Good vibes

Een kijkje in tien Nederlandse dierentuinen

Foto van 'Metro'

5 JUL 2012

Artis: stadser krijg je het bijna niet
Een echte stadsdierentuin. Anders kun je het Amsterdamse Artis niet omschrijven. Dieren van over de hele wereld zijn er bijeen gebracht, van de Aziatische olifant tot de brilbeer en van de lama tot de lepelaar. Wie naar het park gaat, doet er overigens goed aan het openbaar vervoer te nemen: de parkeergelegenheid laat zeker op drukke dagen wel eens te wensen over. Tip: kijk eens bij de nieuwe fenneks. De vorige keer dat die dieren werden geboren, is inmiddels 27 jaar geleden.Gelegen in: Amsterdam
Kassatarieven: 18,95 euro (voltarief) / 15,50 euro (3-9 jaar) / 17,50 euro (65+)
Geopend: dagelijks
Website: www.artis.nl

Het Blijdorp van Bokito
De Rotterdamse Diergaarde Blijdorp is onder meer bekend vanwege gorilla Bokito, die er enige tijd geleden losbrak. Maar er is natuurlijk veel meer te zien in het park, dat zich met het oog op de buitenlandse gasten ook wel Rotterdam Zoo laat noemen. Je kunt er (met de kinderen) onder meer een Wereldreis maken of achter (vernieuwd) glas kijken naar de capriolen van ijsbeer Vicky. Het filmpje waarop te zien is hoe zij het glas per ongeluk vernielde, is op internet al ruim twee miljoen keer bekeken...Gelegen in: Rotterdam
Kassatarieven: 21,00 euro (voltarief) / 16,50 euro (3-12 jaar)
Geopend: dagelijks
Website: www.rotterdamzoo.nl

Op avontuur door Ouwehands Dierenpark
'Zoo avontuurlijk', meldt de website van Ouwehands Dierenpark met een goed gevoel voor woordspelingen. Het park - dat vorige maand precies tachtig jaar geleden de deuren voor het eerste opende - zegt er zelf naar te streven de leukste dierenspeeltuin van Nederland te worden en hoopt dat onder meer te bereiken met een Berenbos en een Jungleclub.In september wordt in het park een workshop Dierenfotografie gegeven door dierfotograaf Rob Dolaard. Gelegen in: Rhenen
Kassatarieven: 19,75 euro (voltarief) / 16,75 euro (3-9 jaar) / 18,25 euro (65+)
Geopend: dagelijks
Website: www.ouwehand.nl

Burgers' Zoo: aansprekende getallen
Burgers' Zoo in Arnhem heeft desgevraagd wat cijfers aangeleverd over de 'bevolking'. Zo telt het park vierhonderd zoogdieren, ongeveer duizend vogels en een slordige 150 reptielen. Verder kun je er langs een goede driehonderd amfibieën wandelen en passeer je tijdens de tocht door het park ook nog eens drieduizend vissen en meer dan vijfduizenden ongewervelden. In totaal leven er ruim zeshonderd verschillende soorten in Burgers' Zoo.Gelegen in: Arnhem
Kassatarieven: 19,00 euro (voltarief) / 17,00 euro (4-9 jaar) / 18,00 euro (65+)
Geopend: dagelijks
Website: www.burgerszoo.nl

Duikende dieren in het Dolfinarium
De dolfijnen springen je om de oren voordat ze weer sierlijk onder water duiken. De walrussen knorren wat af om vervolgens met hun speklaag over de grond te rollen en de haaien tonen zich ware roofdieren zodra ze een stukje vis voorgehouden krijgen. In het Dolfinarium in Harderwijk staat het zeeleven centraal. In september wordt er een speciale Noordzeehoek geopend in het park.Gelegen in: Harderwijk
Kassatarieven: 25,50 euro (voltarief) / 23,00 euro (3-11 jaar) / 23,00 euro (65+)
Geopend: tot 28 oktober dagelijks
Website: www.dolfinarium.nl

