Music City

‘Wonder van Weesp’ Sophia is nog niet geland: ‘Totaal niet!’

‘Wonder van Weesp’ Sophia is nog lang niet geland

Sophia met haar tevreden coach Anouk. | Foto's: ANP / Marco de Swart

Foto van 'Erik Jonk'

1 MRT 2020

17 is ze nog maar, Sophia Kruithof. En sinds vrijdagavond plotseling de tiende Voice of Holland. Hoe gaat het nu met haar?

Ze gold als een van de favorieten, maar een favoriet bij uitstek had de tiende Voice of Holland niet. Havo-scholiere Sophia Kruithof uit Weesp is echter de opvolger van onder meer OG3NE, Maan en Dennis van Aarssen (2019) en werd in de finale ‘het wonder van Weesp genoemd’. Het talent van coach Anouk versloeg uiteindelijk Stef Classens (26), zelf winnaar van De Beste Singer Songwriter in 2014. Halverwege de uitzending hadden Emma Boertien (17) en Daphne van Ditshuizen (20) te weinig stemmen van de mensen thuis gekregen om nog kans te maken op de winst. Sophia greep die wel en is nu een platencontract, 50.000 euro en een auto rijker. Wat ze nog niet heeft: haar havo-diploma. Later dit voorjaar moet ze ‘terug zijn op aarde’, want dan wacht haar eindexamen. Metro sprak haar zondagmiddag.

Twilight Zone

Is je zege na anderhalve dag al een beetje beland?

Nee, haha. Totaal niet! Het is alleen maar heel apart. Ik leef in een soort twilight zone ofzo.

Heb je al wat rust kunnen pakken?

Ja, vandaag hang ik op de bank. Ik heb voor het eerst lekker niks, behalve dan bellen met jou en repeteren voor het ochtendprogramma van Radio 538.

De finale eindigde met je zelfgeschreven single Alaska, over de film Into The Wild. Was dat het mooiste wat je zou kunnen doen die avond?

Dat was het doel. Als ik die mocht zingen, dan maakte het me niet zoveel uit of ik zou winnen of niet.

Vincent van Gogh

De Blind Auditions begon je met Vincent van Don Mcclean uit 1971, waarna coach Anouk tegen haar gewoonte in na drie seconden haar stoel draaide. Hoe kwam je bij dat nummer?

Een vriendinnetje van me zong het een keer en toen vond ik het zo’n mooi liedje. Vroeger had ik al een fascinatie voor Vincent van Gogh. Niet heel heftig hoor, maar zijn bijzondere levensloop en schilderijen vond ik interessant. Toen ik het nummer hoorde, ben ik er meer over op gaan zoeken.

‘Wonder van Weesp’ Sophia is nog niet geland: ‘Totaal niet!’

Sophia met Jacqueline Govaert van Krezip.

In de finale zong je een duet met Jacqueline Govaert van Krezip. Zij brak in 2000 door met I Would Stay en zelfs toen bestond je nog niet…

Nee, klopt. Maar het was héél leuk om met haar optreden. Ze is ook een lief mens en de repetities waren gezellig. Jacqueline zorgde voor een heel chille sfeer. Ik vond het een van de leukste optredens van de finale.

Hoe was het dat Anouk in de week voor die finale bij je thuis en bij de paardenstallen kwam?

Ook dat was leuk en gezellig. Dat Anouk zo van dieren houdt, die kant had ik van haar nog helemaal niet gezien.

Het was aan de kijkers

Het niveau van alle vier de finalisten was hoog hè? Niemand zakte door het ijs.

Vond ik ook. Ik kon totaal niet inschatten hoe het zou verlopen. Iedereen was heel goed en ook verschillend. Het was echt aan het publiek.

Vorig jaar heb je als toeschouwer van The Battles spontaan opgetreden bij de publieksopwarming. Hoe ging dat?

Toen er gevraagd werd of iemand wilde zingen, trok mijn moeder m’n hand omhoog. De publieksopwarmer kwam me halen en toen stond ik daar ineens.

Je dacht ‘mam, niet doen!’?

