated Press sprak met 340 huidige en voormalige slaven. Ook Myint Naing uit Myanmar deed zijn verhaal. Hij kon na 22 jaar eindelijk weer zijn familie in de armen vallen.

Wanneer je Myint tegenkomt zie je een magere man met een zachte stem. Hij ziet eruit als iemand die zijn leven lang hard heeft gewerkt. Hij werd geboren in een kleine dorpje en was de oudste in een gezin met vier jongens en twee meisjes. In 1990 verdronk zijn vader tijdens het vissen. Daardoor werd Myint op 15-jarige leeftijd het hoofd van het gezin. Hij hielp met koken en wassen en zorgde voor zijn broertjes en zusjes.

Richting Thailand

Dat kon niet voorkomen dat het toch al arme gezin alleen maar armer werd. Toen er drie jaar later een man in het dorp arriveerde die mensen zocht om een paar maanden te werken in Thailand, klonk dat dan ook erg aantrekkelijk. Myint zou daarmee 300 dollar verdienen, voldoende om een jaar van te kunnen leven. Zijn moeder, Khin Than had zo haar twijfels. Haar zoon was pas 18 jaar en had geen opleiding en geen reiservaring. Hij smeekte haar echter of hij mee mocht en uiteindelijk ging ze overstag.

Lees ook: Ouders sluiten na 18 jaar verloren zoon in armen

Ze konden toen nog niet vermoeden dat ze elkaar 22 jaar lang niet zouden zien. In 1993 stapte Myint op een boot die hem naar Thailand zou brengen. Hij werd duizenden kilometers van zijn familie verwijderd. Thailand verdient jaarlijks 7 miljard dollar per jaar aan zeevoedsel. De industrie draait vooral op arbeidskrachten uit de armste delen van het land, samen met Cambodja, Laos en vooral Myanmar.

Nadat de boot waarop Myint zich bevond de grens met Thailand was gepasseerd, werden hij en de andere opvarenden ruim een maand vastgehouden in een schuurtje met maar weinig voedsel. Na vijftien dagen op zee kwamen ze aan in het uiterste oosten van Indonesië. “Jullie Birmesen gaan nooit meer naar huis. Jullie zijn verkocht en niemand komt jullie redden”, zei de kapitein daar. Het bracht Myint in verwarring. Hij was meegegaan in de wetenschap dat hij een paar maanden later weer naar huis zou kunnen. In plaats daarvan werden de mannen meegenomen naar het Indonesische eiland Tual, een van de rijkste visgebieden, gevuld met tonijn, makreel, inktvis, garnalen en andere voor de export lucratieve vissoorten.

Verschrikkelijk leven

De omstandigheden waren erbarmelijk en ook het beloofde salaris bleek een leugen. Myint kreeg slechts 10 dollar per maand en soms zelfs helemaal niets. Er waren geen medicijnen en de mannen werkten soms wel 24 uur per dag. Van de door AP ondervraagde slaven zei bijna de helft wel eens geslagen te zijn of gezien te hebben dat anderen werden mishandeld. Myint en zijn lotgenoten moesten bijna non stop werken voor bijna niks. Eten was er nauwelijks, het water dat gedronken moest worden was vies.

Na drie jaar, in 1996, had Myint er genoeg van. Hij had geen geld en had bovendien heimwee. Hij besloot het kantoor van de baas binnen te stappen en vroeg of hij naar huis mocht. Hij werd met een helm op zijn hoofd geslagen. Daarop besloot Myint te vluchten.

Lees ook: Ouders hebben tien jaar na tsunami doodgewaande dochtertje terug

Een Indonesische familie ving Myint op tot hij was hersteld. Ze boden hem eten en onderdak aan. In ruil daarvoor moest hij hen helpen met het werk op de boerderij. Vijf jaar lang leefde hij een simpel leven en probeerde hij de verschrikkelijke zee-ervaringen uit zijn geheugen te wissen. Maar hij kon niet zijn gehele geschiedenis vergeten en bleef maar denken aan zijn vrienden in Myanmar en aan zijn vrienden die nog op de boot zaten. Hoe ging het met hen? Leefden ze nog?

