Tech&Gadgets

'Chinese bus die over files rijdt is oplichterij'

Camera video‘Over files rijdende bus is oplichterij’

Beeld: Videostill

Foto van 'Wouter van Loon'

1 SEP 2016

Het leek zo'n goed idee: een bus die een paar meter boven de weg rijdt en op die manier over files heen kan rijden. De bus maakte afgelopen jaar zelfs een testrit in Qinhuangdao in China, maar het lijkt erop dat een oplichter met het idee aan de haal is gegaan.

Onder de brug door

De bus werd afgelopen jaar aangekondigd als een project dat het verkeer voorgoed zou veranderen. Er waren weliswaar wat probleempjes die opgelost zouden moeten worden: de bus moet hoog boven de auto's uitrijden, en dus is het moeilijk om onder een brug door te kunnen. Maar daar werd aan gewerkt, benadrukten de ingenieurs.

Het idee werd vorig jaar overgekocht door de zakenman Bai Zhiming. En sindsdien komen er geen updates meer over de problemen rond de bus. De plannen werden niet meer aangepast en vragen over hoe de bus dan onder de brug door zou moeten bleven onbeantwoord.

Nieuwe problemen

Bij het prototype dat afgelopen maand werd gebruikt bij de testrit, waren zelfs nieuwe problemen ontstaan. De bus was slechts twee meter boven de weg uitgetild, waardoor alleen een normale personenauto onder de bus door zou kunnen rijden. Vrachtwagens en busjes zouden een probleem hebben.

Daarnaast denken experts dat het aannemelijk is dat als het prototype een wat uitgebreidere rit had gemaakt, het zou omvallen vanwege het zware gewicht en het zwaartepunt dat te hoog ligt.

Bekijk hieronder een video van de testrit.

23 miljoen geïnvesteerd

Nu melden Chinese staatsmedia, die eerder nog vol enthousiasme over het project schreven, dat de bus niet meer is dan een publiciteitsstunt. Maar volgens persbureau Bloomberg lijkt het erop dat Zhiming vooral investeerders wilde aantrekken. Hij zou vooral geïnteresseerd zijn geweest in de vele miljoenen die investeerders in het project staken.

Zhiming beloofde investeerders hoge rendementen als ze geld in de bus staken en wist op die manier een bedrag ter waarde van ruim 23 miljoen euro op te halen. De investeerders zien de bui nu ook hangen: zeker 200 mensen eisen het geld dat ze in het project hadden geïnvesteerd terug. Het is maar de vraag of zij ooit hun geld terugzien.


Views

100+

Het rietje van de toekomst zuivert zelf vies water

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Als rietjes dezer dagen in het nieuws komen, dan is het vaak niet positief. Veel mensen zien graag dat de plastieken buisjes uit productie worden genomen. Maar een herbruikbare rietje van de toekomst kan levens redden.

Zuiveringssysteem

Het gaat om de zogenaamde Lifestraw. Deze uitvinding is een rietje met een ingebouwd zuiveringssysteem. Hierdoor kan je water uit riviertjes drinken, zonder dat je kans loopt op rare ziektes.


Views

1k+

10 dingen die je met Instagram kan, maar niet wist

Illustratieve afbeelding van de app. Bron: ANP foto. Gifjes: Giphy.

Foto van 'Cerise van Vliet'

13 DEC 2015

Instagram wint steeds meer terrein als het gaat om populaire apps, maar haal je alles eruit wat erin zit? Spoiler: waarschijnlijk niet. Je kan namelijk veel meer met de app dan je denkt. Hier tien dingen die de moeite waard zijn, maar je waarschijnlijk niet kende.

1. Orden je filters

Iedereen die foto's plaatst met de hashtag nofilter is natuurlijk super tof, maar voor iedereen die wel filters gebruikt: je kan ze in jouw favoriete volgorde zetten. Super handig, hoef je niet meer helemaal te scrollen naar die ene filter die je ogen altijd zo lekker laat uitkomen. Dit doe je door bij de filters helemaal naar het eind te scrollen en daar op 'beheren' te drukken. Nu kan je de filters ordenen, it's magic.


Views

12k+

Camera videoGifjes maken en versturen via WhatsApp doe je zo

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 NOV 2016

Het was aan het begin van de zomer al een gerucht en nu blijkt het echt waar te zijn. Je kan via WhatsApp gifjes versturen. Tenminste, als je beschikt over een iPhone of iPad. Sterker nog, de app heeft een eigen optie waardoor je zelf de gifjes kan maken. Hoe gaat dat in zijn werk?

Het is eigenlijk doodsimpel. In een WhatsAppgesprek klik je op de camera, waarna je een filmpje opneemt. Dat mag maximaal zes seconden duren, wil je het kunnen omzetten naar een gifje. Vervolgens verschijnt rechtsboven de optie om je beeld om te zetten naar een gifje door simpelweg op de letters ‘GIF’ te drukken. Als het goed is, wordt de achtergrond dan blauw en de letters worden grijs. Vervolgens klik je op versturen en voilà.


Views

6k+

3D-printers maken huizen: Krijgen nu vormvrijheid

Screenshot YouTube

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

De huizen worden steeds duurder, vooral in de grote steden stijgen de prijzen razendsnel. Gelukkig is er een methode ontwikkeld, waarbij huizen binnen een dag kunnen worden gebouwd. De kosten? De goedkoopste worden tegenwoordig al geproduceerd voor nog geen 4.000 euro.

En de methode, die zal je nogal verrassen. De huizen worden namelijk niet in elkaar gezet door mensen handen, maar door een 3D-printer. Na Chinese, Belgische, Franse en Amerikaanse projecten is volgend jaar ook Eindhoven aan de beurt.


Views

200+