Nachtboek van een eerstejaars

#20 MDMA neem je niet voor culinair genot

Heel hard feesten tussen allemaal mensen die mij niet kennen... Ik geniet! / Trinity Kubassek, Pexels

Foto van 'Maud'

8 DEC 2017

Maud dacht dat ze met een antibioticakuurtje en een anoniem sms’je naar Mark voor de rest van haar leven van haar chlamydia af was, maar niets is minder waar. Toen ze haar stamkroeg betrad met Sam, stond er in koeienletters ‘Maud is so(a) stout’ op een poster bij de bar. Cadeautje van Catherina, de vriendin van Mark. Maud maakte rechtsomkeert en heeft zich sindsdien niet meer op de vereniging durven te vertonen. En hoewel ze weet dat vluchten niet werkt, heeft ze samen met Jessie toch een ticket naar Barcelona geboekt…

Ik hijs me voor vanavond met moeite in mijn netgewassen zwarte high waist skinny jeans, met daar bovenop een crop top met pailletten. Mijn haar laat ik los. Lachend besmeur ik Jessie met glitters. We maken ons klaar voor Elrow, een van de bekendste en leukste feestjes van Barcelona. Het is één groot rariteitenkabinet van dansers, confetti, opblaasbeesten en verkleedpartijen. Ik ben er nog nooit geweest, maar heb er zin in. Eindelijk een keer los op een plek waar niemand ons kent.

Twee dagen eerder zijn we aangekomen in de bruisende Spaanse wereldstad. Onze Airbnb zit in de wijk Gracia. Het stikt er van de leuke eettentjes en gezellige Spanjaarden. Omdat het geen hoogseizoen meer is, zijn er weinig toeristen op straat, maar dat maakt het des te leuker om rond te lopen. We hebben die eerste dagen dan ook allerlei bezienswaardigheden bekeken, waaronder natuurlijk het prachtige Parc Güell en de Sagrada Família.

Ondertussen app ik al een aantal dagen met Sam. Eerst negeerde ik zijn lieve appjes, omdat ik bang was dat hij me in de maling nam. Hij wist dat ik chlamydia had, maar was de enige die zei dat het toch geen drol uitmaakte en dat het iedereen had kunnen overkomen. Hij probeerde me telkens op te vrolijken. Gaandeweg de gesprekken bleek het écht niet belangrijk voor hem. Sam was daadwerkelijk geïnteresseerd in hoe het met mij ging, in plaats van met mijn (soa)-puni. Een paar keer per dag vroeg hij wat ik allemaal aan het doen was en vertelde hij over het leven in Leiden. De naam Bella was al die tijd niet meer gevallen…

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Het appartement valt eerlijk gezegd wel een beetje tegen. Hoewel de ligging prima is, moet je eerst acht trappen op om vervolgens hijgend als een oud paard een ‘huis’ binnen te treden dat op de foto heel ruim leek, maar in reallife categorie ‘veel te kleine studentenkamer in Amsterdam’ blijkt. De inrichting is hip en simpel (daar gingen we natuurlijk op af), maar waar een bed gemaakt van houten pallets er op de foto heel tof uit ziet, blijkt het te liggen als eh… een bed gemaakt van houten pallets. Kut dus.

Ach, het is alleen om te slapen, dus echt een groot probleem maken Jes en ik er niet van. De eerste dagen banjerden we door de stad. Barça voelt alsof ik er thuishoor. Het leven draait hier om drie belangrijke s’jes: sangria, siësta en salami. Het zijn drie dingen waar ik aardig mee uit te voeten kan. We proppen ons iedere avond vol met Spaanse worstjes – alleen de vleesvariant en niet de menselijke variant – en spoelen het weg met een litertje sangria. Heerlak!

Dit wordt de eerste avond uit en Jes en ik zijn allebei behoorlijk exited. Eenmaal binnen bij Elrow worden we direct meegezogen in de techhouse beats. De mensen op het feest zijn uitgelaten, hebben kleurige kleding aan en sommigen lopen met gekke hoedjes of borden te zwaaien. We zijn niet de enigen die onszelf beglitterd hebben: zo’n beetje ieder meisje in de zaal lijkt uit de discodip gesnoept te hebben.

En dat niet alleen; de meeste mensen in de zaal lijken ook niet vies van ander snoepgoed. Ik zie veel meiden met grote pupillen die enthousiast meedeinen op de beukende tracks, maar ik moet eerlijk bekennen dat het de sfeer alleen maar ten goede komt. Iedereen is vrolijk en danst. Na een uurtje ontmoeten we een groep Nederlanders waar we de rest van de avond bij aanhaken.

„Ook een likje M?”, vraagt een van de jongens die bij de groep hoort. Waar ik een paar weken geleden nog vastberaden nee zei tegen drugs, voel ik nu dat ik toch wel nieuwsgierig ben naar dat liefdevolle goedje. Ik kijk Jessie vragend aan en als zij knikt, lik ik mijn vinger, prop ik hem in het zakje waar de jongen al de hele avond lekker op gaat en steek hem daarna in mijn mond.

