Nachtboek van een eerstejaars

Likeability of 6

#14: Blijf van mijn huisgenoot af, dom paard!

Zo zag het er een heel klein beetje uit: Sam die de Heimlich-greep bij mij deed... / Isabela Kronemberger op Unsplash.com

Foto van 'Maud'

6 DEC 2017

Terugblik: Maud ging met een paar meisjes uit haar jaarclub naar Amsterdam Dance Event. Terwijl de rest vol aan de pillen ging, hield Maud het bij haar Russische vriend (Wodka). Ze werden uitgenodigd door een groepje jongens om te afteren in hun dispuutshuis ergens op de grachten. Terwijl twee meisjes meteen de slaapkamer indoken, bleef Maud alleen achter met Sjoerd die al snel met witte lijnen op de proppen kwam. Hij bood haar de spiegel aan, maar Maud sloeg het aanbod af en moest ineens heel erg aan iemand denken. Haar huisgenoot Sam.

Waarom luister ik niet wat vaker naar dat verstandige stemmetje in mijn hoofd? Het stemmetje dat zegt: twee drankjes is genoeg, stop nou eindelijk eens met roken, eet die familieverpakking Milka niet in een keer op, ga eens wat vaker naar college, duik eens een keer op tijd je bed in, app je huisgenoot Sam niet wanneer je in toch nog behoorlijk beschonken toestand aan hem denkt op een after in Amsterdam, Maud!

Maar nee, ik ben blijkbaar Oost-Indisch doof voor dat engelenstemmetje en zoek liever dat duiveltje in mij op dat me tien drankjes laat drinken -of meer, maar dan ben ik de tel al lang kwijt-, me door laat paffen als een professionele rookmachine, het familiepak in een keer laat verorberen, me elke ochtend weer eindeloos laat snoozen en die me ’s avonds op laat blijven. En het stemmetje dat me het appje liet sturen aan Sam. ‘Zeg Sam, ik moest ineens heel erg aan je denken... Jij ook aan mij?’ Dikke vette oops. Niet alleen kreeg ik geen appje terug, maar daar bovenop kwam ook nog eens de aanblik van Sam die middag dat ik thuiskwam.

Ik had niet geslapen, was heel erg gaar en brak en leek wel een lijk en daar lag mijn megaknappe huisgenoot op de bank. Met Bella. En Bella is niet een van onze huisgenoten, maar Bella is een superknappe tweedejaars die in dezelfde medische commissie als Sam zit. Het zag ernaar uit dat ze al uitgebreid doktertje hadden gespeeld samen, met hun seksblos op de wangen en een samenzweerderige glimlach die mensen delen die net stomende seks met elkaar hebben gehad.

Bella is alleen echt niet leuk en dat zeg ik echt niet omdat ze net het zaad van Sam in zich heeft ontvangen, maar omdat het gewoon een domme geit is. Met een raspaard, blijkbaar. Terwijl ik in de keuken een flinke tosti aan het bouwen was, ving ik een gesprek op over haar paard dat zich niet lekker in zijn vachtje voelde in de stal waar hij nu zat, waarop Sam heel hard moest lachen en zoiets zei als ‘nou, als dat het enige is’. Met een pruillipje -dat kon ik gewoon horen- zei ze toen: ,,Maar Sam, luxeproblemen zijn ook problemen...”

Een beetje als verdoofd ga ik erbij zitten en neem een hap van mijn tosti. Hoe klote ik me ook voel, de smaak van gesmolten kaas met bieslook en sambal (echt een topcombi, geleerd van tostimaster Sam) doet me even goed.

Hé Maudje, zegt Sam ineens. ,,Ik zie nu pas dat je me vanochtend nog een berichtje hebt gestuurd, had ik nog helemaal niet gezien!” Hij kijkt me blij aan, ,,Even openen, hoor...” Bella legt haar hand op zijn schouder en buigt over de telefoon om mee te lezen. In een fractie van een seconde bedenk ik iets waardoor alle ogen op mij gericht zijn, in plaats van op de woorden die ik uren daarvoor aan Sam had gestuurd.

Ik begin te hoesten en proesten en doe net of ik stik in de hap tosti die ik net heb genomen. Plotsklaps komen alle lessen van mijn toneelklasje van tig jaar geleden naar boven en vol drama en met compleet inlevingsvermogen en tranen die uit mijn ogen plengen, lijkt het net alsof ik op het punt sta voor eeuwig in mijn tosti te blijven hangen.

Sam gooit zijn telefoon op de grond (fjieuww...) springt op en snelt naar me toe. Hij slaat zijn armen om mijn lichaam en de allerknapste geneeskundestudent van de hele wereld oefent de Heimlichgreep met volle overgave op mij uit.

Ik kan er niets aan doen, maar ik krijg kippenvel van onder tot boven van Sams armen die zich over mijn lichaam bewegen en met alle kracht die ik in mij heb, spuug ik de week geworden hap tosti -met bieslook en sambal- uit over de tafel. En over Bella. Dikke vette oops... Ik snak naar adem en Sam kijkt me bezorgd aan. Gaat het wel Maudje?

Ik pak hem stevig vast en zie door mijn wimpers heen de boze blik van Bella die de stukjes kaas en ham en bieslook uit haar paardenstaart haalt. Ja, fluister ik, ,,het gaat wel weer.”

VOLGENDE AFLEVERING > > >

< < < VORIGE AFLEVERING

WIE IS MAUD?

