Music City

Maan over eerste album: Puur en oprecht zijn loont

Maan over eerste album: Puur en oprecht zijn loont

Foto van 'Erik Jonk'

31 JAN 2020

Maan brengt vrijdag haar eerste volledige album uit, Onverstaanbaar. Een album dat luistert als een dagboek.

Kwetsbaar en puur. Zo kun je het vrijdag te verschijnen Onverstaanbaar bestempelen. Na twee EP’s brengt Maan (22) nu twaalf Nederlandstalige songs in verschillende genres met elk een videoclip uit. Voor elke lied vloeide er inkt uit Maans eigen pen, soms voor een alinea maar ook een volledige tekst (‘een overwinning op mezelf’). „Ik ben superblij met wat er allemaal gebeurt in mijn leven, maar ik wil ook de andere kant laten zien. Dat maakt Onverstaanbaar een soort dagboek”, zegt de (tegenwoordig) Amsterdamse.

Maan over eerste album: Puur en oprecht zijn loont

Maan zoals zij op de cover van Onverstaanbaar prijkt.

Het is woensdag als Maan Metro ontmoet in Hotel Arena, de avond na de slotshow van De Vrienden van Amstel LIVE. En slechts een uur na haar vijf uur durende bezoek aan het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, waarvan zij ambassadeur is. „Ik probeer daar jonge kinderen met kanker even een vrolijk moment te bezorgen, daar zit mijn hoofd nu wel even vol van.” Als er eenmaal knapperig brood met hummusdip en een dampende gembermuntthee op tafel staat zijn de gedachten aan de zieke kinderen die haar zo dierbaar zijn natuurlijk niet weg, maar praat Maan graag over haar album en de persoonlijke teksten.

Ik zit hier alleen in de trein en duik in mijn jas

En kijk uit het raam en ik vraag me af

Hoe zou het voelen mezelf te zijn?

(Uit: Ze Huilt Maar Ze Lacht)

„Ik wil juist altijd puur zijn en me niet anders voordoen dan ik me voel”, zegt Maan. „Maar ja, dat laatste sluipt er weleens in, dat zal iedereen herkennen. Nu ik via Instagram zo’n groot bereik heb (816.000 volgers, red.), ben ik daarop heel open. Ik ben niet bang om mezelf te laten zien. Als ik iemand anders daarmee kan inspireren…”

De billen bloot

Een paar dagen geleden plaatste Maan nog een foto van haar betraande gezicht. Ze had net haar idool Dua Lipa mogen interviewen, maar het was niet zo gelukt als ze had gewild. Ze voelde zich een perfectionistisch rupsje nooitgenoeg, maar besloot toen: laat het los. „Ik heb er een liedje over geschreven”, kijkt ze erop terug. „Dus vind ik het ook wel stoer om met de billen bloot te gaan en te delen: laat het los. Het is okay.”

Maan over eerste album: Puur en oprecht zijn loont

Maan, de afgelopen zomer op Parkpop. / Paul Bergen | ANP

Zo oprecht als ze op Instagram is, is ze op Onverstaanbaar helemaal. „Dat wilde ik heel graag. Hiervoor schreven anderen vooral. Daar was ik oprecht blij mee, maar dit album moest mijn verhaal zijn, mijn gevoel, mijn leven, mijn gedachtes. Eerdere teksten kon ik me goed voorstellen, maar ze waren niet mijn ervaring. Van persoonlijke dingen schrijven word ik aan de ene kant wat onzekerder en fragieler en als de wereld daar een mening over heeft raakt het me eerder. Aan de andere kant voel ik me toch sterker en kan ik denken: of iemand het nou mooi vindt of niet, ik sta er voor de volle 100 procent achter. Al zouden er maar een paar mensen zijn die het vet mooi vinden, dan is dat heel fijn.”

