Music City

Groeten uit Sziget (4): een flitsbezoek van Naaz

Groeten uit Sziget 4: een flitsbezoek van Naaz

Foto's: Metro

Foto van 'Erik Jonk'

11 AUG 2019

Metro is deze week op het 7 dagen durende en befaamde Sziget Festival in het Hongaarse Budapest. Op Metronieuws.nl voor de thuisblijvers en festivalliefhebbers een reeks over een van Europa’s grootste muziekfestivals: Groeten uit Sziget. Deel 4: het flitsbezoek van de Rotterdamse zangeres Naaz. De dame waarvan Duncan Laurence zegt: „Zij moet naar het Songfestival!”

Zes uurtjes zo’n beetje zal ze op het terrein van Sziget zijn geweest: Naaz. De knappe bijzondere verschijning, 21 jaren jong nog maar en Nederlandse met Koerdisch bloed van haar ouders die Irak ontvluchtten tijdens de Golfoorlog, heeft slechts het kleedkamerdorpje achter ‘haar’ podium en de stage zelf gezien. Groots festival, flitsbezoek. Het was niet anders, want Naaz moest terug naar Nederland. Op deze speciale dag kwam ook nog eens een nummer van haar uit en werd bekend dat zij komend najaar naast een clubtournee in Nederland meereist met de Europese tournee van de Amerikaanse Melanie Martinez.

Groeten uit Sziget (4): een flitsbezoek van Naaz

Naaz naar het Songfestival!

Dat kan slechter. Maar ja, wat ligt er nog in het verschiet? Onlangs sprak Songfestivalwinnaar Duncan Laurence de voor Naaz opmerkelijke woorden: „Allereerst moet het om de song gaan. Maar één songwriter vind ik te gek, dat is Naaz. Elk liedje dat ze schrijft, is goed. Dan hoeven we ons geen zorgen te maken of de song wel goed is. Alsjeblieft, stuur Naaz naar het Songfestival!”

Woensdag was ze nog in Wenen, maandag trad ze op in Praag. Of was het nou andersom? Ze weet het amper meer. Hoe dan ook, het Sziget Festival in Budapest hebben Naaz en haar twee bandleden ruim op tijd gehaald. Metro spreekt haar om 15.00 uur ’s middags, drie uur voor haar optreden op de flinke Europe Stage, een buitenpodium ‘waar je bands uit allerlei landen kunt ontdekken’. Soms staan er 250 mensen te kijken, soms veel meer. Naaz over haar flitsbezoek. En over het Songfestival natuurlijk.

Groeten uit Sziget (4): een flitsbezoek van Naaz

Interview met Metro's Erik, drie uur voor de show.

Slapen op schoot

Hoe reizen jullie Europa door?

Naaz wijst: Met dat blauwe busje. Daarin gebruik ik de bandleden eigenlijk als bed, ik lig altijd met mijn hoofd op iemands schoot. Het past allemaal net, dat is het geluk van klein zijn.

Je staat op Sziget terwijl op dezelfde dag dat je nummer Taped in een akoestische versie is uitgekomen. Spannend?

Nou… omdat het een akoestische versie van een bestaand nummer is, ben ik iets meer relaxed. Bij een nieuwe track ben ik meer benieuwd wat iedereen ervan vindt.

Groeten uit Sziget (4): een flitsbezoek van Naaz

Je komt net aan. Heb je al énig idee hoe enorm Sziget is?

Nee, ik heb zelfs nog niets gezien. We kwamen aan en ik heb tot nu toe alleen maar interviews gedaan. En nu heb ik heel veel honger, misschien dat ik daarom niet meer wist wanneer ik in Vienna en Praag was, haha. Ik vind het superjammer, want we kunnen na het optreden niet blijven. Na de show rijden we gelijk terug naar Nederland, een rit van achttien uur.

Supersicke plek voor Tove Lo

Dus je kunt geen Martin Garrix kijken…

Nee, maar ik wilde vooral heel graag Tove Lo zien. Mijn agent is ook haar agent en die had een supersicke plek in de geluidstoren geregeld om Tove Lo te kunnen kijken. Maar ja, ik moest bedanken met ‘sorry, kan niet’.

En Budapest kun je ook niet op je gemakkie gaan zien.

Nee! Ik heb straks nog een interview over de stad. Wat ga ik zeggen? Het is mooi en de lucht is blauw ofzo denk ik.