Haha ja, want ik wilde eigenlijk helemaal niet. Uiteindelijk vond ik het heel leuk om te doen, hoor.

Achteraf een goede actie van je moeder misschien.

Dat klopt, ik heb me diezelfde avond voor de volgende Voice ingeschreven.

Clubtour in oktober

Je moest na je winst meteen door naar de talkshow van Eva Jinek. Wat is er daarna nog meer gebeurd?

Ik heb nog een heel mooi feest gevierd met iedereen van The voice of Holland, vrienden en familie. Zaterdag moest ik om 10.00 uur wakker worden, omdat ik mijn clubtour toen mocht aankondigen. Dat was top. Daarna is er nog gefilmd in verband met een documentaire die over ons gemaakt wordt en toen was ik nog in RTL Boulevard.

Met die clubtour in oktober speel je met onder meer De Melkweg in Amsterdam en Tivoli Utrecht niet in de minste zalen…

Ja, bizarre zalen zijn dat voor mij.

Een totale tegenstelling met, zoals je zei, dat meisje dat nog nooit door iemand anders was opgemaakt.

Het is vooral allemaal heel snel gegaan. Dat opgemaakt worden is voor mij iets dat bij The Voice hoort. In een half jaar is het van Blind Auditions als totaal onbekend meisje naar het bekendmaken van een clubtour gegaan.

Graag naar Eva Jinek

Vond je het jammer dat je naar Jinek moest, omdat je zeker anderhalf vuur van het eindfeest hebt gemist?

Nee hoor, ik vond het helemaal niet erg. Woensdag was ik er ook en ik vind het heel leuk om er te zijn. Mijn beste vrienden en familie mochten mee gelukkig. Ik hoefde niet meteen in de taxi om ze pas anderhalf uur later te zien.

Hebben jullie de snelheidslimiet nog overschreden?

Dat weet ik niet, maar ik denk het wel haha. Het ging wel snel.

‘Wonder van Weesp’ Sophia is nog niet geland: ‘Totaal niet!’

Verbazing bij Sophia, berusting bij en applaus van Stef Classens.

Vrijdag zei je in deze krant dat je rijden een beetje eng vindt. In de finale werd duidelijk dat je niet alleen een auto, maar ook rijlessen hebt gekregen. En nu?

Toch maar rijden hè. Met zo’n prijs kan dat niet anders, nu moet ik wel. Maar zoals ik eerder zei: Soms moet je iets doen wat eng is. Zoals meedoen aan The voice of Holland.

The Voice Kids

Nog niet genoeg ‘Voice’ voor de kiezen gehad? Vrijdag 6 maart gaat RTL 4 weer vrolijk verder, dan met The Voice Kids. De ‘leiding’ is in handen van Jamai Loman, de coaches die kunnen draaien zijn Marco Borsato, Sanne Hans (Miss Montreal) en wederom Ali B en Anouk.


Spotify-record Lil Kleine

Spotify-record Lil Kleine

Lil Kleines nieuwe werk behaalde in een dag 4,6 miljoen streams. | Foto's: Top Notch

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Lil Kleine heeft met zijn nieuwe album een Spotify-record verbroken. Op de dag van de release is zijn Jongen Van De Straat het meest gestreamde album in 24 uur tijd.

Vorige week vrijdag verscheen Lil Kleines nieuwe werk en behaalde hij in een dag 4,6 miljoen streams op Spotify in Nederland. Hiermee heeft hij een nieuw record op zijn naam staan in Nederland; dat van het meest gestreamde album ooit in 24 uur. Lil Kleine verslaat hiermee het record uit 2017 dat op naam van Boef stond.

Spotify-record Lil Kleine

Het recordalbum.


Radiostation KINK komt met kanaal voor enkel Hollandse hits

Radiostation KINK komt met kanaal voor enkel Hollandse hits

Michiel Veenstra Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 APR 2020

Buma Cultuur riep radiostations maandagochtend op om de komende tijd zoveel mogelijk muziek van Nederlandse artiesten te draaien. Radiostation KINK geeft gehoor aan die oproep.

