Good vibes

Man valt na 22 jaar slavernij moeder in armen

Myint valt na 22 jaar zijn moeder in de armen. Op de achtergrond zijn zus. Foto: Videostill YouTbe

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

14 SEP 2015

Hoewel slavernij voor de meesten van ons iets uit een ver verleden lijkt, blijkt dat zeker niet het geval te zijn. In de wateren van Zuidoost-Azië zijn gewetenloze bendes actief die slaven gebruiken om vis te kunnen leveren aan grote supermarkten en winkels over de hele wereld. The Associated Press sprak met 340 huidige en voormalige slaven. Ook Myint Naing uit Myanmar deed zijn verhaal. Hij kon na 22 jaar eindelijk weer zijn familie in de armen vallen.

Wanneer je Myint tegenkomt zie je een magere man met een zachte stem. Hij ziet eruit als iemand die zijn leven lang hard heeft gewerkt. Hij werd geboren in een kleine dorpje en was de oudste in een gezin met vier jongens en twee meisjes. In 1990 verdronk zijn vader tijdens het vissen. Daardoor werd Myint op 15-jarige leeftijd het hoofd van het gezin. Hij hielp met koken en wassen en zorgde voor zijn broertjes en zusjes.

Richting Thailand

Dat kon niet voorkomen dat het toch al arme gezin alleen maar armer werd. Toen er drie jaar later een man in het dorp arriveerde die mensen zocht om een paar maanden te werken in Thailand, klonk dat dan ook erg aantrekkelijk. Myint zou daarmee 300 dollar verdienen, voldoende om een jaar van te kunnen leven. Zijn moeder, Khin Than had zo haar twijfels. Haar zoon was pas 18 jaar en had geen opleiding en geen reiservaring. Hij smeekte haar echter of hij mee mocht en uiteindelijk ging ze overstag.

Lees ook: Ouders sluiten na 18 jaar verloren zoon in armen

Ze konden toen nog niet vermoeden dat ze elkaar 22 jaar lang niet zouden zien. In 1993 stapte Myint op een boot die hem naar Thailand zou brengen. Hij werd duizenden kilometers van zijn familie verwijderd. Thailand verdient jaarlijks 7 miljard dollar per jaar aan zeevoedsel. De industrie draait vooral op arbeidskrachten uit de armste delen van het land, samen met Cambodja, Laos en vooral Myanmar.

Nadat de boot waarop Myint zich bevond de grens met Thailand was gepasseerd, werden hij en de andere opvarenden ruim een maand vastgehouden in een schuurtje met maar weinig voedsel. Na vijftien dagen op zee kwamen ze aan in het uiterste oosten van Indonesië. “Jullie Birmesen gaan nooit meer naar huis. Jullie zijn verkocht en niemand komt jullie redden”, zei de kapitein daar. Het bracht Myint in verwarring. Hij was meegegaan in de wetenschap dat hij een paar maanden later weer naar huis zou kunnen. In plaats daarvan werden de mannen meegenomen naar het Indonesische eiland Tual, een van de rijkste visgebieden, gevuld met tonijn, makreel, inktvis, garnalen en andere voor de export lucratieve vissoorten.

Verschrikkelijk leven

De omstandigheden waren erbarmelijk en ook het beloofde salaris bleek een leugen. Myint kreeg slechts 10 dollar per maand en soms zelfs helemaal niets. Er waren geen medicijnen en de mannen werkten soms wel 24 uur per dag. Van de door AP ondervraagde slaven zei bijna de helft wel eens geslagen te zijn of gezien te hebben dat anderen werden mishandeld. Myint en zijn lotgenoten moesten bijna non stop werken voor bijna niks. Eten was er nauwelijks, het water dat gedronken moest worden was vies.

Na drie jaar, in 1996, had Myint er genoeg van. Hij had geen geld en had bovendien heimwee. Hij besloot het kantoor van de baas binnen te stappen en vroeg of hij naar huis mocht. Hij werd met een helm op zijn hoofd geslagen. Daarop besloot Myint te vluchten.

