Music City

Borsato blijft verbaasd over Voice-kids: Hóe dan?

Borsato blijft verbaasd over Voice-kids: Hóe dan?

Marco Borsato. / Foto: William Rutten

Foto van 'Erik Jonk'

1 MRT 2019

Het achtste seizoen The Voice Kids heeft vanaf vrijdagavond voor het achtste jaar op rij Marco Borsato op een coachstoel. Hij wil het voor geen goud missen, net als zijn jaarlijkse barbecuefestijn voor al z’n talenten.

8 tot en met 14 jaar zijn de kids in The Voice weer, zingend om een forse studiebeurs, een eigen single en natuurlijk een eervolle titel. Als er iemand van al die muzikale kinderen geniet, dan is het Marco Borsato. Metro zocht hem op in de tv-studio van RTL’s Koffietijd, waar hij een paar minuten eerder in ging op het feit dat zijn grote doorbraak (Dromen Zijn Bedrog) al weer een kwart eeuw geleden is.

Mogen we je al Mister The Voice Kids noemen?

Dat mag, haha. Ik ben er in ieder geval altijd bij geweest en ik zou het ook niet willen missen. Het programma is me dierbaar omdat kinderen zó ontwapenend zijn en ze leren ook zo snel. Bij The voice of Holland moet je mensen soms dingetjes en trucjes die ze hebben aangeleerd afleren, maar kinderen zijn net sponzen. Die nemen alles op. Met bijna alle kids heb ik nog contact. Ze komen elk jaar, ook mijn kandidaten uit de volwassen Voice, naar mijn barbecue.

Die ging het zeker maken

Wie is je grootste talent uit The Voice Kids geweest, Vajèn van den Bosch in 2012?

Dat denk ik wel, een vrouw van 20 jaar inmiddels. In de manier waarop Vajèn sprak, waarop ze keek en bewoog. Alles was zo anders dan kinderen van haar leeftijd. Van haar wist ik zeker dat zij het in de muziekwereld of musicalscene ging maken en dat is uitgekomen. Ik was er 100 procent van overtuigd en dat kan ik natuurlijk zelden zeggen.

En ze won niet, want zij werd tweede.

Dat verbaast me tot op de dag van vandaag nog steeds. Maar het zegt ook dat je niet per se hoeft te winnen om een succesvolle carrière te hebben. Vajèn is een voorbeeld waar kinderen zich aan vastklampen.

Drie van je talenten wonnen The Voice Kids. Ben je zo’n goede coach?

Dat zal ik nooit roepen, want succes heeft ook te maken met het feit dat de kids voor mij kiezen als er meer mensen hun stoel omdraaien. Kinderen voelen zich wel veilig bij me en ze weten dat ik ze serieus neem. Ik behandel hen niet als kinderen, maar als jonge artiesten die iets willen leren. Zingen kunnen ze al. Dingen die ze al goed kunnen, proberen we uit te vergroten en ik probeer de talenten zelfvertrouwen bij te brengen. Als je zelfvertrouwen hebt, ga je als jong kind de grootste sprongen maken. Durven en een persoonlijkheid ontwikkelen, daar gaat het om.

Vooral graag meedoen

Moet je de kids ook bijbrengen dat hun deelname niet meteen een mooie carrière betekent, of zijn kinderen daar helemaal niet mee bezig?

Minder dan volwassenen in elk geval. Kinderen willen vooral graag meedoen en vinden het alleen maar fijn om te zingen. Natuurlijk heb je er ook hele ambitieuze kinderen bij. Maar op de rem trappen wil ik liever niet, ik wil ze laten doen waar ze goed in zijn. Dat remmen komt later wel. Laat kinderen hun grenzen maar ontdekken. Die moet je niet te vroeg trekken, want dan stop je een ontwikkeling. Maar let op, er zíjn er weer een paar bij dit seizoen zeg. Gassies waarbij je denkt: hóe dan? Hoe kan ‘t?

Borsato blijft verbaasd over Voice-kids: Hóe dan?

De vier coaches, vlnr Ali B, Marco Borsato, Anouk en Ilse DeLange. / William Rutten

Met Ilse DeLange, Ali B en je nieuwe collega-coach Anouk zitten er behoorlijke zwaargewichten op de draaistoelen. Hoe bevalt Anouk?