Verrast het je dat veel buitenlandse pers je wil spreken? Voor ons een Hongaars tv-station, hierna een alternatieve Zwitserse radiozender en zo gaat het maar door.

Bizar. Overal waar ik kom zijn wel een paar mensen die me kennen. Dan denk ik ‘huh’? Ik speel voornamelijk shows in het buitenland. Veel spelen, misschien ligt het daaraan.

Groeten uit Sziget (4): een flitsbezoek van Naaz

Veel Nederlanders

Wat verwacht je vanavond als je op het podium staat?

Weet ik eigenlijk niet. Ik denk dat het leuk wordt, want ik heb gehoord dat het publiek heel open is. En er zullen vast veel Nederlanders komen kijken, hoop ik dan maar.

Boeit het je of er 3, 300 of 3000 mensen komen?

Nee, niet echt. Mijn band en ik zijn eigenlijk superverwend. We zijn regelmatig support-act en het publiek is dan altijd liefdevol. Van de week was het heel druk en dan bedoel ik in de zin van dat er in de zaal veel gepraat werd. Toen zei ik tegen de band: jongens, dat moet ons niet boeien. We zijn er en we mógen hier spelen. Daar gaat het om.

Groeten uit Sziget (4): een flitsbezoek van Naaz

De vorige keer, dit voorjaar, zei je in Metro dat je nog nooit als bezoekster op een festival was geweest. Heb je dat inmiddels ingehaald?

Ik moet bekennen dat ik de laatste tijd een beetje de fun heb ontdekt. Tot nu toe was ik alleen maar bezig met zingen en muziek maken. Een paar weken terug ging ik opeens dingen dóen. Ik was een beetje down, dus ik ging mensen ontmoeten en ben op twee festivals geweest. Kwaku en Milkshake in Amsterdam. Allebei maar een half uur, maar toch. Niet dat het hier in Hongarije niet leuk is, integendeel, maar nu krijg ik opeens zin om met vrienden naar Amsterdam te gaan en bordspellen te spelen, hahaha. 30 Seconds! Een show spelen blijft een van de allerleukste dingen hoor, maar het geeft ook veel stress. Gaat het goed? Klopt het geluid? Gaat er geen instrument kapot? En toen ik laatst op die festivals was, realiseerde ik me opeens: ik hoef niets doen. Ik ben even gewoon een mens. Wat leuk, wat fijn om een bezoeker te zijn.

Eigen dromen bepalen

Wat dacht de kleine Naaz vroeger in Gorinchem? Op een groot festival of een grote stage wil ik optreden?

Als kind had ik meer dat ik ging inplannen waarover ik wilde dromen. Dan dacht ik de hele dag vooral aan één ding, in de hoop dat ik er dan over zou dromen. Ik wilde vaak dromen dat ik op zou treden voor heel veel mensen. Festivals hoorden er in die dromen niet bij. Ik dacht nooit ‘ik kan niet wachten tot ik daar of daar speel’. Totdat het er zomaar van kwam. Ik kreeg een heel droog appje van het management. Zo van: ‘Hey, we gaan op Sziget spelen’. Ik moest eerst even opzoeken wat het was, want ik weet niet zoveel over festivals. Toen ik het googlede dacht ik wel ‘oooohhhhhh….. okay’.

Iets heel anders. Ben je al bekomen van de uitspraak van Duncan Laurence?

Oh ja, superlief. Ik was ook naar zo’n show gegaan en wilde het perfecte publiek zijn voor hem. Als hij vroeg om mee te zingen dan zong ik héél hard mee, omdat ik weet hoe dat is.

Maar dat vroeg ik niet.

Oh nee, inderdaad. Sorry. Maar ik heb het gevoel dat ik niet de goede persoon ben om Nederland te vertegenwoordigen.

Groeten uit Sziget (4): een flitsbezoek van Naaz

Naaz lacht de Metro-verslaggever uit. Of toe. Of nou ja, het was gezellig!