Eind deze maand komt KINK met een extra themazender waarop enkel en alleen muziek van eigen bodem te horen is. Op Koningsdag draaien alle grote radiozenders in Nederland uitsluitend Nederlandstalige nummers. Het kanaal van KINK zal direct na deze nationale themadag online gaan.

Onzekere tijden


DJ's houden 'draai-marathon' van tien dagen

DJ's houden 'draai-marathon' van tien dagen

De mannen van de DJ-marathon, Amrish Raghosing (l) en Anthony Donner.

Foto van 'Erik Jonk'

6 APR 2020

Een recordpoging Nederlands langste DJ-marathon van tien dagen moet dj’s (en luisteraars) samenbrengen tijdens de coronacrisis.

Dancemuziek brengt mensen bij elkaar. Die gedachte bracht enkele danceliefhebbers op het idee om de impact ervan te laten zien in deze uitdagende tijd waarin dj's werkloos zijn door het Coronavirus. Dat gebeurt van 9 tot en met 19 april in een DJ-marathon van tien dagen.

Landelijk en wereldwijd zijn festivals en evenementen geannuleerd, daarnaast zijn alle horecazaken gesloten. Het verplegend personeel zet zich dag en nacht in tijdens het coronavirus. „Wij leven met ze mee, door tien dagen lang onafgebroken met een grote groep van ongeveer tweehonderd dj’s muziek te draaien", zegt Anthony Donner. „Het doel is om samen in deze donkere dagen verschil te maken door een grote groep mensen bij elkaar te brengen en hiermee laten wij zien waar wij als Nederland het beste in zijn."


Burgemeesters willen geen Tomorrowland en Rock Werchter

Burgemeesters willen geen Tomorrowland en Rock Werchter

Tomorrowland in het Belgische Boom. | Foto: AFP / Jonas Roosens

Foto van 'Metro en ANP'

6 APR 2020

Vlaamse burgemeesters zien het doorgaan van onder Nederlanders populaire festivals Tomorrowland en Rock Werchter niet zitten.

Waar het in Nederland oorverdovend stil blijft over het wel of niet doorgaan van de grote festivals, kunnen de Belgen zich alvast opmaken voor een festivalloze zomer. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem denkt niet dat de evenementen door kunnen gaan, zo stelt hij in Belgische media. Een beslissing hierover wordt op zeer korte termijn verwacht.

Velen ongerust


Draai zoveel mogelijk muziek van eigen bodem

'Draai zoveel mogelijk muziek van eigen bodem'

Betere tijden, Jacqueline Govaert van Krezip tijdens Vrienden van Amstel. | Foto: ANP / Paul Bergen

Foto van 'Erik Jonk'

6 APR 2020

Componisten en artiesten doen een beroep op alle Nederlandse radiostations. De campagne Luisternaarons.nu vraagt. vanaf maandag: „Draai zoveel mogelijk muziek van eigen bodem."

Nederlandse artiesten, componisten en tekstdichters roepen de zendermanagers van zowel publieke als commerciële radiostations op, vanaf nu voorlopig zoveel mogelijk muziek van Nederlandse bodem te draaien. Hierdoor komen de Buma en Sena-gelden in ieder geval ten goede aan de Nederlandse musici, die door het wegvallen van alle live-events in Nederland een groot deel van hun inkomsten in rook hebben zien opgaan. De oproep geldt in ieder geval voor zolang evenementen van overheidswege in de ban zijn gedaan.

De campagne is ontstaan door een idee in Zwitserland. Daar draait SRF Virus sinds vorige week alleen nog maar Zwitserse muziek.


Covers en thuisclips: artiesten maken volop singles over coronacrisis
Likeability of5

Covers en thuisclips: artiesten maken volop singles over coronacrisis

Ook Bono, will.i.am, Jennifer Hudson en Yoshiki schoten grotendeels zelf de beelden voor Sing For Life. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

5 APR 2020

Zon van Klap Corona De Wereld uit werd begin deze week gepresenteerd als het coronalied. Maar er zijn meer artiesten (zowel nationaal als internationaal) die een duit in het zakje doen.

