Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 20 sep 2015
Leestijd: 4 minuten

World Skills: Bram de tuinman op WK beroepen

Het WK beroepen (mbo) in São Paulo in Brazilië, is achter de rug. Metro blikt vijf keer terug met de deelnemers aan de vakwedstrijden. Als slot: de tuinaanlegger.

Even voorstellen

Bram Wevers (21). Komt uit: Aalten. Is: Nederlands kampioen (2014 en 2015), samen met teammaat Simon Kuiperij (21) uit Dinxperlo. Opleiding: AOC Groenhorst in Velp (afgerond), nu tweedejaars hbo, Van Hall Larenstein (ook in Velp). Resultaat WorldSkills: 4e van de wereld en een Medal of Excellence (bovengemiddelde prestatie). Bijbaan: momenteel door opleiding niet.

Lees ook: Record aantal Nederlanders op WK beroepen.

Als twee deelnemers op het WK Beroepen in Brazilië fanatiek aan de slag gingen, dan waren het Bram Wevers en Simon Kuiperij wel. Op het onderdeel landscape gardening (tuinaanleg) sjouwden ze in hoog tempo met stenen en planten en hielden ze zichtbaar een race tegen de klok. Het was ook niet niks, in vier dagen tijd en in totaal 22 uur een complete tuin met sierbestrating en een waterpartij aanleggen. De bezwete koppies zorgden niet voor medaille, de twee werden ‘the best of the rest’. ,,Het fanatieke moest wel”, legt Bram Wevers uit. ,,Anders komt het niet goed. Volgens mij hadden we fysiek de zwaarste WK-categorie.”

Met z’n tweeën

Hoe kwamen jij en Simon eigenlijk samen?

Toen op school gevraagd werd wie aan vakwedstrijden wilde meedoen, vroeg een leraar of ik wist wie goed met mij zou kunnen samenwerken. Ik werkte op dezelfde plaats als Simon op dat moment en in hem zag ik het zitten.

Bram Wevers in de tuin in actie. Foto: Michiel van Ruitenbeek.

Waarom wilde je zo graag de kant van de tuinen op?

Van jongs af aan vond ik dingen in de tuin bij huis maken en doen hartstikke leuk. Op het vmbo moesten we een richting kiezen. Ik had er al wat groenervaring opgedaan. Van helemaal niets een hele tuin maken sprak me aan.

Hele leven in de tuin

Waar ligt je toekomst?

Voorlopig nog op het hbo. Later wil ik bij een gemeente of groot bureau misschien wel als projectleider aan de slag. Ik hoop ontwerpen en aanleggen van tuinen in het begin te combineren, maar het is niet de bedoeling dat ik mijn hele leven in de tuin zit.

Lees ook: Nadine, wereldkampioen etaleren.

Hoe heb je WorldSkills in Săo Paulo ervaren?

Het was geweldig, ik heb heel veel geleerd. Vooraf wordt gezegd hoe groot het evenement is, maar als je er eenmaal bent met twaalfhonderd deelnemers, dan merk je pas dat het met geen pen te beschrijven is. Er kwamen ook nog eens 200.000 mensen kijken. We konden ons daar redelijk van afsluiten, maar soms stonden mensen ons gewoon aan te moedigen.

Samenwerking, met vooraan Simon Kuiperij, achter Bram Wevers. Foto: Michiel van Ruitenbeek.

Wat moesten jullie op WorldSkills precies doen?

Een tuin aanleggen met onder meer een natuurstenen muur, vlonder, stapstenen, kleine tiksteentjes, plantwerk en een vijver. Het ontwerp kregen we drie maanden voor het WK.

Best of the rest… Was je daarover teleurgesteld?

De eerste dag hadden we het werk niet af, dus zou een podiumplek al moeilijk worden. We hoopten nog op een derde plaats, maar zagen het een beetje aankomen dat dat ‘m niet zou worden. Die vierde plaats en een Medal of Excellence was toen dik in orde.

Ervaring voor het leven

Nederlands kampioen en WK-deelnemer, wat betekent dat voor je toekomst?

Het staat geweldig op je cv. Dat zal bij het zoeken naar een baan goed kunnen helpen. Sowieso betekent het een ervaring voor de rest van m’n leven.

Waarom ben je met vakwedstrijden begonnen?

Onze school deed altijd al mee met een team. Een leraar vroeg in 2013 of ik ook wilde. Het leek me een uitdaging naast school.

Zelfstandig werken

Wat hebben de vakwedstrijden voor je betekend?

In het begin was ik nog best jong en moet je een opdracht doen zonder steun van een ervaren kracht. Je moet alle oplossingen zelf bedenken, dus je leert zelfstandig te werken.

Zou je andere studenten die vakwedstrijden aanraden?

Als je de kans krijgt, moet je die zeker pakken. Als je niet wint is het ook niet erg, want de ervaring pakken ze je nooit meer af.

Lees ook: Jessica, trotse verpleegkundige op WK beroepen.

Simon Kuiperij in actie in de tuin. / Foto: Michiel van Ruitenbeek

Nieuwe vakwedstrijden

* De vakwedstrijden voor mbo’ers, Skills Heroes, worden gehouden voor vijftig beroepsrichtingen.

* Studenten van 55 mbo-scholen in Nederland doen aan Skills Heroes mee.

* Het doel: talentontwikkeling en ontwikkeling van excellent(er) vakmanschap.

* Voorrondewedstrijden op scholen worden deze en volgende maand gehouden.

* (Regionale) kwalificatiewedstrijden hebben plaats van november tot en met februari 2016, het Nederlands kampioenschap staat gepland in maart 2016.

* Nationaal kampioenen gaan naar het Europees kampioenschap voor beroepen, Euroskills, in Gothenburg (Zweden, december 2016).

* De allerlaatste stap is het volgende WK! In 2017, in Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten; info: www.skillsheroes.nl/skillstv.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.