Lees ook: Ouders hebben tien jaar na tsunami doodgewaande dochtertje terug

Een Indonesische familie ving Myint op tot hij was hersteld. Ze boden hem eten en onderdak aan. In ruil daarvoor moest hij hen helpen met het werk op de boerderij. Vijf jaar lang leefde hij een simpel leven en probeerde hij de verschrikkelijke zee-ervaringen uit zijn geheugen te wissen. Maar hij kon niet zijn gehele geschiedenis vergeten en bleef maar denken aan zijn vrienden in Myanmar en aan zijn vrienden die nog op de boot zaten. Hoe ging het met hen? Leefden ze nog?

Opnieuw gefopt

In 2001 hoorde hij over een kapitein die vissers aanbood hen terug te brengen naar Myanmar als ze voor hem zouden werken. Vastbesloten als hij was weer naar huis te gaan, besloot hij de gok te wagen. Acht jaar na zijn aankomst in Indonesië ging hij opnieuw de zee op. Al snel bleek dat hij in dezelfde val was gelokt. Het werk en de omstandigheden waren net zo erbarmelijk als de eerste keer en geld leverde het nog steeds niet op.

Na negen maanden vertelde de kapitein dat hij zich niet aan zijn belofte zou houden en dat de bemanning zonder hen naar Thailand zou trekken. De Birmese slaaf was woest en wanhopig en smeekte opnieuw bij de kapitein of hij naar huis mocht. Daarop werd hij drie dagen lang aan de boot vastgebonden. Myint zocht wanhopig naar iets waarmee hij het slot kon openen. Dat lukte uiteindelijk met een klein stukje metaal. Ergens midden in de nacht was hij los, sprong hij de zee in en zwom hij naar land.

Lees ook: Moeder na 49 jaar herenigd met doodgewaande dochter

Na zijn tweede vlucht verstopte Myint zich in een bamboehut in de jungle. Drie jaar later werd hij echter ziek. Toen hij te ziek werd, nam een Indonesische familie de zorg voor hem op zich. Ze deden dat op een manier die hem deed terugdenken aan zijn eigen familie. Hij kon al niet meer voor zich halen hoe zijn moeder eruit zag en wist dat zijn favoriete kleine zusje inmiddels volwassen was. Ze gingen er vast van uit dat hij was overleden.

Hij wist echter niet dat zijn moeder net als hij weigerde de hoop op te geven. Ze bad elke dag voor hem bij het altaar en vroeg waarzeggers elk jaar weer naar hoe het met haar zoon was. Zij verzekerden haar ervan dat Myint nog leefde, maar ver van haar vandaan en op een plek waar hij moeilijk weg kon komen.

Uitzichtloos

Na nog eens acht jaar in de jungle zonder klok of kalender, begon de tijd te vervagen. Hij was inmiddels ergens in de 30 en begon de woorden die de kapitein jaren geleden eens tegen hem zijn waarheid waren: er was geen mogelijkheid te ontsnappen. Hij durfde niet naar de politie te stappen, bang als hij was dat ze hem tegen betaling weer naar een kapitein zouden brengen. Hij durfde ook niet naar de ambassade van Myanmar, bang als hij was dat ze hem zouden behandelen als illegale migrant.

In 2011 werd de eenzaamheid Myint te veel. Hij verhuisde naar het eiland Dobo. Uit verhalen had hij gehoord dat daar meer Burmesi zaten. Op een dag hoorde hij dat een rapport van AP de Indonesische regering aanspoorde om voormalig slaven te redden. Tot op heden zijn meer dan 800 voormalig slaven gevonden en gerepatrieerd.

Eindelijk naar huis

Een van hen was Myint. Na 22 jaar in Indonesië te hebben ‘geleefd’, kon hij eindelijk naar huis. Maar hoe zou hij worden ontvangen? “Ik voelde me als een tourist”, stelt hij. “Ik voelde me een Indonesiër.” Hij voelde zich een vreemdeling in eigen land, maar dat veranderde toen hij eindelijk thuis arriveerde.

Eenmaal in de buurt van zijn huis, begonnen de emoties los te komen. Myint was zo nerveus dat hij geen hap door zijn keel kreeg. Uiteindelijk werd het hem te veel en vloeiden de tranen. “Mijn leven was zo vreselijk dat het pijn doet eraan terug te denken”, zei hij toen. “Ik mis mijn moeder.”

Myint vroeg zich af of hij zijn moeder en zus nog wel zou herkennen en of zij zich hem nog konden herinneren. Even later reed hij het dorp in waar hij was opgegroeid. Hij belde naar een nummer dat hij de dag ervoor gekregen had. Een paar seconden later kwam een Burmese vrouw aangesneld. Hij herkende haar meteen: het was zijn zusje!