Opnieuw gefopt

In 2001 hoorde hij over een kapitein die vissers aanbood hen terug te brengen naar Myanmar als ze voor hem zouden werken. Vastbesloten als hij was weer naar huis te gaan, besloot hij de gok te wagen. Acht jaar na zijn aankomst in Indonesië ging hij opnieuw de zee op. Al snel bleek dat hij in dezelfde val was gelokt. Het werk en de omstandigheden waren net zo erbarmelijk als de eerste keer en geld leverde het nog steeds niet op.

Na negen maanden vertelde de kapitein dat hij zich niet aan zijn belofte zou houden en dat de bemanning zonder hen naar Thailand zou trekken. De Birmese slaaf was woest en wanhopig en smeekte opnieuw bij de kapitein of hij naar huis mocht. Daarop werd hij drie dagen lang aan de boot vastgebonden. Myint zocht wanhopig naar iets waarmee hij het slot kon openen. Dat lukte uiteindelijk met een klein stukje metaal. Ergens midden in de nacht was hij los, sprong hij de zee in en zwom hij naar land.

Lees ook: Moeder na 49 jaar herenigd met doodgewaande dochter

Na zijn tweede vlucht verstopte Myint zich in een bamboehut in de jungle. Drie jaar later werd hij echter ziek. Toen hij te ziek werd, nam een Indonesische familie de zorg voor hem op zich. Ze deden dat op een manier die hem deed terugdenken aan zijn eigen familie. Hij kon al niet meer voor zich halen hoe zijn moeder eruit zag en wist dat zijn favoriete kleine zusje inmiddels volwassen was. Ze gingen er vast van uit dat hij was overleden.

Hij wist echter niet dat zijn moeder net als hij weigerde de hoop op te geven. Ze bad elke dag voor hem bij het altaar en vroeg waarzeggers elk jaar weer naar hoe het met haar zoon was. Zij verzekerden haar ervan dat Myint nog leefde, maar ver van haar vandaan en op een plek waar hij moeilijk weg kon komen.

Uitzichtloos

Na nog eens acht jaar in de jungle zonder klok of kalender, begon de tijd te vervagen. Hij was inmiddels ergens in de 30 en begon de woorden die de kapitein jaren geleden eens tegen hem zijn waarheid waren: er was geen mogelijkheid te ontsnappen. Hij durfde niet naar de politie te stappen, bang als hij was dat ze hem tegen betaling weer naar een kapitein zouden brengen. Hij durfde ook niet naar de ambassade van Myanmar, bang als hij was dat ze hem zouden behandelen als illegale migrant.

In 2011 werd de eenzaamheid Myint te veel. Hij verhuisde naar het eiland Dobo. Uit verhalen had hij gehoord dat daar meer Burmesi zaten. Op een dag hoorde hij dat een rapport van AP de Indonesische regering aanspoorde om voormalig slaven te redden. Tot op heden zijn meer dan 800 voormalig slaven gevonden en gerepatrieerd.

Eindelijk naar huis

Een van hen was Myint. Na 22 jaar in Indonesië te hebben ‘geleefd’, kon hij eindelijk naar huis. Maar hoe zou hij worden ontvangen? “Ik voelde me als een tourist”, stelt hij. “Ik voelde me een Indonesiër.” Hij voelde zich een vreemdeling in eigen land, maar dat veranderde toen hij eindelijk thuis arriveerde.

Eenmaal in de buurt van zijn huis, begonnen de emoties los te komen. Myint was zo nerveus dat hij geen hap door zijn keel kreeg. Uiteindelijk werd het hem te veel en vloeiden de tranen. “Mijn leven was zo vreselijk dat het pijn doet eraan terug te denken”, zei hij toen. “Ik mis mijn moeder.”

Myint vroeg zich af of hij zijn moeder en zus nog wel zou herkennen en of zij zich hem nog konden herinneren. Even later reed hij het dorp in waar hij was opgegroeid. Hij belde naar een nummer dat hij de dag ervoor gekregen had. Een paar seconden later kwam een Burmese vrouw aangesneld. Hij herkende haar meteen: het was zijn zusje!