You'll Never Walk Alone

Op initiatief van NPO Radio 3FM-dj Sander Hoogendoorn werd er twee weken terug op ruim 150 radiostations You'll Never Walk Alone gedraaid. Marcus Mumford van Mumford and Sons besloot het nummer eens onder hand te nemen, met dit als resultaat.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Lil Kleine weet waar hij gelukkig van wordt

Lil Kleine weet waar hij gelukkig van wordt

Lil Kleine in de Ziggo Dome, met zijn soloshow Het Concert. | Foto: ANP

Foto van 'Pierre Oitmann'

4 APR 2020

Met het verschijnen van zijn gloednieuwe plaat Jongen Van De Straat beweert Lil Kleine dat hij zijn meest volwassen album tot op heden heeft gemaakt. „Wat je nu hoort, is een versie van mezelf waar ik meest achtersta.”

Jongen Van De Straat is het derde album van de als Jorik Scholten geboren rapper. Er is veel gebeurd sinds hij drie jaar geleden zijn voorgaande langspeler Alleen uitbracht, met daarop de nummer 1-hit Krantenwijk. Zo scoorde hij nog een batterij aan hitsingles, vaak als gast op andermans nummers, hij lanceerde zijn eigen kledinglijn JORIK, hij verloofde zich met zijn grote liefde Jaimie Vaes en afgelopen zomer zag hun zoontje Lío het levenslicht.

Allemaal onderwerpen die uitgebreid aan bod komen op het 22-tracks tellende album, met bijdragen van onder meer Frenna, Josylvio en Ronnie Flex. „Het gaat nu zoals ik vroeger wilde dat het zou gaan”, vertelt Lil Kleine in een riante hotelkamer, in de aanwezigheid van zijn geliefde en zijn kind. „Omdat ik daar zo trots op ben, daar gelukkig mee ben en dankbaar voor ben, wil ik dat uiten op mijn plaat. Ik was ook gelukkig ten tijde van Alleen, maar nu gaat het nog wat beter. Ik heb daar ook heel veel van geleerd.”


Backstreet Boys zingen 'samen' I Want It That Way

Backstreet Boys zingen 'samen' I Want It That Way

De Backstreet Boys tijdens een optreden in 2019 Foto: Getty Images

Foto van 'Metro'

30 MRT 2020

Het wemelt van de mooie initiatieven in deze roerige tijden. In Nederland, maar ook over de grens. Bijvoorbeeld de Backstreet Boys die samen megahit I Want I That Way opvoerden.

Dat deden ze samen, maar alleen, want: social distancing. Brian, AJ, Nick, Howie en Kevin zongen de luisteraars van iHeart Radio toe vanuit huis. De leden van de nog altijd populaire Amerikaanse boyband deden dat ter gelegenheid van het iHeart Living Room Concert for America, gepresenteerd door Elton John.

Niet alleen de Backstreet Boys zelf zijn te zien in het unieke optreden, ook hun kroost komt voorbij: de kinderen van Kevin en de zoon van Nick.


Billie Eilish gaat viral met '8D-muziek'

Billie Eilish gaat viral met '8D-muziek'

Een remix van het nummer Ilomilo van zangeres Billie Eilish gaat momenteel viral op sociale media. Het nummer is een uitvoering in '8D'. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

29 MRT 2020

Een remix van het nummer Ilomilo van zangeres Billie Eilish gaat momenteel viral op social media. Het nummer is een uitvoering in '8D'.

Op social media wordt er enthousiast gereageerd op de techniek die in het nummer wordt gebruikt. „Ben ik de enige die tijdens het luisteren om zich heen kijkt omdat ik denk dat ze naast me staat?”, vraagt een Twitteraar zich af.

Koptelefoon of oortjes


K3 brengt song Handjes Wassen vanuit eigen woonkamers

K3 brengt song Handjes Wassen vanuit huis

Vlnr: Hanne, Klaasje en Marthe. | Foto: Studio 100

Foto van 'Erik Jonk'

26 MRT 2020

K3 heeft vanuit de eigenwoonkamers een nieuwe versie van hun nummer Handjes Draaien opgenomen en gedeeld op YouTube: Handjes Wassen. Metro belde met de Nederlandse inbreng van de meidengroep, Klaasje Meijer (25). Ze zit al twee weken thuis, net als haar collega’s Marthe De Pillecyn en Hanne Verbruggen en zovelen in coronatijd.