Thuis

Ze omhelsden elkaar en er vloeiden tranen van geluk en verdriet. “Broer, het is geweldig om je terug te hebben”, snikte zij. “We hebben geen geld nodig! We hebben alleen familie nodig! Je bent terug, dat is alles wat we nodig hebben.” Maar zijn moeder was er nog niet. Zijn zuster pleegde een telefoontje en niet veel later kwam een kleine, grijze vrouw aangelopen. Toen Myint haar zag, viel hij op de grond en huilde nog harder dan hij al deed. Hij verstopte zijn gezicht in zijn handen. Zij nam hem in haar armen, streelde zijn hoofd en knuffelde hem. Ze jammerden en weenden zo luid dat het hele dorp zich afvroeg wat er aan de hand was.

Myint, zijn moeder en zijn zus liepen arm in arm naar het simpele, kleine huisje waar hij ooit was opgegroeid. “Ik zal vanaf nu op jullie letten! Ik zal jullie gelukkig maken. Ik wil jullie niet verdrietig zien. Ik ben weer thuis!”


90's kids unite: de Tamagotchi is terug!

90's kids unite: de Tamagotchi is terug!

De 2013-versie van de Tamagotchi / ANP

Foto van 'Metro'

14 MEI 2019

Je hoorde er vroeger eigenlijk niet bij als je niet minstens één Tamagotchi had. Of tien. Op dat kleine apparaatje hield je je digitale huisdier in leven (of niet) en we hebben goed nieuws: de Tamagotchi heeft namelijk een comeback gemaakt!

De Japanse producent Bandai heeft het apparaatje nieuw leven ingeblazen voor een nieuwe generatie, schrijft het Amerikaanse Wired. Maar dat betekent niet dat de millennial 'm niet mag hebben, hoor. De nieuwe versie van de bekende gadget heet de Tamagotchi On. Hoewel hij sterk lijkt op het oude design, is hij nu verkrijgbaar in kleur en gelijk ook een stuk duurder.

Trouwen


95-jarige kleermaker nog dagelijks aan het werk

Foto van 'Daisy Heyer'

12 MEI 2019

Werken tot je 67e met een beroep waarbij je je handen moet gebruiken: het wordt in Nederland door velen gezien als een schande. De 95-jarige Elwyn Hughes zou het daarentegen totaal niet erg vinden: de misschien wel oudst werkende man van het Verenigd Koninkrijk is nog iedere dag actief als kleermaker, sinds hij tachtig jaar geleden voor het eerst naald en draad in handen had.

Metro UK interviewde de harde werker, die nog dagelijks uren aan het werk is om jassen, rokjes en nog veel meer te maken voor familie, vrienden en andere ouderen.

Kamer vol met naaispullen


Vrouw (82) vindt na 63 jaar zoeken haar moeder (103)

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

10 MEI 2019

Eileen Mackin groeide als klein meisje op in een weeshuis zonder te weten wie haar ouders waren. Op negentienjarige leeftijd besloot de Ierse te gaan zoeken naar haar ouders. De inmiddels 82-jarige Mackin werd onlangs dan eindelijk herenigd met haar inmiddels 103 jaar oude moeder.

Genealoog

Na decennia zonder succes te hebben rondgekeken besloot Mackin onlangs om het radioprogramma RTE Liveline om hulp te vragen. Daar werd haar oproepje gehoord door een genealoog, iemand die zich bezighoudt met afstammingsonderzoek. Deze bood zijn hulp aan en ze gingen opnieuw op jacht.


Galante walvis brengt in zee gevallen mobiel terug

De 'Russische spion' bleek een hele galante in zijn soort. / Instagram

Foto van 'Daisy Heyer'

7 MEI 2019

Soms heb je van die berichten waar je ultiem vrolijk van wordt: dit is er één van. Een beluga walvis die ongeveer een week geleden werd ontdekt in Noorwegen en waarvan werd gedacht dat hij stiekem een Russische spion is, blijkt namelijk óók heel galant.