Ze voelt zich alleen als ze loopt in de stad

En ze kijkt in het raam, ziet een ander daar staan

En ze weet wie het is, maar ze wil haar niet zijn

En gaat door met de schijn

En ze lacht, ze huilt maar ze lacht (…)

En nu, ze laat het los

Ze laat het los

(Uit: Ze Huilt, Maar Ze Lacht)

1 miljoen views

Dat mensen het mooi vinden - maar dan niet een paar mensen maar heel veel - is het geval met het onlangs verschenen Ze Huilt, Maar Ze Lacht. Vrijdagmiddag staat de song op nummer 5 in de Top 40 en donderdag passeerde de zeer treffende video (met goed gevonden slotseconden) de 1 miljoen views. „Dit liedje verdiende wat meer aandacht dan alleen op het album staan”, zegt Maan. „Ik besloot het op Spotify te zetten en zou wel zien wat er ging gebeuren.” Dat heeft ze geweten. „Het ging ineens zó hard. Normaal gesproken denk je bij een single, okay, je wilt ermee naar de radio en dus moet het commercieel en uptempo zijn. Je vraagt je af wat zal werken. Een single is wat mij betreft niet altijd het mooiste of beste liedje. Ze Huilt, Maar Ze Lacht wilde ik echter gewoon heel graag alvast delen, omdat ik er voor honderdduizend procent achter sta. Meer dan ooit. De tekst is zo echt, dat mensen het blijkbaar voelen.”

Iedereen blijkt z’n eigen verhaal bij het nummer te hebben, merkt de zangeres. „Als ik op mijn Instagram kijk, dan lijk ik wel een soort dagboek waarin mensen iets willen schrijven. Ik krijg zulke lappen met persoonlijke en gevoelige teksten dat ik denk ‘wow, dat je dit met me wilt delen’. De een is ziek, de ander heeft een depressie, is net uit de kast gekomen of heeft liefdesverdriet. Iedereen beleeft het liedje op z’n eigen manier. Heel mooi, terwijl de tekst natuurlijk geïnspireerd is op mijn eigen leven. Als ik me niet goed voel is het lastig om niet met een zuur gezicht op het podium te gaan staan. Ik zit heus niet altijd lekker in m’n vel, maar moet wel presteren. Dan ervaar ik sociale druk dat ik altijd de beste versie van mezelf moet laten zien.”

Gezicht is niet af te zetten

De tekst van het nummer is zo raak dat de vraag ‘is het op sommige momenten niet leuk om Maan te zijn?’ vanzelf opborrelt. Ze weegt haar woorden: „Nee, zo is het niet. Wat wel zo is, is dat ik mijn gezicht niet kan afzetten. Als ik een podium afstap keer ik terug van de artiest Maan naar, laten we zeggen, de student Maan die op zichzelf woont en ook haar boodschapjes moet doen. Voor andere mensen blijf ik Maan de artiest en dat vergeet ik nog weleens. Als ik dan op een off-day in mijn joggingbroek en met een pukkelhoofd naar de supermarkt ga, dan geef ik toch even die lach terwijl ik me niet zo goed voel. Maar als ik dan weer in het Prinses Máxima Centrum ben geweest, denk ik snel ‘ik mag over helemaal niks zeuren’, ik heb een heel mooi leven’.”

Het is zo snel veranderd, nu ben ik van iedereen

Ik houd me wel sterk, maar het is best vaak alleen

(Uit: Onverstaanbaar)

„Zo klinkt het een beetje dramatisch”, zegt Maan over haar titelsong. „Maar ik vond het mooi om zo het pure te uiten. Ik ben best een gevoelig meisje en trek me snel iets aan.” Onverstaanbaar slaat in deze tekst op je afsluiten voor wat iedereen maar roept. „Dat wil ik en probeer ik en het lukt ook steeds beter. Vroeger zocht ik alles op wat er over me werd geschreven. Dat doe ik niet meer en dat geeft rust. Maar soms kom ik toch iets tegen en dan blijft dat best lang in m’n systeem zitten. Het is een leerproces om dingen van me af te laten glijden en te accepteren dat mensen iets vinden.”