Thuis

Ze omhelsden elkaar en er vloeiden tranen van geluk en verdriet. “Broer, het is geweldig om je terug te hebben”, snikte zij. “We hebben geen geld nodig! We hebben alleen familie nodig! Je bent terug, dat is alles wat we nodig hebben.” Maar zijn moeder was er nog niet. Zijn zuster pleegde een telefoontje en niet veel later kwam een kleine, grijze vrouw aangelopen. Toen Myint haar zag, viel hij op de grond en huilde nog harder dan hij al deed. Hij verstopte zijn gezicht in zijn handen. Zij nam hem in haar armen, streelde zijn hoofd en knuffelde hem. Ze jammerden en weenden zo luid dat het hele dorp zich afvroeg wat er aan de hand was.

Myint, zijn moeder en zijn zus liepen arm in arm naar het simpele, kleine huisje waar hij ooit was opgegroeid. “Ik zal vanaf nu op jullie letten! Ik zal jullie gelukkig maken. Ik wil jullie niet verdrietig zien. Ik ben weer thuis!”


Schattigste hond ter wereld overleden 'van verdriet'

Boo staat links/Facebook Boo

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het schattigste hondje ter wereld, zo werd Boo ook wel genoemd. Toen er voor hem een Facebook-pagina werd gemaakt, behaalde hij uiteindelijk ruim 16,6 miljoen likes. Maar verse foto's zullen er niet meer verschijn. Boo is namelijk overleden.

De officiële lezing is dat hij overleden is aan zijn hartproblemen. Problemen die hij kreeg nadat zijn vriendje Buddy een jaar geleden overleed. De eigenaars zien daarin een verband.

Hart gebroken


Doodnormaal: in onderbroek de Amsterdamse metro in

Een deelnemer van No Pants Subway Ride in Polen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 JAN 2019

In je onderbroek in de Amsterdamse metro. Gewoon, omdat het leuk is. Dat is de gedachte achter No Pants Subway Ride Amsterdam, in navolging van edities in New York, Londen en Berlijn. Zondag 15.00 uur is de start, bij metrohalte Vijzelgracht.

2002

Het project, bedoeld om medepassagiers te verrassen en op te vrolijken, begon in 2002 in New York. Het was een idee van de humoristische improvisatiegroep Improv Everywhere, die met allerlei onverwachte voorstellingen opduikt op openbare plekken. Zoals een butler in kostuum in het herentoilet van een McDonald's, balletvoorstellingen op straat, een marathon in liften en pizzabakkers die uitdelen in de trein.


Je kunt een 'kontkussen' kopen voor eenzame nachten

Foto: The Buttress Pillow

Foto van 'Daisy Heyer'

29 DEC 2018

Veel mensen kennen het wel: een partner waarmee je het bed deelt grijpt geregeld naar één van je lichaamsdelen middenin de nacht in hun vierde droom. Waarom? Dat weten we niet, maar voor de single mensen onder ons is het wellicht best moeilijk dat zij nooit eens een borst, rug of bil hebben om tegenaan te kruipen.

Lekkere stevige kont

Daar komt binnenkort wellicht verandering in, want in Amerika heeft een briljante uitvinder een nieuw soort kussen uitgevonden: de Buttress Pillow. Je raadt het al: een kussen dat precies zo voelt als een lekkere, stevige, menselijke kont. Het is een ergonomisch kussen dat het afgelopen jaar een enorme kickstart heeft gehad en onwijs populair is bij de single mannen, als we de uitvinders mogen geloven.


Meisje (7) gelooft nog in Kerstman na belletje Trump

Na het belletje gelooft Collman nog altijd in de Kerstman. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

26 DEC 2018

Hoe een telefoongesprekje met de president van Amerika bijna je vertrouwen in de Kerstman kan wegnemen: het leek er even op toen de 7-jarige Collman Lloyd met Donald Trump aan de telefoon hing op kerstavond.

Het telefoongesprekje dat Collman met Trump had ging viral, omdat Trump openlijk zijn twijfels uitte over het bestaan van de Kerstman toen hij Collman aan de telefoon had.