Gad-ver-damme. MDMA neem je in ieder geval niet voor het culinaire genot, want wat ik vervolgens proef is het smerigste dat ik ooit in mijn mond heb gehad. En dan tel ik die keer met J’s ongewassen piemel na vier dagen Lowlands mee. Lacherig neemt Jessie ook een lik, om vervolgens mijn glas sinas uit mijn hand te rukken en hem in één teug leeg te drinken om de gore smaak weg te spoelen. Ook Jes was duidelijk geen fan van die smaak. Na een uurtje slaat het spul echter in en word ik van top tot teen helemaal warm.

De muziek, de mensen, mijn vriendschap met Jessie… alles voelt zó ontzettend fijn en leuk. Ik heb de volledige avond een glimlach op mijn gezicht en kan niet stoppen met dansen. Aan praten of flirten heb ik geen behoefte. Als een Engelse gast met de naam Macaulay mij aanspreekt, schiet ik alleen maar in de lach omdat ik aan die aan drugsverslaafde acteur van Home Alone moet denken, waarna ik hem – hoewel hij best cute is – wegwuif. Dansen wil ik. De hele avond!

Jessie daarentegen staat al anderhalf uur te tongen met een van die gasten van het Amsterdamse groepje. Met een glimlach kijk ik af en toe haar kant uit om te kijken of alles goed gaat. Als uiteindelijk de lichten in de zaal aan gaan, kijkt ze mij met grote ogen aan en trekt me naar haar toe.

„Vind je het erg als ik Dylan mee naar huis neem?”, fluistert ze in mijn oor.

VOLGENDE AFLEVERING > > >

Die kun je hier lezen: #21 Is dit wat ze noemen high on love?

< < < VORIGE AFLEVERING

WIE IS MAUD?

„Hoi, ik ben Maud (19). Waar de een postzegels of Efteling-laven verzamelt, spaar ik spannende ervaringen en houd in mijn dagboek - of beter: nachtboek - mijn laatste avonturen én veroveringen bij. Elke week geeft Metro een kijkje in mijn turbulente (studenten)leven.”

LEES OOK


Views

1k+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

#34 Ik geef hem wel een snelle blowjob of zo

Toast, lekkernijen... Sam heeft er alles aan gedaan om het ideale ontbijt te fabriceren. Maar in een andere kamer zit Jelle... / Colourbox

Foto van 'Maud'

16 MAA 2018

Maud woont sinds kort in Amsterdam en is dolgelukkig met Sam als vriendje, tot ze haar ex Jelle tegen het lijf loopt. Hij blijkt ook nog eens bij haar gloednieuwe bijbaantje te werken, maar dat hindert niet: de twee kunnen gewoon als vrienden door het leven. Tenminste, dat dacht Maud, tot Jelle haar tijdens een werkborrel opeens probeerde te zoenen. Woest vertrok ze van de borrel, om vervolgens de volgende ochtend wakker te schrikken van de bel. Jelle staat voor de deur met een ontbijtje om zijn excuses aan te bieden. Maud besluit hem binnen te laten om het voorval uit te praten, zodat ze dit allemaal kunnen vergeten. Maar dan blijkt Sam voor de deur te staan….

„Snel! Hierheen!” roep ik, terwijl ik Jelle stevig vastgrijp en de kamer van Dylan in duw. Ik schrik van mijn eigen kracht, want Jelle struikelt en kukelt letterlijk op het bed van Dylan. „Maud, what the fuck? Wat doe je?” roept Jelle geschrokken. Mijn kop is zo rood als een tomaat als ik hem smekend aankijk en vraag of hij alsjeblieft stil wil zijn. „Sam staat voor de deur en hij weet dat ik thuis ben. Houd alsjeblieft je mond en blijf hier zitten tot hij weer weg is oké?”

Jelle kijkt mij geschrokken aan. „OKÉ?!” herhaal ik op een woeste toon. Als die idioot het waagt om nu stennis te gaan lopen schoppen, flikker ik hem echt van het balkon af. Maar Jelle belooft mij dat hij zijn mond houdt en ik verlaat de kamer van Dylan. Nog steeds rood aangelopen open ik de voordeur.

„Hè hè, eindelijk doe je open. Ik weet dat je je altijd kapot schrikt van die deurbel, maar ik was het wachten wel beu, hoor. Zat je te kakken of zo?” zegt Sam met een grijns op zijn gezicht, terwijl hij met een volle boodschappentas naar de keuken loopt. Fijn: ook Sam heeft duidelijk zijn best gedaan om een enorm ontbijt voor mij te gaan bereiden. Zijn hoofd betrekt dan ook als hij het tasje van The Breakfast Club op tafel ziet staan. „Oh shit, je had al een ontbijtje?” zegt Sam beteuterd.