De Russische spionnenwalvis ging toen al viral, maar nu nog een keertje. Toen Ina Mansika en haar vriendinnen besloten om naar Hammerfest te gaan om te kijken of ze het beest konden zien zwemmen, was het een schot in de roos. De beluga walvis kwam naar boven om hen te begroeten.

Vergeten jaszak


Wedstrijd Ajax bron van inspiratie voor social media

Wedstrijd Ajax bron van inspiratie voor social media

Van der Sar en Overmars uitten hun blijdschap na de wedstrijd / ANP

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Het hoogtepunt van de wedstrijd Juventus - Ajax is de gelijkmaker van Donny van de Beek. Of toch de kopbal van Matthijs de Ligt, waarmee de Amsterdammers de winst pakten?

Of is het misschien de prachtige buikschuiver van technisch directeur Marc Overmars? Op social media zijn ze er in ieder geval al over uit, Overmars is namelijk het gesprek van de dag.

Glijder


Man vindt na 50 jaar bio familie

Man vindt 50 jaar na adoptie biologische familie

Douglas Nelson (50, linksachter) heeft eindelijk zijn biologische familie gevonden. /KLEWtv

Foto van 'Roos Ravensbergen'

6 APR 2019

Een 50-jarige Amerikaan, Douglas Nelson, werd op zijn vijfde in Alaska geadopteerd. Nadat zijn adoptiemoeder overleed, een paar jaar geleden, begon hij met zoeken naar zijn biologische familie. Afgelopen kerst kreeg de man een dna-test van zijn vriendin, waarmee hij nog steeds dolgelukkig is. Hij heeft namelijk zijn broers en zussen gevonden. En wat het allemaal nog fijner maakt: zij zochten ook naar hem.

Herenigd

Nelson laat aan de lokale zender KLEW weten dat hij al veel mooie cadeaus heeft gekregen van zijn vriendin, maar dat dit cadeau zeker het beste is. Het bedrijf waarvan de test afkomstig is, '23 and Me', bewaart de gegevens en koppelt zo familieleden aan elkaar. Gelukkig voor de man hadden zijn twee zussen ook zo'n test gedaan, waardoor ze elkaar makkelijk konden vinden.


Er komt een derde film van A Christmas Prince!

Yes: 'A Christmas Prince' deel 3 komt uit!

Er komt een derde film van A Christmas Prince! Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

11 MRT 2019

Het gezegde 'geduld loont' is in dit geval voor alle fans van 'A Christmas Prince' zeker op zijn plaats. Er komt namelijk een derde deel van de kerstfilm! Dat maakte Netflix maandag bekend op Twitter.

We verwachten een nieuwe aanwinst voor de familie. „Baby makes three", staat er geschreven op post die Netflix deelt. De titel van de film luidt: „A Christmas Prince: The Royal Baby."


Zwerfhond beklimt als eerste hond Himalaya-bergtop

Zwerfhond beklimt als eerste hond Himalaya-bergtop

Meru met het team / Outside Online - Don Wargowsky

Foto van 'Metro'

7 MRT 2019

Kan jouw hond op commando zitten en piest 'ie niet binnen op het kleed? Knap hoor. Maar een Nepalese zwerfhond heeft een veel grotere prestatie neergezet. Als eerste hond heeft ze namelijk een 7000 meter hoge bergtop van de Himalaya beklommen.

Niet zonder slag of stoot

Hè hoe dan, vraag je je misschien af. Ze sloot zich spontaan aan bij een groepje bergbeklimmers en trippelde vrolijk achter ze aan, terwijl zij zich steeds verder de Himalaya op worstelden. De hond, Mera genaamd, is waarschijnlijk de eerste hond ooit die zonder enige vorm van support de bergtop, die Baruntse heet, heeft beklommen.


Vrouw leest kleine letters en wint 10.000 dollar

Vrouw leest kleine letters en wint 10.000 dollar

Foto ter illustratie/Colourbox

Foto van 'Metro'

6 MRT 2019

Wees even eerlijk: kleine letters lezen, doe je hoogstwaarschijnlijk nooit. Toch loont het: Donelan Andrews, een lerares uit de Amerikaanse staat Georgia, won 10.000 dollar voor het goed doorspitten van de kleine letters.

Geheime prijsvraag

De reisverzekeraar Squaremouth had een geheime prijsvraag verstopt in de kleine letters. Alle nieuwe klanten van de verzekeraar maakten kans op de prijs. De eerste klant die een e-mail zou sturen naar een speciaal adres, ontving een bedrag van 10.000 dollar, aldus Amerikaanse nieuwsmedia.