Geloof je nog in de Kerstman?


Obama in het ziekenhuis. Foto: ANP

Obama hopt als kerstman langs in kinderziekenhuis

Obama in het ziekenhuis. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

21 DEC 2018

Hoe je de patiëntjes van een kinderziekenhuis tóch een zo memorabel mogelijke kerst bezorgt? Nou, door een topper van een kerstman langs te laten komen, bijvoorbeeld. En laten we wel wezen: Barack Obama is daar wel een héle goede kandidaat voor.

Ho, ho, ho

De voormalig president van Amerika bezocht woensdag het kinderziekenhuis Children's National Health System in Washington, bij wijze van een verrassing. Obama kwam in vol ornaat: zowel aan de kerstmuts als -natuurlijk- een zak met cadeautjes was gedacht. Volgens The Guardian werden de kinderen zelfs met een toepasselijke 'ho, ho, ho' begroet. We hadden niet anders verwacht.


Google komt met briljante Home Alone-kerstreclame

Ook Macaulay Culkin is van de partij, nu alleen een paar jaartjes ouder. / Videostill Google commercial

Foto van 'Daisy Heyer'

19 DEC 2018

Kerstmis is eigenlijk onlosmakelijk verbonden met Home Alone. En daar is Google dit jaar handig op ingehaakt. Speciaal voor de feestdagen hebben zij namelijk een reclame uitgebracht met in de hoofdrol Macaulay Culkin, die in zijn kinderjaren de hoofdrol in Home Alone en Home Alone 2 vertolkte. Eén significant verschil: Culkin is inmiddels 38 jaar oud.

De reclame bevat een aantal klassieke scènes uit de hitfilm uit de jaren '90, met een hip sausje vol Google-producten eroverheen gegoten. Leuk? Oordeel zelf! En kijk voor de gein ook nog de behind-the-scenes video die Google tevens online geplaatst heeft.


Plop: toen waren er twee mini-ijsbeertjes

Frimas beviel plotseling van een ijsbeertweeling. / Videostill YouTube Dierenrijk

Foto van 'Daisy Heyer'

7 DEC 2018

Je zou maar binnen enkele seconden onverwachts je kind eruit kunnen werpen na een lange zwangerschap. Bij mensen gebeurt dat helaas niet echt, maar bij ijsberen is dat precies hoe het er aan toe gaat. Zo ook bij ijsbeer Frimas, die in Dierenrijk Nuenen eind november plotseling is bevallen van twee kleintjes. Beelden van de bevalling zijn nu door Dierenrijk op YouTube gezet.

Zowel de moederijsbeer als haar jongen maken het goed na de bevalling op 26 november. De vader van de twee kleine ijsbeertjes is ook bekend: ijsbeer Henk. Samen met Frimas zette hij al twee keer eerder een tweeling op de wereld: Noordje & Pixel en Nicky & Simone.

Voorjaar


Boef geeft honderden cadeaus weg aan asielzoekers

Boef tijdens Future Urban Legends 2017 in de Ziggo Dome. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

6 DEC 2018

Waar velen Boef vooral kennen vanwege zijn muziek, is ook bekend dat hij heel veel over heeft voor zijn fans. Zo neemt hij regelmatig fans mee uit shoppen of brengt hij een bezoekjes aan de mensen thuis. En ook met de feestdagen bleek de rapper behoorlijk in de stemming om iets goeds te doen.

De rapper gaf namelijk een enorm bedrag uit bij een speelgoedwinkel en parfumerie, om in totaal maar liefst 263 cadeaus te kopen. Met die pakjes ging hij samen met enkele van zijn beste vrienden op pakjesavond naar een asielzoekerscentrum in Katwijk, waar hij de cadeautjes uitdeelde.

Busje vol pakjes


Na 22 weken geboren baby mag eindelijk naar huis

Niet de baby uit het verhaal/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

1 DEC 2018

Wanneer je 22 weken zwanger bent, ben je vaak pas net over de helft. Toch beviel Jodie Marrin (36) eerder dit jaar na iets meer dan 22 weken al van haar dochtertje. Tegen alle verwachtingen in maakt de kleine Sussie het nu goed en mag ze naar huis.