Hij kijkt mij vervolgens niet-begrijpend aan als hij ziet dat ik een pyjama aan heb. „Eh, ja ik heb het laten bezorgen”, stamel ik. Roder dan dit kan ik niet worden volgens mij, maar Sam lijkt mijn leugen te geloven en begint de volle boodschappentas uit te pakken. Hij werpt een blik op de inhoud van het tasje. „Oh, dit kun je nog wel even een dagje bewaren, hoor”, zegt hij vervolgens. „Ik heb besloten je vandaag extra te verwennen en uitgebreid voor je te koken.”

Op deze überlieve actie van Sam kan ik geen smoes verzinnen, dus ik zak op een stoel en bid van binnen aan alle goden die ik kan bedenken dat Jelle zich voorlopig stilhoudt. Terwijl Sam aan de haal gaat met eieren, avocado, verse jus en toast kijk ik om mij heen of er verder geen tekenen zijn van Jelle, of iets wat verraadt dat er nog een man in huis is die hier niet hoort. De grote bos bloemen heeft Sam niet opgemerkt. Godzijdank hebben mannen geen oog voor details...

Ruim een uur later laat Sam voldaan een boer na zijn laatste hap toast. Ietwat ongemakkelijk giet ik mijn laatste slok drinken naar achteren. Dit was de vervelendste eetbeurt in jaren, want ik had helemaal geen honger omdat ik constant de angst heb dat Jelle de kamer in komt stormen om Sam aan te vallen, een serenade te houden, te doen alsof hij hier toevallig rondhing of iets anders zou doen om het te verpesten. Toch heb ik het viergangen-ontbijt van Sam naar binnen kunnen krijgen. Ik sta op en zet de borden op het aanrecht, in mijn hoofd bezig met een manier om Sam alvast de deur uit te krijgen. Maar dan komt hij achter mij staan en legt hij zijn handen op mijn heupen terwijl hij mij in mijn nek kust.

„We kunnen nog heel even het bed in duiken?” zegt Sam met een zwoele stem, terwijl één hand richting mijn kruis glijdt. Och, jezus… nu wil hij ook nog seksen! Hoe red ik mij hier nou weer uit? Ik kan toch niet liggen rampetampen in dit huis, terwijl Jelle in de kamer naast mij op bed ligt te wachten tot we eindelijk vertrekken?

„Eh, ik ben ongesteld”, lieg ik, terwijl ik zijn handen vastpak en voorzichtig weg manoeuvreer. „Alweer? Dat lijkt nog maar heel kort geleden”, zegt Sam verbaasd, terwijl hij mij met grote ogen aankijkt. „Ja, mijn hormoonhuishouding is een beetje in de war”, zeg ik. „Ik denk door die morning-afterpil."

Ik durf Sam niet aan te kijken en loop terug naar de tafel om de rest op te ruimen. „Is niet erg hoor liefje”, zegt Sam met een grijns. „We kunnen ook gewoon een beetje met elkaar vrijen zonder echt seks te hebben…”

Ik weet niet meer hoe ik mij hier uit moet redden. Ik besluit het spelletje maar mee te spelen en manoeuvreer hem naar mijn slaapkamer. Ik geef hem wel een snelle blowjob of zo. Alles om hem binnen nu en een half uur de deur uit te krijgen. Ik begin hem woest te zoenen en duw hem op bed om dit klusje zo snel mogelijk te klaren. Ik weet inmiddels precies hoe ik Sam binnen de kortste keren helemaal gek krijg en kan dat mooi gebruiken om nu een beetje gas te geven.

Ik wriemel een beetje bij zijn kruis en zak langzaam naar beneden. Als Sam licht begint te kreunen, weet ik dat ik beet heb en dat dit hele gebeuren niet lang hoeft te duren. Godzijdank, want ik kan moeilijk de hele dag in huis rondhangen als Jelle nog ergens in een kamer rondspookt.

Dan klinkt er opeens een keiharde kreet vanuit de kamer van Dylan en besef ik meteen: wat er ook aan de hand is, hier kan ik mij niet meer uitredden zonder problemen…

VOLGENDE AFLEVERING > > >

Staat volgende week vrijdag om 15.00 uur voor je klaar.

< < < VORIGE AFLEVERING > > >

LEES OOK


Views

900+

Likeability of 5

#33 Ik gooi mijn gin tonic in zijn gezicht

Foto van 'Maud'

9 MAA 2018

Maud is aangenomen bij een restaurant in haar gloednieuwe stad Amsterdam. Haar eerste week proefdraaien ging bijna perfect. Bijna, want haar collega en ex Jelle gooide nogal wat roet in het eten. De liefde tussen haar oude middelbare schoolvlam blijkt toch niet helemaal over. Vooral Jelle heeft moeite om dat te begrijpen en tijdens een werkborrel pakt hij Maud ineens vol op haar mond...

Uit reflex gooi ik mijn gin tonic in Jelle zijn gezicht. Hij mag dan wel mijn ex zijn, waar haalt hij het lef vandaan om mij zo maar te zoenen?!

