Music City

Borsato blijft verbaasd over Voice-kids: Hóe dan?

Borsato blijft verbaasd over Voice-kids: Hóe dan?

Marco Borsato. / Foto: William Rutten

Foto van 'Erik Jonk'

1 MRT 2019

Het achtste seizoen The Voice Kids heeft vanaf vrijdagavond voor het achtste jaar op rij Marco Borsato op een coachstoel. Hij wil het voor geen goud missen, net als zijn jaarlijkse barbecuefestijn voor al z’n talenten.

8 tot en met 14 jaar zijn de kids in The Voice weer, zingend om een forse studiebeurs, een eigen single en natuurlijk een eervolle titel. Als er iemand van al die muzikale kinderen geniet, dan is het Marco Borsato. Metro zocht hem op in de tv-studio van RTL’s Koffietijd, waar hij een paar minuten eerder in ging op het feit dat zijn grote doorbraak (Dromen Zijn Bedrog) al weer een kwart eeuw geleden is.

Mogen we je al Mister The Voice Kids noemen?

Dat mag, haha. Ik ben er in ieder geval altijd bij geweest en ik zou het ook niet willen missen. Het programma is me dierbaar omdat kinderen zó ontwapenend zijn en ze leren ook zo snel. Bij The voice of Holland moet je mensen soms dingetjes en trucjes die ze hebben aangeleerd afleren, maar kinderen zijn net sponzen. Die nemen alles op. Met bijna alle kids heb ik nog contact. Ze komen elk jaar, ook mijn kandidaten uit de volwassen Voice, naar mijn barbecue.

Die ging het zeker maken

Wie is je grootste talent uit The Voice Kids geweest, Vajèn van den Bosch in 2012?

Dat denk ik wel, een vrouw van 20 jaar inmiddels. In de manier waarop Vajèn sprak, waarop ze keek en bewoog. Alles was zo anders dan kinderen van haar leeftijd. Van haar wist ik zeker dat zij het in de muziekwereld of musicalscene ging maken en dat is uitgekomen. Ik was er 100 procent van overtuigd en dat kan ik natuurlijk zelden zeggen.

En ze won niet, want zij werd tweede.

Dat verbaast me tot op de dag van vandaag nog steeds. Maar het zegt ook dat je niet per se hoeft te winnen om een succesvolle carrière te hebben. Vajèn is een voorbeeld waar kinderen zich aan vastklampen.

Drie van je talenten wonnen The Voice Kids. Ben je zo’n goede coach?

Dat zal ik nooit roepen, want succes heeft ook te maken met het feit dat de kids voor mij kiezen als er meer mensen hun stoel omdraaien. Kinderen voelen zich wel veilig bij me en ze weten dat ik ze serieus neem. Ik behandel hen niet als kinderen, maar als jonge artiesten die iets willen leren. Zingen kunnen ze al. Dingen die ze al goed kunnen, proberen we uit te vergroten en ik probeer de talenten zelfvertrouwen bij te brengen. Als je zelfvertrouwen hebt, ga je als jong kind de grootste sprongen maken. Durven en een persoonlijkheid ontwikkelen, daar gaat het om.

Vooral graag meedoen

Moet je de kids ook bijbrengen dat hun deelname niet meteen een mooie carrière betekent, of zijn kinderen daar helemaal niet mee bezig?

Minder dan volwassenen in elk geval. Kinderen willen vooral graag meedoen en vinden het alleen maar fijn om te zingen. Natuurlijk heb je er ook hele ambitieuze kinderen bij. Maar op de rem trappen wil ik liever niet, ik wil ze laten doen waar ze goed in zijn. Dat remmen komt later wel. Laat kinderen hun grenzen maar ontdekken. Die moet je niet te vroeg trekken, want dan stop je een ontwikkeling. Maar let op, er zíjn er weer een paar bij dit seizoen zeg. Gassies waarbij je denkt: hóe dan? Hoe kan ‘t?

Borsato blijft verbaasd over Voice-kids: Hóe dan?

De vier coaches, vlnr Ali B, Marco Borsato, Anouk en Ilse DeLange. / William Rutten

Met Ilse DeLange, Ali B en je nieuwe collega-coach Anouk zitten er behoorlijke zwaargewichten op de draaistoelen. Hoe bevalt Anouk?