,,Hoi, ik ben Maud (19). Waar de een postzegels of Efteling-laven verzamelt, spaar ik spannende ervaringen en houd in mijn dagboek - of beter: nachtboek - mijn laatste avonturen én veroveringen bij. Elke week geeft Metro een kijkje in mijn turbulente (studenten)leven.”

LEES OOK


likelove
user_ba8bc6c1bec8f83b1bb25031eb8d525ddeec4ac5_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

1k+

#39 Wat is je nummer Jarige Jet?

,,Je gaat toch niet je laatste jaartjes als tiener huilend doorbrengen op de bank in die lelijke pyjamabroek?!” riep Jessie lachend. Foto via Pexels

Foto van 'Maud'

20 APR 2018

Nadat Jelle en Maud ruzie hebben gekregen, komt Jelle opeens niet opdagen op werk. Hij blijkt zich dagenlang te verstoppen in het strandhuisje van zijn opa en oma en is omringd door lege bierblikjes én een pakje coke. Sam wil na een radiostilte weer praten, maar heeft allesbehalve goed nieuws. Hij kan Maud niet meer vertrouwen en maakt het uit, net een paar uur voor Maud haar twintigste levensjaar in gaat.. 

Nadat Sam het had uitgemaakt heb ik de ogen uit mijn kop gejankt! Waarom is het altijd zo dat je pas beseft wat je mist als je het kwijt bent? Ik kan niet eens uitleggen wat me nou het meeste verdriet heeft gedaan.

Ik voelde met kut over het feit dat Sam het had uitgemaakt. Een paar uur voor mijn verjaardag nog wel! Maar wat ik nog veel erger vind is dat hij mij niet vertrouwd. Eerst had hij al dat gezeik met Bella en nu heeft hij weer iemand die hij niet kan vertrouwen. Want ik besef me steeds meer dat ik Jelle misschien toch wel valse signalen heb gegeven. Is het dan mijn schuld dat hij mij zoende?

Eerst brengt Jelle mijn hoofd op hol, dan zoent hij mij zomaar op straat, vervolgens staat hij op de stoep met een ontbijt en dan is hij ineens spoorloos verdwenen!? Een week niets laten horen omdat hij zo nodig moest snuiven en bier drinken in het strandhuisje van zijn opa en oma!Dat Jelle van een biertje hield was niet nieuw, vooral na het surfen gingen de biertjes er goed in. Maar coke?! Hij was altijd anti-drugs. Er moest meer aan de hand zijn. Het idee dat hij iets te verborgen hield, zorgde ervoor dat ik mij nog slechter voelde.

Net toen ik bijna in slaap viel, ging de bel. Ik hoopte, nee ik wenste dat Sam het was.. want ondanks alles wilde ik graag in zijn armen liggen. Toen ik de deur open deed zag ik 20 ballonnen met daar achter een klein meisje. Jessie stond voor de deur! De schat! In haar ene hand hield ze 20 ballonnen omhoog en in de andere hand een grote fles champagne!

Ik had haar onderweg naar huis even kort gebeld en in horten en stoten mijn verhaal gedaan. Ik was vooral boos ik had nog zo gezegd dat ik geen zin had om mijn verjaardag te vieren. Jessie stond er op dat ik met haar mee moest! Ik moest de Moscow Mules bij Louie Louie in Amsterdam-Oost proeven. ,,Je gaat toch niet je laatste jaartjes als tiener huilend doorbrengen op de bank in die lelijke pyjamabroek?!” riep Jessie lachend.

,,Kom ik ga je mooi maken!.” Waar ik meestal al tevreden ben met eyeliner op de juiste plek, is Jessie een queen met highlighters, foundation, primer en weet ik het wat. Drie kwartier later was de champagne inmiddels leeg en mijn look was af. Ik moet zeggen, Jessie is heel goed met make-up! Er was gewoon niets meer te zien van mijn huilogen en ik zag er best goed uit! Ik trok mijn nieuwe zwarte jurkje aan (die ik eigenlijk had gekocht voor een avondje met Sam) en we sprongen op de fiets.

Het was een van de eerste warme avonden en het terras van Louie Louie zat vol met mannen, knappe mannen. Hele knappe mannen. Ik weet niet of het door mijn make-up kwam, mijn nieuwe zwarte jurkje of het feit dat het gewoon nog een zwoele warme avond was, maar ik voelde de mannenogen in mijn rug prikken.

De Moscow Mules vielen bijzonder goed in de smaak. Ik had eerder die avond geen hap door mijn keel gekregen, dus ik was lekker snel aangeschoten. Om 12 uur liet Jessie een speciale cocktail met van die sterretjes bezorgen en werd er Happy Birthday opgezet! Ondanks dat mijn haar bijna in de fik vloog van dat klein beetje mini-vuurwerk, en de gedachte dat mijn ene ex snuivend in een strandhuisje zat en mijn andere ex mij niet meer vertrouwde, voelde ik mij toch best een beetje jarig!

Mijn ouders belden en de appjes stroomde binnen. Om 00.10 kreeg ik een sms: ,,Gefeliciteerd Maud! Ik had het graag anders gezien, maar ik hoop dat je ondanks alles toch een beetje een leuke avond hebt. Xx’” Sam! Hij moest toch aan mij denken. Ik wilde hem het liefste bellen, maar Jessie zei dat ik het beter morgen kon doen. ,,Maud, je praat met driedubbele tong. Sam gaat dat niet waarderen.”