Anouk is top. Sommige mensen denken dat ze alleen maar streng is. Maar ze is natuurlijk zelf moeder en heeft echt veel empathie. Stiekem gaan we veel beter met elkaar om dan veel mensen denken (de twee botsten in The voice of Holland 2015 regelmatig, red.). Ik vind haar in deze The Voice Kids een fantastische coach, dat zul je merken.

Als je als kind kunt zingen, kun je dat op latere leeftijd dan ook? Of is dat geen zekerheidje?

Ja, toch wel. Je kunt zingen ook leren trouwens. Bij zingen gebruik je een spier, dus het vergt wel training. Je moet je stem onderhouden. Toch is het wel een beetje als fietsen. Als je het eenmaal kunt…

Muzikale vader

Zong jij al als klein Italiaanse jochie?

Ik zong wel voor mezelf en was geïnteresseerd door mijn muzikale vader, maar ik had helemaal geen ambitie om zanger te worden. Dat kwam pas toen ik een twintiger was.

Je komt zelf uit de Soundmixshow. Had je niet liever dat The Voice of Holland toen al bestond?

Ach, je moet zulke dingen in een tijdsbeeld zien. The Voice was er gewoon niet. Wat de Soundmixshow toen was, is wat The Voice nu is.

Gerard en Glennis

Je hebt succesvolle namen als Maan en OG3NE voortgebracht. Zou je niet veel meer talenten met een succesvolle carrière willen zien of hebben we daar in ons land helemaal geen markt voor?

Waar het om gaat is of je als artiest je eigen identiteit ontwikkelt. Maan en OG3NE hebben dat uitstekend gedaan en hun eigen markt gegrepen. Als je terugkijkt naar de Soundmixshow, dan waren er naast Gerard Joling, Glennis Grace en mijn persoontje ook niet zo veel. Als je ziet hoeveel zangers en singles er zijn, dan is het logisch dat we niet iedereen terugzien. Op de radio is nu eenmaal geen plek voor iedereen. Alleen de besten overleven. Vergeet Iris Kroes met haar harp trouwens niet. Je ziet haar niet in de hitlijsten, maar ze leeft wel degelijk van de muziek.

Wat zou je kinderen die graag zingen adviseren?

Toch wel dat ze aan The Voice Kids moeten proberen mee te doen. De ervaring die je daar op doet, daar leren zij heel veel van. Wat ik er ook leuk aan vind, is dat verschillende ouders elkaar blijven spreken en soms zelfs op vakantie gaan. Er ontstaan vriendschappen voor het leven.

De besten overhouden

Vind je het moeilijk om niét op de knop te drukken? Vind je dat zielig?

Ja, maar ja, we zijn wel kritisch geworden. Dat moet wel, want jullie zien lang niet alles. Veel kinderen komen niet op tv. De besten van de besten moeten we overhouden. Het gebeurt ook dat ik de uitzending bekijk en denk ‘waarom draai ik nou niet?’ En dan ben ik blij dat ik uiteindelijk tóch draai, maar dat al weer vergeten was.

Soms maak je binnen drie tellen je beslissing, bij Maan zelfs na één seconde. Hoe doe je dat?

We weten vooraf helemaal niks, geen geslacht, geen leeftijd, niks. Laat dat duidelijk zijn. Maar soms klinkt iets meteen zó goed. En dan moet je de kandidaat wel zo snel mogelijk laten zien dat je hem of haar gehoord hebt. Dan druk je en dan hoop je dat het zo goed blijft of nog beter wordt. Maar vroeg slaan is een gok hoor, want het gebeurt ook dat het alleen maar minder wordt. Dan zie ik de andere coaches naast me lachen en begin ik peentjes te zweten.

Welke blind audition vergeet je nooit meer?

Bij The Voice Kids denk ik dan aan Demi van Wijngaarden (2014, red.), die later ook aan de The Voice of Holland mee zou doen. Dat was een moment waarop ik dacht: wát hoor ik nu, dit kan een kind niet.

Waarom overstijgt The Voice toch alle andere talentenjachten, qua talenten en kijkcijfers?