Dierenpark Emmen gaat (nog) door
Dierenpark Emmen heette tot acht jaar geleden Noorder Dierenpark. De financiële problemen bij de enige grote dierentuin in het noorden van het land zorgen voor de nodige onrust, maar toch blijft het park aan de weg timmeren. Zo is er onlangs een vernieuwde website gelanceerd. In het park zelf kunnen kinderen onder meer slapen bij de leeuwen en 'maffen' bij de Maya's. Ook worden er workshops fotografie gegeven.Gelegen in: Emmen
Kassatarieven: 20,50 euro (voltarief) / 18,00 euro (3-9 jaar) / 18,50 (65+)
Geopend: dagelijks
Website: www.dierenparkemmen.nl

Dierenpark Amersfoort: drukke tijdenHet zijn drukke tijden voor Dierenpark Amersfoort. Nog niet zo lang geleden werd er voor het eerst in het bijna 65-jarig bestaan van het park een neushoorn geboren. Baby Sunanda is sindsdien live en via internet een veelbekeken attractie. Daarnaast werd afgelopen weekend de zogeheten Klim Alles-route feestelijk geopend. Bezoekers kunnen daarbij balanceren boven de beren en op gelijke hoogte komen met bijzondere vogels in de volière van het park.Gelegen in: Amersfoort
Kassatarieven: 18,75 euro (voltarief) / 15,75 euro (3-12 jaar) / 16,75 euro (65+)
Geopend: dagelijks
Website: www.dierenparkamersfoort.nl

Menselijk gedrag in Apenheul
De voorpret voor een bezoekje aan de Apenheul begint al op de website, waar je aan de hand van een quiz kunt bepalen op welke aap je het meest lijkt. En vergelijkingen met mensen, daar draait het ook in het park zelf om. Apen vertonen nu eenmaal veel menselijk gedrag (of was het nu andersom?!) en dat leidt soms tot hilarische taferelen. Overigens vind je in Apeldoorn niet alleen apen; ook andere (tropische) dieren zijn er te bezichtigen.Gelegen in: Apeldoorn
Kassatarieven: 19,00 euro (voltarief) / 16,00 euro (3-9 jaar) 
Geopend: tot 28 oktober dagelijks
Website: www.apenheul.nl

Op safari in Safaripark Beekse Bergen
"Een dagje Afrika in Nederland." Dat is hoe veel mensen een bezoekje aan het Safaripark in Hilvarenbeek zien. Met de auto kun je op ontdekkingstocht richting de zogeheten Big Five. Jongeren kunnen zich daarnaast vermaken in een heus rangerkamp. Bovendien is het mogelijk een uitgebreid kijkje achter de schermen van het park te nemen. Wist je trouwens dat je ook kunt trouwen in Beekse Bergen?Gelegen in: Hilvarenbeek
Kassatarieven: 21,00 euro (voltarief, vanaf 3 jaar)
Geopend: Dagelijks
Website: www.safaripark.nl

Hopen op welpjes in GaiaZOO
Het Limburgse GaiaZOO timmert flink aan de weg, onder meer met het verkrijgen van een stel leeuwen. Gehoopt wordt binnenkort welpjes aan het publiek te kunnen tonen, maar ook nu al is er genoeg te zien in het park bij Kerkrade, waar je kunt genieten van de dieren die er op dit moment leven op aarde. Wel eens een muskusos in het echt gezien of een foto gemaakt van Iberische wolven? Het kan allemaal in GaiaZOO, waar het leven in de provincie Limburg een centrale plek inneemt.Gelegen in: Kerkrade
Kassatarieven: 18,50 euro (voltarief) / 15,50 euro (3-9 jaar) / 16,50 euro (60+)
Geopend: Dagelijks
Website: www.gaiazoo.nl


Likeability of5

Politie vervangt gestolen fiets van 6-jarige

De politie in Milaan heeft deze week een mooie daad verricht, nadat de nieuwe fiets van een zesjarig jongetje al direct op zijn verjaardag was gestolen Foto: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

5 OKT 2019

De politie in Milaan heeft deze week een mooie daad verricht, nadat de nieuwe fiets van een zesjarig jongetje al direct op zijn verjaardag was gestolen. Het rijwiel werd deze week ontvreemd terwijl het kind op school zat. De moeder belde de politie, die bij het zien van het wanhopige ventje meteen geld inzamelde en een nieuw exemplaar kocht.