Anouk is top. Sommige mensen denken dat ze alleen maar streng is. Maar ze is natuurlijk zelf moeder en heeft echt veel empathie. Stiekem gaan we veel beter met elkaar om dan veel mensen denken (de twee botsten in The voice of Holland 2015 regelmatig, red.). Ik vind haar in deze The Voice Kids een fantastische coach, dat zul je merken.

Als je als kind kunt zingen, kun je dat op latere leeftijd dan ook? Of is dat geen zekerheidje?

Ja, toch wel. Je kunt zingen ook leren trouwens. Bij zingen gebruik je een spier, dus het vergt wel training. Je moet je stem onderhouden. Toch is het wel een beetje als fietsen. Als je het eenmaal kunt…

Muzikale vader

Zong jij al als klein Italiaanse jochie?

Ik zong wel voor mezelf en was geïnteresseerd door mijn muzikale vader, maar ik had helemaal geen ambitie om zanger te worden. Dat kwam pas toen ik een twintiger was.

Je komt zelf uit de Soundmixshow. Had je niet liever dat The Voice of Holland toen al bestond?

Ach, je moet zulke dingen in een tijdsbeeld zien. The Voice was er gewoon niet. Wat de Soundmixshow toen was, is wat The Voice nu is.

Gerard en Glennis

Je hebt succesvolle namen als Maan en OG3NE voortgebracht. Zou je niet veel meer talenten met een succesvolle carrière willen zien of hebben we daar in ons land helemaal geen markt voor?

Waar het om gaat is of je als artiest je eigen identiteit ontwikkelt. Maan en OG3NE hebben dat uitstekend gedaan en hun eigen markt gegrepen. Als je terugkijkt naar de Soundmixshow, dan waren er naast Gerard Joling, Glennis Grace en mijn persoontje ook niet zo veel. Als je ziet hoeveel zangers en singles er zijn, dan is het logisch dat we niet iedereen terugzien. Op de radio is nu eenmaal geen plek voor iedereen. Alleen de besten overleven. Vergeet Iris Kroes met haar harp trouwens niet. Je ziet haar niet in de hitlijsten, maar ze leeft wel degelijk van de muziek.

Wat zou je kinderen die graag zingen adviseren?

Toch wel dat ze aan The Voice Kids moeten proberen mee te doen. De ervaring die je daar op doet, daar leren zij heel veel van. Wat ik er ook leuk aan vind, is dat verschillende ouders elkaar blijven spreken en soms zelfs op vakantie gaan. Er ontstaan vriendschappen voor het leven.

De besten overhouden

Vind je het moeilijk om niét op de knop te drukken? Vind je dat zielig?

Ja, maar ja, we zijn wel kritisch geworden. Dat moet wel, want jullie zien lang niet alles. Veel kinderen komen niet op tv. De besten van de besten moeten we overhouden. Het gebeurt ook dat ik de uitzending bekijk en denk ‘waarom draai ik nou niet?’ En dan ben ik blij dat ik uiteindelijk tóch draai, maar dat al weer vergeten was.

Soms maak je binnen drie tellen je beslissing, bij Maan zelfs na één seconde. Hoe doe je dat?

We weten vooraf helemaal niks, geen geslacht, geen leeftijd, niks. Laat dat duidelijk zijn. Maar soms klinkt iets meteen zó goed. En dan moet je de kandidaat wel zo snel mogelijk laten zien dat je hem of haar gehoord hebt. Dan druk je en dan hoop je dat het zo goed blijft of nog beter wordt. Maar vroeg slaan is een gok hoor, want het gebeurt ook dat het alleen maar minder wordt. Dan zie ik de andere coaches naast me lachen en begin ik peentjes te zweten.

Welke blind audition vergeet je nooit meer?

Bij The Voice Kids denk ik dan aan Demi van Wijngaarden (2014, red.), die later ook aan de The Voice of Holland mee zou doen. Dat was een moment waarop ik dacht: wát hoor ik nu, dit kan een kind niet.

Waarom overstijgt The Voice toch alle andere talentenjachten, qua talenten en kijkcijfers?

