Matt van Meduza.
Merel Driessen
Iedere maand stelt Metro je voor aan de SLAM! One To Watch, het nieuwste dj-talent op radio- en tv-station SLAM! De SLAM! One To Watch van deze maand is Meduza.
Het doel van SLAM! is om als radiostation nieuwe muziek te draaien én te ontdekken. Met GrandSLAM! signaleert het radiostation al jaren de grootste opkomende hits waar iedereen hard op gaat. Sinds vorig jaar heeft SLAM! daar de MixMarathon Track of the Week aan toegevoegd. Het radiostation kiest daarvoor een clubtrack uit die het goed doet.
SLAM! wil niet alleen grote hits, maar ook nieuwe opkomende talenten een podium geven. Sinds maart is er daarom SLAM! One To Watch, een podium voor dj’s, producers of zangers die nog niet zo bekend zijn bij het grote publiek en volop aan de weg aan het timmeren zijn. De radiozender zet één act of artiest in de spotlight waarvan ze de single uitlichten op radio, tv en online. De muziekkenners van SLAM! gaan op zoek naar de nieuwe talenten. Geloven zij dat een dj of zanger het gaat maken in 2019, dan krijgt de artiest een maand lang een podium op SLAM!
Metro sprak met Matt van Meduza, de Italiaanse SLAM! One To Watch van deze maand.
Nieuw talent, stel jezelf eens voor.
Ik ben Matt en samen met Luca en Simon vorm ik Meduza. Ik ben de dj en frontman van de groep. Luca is de producer en Simon speelt piano. We zijn alle drie Italiaans. Luca, Simon en ik waren eerst afzonderlijk van elkaar dj’s, maar drie jaar geleden besloten we te gaan samenwerken. Sinds twee jaar maken we nu muziek met elkaar.
Jullie debuutsingle Piece Of Your Heart is een grote hit in Engeland en wordt ook hier alsmaar populairder. Wat vind je daarvan?
Dat het zo’n hit zou gaan worden in Engeland hadden we echt niet zien aankomen. Het ging zo snel allemaal. Housemuziek hoor je overdag niet vaak op de radio. Wij wilden daar verandering in brengen, want mensen willen ook overdag housemuziek horen. Ik denk dat onze fans in Engeland hebben laten zien dat zij dat ook wilden.
Wat vind je ervan dat Meduza deze maand SLAM! One To Watch is?
Het geeft me echt een goed gevoel. Het is heel cool dat mensen onze muziek nu herkennen. Het is zo belangrijk voor een artiest om een eigen geluid te hebben. Ik ben erg blij dat niet alleen Engeland, maar ook Nederland ons nu steunt.
Waar komt de naam Meduza eigenlijk vandaan?
Meduza betekent eigenlijk niets, maar het klinkt een beetje duister. Met onze muziek brengen we een meer duistere stemming in de housescene. Ik heb altijd al van mythologie gehouden. Meduza doet me denken aan de oude Grieken en Romeinen.
Wat inspireert jullie bij het maken van muziek?
Eigenlijk is dat wat we zelf altijd al luisterden als we in de club aan het dansen waren. Maar we proberen zelf een perfecte balans te vinden. Wanneer we de studio induiken, beginnen we bij nul. We proberen iets anders te maken dan de standaard housemuziek.
Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
Op dit moment zijn we op tour door Europa, dat doen we de rest van de zomer nog. We gaan ook nog naar de Verenigde Staten en Australië. En we werken op dit moment aan nieuwe muziek, onder andere een follow up van onze samenwerking met Good Boys. Ik kan daar verder nog niets over verklappen.
Wanneer kunnen we Meduza in Nederland zien?
Onze eerste liveshow zal tijdens Amsterdam Dance Event zijn. We zullen daar één of twee shows doen.
Foto's: Colourbox
Metro
Muziek luisteren en maken is een grote hobby van menig Nederlander. Dat is niet heel vreemd: van muziek wordt iedereen gelukkig. Is het zelf aan te leren?
Luister of maak je muziek waar je blij van wordt, dan lichten je hersenen letterlijk op van geluk. Veel mensen hebben de grote droom om een muziekinstrument te kunnen spelen (en dan hebben we het echt niet alleen over kinderen). Het enige ‘struikelblok’ wat hen vaak tegenhoudt, is de prijs van muzieklessen. Gelukkig zijn er vandaag de dag verschillende manieren om jezelf te leren hoe je gratis of in ieder geval voordelig muziek moet maken. Van noten lezen tot aan akkoorden leren spelen; in dit artikel geven we je enkele tips hoe je anno 2019/2020 zelf kunt leren gitaar piano spelen, zonder dat je daar de hoofdprijs voor hoeft te betalen.
