Music City

Davina: Zou P!nk weten wat ze teweegbracht?

Davina: Zou P!nk weten wat ze teweegbracht?

Davina tijdens de Top 40 Launch Party. / Robin van Lonkhuijsen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

11 AUG 2019

Een nieuwe single Better Now (vrijdag uitgekomen, de videoclip volgt maandag), een groot optreden op Dutch Valley als ‘tussendoortje’ en dan op dezelfde dag haar langverwachte voorprogramma. Davina Michelle staat zondag in het voorprogramma van wereldster P!nk. De Rotterdamse (23) mag een half uurtje aantreden op het Malieveld in Den Haag.

‘Beter dan ik ooit zal klinken’

Voor Davina Michelle is optreden met (of beter gezegd voor) P!nk meer dan bijzonder. De Amerikaanse, die dit jaar eerder de Johan Cruijff Arena vulde met haar Beautiful Trauma Tour, heeft tenslotte een band met de Nederlandse blondine van superhit Duurt Te Lang. Lang probeerde Davina aan de weg te timmeren met covers, die zij via YouTube met de wereld deelde. Toen zij P!nks What About Us zong en de wereldster zelf reageerde, ging het los. „Holy shit, who is this?”, vroeg P!nk zich af toen zij de beelden van Davina Michelle bekeek. „Dit is beter dan ik ooit zal klinken.” De rest is geschiedenis. Metro belde Davina anderhalve week voor de zo belangrijke zondag 11 augustus. Zal zij P!nk ontmoeten?

Er gebeurt nogal wat met Davina

Metro sprak haar eerder dit voorjaar, toen Skyward nog een hit moest worden. Toen zij nog vijf keer in De Kuip moest spelen – toen nog geheim – met Marco Borsato en Armin van Buuren. Toen de single Hoe Het Danst van ditzelfde drietal nog nummer 1 moest worden. En toen zij nog een succesvol concert op Pinkpop moest geven en daar ook nog zou staan met alweer Borsato en Van Buuren.

Davina: Zou P!nk weten wat ze teweegbracht?

Foto: Olaf Kraak / ANP

Ons vorige gesprek ging over dat er zoveel rond jou gebeurt en is gebeurd. Dat is bepaald nog niet opgehouden hè?

Ja, tot nu toe mag ik niet klagen en gaat het in stijgende lijn. We kunnen het nog aan en vinden het allemaal leuk. Dat laatste is natuurlijk het belangrijkste. Ik hoop dat ik het zo kan blijven volhouden, om eens een keurig correct antwoord te geven.

Better Now was er op 9 augustus, de videoclip om maandag 12 augustus. De schijnen we te móeten zien. Tipje van de sluier?

Dat mag ja! Het gaat over een stel waarbij de genegenheid een beetje verdwenen is. Eén van de twee is het zat en die peert ‘m.

Op zoek naar diepgang

Maar het gaat Better Now?

Nee, dat is waar de videoclip vooral over gaat. De single gaat over de vleeskeuring waar je als vrouw continu in zit. Terwijl er meer is dan dat. Als ik naar mezelf kijk dan ben ik bijvoorbeeld veel meer op zoek naar diepgang. (stilte) Mijn vriend kijkt me nu heel raar aan, hahahahaha.

Dit schrijven we op hè, mevrouw Michelle.

Haha, I know. Ik bedoel gewoon dat er meer is dan een vleeskeuring, uiterlijk en materialisme.

Stoort dat je?

Soms als ik op social media kijk en iemand met een enorme reet zie die ik zelf niet heb, die dan ook nog eens honderdduizend likes heeft, dan denk ik: jongens, moet je dit nu echt doen om leuk gevonden te worden? Aan de andere kant heb ik ook weer iets van laat iedereen lekker doen waar ie zin in heeft. Wat dat betreft stoort het me niet echt. Ik ben wel bang dat jonge meiden en vrouwen het gevoel hebben dat ze aan zo’n meid met honderdduizend likes moeten tippen. Dat ze anders niet sexy en mooi zijn. Ik vind dat je je niet zo moet laten beïnvloeden en daar gaat Better Now dus over.