Eén leven per dag veranderen

Dat kan toch prima? Internationale uitstraling, goed verhaal…

Nou, dank je wel. Ik heb gewoon het idee dat ik niet zo goed bij het Songfestivalpubliek pas. Ik heb ooit aan een talentenjacht meegedaan (Holland’s Got Talent, red.), maar ik wil niet graag meer iets doen waarbij van muziek een wedstrijd wordt gemaakt. Als je ziet wat ik de komende tijd allemaal uitbreng, dan zul je merken dat ik dat niet doe voor de aantallen streams en views. Ik wil dingen maken die authentiek zijn in mijn wereld. Dingen waarop ik zelf verliefd ben en waar ik achter sta. Aanpassen aan wat anderen willen, nee dat past niet bij mij. Ik wil één leven per dag veranderen. Zoals bij mij gebeurd is door Tove Lo. Ik speelde in haar voorprogramma en ben naar haar kleedkamer gegaan. Ik stond helemaal wild te praten en te gebaren over hoe zij mijn leven heeft veranderd. Ik meende dat oprecht, zonder overdrijven. Ze reageerde met ‘okay, leuk, dank je wel’. Voor haar was het normaal, maar ze heeft wel mijn leven veranderd. Dat wil ik ook voor anderen realiseren. Ik kan niet de hele wereld veranderen, maar wel steeds één wereldje tegelijkertijd. Dát wil ik doen met mijn muziek.

Haat van oude mensen

Dat kan door het Songfestival met een eigen nummer ook.

Ja maar, ja maar. Weet je, als het ter sprake komt krijg ik ook zoveel haat van oude mensen op internet. Die roepen dan ‘wáárom moet die Naaz Mohammed voor ons land naar het Songfestival?’ (ze heet Mohammad en is geboren in Nederland, red.). Ik weet het niet hoor.

Buiten die internettreurwilgen om: elke Songfestivaldeelnemer krijgt eerst haat, Naaz. Het liedje van The Common Linnets was niks, Duncan Laurence was te onbekend dus was hij bij voorbaat niks. En daarna word je bij het minste of geringste succesje omarmd.

Echt waar?

Je kunt appen als je nieuws hebt hè!

Haha, ja, dat komt dan goed.

‘Ik viel bijna flauw’

Drie uur later staan er veel mensen bij het optreden van Naaz. Ze dansen en ze zingen mee en de Rotterdamse dartelt met een grote glimlach over het podium. Volgens afspraak stuurt ze na een nachtje in de blauwe bus een bericht hoe ze Sziget heeft ervaren: „Ik vond het optreden echt magisch! Ik had niet zoveel publiek verwacht en dan ook nog eens een fijn, dansend publiek. Het was wel zo heet dat ik tegen het einde van de show het gevoel had dat ik flauw zou vallen. Gelukkig kenden veel mensen in het publiek mijn teksten en liet ik hen maar zingen. Zo kon ik even terug op aarde komen, hahaha. Het is nu the morning after en ik voel me heel gelukkig.”


Zeventienjarige Sophia wint The Voice Of Holland

Zeventienjarige Sophia wint The Voice Of Holland

Zeventienjarige Sophia wint The Voice Of Holland/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De tiende editie van The Voice Of Holland is vrijdagavond gewonnen door Sophia Kruithof. In de finale rekende ze uiteindelijk af met Stef Classens.

De finale bestond traditioneel uit meerdere fases. Eerst zongen de kandidaten een cover en een duet met een andere artiest. Daarna werden Daphne en Emma geëlimineerd in de eerste stemronde.

Zelfgeschreven nummers


Wie wordt de tiende Voice of Holland?

Wie wordt de tiende Voice of Holland?

De coaches, vlnr: Waylon, Lil Kleine, Anouk en Ali B. / Foto's: William Rutten

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Emma, Sophia, Daphne of Stef. Een van deze vier namen schalt vrijdagavond door de buis als jubileum-Voice of Holland.

Seizoen tien van The voice of Holland beleeft vrijdagavond voor anderhalf tot twee miljoen kijkers op RTL 4 z’n ontknoping. Rond de klok van half elf roept het presentatieduo Chantal Janzen en Martijn Krabbé de naam van de tiende Voice: Emma, Sophia, Daphne of Stef. De winnaar gaat naar huis met een auto, een platencontract en 50.000 euro. Metro schoof woensdagavond bij de vier finalisten aan. Ze leven al weken in een Voice-bubbel, maar oogden relaxt. Dat ze daarna ook nog aan de talkshowtafel van Eva Jinek werden verwacht, vonden de zangtalenten ‘niet spannend, maar vooral heel erg leuk’.

Wie wordt de tiende Voice of Holland?

