Good vibes

Caféweetje: Partydrugs, meer dan een pilletje

De Nederlandse dj Hardwell treedt op tijdens Amsterdam Dance Event. FOTO: ANP

Foto van 'Jeroen Welling'

25 FEB 2015

Partydrugs zijn anno 2015 overal. Dat kan iedereen die wel eens een club of festival bezoekt beamen. Onder de verzamelnaam partydrugs worden onder meer xtc, cocaïne, speed en GHB verstaan (zie onderaan dit artikel voor een overzichtje van de effecten van deze middelen). Het zijn drugs die sfeerverhogend werken als ze op een feestje of festival gebruikt worden.

En dat gebeurt dan ook steeds vaker, zo meldde drugskennisinstituut Trimbos maandag (klik hier voor het rapport zelf). Zo'n 60 procent van de jongeren (16-24 jaar) die regelmatig een club bezoekt gebruikt wel eens xtc. Jongeren doen dat volgens het onderzoek vooral om te ontsnappen aan de hoge maatschappelijke druk en om het volwassen worden (samenwonen, kinderen krijgen) uit te stellen.

Partydrugs hebben een sociaal stigma, maar er is ook een hoop leuks om er over te weten. Metro zet een paar dingen voor je op een rij.

Alexander Shulgin

Alexander 'Sasha' Shulgin werd vaak de godfather van de psychedelica genoemd. Hij overleed vorig jaar in de zomer op 88-jarige leeftijd en tripte in zijn lange leven meer dan 4400 keer, veelal op middelen die hij in zijn eigen thuislaboratorium ontwikkelde. Dat is vijftig jaar lang ongeveer één keer per week trippen. In totaal ontwikkelde hij meer dan 200 nieuwe soorten drugs en schreef twee boeken over nieuwe psychadelica.

In de jaren '70 was Shulgin verantwoordelijk voor het herintroduceren van mdma (de werkzame stof in xtc) bij de wereld. De drug werd in 1912 voor het eerst ontdekt, maar was grotendeels vergeten totdat Shulgin en een bevriende psychotherapeut er in 1978 een essay over publiceerden. Gedurende het volgende decennium ontdekten meer en meer mensen mdma en werd de drug mateloos populair in de feestscene.

De godfather van de psychedelica is daarnaast ook degene die de psychadelische drug 2-CB ontwikkelde. 2-CB is in opkomst in de partyscene. Gebruikers gaan licht hallucineren, ervaren muziek op een andere manier en worden er blijer van.

Therapeutische werking

Je zou het misschien niet denken, maar mdma is niet alleen voor feestgangers leuk. Het heeft een heuse therapeutische werking en werkt voor sommige mensen heel erg goed bij het behandelen van een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Patiënten die daaraan lijden vinden het vaak moeilijk om over hun problemen te praten. Zodra ze een dosis mdma krijgen gaat dat makkelijker.

Zo meldt deze veteraan dat hij met dank aan mdma-therapie van zijn onbehandelbare PTSS af kon komen. Dankzij de liefdesdrug kon hij leren van zijn nare ervaringen in Afghanistan en Irak en leerde hij zijn hart weer openstellen voor anderen. Onderzoeken onderschrijven dat. Veteranen die met behulp van mdma behandeld werden zagen hun PTSS-gerelateerde klachten - angst, nachtmerries, depressie - met 75 procent afnemen. Ruim 80 procent van hen had drie maanden later niet eens PTSS meer.

LSD-suikerklontjes

Het verhaal over de oorsprong van het verbod op LSD in Nederland is opvallend. LSD, een hallucinatiemiddel, werd in 1966 verboden in Nederland. Het midden van de jaren '60 was het hoogtepunt van de provo-beweging, een grotendeels vredelievende groep jongeren die uit waren op het provoceren van de autoriteiten. De politie, die niet goed wist hoe ze daarmee om moest gaan, trad vaak hard op tegen manifestaties van de provo's.