Veel tijd had ik niet om te twijfelen. De jongens die het tafeltje naast ons zaten hadden kennelijk een hele fotoshoot gehouden toen ik mijn cocktail kreeg.  ,,Wat is je nummer? Dan stuur ik ze je wel even door! Ik ben trouwens Levi. Wat is jouw naam? Jarige Jet?,” vroeg de jongen met een donkergroen shirt en zwarte spijkerjas. Ik kon zijn flauwe grap inclusief foute openingszin, leuke kledingstijl én mooie blauwe ogen wel waarderen. En voor ik het wist had ik mijn nummer gegeven.

Levi en Tom, waren een stukje ouder. Ik schat een jaar of 25/26. Ze waren erg gezellig en we bestelden nog een paar Moscow Mules. Om 01.00 ging het terras dicht, maar ik had nog geen zin om naar huis te gaan. Zelfs Jessie was nog wel in voor iets leuks, ik zag het in haar twinkeloogjes. ,,Kom, gaan jullie nog even gezellig met ons mee? Een vriend van ons geeft een feestje, twee straten verderop! Jullie zijn welkom hoor,” zei Levi terwijl hij mijn hand vastgreep..

LEES OOK


Views

700+

Likeability of 5

#38: Gebruikt hij drugs tegen liefdesverdriet?

Zo lag Jelle daar op het bankje van het strandhuisje. Drank, drugs, slapen... en dat allemaal om mij te vergeten? / Unsplash

Foto van 'Maud'

13 APR 2018

Nadat Jelle en Maud ruzie hebben gekregen, komt Jelle opeens niet opdagen op werk. Ondertussen negeert Sam, het vriendje van Maud haar al dagen omdat Jelle zich in haar huis verstopt had, maar niet op tijd wist te ontsnappen aan een confrontatie. Maud weet ondertussen niet wat ze met haar gevoelens voor Jelle aan moet, maar wil Sam ook niet kwijt. Als ze opeens bijna zeker weet dat de spoorloze Jelle wel in Noordwijk in het huisje van zijn opa en oma moet zitten - het huisje waar zij en Jelle ontelbare leuke dagen (en hete nachten) hebben meegemaakt - gaat ze op onderzoek uit. Maar dan sms't Sam eindelijk dat hij haar wil spreken...

Oké: Jelle was dus inderdaad in het strandhuisje van zijn opa en oma. Toen we daar aan kwamen en op het raam bonkten, werd er slaperig een gordijn open gedaan en zagen we zijn bekende hoofd tevoorschijn piepen. Malou slaakte een kreet van geluk, ik irriteerde me vooral aan haar blije gekir en vroeg me daarna meteen af waarom ik dat zo irritant vond.

Eenmaal binnen raakte ik nog geïrriteerder: op de vloer van het strandhuisje lagen tientallen lege blikjes bier. Het stonk er ontzettend. Een mengeling van slaaplucht, drank en rook sloeg direct op je keel bij betreding van het kleine huisje. Het speciale gevoel dat ik had bij Jelle zakte meteen weer naar het vriespunt toen ik deze trieste bedoening zag. Triest… ik vond het gewoon triest hoe hij hier zo zat te zwelgen in zelfmedelijden. En om wat? Omdat ik hem had afgewezen?

Malou leek een stuk beter om te gaan met haar speciale gevoelens voor Jelle dan ik op dat moment. Terwijl ik mij een weg baan door de rommel op de vloer om een raampje open te zetten, zakt zij op bed naast Jelle om hem te vragen wat er de afgelopen dagen was gebeurd. Ik luister maar met een half oor. Terwijl ik naar buiten kijk bedenk ik mij wat ik Sam zou antwoorden. Hij wil met mij praten… maar wat zou hij mij gaan vertellen?

Ik pak mijn telefoon en stuur een smsje terug dat ik over een paar uur wel in Amsterdam kan afspreken. Terwijl ik het smsje verzend valt mijn oog iets dat op het bureau van Jelle ligt. Het lijkt een spiegel en hij is vies. Als ik iets beter kijk, slaat mijn hart een slag over. Ik zie duidelijk wit poeder op de spiegel liggen. Gebruikt Jelle nou ook nog drugs om zijn liefdesverdriet in dit stinkhol te vergeten?

Dan draai ik mij om en loop met een ferme pas naar de deur. „Maud, wat ga je doen?” vraagt Malou met grote ogen. Ze zit met haar arm om Jelle heen geslagen, troostend alsof het een klein vogeltje is dat uit zijn nest is gevallen. „Ik ga als je het niet erg vindt”, antwoord ik met een verbeten gezicht. En zonder Jelle nog maar een blik waardig te gunnen smijt ik de deur achter mij dicht en loop ik het strand op.

Ik snap weinig van mijn gevoelens jegens Jelle. Aan de ene kant ben ik onwijs opgelucht dat hij in orde is. Aan de andere kant stoort het mij mateloos dat hij nu toch weer gezien heeft dat ik om hem geef. Dat ik het nog weet van ons huisje. Dat ik hem op zoek als ik denk dat er iets met hem aan de hand is. En dat hij überhaupt deze speciale plek gebruikt om een beetje weg te gaan lopen kwijnen omdat het in Amsterdam niet helemaal gaat zoals hij wil.

