Music City

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

De Voice-coaches met vlnr Waylon, Lil Kleine, Anouk en Ali B. / William Rutten

Foto van 'Erik Jonk'

1 FEB 2019

Nog twaalf zangtalenten en vier liveshows te gaan, dan weten we wie de negende Voice of Holland is. Bijna negentig dagen geleden begon het jaarlijkse RTL-spektakel en de coaches Ali B, Anouk, Waylon en Lil Kleine hebben talloze (soms harde, soms moeilijke) keuzes gemaakt. Metro trof de twaalf kanshebbers woensdag op weg naar liveshow 1 (vrijdagavond 1 februari om 20.30 uur op RTL 4). Wordt het nóg een show of danger zone en dan – drie na de eerste live-avond - naar huis?

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Vlnr: Patricia, Bryan, Waylon en Dennis. / William Rutten.

De kanjers van Waylon

Dennis van Aarssen (24)

Crooner die als jong ventje de jazz-cd van Robbie Williams hoorde. Is projectmanager bij een marketingbedrijf. Motto: Jazz moet terug op de kaart. Auditie: That’s Life (Frank Sinatra).

Patricia van Haastrecht (29)

Theaterdier, speelt nu in Mamma Mia! Heeft een (niet meer) verborgen jodeltalent. Ondanks haar ervaring, voelt The Voice als een sprong in het diepe. Auditie: Rise Up (Andra Day).

Bryan B. (50)

Soulzanger, afkomstig uit Suriname. Won in 2012 1 miljoen euro in het SBS 6-programma The Winner Is, maar bij een eerdere deelname aan The Voice of Holland draaide geen enkele stoel. Auditie: When A Man Loves A Woman (Percy Sledge).

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Patricia.

‘Ik ben in staat van ontbinding’

Gaat het nu écht beginnen?

Patricia (heeft alleen Dennis naast zich zitten, want Bryan was woensdagavond tijdens het gesprek door ziekte helaas afwezig): Voor mij gaat het gewoon door. Ik heb bij de musical Mammia Mia! even vrijaf gekregen, dat is wel een verademing.

Dennis: Ik heb bij elke ronde een gevoel van nú begint het echt. Maar The Voice is wel een allesbeheersend ding sinds de allereerste auditie.

Patricia: Mamma Mia! liep er bij mij dwars doorheen, waardoor het afgelopen half jaar één lang blok van optredens is geweest.

Is de beleving bij live anders dan bij de eerdere opnames?

Dennis: Als ik er eenmaal sta, dan is niet anders dan wanneer ik in een kroegje zing of in een karaokebar, the blinds of the battles. Maar ik ga vooraf heus wel een beetje dood, hoor. Bij de liveshow ben ik misschien in staat van ontbinding.

Patricia: Alle spanning om de show heen is zo zichtbaar. Op het moment dat ik sta te zingen, maakt het niet uit hoeveel mensen er naar me kijken.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Dennis.

Krijg je al de rillingen van de term danger zone?

Dennis: Nu je erover begint…

Patricia: Haha, ik heb er ook nog helemaal niet over nagedacht.

Dennis: Er is gelukkig niet meer zo’n safe-bank en een danger zone-bank.

Patricia: Ik denk dat het wel spannend gaat zijn, het klinkt in elk geval spannend. Als je dan plotseling zes namen ziet, dan krijg je die rillingen misschien wel.

Dennis: Geen idee eigenlijk, ik ben al blij dat ik nog een keertje mag.

Leven voor het verhaal

Wat is jouw sterke punt voor de liveshow?

Patricia: Oeh. Eh… mijn streven om een verhaal goed te vertellen. Daar leef ik bijna voor. Ik denk dat dat me met mijn lied van vrijdagavond wel gaat lukken.

Dennis: Het klinkt supersuf, maar ik heb hetzelfde unique selling point als Patricia. Bij mij is het een iets minder unique selling point. Het gaat om het verhaal en de manier waarop.

Jij bent als crooner toch één groot unique selling point?

Dennis: Een andere crooner is er niet in deze competitie en dat kan een voordeel zijn. Maar misschien ook een nadeel, als iemand het saai vindt.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Bryan B.

Wat is een belangrijke les geweest van coach Waylon?

Patricia: Op de momenten dat ik in een repetitie een beetje onzeker een lied sta te zingen, dan zegt ie ‘Joh, vertel het gewoon. Laat het los.’ Hij focust zich heel erg op je persoon binnen dit circus. Hij maakt je zekerder.