De voorselectie is groot, wij zien de crème de la crème. Maar vooral het concept is uniek natuurlijk. Als wij mensen met de ogen kijken, dan vinden we meteen iets: lief, knap, lelijk, innemend, introvert. Met die gedachte ga je dan luisteren en de kijker thuis denkt ook misschien wel ‘ooooh, wat schattig’. Maar wij zitten omgedraaid en dan houd je alleen de stem over. Dat blijft briljant en de eerlijkste manier van beoordelen.

En je barbecuefeesten, houd je die voorlopig aan?

Ja hoor. Met vlees, popcorn, drinken, alles erop en eraan. Maar de tuin wordt wel elk jaar voller.

The Voice Kids zie je vanaf vrijdag 1 maart om 20.30 uur op RTL 4.

Record in De Kuip

Na The Voice Kids staat Marco Borsato nog ‘een klusje’ te wachten: vijf concerten in De Kuip in Rotterdam. Met deze vijf passeert Borsato The Rolling Stones als artiest die het vaakst in het Feyenoord-stadion heeft opgetreden. Hij speelt er op 29 en 30 mei, 1, 2 en 5 juni. 2 juni is een middagshow en het enige concert dat nog niet uitverkocht is. Borsato hoopt er binnenkort met zijn zoon Luca zelf te zitten, als de bekerfinale wordt gespeeld. De voetbalfan, die tijdens het interview de uitslag van de halve finale tegen Willem II nog niet kende: „Luca en ik zijn echte AZ’ers. Sinds het nieuwe stadion hebben we in Alkmaar een plekje. Als Feyenoord maar geen play-offs speelt trouwens. Want dan hebben we bij het opbouwen van mijn concerten een probleem.” De enige club die dat probleem kan voorkomen is overigens zijn eigen AZ. Die mag dan niet boven Feyenoord eindigen…

Borsato blijft verbaasd over Voice-kids: Hóe dan?

Vajèn van den Bosch. / Sander Koning | ANP

Vajèn over Marco: Echt en oprecht

Vajèn van den Bosch (20) werd in 2012 tweede in The Voice Kids en werd uiteindelijk Marco Borsato’s succesvolste talent. Ze acteerde in series en films en had musicalhoofdrollen in Grease en On Your Feet! Op dit moment repeteert Vajèn voor Paramour (in Hamburg, première 14 april), de allereerste musical van Cirque du Soleil. Ook daarin heeft zij de hoofdrol. „Ik kon destijds kiezen tussen Marco, Angela Groothuizen en Nick & Simon (allen draaiden om, red.). Marco is echt en oprecht, zoals mensen hem kennen van tv. Toen ik hem koos leek het mij al een hele lieve en oprechte man en dat was zo. Hij draaide als eerste zijn stoel. Als coach is hij heel supportive, hij geeft je goeie tips en vooral een goed gevoel. Dat is belangrijk als je nog onzeker bent. Ik voelde me bij hem heel erg op m’n gemak. Ik was niet een echte fanfan van Marco Borsato, maar ik vond zijn muziek en teksten wel heel erg mooi en goed. Wat hij me vooral bijbracht was hoe ik het verhaal van de muziek moest overbrengen. Met zijn tips was ik het altijd heel erg eens. En Marco’s barbecuefeesten? Ja, natuurlijk was ik daar regelmatig bij!”


Coldplay tourt voorlopig niet vanwege 'milieu-impact'

Frontman Chris Martin. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 09:55

Wanneer een band een nieuw album uitbrengt, wordt er vaak direct een wereldtour gepland om het te promoten. Daar ziet Coldplay voorlopig even vanaf.

De band maakt zich zorgen over de impact van zo’n tour op het milieu en wil eerst uitzoeken hoe de tour ‘een positieve stempel’ kan achterlaten, vertelt frontman Chris Martin aan BBC

Ergens in het midden


Borsato (‘beste event’) in rijtje met Bieber en Sheeran

Borsato in rijtje met Bieber en Sheeran

Marco Borsato gisteren met zijn Ticket of The Year Award. / Foto's: Jeroen Jumelet | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Marco Borsato’s prijzenkast wordt weer wat voller, nu zijn reeks concerten in De Kuip is uitgeroepen tot populairste event 2019.