Een beetje drinken en te snuiven. Waarvan ik niet eens wist dat hij dat deed. Wat lost hij hiermee op? Toen ik Jelle leerde kennen had hij helemaal niks met drugs. Wat is er in godsnaam met hem gebeurd? Ik kan er toch ook niks aan doen dat onze levens elkaar opeens weer kruisen? En dat ik het misschien allemaal gewoon even niet meer weet?

Als ik aan kom op Centraal Station begint mijn hart in mijn keel te kloppen. Over een paar minuten ga ik Sam weer zien. We hebben afgesproken om bij Hannekes Boom iets te gaan drinken. Hij zal het dus wel niet gaan uit maken, want hij kent mij inmiddels hopelijk goed genoeg om te weten dat ik als dramaqueen eerste klas waarschijnlijk mijn drankje van de avond (witte wijn) in zijn gezicht zal smijten als hij mij dat zou flikken.

Bovendien zou ik het écht niet eerlijk vinden. Ik heb niks gedaan. Ik ben niet vreemd gegaan. Ik heb Jelle niet gekust, hij kuste mij. En hoewel ik emotioneel een beetje in de war ben, vind ik niet dat Sam om die reden onze relatie maar moet beëindigen. Toch? Ik probeer mijzelf moed in te spreken, terwijl mijn maag borrelt als een fles Spa Rood die je omgekeerd in je boodschappentas van de trap hebt laten flikkeren en vervolgens te snel open maakt.

Hannekes Boom heeft mij niet gered. Sam heeft het uitgemaakt. Verbouwereerd zit ik twintig minuten nadat we elkaar gesproken hebben alweer in mijn uppie achter mijn wijnglas. Die was trouwens nog steeds goedgevuld, want ik was zo perplex dat ik met niks kon gooien. Ik kon mij niet eens bewegen…

Hij kan het niet meer. Niet nu. Niet nu ik niet eerlijk ben geweest tegen hem over Jelle. Het ging hem niet om vreemdgaan of iets in die richting. Het ging hem erom dat ik dingen verzweeg, achter zijn rug om alles wilde oplossen met Jelle en dat kan hij nú niet hebben.

„Wellicht dat het over een tijdje weer goed komt, maar nu word ik er ook geen leuker vriendje op Maud. Ik vertrouw je niet.” Die laatste vier woorden bleven als een beukende housebeat door mijn hoofd gonzen.

De tranen stromen over mijn wangen en ik voel zo’n kinderlijke snottebel opkomen die je had toen je moeder niet naar je luisterde als je die zak snoepvarkentjes uit de supermarkt wilde hebben. Ik kreeg mijn snoepvarkentje ook niet deze keer. Ik ben Sam kwijt. Ik ben mijn baan kwijt. Jelle wil ik eigenlijk niks mee te maken hebben en morgen ben ik jarig. Ik weet één ding zeker: dit wordt officieel mijn kutste verjaardag ooit…

LEES OOK


like
user_2a4311a830b776e503bc11601ae5bcf7a3c2122a_avatar

Views

900+

Likeability of 5

Uniek: slaap in een luchtbel in de Keukenhof!

Wil je een keer wakker worden op een plek waar nog (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Foto: Booking.com

In samenwerking met Booking.com

17 APR 2018

Zin om een nachtje de bloemetjes buiten te zetten en wil je een keer wakker worden op een plek waar (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Mooi, want dat kan. Vanaf deze week kun je in een unieke doorzichtige tent slapen in de Keukenhof.

Nicolette Kluijver sliep dinsdagnacht als allereerste persoon ooit in de Keukenhof in de speciale 'Tulip-Pod'. Maar de originele locatie is niet alleen weggelegd voor de BN'ers onder ons: jij kunt straks ook je geliefde/beste vriendin/moeder verrassen met een speciaal nachtje weg tussen de iconische tulpenvelden.

Stiekem best wel leuk

De Keukenhof? Je denkt misschien dat het een plek is voor ouderen en toeristen. Die toeristen zijn echter zo gek nog niet, want de Keukenhof is stiekem best heel leuk. Wie wordt er niet vrolijk van bloemen? En deze week kun je er dus ook slapen in een buitengewone luchtbeltent.

Tulip-pod Foto: Booking.com

Romantiek & bloemenselfies

Goed, meer over die unieke overnachting. Je ontwaakt tussen de tulpen, middenin de natuur. Het thema van de Keukenhof is dit jaar romantiek. We kunnen je vertellen: met deze overnachting kun je het niet romantischer krijgen.

Booking.com heeft een speciale doorzichtige luchtbel opgesteld met panoramisch uitzicht over de tulpenvelden. Omdat je in de Keukenhof slaapt, kun je ’s ochtends gelijk het park in. Dat is een behoorlijk voordeel: in de ochtend is het een stuk rustiger dan overdag, dus heb je alle tijd om een perfecte bloemenselfie te maken.

Genoeg tijd en plek om leuke foto's te maken! Foto: ANP

Als eerste persoon ooit slapen op de Keukenhof

Presentatrice en reisfanaat Nicolette Kluijver heeft als eerste een nachtje mogen doorbrengen in de bijzondere tent. Als verrassing nam ze haar moeder en oudste dochter Isabelle mee.

Als presentatrice voor '3 Op Reis' is Nicolette al op heel veel verschillende plekken geweest, zo vertelt ze enthousiast. De Keukenhof blijkt echter hoog op het lijstje van gekste plekken ooit te staan: „Ik heb best wel op gekke plekken geslapen. Een keer in een boomhut in Afrika, een keer bij de nomaden in de woestijn... maar ik denk dat deze overnachting wel in de buurt komt inderdaad.”