De voorselectie is groot, wij zien de crème de la crème. Maar vooral het concept is uniek natuurlijk. Als wij mensen met de ogen kijken, dan vinden we meteen iets: lief, knap, lelijk, innemend, introvert. Met die gedachte ga je dan luisteren en de kijker thuis denkt ook misschien wel ‘ooooh, wat schattig’. Maar wij zitten omgedraaid en dan houd je alleen de stem over. Dat blijft briljant en de eerlijkste manier van beoordelen.

En je barbecuefeesten, houd je die voorlopig aan?

Ja hoor. Met vlees, popcorn, drinken, alles erop en eraan. Maar de tuin wordt wel elk jaar voller.

The Voice Kids zie je vanaf vrijdag 1 maart om 20.30 uur op RTL 4.

Record in De Kuip

Na The Voice Kids staat Marco Borsato nog ‘een klusje’ te wachten: vijf concerten in De Kuip in Rotterdam. Met deze vijf passeert Borsato The Rolling Stones als artiest die het vaakst in het Feyenoord-stadion heeft opgetreden. Hij speelt er op 29 en 30 mei, 1, 2 en 5 juni. 2 juni is een middagshow en het enige concert dat nog niet uitverkocht is. Borsato hoopt er binnenkort met zijn zoon Luca zelf te zitten, als de bekerfinale wordt gespeeld. De voetbalfan, die tijdens het interview de uitslag van de halve finale tegen Willem II nog niet kende: „Luca en ik zijn echte AZ’ers. Sinds het nieuwe stadion hebben we in Alkmaar een plekje. Als Feyenoord maar geen play-offs speelt trouwens. Want dan hebben we bij het opbouwen van mijn concerten een probleem.” De enige club die dat probleem kan voorkomen is overigens zijn eigen AZ. Die mag dan niet boven Feyenoord eindigen…

Borsato blijft verbaasd over Voice-kids: Hóe dan?

Vajèn van den Bosch. / Sander Koning | ANP

Vajèn over Marco: Echt en oprecht

Vajèn van den Bosch (20) werd in 2012 tweede in The Voice Kids en werd uiteindelijk Marco Borsato’s succesvolste talent. Ze acteerde in series en films en had musicalhoofdrollen in Grease en On Your Feet! Op dit moment repeteert Vajèn voor Paramour (in Hamburg, première 14 april), de allereerste musical van Cirque du Soleil. Ook daarin heeft zij de hoofdrol. „Ik kon destijds kiezen tussen Marco, Angela Groothuizen en Nick & Simon (allen draaiden om, red.). Marco is echt en oprecht, zoals mensen hem kennen van tv. Toen ik hem koos leek het mij al een hele lieve en oprechte man en dat was zo. Hij draaide als eerste zijn stoel. Als coach is hij heel supportive, hij geeft je goeie tips en vooral een goed gevoel. Dat is belangrijk als je nog onzeker bent. Ik voelde me bij hem heel erg op m’n gemak. Ik was niet een echte fanfan van Marco Borsato, maar ik vond zijn muziek en teksten wel heel erg mooi en goed. Wat hij me vooral bijbracht was hoe ik het verhaal van de muziek moest overbrengen. Met zijn tips was ik het altijd heel erg eens. En Marco’s barbecuefeesten? Ja, natuurlijk was ik daar regelmatig bij!”


Eretitel na eretitel, maar Wies heeft alle tijd

Eretitel na eretitel, maar Wies heeft alle tijd

Eretitel na eretitel, maar Wies heeft alle tijd / Ehlana Polgara

Foto van 'Pierre Oitmann'

23 JAN 2020

Nog geen anderhalf jaar na oprichting harkt de Nederlandstalige indiepopband Wies de ene na de andere eretitel binnen. „Je hebt er geen invloed op hoe snel het gaat”, zegt frontvrouw Jeanne Rouwendaal.

Het is september 2018 wanneer de band Wies voor een schoolopdracht aan het Conservatorium van Amsterdam wordt opgericht door singer-songwriter Jeanne Rouwendaal, drummer Jasper Meurs en bassist Tobias Kolk. Ondanks hun jonge leeftijd, hebben ze elk al de nodige meters gemaakt in het Nederlandse popcircuit. Kilometers zelfs. Rouwendaal bracht drie EP’s uit op eigen titel, Meurs reisde het hele land af als onderdeel van Radio Eliza en Kolk deed hetzelfde met rockband Yip Roc en zangeres Lakshmi.