Toen Skyward nog moest uitkomen zat je vol spanning. Hoe is dat nu?

Ik vind het nog steeds spannend, maar heb er veel meer zin in dan toen. Skyward verschilde zóveel van Duurt Te Lang. Better Now en Skyward liggen dichter bij elkaar, zijn echt van mij. Ik heb er gewoon superveel zin in! Wakker lig ik er in elk geval niet van.

Even wachten op een album

Zit er later dit jaar ook een eerste album in het vat?

Dit jaar niet, maar we gaan wel naar een album toe werken. We proberen volgend jaar voor de zomer te halen. Het ontbreekt ons nu aan tijd om een perfect album met elf nummers te maken. Ik wil het niet gaan afraffelen.

Ik vroeg het ook alleen maar omdat we niet kunnen wáchten…

Jajajajaja, tuuuurlijk.

Davina: Zou P!nk weten wat ze teweegbracht?

Davina met Marco Borsato als gasten van Armin van Buuren op Pinkpop. / Marcel van Hoorn | ANP

Volgend weekend staat er nog iets te gebeuren (Metro sprak Davina Michelle op vrijdag 2 augustus).

Oh God, even mijn agenda erbij pakken. Oh P!nk, damn!

Ik moet mijn agenda er even bij pakken…

Hahaha, ja sorry. Zo is mijn leven op dit moment. Ik ben ook net terug van vakantie, dus ik zit misschien nog een beetje in mijn Italiaanse siësta-gevoel. Ja, volgende week P!nk, man. Ik vind het heel spannend en speel die dag ook nog op Dutch Valley, het wordt een superdrukke dag.

Gewoon allebei

Je dacht: ik speel met P!nk en doe Dutch Valley er nog even bij?

Dutch Valley stond al gepland en toen kwam de aanvraag of ik in het voorprogramma van P!nk wilde spelen. Nou, dan ga ik het gewoon allebei doen. Ik kan Dutch Valley toch niet zomaar afbellen? Ook daar is het supervet. En het past qua tijd (Davina opent Main Stage zondag om 14.25 uur, red.).

En dan in de auto richting P!nk. Hoe lang treed je op het Malieveld op?

Ik dacht een half uurtje, zoiets. Even lekker knallen en de mensen opwarmen.

Davina: Zou P!nk weten wat ze teweegbracht?

Davina Michelle uit haar dak op Pinkpop 2019. / Paul Bergen | ANP

Respect voor P!nk

Mag je What About Us dan ook doen eigenlijk?

Ik ga dat gewoon niet doen, uit respect. Natuurlijk gaat ze hem zelf ook doen. Als snap ik je vraag, ik vind dat niet zo netjes tegenover haar. Al zou ik het willen: het weet helemaal niet of ik P!nk kan spreken of zien. Over dat laatste: eerst zien, dan geloven. We zien het wel.

Oh wee als je nu al weet dat jullie What About Us samen gaan doen en je het niet mag zeggen.

Haha, nee nee nee. Ik weet nog niks!

Als je P!nk mag ontmoeten, wat zou je haar willen vragen?

Ik denk dat ik ga vragen of zij weet wat ze voor mij gedaan heeft. Het programma waarin P!nk op mij reageerde, was voor haar waarschijnlijk gewoon een klus. Ik zou willen weten of zij weet hoe een paar kleine uitspraken van haar effect hebben gehad op mijn hele leven. Ik was toen niks. Op haar niveau ben ik nog steeds niks, maar voor mij is het toch heel groot geweest. Ik vraag me af of zij zich realiseert hoeveel invloed zij heeft gehad op één persoon. Ik zou haar dat in ieder geval graag laten weten en haar mijn respect betuigen.

Zou ze op dit moment weten dat jij in het voorprogramma zit?