Daphne van Ditshuizen (20).


Davina zingt het Wilhelmus bij de Formule 1

Davina zingt het Wilhelmus bij de Formule 1

Davina Michelle. / Levin den Boer | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

27 FEB 2020

Davina Michelle zingt op 3 mei kort voor de start van de Formule 1 op het circuit in Zandvoort, het Nederlandse volkslied. Ook vertolkt zij de officiële Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix-song.

In de ochtendshow van Frank Dane op Radio 538 liet Michelle donderdag de luisteraars voor het eerst kennismaken met het nummer. De titel: Beat Me. Vrijdagavond is de eerste tv-uitvoering te zien van de Grand Prix-song, tijdens de finale van The Voice of Holland.

Twee dagen Davina


Sandra van Nieuwland: terug van nooit weggeweest

Sandra van Nieuwland: terug van nooit weggeweest

Sandra van Nieuwland: Bezig ben ik in ieder geval altijd. | Foto: Satellite June

Foto van 'Erik Jonk'

27 FEB 2020

Sandra van Nieuwland komt vrijdag met een bijzondere single en ze maakt een clubtour. Ze is niet terug, ze is er juist nog altijd.

„Ik ben gelukkig, ik ben happy. Tijdens een schrijfperiode ben je veel op jezelf, dus ik vind het leuk mijn nieuwe single te laten horen, op tournee te gaan en weer wat meer de buitenwereld op te zoeken. Lekker promoten, lekker spelen.”

In een Haarlemse horecazaak zit een tevreden Sandra van Nieuwland achter een verse muntthee. Ze is 43 nu en de gekte rond haar deelname aan de derde The Voice of Holland ligt acht jaar achter ons (‘lang geleden hè?’). Haar teamgenote bij Trijntje Oosterhuis, Leona Philippo, won. Van Nieuwland ging echter met de ene na de andere hit aan de haal. Op een gegeven moment stond ze op 1, 2 én 3 in de hitlijsten en met vijf singles tegelijk in de Top 40 staan, dat lukte geen enkele andere artiest in de muziekgeschiedenis.


Nienke Plas bezingt haar liefdesleven


Nienke Plas bezingt haar liefdesleven


Nienke Plas.

Foto van 'Pierre Oitmann'

27 FEB 2020

Nienke Plas brengt morgen het eerste nummer uit van haar EP Lucky Number 7, waarop ze zeven amoureuze verhoudingen uit haar 33-jarige leven bezingt. „Sommigen zijn letterlijk een passant geweest”, lacht ze.

De laatste vier jaar was het moeilijk om Nienke Plas te ontlopen, tenzij je geen tv- of internetaansluiting hebt. Sinds ze in 2016 met Shitty Diaries en Hahalogs startte op haar YouTube-kanaal vergaarde ze bijna driehonderdduizend abonnees, ze had een rol in twee speelfilms en was te zien in diverse RTL-programma’s, waaronder Expeditie Robinson, The Masked Singer en De TV Kantine, waarin ze Glennis Grace persifleerde.

Vorig jaar won ze nog twee Televisier-Sterren voor haar verdiensten. Twee jaar geleden startte ze haar zangcarrière met de single Vrijdag en die krijgt nu een vervolg met Lucky Number 7, waarvan Andere Lobi het eerste nummer is dat verschijnt. We spreken de populaire mediavrouw terwijl ze haar boodschappen aan het doen is. „Ik loop nu de Dirk binnen. Voor het geval dat je denkt: ‘Wat is ze aan het doen?’”


Zangeres Duffy: Ben verkracht, gedrogeerd en gevangen gezet

Zangeres Duffy: Ben verkracht, gedrogeerd en gevangen gezet

Duffy scoorde een nummer 1-hit en een gouden carrière leek er in het verschiet te liggen. /ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

26 FEB 2020

Velen van ons hebben in 2008 waarschijnlijk wel ergens staan dansen op het zeer aanstekelijke Mercy van Duffy. De zangeres scoorde zelfs een nummer 1-hit en een gouden carrière leek er in het verschiet te liggen. Totdat ze zonder enige aankondiging een paar jaar later uit de muziekbusiness verdween.

Bijna negen jaar naar haar onverwachte exit geeft de Britse tekst en uitleg in een lange post op social media. „De waarheid is, en vertrouw me als ik dit zeg, dat ik nu veilig ben. Maar ik ben verkracht en gedrogeerd en een aantal dagen gevangen gehouden."