De klik die het drietal bij elkaar voelde, heeft ertoe geleid dat Wies ook na het afvinken van die schoolopdracht verderging. „De grap met Wies is dat het voor ons allemaal een nevenproject was naast onze eigen bands”, doet Meurs, drummer van de band, uit de doeken. “Maar dat is uit de hand gelopen.”


Juice WRLD (21) overleden aan overdosis pijnstillers

Fans bij een herdenkingsbijeenkomst in december. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

23 JAN 2020

Rapper Juice WRLD stierf in december 2019 stierf aan een overdosis. Deze werd veroorzaakt door een vergiftiging van oxycodon en codeïne. 

Dat schrijft Rolling Stone, dat het autopsieverslag heeft. Het zou niet gaan om een opzettelijke overdosis.

De muzikant werd onwel nadat zijn vliegtuig landde in Chicago op 8 december. Hij overleed later in het ziekenhuis.


Racoon komt tóch met Nederlandse plaat

Racoon komt tóch met Nederlandse plaat

Racoon komt tóch met Nederlandse plaat / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

22 JAN 2020

Oceaan zou het enige en laatste Nederlandse nummer worden, zeiden de mannen van Racoon destijds. Zanger Bart van der Weide en gitarist Dennis Huige hebben woensdag bekendgemaakt tóch in het Nederlands te gaan zingen. 

En dan niet zomaar in het Nederlands zingen: het wordt namelijk een volledig Nederlandstalige plaat, die de heren dit najaar uitbrengen. Dat maakten ze woensdag bekend in De wereld draait door. De eerste single van het album, Het is al laat toch is woensdag direct uitgebracht.

Aanleiding voor een volledig Nederlandstalig album is eigenlijk het succes van Oceaan, het nummer dat in 2012 een grote hit werd. Daarnaast was Racoon in 2018 huisband in De Wereld Draait Door, waar ze opnieuw in eigen taal liedjes zingen. Enkele van die nummers vormen nu de basis voor het nieuwe album.


Bezorgde fans Madonna na weer een afgelast concert

Madonna tijdens een concert in Nederland in 2015. /ANP

Foto van 'Metro'

21 JAN 2020

Madonna (61) is bezig met haar Madame X wereldtour, maar cancelde afgelopen zondag voor de achtste keer een concert. Fans maken zich zorgen om de zangeres. 

Bezoekers van het concert in Lissabon kwamen zondag van een koude kermis thuis. Slechts 2,5 uur voor het optreden werd het concert in Portugal afgelast.

‘Luisteren naar lichaam’


Metalzangeres Floor Jansen wint Popprijs 2019

Metalzangeres Floor Jansen wint Popprijs 2019

De zangeres van de metalband Nightwish kreeg de prijs traditiegetrouw uitgereikt op het festival Noorderslag in Groningen.

Foto van 'Metro en ANP'

19 JAN 2020

Floor Jansen heeft de Popprijs 2019 gewonnen. De zangeres van de metalband Nightwish kreeg de prijs traditiegetrouw uitgereikt op het festival Noorderslag in Groningen. De prijs bestaat uit een cheque van 10.000 euro en een beeld van kunstenaar Theo Mackaay.

Jansen is al jaren internationaal bekend als zangeres in de metalmuziek, maar werd dit jaar ook meer bekend in eigen land door haar optreden in het NPO-programma Beste Zangers van Nederland.

De Popprijs werd voor de 34e keer uitgereikt en gaat jaarlijks naar de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Vorig jaar won rapper Ronnie Flex de felbegeerde prijs. Andere voormalige winnaars zijn Kensington, Martin Garrix, Caro Emerald en De Dijk.


Vrienden van Amstel LIVE 2020 in woord en beeld

Vrienden van Amstel LIVE 2020 in woord en beeld

De befaamde kroonluchter van 'De Vrienden'. / Set Vexy

Foto van 'Erik Jonk'

17 JAN 2020

De 22ste Vrienden van Amstel LIVE kende donderdag bij de start één grote verrassing. De nog ontbrekende naam in de line-up was DI-RECT. Dat was in Rotterdam Ahoy niet heel bijzonder, wel de manier waarop.