Hm, ik denk het toch wel. Aan de andere kant gaat zij heel de wereld over, van hot naar her, elke dag. Dat doet ze al jaren en heeft ook nog een gezin. Dus tja, heb je dan nog oog voor zo’n voorprogramma? Ik weet het niet. Daarom vraag ik me dus af of ze weet wat zij voor mij betekent.

Wijn en chocola

Waarschijnlijk vindt ze het alleen maar leuk als je het haar vertelt.

Ik hoop het, ik hoop het. Ik neem een fles wijn mee en een doos chocola en dan gaan we het er eens goed over hebben, haha.

Ga je P!nks show ook kijken, of heb je die misschien al gezien in de Johan Cruijff ArenA?

Ik heb haar show nog niet gezien en ga dat zeker doen. Ik weet nog niet hoe, ik kan niet zomaar in het publiek gaan staan. Alhoewel? Waarom ook eigenlijk niet? Kijken ga ik sowieso.

Davina: Zou P!nk weten wat ze teweegbracht?

Davina Michelle: Lekker knallen en de mensen opwarmen. / Paul Bergen | ANP

Is het zondag opnieuw een meest bijzonder optreden voor jou, of zijn ze je eigenlijk allemaal even lief?

Het is een korte show met liedjes die ik al honderdduizend keer gedaan heb. Wat dat betreft is het een normale gig, weet je wel? Maar de emotie achter het optreden is groot, dit is waarmee het voor mij allemaal begonnen is. Gek genoeg voelt het als thuiskomen. En ook als een afsluiting. Dat ik twee jaar nadat er iets met P!nk gebeurde, ik voor zo’n groot publiek van haar mag staan. Dit optreden maakt het voor mij daarom emotioneel zwaarbeladen.

Dat zal het publiek ook begrijpen en voelen. Iedereen weet wat er ooit is gebeurd.

Ik denk dat er ook veel mensen zijn die dat van What About Us helemaal niet weten en me alleen kennen van Duurt Te Lang. Weten ze dat wel, dan zullen zij het inderdaad ook voelen ja. Ik hoop dat we daar zondag met z’n allen één zijn. Ik ben blij dat ik dat voorprogramma mag doen en ik hoop dat het publiek ook blij is dat ik er voor hen mag staan.


Rob Dekay.

Wie Is De Mol? was bucketlistdingetje voor Rob DekayRob Dekay. / Foto: Rens Dekker

Foto van 'Pierre Oitmann'

5 DEC 2019

Singer-songwriter Rob Dekay maakt in januari zijn opwachting in het nieuwe seizoen van Wie is De Mol?. Op vragen over zijn deelname kan hij niet ingaan. „Je kan het proberen, ik ben goed afgericht."

Zaterdag 11 januari start NPO 1 met alweer het twintigste seizoen van de kijkcijferhit Wie Is De Mol?, dat zich dit jaar in de Chinese provincie Henan afspeelt. Naast oud-voetballer Nathan Rutjes, presentatrices Anita Witzier, Miljuschka Witzenhausen en Leonie ter Braak, actrices Tina de Bruin en Jaike Belfor, cabaretier Johan Goossens, modeontwerper Claes Iversen en acteur Buddy Vedder doet ook zanger Rob Dekay uit Deventer mee.

Bucketlist


Dabben.

Muziektrends uit de jaren ’10: Dansrages

Dabben. / Unsplash

Foto van 'Pierre Oitmann'

5 DEC 2019

It’s the end of a decade. Een mooi moment om terug te blikken op de muziektrends van de afgelopen tien jaar. In deel 1 van deze driedelige serie belichten we de dansrages uit de jaren ’10.

Er werd wat afgedanst in het afgelopen decennium. Dankzij memes en filmpjes op de verschillende socialmediaplatformen was de wereld in de ban van twerken, dabben en een eigenaardig Koreaans paardendansje. „Soms is het bijna niet te volgen, omdat het zo snel gaat”, aldus choreograaf en dansleraar Roy Jonathans. De voormalig professionele danser, die via zijn bedrijf Dutch Dance Artistry werkte voor merken als Hugo Boss, L’Oréal, Nike en RTL, bespreekt de meest opvallende hypes.