Trapinvloeden zijn te horen op albums van Nicki Minaj. / ANP
Pierre Oitmann
It’s the end of a decade. Een mooi moment om terug te blikken op de muziektrends van de afgelopen tien jaar. In deel 2 van deze driedelige serie belichten we de populaire muziekgenres uit de jaren ’10.
De meeste muziekstromingen kennen een lange ontstaansgeschiedenis en zijn niet altijd direct te herleiden naar één nummer of artiest, al is het vaak wel duidelijk aanwijsbaar wanneer bepaalde genres populair worden. SLAM!-dj Tom van der Weerd, 3FM-dj Frank van de Lende en FunX-muzieksamensteller Patrick Coelho bespreken een aantal muziekstijlen die het afgelopen decennium de kop opstaken.
Robbie Williams verkeert al in kerstsferen.
Pierre Oitmann
Dik 22 jaar na het verschijnen van zijn eerste soloalbum heeft Robbie Williams een kerstalbum gemaakt. „Ik vond het echt heel erg makkelijk en erg plezierig om te doen”, aldus de zanger.
Een kerstplaat van Robbie Williams; het gebeurde om de één of andere reden nooit en tóch voelt het heel logisch dat ie er nu is. De voormalige Take That-zanger heeft helemaal in het begin van zijn solocarrière weliswaar het kerstnummer Walk This Sleigh geschreven en opgenomen als B-kant voor zijn hitsingle Angels. Bovendien was hij te horen als één van de vocalisten op de jubileumversie van Do They Know It’s Christmas?, uitgebracht onder de naam Band Aid 20, maar verder heeft Williams zich nooit beziggehouden met kerstrepertoire. Daar komt verandering in met het dubbelalbum The Christmas Present, waarop hij zowel aloude klassiekers als gloednieuwe songs laat horen. „Alles wat ik associeer met kerst is erop te vinden”, vertelt hij enthousiast over de plaat.
Alsof Bennie Jolink van Normaal wil zeggen: Goed gedaan boeren! / Paul Bergen | ANP
Pierre Oitmann
Wat begon als een ludieke actie om de boeren van Nederland een hart onder de riem te steken, heeft in de Top 2000 ongelooflijk uitgepakt.
Dat het boerenlijflied De Boer Dat Is De Keerl van Normaal op nummer 9 in de Top 2000 zou binnenkomen, nee, dat had niemand zien aankomen.
De populariteit van de Top 2000 is zo allesomvattend dat iedereen zijn muzieksmaak erin vertegenwoordigd wil zien. Het is als het ware een stukje erkenning van je eigen identiteit. Zo lukte het eerder al om via Facebookacties de openingstune van de Japanse animatieserie Pokémon en Slayers metalklassieker Angel Of Death in de ‘lijst der lijsten’ te krijgen, waarmee respectievelijk millennials en liefhebbers van snoeiharde gitaarmuziek hun smaak bevestigd zagen in de jaarlijkse radiomarathon van NPO Radio 2.
Rob Dekay. / Foto: Rens Dekker
Pierre Oitmann
Singer-songwriter Rob Dekay maakt in januari zijn opwachting in het nieuwe seizoen van Wie is De Mol?. Op vragen over zijn deelname kan hij niet ingaan. „Je kan het proberen, ik ben goed afgericht."
Zaterdag 11 januari start NPO 1 met alweer het twintigste seizoen van de kijkcijferhit Wie Is De Mol?, dat zich dit jaar in de Chinese provincie Henan afspeelt. Naast oud-voetballer Nathan Rutjes, presentatrices Anita Witzier, Miljuschka Witzenhausen en Leonie ter Braak, actrices Tina de Bruin en Jaike Belfor, cabaretier Johan Goossens, modeontwerper Claes Iversen en acteur Buddy Vedder doet ook zanger Rob Dekay uit Deventer mee.
Dabben. / Unsplash
Pierre Oitmann
It’s the end of a decade. Een mooi moment om terug te blikken op de muziektrends van de afgelopen tien jaar. In deel 1 van deze driedelige serie belichten we de dansrages uit de jaren ’10.
Er werd wat afgedanst in het afgelopen decennium. Dankzij memes en filmpjes op de verschillende socialmediaplatformen was de wereld in de ban van twerken, dabben en een eigenaardig Koreaans paardendansje. „Soms is het bijna niet te volgen, omdat het zo snel gaat”, aldus choreograaf en dansleraar Roy Jonathans. De voormalig professionele danser, die via zijn bedrijf Dutch Dance Artistry werkte voor merken als Hugo Boss, L’Oréal, Nike en RTL, bespreekt de meest opvallende hypes.