Waarom is de dollar een $ en de pond een £?

Foto van 'Casper van der Veen'

25 FEB 2019

We kennen de tekens van de Amerikaanse dollar en het Britse pond allemaal wel van tv, het nieuws of vakantie. Maar waar komen die $- en £-symbolen eigenlijk vandaan? En hoe zit het met ons eigen euroteken?

De Amerikaanse dollar, vaak te zien in de ogen van geldzuchtige cartoonschurken, wordt met een ‘d’ geschreven, maar het teken is een ‘s’ met een streep erdoor. Over hoe dat $-symbool ontstaan is, bestaan verschillende theorieën. Voor het meest beschreven verhaal moeten we niet naar de Verenigde Staten, maar naar de Straat van Gibraltar – een nauwe zeepassage tussen Spanje en Marokko die de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan verbindt.

In de Oudheid werd deze doorgang aangeduid met ‘de Zuilen van Hercules’, omdat die mythische heros twee zuilen langs de waterweg zou hebben opgericht. Op deze pilaren zou ‘Non Plus Ultra’ geschreven zijn, Latijn voor ‘niet verder’. Dit omdat hier de bekende wereld ophield en de Atlantische Oceaan begon. In die oceaan lag volgens de oude Grieken het mythische rijk Atlantis, vroege ontdekkingsreizigers vreesden de aarde te zullen afvallen als zij die wereldzee afvoeren.


De serie bestaat nu vijftig jaar. Foto: ANP
Likeability of5

5x dít herinneren we ons nog goed van Pippi Langkous

De serie bestaat nu vijftig jaar. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

8 FEB 2019

Dapperder dan Pippi Langkous kon je het vijftig jaar (!) geleden op de buis niet krijgen. Nu de serie officieel een halve eeuw oud is, blikken we voor de gelegenheid even terug op vijf zaken die ons allemaal zijn bijgebleven van de populaire tv-show.

1. Drie maal drie is...

Natúúrlijk geen 9. Even serieus: wie kan dit liedje niet dromen?


lol
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of5

Jongetje (11) wordt wereldster met ouderwets haken

Jonah is wereldberoemd met zijn haakwerkjes. / Instagram @jonahhands

Foto van 'Daisy Heyer'

6 FEB 2019

Spelen op de iPad? De meeste kinderen vinden dat helemaal het einde, maar de 11-jarige Jonah Larson heeft al tijden wel iets beters te doen met zijn vrije kindertijd.

Larson leerde zichzelf op 5-jarige leeftijd om te haken door YouTube-video's te bekijken. Zes jaar later wordt bij omschreven als het 'Haakwonderkind'. Hij heeft zelfs zijn eigen zaak vol haakwaren, die hij Jonah's Hands noemde; gebaseerd op zijn huis in La Crosse in het Amerikaanse Wisconsin.

Ster op social


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Deze bruidsmeisjes verschenen in smoking

De bruidsmeisjes zien er schitterend uit in hun smoking. / Joshua Dwain Photography

Foto van 'Daisy Heyer'

5 FEB 2019

Traditioneel gezien dragen de bruidsmeisjes een jurkje. In Amerika vaak nog eens een gruwelijk lelijk exemplaar ook; alles om de bruid extra shine te laten pakken. Aaisha Thomas pakte het heel anders aan tijdens haar trouwerij: ze deed haar bruidsmeisjes een maatpak aan en dat bleek een schot in de roos. Foto's van haar bruiloft veroveren het internet.

De fotografe die de bruiloft vastlegde, Joshua Dwain, vond het hele idee zo bijzonder dat ze enkele foto's van de bruiloft opstuurde naar INSIDER. In totaal werden er volgens de site acht matchende kostuums gemaakt, want ook de bruidsjonkers hadden een koningsblauwe smoking aan. Goed idee voor jouw toekomstige bruiloft?!


IJsbeer in de dierentuin geniet van de sneeuw

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

21 JAN 2019

Een dik pak sneeuw, dat maakt het leven er voor veel dieren niet veel leuker op. Maar ijsberen daarentegen genieten er met volle teugen van. Dat blijkt wel uit deze beelden van de Amerikaanse Buffalo Zoo.