Dennis: Waylon brengt me bij dat ik me niet gek moet laten maken door alles wat er gebeurt. Het is een open deur die ik in trap, maar hij laat me zijn wie ik ben. En eerlijk gezegd kan hij me dat niet vaak genoeg zeggen.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Voor de band Navarone vlnr Irene, Mikki en Anouk. / William Rutten

De toppers van Anouk

Mikki van Wijk (17)

Trouw deelneemster aan talentenjachten op haar middelbare school en zangeres van een bandje. Vindt haar deelname aan The Voice ‘het belangrijkste moment van haar leven’. Auditie: In The Name Of Love (Martin Garrix & Bebe Rexha).

Navarone

Rockers uit Nijmegen, eerste Rockband in The Voice wereldwijd. Stonden al op festivals als Sziget en de Zwarte Cross. Auditie: Whole Lotta Love (Led Zeppelin).

Irene Dings (17)

Student verpleegkunde die wil verplegen bij Defensie. Muziek staat echter op nummer 1. Was op 11-jarige leeftijd finaliste van The Voice Kids 2012. Auditie: Wings (Birdy).

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Mikki.

‘Anouk geeft zelfvertrouwen’

Gaat het nu écht beginnen?

Irene: Voor mij is het al heeeeel lang begonnen. Ik vind het gewoon superleuk om allemaal mee te maken en ben trots op wat ik hier kan neerzetten.

Mikki: Ook voor mij was de start echt het begin, maar nu wordt het niveau alsmaar hoger. Ik voel meer druk.

Navarone-gitarist Kees: Nee, makkie man.

Bassist Bram: Nouuuu… Met zo’n camera zijn we wel bekend, maar niet 136. Dat het straks live allemaal perfect in elkaar moet vallen, hebben wij ook niet eerder meegemaakt.

Drummer Robin: Eerst waren we alleen afhankelijk van de coach, nu van heel veel anderen.

Is de beleving bij live anders dan bij de eerdere opnames?

Zanger Merijn: Het moment van presteren is definitief, dat is in een liveshow niet anders. Er omheen mag verder niets fout gaan. Dat geldt ook voor de 200 mensen die aan het programma werken.

Gitarist Roman: Dat voel je wel, ja. We zijn nu een radartje in een hele grote motor die goed moet draaien.

Mikki: Dat het live is, vind ik net wat enger en spannender dan bij eerdere opnames. Als ik nu op het podium zou vallen, dan kan het zeker niet worden weggeknipt.

Irene: Ik vind alles alleen maar leuk. Helemaal dat mensen die niet bij de show kunnen zijn, het nu live thuis kunnen zien.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Navarone.

Krijg je al de rillingen van de term danger zone?

Mikki: Jaaaa. Maar ik ga proberen te genieten en doe altijd mijn best. Meer kan ik niet doen en alleen maar hopen dat ik veel stemmen krijg.

Gitarist Kees: Ik hoor de term nu voor het eerst.

Zanger Merijn: Kom maar op met die danger zone!

Gitarist Kees: Ik zeg ook maar wat. Nee, wat gaan gewoon heel goed optreden en wat er daarna gebeurt: dat hebben we niet in de hand. Genieten zal inderdaad extra belangrijk zijn.

Irene: Dat laatste vind ik ook. En verder moet je op dat ene moment gewoon zo goed mogelijk proberen te zijn. Als ik in de danger zone kom, zal ik wel wat zenuwachtiger worden.

Volumeknop

Wat is jouw sterke punt voor de liveshow?

Bassist Bram: Volume en ervaring.

Metro: Ik kan de volumeknop toch terugdraaien?

Gitarist Kees: Dat dacht jij! Dat is nou een misvatting.

Irene: Mijn jonge leeftijd. Sowieso vind ik het mooi om als 17-jarige in de liveshow te staan.

Mikki: Ik denk en ik hoop dat ik mensen ga verrassen. Ik denk dat ik nog meer kan laten zien dan ik al gedaan heb. Tot nu toe heb je me steeds zien groeien.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Irene.

Wat is een belangrijke les geweest van coach Anouk?

Irene: Ik had een beetje maniertjes, zoals een schorre stem. Ze heeft me geholpen, zodat ik dat niet meer deed. Anouk is een echte moederfiguur.