Maar bij deze goede daad bleef het niet, schrijft de krant Corriere della Sera zaterdag. De agenten hingen aan de fiets ook nog een briefje in een poging het vertrouwen van het jongetje in de wereld te herstellen. „Iemand heeft geprobeerd je dag te verpesten, maar dat is niet gelukt", schreef de politie. „De wereld behoort niet toe aan degenen die stelen, maar aan de rechtvaardigen en fatsoenlijken als jij."

Ontroerd door gulle gebaar


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

20 euro weggeven aan een vreemde: 'Geven maakt gelukkig'
Likeability of6

20 euro weggeven aan een vreemde: 'Geven maakt gelukkig'

Merijn Ruis is een nieuw initiatief gestart, met een simpel 20 euro biljet. Hij geeft het aan een vreemde, in de hoop dat zij iemand anders (en zichzelf) ermee blij maken. /Merijn Ruis

Foto van 'Roos Ravensbergen'

27 SEP 2019

Geven maakt gelukkig, weet geluksexpert Merijn Ruis. Daarom is hij een nieuw initiatief gestart, met een simpel 20 euro biljet. Hij geeft het aan een vreemde, in de hoop dat zij iemand anders (en zichzelf) er blij mee maken.

Het begon met een bericht op LinkedIn. Daarin schreef Merijn dat hij 20 euro aan een vreemde zou geven, met daarbij een boodschap. De ontvanger heeft twee opties, staat op het briefje. Je kunt jezelf trakteren, op een lunch of bezoek aan de bios, maar je kunt ook een ander gelukkig maken door het geld door te geven. Welke optie de ontvanger koos? „Dat weet ik niet, het is geheel vrijblijvend. Ik wilde niemand onder druk zetten om aan mij te vertellen wat ze hebben gedaan, het gaat om mensen gelukkig maken”, zegt Merijn.

20 euro weggeven aan een vreemde: 'Geven maakt gelukkig'

Merijn Ruis is een nieuw initiatief gestart, met een simpel 20 euro biljet. Hij geeft het aan een vreemde, in de hoop dat zij iemand anders (en zichzelf) ermee blij maken. /Merijn Ruis


love
user_11c8fb00d10270d2dc9ba049a24dca0f8cdc4f60_avataruser_0ac462d1c5b4838304de11b0f5dafa29b34ce0f8_avatar

Deze Homecoming Dance met Marvel-thema maakt je dag hélemaal goed

Videostill YouTube ThePac Walden Grove

Foto van 'Daisy Heyer'

14 SEP 2019

Ook in Amerika zijn na de summer break de scholen weer begonnen. Eén van de scholen waar de rest van de wereld altijd halsreikend naar uitkijkt tot ze weer beginnen is de Walden Grove High School in Arizona. Daar is de homecoming-dans namelijk ieder jaar weer een spektakel om naar te kijken! 

Walden Grove High School is de op één na grootste middelbare school in Sahuarita, Arizona en opende in 2011 pas haar deuren. Op de school zit een behoorlijk groot dansgezelschap, The PAC Dance Team, die tot vijf keer toe staatskampioen zijn geworden met hun dansoptredens.

Als wij de Homecoming-dance van dit jaar - met tot in de puntjes verzorgd Marvel-thema - zien, begrijpen we dat wel. Wat is dit tof!


NK Politiehonden vol suspense, brokjes en pakmannen

Pakman en hond in actie / Peter Verrijdt van Verrijdtfotografie.

Foto van 'Iris Hermans'

6 SEP 2019

Rudy heeft het trainen van politiehonden in zijn bloed zitten. ,,De Nederlandse zijn de beste ter wereld, eentje van mij zat bij de Navy Seals.” Vrijdag start het NK.