Ga je nog naar een van de volgende elf shows, lees en bekijk dit stuk – als je liever zo weinig mogelijk weet - dan misschien maar beter na je bezoek. DI-RECT dus. Spike, Marcel Veenendaal en collega's betraden plotseling de main stage waarop Kensington bezig was. En niet alleen zij. Bovenop en rond het grootste podium verscheen een orkest en koor van veertig mannen en vrouwen sterk en toen ging het los.

Vrienden van Amstel LIVE 2020 in woord en beeld

Guus Meeuwis. / Set Vexy


‘Januari is voor De Vrienden van Amstel, punt’

‘Januari is voor De Vrienden van Amstel, punt’

De repetitie met vlnr: Paul de Munnik, Maan, Machiel Hofman (organisatie), Simon Keizer, Diggy Dex en Nick Schilder. / Ben Houdijk | Vrienden van Amstel

Foto van 'Erik Jonk'

16 JAN 2020

Artiesten hopen op een jaarlijks telefoontje voor De Vrienden van Amstel LIVE. „Zo niet, dan is het even doorbijten.”

De 22e Vrienden van Amstel LIVE gaat donderdagavond los in Rotterdam Ahoy. Het spektakel waar jaarlijks lang voor de start geen kaart meer te krijgen is (dit jaar 160.000 vrienden) is al lang niet meer weg te denken. Ook onder de artiesten niet, zo blijkt op dinsdagmiddag als Metro alvast een kijkje neemt.

Heel veel rode kratjes


Rapper Jay-Z klaagt gevangenisbazen aan

Rapper Jay-Z klaagt gevangenisbazen aan

Jay-Z. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

15 JAN 2020

De Amerikaanse rapper Jay-Z sleept een gevangenisdirecteur en het hoofd van het gevangeniswezen in de staat Mississippi voor de rechter.

Afgelopen week vielen er vijf doden bij geweld in gevangenissen in Mississippi, volgens de rapper vanwege nalatigheid van de bestuurders.

Schadevergoeding


Billie Eilish maakt titelsong nieuwe Bond-film

Billie Eilish maakt titelsong nieuwe Bond-film

Billie Eilish. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

14 JAN 2020

Zangeres Billie Eilish gaat de titelsong maken van de nieuwe Bond-film No Time To Die. Dat hebben de producenten van de film dinsdag bekendgemaakt op Twitter. Met haar 18 jaar is Eilish de jongste artiest ooit die een lied voor een 007-film maakte.

Eerder hintte de jonge zangeres al op deze eretaak door foto's te delen van voormalige Bond-actrices als Eva Green en Halle Berry. Ook Léa Seydoux kwam voorbij. De actrice keert in de nieuwe Bond-film terug als Madeleine Swann.

Grote namen


Pearl Jam kondigt elfde album aan

Eddie Vedder tijdens een Pearl Jam-concert in 2018. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

14 JAN 2020

They’re still alive! De geruchtenmachine was al in volle gang, maar Pearl Jam heeft maandag bevestigd in maart met een nieuw album te komen. 

Het is inmiddels zeven jaar geleden dat er een album uitkwam van de Amerikaanse rockband. Fans kunnen 27 maart in hun agenda omcirkelen. Dan komt Gigaton, zoals het album gaat heten, uit.

‘Donker en verwarrend’


Zing Beyoncé de nieuwe James Bond titelsong?

Zingt Beyoncé de nieuwe James Bond titelsong?

Zing Beyoncé de nieuwe James Bond titelsong? Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

11 JAN 2020

De geruchten dat Beyoncé de titelsong voor de nieuwe James Bond-film No Time To Die zingt lijken steeds waarschijnlijker te worden. Volgens haar fans zou de zangeres op haar Instagrampagina hints plaatsen naar het nieuwe nummer.

Zo gaat er op social media een foto rond van Beyoncé tijdens de Golden Globes. Op de foto is te zien hoe de zangeres een martini drinkt, hèt drankje van James Bond.