Na vijftien jaar keerde de muzikant dit voorjaar in het Rotterdamse stadion terug en leverde qua podium, licht en show geen half werk. Het leverde Borsato woensdag de publieksprijs Ticket of The Year Award van Ticketmaster op. Hij is de eerste Nederlandse artiest die de prijs wint, na Justin Bieber (2016, GelreDome) en Ed Sheeran (2017, Ziggo Dome en 2018, Johan Cruijff ArenA).

P!NK wereldwijd gekozen


Kensington kwam tot bezinning in andere tijdzone

Kensington. / Rahi Rezvani

Foto van 'Pierre Oitmann'

14 NOV 2019

Wat doe je als de top bereikt hebt? Dat was de vraag die Kensington bezighield tijdens het maken van het album Time. „We konden maar één kant op en dat was gewoon weer terug”, meent Casper Starreveld.  

Zanger/gitarist Eloi Youssef, gitarist Casper Starreveld, drummer Niles Vandenberg en bassist Jan Haker hebben het afgelopen decennium in vrijwel elke Nederlandse stad opgetreden, hebben dertien Ziggo Dome-shows op hun naam staan en vorig jaar volgde de bekroning op de zegetocht van Kensington met een concert in de Johan Cruyff Arena. Het kwartet trok zich een poosje terug in Canada, om daar te werken aan het album Time.

Weg van de stad


Post Malone en Red Hot Chili Peppers headliners op Pinkpop

Post Malone. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

13 NOV 2019

In juni stromen muziekliefhebbers uit het hele land massaal uit naar Landgraaf voor de 51e editie van Pinkpop. De organisatie heeft woensdag de eerste headliner bekend gemaakt. 

Niemand minder dan de mannen van Red Hot Chili Peppers gaan het afsluitende optreden op de eerste dag verzorgen. Dat belooft wat! In 2016 zette de band het festival al redelijk op zijn kop - vrij letterlijk, met een handstand van basgitarist Flea. De immens populaire Post Malone treedt op de zaterdag op.


Metalfans opgelet: Iron Maiden komt naar Nederland

Zanger Bruce Dickinson tijdens een optreden in 2016. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

7 NOV 2019

„Run to the hills, run for your lives!" Of eigenlijk naar Weert, want daar geeft de Engelse band Iron Maiden op 9 juli een concert tijdens hun Europese Legacy of the Beast-tour. 

De band neemt Alter Bridge en Airbourne mee. Wil je een kaartje bemachtigen? De reguliere verkoop start op donderdag 14 november om 10.00 uur.

Tour vol hits


Er is niks fake aan Clouseau

Kris en Koen Wauters. / Filip van Roe

Foto van 'Pierre Oitmann'

5 NOV 2019

Dertig jaar na de doorbraak is Clouseau nog altijd de meest succesvolle groep van België. „Wij zijn geen hippe band”, concludeert zanger Koen Wauters desondanks.

Het dertiende Nederlandstalige album van de broers Koen en Kris Wauters heet Tweesprong, vernoemd naar een van de nummers op de plaat. „Het is een van de songs op dit album die echt heel goed is, samen met de dertien andere songs”, grapt Kris, die samen met Koen aan een tafel zit in een pittoresk hotel in ‘t Gooi.

Verliezen in een situatie


Martin Garrix niet langer meer populairste dj ter wereld

Martin Garrix niet langer meer populairste dj ter wereld

De afgelopen drie jaar stond Garrix bovenaan de top 100. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 OKT 2019

Martin Garrix is niet langer meer de populairste dj ter wereld. Tijdens het Amsterdam Dance Event werd hij van de troon gestoten toen het Belgische dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike de eerste plek bemachtigden.

De afgelopen drie jaar stond Garrix bovenaan de top 100 van het tijdschrift DJ Mag, maar dit jaar moet hij genoegen nemen met een tweede plek. David Guetta bemachtigde dit jaar de derde plaats.

De Top 100 van populairste dj’s wereldwijd werd in de nacht van zaterdag op zondag onthuld, tijdens AMF. Dat is het grootste evenement tijdens het Amsterdam Dance Event. Meer dan een miljoen mensen brachten hun stem uit.