Maan over eerste album: Puur en oprecht zijn loont

Als het om social media gaat, denkt Maan dat ze er qua reacties nog best goed vanaf komt. „Ik krijg gelukkig veel positieve reacties. Al is het nog steeds een leerproces, ik merk dat hoe echter je bent en hoe meer je je durft open te stellen, hoe meer mensen dat waarderen.” Maan was bijvoorbeeld open op de dag voor Kerstmis, door te delen dat haar relatie met dj Tony Junior ten einde was: ‘Er is geen sensatie, niks heftigs, maar gewoon twee mensen die hebben besloten om hun eigen weg te gaan. Ik heb de afgelopen jaren de mooiste tijd in de liefde ervaren (…) Toch is het voor nu beter zo.’ Maan: „Dat pakte heel goed uit. Ik was bang dat ineens de bladen vol zouden staan en we platgebeld zouden worden. Maar eigenlijk liet iedereen ons met rust. Dat we het verteld hebben, was blijkbaar genoeg. Het werd gerespecteerd, heel fijn.”

Ik weet dat het bestaat

Want hij is idolaat van mij

Zo kan het dus ook

Hij geeft me ruimte

Hij laat mij vrij

(Uit: Zo Kan Het Dus Ook, 3,7 miljoen keer bekeken op YouTube)

De grote liefde gevoeld

Met Tony Junior - Toon voor Maan – maakte ze samen het nummer 7 Maanden. Zij schreef, hij produceerde. In Zo Kan Het Dus Ook bezingt ze zijn liefde als een ode. Al is het uit: „Ja, een ode aan een goed vriendje. Die had ik zeker. Ik vond het mooi om dat gevoel op te schrijven. Ik kijk er met heel veel liefde naar terug en ben heel dankbaar dat ik het gevoel van grote liefde heb leren kennen.”

Maan over eerste album: Puur en oprecht zijn loont

Maan tijdens de Vrienden van Amstel LIVE 2020. / Paul Bergen | ANP

Nu is haar volgende liefde daar, het album. Door haar perfectionisme vond ze het een hele bevalling: „Ik ben perfectionistisch als het op mijn werk aan komt, niet altijd hoor. Ik vind niet dat mijn huis er bijvoorbeeld perfect uit moet zien. Als ik zie dat sommige mensen twee albums per jaar releasen, dan denk ik ‘hóe dan??’ Omdat het mijn eerste album is, wilde ik het beste van mezelf vragen en mensen verrassen.” Hoe spannend ze het ook vindt, Maan laat hem los.

Clubtour uitverkocht

Maan start op 21 februari een nieuwe clubtour. Deze voert haar langs de grotere poppodia van Alkmaar, Utrecht, Leeuwarden, Zwolle, Den Haag, Groningen, Arnhem en Tilburg en wordt op 27 maart afgesloten met Maans eerste concert in Paradiso Amsterdam. Het aantal tickets dat voor de shows nog verkrijgbaar is? Nul.


Billie Eilish gaat viral met '8D-muziek'

Billie Eilish gaat viral met '8D-muziek'

Een remix van het nummer Ilomilo van zangeres Billie Eilish gaat momenteel viral op sociale media. Het nummer is een uitvoering in '8D'. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een remix van het nummer Ilomilo van zangeres Billie Eilish gaat momenteel viral op social media. Het nummer is een uitvoering in '8D'.

Op social media wordt er enthousiast gereageerd op de techniek die in het nummer wordt gebruikt. „Ben ik de enige die tijdens het luisteren om zich heen kijkt omdat ik denk dat ze naast me staat?”, vraagt een Twitteraar zich af.

Koptelefoon of oortjes


K3 brengt song Handjes Wassen vanuit eigen woonkamers

K3 brengt song Handjes Wassen vanuit huis

Vlnr: Hanne, Klaasje en Marthe. | Foto: Studio 100

Foto van 'Erik Jonk'

26 MRT 2020

K3 heeft vanuit de eigenwoonkamers een nieuwe versie van hun nummer Handjes Draaien opgenomen en gedeeld op YouTube: Handjes Wassen. Metro belde met de Nederlandse inbreng van de meidengroep, Klaasje Meijer (25). Ze zit al twee weken thuis, net als haar collega’s Marthe De Pillecyn en Hanne Verbruggen en zovelen in coronatijd.