In 1966 zouden kroonprinses Beatrix en prins Claus trouwen. LSD was in die tijd erg populair in studentenkringen. Het goedje werd op een suikerklontje gedruppeld, het klontje werd ingenomen en de gebruiker ging onderweg naar de sterren. De provo's, meesters in het verspreiden van geruchten, hingen door Amsterdam posters op waarop ze aankondigden de paarden van de Gouden Koets LSD te zullen voeren. Ook wilden ze het spul in de drinkwatervoorraad van Amsterdam gooien.

Waarschijnlijk zou het nooit gelukt zijn en waren de plannen niet eens serieus, maar de Nederlandse regering reageerde wel direct. Staatssecretaris Bartels van Volksgezondheid ramde in een paar dagen een besluit door de Tweede Kamer waarmee hij LSD verbood onder de Opiumwet. Op 10 maart 1966 trouwden Beatrix en Claus, zonder hallucinerende paarden.

Nieuwe partydrugs

Nog steeds duiken er regelmatig nieuwe partydrugs op. Vaak zijn dat geheel nieuwe componenten, waarvan de werking nog maar slecht gedocumenteerd is. Productie geschied in landen met lakse regels als China en India en de verkoop gaat via het zogeheten dark web.

Zo is het paardenverdovingsmiddel ketamine de laatste jaren aan een opmars bezig. Je kunt het als poeder snuiven, waarna je bij lichte doses een soort dronkenschap voelt. Drugsinfoteam beschrijft de effecten als die van een soort dromerige cocaïne. Bij hogere doses raak je in een droom en is bewegen lastig.

Ook 4FMP is zo'n nieuwe drug. 4FMP is nauw verwant aan amfetaminen en de werking lijkt ook sterk op die van mdma. Gebruikers zeggen dat de roes van 4FMP iets minder heftig is dan die van mdma, maar dat je er wel langer wakker van blijft. 4FMP wordt de laatste jaren steeds populairder.

En dan nog dit...

Wist u bijvoorbeeld:

  • Dat het aantal festivals in Nederland de afgelopen afgelopen dertig jaar is vervijfvoudigd? Hoe vaker jongeren een festival bezoeken, hoe groter de kans is dat zij zich aan een partydrug wagen. Dat komt doordat zij zien dat het gebruik van partydrugs niet meer is voorbehouden aan één subcultuur, zoals vroeger met de gabbers.
  • Dat amfetaminen ook gewoon voorgeschreven worden als medicijn? ADHD-medicijn Ritalin bijvoorbeeld wordt veel voorgeschreven en is heel nauw verwant aan amfetaminen. Soms krijgen kinderen van twaalf of jonger het al voorgeschreven.
  • Dat ook cocaïne in ziekenhuizen wordt gebruikt? Rustig maar, niet voor de lol, maar als lokaal verdovingsmiddel. KNO-artsen gebruiken het bijvoorbeeld in lage concentraties om stukjes van het neusslijmvlies volledig gevoelloos te maken. Zo kunnen ze een neusschotje rechtzetten zonder dat de patiënt wat voelt.

Effecten en risico's populaire partydrugs

  • De werkzame stof in xtc is mdma. Mdma maakt je energiek, je krijgt er een verliefd en blij gevoel van en je waardeert dingen als muziek en kleuren meer. Het duurt vrij lang voordat mdma begint te werken, dus gebruikers hebben soms het gevoel dat het niets doet en nemen dan meer. Te veel mdma kan tot oververhitting of orgaanfalen leiden, vooral als de omgeving niet goed geventileerd is. Andere risico's zijn pillen die niet alleen mdma, maar ook andere (schadelijke) stoffen bevatten.
  • Cocaïne is één van de allerbekendste drugs. Coke wordt meestal gesnoven en geeft gebruikers een korte (doorgaans rond een half uurtje) energieboost. Ook krijg je meer zelfvertrouwen. Door de korte duur moet je het vaak opnieuw nemen. Ook is cocaïne erg verslavend en bijna altijd versneden met andere middelen. Die zijn op zijn best vervelend en op zijn slechtst erg schadelijk.
  • Amfetaminen, in de volksmond speed genoemd, zorgen voor een hoop energie. Je kunt je beter concentreren, wordt er wat vrolijker van en voelt je minder moe. Als je dronken bent neemt speed wat van de negatieve effecten van alcohol weg. Bij te veel gebruik kun je er agressief en opgefokt van worden. Ook is slapen lastig na speedgebruik.
  • GHB heeft de laatste jaren een slechte naam opgebouwd als verkrachtingsdrug. Het is dan ook een zeer verdovend middel. Echter, als je je dosis goed afmeet en klein houdt, dan zorgt GHB voor een blij gevoel, je krijgt zin om met mensen te praten en voel je je heel rustig. Als je over de juiste dosis heengaat gaat het echter snel bergafwaarts. Je voelt je dan suf, wankel, slaperig en kan je de volgende dag hoogstwaarschijnlijk weinig herinneren.