2010: The Dougie & Fistpump


‘Zonder vrijwilligers geen Songfestival’

‘Zonder vrijwilligers geen Songfestival’

De eerste vrijwilligers in een maandag onthulde ‘tegel’. Dit moet dé selfie-locatie van het Songfestival worden. /Robin Utrecht | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

3 DEC 2019

Het gemopper rond Songfestivalvrijwilligers is achter de rug. Vanaf nu is de werving.

Het zoeken naar 650 vrijwilligers voor het Eurovisie Songfestival in Rotterdam is maandag begonnen. Tussen 1 en 17 mei (de finale in Ahoy is op zaterdag 16 mei) zijn deze vrijwilligers de gastvrouwen en -heren van de stad en van Rotterdam Ahoy.

Op het moment dat het zoeken naar vrijwilligers bekendgemaakt werd, was het online gemopper niet van de lucht. Mensen – die op dat moment blijkbaar zelf geen vrijwilligerswerk aan het verrichten waren – waren verbolgen over het feit dat belangstellenden ruim twee weken beschikbaar moeten zijn en dat er geen onkosten- en reiskosten worden betaald. Nu de online storm is gaan liggen, blijkt het eerste punt niet waar. Vrijwilligers wordt gevraagd zich in te schrijven voor vijf dagdelen (shifts). De organisatie heeft zich het reiskostenverhaal ter harte genomen. „Wij doen ons uiterste best om vervoer met het OV voor onze vrijwilligers mogelijk te maken”, kon Yvonne Tamminga in Ahoy maandag melden.


Pearl Jam: geen Nederlands festival, wel Ziggo Dome

Pearl Jam: geen Nederlands festival, wel Ziggo Dome

Pearl Jams frontman Eddie Vedder. / Jose Sena Goulao | EPA

Foto van 'Erik Jonk'

2 DEC 2019

Pearl Jam-fans moeten op reis de komende zomer, als zij hun helden op een festival willen zien. De rockband komt naar Europa en sluit een korte tournee af in de Ziggo Dome in Amsterdam. 

Rock Werchter, het onder Nederlanders populaire festival in de buurt van Brussel, kondigde Pearl Jam maandag voor de komende editie wél aan. Eddie Vedder en collega's spelen op donderdag 2 juli, de eerste festivaldag in Werchter (voorverkoop start vrijdagochtend). Dit jaar trok Rock Werchter vier dagen lang 80.000 toeschouwers.

De laatste keer dat Pearl Jam in de Nederlandse buitenlucht te zien was, was Pinkpop 2018. Pinkpopbaas hoopte dit jaar op een terugkeer, maar dat was tevergeefs. Pearl Jam tekende wel voor de Ziggo Dome, de concertzaal in de hoofdstad waarmee de band goed bekend is.


De Top 2000-stembus gaat weer open

De Top 2000-stembus gaat weer open

De Top 2000-stembus gaat weer open / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 DEC 2019

NPO Radio 2 opent zondagmiddag de stembus voor de 21ste editie van de Top 2000. Het startsein voor de stemweek wordt in Woerden gegeven door dj's Wouter van der Goes en Frank van 't Hof.

De komende week kunnen mensen weer stemmen op hun favoriete nummers, die volgens hen in de jaarlijkse lijst moeten staan. Luisteraars kunnen geheel naar eigen keuze minimaal vijf en maximaal 35 nummers aandragen. Om mensen een handje te helpen rijdt Radio 2 weer met een Stembus door het land. 's Ochtends en 's avonds worden er ook programma's vanuit de bus gemaakt.

Top tien


Zwarte Cross binnen een kwartier al uitverkocht

Sfeerbeeld van afgelopen juli. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

23 NOV 2019

De kaartjes voor de Zwarte Cross waren zaterdag weer in rap tempo uitverkocht. De campingkaarten en de zaterdagtickets waren zelfs binnen een kwartier al allemaal weg.