Bloedvergiftiging

Slechts 482 gram woog Sussie toen ze uit de buik kwam. Jodie werd onwel door wat later bleek een bloedvergifting. Het leidde tot een veel te vroege bevalling. Nu vier maanden later mag het meisje toch met haar ouders mee naar huis.


Vliegtuigpassagier helpt klagende buurman aan raam

Twitter

Foto van 'Evie Westland'

13 NOV 2018

De meeste mensen zitten in een vliegtuig het liefst aan het gangpad. Zo kunnen ze lekker gaan en staan waar ze willen, zonder over hun eventuele buren heen te moeten klimmen.

Mocht zo’n felbegeerd plekje aan het gangpad niet meer vrij zijn, is de stoel bij het raam waarschijnlijk de beste tweede optie. Je moet maar liefst twee mensen wakker maken voor een korte plaspauze, maar om dat te compenseren heb je in ieder geval wel een lekker uitzicht en kun je de hele vlucht Instagram-waardige kiekjes schieten.

Dubbel bekocht


Baby van 5,7 kilo gezond en wel op de wereld gezet

Niet de baby uit het verhaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 NOV 2018

In de Australische stad Sydney is vorige week een jongen genaamd Parker geboren. Dat is op zich geen nieuws, ware het niet dat hij bij zijn geboorte al 5,7 kilo woog.

Elke geboorte doet pijn

De 28-jarige Nikki Bell was degene die beviel van deze grote baby, zonder verdoving. ,,Ik ben er zeker van dat alle geboortes pijn doen, of de baby nu 1,7 of 5,7 kilo weegt", zo redeneerde ze na afloop nuchter tegenover Mercury.


3-jarige vertedert VS met Michelle Obama-kostuum

De jurk van het portret en de Halloween-jurk van Parker. / Twitter @nytopinion

Foto van 'Daisy Heyer'

1 NOV 2018

Deze Halloween zijn de leukste outfits voorbij gekomen, maar de driejarige Parker Curry spant absoluut de kroon. Het kleine meisje gaat compleet viral met haar kostuum van Michelle Obama. En dat heeft een kleine geschiedenis.

Open mond


Coffeeshops Canada kunnen vraag naar wiet niet aan

Foto van 'Merel Driessen'

27 OKT 2018

Nog geen twee weken is het roken van wiet legaal in Canada en nu al lijkt de voorraad marihuana bijna op te zijn. De winkels in Quebec waar wiet wordt verkocht, sluiten nu drie dagen in de week hun deuren, omdat ze de vraag naar wiet anders niet aankunnen.

Andere openingstijden

Bij een aantal winkels in Quebec was de voorraad afgelopen week op twee dagen al voor de middag uitverkocht. De winkels in Quebec zullen nu alleen open zijn op donderdag en vrijdag. De winkels zullen deze openingstijden blijven hanteren totdat zij voldoende voorraad hebben.


Last van tentamenstress? Knuffel met puppy's op UvA

Foto: Unsplash

Foto van 'Bregje Simons'

15 OKT 2018

Je bent druk, gestresst en studeert alsof je leven er vanaf hangt - tenminste, zo voel je je. De tentamentijd is allesbehalve rozengeur en maneschijn. Daar heeft de Universiteit van Amsterdam (UvA) iets op bedacht: zij biedt studenten aankomende tentamenweek de mogelijkheid om tijdens het studeren te knuffelen met puppy's. Dat moet bijdragen aan vermindering van de studiestress.

De Universiteitsbibliotheek (UB) in Amsterdam is een favoriet studieplekje van veel Amsterdamse studenten. En geloof het of niet; midden in de tentamenweek, op 22 en 23 oktober, krijgt de studeerruimte een speciale puppy room. „Het knuffelen met jonge hondjes zorgt voor een dalend cortisolniveau in je bloed en vermindert de studiestress",  zo stelt de UB.