Ben je nog in België op dit moment?

Klaasje: Nee, ik zit in Nederland. In Rotterdam.


Grande stuurt donaties aan fans die baan kwijt zijn door coronacrisis

Grande stuurt donaties aan fans die baan hebben verloren

Grande stuurt donaties aan fans die baan kwijt zijn door coronacrisis/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

26 MRT 2020

Het aantal mensen dat werk heeft, loopt hard terug door de coronacrisis. Ook in de Verenigde Staten. Ariana Grande probeert een aantal mensen toch aan inkomsten te helpen.

Volgens TMZ heeft de zangeres enkele fans een donatie gestuurd nu ze hun baan of winkel kwijt zijn geraakt. Ze kwam in contact met een aantal van hen via social media en lijkt op basis van de verhalen die ze daar hoort geld op te sturen.

Tot 1500 dollar


Countryzanger Kenny Rogers overleden

De countryzanger scoorde zo'n 120 hits in allerlei muziekstijlen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

21 MRT 2020

De Amerikaanse zanger Kenny Rogers is op 81-jarige leeftijd overleden. Zijn familie meldde dat hij thuis in Colbert, Georgia, is ingeslapen. Zijn familie was bij hem.

Kenneth Ray Rogers werd vooral beroemd als countryzanger. Hij was ook tekstdichter, fotograaf, zakenman, en acteur. Zijn succesvolste hits zijn Ruby, Islands in the Stream en The Gambler. Rogers geldt als een van de bestverkopende countryzangers ooit en heeft zo'n 100 miljoen platen verkocht. Hij heeft tal van prijzen gewonnen waaronder drie Grammy's.

Allerlei stijlen


Landen moeten voor Songfestival 2021 nieuwe liedjes insturen

Landen moeten voor Songfestival 2021 nieuwe liedjes insturen

Jeangu Macrooy Foto: AFP

Foto van 'Metro en ANP'

20 MRT 2020

Deelnemers van het Eurovisiesongfestival moeten voor de editie van volgend jaar nieuwe liedjes insturen.

Eurovision 2020, dat plaats zou vinden in Rotterdam, gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus. Daarom mikt de organisatie op een alternatieve programmering, zonder wedstrijdelement. Hiermee willen ze de liedjes en de artiesten die in mei mee zouden doen eren.

Dezelfde of nieuwe artiest


Miss Montreals glas is halfvol

Miss Montreals glas is halfvol

Foto van 'Erik Jonk'

18 MRT 2020

Het zit Miss Montreal op dit moment aan alle kanten mee. Maar zij, Sanne Hans, kijkt ook terug op een periode vol verdriet. Het veranderde de popzangeres. 

Ze is op de vrijdagavonden als nieuwe coach in The Voice Kids te zien. Ze heeft voor het eerst een compleet Nederlandstalig (mini-)album uitgebracht, Hier, dat geweldig is ontvangen en hoge cijfers scoort. En ze kondigde vorige week weer een nieuwe clubtour aan voor na de volle festivalzomer. Ja, het gaat Miss Montreal, of Sanna Hans zo je wilt, voor de wind. Dat had ze wel even nodig na een klotetijd voor, tijdens en na het overlijden van haar stiefvader die ze zo lief ‘bonusvader’ noemt.

Bende in huis


Rapper Frenna wil doorbreken in het buitenland.

Rapper Frenna wil doorbreken in het buitenland

Rapper Frenna wil doorbreken in het buitenland. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

14 MRT 2020

Nederland heeft hij al in zijn zak, maar nu streeft Frenna ook naar een carrière buiten de Nederlandse grenzen.

De 28-jarige rapper gelooft dat het mogelijk is. „Ik praat er elke dag over. In mijn team staan alle neuzen dezelfde kant op", zegt hij in Het Parool.