Rocco en Rudy

Zijn huidige heet Rocco, net zoals de vorige, en twee ervoor. Het bekt gewoon lekker, ,,ik houd van een naam waar druk op kan worden gezet.” Rudy van den Elzen traint niet alleen politiehonden, hij is ook voorzitter van de NK-commissie van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging, de landelijke organisatie die is opgericht in 1907 en ruim 5000 actieve leden telt. Vandaag en morgen is het moment suprême waar de baasjes en hun honden het tegen elkaar opnemen tijdens het Nederlands Kampioenschap.


Social media gaat los op nieuwe kattenchallenge

Social media gaan los op nieuwe kattenchallenge

/ Pexels

Foto van 'Metro'

31 AUG 2019

Een internethype mag het gerust wel genoemd worden. Het filmpje dat tiener Jade Taylor-Ryan maakte gaat al enige dagen rond op social media. De hoofdrolspeler? Haar rode kat.

Dansmoves


Homoseksuele pinguïns adopteren ei

Homoseksuele pinguïns adopteren ei

Illustratie van pinguïnjong / Pexels

Foto van 'Metro'

16 AUG 2019

Twee homoseksuele pinguïns zijn hard op weg wereldnieuws te worden met hun zoektocht naar een jong. Onlangs adopteerde het stel uit de Berlin Zoo een ei dat door een andere pinguïn was achtergelaten. Sindsdien wordt er goed gezorgd voor hun toekomstige kleintje.

Vissen en stenen

Skipper en Ping, zoals de pinguïns heten, zijn volgens Berlin Zoo woordvoerder Maximalian Jäger al tijden op zoek naar een kleintje van hunzelf. Eerder probeerden ze al „vissen en stenen uit te broeden", schrijft de Berliner-Zeitung


'Strafzaak Hongarije kan nog wel jaren duren'

Symboolfoto voor gerechtigheid / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 AUG 2019

Hongaarse advocaat werpt een licht op de Hollandse drugszaak. „Drugsdelicten worden heel zwaar bestraft in Hongarije." Maar geen levenslang, zo verwacht hij.

Zwaar


Bijzondere vluchten luchtmacht voor tv-serie

Bijzondere vluchten luchtmacht voor tv-serie

Op woensdag en donderdag scheren verschillende toestellen van de Luchtmacht over Nederland voor tv-opnames. Foto: ANP - Remko de Waal

Foto van 'Metro en ANP'

7 AUG 2019

Niet vreemd opkijken als er plotseling gevechtsvliegtuigen overvliegen, van een invasie is geen sprake. De Koninklijke Luchtmacht haalt woensdag en donderdag voor een tv-serie bijzondere manoeuvres uit met diverse vliegtuigen.

Spektakel


Groningen heeft het mooiste station van Nederland

Groningen heeft het mooiste station van Nederland

Het hoofdstation van Groningen is verkozen tot mooiste station van Nederland. Het historische station van Valkenburg werd tweede, op de voet gevolgd door Rotterdam Centraal. Foto: ANP - Remko de Waal

Foto van 'Metro en ANP'

7 AUG 2019

Het hoofdstation van Groningen is verkozen tot mooiste station van Nederland. Het historische station van Valkenburg werd tweede, op de voet gevolgd door Rotterdam Centraal, meldt de NS.

Stemmen

Van de meer dan tienduizend mensen die een stem uitbrachten, koos ruim 33 procent voor Groningen. Op Valkenburg stemde 16 procent van de deelnemers. Rotterdam Centraal kreeg 14 procent van de stemmen. Ook Amsterdam Centraal (11 procent) en Utrecht Centraal (9 procent) dongen mee naar de titel.


90's kids unite: de Tamagotchi is terug!

90's kids unite: de Tamagotchi is terug!

De 2013-versie van de Tamagotchi / ANP

Foto van 'Metro'

14 MEI 2019

Je hoorde er vroeger eigenlijk niet bij als je niet minstens één Tamagotchi had. Of tien. Op dat kleine apparaatje hield je je digitale huisdier in leven (of niet) en we hebben goed nieuws: de Tamagotchi heeft namelijk een comeback gemaakt!