De zon voelen


Dio doet het niet voor de streams

Dio doet het niet voor de streams

Na een radiostilte van vijf jaar brengt rapper Dio vandaag de single Luchtkastelen uit.

Foto van 'Pierre Oitmann'

21 FEB 2020

Na een radiostilte van vijf jaar brengt rapper Dio vandaag de single Luchtkastelen uit. „Het is een helse route geweest, maar ik geloof dat het het allemaal waard gaat zijn."

Het is ruim tien jaar geleden dat de als Diorno Braaf geboren hiphopartiest grote hits scoorde met Tijdmachine, Aye en Baby. In 2015 verscheen zijn laatste album De Man bij hiphoplabel TopNotch, hetzelfde jaar dat deze platenfirma een nieuwe lichting rappers lanceerde door middel van het New Wave-project, waaronder Lil’ Kleine, Ronnie Flex en Frenna. In de tussentijd is er veel veranderd en domineert Nederlandstalige hiphop de albumlijsten. Samen met singer-songwriter Gerson Main werkte Dio aan een nieuw album, dat dit voorjaar moet verschijnen. De eerste single is het titelnummer Luchtkastelen. „Ik zal de laatste zijn die zegt dat vroeger alles beter was, maar ik ga graag terug naar de tijd waar er meer authenticiteit in het Nederlandse muzieklandschap was”, zegt Dio over de nu populaire rapnummers.

Dio’s nieuwe album verschijnt bij Sony Music, nadat hij en TopNotch ruim een jaar geleden uit elkaar waren gegaan. „Die relatie was opgebrand. Dat heeft mede ook te maken met alle veranderingen die de afgelopen vijf jaar hebben plaatsgevonden in de infrastructuur van TopNotch.” Kort gezegd, de prioriteiten kwamen ergens anders te liggen. Dat terwijl hij in 2018 nog op het punt stond om een album uit te brengen bij TopNotch. „Is deze muziek urgent genoeg?”, vroeg hij zich af. „Is het echt anders? Is er enige noodzaak om dit uit te brengen? Ik ben er op het laatste moment achtergekomen dat dit niet zo was. Ik heb het album teruggetrokken en mezelf kritisch gevraagd of ik nog muziek moet maken als ik niet meer het verschil kan maken, niet meer kan blijven innoveren en mezelf blijven inspireren.”


The Weeknd kondigt show in Amsterdamse Ziggo Dome aan

The Weeknd kondigt show in Amsterdamse Ziggo Dome aan

/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 FEB 2020

Goed nieuws voor fans van The Weeknd: de zanger keert dit jaar terug in Nederland. Op 27 oktober geeft hij een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome, zo heeft organisator MOJO bekendgemaakt.

Het optreden maakt deel uit van de donderdag aangekondigde wereldtournee van The Weeknd.

Europa


Rechten Spraakwater moeten leven redden

Extince in 2018. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

20 FEB 2020

De „machtige, krachtige, docterandus P-achtige rhymes, die je bij blijven tot je tachtigste verjaardag" moeten voor geld gaan zorgen. 

Rapper Extince (53) wil namelijke de masterrechten van zijn hit Spraakwater verkopen. Hij heeft 'heel veel' geld nodig voor een goed doel. „Het gaat om een mensenleven en er is met betrekking tot een operatie haast bij geboden!", schrijft hij op Instagram.

Baanbrekend nummer


Volop ideeën voor Ladies Of Soul.

Volop ideeën voor Ladies Of Soul

Volop ideeën voor Ladies Of Soul. Foto: Mike van den Toorn.

Foto van 'Pierre Oitmann'

17 FEB 2020

Eind dit jaar keren de Ladies Of Soul terug naar de Ziggo Dome. De Amsterdamse concertzaal wordt op 20 november opnieuw het centrum van de soul. „Het moet elke keer een uitdaging blijven”, zegt Glennis Grace.  

Een voor een druppelen zangeressen Edsilia Rombley, Glennis Grace, Berget Lewis en saxofoniste Candy Dulfer binnen in de kleedkamer van de Plantage in Amsterdam, waar ze te gast zijn bij de opnames van de talkshow van Eva Jinek. De presentatrice zelf zegt ook nog even gedag terwijl de Ladies enthousiast vertellen over de zevende editie van hun gezamenlijke soulshow.