Ben je nog in België op dit moment?

Klaasje: Nee, ik zit in Nederland. In Rotterdam.


Grande stuurt donaties aan fans die baan kwijt zijn door coronacrisis

Grande stuurt donaties aan fans die baan hebben verloren

Grande stuurt donaties aan fans die baan kwijt zijn door coronacrisis/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

26 MRT 2020

Het aantal mensen dat werk heeft, loopt hard terug door de coronacrisis. Ook in de Verenigde Staten. Ariana Grande probeert een aantal mensen toch aan inkomsten te helpen.

Volgens TMZ heeft de zangeres enkele fans een donatie gestuurd nu ze hun baan of winkel kwijt zijn geraakt. Ze kwam in contact met een aantal van hen via social media en lijkt op basis van de verhalen die ze daar hoort geld op te sturen.

Tot 1500 dollar


Countryzanger Kenny Rogers overleden

De countryzanger scoorde zo'n 120 hits in allerlei muziekstijlen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

21 MRT 2020

De Amerikaanse zanger Kenny Rogers is op 81-jarige leeftijd overleden. Zijn familie meldde dat hij thuis in Colbert, Georgia, is ingeslapen. Zijn familie was bij hem.

Kenneth Ray Rogers werd vooral beroemd als countryzanger. Hij was ook tekstdichter, fotograaf, zakenman, en acteur. Zijn succesvolste hits zijn Ruby, Islands in the Stream en The Gambler. Rogers geldt als een van de bestverkopende countryzangers ooit en heeft zo'n 100 miljoen platen verkocht. Hij heeft tal van prijzen gewonnen waaronder drie Grammy's.

Allerlei stijlen


Landen moeten voor Songfestival 2021 nieuwe liedjes insturen

Landen moeten voor Songfestival 2021 nieuwe liedjes insturen

Jeangu Macrooy Foto: AFP

Foto van 'Metro en ANP'

20 MRT 2020

Deelnemers van het Eurovisiesongfestival moeten voor de editie van volgend jaar nieuwe liedjes insturen.

Eurovision 2020, dat plaats zou vinden in Rotterdam, gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus. Daarom mikt de organisatie op een alternatieve programmering, zonder wedstrijdelement. Hiermee willen ze de liedjes en de artiesten die in mei mee zouden doen eren.

Dezelfde of nieuwe artiest


Miss Montreals glas is halfvol

Miss Montreals glas is halfvol

Foto van 'Erik Jonk'

18 MRT 2020

Het zit Miss Montreal op dit moment aan alle kanten mee. Maar zij, Sanne Hans, kijkt ook terug op een periode vol verdriet. Het veranderde de popzangeres. 

Ze is op de vrijdagavonden als nieuwe coach in The Voice Kids te zien. Ze heeft voor het eerst een compleet Nederlandstalig (mini-)album uitgebracht, Hier, dat geweldig is ontvangen en hoge cijfers scoort. En ze kondigde vorige week weer een nieuwe clubtour aan voor na de volle festivalzomer. Ja, het gaat Miss Montreal, of Sanna Hans zo je wilt, voor de wind. Dat had ze wel even nodig na een klotetijd voor, tijdens en na het overlijden van haar stiefvader die ze zo lief ‘bonusvader’ noemt.

Bende in huis


Rapper Frenna wil doorbreken in het buitenland.

Rapper Frenna wil doorbreken in het buitenland

Rapper Frenna wil doorbreken in het buitenland. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

14 MRT 2020

Nederland heeft hij al in zijn zak, maar nu streeft Frenna ook naar een carrière buiten de Nederlandse grenzen.

De 28-jarige rapper gelooft dat het mogelijk is. „Ik praat er elke dag over. In mijn team staan alle neuzen dezelfde kant op", zegt hij in Het Parool.