„Maud, wat doe je nou?” Meestal ben ik in dit soort situaties niet zo scherp en bedenk ik achteraf pas wat ik had moeten doen, maar de adrenaline giert door mijn lichaam. Deze keer kom ik verrassend scherp uit de hoek, vooral gezien de hoeveelheid alcohol die ik achter mijn kiezen heb. „Wat ik doe? Dat zie je toch?! Ik kan beter vragen wat jij aan het doen bent? Waar ben je mee bezig Jelle? Waarom zoen je me?! Ik heb een vriend. Ik wil jou niet, klootzak.”

Ik blijf razen en gooi alles eruit wat me dwars zat. Mijn reactie is misschien wat heftig, dat geef ik toe, maar hij is gewoon te ver gegaan. Jelle is overduidelijk geschrokken. Nog voordat hij antwoord kan geven, draai ik me om en ren weg. Ik zie Stephanie onze kant op komen. Ze houdt Jelle tegen en vraagt wat er allemaal aan de hand is. Een split second vraag ik me af of ik niet de confrontatie moet aangaan. Maar als ik de tranen achter mijn ogen voel prikken besluit ik door te lopen. Als ik ergens geen zin in heb is het gejank. Jelle hoeft mij niet te zien huilen. En ik zit er al helemaal niet op te wachten dat mijn nieuwe collega’s mij als een soort dramaqueen gaan zien.

In mijn jaszak zit nog een pakje sigaretten. Die had ik eerder op de avond gekocht. Geen idee waarom want ik rook bijna nooit, maar nu snak ik naar een sigaret. Ik loop een stukje door de straat en vraag een vuurtje bij een van de toeristen die buiten wiet aan het roken zijn. Dan plof ik neer op de stoep. Ik kan mijn tranen niet tegenhouden. Hoe is dit nou weer zo ver gekomen? Ja, ik heb nog gevoel voor Jelle. Hij is meer dan mijn ex en de afgelopen week hebben we alleen maar gelachen. Maar hoe gezellig ik Jelle ook vind, ik ben verliefd op Sam.

Lieve Sam, die er de afgelopen tijd steeds voor me is geweest. Sam waar ik al maanden stiekem verliefd op ben. Sam met wie ik ook heel veel kan lachen. Op dit moment mis ik hem meer dan ooit. Ik wil hem bellen om alles uit te leggen, maar zoals gewoonlijk is mijn telefoon weer eens leeg. Ik zou ook niet weten waar ik moet beginnen eigenlijk. Want ergens is het niet heel gek dat Jelle mij zoende. Ik heb hem de afgelopen weken niet bepaald duidelijk gemaakt dat ik een relatie had. Ik bleef er telkens een beetje vaag over.

Doelloos staar ik voor me uit. Mijn keel voelt droog door die sigaret en ik snak naar een glas water. Ik weet dat ik terug moet naar de cocktailbar. Mijn tas staat nog binnen en ik kan het niet maken om mijn collega’s te laten zitten. Het zijn stuk voor stuk toffe gasten en ik heb geen zin in gedoe. No more drama en al helemaal niet hier in Amsterdam. Nog voor dat ik ben opgestaan zie ik dat Stephanie mij tegemoet komt lopen „Maud, wtf is er nou allemaal aan de hand? Gaat het?”

De woorden rollen uit mijn mond zonder dat ik er over na hoef te denken. „Jelle was niet zomaar een oud klasgenootje, Stephanie. Ik had het je eerder moeten vertellen. Hij is mijn ex en was mijn eerste grote liefde. Ik dacht dat onze gevoelens over waren, maar blijkbaar is dat toch niet zo. Ik had alleen nooit verwacht dat hij me zou zoenen, waar haalt hij het lef vandaan?” Opnieuw voel ik de woede opkomen. Ik leg Stephanie het hele verhaal uit. Dat Sam sinds een paar maanden mijn vriendje is, maar dat ik tijdens mijn verhuizing naar Amsterdam ineens oog in oog met Jelle stond. Ik wilde voor mezelf uitzoeken of die gevoelens een bevlieging waren. En het was ook niet slim om met hem te gaan samenwerken, maar het team leek mij zo gezellig en ik had nooit verwacht dat Jelle mij zou zoenen.

Stephanie geeft mij een knuffel. „Schat, jij hebt niets verkeerd gedaan. Hier is je tas, dan hoef je niet meer naar binnen. Ga lekker naar huis, ik leg het de rest wel uit. Maak je niet druk, ze zijn echt wel wat gewend. Jelle leek nogal overstuur, kan ik iets aan hem doorgeven?”

Ik weet het allemaal even niet. Het enige waar ik zeker van ben is dat ik blij mag zijn met zo’n collega als Stephanie. En ik wil een warme douche. Ik weet niet hoe lang ik al op dit stoepje zit, maar mijn billen zijn bevroren.