De Dijk weet nu écht hoe het moet


De Dijk weet nu écht hoe het moet


De Dijk weet nu écht hoe het moet
. / Foto: Pim Kops

Foto van 'Pierre Oitmann'

18 OKT 2019

De Dijk brengt vandaag een nieuw album uit en start aan een nagenoeg uitverkochte tournee. Het einde lijkt nog lang niet in zicht. „Niemand van ons kan zich voorstellen dat het ooit ophoudt”, aldus zanger Huub van der Lubbe.

Daags voor de aanvang van de clubtour van De Dijk, waarbij onder meer drie keer Paradiso op het programma staat, komen de bandleden samen bij hun repetitiehok in Amsterdam. Terwijl de muzikanten met hun instrumenten sjouwen, komt Huub van der Lubbe goedgeluimd aanfietsen. Hij is in zijn nopjes, want hij kijkt uit naar de tournee en hij is apetrots op het achttiende Dijk-album Nu Of Nou. „Je hebt iedere keer de illusie dat de plaat die je nu gemaakt hebt de allerbeste is en weet je wat het grappige is?”, glundert Van der Lubbe. „Dit ís de allerbeste.” Hij is vooral bijzonder te spreken over de producties van drummer Antonie Broek. „Iedere keer als een plaat af is, vinden we ‘m te gek en zeggen we: ‘De volgende wordt nog beter! We weten nu hoe het moet.’ Nu zeggen we dat niet. Nu zeg ik: ‘Dit is hoe het moet! Dit is hoe we zijn op ons best.”

Niet eens een mobieltje


Deze app voorspelt de hits van de toekomst

Deze app voorspelt de hits van de toekomst

Er is nu een app die hitpotentie cijfermatig kan vaststellen. /Unsplash

Foto van 'Pierre Oitmann'

10 OKT 2019

Het is enorm lastig om als jong talent door te breken in de muziekindustrie. Nu is er een app die hitpotentie cijfermatig kan vaststellen.

Wat maakt een hit? Dat is een vraag die platenmaatschappijen dagelijks bezighoudt. Er zijn vele theorieën over en er is geregeld onderzoek naar gedaan, waarbij vrijwel altijd wordt gekeken naar nummers die in het verleden de hitlijsten domineerden. Grote radiostations hebben panels die de liedjes op hun speellijsten keuren, zodat muzieksamenstellers weten welke tracks luisteraars willen horen, maar als je een beginnende band of artiest bent, komt het wellicht niet eens zover dat radiomakers je nummer beluisteren.

Wat opkomend talent betreft, speelt vooral fingerspitzengefühl van platenfirma’s en programmamakers een grote rol. Willem Bloem stoorde zich aan ‘het onderbuikgevoel van een enkeling’ die bepaalt wat er op radio en tv te horen is en bouwde de app Sounders Music, in samenwerking met marktonderzoekinstituut GfK en wervingsbureau Respondenten.nl.


The Beatles nog altijd op nummer 1

The Beatles nog altijd op nummer 1

Vijftig jaar na het verschijnen van het album Abbey Road stevenen The Beatles op de eerste plek van de Album Top 100 af met een heruitgave van die plaat. /ANP

Foto van 'Pierre Oitmann'

3 OKT 2019

Vijftig jaar na het verschijnen van het album Abbey Road stevenen The Beatles op de eerste plek van de Album Top 100 af met een heruitgave van die plaat. Wat maakt dit album nog altijd zo geliefd?

In 1969 zaten Paul McCartney, John Lennon, George Harrison en Ringo Starr voor het laatst met zijn vieren in de Abbey Road Studio, gelegen aan de gelijknamige weg in het noorden van Londen. Op het zebrapad voor de befaamde platenstudio werd op 8 augustus van dat jaar de iconische hoesfoto geschoten door Lennons vriend Iain Macmillan. Het album zelf werd vernoemd naar de locatie waar de Fab Four in de jaren ’60 zoveel van hun tijd doorbrachten. Een jaar later verscheen nog wel de plaat Let It Be, waarop de Amerikaanse producer Phil Spector oudere opnames onder handen nam, maar Abbey Road was het laatste echte studioproject van The Beatles. De nieuwe heruitgave van Abbey Road bevat een gloednieuwe mix van Giles Martin, zoon van Beatles-producer George Martin.