Homoseksuele pinguïns adopteren ei

Homoseksuele pinguïns adopteren ei

Illustratie van pinguïnjong / Pexels

Foto van 'Metro'

16 AUG 2019

Twee homoseksuele pinguïns zijn hard op weg wereldnieuws te worden met hun zoektocht naar een jong. Onlangs adopteerde het stel uit de Berlin Zoo een ei dat door een andere pinguïn was achtergelaten. Sindsdien wordt er goed gezorgd voor hun toekomstige kleintje.

Vissen en stenen

Skipper en Ping, zoals de pinguïns heten, zijn volgens Berlin Zoo woordvoerder Maximalian Jäger al tijden op zoek naar een kleintje van hunzelf. Eerder probeerden ze al „vissen en stenen uit te broeden", schrijft de Berliner-Zeitung


'Strafzaak Hongarije kan nog wel jaren duren'

Symboolfoto voor gerechtigheid / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 AUG 2019

Hongaarse advocaat werpt een licht op de Hollandse drugszaak. „Drugsdelicten worden heel zwaar bestraft in Hongarije." Maar geen levenslang, zo verwacht hij.

Zwaar


Bijzondere vluchten luchtmacht voor tv-serie

Bijzondere vluchten luchtmacht voor tv-serie

Op woensdag en donderdag scheren verschillende toestellen van de Luchtmacht over Nederland voor tv-opnames. Foto: ANP - Remko de Waal

Foto van 'Metro en ANP'

7 AUG 2019

Niet vreemd opkijken als er plotseling gevechtsvliegtuigen overvliegen, van een invasie is geen sprake. De Koninklijke Luchtmacht haalt woensdag en donderdag voor een tv-serie bijzondere manoeuvres uit met diverse vliegtuigen.

Spektakel


Groningen heeft het mooiste station van Nederland

Groningen heeft het mooiste station van Nederland

Het hoofdstation van Groningen is verkozen tot mooiste station van Nederland. Het historische station van Valkenburg werd tweede, op de voet gevolgd door Rotterdam Centraal. Foto: ANP - Remko de Waal

Foto van 'Metro en ANP'

7 AUG 2019

Het hoofdstation van Groningen is verkozen tot mooiste station van Nederland. Het historische station van Valkenburg werd tweede, op de voet gevolgd door Rotterdam Centraal, meldt de NS.

Stemmen

Van de meer dan tienduizend mensen die een stem uitbrachten, koos ruim 33 procent voor Groningen. Op Valkenburg stemde 16 procent van de deelnemers. Rotterdam Centraal kreeg 14 procent van de stemmen. Ook Amsterdam Centraal (11 procent) en Utrecht Centraal (9 procent) dongen mee naar de titel.


90's kids unite: de Tamagotchi is terug!

90's kids unite: de Tamagotchi is terug!

De 2013-versie van de Tamagotchi / ANP

Foto van 'Metro'

14 MEI 2019

Je hoorde er vroeger eigenlijk niet bij als je niet minstens één Tamagotchi had. Of tien. Op dat kleine apparaatje hield je je digitale huisdier in leven (of niet) en we hebben goed nieuws: de Tamagotchi heeft namelijk een comeback gemaakt!