Als ik thuis ben en mijn telefoon aan de oplader leg, zie ik dat ik dertien gemiste oproepen, twee voicemailberichten en dertig nieuwe appjes heb. De gemiste oproepen en voicemails zijn allemaal van Jelle. Overdrijven is ook een vak. Waarom moet je dertien keer bellen? Ik luister zijn voicemails af: „Maudster, ik weet niet wat me bezielde, sorry sorry. Ik moet je spreken, bel me terug.” Dacht het niet. Hij zoekt het maar uit. Ik app Stephanie dat ik thuis ben en op dat moment krijg ik een smsje binnen van Sam. Sam vindt Whatsapp irritant, dus tegenwoordig stuurt hij alleen maar smsjes. „Maud! Hoe was je avond? Ik wil je zien, morgen ben je vrij toch? Slaap lekker lief!” Mijn telefoon leg ik weg. Ik besluit morgen te antwoorden; ik kan nu niks zinnigs bedenken.

De volgende ochtend schrik ik om 11.00 wakker van de deurbel. Ik zou mij het liefst nog een keer omdraaien, maar de bel blijft gaan. Mijn hoofd bonkt en ik voel dat ik een kater heb. Mijn huisgenoten zijn niet thuis, dus ik moet wel open doen. Maar ik haat onaangekondigd bezoek. De bel blijft gaan. Wauw! Dit kan geen postbezorger zijn. En als het wel zo is, dien ik vanmiddag nog een klacht in.

Ik pak mijn bril, trek snel mijn kleding van gister aan en ren naar de deur. Wat kan er zo belangrijk zijn dat iemand al vijf minuten lang aan het bellen is? Ik doe de deur open en schrik. Verscholen achter een enorme bos oranje rozen zie ik Jelle staan. In zijn hand heeft hij een papieren tasje, waar overduidelijk een ontbijt in zit van The Breakfast Club, mijn nieuwe lievelingsspot. „Maud, ik ben een eikel, sorry. Je hoeft niet te praten. Maar het spijt me.”

Ik weet dat ik eigenlijk de deur dicht moet gooien. Allereerst om zijn actie van gisteravond, maar het feit dat hij mij uit mijn slaap heeft gehaald maakt het ook niet veel beter. Toch kan ik het niet, ik kan Jelle daar niet zo laten staan. Ik besluit hem binnen te laten. Als ik wil dat dit normaal afloopt, kunnen we het maar beter uitpraten. En anders is het ook zo zonde van dat ontbijtje... (grapje).

Terwijl ik een vaas zoek voor die enorme bos bloemen, hoor ik mijn telefoon piepen. Overduidelijk het geluid van een sms. Dat moet Sam zijn. Ik zie twee smsjes staan. „Maud, ben je al wakker?” gevolgd door „Ey slaapkop, wakker worden! Kijk eens uit je raam!”

VOLGENDE AFLEVERING > > >

Staat volgende week vrijdag om 15.00 uur voor je klaar.

< < < VORIGE AFLEVERING > > >

LEES OOK


love
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

800+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

#32 Hij pakte mij midden op straat op mijn bek

#32 Hij pakte mij midden op straat op mijn bek

Pizza serveren we niet, maar ook dat zou mij als kluns nog best goed af gaan. / Foto: Colourbox.

Foto van 'Maud'

2 MAA 2018

Maud is haar pil twee keer vergeten en moet dus op jacht naar een morning-afterpil. Een ongunstig moment, want ze heeft ook net haar eerste sollicitatie bij een restaurant in Amsterdam. Ze probeert haar draai te vinden in de voor haar gloednieuwe stad en een baantje hoort daar absoluut bij. Maar bij de sollicitatie loopt ze wederom iemand tegen het lijf die ze van vroeger kent…

Daar in de keuken staat Jelle. In het middelpunt van de belangstelling, zoals ik van hem gewend ben. Iedereen lacht smakelijk om een grap die hij net heeft gemaakt. Ik moet eerlijk bekennen dat er een klein schokje door me heen gaat als ik hem daar zie staan. Maar is het omdat ik iets voel? Of is het gewoon omdat ik schrik van het feit dat ik hem weer tegenkom? Ik kan mijn gevoel niet goed plaatsen, maar erg lang de tijd om erover na te denken heb ik niet.

„Maud, wat doe jij nou hier?!” roept Jelle als hij mij met Stephanie in de deuropening ziet staan. „Dit is onze nieuwe collega als alles goed gaat”, zegt Stephanie lachend voordat ik een woord kan uitbrengen. „Jullie kennen elkaar?”, vervolgt ze.

Omdat het mij niet heel handig lijkt om bij je nieuwe werkgever te zeggen dat je samenwerkt met een ex, brabbel ik iets over een vroeger klasgenootje en kijk ik Jelle smekend aan. Hij begrijpt de hint meteen en praat mee met mijn verhaal alsof hij net van de toneelschool komt in plaats van een tussenjaar in Australië. Als Stephanie mij vervolgens aan de rest heeft voorgesteld en mij even alleen laat met de groep, neemt Jelle mij apart.