Ideale bieb


Deze 'massage op Bali' was anders dan verwacht

Deze 'massage op Bali' was anders dan verwacht

Deze 'massage op Bali' was anders dan verwacht. Foto: Facebook.

Foto van 'metronieuws'

5 OKT 2018

Een heerlijke massage krijgen op het Indonesische eiland Bali. Klinkt als muziek in de oren, nietwaar? Zo dacht in ieder geval de Australische Matthew Raison. Helaas liep het voor hem toch iets anders dan verwacht. Nadat hij volmondig instemde voor een 'rode draak-massage', had hij de volgende dag flink wat striemen op zijn rug...

Matthew ging ervan uit dat de masseur een soort religieus ritueel zou toevoegen aan de ontspannen massage. Zijn vrouw zei nog tegen de masseur: „Ik weet niet precies wat u zegt, maar mijn man wil alles uitproberen”, schrijft Daily Mail.

Gua Sha


Man wint 1 miljoen met cijfers uit fortune cookie

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

30 SEP 2018

Iedereen hoopt natuurlijk dat een fortune cookie geluk brengt, maar de Amerikaanse Ronnie Martin had ook daadwerkelijk een mazzeltje door zo'n gelukskoekje: hij won 1 miljoen dollar in de New Jersey Lottery door te spelen met nummers die hij uit een fortune cookie van jaren geleden had.

De meeste mensen gebruiken als ze lotnummers uitkiezen persoonlijke cijfers zoals de verjaardag van belangrijke familieleden of hun eigen geluksgetal. Martin dacht daar deze keer anders over en besloot een tijdje geleden om voor altijd de cijfers die hij kreeg bij een fortune cookie te gebruiken.

Iets mis


Leerlingen verrassen 55-jarige lerares na chemo

Een foto van de verrassing die de leerlingen van Katherine James organiseerden. / Twitter @KEYTNC3Alys

Foto van 'Daisy Heyer'

30 SEP 2018

Een Amerikaanse lerares weet zeker dat ze écht niet stuk kan bij haar leerlingen. Katherine James (55) die in Santa Barbara, Californië woont, was totaal in shock toen haar leerlingen op de laatste dag van haar chemokuur voor haar deur stonden om te vieren dat het voorbij was.

Borstkanker

James kreeg vorig schooljaar de schrik van haar leven toen er borstkanker bij haar werd geconstateerd. De lerares gaf op dat moment les aan de vierde klas van de Mountain View Elementary School, waar ze al 20 jaar werkte. Ze kreeg gelukkig meteen dikke steun van haar leerlingen en die steun bleek onvoorwaardelijk.


Gered Thais voetbalteam naar Jeugd Olympische Spelen

In juli werden de jongens uit een grottenstelsel gered

Foto van 'ANP'

28 SEP 2018

De twaalf jongens die eerder dit jaar uit een grot in Thailand werden gered, gaan samen met hun trainer voor het eerst naar het buitenland. Het jeugdvoetbalteam en de trainer vliegen komende week naar Argentinië. Daar zijn ze bij de zomereditie van de Jeugd Olympische Spelen, zegt een woordvoerder van de Thaise regering.

Daarna reist het team door naar de Amerikaanse stad New York. Naar verwachting zullen ze daar onder andere op de Amerikaanse televisie verschijnen.

Stateloos


Camera videoVuurwerk wolkenkrabber lijkt op ejaculerende penis

Het Guangxi New Media Centre tijdens de vuurwerkshow / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

26 SEP 2018

Een nieuwe wolkenkrabber in China doet nogal wat stof opwaaien, omdat het ding volgens velen lijkt op een enorme penis. Toen de wolkenkrabber afgelopen week ook nog eens vuurwerk 'ejaculeerde' was het feest compleet: het gebouw gaat nu wereldwijd viral.

Vanuit de lucht

Het gaat om het Guangxi New Media Centre in het zuid-oosten van China. Vanaf de grond is het wellicht niet zo opvallend, maar als het gebouw vanuit de lucht gefotografeerd of gefilmd wordt, kan het je bijna niet ontgaan dat het gebouw wel heel veel weg heeft van het mannelijk geslachtsdeel in stijve toestand.