De Japanse producent Bandai heeft het apparaatje nieuw leven ingeblazen voor een nieuwe generatie, schrijft het Amerikaanse Wired. Maar dat betekent niet dat de millennial 'm niet mag hebben, hoor. De nieuwe versie van de bekende gadget heet de Tamagotchi On. Hoewel hij sterk lijkt op het oude design, is hij nu verkrijgbaar in kleur en gelijk ook een stuk duurder.

Trouwen


95-jarige kleermaker nog dagelijks aan het werk

Foto van 'Daisy Heyer'

12 MEI 2019

Werken tot je 67e met een beroep waarbij je je handen moet gebruiken: het wordt in Nederland door velen gezien als een schande. De 95-jarige Elwyn Hughes zou het daarentegen totaal niet erg vinden: de misschien wel oudst werkende man van het Verenigd Koninkrijk is nog iedere dag actief als kleermaker, sinds hij tachtig jaar geleden voor het eerst naald en draad in handen had.

Metro UK interviewde de harde werker, die nog dagelijks uren aan het werk is om jassen, rokjes en nog veel meer te maken voor familie, vrienden en andere ouderen.

Kamer vol met naaispullen


Vrouw (82) vindt na 63 jaar zoeken haar moeder (103)

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

10 MEI 2019

Eileen Mackin groeide als klein meisje op in een weeshuis zonder te weten wie haar ouders waren. Op negentienjarige leeftijd besloot de Ierse te gaan zoeken naar haar ouders. De inmiddels 82-jarige Mackin werd onlangs dan eindelijk herenigd met haar inmiddels 103 jaar oude moeder.

Genealoog

Na decennia zonder succes te hebben rondgekeken besloot Mackin onlangs om het radioprogramma RTE Liveline om hulp te vragen. Daar werd haar oproepje gehoord door een genealoog, iemand die zich bezighoudt met afstammingsonderzoek. Deze bood zijn hulp aan en ze gingen opnieuw op jacht.


Galante walvis brengt in zee gevallen mobiel terug

De 'Russische spion' bleek een hele galante in zijn soort. / Instagram

Foto van 'Daisy Heyer'

7 MEI 2019

Soms heb je van die berichten waar je ultiem vrolijk van wordt: dit is er één van. Een beluga walvis die ongeveer een week geleden werd ontdekt in Noorwegen en waarvan werd gedacht dat hij stiekem een Russische spion is, blijkt namelijk óók heel galant.

De Russische spionnenwalvis ging toen al viral, maar nu nog een keertje. Toen Ina Mansika en haar vriendinnen besloten om naar Hammerfest te gaan om te kijken of ze het beest konden zien zwemmen, was het een schot in de roos. De beluga walvis kwam naar boven om hen te begroeten.

Vergeten jaszak


Wedstrijd Ajax bron van inspiratie voor social media

Wedstrijd Ajax bron van inspiratie voor social media

Van der Sar en Overmars uitten hun blijdschap na de wedstrijd / ANP

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Het hoogtepunt van de wedstrijd Juventus - Ajax is de gelijkmaker van Donny van de Beek. Of toch de kopbal van Matthijs de Ligt, waarmee de Amsterdammers de winst pakten?

Of is het misschien de prachtige buikschuiver van technisch directeur Marc Overmars? Op social media zijn ze er in ieder geval al over uit, Overmars is namelijk het gesprek van de dag.

Glijder


Man vindt na 50 jaar bio familie

Man vindt 50 jaar na adoptie biologische familie

Douglas Nelson (50, linksachter) heeft eindelijk zijn biologische familie gevonden. /KLEWtv

Foto van 'Roos Ravensbergen'

6 APR 2019

Een 50-jarige Amerikaan, Douglas Nelson, werd op zijn vijfde in Alaska geadopteerd. Nadat zijn adoptiemoeder overleed, een paar jaar geleden, begon hij met zoeken naar zijn biologische familie. Afgelopen kerst kreeg de man een dna-test van zijn vriendin, waarmee hij nog steeds dolgelukkig is. Hij heeft namelijk zijn broers en zussen gevonden. En wat het allemaal nog fijner maakt: zij zochten ook naar hem.