Sakari

Ijsbeer Sakari genoot er volop van en liet zich lekker door de sneeuw van de heuvel in zijn leefruimte afglijden. Een tafereel dat gelukkig vastgelegd werd door een van de dierentuinmedewerkers.


Schattigste hond ter wereld overleden 'van verdriet'

Boo staat links/Facebook Boo

Foto van 'Kasper Hermans'

19 JAN 2019

Het schattigste hondje ter wereld, zo werd Boo ook wel genoemd. Toen er voor hem een Facebook-pagina werd gemaakt, behaalde hij uiteindelijk ruim 16,6 miljoen likes. Maar verse foto's zullen er niet meer verschijn. Boo is namelijk overleden.

De officiële lezing is dat hij overleden is aan zijn hartproblemen. Problemen die hij kreeg nadat zijn vriendje Buddy een jaar geleden overleed. De eigenaars zien daarin een verband.

Hart gebroken


Doodnormaal: in onderbroek de Amsterdamse metro in

Een deelnemer van No Pants Subway Ride in Polen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 JAN 2019

In je onderbroek in de Amsterdamse metro. Gewoon, omdat het leuk is. Dat is de gedachte achter No Pants Subway Ride Amsterdam, in navolging van edities in New York, Londen en Berlijn. Zondag 15.00 uur is de start, bij metrohalte Vijzelgracht.

2002

Het project, bedoeld om medepassagiers te verrassen en op te vrolijken, begon in 2002 in New York. Het was een idee van de humoristische improvisatiegroep Improv Everywhere, die met allerlei onverwachte voorstellingen opduikt op openbare plekken. Zoals een butler in kostuum in het herentoilet van een McDonald's, balletvoorstellingen op straat, een marathon in liften en pizzabakkers die uitdelen in de trein.


Je kunt een 'kontkussen' kopen voor eenzame nachten

Foto: The Buttress Pillow

Foto van 'Daisy Heyer'

29 DEC 2018

Veel mensen kennen het wel: een partner waarmee je het bed deelt grijpt geregeld naar één van je lichaamsdelen middenin de nacht in hun vierde droom. Waarom? Dat weten we niet, maar voor de single mensen onder ons is het wellicht best moeilijk dat zij nooit eens een borst, rug of bil hebben om tegenaan te kruipen.

Lekkere stevige kont

Daar komt binnenkort wellicht verandering in, want in Amerika heeft een briljante uitvinder een nieuw soort kussen uitgevonden: de Buttress Pillow. Je raadt het al: een kussen dat precies zo voelt als een lekkere, stevige, menselijke kont. Het is een ergonomisch kussen dat het afgelopen jaar een enorme kickstart heeft gehad en onwijs populair is bij de single mannen, als we de uitvinders mogen geloven.


Meisje (7) gelooft nog in Kerstman na belletje Trump

Na het belletje gelooft Collman nog altijd in de Kerstman. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

26 DEC 2018

Hoe een telefoongesprekje met de president van Amerika bijna je vertrouwen in de Kerstman kan wegnemen: het leek er even op toen de 7-jarige Collman Lloyd met Donald Trump aan de telefoon hing op kerstavond.

Het telefoongesprekje dat Collman met Trump had ging viral, omdat Trump openlijk zijn twijfels uitte over het bestaan van de Kerstman toen hij Collman aan de telefoon had.

Geloof je nog in de Kerstman?


Obama in het ziekenhuis. Foto: ANP

Obama hopt als kerstman langs in kinderziekenhuis

Obama in het ziekenhuis. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

21 DEC 2018

Hoe je de patiëntjes van een kinderziekenhuis tóch een zo memorabel mogelijke kerst bezorgt? Nou, door een topper van een kerstman langs te laten komen, bijvoorbeeld. En laten we wel wezen: Barack Obama is daar wel een héle goede kandidaat voor.

Ho, ho, ho

De voormalig president van Amerika bezocht woensdag het kinderziekenhuis Children's National Health System in Washington, bij wijze van een verrassing. Obama kwam in vol ornaat: zowel aan de kerstmuts als -natuurlijk- een zak met cadeautjes was gedacht. Volgens The Guardian werden de kinderen zelfs met een toepasselijke 'ho, ho, ho' begroet. We hadden niet anders verwacht.