Frenna heeft naar eigen zeggen al enkele buitenlandse samenwerkingen op de plank liggen. Nu is het alleen nog zoeken naar het juiste moment.


Zit er meer in Tones and I na megahit ‘Dance Monkey’?

Zit er meer in Tones and I na megahit ‘Dance Monkey’?

Zit er meer in Tones and I na megahit ‘Dance Monkey’? / Ben Houdijk

Foto van 'Tim van Erp'

10 MRT 2020

Het kan snel gaan in de muziekwereld. De Australische Toni Watson kan erover meepraten. Een jaar geleden kende niemand haar, inmiddels heeft ze in meer dan dertig landen op nummer één gestaan.

Dance Monkey. Zo heet die enorme hit die in Nederland vijftien weken lang (!) bovenaan de Top 40 stond. Slechts één nummer hield dat ooit langer vol: One Kiss van Calvin Harris en Dua Lipa. Oh ja, en Toni Watson: die is bekender onder de naam Tones and I.

Toevalstreffer


'Groot Amerikaans festival uitgesteld om corona'

'Amerikaans festival Coachella uitgesteld om corona'

'Groot Amerikaans festival uitgesteld om corona' / Screenshot Instagram Coachella

Foto van 'Metro en ANP'

10 MRT 2020

Het Amerikaanse festival Coachella wordt zeer waarschijnlijk uitgesteld tot oktober, uit angst voor verdere verspreiding van het coronavirus.

Coachella, dat gezien wordt als een van de grootste muziekevenementen ter wereld, had oorspronkelijk in april plaats moeten vinden. Als het niet lukt om het festival te verplaatsen, zou het volgens Billboard worden afgeblazen.

Verschillende bronnen hebben de 'verhuizing' bevestigd aan het Amerikaanse Variety. De organisatie van het festival moet het nog officieel bevestigen. Volgens Variety was het een onvermijdelijke beslissing, omdat het coronavirus voor steeds meer paniek zorgt in de muzieksector.


De Staat blijft zichzelf uitdagen.

De Staat blijft zichzelf uitdagen

De Staat tijdens zijn optreden op Lowlands. Foto: ANP.

Foto van 'Pierre Oitmann'

9 MRT 2020

De Staat kondigt een bijzonder optreden aan in Rotterdam, waarbij het podium in het midden van de zaal staat. Technisch gezien best complex. „Als iets makkelijk is, is het misschien niet interessant”, stelt zanger Torre Florim.  

Begin vorig jaar bracht De Staat zijn vijfde studioalbum Bubblegum uit. Na een uitverkochte clubtour en een speciaal festivaloptreden op Lowlands sluit de band uit Nijmegen deze fase uit zijn carrière af met een optreden op de RTM Stage, een nieuwe zaal van Rotterdam Ahoy, op zaterdag 17 oktober.

„We hebben ooit in Nijmegen een ‘in the round’-show gedaan, nu gaan we dat weer doen in Rotterdam”, onthult Florim. Metro spreekt de zanger in een koffiehuisje op het Mediapark, waar hij het grootste zaaloptreden van De Staat ooit toelicht. Het podium dat hij voor het optreden in gedachten heeft, moet zelfs speciaal worden gemaakt, want zoiets is niet voorhanden. „Het is wat complexer dan een normale show met het podium achterin”, zegt hij ietwat laconiek.


Bieber verkoopt te weinig kaartjes voor stadions

Bieber kondigde zijn comeback vlak voor kerst aan. /Instagram @justinbieber

Foto van 'Metro en ANP'

7 MRT 2020

Oei, minder fans voor Justin Bieber? De zanger heeft een aantal grote stadionoptredens van zijn Amerikaanse tournee Changes ingeruild voor kleinere concertzalen, vanwege een tegenvallende kaartverkoop.

Dat schrijft Billboard. Onder meer concerten in grote stadions in Cleveland, Detroit, Arlington, Columbus en Nashville gaan niet door en zijn verplaatst naar andere muziekhallen, maakten deze zalen bekend op Twitter.