Herenigd

Nelson laat aan de lokale zender KLEW weten dat hij al veel mooie cadeaus heeft gekregen van zijn vriendin, maar dat dit cadeau zeker het beste is. Het bedrijf waarvan de test afkomstig is, '23 and Me', bewaart de gegevens en koppelt zo familieleden aan elkaar. Gelukkig voor de man hadden zijn twee zussen ook zo'n test gedaan, waardoor ze elkaar makkelijk konden vinden.


Er komt een derde film van A Christmas Prince!

Yes: 'A Christmas Prince' deel 3 komt uit!

Er komt een derde film van A Christmas Prince! Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

11 MRT 2019

Het gezegde 'geduld loont' is in dit geval voor alle fans van 'A Christmas Prince' zeker op zijn plaats. Er komt namelijk een derde deel van de kerstfilm! Dat maakte Netflix maandag bekend op Twitter.

We verwachten een nieuwe aanwinst voor de familie. „Baby makes three", staat er geschreven op post die Netflix deelt. De titel van de film luidt: „A Christmas Prince: The Royal Baby."


Zwerfhond beklimt als eerste hond Himalaya-bergtop

Zwerfhond beklimt als eerste hond Himalaya-bergtop

Meru met het team / Outside Online - Don Wargowsky

Foto van 'Metro'

7 MRT 2019

Kan jouw hond op commando zitten en piest 'ie niet binnen op het kleed? Knap hoor. Maar een Nepalese zwerfhond heeft een veel grotere prestatie neergezet. Als eerste hond heeft ze namelijk een 7000 meter hoge bergtop van de Himalaya beklommen.

Niet zonder slag of stoot

Hè hoe dan, vraag je je misschien af. Ze sloot zich spontaan aan bij een groepje bergbeklimmers en trippelde vrolijk achter ze aan, terwijl zij zich steeds verder de Himalaya op worstelden. De hond, Mera genaamd, is waarschijnlijk de eerste hond ooit die zonder enige vorm van support de bergtop, die Baruntse heet, heeft beklommen.


Vrouw leest kleine letters en wint 10.000 dollar

Vrouw leest kleine letters en wint 10.000 dollar

Foto ter illustratie/Colourbox

Foto van 'Metro'

6 MRT 2019

Wees even eerlijk: kleine letters lezen, doe je hoogstwaarschijnlijk nooit. Toch loont het: Donelan Andrews, een lerares uit de Amerikaanse staat Georgia, won 10.000 dollar voor het goed doorspitten van de kleine letters.

Geheime prijsvraag

De reisverzekeraar Squaremouth had een geheime prijsvraag verstopt in de kleine letters. Alle nieuwe klanten van de verzekeraar maakten kans op de prijs. De eerste klant die een e-mail zou sturen naar een speciaal adres, ontving een bedrag van 10.000 dollar, aldus Amerikaanse nieuwsmedia.


Waarom is de dollar een $ en de pond een £?

Foto van 'Casper van der Veen'

25 FEB 2019

We kennen de tekens van de Amerikaanse dollar en het Britse pond allemaal wel van tv, het nieuws of vakantie. Maar waar komen die $- en £-symbolen eigenlijk vandaan? En hoe zit het met ons eigen euroteken?

De Amerikaanse dollar, vaak te zien in de ogen van geldzuchtige cartoonschurken, wordt met een ‘d’ geschreven, maar het teken is een ‘s’ met een streep erdoor. Over hoe dat $-symbool ontstaan is, bestaan verschillende theorieën. Voor het meest beschreven verhaal moeten we niet naar de Verenigde Staten, maar naar de Straat van Gibraltar – een nauwe zeepassage tussen Spanje en Marokko die de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan verbindt.