Dat bevestigt een woordvoerder van de organisatie. Het festival vindt volgend jaar plaats van 16 tot en met 19 juli.

Geen problemen


La La Land in Concert komend voorjaar in Nederland

Hoofdrolspelers Ryan Gosling en Emma Stone/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 NOV 2019

La La Land is een van de meest populaire films van het voorbije decennium. Het verhaal gaat nu het witte doek verlaten en klimt de orkestbak in.

Het Noordpool Orkest gaat na Love Actually namelijk ook La La Land vertalen naar een in-concertversie, dat heeft de organisatie van Cinema in Concert bekendgemaakt. In Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zullen er in mei shows gegeven worden.

Recordaantal


Concert Coldplay in Jordanië te zien in Amsterdam

Concert Coldplay in Jordanië te zien in Amsterdam

Concert Coldplay in Jordanië te zien in Amsterdam / ANP

Foto van 'Metro'

22 NOV 2019

Het concert van Coldplay in Jordanië, waar ze hun nieuwe album voor het eerst live zullen spelen, zal ook in Amsterdam te zien zijn. 

Hoe dan? vraag je jezelf misschien af. Er zit namelijk wel een slordige 4000 kilometer tussen Amman en Amsterdam. Op het Amsterdamse Rembrandtplein kan het publiek live meeluisteren met het concert.

Geheime locatie


Van blanco pagina naar wereldhit: op schrijfkamp met artiesten

Niels Geusebroek en Brian Provoost. / Spinnin' Records

Foto van 'Pierre Oitmann'

22 NOV 2019

Veel liedjes uit je favoriete playlists ontstaan tijdens writerscamps, waar producers en songschrijvers samen aan tracks werken. „Soms kom je binnen en is het in één keer raak”, aldus Niels Geusebroek.

Het is niet ongebruikelijk dat wanneer je naar de credits van een grote hit uit het afgelopen decennium kijkt je een heel rijtje aan componisten en tekstschrijvers ziet staan. Meer dan ooit werken getalenteerde tekstdichters, muzikanten, rappers en dj’s met elkaar samen. Vaak op afstand, via mail en Dropbox, maar ook geregeld via writerscamps, waar een aantal muzikale professionals bij elkaar in een ruimte worden gezet.

Een soort speeddaten


Coldplay tourt voorlopig niet vanwege 'milieu-impact'

Frontman Chris Martin. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

21 NOV 2019

Wanneer een band een nieuw album uitbrengt, wordt er vaak direct een wereldtour gepland om het te promoten. Daar ziet Coldplay voorlopig even vanaf.

De band maakt zich zorgen over de impact van zo’n tour op het milieu en wil eerst uitzoeken hoe de tour ‘een positieve stempel’ kan achterlaten, vertelt frontman Chris Martin aan BBC

Ergens in het midden


Borsato (‘beste event’) in rijtje met Bieber en Sheeran

Borsato in rijtje met Bieber en Sheeran

Marco Borsato gisteren met zijn Ticket of The Year Award. / Foto's: Jeroen Jumelet | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

20 NOV 2019

Marco Borsato’s prijzenkast wordt weer wat voller, nu zijn reeks concerten in De Kuip is uitgeroepen tot populairste event 2019.

Na vijftien jaar keerde de muzikant dit voorjaar in het Rotterdamse stadion terug en leverde qua podium, licht en show geen half werk. Het leverde Borsato woensdag de publieksprijs Ticket of The Year Award van Ticketmaster op. Hij is de eerste Nederlandse artiest die de prijs wint, na Justin Bieber (2016, GelreDome) en Ed Sheeran (2017, Ziggo Dome en 2018, Johan Cruijff ArenA).