Halflege tribunes


Jeangu Macrooy over het uitlekken van zijn songfestivallied

Jeangu Macrooy over het uitlekken van zijn songfestivallied

Jeangu Macrooy. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

5 MRT 2020

Sinds de bekendmaking van zijn songfestivalnummer Grow, staat de telefoon van Jeangu Macrooy roodgloeiend en krijgt hij aan de lopende band berichtjes.

„Toen wist ik: het gaat eigenlijk nu pas echt beginnen. Maar ik ben er klaar voor", zegt Jeangu. „Gisteren was echt een bevrijding na zoveel maanden het geheim moeten houden. Ik kan dat eigenlijk helemaal niet goed. Dus ik ben blij dat we het eindelijk kunnen hebben over waar het eigenlijk om gaat: de song."

Toch ging het woensdag eerst vooral om het lek waardoor Grow uren eerder dan gepland al online stond. Daar baalde Jeangu van. „Ik vond het in eerste instantie wel vervelend dat het liedje al voortijdig naar buiten kwam. Maar op een gegeven moment dacht ik: we gaan het gewoon doen zoals het is gepland", legt Jeangu uit. „‘s Avonds had ik echt de ruimte om te praten over hoe het is ontstaan en wat ik ermee wil vertellen en dat moment voelde dan ook echt als het officiële moment."


Bookmakers nog niet onder de indruk van festivalsong Grow

Bookmakers nog niet onder de indruk van festivalsong Grow

Jeangu Macrooy. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

4 MRT 2020

Fans zijn op social media overwegend positief over Jeangu Macrooys songfestivalnummer Grow, maar de bookmakers hebben er minder vertrouwen in.

De zanger steeg woensdag maar een klein beetje op de ranglijst van de wedkantoren na het verschijnen van het nummer. Volgens de bookmakers maakt IJsland op dit moment de meeste kans om te winnen.

Macrooy begon woensdagochtend op de negentiende plek van de lijst van 41 deelnemers en kroop in de loop van de dag naar de zestiende plaats. Zijn winkans steeg van 1 naar 2 procent. Duncan Laurence deed het een jaar geleden beter bij de wedkantoren.


Chef’Special houdt niks achter

Chef’Special houdt niks achter

Chef’Special. / Foto: Brownmetal

Foto van 'Pierre Oitmann'

4 MRT 2020

Chef’Special brengt vrijdag zijn vierde album Unfold uit. Op deze plaat is de band nog opener dan voorheen. „Mensen zijn niet perfect en onze muziek mag daar een afspiegeling van zijn”, aldus zanger Joshua Nolet.

Na een jaar van relatieve rust gaat het Haarlemse kwintet een drukke periode tegemoet. Nadat Unfold vrijdag verschijnt, volgt er een strak uitverkochte clubtour, tientallen festivalshows in binnen- en buitenland (waaronder Pinkpop en Zwarte Cross) en in december wordt het jaar afgesloten met shows in AFAS Live, Ahoy en het Klokgebouw.

Aan de vooravond van dit alles staan frontman Joshua Nolet en Guido Joseph ons te woord in een rustige hotellobby. Nolet legt uit dat zelfreflectie, vooruitkijken en verbinden de centrale thema’s van Unfold vormen. „Het gaat over het verlangen om er te mogen zijn versus de angst om er te mogen zijn. Ruimte innemen op een positieve manier en accepteren dat het leven donker is soms. En dat ‘t niet erg is en erbij hoort.”


Broederliefde weer geweerd van Bevrijdingsfestival

Broederliefde weer geweerd van Bevrijdingsfestival

Broederliefde tijdens het evenement De Vliegende Vrienden van Amstel LIVE in 2018. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

4 MRT 2020

Een optreden van de Rotterdamse rapformatie Broederliefde op het Bevrijdingsfestival in Zoetermeer kan wederom niet doorgaan.