De vergelijking met een eerdere foto waarop te zien is hoe Beyoncé aan een citroen ruikt is snel gemaakt. Deze foto plaatste Queen B namelijk vlak voordat ze haar nieuwe album Lemonade uitbracht.


Marco Borsato legt werkzaamheden voorlopig neer door burn-out

Marco Borsato heeft burn-out, 'de koek is op'

Marco Borsato legt werkzaamheden voorlopig neer door burn-out

Foto van 'Pierre Oitmann'

9 JAN 2020

Marco Borsato legt de komende tijd al zijn werkzaamheden stil vanwege persoonlijke omstandigheden. De zanger zegt een burn-out te hebben en zal voorlopig rust nemen. 

Het is een slechte start voor het jubileumjaar van Marco Borsato. De meest succesvolle Nederlandse soloartiest aller tijden zit inmiddels dertig jaar in het vak, maar na een haast ontelbare reeks aan mijlpalen is hij nu geveld door een burn-out. Dat betekent dat hij voorlopig niet op televisie te zien zal zijn en ook zijn concertagenda is voor onbepaalde tijd leeg, zo meldt Mojo Concerts.

Afgelopen najaar vertelde Borsato nog aan deze krant dat hij met kompaan John Ewbank aan een nieuw album werkte. „Je gaat de komende periode meer samenwerkingen zien, maar dat ga ik niet nog verklappen”, zei Borsato voorafgaand aan de release van de hitsingle Lipstick met rapper Snelle. Ewbank laat weten dat hij nog geen zicht heeft op wat de gevolgen voor het album zullen zijn, al lijkt het onwaarschijnlijk dat de plaat op korte termijn zal verschijnen.


Wat staat ons te wachten in muziekjaar 2020?

Wat staat ons te wachten in muziekjaar 2020?

Wat staat ons te wachten in muziekjaar 2020? / ANP

Foto van 'Pierre Oitmann'

9 JAN 2020

Aan het begin van een nieuw decennium waait er vaak een frisse wind door het heersende muziekklimaat. Dat lijkt in 2020 niet anders te zijn, maar zijn de veelbelovende releases van dit jaar de opmars naar dé klank van de jaren ’20?

New wave en synthpop maakten begin jaren ’80 korte metten met de pompeuze progrock en weelderige discomuziek uit het voorgaande decennium. Begin jaren ‘90 werden de grootse eightiesproducties aan diggelen geslagen door de opkomst van grunge en house. Of muzikanten anno 2020 op net zo’n rigoureuze wijze het nieuwe decennium inluiden, valt nog te bezien.

Toch lijkt er duidelijk behoefte aan een fris geluid, getuige de hoge noteringen van artiesten als Tones And I en Billie Eilish in de wereldwijde muzieklijsten. Wie de Nederlandse hitlijsten erop naslaat, ziet iets opvallends in de eerste week van 2020: los van Post Malone staat er geen enkele rapper in de top 10.


Smells Like Teen Spirit breekt 1 miljard-grens op YouTube

Smells Like Teen Spirit breekt 1 miljard-grens op YouTube

Kurt Cobain van Nirvana. /Frank Micelotta | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

27 DEC 2019

Toen het nummer in 1991 werd uitgebracht bestond YouTube natuurlijk nog niet, maar sinds de clip van Smells Like Teen Spirit in 2009 op de website werd geüpload is de video inmiddels een miljard keer bekeken.

Dat meldde tijdschrift NME vrijdag over ‘de doorbraak’ van Nirvana en de in 1994 overleden frontman Kurt Cobain. Het is daarmee het tweede nummer uit de jaren negentig dat meer dan een miljard keer op YouTube is gestreamd.

Guns N’ Roses de eerste


Top 40 Awards grootser; met Snelle en Kensington

Top 40 Awards grootser; met Snelle en Kensington

Kensington live, hier op Paaspop in Schijndel. / Paul Bergen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

27 DEC 2019

De Top 40 Awards van Qmusic worden de komende editie grootser aangepakt. Vrijdag werden daarom voor 10 januari onder meer optredende acts als rapper Snelle en Kensington aangekondigd.

De Top 40 Awards werden dit jaar voor het eerst met een show uitgereikt. De show wordt komende maand uitgebreid. Bovendien worden er niet alleen prijzen voor het afgelopen muziekjaar overhandigd, maar ook voor het hele achterliggende decennium.