P!NK wereldwijd gekozen


Kensington kwam tot bezinning in andere tijdzone

Kensington. / Rahi Rezvani

Foto van 'Pierre Oitmann'

14 NOV 2019

Wat doe je als de top bereikt hebt? Dat was de vraag die Kensington bezighield tijdens het maken van het album Time. „We konden maar één kant op en dat was gewoon weer terug”, meent Casper Starreveld.  

Zanger/gitarist Eloi Youssef, gitarist Casper Starreveld, drummer Niles Vandenberg en bassist Jan Haker hebben het afgelopen decennium in vrijwel elke Nederlandse stad opgetreden, hebben dertien Ziggo Dome-shows op hun naam staan en vorig jaar volgde de bekroning op de zegetocht van Kensington met een concert in de Johan Cruyff Arena. Het kwartet trok zich een poosje terug in Canada, om daar te werken aan het album Time.

Weg van de stad


Post Malone en Red Hot Chili Peppers headliners op Pinkpop

Post Malone. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

13 NOV 2019

In juni stromen muziekliefhebbers uit het hele land massaal uit naar Landgraaf voor de 51e editie van Pinkpop. De organisatie heeft woensdag de eerste headliner bekend gemaakt. 

Niemand minder dan de mannen van Red Hot Chili Peppers gaan het afsluitende optreden op de eerste dag verzorgen. Dat belooft wat! In 2016 zette de band het festival al redelijk op zijn kop - vrij letterlijk, met een handstand van basgitarist Flea. De immens populaire Post Malone treedt op de zaterdag op.


Metalfans opgelet: Iron Maiden komt naar Nederland

Zanger Bruce Dickinson tijdens een optreden in 2016. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

7 NOV 2019

„Run to the hills, run for your lives!" Of eigenlijk naar Weert, want daar geeft de Engelse band Iron Maiden op 9 juli een concert tijdens hun Europese Legacy of the Beast-tour. 

De band neemt Alter Bridge en Airbourne mee. Wil je een kaartje bemachtigen? De reguliere verkoop start op donderdag 14 november om 10.00 uur.

Tour vol hits


Er is niks fake aan Clouseau

Kris en Koen Wauters. / Filip van Roe

Foto van 'Pierre Oitmann'

5 NOV 2019

Dertig jaar na de doorbraak is Clouseau nog altijd de meest succesvolle groep van België. „Wij zijn geen hippe band”, concludeert zanger Koen Wauters desondanks.

Het dertiende Nederlandstalige album van de broers Koen en Kris Wauters heet Tweesprong, vernoemd naar een van de nummers op de plaat. „Het is een van de songs op dit album die echt heel goed is, samen met de dertien andere songs”, grapt Kris, die samen met Koen aan een tafel zit in een pittoresk hotel in ‘t Gooi.

Verliezen in een situatie


Martin Garrix niet langer meer populairste dj ter wereld

Martin Garrix niet langer meer populairste dj ter wereld

De afgelopen drie jaar stond Garrix bovenaan de top 100. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 OKT 2019

Martin Garrix is niet langer meer de populairste dj ter wereld. Tijdens het Amsterdam Dance Event werd hij van de troon gestoten toen het Belgische dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike de eerste plek bemachtigden.

De afgelopen drie jaar stond Garrix bovenaan de top 100 van het tijdschrift DJ Mag, maar dit jaar moet hij genoegen nemen met een tweede plek. David Guetta bemachtigde dit jaar de derde plaats.

De Top 100 van populairste dj’s wereldwijd werd in de nacht van zaterdag op zondag onthuld, tijdens AMF. Dat is het grootste evenement tijdens het Amsterdam Dance Event. Meer dan een miljoen mensen brachten hun stem uit.


De Dijk weet nu écht hoe het moet


De Dijk weet nu écht hoe het moet


De Dijk weet nu écht hoe het moet
. / Foto: Pim Kops

Foto van 'Pierre Oitmann'

18 OKT 2019

De Dijk brengt vandaag een nieuw album uit en start aan een nagenoeg uitverkochte tournee. Het einde lijkt nog lang niet in zicht. „Niemand van ons kan zich voorstellen dat het ooit ophoudt”, aldus zanger Huub van der Lubbe.