Streaming vs verkoop


In beeld: Cher in de Ziggo Dome

Foto's: Bart van der Putten

Foto van 'Erik Jonk'

1 OKT 2019

Popdiva Cher was maandagavond na vijftien terug in Nederland.

73 jaar is ze, maar Cher stond maandag vol overgave 'gewoon' op het podium van de Ziggo Dome in Amsterdam.

Here We Go Again


Zoenende vrouwen te zien in nieuwe clip K3

Zoenende vrouwen te zien in nieuwe clip K3

Zoenende vrouwen te zien in nieuwe clip K3 / Screenshot YouTube

Foto van 'Metro'

28 SEP 2019

In de nieuwe single van K3 zijn zoenende vrouwen te zien. Het is voor het eerst dat een dergelijke homoseksuele kus te zien is in de nieuwe videoclip van de meidengroep. 

In het nummer Altijd blijven dromen komen meerdere stelletjes in beeld, waaronder de twee vrouwen. In het lied, waarvan de clip vrijdag uitkwam, zingen de vrouwen over dat ze altijd zullen blijven dromen.

Naast het vrouwelijke stel zijn ook een ouder echtpaar, twee kinderen en een getint koppel te zien in de video. Aan het eind van het nummer geeft ieder stel elkaar een zoen.


Billie 'Bad Guy' Eilish komt weer naar Nederland

Billie Eilish was dit jaar al in Nederland voor Lowlands. / ANP

Foto van 'Metro'

27 SEP 2019

Fans opgelet: de Amerikaanse zangeres Billie Eilish strijkt volgend jaar met haar 'Where Do We Go? World Tour' neer in Nederland, maakte concertorganisator MOJO vrijdagmiddag bekend.

I'm the bad guy... Duh." Zing jij het nummer volgend jaar live mee? Op maandag 13 juli geeft Eilish een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Eerste jonge zangeres


Rapper Snelle vereerd door samenwerking Marco Borsato


Rapper Snelle gaat een unieke samenwerking aan met Ewbank en Borsato /Wouter van de Linde

Foto van 'Pierre Oitmann'

26 SEP 2019

Exact vijftien jaar na de nummer 1-hit Wat Zou Je Doen met Ali B werkt Marco Borsato opnieuw samen met een rapper, ditmaal Snelle. „Ik vind het leuk om jong talent een kans te geven”, aldus de 52-jarige zanger.

Marco Borsato werkte eerder al met Ali B. /Wouter van de Linde

Lippenstift


Suzan & Freek verbaast over plotseling succes

Suzan & Freek verbaasd over plotseling succes

Suzan & Freek

Foto van 'Pierre Oitmann'

26 SEP 2019

Na jaren te hebben opgetreden met liedjes van anderen, brengt het duo Suzan & Freek het album Gedeeld Door Ons uit. „Het voelt als onze muziekbaby”, aldus Freek Rikkerink. 

Het Achterhoekse koppel wist online een aanzienlijke fanschare voor zich te winnen met akoestische covers van The Chainsmokers, Is Ook Schitterend!, Dua Lipa en Lost Frequencies. Pas met het verschijnen van de zelfgeschreven songs Als Het Avond Is en Blauwe Dag wisten Rikkerink en zijn wederhelft Suzan Stortelder ook radio-luisterend Nederland voor zich te winnen. Samen met nog acht andere nummers zijn de hits te vinden op het debuutalbum Gedeeld Door Ons. „Mensen vroegen ons toen we nog die covers deden of we ook eigen nummers hadden, maar we waren nog aan het ontdekken wat we leuk vonden, wat we zelf wilden en wat onze muziekstijl was”, zegt Suzan.

„We dachten: laten we gewoon een eigen liedje maken, we zien wel. We kunnen het altijd nog weggooien.” Dat eerste liedje dat de twee zelf schreven, was Als Het Avond Is. „We wilden nog niet op onze social media delen dat we ermee bezig waren, want dan zit je ergens aan vast”, vult Freek aan. „Als het goed voelt, brengen we het uit en anders stoppen we het in een la en luisteren we er nooit meer naar. Toen hadden we Als Het Avond Is gemaakt en dachten we dat we dit misschien eens moesten uitbrengen. Zo geschiedde.” Enige twijfel was er wel. „We wisten zelf nog niet of het wel goed was”, bekent Suzan. „We moesten vooral kijken of we het zelf leuk vonden. We hebben het een paar weken weggelegd en toen vonden we dat nog steeds.”