Normaal gesproken worden de voorstellingen van Ladies Of Soul altijd in februari gehouden, maar vanwege beschikbaarheid van de zaal en de drukke agenda’s van de dames zelf is besloten het concert dit jaar voor het eerst in november te houden. Negen maanden voorafgaand aan de show hebben de dames alleen nog een lijst met liedjes en heel veel ideeën. „Je hebt een blueprint met een aantal dingen die ieder jaar terugkomen”, aldus Berget. „Nu hebben we de tijd om andere mooie dingen te bedenken.”


De overgebleven stemmen in de 10e Voice (2)

De overgebleven stemmen in de 10e Voice (2)

Presentatieduo Chantal Janzen en Martijn Krabbé. | Foto's: William Rutten

Foto van 'Erik Jonk'

14 FEB 2020

Waar de band Navarone vorig jaar nog de The finale van The voice of Holland haalde, zijn er in het jubileumseizoen alleen nog solostemmen over.

De tiende ‘Voice’ heeft vrijdagavond weer zes kandidaten in actie die kans maken om crooner Dennis van Aarssen op te volgen. Metro sprak aan de vooravond van de eerste van vier liveshows met de zes ‘voices’ 2020 die vrijdag 14 februari in actie komen, de talenten van de coaches Ali B en Waylon.

Hoe gaat het nu verder?


Hoe muziek verliefdheid beïnvloedt

Hoe muziek verliefdheid beïnvloedt

Hoe muziek verliefdheid beïnvloedt / Unsplash

Foto van 'Pierre Oitmann'

14 FEB 2020

Liefde is de grote katalysator achter veel muziek die we horen, maar andersom heeft muziek ook zijn weerslag op onze gevoelens van verliefd zijn. „Onze beleving van muziek speelt zich diep in onze hersenen af”, zegt professor dr. Erik Scherder.

Verliefdheid is het mooiste gevoel dat er is. Al helemaal wanneer het wederzijds is. Je voelt het in je hele lijf, je hebt bakken met energie, je denkt de hele dag alleen maar aan die ene persoon en je kunt de hele wereld aan. Door allerlei processen in ons brein voelen we ons gelukkiger wanneer we verliefd zijn en we durven daardoor meer, aldus hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder van de Vrije Universiteit Amsterdam. „Als je verliefd bent, ben je minder angstig, want je hebt dan iemand gevonden met wie je samen bent, zodat je niet meer alleen hoeft te zijn. Eenzaamheid is een angst die ieder mens heeft.” Maar hoe komt het dat je ineens geraakt kan worden wanneer je een bepaald liedje voorbij hoort komen als je verliefd bent? „Muziek komt in je hersenen op heel veel plekken”, vertelt neurologisch muziektherapeut Inke Krudde. „Muziek doet iets met je aandacht en concentratie. Motivatie wordt ook door muziek aangestuurd. Er zijn zoveel facetten in je hersenen waarop muziek invloed heeft.”

Muziek en verliefdheid hebben een soortgelijke invloed op onze gemoedstoestand, licht Scherder toe. „Als je verliefd wordt, ontstaat er een verwachtingpatroon, waarbij er heel veel dopamine wordt aangemaakt, dus het beloningssysteem in de hersenen wordt dan geactiveerd. Wanneer die verwachting uitkomt, krijg je dat heerlijke gevoel van verliefdheid. Hetzelfde gebeurt bij muziek. Of je een muziekstuk nu goed kent of juist niet, maar in composities wordt een bepaalde verwachting ingelost wanneer een melodie een bepaald punt bereikt. Daarom luisteren we zo graag naar muziek.” Ondanks dat verliefdheid in onze hersenen ontstaat, is het verlangen naar iets of iemand (‘wanting’) totaal niet rationeel. „You can never be wise and be in love at the same time”, zoals Bob Dylan ooit opmerkte. „Je wil opeens iets en het kan je niet schelen hoe, terwijl je dat normaal gesproken wel iets zou kunnen schelen”, stelt Scherder. „Het beloningssysteem overheerst dan je verstand. Om die reden kopen mensen nieuwe schoenen, ondanks dat ze thuis al twintig paar hebben staan.”