2010: The Dougie & Fistpump
De eerste vrijwilligers in een maandag onthulde ‘tegel’. Dit moet dé selfie-locatie van het Songfestival worden. /Robin Utrecht | ANP
Erik Jonk
Het gemopper rond Songfestivalvrijwilligers is achter de rug. Vanaf nu is de werving.
Het zoeken naar 650 vrijwilligers voor het Eurovisie Songfestival in Rotterdam is maandag begonnen. Tussen 1 en 17 mei (de finale in Ahoy is op zaterdag 16 mei) zijn deze vrijwilligers de gastvrouwen en -heren van de stad en van Rotterdam Ahoy.
Op het moment dat het zoeken naar vrijwilligers bekendgemaakt werd, was het online gemopper niet van de lucht. Mensen – die op dat moment blijkbaar zelf geen vrijwilligerswerk aan het verrichten waren – waren verbolgen over het feit dat belangstellenden ruim twee weken beschikbaar moeten zijn en dat er geen onkosten- en reiskosten worden betaald. Nu de online storm is gaan liggen, blijkt het eerste punt niet waar. Vrijwilligers wordt gevraagd zich in te schrijven voor vijf dagdelen (shifts). De organisatie heeft zich het reiskostenverhaal ter harte genomen. „Wij doen ons uiterste best om vervoer met het OV voor onze vrijwilligers mogelijk te maken”, kon Yvonne Tamminga in Ahoy maandag melden.
Pearl Jams frontman Eddie Vedder. / Jose Sena Goulao | EPA
Erik Jonk
Pearl Jam-fans moeten op reis de komende zomer, als zij hun helden op een festival willen zien. De rockband komt naar Europa en sluit een korte tournee af in de Ziggo Dome in Amsterdam.
Rock Werchter, het onder Nederlanders populaire festival in de buurt van Brussel, kondigde Pearl Jam maandag voor de komende editie wél aan. Eddie Vedder en collega's spelen op donderdag 2 juli, de eerste festivaldag in Werchter (voorverkoop start vrijdagochtend). Dit jaar trok Rock Werchter vier dagen lang 80.000 toeschouwers.
De laatste keer dat Pearl Jam in de Nederlandse buitenlucht te zien was, was Pinkpop 2018. Pinkpopbaas hoopte dit jaar op een terugkeer, maar dat was tevergeefs. Pearl Jam tekende wel voor de Ziggo Dome, de concertzaal in de hoofdstad waarmee de band goed bekend is.
De Top 2000-stembus gaat weer open / ANP
Metro en ANP
NPO Radio 2 opent zondagmiddag de stembus voor de 21ste editie van de Top 2000. Het startsein voor de stemweek wordt in Woerden gegeven door dj's Wouter van der Goes en Frank van 't Hof.
De komende week kunnen mensen weer stemmen op hun favoriete nummers, die volgens hen in de jaarlijkse lijst moeten staan. Luisteraars kunnen geheel naar eigen keuze minimaal vijf en maximaal 35 nummers aandragen. Om mensen een handje te helpen rijdt Radio 2 weer met een Stembus door het land. 's Ochtends en 's avonds worden er ook programma's vanuit de bus gemaakt.
Sfeerbeeld van afgelopen juli. / ANP
Metro en ANP
De kaartjes voor de Zwarte Cross waren zaterdag weer in rap tempo uitverkocht. De campingkaarten en de zaterdagtickets waren zelfs binnen een kwartier al allemaal weg.
Dat bevestigt een woordvoerder van de organisatie. Het festival vindt volgend jaar plaats van 16 tot en met 19 juli.
Hoofdrolspelers Ryan Gosling en Emma Stone/ANP
Kasper Hermans
La La Land is een van de meest populaire films van het voorbije decennium. Het verhaal gaat nu het witte doek verlaten en klimt de orkestbak in.
Het Noordpool Orkest gaat na Love Actually namelijk ook La La Land vertalen naar een in-concertversie, dat heeft de organisatie van Cinema in Concert bekendgemaakt. In Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zullen er in mei shows gegeven worden.
Concert Coldplay in Jordanië te zien in Amsterdam / ANP
Metro
Het concert van Coldplay in Jordanië, waar ze hun nieuwe album voor het eerst live zullen spelen, zal ook in Amsterdam te zien zijn.