Ondanks dat Nicolette nu een gezin heeft met drie kinderen vliegt ze het liefst nog de hele wereld over. „Onze laatste vakantie zijn we naar Zanzibar gegaan. We proberen dan altijd unieke plekjes te vinden waar we kunnen watersporten.”

Tip voor de mooiste plek in Europa? „Corsica: dat is echt schitterend en je hebt helemaal niet het gevoel dat je in Europa bent”, aldus de presentatrice.

Nicolette Kluijver sliep als allereerste persoon ooit op de Keukenhof. Foto: Booking.com

Glamping

Hoewel de tent van Booking.com meer weg heeft van een mini-huisje blijft het toch een soort van kamperen, maar dan wel met een comfortabel bed in plaats van een matje. Nicolette vindt dat alleen maar leuk. „Ik ben namelijk helemaal geen luxepoes. Ik heb al even gekeken en ik zag in de tent een koelkastje en koffiezetapparaat staan, dus echt back-to-basic is het niet hoor!”

Waar de presentatrice het liefste voor kiest tijdens hun familievakantie? „Dat is altijd een beetje een strijd bij ons thuis. Joost houdt namelijk wel heel erg van luxe, ik ben er helemaal niet van. Ik voel me dan zelfs een beetje ongemakkelijk. Op vakantie laat ik mijn make-up tas het liefste thuis. Knot op mijn hoofd, bikini aan en gaan! En niet meer hoeven nadenken.”

Ze vervolgt: „Kamperen vind ik heel leuk. Ik heb vorige zomer met mijn oudste dochtertje nog gekampeerd. Gewoon in Nederland hoor. We sliepen toen op een camping gewoon bij de boer; echt te gek!”

De Keukenhof is leuker dan je denkt!

Ook jij kunt straks slapen als een roosje

Een overnachting in de Tulip-pod is perfect voor een uitstapje met je lover, verrassing voor je beste vriendin of leuk als vroeg moederdagcadeau.

Na het inchecken worden gasten begeleid naar de luchtbel, die is uitgerust met alle benodigdheden voor een onvergetelijke en sfeervolle overnachting. Ook heb je toegang tot het gehele park en krijg je een diner aangeboden in een van de restaurants van de Keukenhof. En de volgende ochtend krijg je een ontbijtje.

Wees er wel een beetje snel bij, want er zijn maar drie nachten beschikbaar en ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Boeken kan alleen op 17, 18 en 19 april vanaf 10 uur s’ ochtends voor een overnachting voor twee personen op 20, 21 of 22 april.

Voor de prijs van 69 euro hoef je het ook niet te laten. Dit bedrag staat symbool voor het 69-jarig bestaan van Keukenhof. Een overnachting boeken in de Tulip Pod doe je hier.


love
user_b36acf7bf3fa2ba42fb5109419e560b1944b8c10_avatar

Views

800+

#37: Het ergste scenario ging door mijn hoofd

,,Niet zo negatief Maud. Denk even goed na. Jelle moet ergens zijn, maar waar!?,” zei ik tegen mezelf. Foto: Colourbox

Foto van 'Maud'

6 APR 2018

Maud kreeg op één dag bezoek van haar ex Jelle en tien minuten later van haar vriendje Sam, waardoor ze Jelle in een kamer van haar huisgenoten moest verstoppen. Dat leek allemaal goed te gaan, maar echt gemakkelijk was het niet. Sam verleidde Maud namelijk tot een hete vrijpartij, terwijl Jelle nog in huis was. Sam is woest en laat niets meer van zich horen. Als Maud na een paar dagen weer op werk verschijnt krijgt ze een naar bericht. Jelle is niet op komen dagen in het restaurant en niemand weet waar hij is.. 

Ken je dat? Dat het voelt alsof je hart even stil staat, dat je wilt praten maar er geen woorden uit je mond komen? Dat gevoel had ik nu. Ik zou willen dat ik in een slechte film zat, die ik stop kon zetten. Dit was de realiteit en die valt helaas niet altijd te regisseren. ,,Maud, gaat het!?” hoorde ik Stephanie zeggen terwijl ze mij beetpakte en neerzette op een stoel.

In eerste instantie ging het ergste scenario door mijn hoofd: Jelle heeft een ongeluk gehad. Het is niets voor Jelle om niet op zijn werk te komen. Hij is vaak te laat en wat chaotisch, maar hij laat het altijd weten als hij niet komt. K*t Jelle ook, gister vervloekte ik hem omdat hij ineens uit het niets was teruggekomen in mijn leven.

Mijn leventje waarin alles op dat moment zo goed leek te gaan. Een nieuw begin in Amsterdam en ik was (met de nadruk op was) heel gelukkig met Sam, mijn (ex-?) vriendje en beste vriend. Vorige week kon ik Jelle wel iets aan doen, maar nu wilde ik niets liever dan hem vastpakken en heel hard knuffelen. Ik wilde dit gevoel wegdrukken, maar het was nu sterker dan ooit #oudeliefderoestblijkbaarechtniet. F*ck, waar is die jongen?

Stephanie had vanochtend al gebeld met Jelle zijn ouders, maar die gingen er vanuit dat hij gewoon in Amsterdam aan het werk was. Stephanie had Jelle’s moeder nog maar niets gezegd. Ze wilde niet teveel onrust zaaien en had gehoopt dat ik meer wist.