De Japanse producent Bandai heeft het apparaatje nieuw leven ingeblazen voor een nieuwe generatie, schrijft het Amerikaanse Wired. Maar dat betekent niet dat de millennial 'm niet mag hebben, hoor. De nieuwe versie van de bekende gadget heet de Tamagotchi On. Hoewel hij sterk lijkt op het oude design, is hij nu verkrijgbaar in kleur en gelijk ook een stuk duurder.

Trouwen


95-jarige kleermaker nog dagelijks aan het werk

Foto van 'Daisy Heyer'

12 MEI 2019

Werken tot je 67e met een beroep waarbij je je handen moet gebruiken: het wordt in Nederland door velen gezien als een schande. De 95-jarige Elwyn Hughes zou het daarentegen totaal niet erg vinden: de misschien wel oudst werkende man van het Verenigd Koninkrijk is nog iedere dag actief als kleermaker, sinds hij tachtig jaar geleden voor het eerst naald en draad in handen had.

Metro UK interviewde de harde werker, die nog dagelijks uren aan het werk is om jassen, rokjes en nog veel meer te maken voor familie, vrienden en andere ouderen.

Kamer vol met naaispullen


Vrouw (82) vindt na 63 jaar zoeken haar moeder (103)

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

10 MEI 2019

Eileen Mackin groeide als klein meisje op in een weeshuis zonder te weten wie haar ouders waren. Op negentienjarige leeftijd besloot de Ierse te gaan zoeken naar haar ouders. De inmiddels 82-jarige Mackin werd onlangs dan eindelijk herenigd met haar inmiddels 103 jaar oude moeder.

Genealoog

Na decennia zonder succes te hebben rondgekeken besloot Mackin onlangs om het radioprogramma RTE Liveline om hulp te vragen. Daar werd haar oproepje gehoord door een genealoog, iemand die zich bezighoudt met afstammingsonderzoek. Deze bood zijn hulp aan en ze gingen opnieuw op jacht.


Galante walvis brengt in zee gevallen mobiel terug

De 'Russische spion' bleek een hele galante in zijn soort. / Instagram

Foto van 'Daisy Heyer'

7 MEI 2019

Soms heb je van die berichten waar je ultiem vrolijk van wordt: dit is er één van. Een beluga walvis die ongeveer een week geleden werd ontdekt in Noorwegen en waarvan werd gedacht dat hij stiekem een Russische spion is, blijkt namelijk óók heel galant.

De Russische spionnenwalvis ging toen al viral, maar nu nog een keertje. Toen Ina Mansika en haar vriendinnen besloten om naar Hammerfest te gaan om te kijken of ze het beest konden zien zwemmen, was het een schot in de roos. De beluga walvis kwam naar boven om hen te begroeten.

Vergeten jaszak


Wedstrijd Ajax bron van inspiratie voor social media

Wedstrijd Ajax bron van inspiratie voor social media

Van der Sar en Overmars uitten hun blijdschap na de wedstrijd / ANP

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Het hoogtepunt van de wedstrijd Juventus - Ajax is de gelijkmaker van Donny van de Beek. Of toch de kopbal van Matthijs de Ligt, waarmee de Amsterdammers de winst pakten?

Of is het misschien de prachtige buikschuiver van technisch directeur Marc Overmars? Op social media zijn ze er in ieder geval al over uit, Overmars is namelijk het gesprek van de dag.

Glijder


Man vindt na 50 jaar bio familie

Man vindt 50 jaar na adoptie biologische familie

Douglas Nelson (50, linksachter) heeft eindelijk zijn biologische familie gevonden. /KLEWtv

Foto van 'Roos Ravensbergen'

6 APR 2019

Een 50-jarige Amerikaan, Douglas Nelson, werd op zijn vijfde in Alaska geadopteerd. Nadat zijn adoptiemoeder overleed, een paar jaar geleden, begon hij met zoeken naar zijn biologische familie. Afgelopen kerst kreeg de man een dna-test van zijn vriendin, waarmee hij nog steeds dolgelukkig is. Hij heeft namelijk zijn broers en zussen gevonden. En wat het allemaal nog fijner maakt: zij zochten ook naar hem.