Hoe dan? vraag je jezelf misschien af. Er zit namelijk wel een slordige 4000 kilometer tussen Amman en Amsterdam. Op het Amsterdamse Rembrandtplein kan het publiek live meeluisteren met het concert.
Niels Geusebroek en Brian Provoost. / Spinnin' Records
Pierre Oitmann
Veel liedjes uit je favoriete playlists ontstaan tijdens writerscamps, waar producers en songschrijvers samen aan tracks werken. „Soms kom je binnen en is het in één keer raak”, aldus Niels Geusebroek.
Het is niet ongebruikelijk dat wanneer je naar de credits van een grote hit uit het afgelopen decennium kijkt je een heel rijtje aan componisten en tekstschrijvers ziet staan. Meer dan ooit werken getalenteerde tekstdichters, muzikanten, rappers en dj’s met elkaar samen. Vaak op afstand, via mail en Dropbox, maar ook geregeld via writerscamps, waar een aantal muzikale professionals bij elkaar in een ruimte worden gezet.
Frontman Chris Martin. / ANP
Elselotte Smink
Wanneer een band een nieuw album uitbrengt, wordt er vaak direct een wereldtour gepland om het te promoten. Daar ziet Coldplay voorlopig even vanaf.
De band maakt zich zorgen over de impact van zo’n tour op het milieu en wil eerst uitzoeken hoe de tour ‘een positieve stempel’ kan achterlaten, vertelt frontman Chris Martin aan BBC.
Marco Borsato gisteren met zijn Ticket of The Year Award. / Foto's: Jeroen Jumelet | ANP
Erik Jonk
Marco Borsato’s prijzenkast wordt weer wat voller, nu zijn reeks concerten in De Kuip is uitgeroepen tot populairste event 2019.
Na vijftien jaar keerde de muzikant dit voorjaar in het Rotterdamse stadion terug en leverde qua podium, licht en show geen half werk. Het leverde Borsato woensdag de publieksprijs Ticket of The Year Award van Ticketmaster op. Hij is de eerste Nederlandse artiest die de prijs wint, na Justin Bieber (2016, GelreDome) en Ed Sheeran (2017, Ziggo Dome en 2018, Johan Cruijff ArenA).
Kensington. / Rahi Rezvani
Pierre Oitmann
Wat doe je als de top bereikt hebt? Dat was de vraag die Kensington bezighield tijdens het maken van het album Time. „We konden maar één kant op en dat was gewoon weer terug”, meent Casper Starreveld.
Zanger/gitarist Eloi Youssef, gitarist Casper Starreveld, drummer Niles Vandenberg en bassist Jan Haker hebben het afgelopen decennium in vrijwel elke Nederlandse stad opgetreden, hebben dertien Ziggo Dome-shows op hun naam staan en vorig jaar volgde de bekroning op de zegetocht van Kensington met een concert in de Johan Cruyff Arena. Het kwartet trok zich een poosje terug in Canada, om daar te werken aan het album Time.
Post Malone. / ANP
Elselotte Smink
In juni stromen muziekliefhebbers uit het hele land massaal uit naar Landgraaf voor de 51e editie van Pinkpop. De organisatie heeft woensdag de eerste headliner bekend gemaakt.
Niemand minder dan de mannen van Red Hot Chili Peppers gaan het afsluitende optreden op de eerste dag verzorgen. Dat belooft wat! In 2016 zette de band het festival al redelijk op zijn kop - vrij letterlijk, met een handstand van basgitarist Flea. De immens populaire Post Malone treedt op de zaterdag op.
Zanger Bruce Dickinson tijdens een optreden in 2016. / ANP
Elselotte Smink
„Run to the hills, run for your lives!" Of eigenlijk naar Weert, want daar geeft de Engelse band Iron Maiden op 9 juli een concert tijdens hun Europese Legacy of the Beast-tour.
De band neemt Alter Bridge en Airbourne mee. Wil je een kaartje bemachtigen? De reguliere verkoop start op donderdag 14 november om 10.00 uur.
Kris en Koen Wauters. / Filip van Roe
Pierre Oitmann
Dertig jaar na de doorbraak is Clouseau nog altijd de meest succesvolle groep van België. „Wij zijn geen hippe band”, concludeert zanger Koen Wauters desondanks.
Het dertiende Nederlandstalige album van de broers Koen en Kris Wauters heet Tweesprong, vernoemd naar een van de nummers op de plaat. „Het is een van de songs op dit album die echt heel goed is, samen met de dertien andere songs”, grapt Kris, die samen met Koen aan een tafel zit in een pittoresk hotel in ‘t Gooi.