Zanger Merijn: We treden al tien jaar op, maar Anouk kon ons wel goed begeleiden bij een format en mediacircus als dit. Wij denken soms al te ver en willen de bandopstelling dan veranderen ofzo. Gewoon hetzelfde laten, zegt ze dan. En ze heeft gelijk, want zo functioneren we goed.

Mikki: Ze laat me in mezelf geloven en geeft me zelfvertrouwen. Ze laat me niet te veel nadenken.

Keken jullie tegen Anouk op eigenlijk?

Mikki en Irene: Ja.

Gitarist Kees: Hallo, ze heeft in een rode bh op Pinkpop gespeeld. Als je dat doet kijkt iedereen tegen je op. Jullie waren toen nog niet eens geboren trouwens, dames.

Mikki: Maar ik heb alles teruggekeken hoor!

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Vlnr Quido, Kimberly, Lil Kleine en Talita. / William Rutten

De troeven van Lil Kleine

Talita Blijd (27)

Is wijkverpleegkundige die veel met haar moeder zingt, onder meer in de kerk. Ook haar oma en zoontje doen weinig anders dan zingen. Wil nu dolgraag een solocarrière. Auditie: Rise (Katy Perry).

Quido van de Graaf (27)

Veelgevraagd smartlappenzanger na zijn tv-deelname aan Bloed, Zweet & Tranen. Zingt in voorprogramma’s van Jan Smit, Gerard Joling en Wolter Kroes, maar is klaar voor het hoofdprogramma. Auditie: Wat Is Dan Liefde (André Hazes).

Kimberly Fransens (26)

Zong als kind al in The Sound of Music en Annie. Werd achter Nina den Hartog tweede in Idols 2016 en trad op voor militairen in Afghanistan. Auditie: My Heart Will Go On (Céline Dion).

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Talita.

‘Wij gaan alle drie naar de finale!’

Gaat het nu écht beginnen?

Talita: Het voelt voor mij toch meer alsof het Voice-avontuur al maanden geleden begonnen is. Bij de blind auditions begon het écht.

Kimberly: Het is weer net zo spannend en eng als Idols. Iedereen zit er klaar voor thuis en je kunt je optreden niet even over doen als het mis gaat.

Quido: Voor mijn blind audition was ik rete-zenuwachtig, maar bij de liveshows gaat het er nog meer om en wil je verder. Maar bij die auditie begon het echt.

Is de beleving bij live anders dan bij de eerdere opnames?

Kimberly: Er is veel meer omheen, zoals de red room en het praten met Jamai Loman. Daarnaast ben je de hele show bezig, van het openingsnummer tot het slot. Tot nu toe was het steeds met één liedje na twee minuten voorbij. En tja, de twaalf toppers zijn over nu hè? Spring daar maar eens tussenuit.

Quido: Vocaal moet het nog steeds staan, maar ook als je het podium af stapt ben je in beeld. Voor, tijdens, na… er zijn altijd camera’s. De focus ligt wat meer op tv maken.

Talita: Ik sluit me aan bij Kim en Quido. Afgezaagd hè, haha. We zijn nu de hele week keihard aan het repeteren.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Kimberly.

Wat is jouw sterke punt voor de liveshow?

Quido: Het feit dat ik Nederlandstalig zing en dan de volkse kant. Dat doet niemand anders.

Talita: Moeilijk om over mezelf te zeggen.

Quido: Ik zeg het wel. Talita is vrolijk en spontaan, de mensen zien haar gewoon graag.

Talita: Bedankt! Ik houd wel van een babbeltje en grappen, ja.

Kimberly: Wat vind je van mij Quido, haha. Nee hoor, ik denk dat ik heel veel met mijn stem kan en laat telkens iets anders zien. Vrijdag zal dat weer zo zijn, ik ga verrassen.

Oeeeehhh, spannend

Krijg je al de rillingen van de term danger zone?

Talita: Dat is toch wel wat. Bij de laatste twaalf zitten vind ik al een hele prestatie. Maar ja, vrijdag gaan er drie uit. Dan denk ik toch wel ‘oeeeehhh’. Spannend, spannend. Je hebt geen idee hoe het gaat lopen.

Kimberly: Ik vind het doodeng. Je wilt er sowieso niet uit natuurlijk en ik ben nogal een stresskip. Ik zal gezellig zijn, mensen!

Quido: Ach, weet je. De helft van de talenten komt in de danger zone, dus de kans is heel groot. Maar de kans is dus ook heel groot om door te gaan. Groter dan bij eerdere rondes. Laten de mensen thuis het maar mooi beslissen.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Quido.

