Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 14 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Eén keer goud Nederland op WK Beroepen

Het grootste Nederlandse team op WorldSkills ooit, het WK voor beroepen, heeft voor 35 deelnemers één medaille opgeleverd. Dat was wel een gouden. Etaleur Nadine Klingen (21, Amsterdam) kreeg de blinkende prijs om de nek gehangen.

Gemengde gevoelens

Die gouden plak is een prachtige, maar Team Holland en Skills Netherlands – ook organisator van mbo-vakwedstrijden in ons land – zullen er zondagavond in Săo Paulo in Brazilië met gemengde gevoelens naar hebben gekeken. Etaleren leverde tijdens de vorige editie in Leipzig namelijk eveneens goud op (Simone de Meijere uit Hilversum), maar toen was er een extra bronzen blok.

Ewald van Vliet, bestuursvoorzitter van Skills, zei het in Brazilië tegen Metro al: ,,Ervaring opdoen is voor de deelnemers belangrijk, maar medailles winnen ook. Als Nederland willen we excelleren.”

Braziliaanse vlag

In stadion Ibirapuera, gevuld met 8000 uitzinnige toeschouwers – waaronder de 1200 deelnemers uit 75 landen – konden we dus één roodwitblauwe vlag op het podium verschijnen. De Braziliaanse vlag verscheen werkelijk tientallen keren en ook de kandidaten uit Korea en Chinees Taipei scoorden aan de lopende band. Leuk om te zien was dat ook deelnemers uit landen als Liechtenstein en Iran met eremetaal naar huis gingen.

Ibirapuera zondagavond:

Minder aantrekkelijk was de presentatie van de Braziliaanse acteur Otaviano Costa. Waar zijn collega Didi Wagner, model en ex-VJ van MTV, voorbeeldig sprak, had Costa blijkbaar niet in de gaten dat een microfoon voor versterking van zijn geluid bedoeld is. Zijn geschreeuw nadat de show bijna een uur later begon, was werkelijk niet om te harden.

Carriѐreswitch

Nadine Klingen zal het niet uitmaken. De Amsterdamse werd eerder al Nederlands en Europees kampioen en mag zich nu twee jaar lang ’s werelds beste jonge etaleur noemen. Veel etalages zal Nadine misschien niet maken. Direct na terugkomst in Nederland (Team Holland arriveert woensdag op Schiphol), begint de kersverse wereldkampioene aan de Filmacademie. Daar gaat zij zich toeleggen op decors, vertelde zij Metro zaterdag na afloop van haar opdracht.

Eremedaille

Vijftien andere kandidaten van Team Nederland wonnen een medaille voor excellent vakmanschap. Zij presteerden bovengemiddeld:

  • Tom Houtman uit Heteren, Maurice Nijkamp uit Lettele en Dik Vaanhold uit Haaksbergen: 4e plaats bij de wedstrijd Manufacturing Team Challenge.
  • Julian Groen uit Druten: 4e plaats bij de wedstrijd Industrial Mechanics Millwright.
  • Mitchel Mulder uit Den Haag en Diewer van der Schoor uit Delft: 10e plaats bij de wedstrijd Mechatronics.
  • Richard Roolvink uit Hengelo: 14e plaats bij de wedstrijd Welding.
  • Bert van Heugten uit Lierop: 9e plaats bij de wedstrijd Bricklaying.
  • Simon Kuiperij uit Dinxperlo en Bram Wevers uit Aalten: 4e plaats bij de wedstrijd Landscape Gardening.
  • Patrick Biesemaat uit Zwolle: 15e plaats bij de wedstrijd Electrical Installation.
  • Patrick de Vreede uit Krabbendijke: 5e plaats bij de wedstrijd Information Network Cabling.
  • Aart Juffer uit Elspeet: 9e plaats bij de wedstrijd Wall and Floor Tiling.
  • Jessica ten Voorden uit Doorn: 5e plaats bij de wedstrijd Health and Social Care.
  • Antwan Venmans uit Schijndel: 15e plaats bij de wedstrijd Refrigeration and Airconditioning.

WorldSkills 2017

WorldSkills vindt plaats sinds 1950. Nederland doet sinds 1962 mee. Over twee jaar wordt de 44ste editie van het evenement in Abu Dhabi georganiseerd (Verenigde Arabische Emiraten). In São Paulo besloten de bij WorldSkills aangesloten landen dat WorldSkills 2019 in Kazan (Rusland) wordt georganiseerd.

Metro stelt vanaf 24 augustus vijf maandagen telkens een Nederlandse deelnemer aan WorldSkills 2015 aan je voor. Zij blikken in de krant en op Metronieuws.nl dan ook terug.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.