Flinke schep bovenop


Volle bak (en lange rij) Top 2000 Café

Volle bak (en lange rij) Top 2000 Café

Drukte in Beeld en Geluid. / Foto's: Koen van Weel | ANP

Foto van 'Metro en ANP'

26 DEC 2019

Ook op tweede kerstdag is het Top 2000 Café een aantrekkelijk uitje voor vele kerstvierders.

Al vroeg in de ochtend stonde donderdag een lange rij voor de deur voor een bezoek aan de geïmproviseerde kroeg in Beeld en Geluid in Hilversum. Dj's van NPO Radio 2 draaien van daaruit live de 21e Top 2000.

Volle bak (en lange rij) Top 2000 Café

Duncan hoopt dat België wint
Likeability of3

Duncan hoopt dat België wint

Duncan Laurence. / Robin Utrecht | ANP

Foto van 'Metro en ANP'

26 DEC 2019

Hoewel de liedjes en artiesten voor het Eurovisiesongfestival in Rotterdam nog grotendeels onbekend zijn, heeft Duncan Laurence nu al voorkeur voor een bepaald land. Als het aan hem ligt, krijgt België in mei de meeste punten van alle landen.

„Ik hoop eigenlijk dat België wint", bekende Laurence (25) in de uitzending van Mensen met M. En dat heeft vooral te maken met het feit dat hij dan met hen zijn ervaringen als songfestivalwinnaar kan delen. „Zodat ik even op de koffie kan en met hen erover kan praten."

Zege soms lastig


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Niet The Beatles, maar Queen vaakst in Top 2000

Niet The Beatles, maar Queen vaakst in Top 2000

Top 2000 café tijdens bekendmaking van top 5 / ANP

Foto van 'Metro'

20 DEC 2019

De heren van The Beatles zijn van hun troon gestoten. Voor het eerst sinds de Top 2000 uitgezonden wordt, is de band níét de hofleverancier.

In plaats daarvan is Queen de nieuwe koning van de lijst der lijsten. Eerder was al bekendgemaakt dat het legendarische Bohemian Rhapsody wéér op 1 staat. Radio 2 heeft vrijdag naar buiten gebracht dat er naast die knaller ook nog 36 andere nummers van de band in de lijst staan. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar.

Tot nu toe stonden de heren van The Beatles met 38 noteringen het vaakst in de lijst. Zij dalen echter licht naar 36 noteringen. Coldplay blijft op de derde plaats met 28 nummers. Het Zeeuwse BLØF heeft de meeste Nederlandse noteringen, 18 in totaal.


Top 2000 al twintig jaar een traditie


Top 2000 al twintig jaar een traditie

Stefan Stasse in de studio. / NPO Radio 2 / Bullet-Ray

Foto van 'Pierre Oitmann'

20 DEC 2019

Toen Kees Toering in 1999 het ludieke idee vatte om afscheid van het oude millennium te nemen met een lijst van tweeduizend liedjes, kon niemand vermoeden dat het twintig jaar later uitgegroeid zou zijn tot een volksfeest.

Hoewel het derde millennium officieel pas van start ging op 1 januari 2001 (want een nuljaar bestaat niet in onze jaartelling), werd de jaarwisseling van 1999 naar 2000 gezien als een belangrijk moment. Er was vrees voor de zogeheten millenniumbug en in religieuze kringen werd gespeculeerd dat het einde der tijden wellicht nabij was.

Twee decennia later draait de wereld gewoon nog om zijn as en ook de door Toering bedachte Top 2000 wordt nog steeds ieder jaar tussen Kerst en oudejaarsavond uitgezonden op NPO Radio 2. Stefan Stasse presenteert de lijst eind deze maand voor de achttiende keer en was er ook tijdens de eerste editie in 1999 bij. „Het was wel een ding dat het jaar 2000 kwam”, weet hij nog. Een continue lijst zoals de Top 2000 bestond voorheen nog niet. „Ik vond het wel een grappig idee en voor een keer leek het me heel erg leuk, maar ergens ook een beetje belachelijk; in de nacht ook plaatjes draaien, zeven dagen in de week.”