Daags voor de aanvang van de clubtour van De Dijk, waarbij onder meer drie keer Paradiso op het programma staat, komen de bandleden samen bij hun repetitiehok in Amsterdam. Terwijl de muzikanten met hun instrumenten sjouwen, komt Huub van der Lubbe goedgeluimd aanfietsen. Hij is in zijn nopjes, want hij kijkt uit naar de tournee en hij is apetrots op het achttiende Dijk-album Nu Of Nou. „Je hebt iedere keer de illusie dat de plaat die je nu gemaakt hebt de allerbeste is en weet je wat het grappige is?”, glundert Van der Lubbe. „Dit ís de allerbeste.” Hij is vooral bijzonder te spreken over de producties van drummer Antonie Broek. „Iedere keer als een plaat af is, vinden we ‘m te gek en zeggen we: ‘De volgende wordt nog beter! We weten nu hoe het moet.’ Nu zeggen we dat niet. Nu zeg ik: ‘Dit is hoe het moet! Dit is hoe we zijn op ons best.”

Niet eens een mobieltje


Deze app voorspelt de hits van de toekomst

Deze app voorspelt de hits van de toekomst

Er is nu een app die hitpotentie cijfermatig kan vaststellen. /Unsplash

Foto van 'Pierre Oitmann'

10 OKT 2019

Het is enorm lastig om als jong talent door te breken in de muziekindustrie. Nu is er een app die hitpotentie cijfermatig kan vaststellen.

Wat maakt een hit? Dat is een vraag die platenmaatschappijen dagelijks bezighoudt. Er zijn vele theorieën over en er is geregeld onderzoek naar gedaan, waarbij vrijwel altijd wordt gekeken naar nummers die in het verleden de hitlijsten domineerden. Grote radiostations hebben panels die de liedjes op hun speellijsten keuren, zodat muzieksamenstellers weten welke tracks luisteraars willen horen, maar als je een beginnende band of artiest bent, komt het wellicht niet eens zover dat radiomakers je nummer beluisteren.

Wat opkomend talent betreft, speelt vooral fingerspitzengefühl van platenfirma’s en programmamakers een grote rol. Willem Bloem stoorde zich aan ‘het onderbuikgevoel van een enkeling’ die bepaalt wat er op radio en tv te horen is en bouwde de app Sounders Music, in samenwerking met marktonderzoekinstituut GfK en wervingsbureau Respondenten.nl.


The Beatles nog altijd op nummer 1

The Beatles nog altijd op nummer 1

Vijftig jaar na het verschijnen van het album Abbey Road stevenen The Beatles op de eerste plek van de Album Top 100 af met een heruitgave van die plaat. /ANP

Foto van 'Pierre Oitmann'

3 OKT 2019

Vijftig jaar na het verschijnen van het album Abbey Road stevenen The Beatles op de eerste plek van de Album Top 100 af met een heruitgave van die plaat. Wat maakt dit album nog altijd zo geliefd?

In 1969 zaten Paul McCartney, John Lennon, George Harrison en Ringo Starr voor het laatst met zijn vieren in de Abbey Road Studio, gelegen aan de gelijknamige weg in het noorden van Londen. Op het zebrapad voor de befaamde platenstudio werd op 8 augustus van dat jaar de iconische hoesfoto geschoten door Lennons vriend Iain Macmillan. Het album zelf werd vernoemd naar de locatie waar de Fab Four in de jaren ’60 zoveel van hun tijd doorbrachten. Een jaar later verscheen nog wel de plaat Let It Be, waarop de Amerikaanse producer Phil Spector oudere opnames onder handen nam, maar Abbey Road was het laatste echte studioproject van The Beatles. De nieuwe heruitgave van Abbey Road bevat een gloednieuwe mix van Giles Martin, zoon van Beatles-producer George Martin.

Streaming vs verkoop