Driekwart is trots op muziek van eigen bodem

Driekwart is trots op muziek van eigen bodem

Davina Michelle, superhit met Duurt Te Lang. / Paul Bergen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

25 SEP 2019

Iets minder luisteraars, maar nog altijd driekwart, trots op muziek van eigen bodem. Liedjes zijn vaak lekkere guilty pleasures.

Driekwart van de Nederlandse muziekluisteraars is trots op platen van eigen bodem. Radiozender 100% NL, dat jaarlijks een onderzoek over muziek van Nederlandse artiesten houdt, ziet dat het percentage iets lager ligt dan vorig jaar. 72 procent van duizend ondervraagden van 18 jaar en ouder is wel van mening dat de kwaliteit van Nederlandse nummers het afgelopen jaar is verbeterd.

'We zijn verwend'


André Hazes overleed 15 jaar geleden, maar leeft nog altijd voort

André Hazes overleed 15 jaar geleden, maar leeft nog altijd voort

Maandag is het precies vijftien jaar geleden dat volkszanger André Hazes op 53-jarige leeftijd stierf. /ANP

Foto van 'Metro'

23 SEP 2019

Maandag is het precies vijftien jaar geleden dat volkszanger André Hazes op 53-jarige leeftijd stierf. Naast zijn vrouw en kinderen, liet hij een hoop hits achter. Hits die nu nog steeds in kroegen worden gedraaid, of tijdens concerten, zoals Holland Zingt Hazes. Vrijwel iedereen kan wel een of meerdere nummers meeblèren, waardoor Hazes nog altijd voortleeft.

Op woensdag 22 september 2004 werd de volkszanger met koorts en klachten van benauwdheid opgenomen in het Hofpoort ziekenhuis in Woerden. De volgende ochtend, om half 10, overleed hij.

Meezingers


Jim van der Zee ziet succes als stoorzender

Jim van der Zee ziet succes als stoorzender

Foto van 'Pierre Oitmann'

20 SEP 2019

Ruim een jaar na zijn overwinning in The Voice Of Holland brengt Jim van der Zee een plaat vol zelfgeschreven nummers uit. „The Voice heb ik altijd gezien als een promotietool voor mezelf; een podium waarmee je veel mensen kan bereiken.” 

Tijdens zijn deelname aan The Voice gooide Van der Zee hoge ogen met zijn vertolkingen van hits van Bruce Springsteen, Don McLean en Chris Isaak, die allen terechtkwamen op zijn succesvolle debuutplaat Where I Come From. Sindsdien heeft hij gewerkt aan de opvolger Starting The Engine, met louter liedjes uit zijn eigen pen. „Het is een metafoor voor een proces waar ik nu nog steeds in zit”, legt hij uit over de albumtitel wanneer we hem spreken in zijn tot thuisstudio omgebouwde woning in het centrum van Amsterdam. „Het slaat op het laatste jaar.”

Album uit eigen zak


Hologram van Whitney Houston komt naar Nederland voor een concert

Hologram van Whitney Houston komt naar Nederland voor een concert

Whitney Houston treedt op in Duitsland in 2009. / AFP

Foto van 'Metro'

17 SEP 2019

Fans van de overleden zangeres Whitney Houston krijgen volgend jaar de kans om alsnog een concert van hun idool mee te maken. Op 13 maart zal haar hologram namelijk een optreden verzorgen in de AFAS Live in Amsterdam.

Dat maakte organisator BASE Hologram dinsdag bekend. Tijdens An Evening With Whitney: The Whitney Houston Hologram Tour, zal een hologram van de zangeres te zien zijn, samen met een liveband, achtergronddansers- en zangeressen.

De zang van Whitney zal digitaal worden bewerkt, met als een betere kwaliteit tot gevolg. De concerttour zal van februari tot en met april volgend jaar door de Verenigde Staten en Europa reizen.