„Wat leuk dat je hier ook komt werken!”, zegt hij met een twinkeling in zijn ogen. „Ja hè?”, zeg ik met een glimlach op mijn gezicht en ik merk dat ik het meen. Oké, misschien is het niet heel erg verstandig om bij mijn eerste baantje in Amsterdam te gaan samenwerken met een ex, maar het is zo lang geleden en ik vind het eigenlijk ook wel fijn dat ik al iemand ken. En het restaurant lijkt me ontzettend leuk om te werken.

Mijn week proefdraaien ging als een tierelier. Hoewel ik dus behoor tot de groep mensen die zichzelf gerust als ‘kluns’ kan omschrijven, leer ik binnen de kortste keren hoe ik met meer dan één bord nog redelijk stabiel vanuit de keuken naar de tafels loop en ik heb slechts één keer wat glazen om laten vallen, maar de enige persoon die toen in de buurt was, was Jelle en die heeft er niks over gezegd. Ik ben verrassend goed in het socializen met de gasten en samen met de fooien die dat met zich meebrengt kan ik zeggen dat ik best een lekker zakcentje aan dit baantje overhoud.

Ook Stephanie vindt dat ik het goed heb gedaan, dus na een week heb ik officieel een bijbaantje. Het enige is dat ik Sam nog niet verteld heb dat ik met Jelle samenwerk en ik weet niet goed hoe ik dat nieuws moet gaan brengen. Eigenlijk is het helemaal niet zo erg toch? Maar ik kan me voorstellen hoe ik mij zou voelen als ik zou horen dat Sam met Bella samen zou werken. En dat gevoel zit mij eigenlijk helemaal niet lekker…

Als het vrijdag is en het restaurant is gesloten, besluiten we met de crew met zijn allen naar het centrum te gaan voor een borrel. We drinken cocktails en gin tonics bij SNAPPERS, een tent in de Reguliersdwarsstraat. Het staat er bomvol en ik heb al de nodige versnaperingen naar achteren gegooid als ik van achteren een hand op mijn heup voel. Als ik mij omdraai staat Jelle lachend achter me. Ik merk wederom een kriebel, maar deze keer weet ik 100 procent zeker dat het geen fijne kriebel is. Aan de manier waarop hij mij vastpakte voel ik dat hij eigenlijk meer van mij wil. En ik merk ook dat ik daar helemaal geen behoefte toe heb. Ik ben zó blij met Sam.

Ik besluit hem mee naar buiten te nemen om hem te vertellen hoe ik mij voel en dat ik het niet prettig vind als hij mij zo aanraakt. Maar Jelle is overduidelijk stomdronken en lijkt mijn suggestie om naar buiten te gaan te hebben geïnterpreteerd als een akkoord om nog meer aan mij te zitten. Hij begint me te knuffelen, murmelt iets in de trant „Lief Maudje, ik heb je eigenlijk best wel gemist” en komt vervolgens steeds dichterbij. En dan pakt hij mij midden op straat op mijn bek…

VOLGENDE AFLEVERING > > >

Staat volgende week vrijdag om 15.00 uur voor je klaar.

< < < VORIGE AFLEVERING > > >

LEES OOK


Views

1k+

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

#31 'Waar liggen de morning-afterpillen?'

Eigenlijk wilde ik vandaag de hele dag in bed blijven. Foto via Pexels

Foto van 'Maud'

23 FEB 2018

Maud is naar Amsterdam verhuisd en weg bij de vereniging. Ze heeft eindelijk officieel een relatie met Sam. Het loopt nog niet helemaal soepel, want Maud is haar eerste vriendje Jelle tegengekomen in de hoofdstad en krijgt hem niet uit haar hoofd. En dan is ze ook nog eens twee keer de pil vergeten. Volgens haar beste vriendin Jessie is het verstandig om een morning-afterpil te halen. Tijdens haar sollicitatie bij een restaurant komt Maud opnieuw een oude bekende tegen.

Een kwartier voor openingstijd stond ik al te wachten voor de deuren van de Etos. Het was gisteravond erg gezellig met Jessie, maar ze heeft mij toch wel een beetje bang gemaakt. Volgens mijn beste vriendin zat ik net in mijn vruchtbare periode op het moment dat ik de pil was vergeten. Jessie heeft verstand van dit soort zaken en raadde mij aan om een morning-afterpil te halen.

Ik loop al tien minuten door de Etos op zoek naar die pil. Ondertussen gooi ik van alles in mijn mandje: douchegel, wattenschijfjes, deo, pleisters, vitaminepillen en elastiekjes. Op een of andere manier vind ik het stom om alleen een morning-afterpil af te rekenen. Ik stuur Jessie een appje dat ik inmiddels het hele assortiment van de Etos voorbij ben gelopen, maar dat ze die pil niet hebben. Had ik dan toch naar de apotheek moeten gaan? Ze appt gelijk terug dat ik het bij de kassa moet vragen. Aha.