Het besluit werd volgens directeur Ruud Steggerda van Floravontuur Promotie Zoetermeer genomen door de wethouder Citymarketing en Evenementen van de gemeente, naar aanleiding van negatieve reacties op social media. Reden voor de commotie is een filmpje van bandlid Emms dat een paar jaar geleden opdook waarin hij tijdens een voetbalwedstrijd antisemitische leuzen scandeerde.

Boetedoening


Songfestival blundert en geeft nummer Macrooy te vroeg vrij

Songfestivalnummer Jeangu Macrooy uitgelekt

Jeangu Macrooy/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 MRT 2020

De aanloop naar de onthulling van het Songfestival-nummer van Jeangu Macrooy is niet vlekkeloos verlopen. Woensdagochtend werd Grow al gelekt. 

Mensen met een Apple Music-account waren de gelukkigen. Zij konden het nummer al beluisteren. Per abuis, zo is inmiddels gebleken, want het nummer is alweer verwijderd. Toch is de track onherroepelijk verspreid over het internet.

Eerst werd er nog gespeculeerd dat Macrooy een paar uur voor zijn onthulling een andere single had gedropt. Echter kwamen de beelden van de clip overeen met de eerder vrijgegeven preview van de organisatie.


'Frenna moet show in Suriname cancellen om aanslagdreiging'

'Frenna moet show in Suriname cancellen om aanslagdreiging'

"Helaas is dit een situatie van overmacht. Het doet me veel pijn, maar ik hoop jullie nog snel te zien"/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 MRT 2020

Frenna zou komend weekend een show in Paramaribo geven, maar de rapper heeft daar nu toch van af gezien om veiligheidsreden. De Nederlandse autoriteiten raadde hem aan niet te gaan.

In een filmpje op zijn Facebook-pagina geeft Frenna een toelichting. „Helaas moet ik mijn langverwachte droomshow cancellen. We hebben advies gekregen van de Nederlandse autoriteiten om onze reis naar Suriname te cancellen."


Hoe volgt Jeangu Duncan op? ‘Juich het toe als soul overwint’

Hoe volgt Jeangu Duncan op? ‘Juich het toe als soul overwint’

Duncan Laurence opvolgen als songfestivalinzending: je moet het maar durven. Jeangu Macrooy laat vanavond het nummer horen waarmee hij dat gaat doen./ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 MRT 2020

Duncan Laurence opvolgen als songfestivalinzending: je moet het maar durven. Jeangu Macrooy laat woensdagavond het nummer horen waarmee hij dat gaat doen.

Jeangu Macrooy presenteert woensdag bij De Wereld Draait Door de single waarmee hij naar het Eurovisie Songfestival gaat. De zanger maakt soulmuziek, een genre dat doorgaans zelden op het liedjesfestival aanwezig is. Toch hoopt muziekproducent Ronald Molendijk dat we wat van die soul gaan terug horen in zijn inzending. „Dat zorgt voor de nodige diversiteit.”

Volgens Molendijk heeft Nederland de voorbije jaren goed gescoord met liedjes van artiesten die echt deden wat ze zelf wilden. Daarmee doelt hij op de recente topprestaties van natuurlijk Duncan Laurence, maar ook Anouk en The Common Linnets. „Voor hen geldt allemaal dat ze heel lang geschuurd en geschaafd hebben aan hun liedje. Duncan heeft zelfs gezegd dat hij er bijna vier jaar mee bezig is geweest.”


De Jeugd geeft shows in Melkweg met Metropole Orkest

De Jeugd tijdens een optreden in het Olympisch Stadion in 2019. /ANP

Foto van 'Metro'

3 MRT 2020

‘Ik kwam haar tegen in de moshpit’, maar dan met een orkest? Ja hoor, dat kan. De Jeugd Van Tegenwoordig gaat in mei namelijk twee shows geven met het Metropole Orkest. 

Het gezamenlijke optreden wordt georganiseerd door Melkweg Amsterdam, waar het concert op dinsdag 19 mei ook plaatsvindt, en het orkest. Dubbel feest: de concertzaal bestaat namelijk 50 jaar en het Metropole Orkest mag zelfs 75 kaarsjes uitblazen.

‘Unieke situatie’