The 1975 wil alleen nog op festivals met genoeg vrouwen spelen

Matt Healy: 'Het gaat om actie ondernemen.' /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 FEB 2020

Matt Healy, zanger van de Britse band The 1975, laat weten alleen nog op festivals te spelen die evenveel mannen als vrouwen op de line-up hebben staan.

De beslissing komt volgens The Guardian na de ophef rond de line-up van het Reading and Leeds festival, waar maar 20 van de 91 aangekondigde artiesten vrouw waren.

'Echte bondgenoten'


Topjaar gaat door: Floor Jansen op Pinkpop

Topjaar gaat door: Floor Jansen op Pinkpop

Floor Jansen. | Foto: ANP / Marcel Krijgsman

Foto van 'Erik Jonk'

11 FEB 2020

Het succesverhaal voor Floor Jansen gaat maar door: nu is zij weer geboekt voor het komende Pinkpopfestival. Ook voormalig One Direction-lid Liam Payne komt in juni naar Landgraaf, maakte de organisatie dinsdag bekend.

Floor Jansen is al jaren zangeres van de Finse metalband Nightwish. Wereldberoemd bij een grote schare fans, maar de 38-jarige zangeres sprong bij het gros van het Nederlandse publiek vooral in het oog (en oor) door het tv-programma De Beste Zangers. Sinds zij daar onder meer furore maakte met een duet met musicalzanger Henk Poort (The Phanton of the Opera) is het succesverhaal niet meer te stoppen.


Kris Kross Amsterdam heeft Nederland nog niet uitgespeeld 

Kris Kross Amsterdam heeft Nederland nog niet uitgespeeld 

Kris Kross Amsterdam heeft Nederland nog niet uitgespeeld  / Alaia Fonk

Foto van 'Pierre Oitmann'

10 FEB 2020

Voor hun verse single Loop Niet Weg heeft het dj-trio Kris Kross Amsterdam popzangeres Emma Heesters en volkszanger Tino Martin weten te strikken. „Die werelden kunnen makkelijk bij elkaar”, meent Martin.
 
Kris Kross Amsterdam, bestaande uit de broers Jordy en Sander Huisman en hun vriend Yuki Kempees, wist eerder al uiteenlopende vocalisten samen te brengen op hun hits. Zo waren Maan, Tabitha en Bizzey te horen op de nummer 1-hit Hij Is Van Mij en later koppelden ze Tabitha aan Kraantje Pappie voor de opvolger Moment, een remake van Een Moment Zonder Jou van Nasty uit 1996.

'Het werkt'

Op hun nieuwe track Loop Niet Weg gaan Emma Heesters en Tino Martin met elkaar in duet. We spraken de vijf artiesten gezamenlijk op de dag voor de release. „Van huis uit maak ik volksmuziek, maar met mijn vorige hit Zij Weet Het ben ik iets meer de breedte ingegaan qua sound”, vertelt Martin. „Dat beviel zo goed dat we het met z’n allen nog eens dunnetjes overdoen.” Het is een opvallende trend dat volkszangers ineens samenwerken met dj’s en rappers, zoals Frans Bauer nu met Donnie. „Ik denk dat het duidelijk is dat het goed werkt, dus dat ga je steeds vaker zien.” 
 
Voor Heesters is het haar tweede single. Ze heeft bijna twee miljoen abonnees op haar YouTube-kanaal en dankzij het tv-programma Beste Zangers scoorde ze haar eerste hit met Pa Olvidarte, een duet met Rolf Sanchez. „Toen ik Loop Niet Weg hoorde, dacht ik: ‘Daar wil ik aan meewerken!’”, zegt de zangeres enthousiast. Ze bekent dat ze Tino Martin pas kent sinds zijn deelname aan Beste Zangers in 2018. „Ik ben helemaal niet in Nederlandstalige muziek thuis, behalve Marco Borsato. Toen ik die afleveringen van Beste Zangers zag, vond ik Tino een bizar goede zanger.” Loop Niet Weg is een volledig nieuw nummer van Kris Kross Amsterdam, nadat het trio eerder enkele R&B-klassiekers bewerkte. Dat is goed voor de afwisseling, vindt Sander Huisman. „Dit is nu een original, dus hierna kunnen we weer wat makkelijker een gerecyclede plaat doen.”