Gelukkig is het nog heel rustig, dus de kans dat ik bekenden tegenkom bij de kassa is erg klein. Niet dat ik nou zoveel mensen ken in Amsterdam, maar je weet het maar nooit. Ik woon hier nog maar net en heb geen zin in roddels. De vrouw achter de kassa is superaardig en overhandigt mij de morning-afterpil. „Bent u bekend met het geneesmiddel of heeft u nog vragen over het gebruik?” Een vraag die ik normaal standaard beantwoord met: „Nee dankje, ik ben bekend met het gebruik.” Maar dat is niet zo gek, want het enige wat ik normaal haal is paracetamol. „Eigenlijk heb ik wel wat vragen ja. Ik ben dit weekend twee keer de pil vergeten en ik heb toen ook meerdere malen seks gehad met mijn vriend,” vertel ik de mevrouw, die mij doet denken aan mijn vriendelijke mentor van de middelbare school.

Ze legt mij uit dat je een morning-afterpil tot 72 uur na de onbeschermde seks kan innemen. „Maar deze pil mag je echt niet te vaak nemen meisje. Het is slecht voor je lichaam en je kan er ziek van worden", waarschuwt ze. Ik reken nog snel een flesje water af en zodra ik buiten sta slik ik die pil in. Op hoop van zegen. „En nooit meer zo stom zijn Maud”, zeg ik tegen mezelf.

Ik ren naar huis, want het is buiten ijs en ijskoud en in de haast ben ik vanochtend mijn handschoenen vergeten. Eenmaal thuis app ik Sam en vraag hem of ik hem even mag bellen. Hij belt gelijk terug en vraagt of alles wel goed gaat. Ik vertel hem dat ik de pil ben vergeten en leg hem het hele verhaal uit. Sam heeft gelijk door dat ik me er niet zo prettig bij voel en stelt voor dat hij vanavond langskomt om voor mij te koken. En hij heeft een nieuwe serie die hij graag samen wil kijken.

Door het gesprek met Sam voel ik mij weer iets rustiger en ik besluit me vast voor te bereiden op mijn sollicitatie van vanmiddag. Ik had een mail gestuurd naar een heel leuk nieuw restaurantje hier om de hoek. Ik werd gelijk teruggemaild of ik deze week nog langs kon komen voor een gesprek. Het restaurant heeft een Franse kaart, dus ik ben maar even snel het menu uit mijn hoofd gaan leren. Ik heb natuurlijk geen zin om met mijn mond vol tanden te staan, als ze mij vragen of ik weleens ‘bouillabaisse’ heb gegeten. Nadat ik de menukaart uitvoerig heb bekeken, surf ik wat rond op de sites van de HvA en UvA. Het is best chill dat ik nu even geen studiestress heb, maar in het nieuwe studiejaar wil ik wel weer beginnen met een studie. Psychologie, communicatiewetenschap, geschiedenis of toch Europese studies. Ik kom er niet uit. Gelukkig heb ik nog een paar maanden.

Stipt op tijd wandel ik het restaurant binnen. Van buiten lijkt het heel klein, maar van binnen is het best groot. Alles is wit en aan de muur hangen zwart-wit foto’s van Parijs. Ik word ontvangen door Stephanie, ze is de manager van het restaurant en ik schat haar niet ouder dan 25. Op het eerste gezicht lijkt ze wat afstandelijk, maar uiteindelijk hebben we een heel leuk gesprek. Stephanie legt mij uit dat ze wel op zoek zijn naar iemand die wat langer blijft. Het personeel bestaat uit een hechte club mensen en in de zomer gaan ze vaak samen naar festivals. Kijk, dat bevalt me wel. Stephanie vraagt of ik deze week nog een proefmiddag kan draaien en ze neemt me mee naar de achterkant van het restaurant om mij voor te stellen aan de rest van het personeel.

We lopen richting de keuken en ik hoor aan aantal mensen lachen. Nog voordat ik de keuken binnen ben gelopen hoor ik een stem, een stem die mij wel heel bekend voorkomt..


likelove
user_18819a824d41d6afa32e5ef3c3854667b88133e5_avataruser_5653dd22bd7dcdf6d16e800169fff0f1b2a44a4c_avataruser_3315ed8d232714af7d0574808f91e7d2f1a9a224_avatar

+2


Views

1k+

#30 'Eerst een soa en straks ben je zwanger?!'

Maud is twee keer de pil vergeten. Volgens Jessie had ze precies op die dagen de meeste kans om zwanger te raken. Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Maud'

16 FEB 2018

Maud is naar Amsterdam verhuisd en weg bij de vereniging. Maar nu Maud de komende periode niet naar school gaat, moet er toch echt een baantje gevonden worden. Tot haar verbazing komt ze ook nog haar eerste vriendje tegen: Jelle. Net nu het tussen haar en Sam eindelijk officieel is. Maud is niet zo gelukkig als ze gehoopt had te zijn. Ze heeft een relatie met Sam, maar krijgt Jelle niet uit haar en hoofd. En dan is ze ook nog eens de pil vergeten en volgens vriendin Jessie is dat toch een stukje erger dan dat Maud dacht.