Malou kwam naast me zitten en gaf mij een cappuccino. Ze vroeg mij of ik misschien een idee had waar Jelle kon zijn. Inmiddels wist het hele restaurant dat Jelle en ik een verleden hadden. Ik kende Jelle het langst van iedereen en het was geen gekke vraag van Malou. ,,Niet zo negatief Maud. Denk even goed na. Jelle moet ergens zijn, maar waar!?,” zei ik tegen mezelf.

,,Noordwijk!!”, riep ik terwijl ik een slok van mijn cappuccino uitspuugde. Ik weet niet of het door de cafeïne kwam of dat mijn geheugen toch iets beter leek te werken dan ik dacht. ,,Noordwijk! Jelle is in Noordwijk, dat kan niet anders.”

Jelle’s opa en oma hadden een strandhuisje in Noordwijk. Ze waren te oud om er zelf nog vaak heen te gaan, dus het huisje was praktisch van Jelle. Het was zijn tweede huis. De laatste zomer dat we samen waren hebben wij er heel wat weekendjes doorgebracht aan het strand. Ik denk aan al die keren dat we seks hebben gehad op het strand. Als de zon onderging en de meeste mensen naar huis gingen, dan zochten wij vaak een rustig plekje op. Soms mis ik het huisje nog wel. Ik weet het zeker; Jelle moet daar zijn. Tijdens onze relatie had hij veel ruzie met zijn ouders en hij vluchtte dan naar het strandhuisje. Hij ging dan surfen of door de duinen wandelen.

Mijn gedachtes dwaalde weer eens te ver af. Malou en Stephanie keken mij vragend aan. Ik vertelde dat Jelle waarschijnlijk in Noordwijk was, in het strandhuisje van zijn opa en oma. Het is mij nog steeds een raadsel waarom hij niets heeft laten horen. Je laat je werkgever toch niet zomaar zitten? Ik begreep er niets van. Aan de andere kant ligt deze actie mooi in de lijn met zijn andere kinderachtige daad van een paar weken terug, toen hij mij ineens probeerde te zoenen.

Malou was al bijna klaar met haar dienst en vroeg of ik met haar mee wilde naar Noordwijk om te checken of Jelle daar zou zijn. Stephanie gaf goedkeuring, het was rustig in het restaurant en zij wilde ook zekerheid hebben dat Jelle in Noordwijk was.

Malou praat normaal vooral graag over zichzelf. Niet perse vervelend, want ze heeft altijd de gekste verhalen. Tijdens onze autorit was ze verdacht stil en stelde ze veel vragen. Eigenlijk alleen maar vragen over Jelle. Hoe we elkaar hebben leren kennen, hoe lang we samen zijn geweest, of we hebben samengewoond en of hij veel vriendinnetjes heeft gehad? Ik had het nog nooit zo bekeken, maar ik kreeg een beetje het gevoel alsof Malou Jelle wel zag zitten. ,,Hey Maud, hoe zit het nu met jou en Sam dan? Of voel je nog iets voor Jelle, eerlijk zijn hè? Niet alleen tegen mij, maar ook tegen jezelf.”

Een vraag die ik niet wilde beantwoorden, maar ook niet kon beantwoorden. Sam was mijn beste vriend geworden, hij is een van de liefste jongens die ik ken, heel knap en de seks is goed. Maar bij Jelle had ik een speciaal gevoel, ik wilde het graag onder woorden brengen, maar ik wist niet hoe. ,,Ik weet het niet Malou, ik weet het niet. Maakt het uit? Hoe is het eigenlijk met jou en de liefde?” gooide ik er uit.

Malou was midden in haar verhaal over een mislukte Tinderdate toen mijn telefoon piepte. Een sms van Sam. ,,Maud, sorry ik had tijd voor mezelf nodig en ik moest nadenken over alles. Ik ben vandaag de hele dag in Amsterdam voor stagegesprekken. Ik wil je zien en met je praten. Kun je afspreken? Ik ben over een uurtje klaar. xx ”

LEES OOK


Views

1k+

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

300+

Likeability of 5

#36 Ik kan beter ontslag nemen

Ik blijf Sam maar sms'en, maar ik krijg nergens reactie op. / Unsplash

Foto van 'Maud'

30 MAA 2018

Maud kreeg op één dag bezoek van haar ex Jelle en tien minuten later van haar vriendje Sam, waardoor ze Jelle in een kamer van haar huisgenoten moest verstoppen. Dat leek allemaal goed te gaan, maar echt gemakkelijk was het niet. Sam verleidde Maud namelijk tot een hete vrijpartij, terwijl Jelle nog in huis was. Als Jelle het daarna op het gillen zet vanwege een muis en Sam hem ontdekt, zijn dan ook de rapen gaar...

Hoe krijg ik het voor elkaar. Ik heb er echt zó’n zooitje van gemaakt. Het is inmiddels een week geleden dat Jelle als een gillende keukenmeid in mijn huis een muis aan het verjagen was, waardoor Sam erachter kwam dat hij er überhaupt was. Nog voordat ik uit kon leggen wat er gebeurd was, was Sam er vandoor en ik kon er niet achteraan omdat Jelle mij tegenhield.