In de Oudheid werd deze doorgang aangeduid met ‘de Zuilen van Hercules’, omdat die mythische heros twee zuilen langs de waterweg zou hebben opgericht. Op deze pilaren zou ‘Non Plus Ultra’ geschreven zijn, Latijn voor ‘niet verder’. Dit omdat hier de bekende wereld ophield en de Atlantische Oceaan begon. In die oceaan lag volgens de oude Grieken het mythische rijk Atlantis, vroege ontdekkingsreizigers vreesden de aarde te zullen afvallen als zij die wereldzee afvoeren.


De serie bestaat nu vijftig jaar. Foto: ANP
Likeability of5

5x dít herinneren we ons nog goed van Pippi Langkous

De serie bestaat nu vijftig jaar. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

8 FEB 2019

Dapperder dan Pippi Langkous kon je het vijftig jaar (!) geleden op de buis niet krijgen. Nu de serie officieel een halve eeuw oud is, blikken we voor de gelegenheid even terug op vijf zaken die ons allemaal zijn bijgebleven van de populaire tv-show.

1. Drie maal drie is...

Natúúrlijk geen 9. Even serieus: wie kan dit liedje niet dromen?


lol
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of5

Jongetje (11) wordt wereldster met ouderwets haken

Jonah is wereldberoemd met zijn haakwerkjes. / Instagram @jonahhands

Foto van 'Daisy Heyer'

6 FEB 2019

Spelen op de iPad? De meeste kinderen vinden dat helemaal het einde, maar de 11-jarige Jonah Larson heeft al tijden wel iets beters te doen met zijn vrije kindertijd.

Larson leerde zichzelf op 5-jarige leeftijd om te haken door YouTube-video's te bekijken. Zes jaar later wordt bij omschreven als het 'Haakwonderkind'. Hij heeft zelfs zijn eigen zaak vol haakwaren, die hij Jonah's Hands noemde; gebaseerd op zijn huis in La Crosse in het Amerikaanse Wisconsin.

Ster op social


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Deze bruidsmeisjes verschenen in smoking

De bruidsmeisjes zien er schitterend uit in hun smoking. / Joshua Dwain Photography

Foto van 'Daisy Heyer'

5 FEB 2019

Traditioneel gezien dragen de bruidsmeisjes een jurkje. In Amerika vaak nog eens een gruwelijk lelijk exemplaar ook; alles om de bruid extra shine te laten pakken. Aaisha Thomas pakte het heel anders aan tijdens haar trouwerij: ze deed haar bruidsmeisjes een maatpak aan en dat bleek een schot in de roos. Foto's van haar bruiloft veroveren het internet.

De fotografe die de bruiloft vastlegde, Joshua Dwain, vond het hele idee zo bijzonder dat ze enkele foto's van de bruiloft opstuurde naar INSIDER. In totaal werden er volgens de site acht matchende kostuums gemaakt, want ook de bruidsjonkers hadden een koningsblauwe smoking aan. Goed idee voor jouw toekomstige bruiloft?!


IJsbeer in de dierentuin geniet van de sneeuw

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

21 JAN 2019

Een dik pak sneeuw, dat maakt het leven er voor veel dieren niet veel leuker op. Maar ijsberen daarentegen genieten er met volle teugen van. Dat blijkt wel uit deze beelden van de Amerikaanse Buffalo Zoo.

Sakari

Ijsbeer Sakari genoot er volop van en liet zich lekker door de sneeuw van de heuvel in zijn leefruimte afglijden. Een tafereel dat gelukkig vastgelegd werd door een van de dierentuinmedewerkers.


Schattigste hond ter wereld overleden 'van verdriet'

Boo staat links/Facebook Boo

Foto van 'Kasper Hermans'

19 JAN 2019

Het schattigste hondje ter wereld, zo werd Boo ook wel genoemd. Toen er voor hem een Facebook-pagina werd gemaakt, behaalde hij uiteindelijk ruim 16,6 miljoen likes. Maar verse foto's zullen er niet meer verschijn. Boo is namelijk overleden.

De officiële lezing is dat hij overleden is aan zijn hartproblemen. Problemen die hij kreeg nadat zijn vriendje Buddy een jaar geleden overleed. De eigenaars zien daarin een verband.

Hart gebroken