Frenna heeft naar eigen zeggen al enkele buitenlandse samenwerkingen op de plank liggen. Nu is het alleen nog zoeken naar het juiste moment.


Zit er meer in Tones and I na megahit ‘Dance Monkey’?

Zit er meer in Tones and I na megahit ‘Dance Monkey’?

Zit er meer in Tones and I na megahit ‘Dance Monkey’? / Ben Houdijk

Foto van 'Tim van Erp'

10 MRT 2020

Het kan snel gaan in de muziekwereld. De Australische Toni Watson kan erover meepraten. Een jaar geleden kende niemand haar, inmiddels heeft ze in meer dan dertig landen op nummer één gestaan.

Dance Monkey. Zo heet die enorme hit die in Nederland vijftien weken lang (!) bovenaan de Top 40 stond. Slechts één nummer hield dat ooit langer vol: One Kiss van Calvin Harris en Dua Lipa. Oh ja, en Toni Watson: die is bekender onder de naam Tones and I.

Toevalstreffer


'Groot Amerikaans festival uitgesteld om corona'

'Amerikaans festival Coachella uitgesteld om corona'

'Groot Amerikaans festival uitgesteld om corona' / Screenshot Instagram Coachella

Foto van 'Metro en ANP'

10 MRT 2020

Het Amerikaanse festival Coachella wordt zeer waarschijnlijk uitgesteld tot oktober, uit angst voor verdere verspreiding van het coronavirus.

Coachella, dat gezien wordt als een van de grootste muziekevenementen ter wereld, had oorspronkelijk in april plaats moeten vinden. Als het niet lukt om het festival te verplaatsen, zou het volgens Billboard worden afgeblazen.

Verschillende bronnen hebben de 'verhuizing' bevestigd aan het Amerikaanse Variety. De organisatie van het festival moet het nog officieel bevestigen. Volgens Variety was het een onvermijdelijke beslissing, omdat het coronavirus voor steeds meer paniek zorgt in de muzieksector.


De Staat blijft zichzelf uitdagen.

De Staat blijft zichzelf uitdagen

De Staat tijdens zijn optreden op Lowlands. Foto: ANP.

Foto van 'Pierre Oitmann'

9 MRT 2020

De Staat kondigt een bijzonder optreden aan in Rotterdam, waarbij het podium in het midden van de zaal staat. Technisch gezien best complex. „Als iets makkelijk is, is het misschien niet interessant”, stelt zanger Torre Florim.  

Begin vorig jaar bracht De Staat zijn vijfde studioalbum Bubblegum uit. Na een uitverkochte clubtour en een speciaal festivaloptreden op Lowlands sluit de band uit Nijmegen deze fase uit zijn carrière af met een optreden op de RTM Stage, een nieuwe zaal van Rotterdam Ahoy, op zaterdag 17 oktober.

„We hebben ooit in Nijmegen een ‘in the round’-show gedaan, nu gaan we dat weer doen in Rotterdam”, onthult Florim. Metro spreekt de zanger in een koffiehuisje op het Mediapark, waar hij het grootste zaaloptreden van De Staat ooit toelicht. Het podium dat hij voor het optreden in gedachten heeft, moet zelfs speciaal worden gemaakt, want zoiets is niet voorhanden. „Het is wat complexer dan een normale show met het podium achterin”, zegt hij ietwat laconiek.


Bieber verkoopt te weinig kaartjes voor stadions

Bieber kondigde zijn comeback vlak voor kerst aan. /Instagram @justinbieber

Foto van 'Metro en ANP'

7 MRT 2020

Oei, minder fans voor Justin Bieber? De zanger heeft een aantal grote stadionoptredens van zijn Amerikaanse tournee Changes ingeruild voor kleinere concertzalen, vanwege een tegenvallende kaartverkoop.

Dat schrijft Billboard. Onder meer concerten in grote stadions in Cleveland, Detroit, Arlington, Columbus en Nashville gaan niet door en zijn verplaatst naar andere muziekhallen, maakten deze zalen bekend op Twitter.

Halflege tribunes