De overgebleven stemmen in de 10e Voice (1)

De overgebleven stemmen in de 10e Voice (1)

De coaches met vlnr Lil Kleine, Ali B, Anouk en Waylon. | Foto’s: William Rutten

Foto van 'Erik Jonk'

7 FEB 2020

Waar de band Navarone vorig jaar nog de The finale van The voice of Holland haalde, zijn er in het jubileumseizoen alleen nog solostemmen over.

De tiende ‘Voice’ heeft vrijdagavond nog twaalf kandidaten die kans maken om crooner Dennis van Aarssen op te volgen. Metro sprak aan de vooravond van de eerste van vier liveshows met de zes ‘voices’ 2020 die vrijdag 7 februari in actie komen, de talenten van de coaches Anouk en Lil Kleine. Op vrijdag 14 februari lees je hier deel 2.

Hoe gaat het nu verder?


Frenna wil over de top met eigen festival

Frenna wil over de top met eigen festival

Frenna wil over de top met eigen festival.

Foto van 'Pierre Oitmann'

7 FEB 2020

Voor de tweede keer gaat rapper Frenna zijn eigen festival organiseren. De tweede editie vindt plaats in zijn thuisstad Den Haag en wordt nog grootser. „We moeten sowieso verdubbelen”, glundert Frenna.

Vorig jaar deed Frenna iets wat geen enkele Nederlandse rapper klaargespeeld heeft: zijn eigen festival uit de grond stampen. Hij doopte het festival 777 Fest, vernoemd naar zijn platenlabel. Het idee ontstond nadat evenementenorganisator Zakaria Elkhanza de hiphopster had geboekt voor een indoorfestival in Eindhoven. We spreken beide heren in het Conservatorium Hotel in Amsterdam. „Ik zei tegen Frenna: ‘Mijn eerstvolgende festival is op een grappige datum; 7 juli. Zeven-zeven. Wat als we daar een 777-festival van maken?’” De rapper, die eigenlijk Francis Edusei heet, reageerde onmiddellijk enthousiast op het voorstel van Elkhanza. „Toen hij zei ‘zeven-zeven’, wist ik: ‘Dit is het.’ We hebben binnen acht weken toen het festival neergezet.”

Frenna wil over de top met eigen festival

Frenna.


Eefje de Visser wil niet op herhaling

Eefje de Visser wil niet op herhaling

Eefje de Visser tijdens Noorderslag. / Lonneke van der Palen

Foto van 'Pierre Oitmann'

5 FEB 2020

Het regent lovende recensies voor Eefje de Visser. Zowel haar album als haar liveshows worden bejubeld. Ze denkt dat haar nieuwe visuele aanpak daarbij helpt. „Ik ben veel bewuster van wat ik nu wil uitstralen.”

Eefje de Visser kwam afgelopen week op de derde plek binnen van de Album Top 100 met haar vierde album Bitterzoet, net achter Eminem en Billie Eilish. Een knappe prestatie, zeker als je bedenkt dat de Zuid-Hollandse singer-songwriter anders dan de overige artiesten in de hoogste regionen van deze lijst helemaal geen hitsingle heeft.

Nu deden haar voorgaande platen De Koek, Het Is en Nachtlicht het ook al uitstekend zonder noemenswaardige airplay op de radio, maar dankzij een verse platendeal met Sony Music lijkt De Visser zichtbaarder dan ooit. „Ik heb het gevoel dat het voorheen bij een kleinere niche van muziekliefhebbers bleef, maar het is leuk dat het nu ook mensen bereikt die het nog niet kenden of die geen muziekblogs volgen. Ik wil graag maken wat ik wil maken en hoop daar zoveel mogelijk mensen mee te raken. Ik ben blij dat het zo goed wordt opgepikt.”


The Chemical Brothers en Die Antwoord op Lowlands

De Zuid-Afrikaanse rapgroep Die Antwoord met Ninja en ¥o-Landi Vi$$er was in 2019 op Pinkpop. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

4 FEB 2020

De eerste 55 namen voor de 28e editie van Lowlands zijn bekendgemaakt. The Chemical Brothers, Lewis Capaldi, Die Antwoord en London Grammar staan in het programmaboekje. 

Verder komen onder meer Liam Gallagher, Stormzy, Bring Me The Horizon en Michael Kiwanuka optreden. Hardrockband Hollywood Vampires komt ook, met rocklegende Alice Cooper, Johnny Depp en Joe Perry (Aerosmith).

Hollands glorie