Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Entertainment 4 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

De uitersten van The Prodigy’s Keith Flint

Keith Flint, de karakteristieke en markante frontman van The Prodigy, is op 49-jarige leeftijd overleden. De Britse zanger en danser heeft maandagochtend zelfmoord gepleegd. We blikken terug op het bijzondere leven van de kleurrijke popster, dat van uitersten aaneenhing. 

Met zijn vele piercings, opvallende haardracht, ontelbare tatoeages en dikke zwarte eyeliner stond Keith Flint 25 jaar lang op het podium met één van succesvolste Britse danceformaties ooit. Hij begon als danser bij The Prodigy. Op de eerste hits van de band, de raveklassiekers ‘Out Of Space’ en ‘No Good (Start The Dance)’, waren andermans vocalen te horen, gesampled uit oudere platen. Wel was hij wild dansend in de videoclips te zien. Dat veranderde met ‘Firestarter’ uit 1996, waarbij Flint als frontman naar voren werd geschoven. Zijn grommende stemgeluid paste perfect bij de extatische mix van dancebeats en messcherpe gitaarlicks. Zijn intimiderende punklooks en intense motoriek die in de videoclip te zien waren, zijn iconisch.

The Prodigy had net een rustperiode ingelast, nadat de groep in februari zijn laatste optreden had gegeven in Nieuw-Zeeland. De Britten stonden aan de vooravond van een Amerikaanse tournee en zouden later deze zomer nog optreden in onder andere Moskou, Kiev en op Lowlands, dat bekend terrein is voor de Britse groep. “Geschokt en bedroefd zijn we door het bericht van het plotselinge overlijden van Keith Flint van The Prodigy”, schrijft de organisatie van Lowlands in een statement. “Veel mooie herinneringen komen boven aan de optredens die ze op Lowlands hebben gegeven. We zullen Keith herinneren als een warm mens en een ongelofelijk podiumbeest; we zullen hem ontzettend missen.”

Uitersten
In de condoleances van collega-artiesten komen dezelfde twee uitersten naar boven. Want zo maniakaal als Flint soms overkwam op het podium en in de vaak heftige videoclips van The Prodigy, zo introvert en rustig was de man buiten de muziek om. Bandlid Liam Howlett, waarmee Metro vorig jaar nog een gesprek had, omschreef hem als een broer. Maar wel eentje op afstand, want Howlett woont in het drukke Londen en Flint op het pittoreske platteland van Essex. Daar kocht en renoveerde Flint een paar jaar geleden het restaurant The Leather Bottle, geheel in traditionele, landelijke stijl. Tegelijkertijd was motorsport een andere geliefde activiteit van hem. Hij was zelfs eigenaar van een eigen motorteam, Team Traction Control, dat in 2015 twee races won in de TT van Isle Of Man.

De Britse roddelpers snoepte eind jaren ’90 van de relatie die Flint had met de bekende presentatrice Gail Porter. Het paar werd aangeduid als ‘The Beauty and The Beast’. Na de breuk met Porter vond de Prodigy-frontman opnieuw de liefde bij de Japanse dj Mayumi Kai alias Super Megabitch, met wie hij in 2006 trouwde. Zij zette zijn leven op z’n kop. “Ik was klaar met alle drugs en het rondneuken”, zei Flint over de liefde van zijn leven. Hij ging geregeld samen met zijn vrouw picknicken in het landelijke gebied van zijn woonplaats Essex, samen met hun honden. Het contrast met zijn rock-‘n’-roll-levensstijl en podiumpersonage kon bijna niet groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.