Ik snap het niet. Hoe heb ik nu weer zo stom kunnen zijn? Kijk, ik ben best een beetje chaotisch. Mijn sleutels vind ik vaak terug in de koelkast en ik heb al geregeld zonder portemonnee bij de kassa van de supermarkt gestaan. Maar er is één ding dat ik nooit vergeet en dat is het slikken van de pil. Al drie jaar lang ben ik hem nooit vergeten. En nu twee keer achter elkaar!

Misschien komt het door de verhuizing? Ik moet hier toch even wennen en heb nog niet helemaal mijn draai gevonden. Sam heeft twee nachten bij mij ‘geslapen’. We hebben officieel een relatie en zijn 's nachts natuurlijk meer bezig geweest met andere dingen. De uren dat ik lag te slapen werd ik steeds wakker van het geluid op straat. Amsterdam is toch een stukje drukker dan ik dacht. Eigenlijk mag ik heel blij zijn. Ik woon in Amsterdam en ik heb een relatie met de jongen die ik al heel lang leuk vond. Toch voel ik me heel onrustig.

Omdat ik niet zo goed weet wat ik moet doen besluit ik maar de twee gemiste pillen in een keer te in nemen. Van de bijsluiter van de pil word ik niet veel wijzer en dit lijkt mij de meest logische oplossing. Ik heb zo met Jessie afgesproken en zij is wat beter met dit soort dingen.

Tot Jessie er is, ga ik verder met het opruimen van mijn kamer en kom ik een doosje tegen met oude kaarten, briefjes, festivalkaartjes en foto’s. Ik roep al twee jaar dat ik die foto’s eens in een boek wil plakken, maar dat is nog steeds niet gelukt. Ik kom foto’s tegen van mijn examenreis, Koningsdag, mijn eerste rijles en een weekend Texel. Ik voel ineens een tinteling, ik was helemaal vergeten dat ik deze foto had! De foto is gemaakt op het strand van Texel tijdens de zonsondergang. Twee verliefde tieners maken met hun handen een hartje. Heerlijke zo’n foute foto. Net zo fout als mijn haarkleur, trouwens. Mijn moeder had die zomer mijn haar iets geblondeerd. Ik zie nu pas dat mijn haarkleur meer weg had van de haarkleur van Pippi Langkous. Toch ben ik blij dat ik de foto weer heb gevonden. Het is een mooie herinnering aan die goede oude tijd en aan mijn eerste weekendje weg met Jelle.

Totaal in gedachten verzonken schrik ik op. De bel gaat! Shit, dat is waar ook, Jessie staat voor de deur! Ik was even vergeten dat Jessie altijd te vroeg is en ik altijd te laat. Zodra Jessie mijn kamer binnenstapt, begint ze gelijk met opruimen. Jessie is zo’n type die haar kledingkast en boekenkast volledig op kleur heeft gesorteerd. Mijn kasten zijn meestal leeg en al mijn kleding ligt op een stoel naast mijn bed. Anyway, Jessie is de beroerdste niet en helpt me de boel op orde te krijgen.

Twee uur later zitten we met een gin-tonic bij De Kanarieclub. Jessie vertelt over haar en Dylan. Ze hebben elkaar sinds Barcelona elke week gezien en bellen heel vaak. Maar echt seks hebben ze nog niet gehad, want Jessie (heilige maagd Maria) weet nog niet of ze er klaar voor is. Dylan heeft veel meisjes gehad en ze is bang dat hij haar hierna aan de kant zet. Volgens mij is die jongen stapelgek op haar, maar ik snap haar twijfels wel.

„Hoe gaat het nou met jou en Sam?” Vraagt Jessie. Ik vertel haar dat Sam mij officieel verkering heeft gevraagd, maar ook dat ik Jelle ben tegengekomen en dat ik twee keer de pil ben vergeten. „Mau-auud!!", roept ze keihard. Het stelletje naast ons hoort het ook en kijkt om! „Hoe krijg je dit altijd voor elkaar? Je weet wat er kan gebeuren als je de pil niet slikt he! Dan kun je een baby krijgen, Maud.” Ik haat het altijd als mensen de hele tijd mijn naam noemen, meestal is dat nooit zo positief. „Eerst een soa en straks ben je zwanger!?” Jessie kan af en toe een beetje overdrijven, maar ik zie ineens het hele seizoen van Teen Mom met mezelf in de hoofdrol voorbijschieten. Alhoewel, ik word volgende maand twintig dus dan ben ik officieel geen tiener meer, maar toch.

Jessie vraagt mij wanneer ik voor het laatst ongesteld ben geweest en begint driftig te googelen. Er bestaan kennelijk allemaal websites om te berekenen wat je vruchtbare dagen zijn. „Lekker dan Maud, hoe krijg je het voor elkaar? Wat een timing! Net op de dagen dat jij je pil niet hebt geslikt had je de meeste kans om zwanger te raken!”


Views

1k+