Die klojo. Stomme k*t Jelle! Ik heb in de keuken de eerste de beste pan gepakt en ben als een gek op Jelle afgestormd om hem daarmee een mep te verkopen als hij niet aan de kant ging. Daar schrok hij van, maar toen ik eenmaal achter Sam aan kon was die alweer nergens te bekennen. En daar komt nog eens bij dat ook Jelle er toen ik terug kwam vandoor bleek te zijn.

Inmiddels zijn we dus een week verder en ik heb beiden heren niet meer gesproken. Jelle niet omdat ík dat niet wil. Ik heb tal van appjes ontvangen (geblokt) een vriendenverzoek op Facebook gekregen en in mijn inbox een aantal berichtjes waarin hij zijn excuses aanbiedt (genegeerd) en zelfs op werk probeerde hij om erover te beginnen. Maar omdat hij weet dat het op werk al niet zo denderend met hem gesteld is vanwege die stomme poging tot zoenen, houdt hij zich koest zodra er iemand –en in het speciaal Stephanie – in de buurt is.
 
Sam heb ik niet meer gesproken omdat híj dat niet wil. Elke poging tot appen wordt genegeerd, evenals berichten op Facebook en een kaartje dat ik in zijn bus heb gedaan. Hij lijkt mij wel als het om Jelle gaat! Als die kloterige Jelle mijn relatie met Sam nu verpest heeft omdat hij zo nodig als een olifant in een porseleinkast door mijn leven (en huis) moest komen denderen… Dan zwaait er écht iets.

Eén ding heeft Jelle in ieder geval verpest: mijn werkplezier. Ik heb daarom al de hele week zitten nadenken, maar ik weet het zeker: hoe leuk ik het ook vind, ik denk dat een andere baantje op dit moment beter in mijn leven past. Ik ben al de hele week bloednerveus om naar werk te gaan en het is wat mij betreft gewoon niet handig om samen te werken met Jelle. Niet alleen door wat er gebeurd is, maar ook omdat hij mij in de war maakt. Ik wil Sam, maar ergens in een hoekje ligt Jelle op de loer. En dit is nog maar het begin….

Als ik donderdag naar werk ga, ben ik dan ook heel zenuwachtig voor wat ik tegen Stephanie  ga zeggen. Ze weet een beetje wat er gebeurd is en ik denk dat ze het behoorlijk kinderachtig gaat vinden dat we er niet als twee volwassen mensen uit kunnen komen. Maarja volwassen… Ik ben ten slotte pas 19 jaar. Ik wéét gewoon soms echt niet hoe ik dit soort dingen op kan lossen. En de sfeer is zo ontzettend ongemakkelijk. Ik kan echt beter ontslag nemen. Dat zou ook het juiste signaal naar Sam zijn. Als hij binnenkort tenminste weer tegen mij wil praten.

‘Sam alsjeblieft… praat tegen me. Er is niet zoveel aan de hand, ik kan het uitleggen en het is niet wat je denkt!’ sms ik hem voor de zoveelste keer. Er rolt een traan over mijn wangen. Volgende week ben ik jarig en ik heb bonje met mijn allerliefste maatje. Want naast mijn vriendje, beschouw ik Sam inmiddels ook als mijn allerbeste vriend.

Zodra ik binnenstap in het restaurant merk ik echter dat niet alleen voor mij, maar deze keer ook voor het andere personeel de sfeer anders is dan normaal. Geschrokken wordt er opgekeken, maar als ze zien dat ik het ben gaan de ogen snel weer terug naar een telefoon waar Stephanie op bezig is. ,,Maud, weet jij waar Jelle in godsnaam is?” vraagt Malou, een andere collega, een beetje opgefokt aan mij.

,,Eh, nee. Ik heb hem eigenlijk sinds vorige week niet meer gesproken en sinds dinsdag niet meer gezien”, zeg ik. ,,Wat is er dan?”

Stephanie en Malou kijken elkaar met grote ogen aan, waarna Stephanie zich tot mij wendt en even diep ademhaalt voordat ze verder gaat. ,,Jelle is gisteren niet komen opdagen op werk. Hij is nergens te bereiken en niemand weet waar hij heen is. We maken ons best wel zorgen.``

VOLGENDE AFLEVERING > > >

Staat volgende week vrijdag om 15.00 uur voor je klaar.

< < < VORIGE AFLEVERING > > >

LEES OOK


likesad
user_7b7ce0847f41bdf8191ec15bf1e0e30a833a919c_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

1k+

#35 'Maud, wat is dit voor een schijnheilig gedoe?'

Als ik dit van tevoren had geweten, had ik voor niemand de deur open gedaan en was ik blijven slapen. Foto via Unsplashed: Kinga Cichewicz @all_who_wander Follow Kinga Cichewicz

Foto van 'Maud'

23 MAA 2018

Maud is gelukkig met Sam als vriendje, totdat ze haar ex Jelle tegen het lijf loopt in Amsterdam. Ze blijken ook nog eens collega's te zijn. Maud denkt dat ze door het leven kunnen gaan als vrienden, totdat Jelle haar tijdens een werkborrel begint te zoenen. Woest vertrok ze van de borrel, om vervolgens de volgende ochtend wakker te schrikken van de bel. Jelle stond voor de deur met een ontbijt en om zijn excuses aan te bieden. Ze laat hem binnen om het voorval uit te praten. Maar dan gaat de bel opnieuw. Dit keer staat Sam als verrassing op de stoep. Terwijl ze Jelle snel verstopt in de kamer van Dylan, laat ze ook Sam binnen. Nadat Sam een uitgebreid ontbijt heeft gemaakt voor Maud, verrast ze hem met een blow-job. Heel even leek Maud alles onder controle te hebben, totdat er opeens een keiharde kreet vanuit de kamer van Dylan komt..