Herenigd

Nelson laat aan de lokale zender KLEW weten dat hij al veel mooie cadeaus heeft gekregen van zijn vriendin, maar dat dit cadeau zeker het beste is. Het bedrijf waarvan de test afkomstig is, '23 and Me', bewaart de gegevens en koppelt zo familieleden aan elkaar. Gelukkig voor de man hadden zijn twee zussen ook zo'n test gedaan, waardoor ze elkaar makkelijk konden vinden.


Er komt een derde film van A Christmas Prince!

Yes: 'A Christmas Prince' deel 3 komt uit!

Er komt een derde film van A Christmas Prince! Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

11 MRT 2019

Het gezegde 'geduld loont' is in dit geval voor alle fans van 'A Christmas Prince' zeker op zijn plaats. Er komt namelijk een derde deel van de kerstfilm! Dat maakte Netflix maandag bekend op Twitter.

We verwachten een nieuwe aanwinst voor de familie. „Baby makes three", staat er geschreven op post die Netflix deelt. De titel van de film luidt: „A Christmas Prince: The Royal Baby."


Zwerfhond beklimt als eerste hond Himalaya-bergtop

Zwerfhond beklimt als eerste hond Himalaya-bergtop

Meru met het team / Outside Online - Don Wargowsky

Foto van 'Metro'

7 MRT 2019

Kan jouw hond op commando zitten en piest 'ie niet binnen op het kleed? Knap hoor. Maar een Nepalese zwerfhond heeft een veel grotere prestatie neergezet. Als eerste hond heeft ze namelijk een 7000 meter hoge bergtop van de Himalaya beklommen.

Niet zonder slag of stoot

Hè hoe dan, vraag je je misschien af. Ze sloot zich spontaan aan bij een groepje bergbeklimmers en trippelde vrolijk achter ze aan, terwijl zij zich steeds verder de Himalaya op worstelden. De hond, Mera genaamd, is waarschijnlijk de eerste hond ooit die zonder enige vorm van support de bergtop, die Baruntse heet, heeft beklommen.


Vrouw leest kleine letters en wint 10.000 dollar

Vrouw leest kleine letters en wint 10.000 dollar

Foto ter illustratie/Colourbox

Foto van 'Metro'

6 MRT 2019

Wees even eerlijk: kleine letters lezen, doe je hoogstwaarschijnlijk nooit. Toch loont het: Donelan Andrews, een lerares uit de Amerikaanse staat Georgia, won 10.000 dollar voor het goed doorspitten van de kleine letters.

Geheime prijsvraag

De reisverzekeraar Squaremouth had een geheime prijsvraag verstopt in de kleine letters. Alle nieuwe klanten van de verzekeraar maakten kans op de prijs. De eerste klant die een e-mail zou sturen naar een speciaal adres, ontving een bedrag van 10.000 dollar, aldus Amerikaanse nieuwsmedia.


Waarom is de dollar een $ en de pond een £?

Foto van 'Casper van der Veen'

25 FEB 2019

We kennen de tekens van de Amerikaanse dollar en het Britse pond allemaal wel van tv, het nieuws of vakantie. Maar waar komen die $- en £-symbolen eigenlijk vandaan? En hoe zit het met ons eigen euroteken?

De Amerikaanse dollar, vaak te zien in de ogen van geldzuchtige cartoonschurken, wordt met een ‘d’ geschreven, maar het teken is een ‘s’ met een streep erdoor. Over hoe dat $-symbool ontstaan is, bestaan verschillende theorieën. Voor het meest beschreven verhaal moeten we niet naar de Verenigde Staten, maar naar de Straat van Gibraltar – een nauwe zeepassage tussen Spanje en Marokko die de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan verbindt.

In de Oudheid werd deze doorgang aangeduid met ‘de Zuilen van Hercules’, omdat die mythische heros twee zuilen langs de waterweg zou hebben opgericht. Op deze pilaren zou ‘Non Plus Ultra’ geschreven zijn, Latijn voor ‘niet verder’. Dit omdat hier de bekende wereld ophield en de Atlantische Oceaan begon. In die oceaan lag volgens de oude Grieken het mythische rijk Atlantis, vroege ontdekkingsreizigers vreesden de aarde te zullen afvallen als zij die wereldzee afvoeren.