Ik wenste dat er een heel groot gat zou verschijnen in de grond. Zo’n sinkhole die je weleens ziet op National Geographic. F*ck, nog nooit wilde ik zo graag verdwijnen als nu.

Sam was bijna in de zevende hemel, toen we een keiharde gil hoorden. Ik herken die stem uit duizenden. Jelle lijkt dan misschien heel stoer, hij is als de dood voor muizen. De muizen hebben dat uitgebreide ontbijtje vast geroken en het kan niet anders dan dat die slungel een muis heeft gezien. Waarom is hij überhaupt nog niet vertrokken? Hij had al lang de kans gehad om er tussenuit te glippen!

„Wat was dat?”, roept Sam, die duidelijk schrok van het geluid. „Oh, vast een muis en mijn huisgenoten zijn nogal bang.” Ik moet Sam in mijn kamer houden en besluit verder te gaan met waar ik mee bezig was. Gelukkig heb ik Sam zijn aandacht snel weer terug. Maar ik besef dat het niet lang gaat duren voordat Sam zijn hoogtepunt bereikt en ik kan er de klok op gelijk zetten dat hij daarna naar de wc gaat. En dan moet hij langs Dylan zijn kamer...

„Heb jij het ook zo warm? Ik doe even het raam open hoor,” zeg ik om tijd te rekken. Sam ploft neer op het bed, terwijl ik over hem heen klim om het raam open te doen. „Lief, laten we anders samen gaan douchen, dan gaan we daar verder?!”

Kennelijk wil het universum mij iets vertellen, want mijn plannetje om Jelle te verstoppen lijkt aan alle kanten te mislukken. „De douche is stuk”, roep ik, in een andere poging om Sam zou lang mogelijk in mijn kamer te houden. „Laat mij maar even kijken.” Nog voordat ik Sam kan antwoorden, hoor ik opnieuw een gil! Waarom blijft Jelle toch maar gillen!?

Mijn hart bonst in mijn keel, terwijl ik de avocado met toast omhoog voel komen. Sam gooit mijn deur open en daar staat Jelle in het gangpad. Hij heeft een oude krant in zijn hand en is overduidelijk bezig de muis weg te jagen. Op zich best een hilarisch tafereel, als je het feit wegdenkt dat ik halfnaakt in bed lig terwijl mijn ex en nieuwe vriendje oog in oog met elkaar staan.

„Jelle! Wat doet hij hier, Maud?” Ik had zo gehoopt dat Sam hem niet zou herkennen. Sam is nogal vaak in zijn eigen droomwereld en hij heeft Jelle maar een keer gezien. Ook zit hij niet op social media, dus hij kan ook geen foto’s hebben opgezocht. Doen mannen dat eigenlijk? Anyway, Jelle heeft blijkbaar ook indruk gemaakt op Sam. Want Sam is not amused.

„Maud, kun je mij vertellen wat er aan de hand is.” Waarom staat je ex ineens in de gang? Wat is dit voor een slechte grap?” Niet alleen Sam loopt rood aan. Jelle is ook geschrokken. „Ohh, ha dus jij bent Sam?!”, zegt Jelle op een denigrerende toon. Het is voor het eerst dat ik Sam echt boos zie.

Ik voel mij een toeschouwer van mijn eigen leven, ik weet dat ik iets moet zeggen, maar ik weet niet wat. Jelle en Sam zijn als water en vuur. Jelle blijft angstaanjagend kalm en stil en Sam wordt steeds woester en woester. Er is weinig over van de rustige en lieve Sam die ik ken.

„Rustig aan man. Maud en ik zijn collega’s. Maud had de sleutel meegenomen van werk en die kwam ik even ophalen”, zegt Jelle ineens. Normaal kan Jelle wel goed liegen, maar deze situatie valt niet meer goed te praten.

„Je kwam de sleutel ophalen, maar ondertussen loop je door dit huis te banjeren en te gillen als een wijf omdat er een muis voorbijkwam? Wat is dit voor een schijnheilig gedoe?” Ik kan Sam geen ongelijk geven, dat geschreeuw van Jelle vind ook ik nogal een afknapper en het verhaal van Jelle klinkt nogal vaag.

Het is de tweede keer in twaalf uur tijd dat ik tranen voel opkomen. Mijn ogen prikken en deze keer kan ik mij niet groothouden. Ik weet niet hoe ik dit brandje moet blussen.

Jelle staat erbij als een klein kind dat zojuist in een keer zijn hele knikkerverzameling is kwijtgeraakt. Van hem kan ik geen back-upverhaal verwachten en Sam blijft maar vragen stellen.

Alhoewel ik het de laatste maanden vaker heb moeten doen, is liegen nooit mijn sterkste kant geweest. En ik hoor de stem van mijn moeder zeggen: „Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.” Ik kan het niet.

„Sam. Luister, ik moet je iets vertellen inderdaad. Het betekende niets, maar er is iets gebeurd gisteravond..” Nog voordat ik mijn verhaal kan afmaken, geeft Sam Jelle al een flinke duw. Hij rent de gang uit en stormt de trap af naar beneden. Ik wil hem achterna rennen, maar Jelle houdt mij tegen...

LEES OOK


Views

1k+