Wat is een belangrijke les van coach Lil Kleine voor je geweest?

Kimberly: Dat ik mezelf moet zijn. Dat vind ik chill. Qua nummers en kleding is hij heel erg betrokken. Hij vraagt wie je wilt zijn op het podium en probeert dat dan te versterken. Hij maakt me zelfverzekerd.

Quido: Eens. Ik verschil heel erg van Kim en Talita, dus Lil Kleine heeft niet alleen gekozen wat dichtbij hem zelf ligt. Hij kijkt goed naar je persoon en laat me mijn eigen kracht uitstralen.

Talita: Wees jezelf en geef alles wat je hebt, is wat hij altijd tegen me zegt. Dat ga ik vrijdag zeker doen.

Wie van jullie gaat de finaleshow halen, denk je?

Kimberly: Het zou me niet verbazen als we dat alle drie halen. Lijkt jullie dat niet geweldig?

Talita: Prima.

Quido: Gaan we voor.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Vlnr Debrah, Sarah-Jane, Ali B en Menno. / William Rutten

Het trio van team Ali

Menno Aben (18)

Deed twee jaar geleden met de boyband Square mee aan het Duitse Das Supertalent. Lukt The Voice niet, dan ligt zijn hart in het restaurantwezen. Auditie: Make It Rain (Ed Sheeran).

Debrah Jade (27)

Professioneel zangeres, onder meer bij Jonna Fraser en Kenny B. Wil van achtergrond naar voorgrond. Auditie: If I Ain’t Got You (Alicia Keys).

Sarah-Jane (32)

Deze souldame is backingvocalist bij Ronnie Flex. Stond twee keer op het North Sea Jazz Festival en won de Amsterdamse Popprijs. Auditie: Nothing Compares 2 U (Sinead O’Connor).

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Debrah.

‘Gap, doe gewoon je ding’

Gaat het nu écht beginnen?

Menno: Het was al begonnen hoor, maar dit is live en ik denk wat spannender dan de andere shows.

Sarah-Jane: Ik heb wel het this is it-gevoel. Nu bereiden we ons de hele week voor, dus het leven bestaat nu alleen uit The Voice.

Debrah: Same here. De focus is nu helemaal op The Voice. Elke ronde verder was vet, maar nu zijn we hele dagen hier.

Is de beleving bij live anders dan bij de eerdere opnames?

Sarah-Jane: Het voelt waarschijnlijk anders omdat iedereen thuis op dat moment ziet wat je presteert. Maar eigenlijk… is het hetzelfde. Je moet er helemaal niet mee bezig zijn, want dat zorgt voor extra ruis in je hoofd.

Debrah: Alles voelt een tandje extra spannend, maar ik ben net als de anderen op dit moment nog relaxed. Vrijdagavond zal dat misschien anders zijn, maar mijn best doen is alles wat ik kan doen.

Menno: Klopt, maar nu we zover zijn gekomen moeten we genieten. Ik ga niet zo stil staan bij het live op tv zijn, want dat gaat ten koste van mijn performance.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Menno.

Wat is jouw sterke punt voor de liveshows?

Debrah: Mijn totaalplaatje en goeie vibe. Van mijn zang tot het feit dat ik het superleuk vind om mensen te entertainen.

Menno: Ik hoop dat mensen mij een leuke jongen vinden met een uniek stemgeluid. Een Menno-geluid dus.

Sarah-Jane: Mijn persoonlijkheid, denk ik. En mijn performance. Ik kan een verhaal vertellen tijdens mijn optreden.

'm Effe knijpen

Krijg je al de rillingen van de term danger zone (tussenstand met zes kandidaten die het meeste kans maken naar huis gestuurd te worden, red.)?

Menno: Toen ze erover begonnen gelijk ja. Je zal er maar in zitten, dan knijp je ‘m effe.

Sarah-Jane: Rillingen nog niet, maar het is niet fijn om eraan te denken. Ik doe mijn best en hoop maar dat mensen het leuk vinden.

Debrah: Het wordt vooral genieten, dan geeft Ali ook mee. Als jij geniet, genieten de mensen thuis ook. De danger zone lijkt me superspannend, maar meer dan 1000 procent geven kun je niet doen.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Sarah-Jane.

Welke les heeft coach Ali B je nog meer meegegeven?

Debrah: Hij is zo serieus met zijn carrière bezig, dat hij dat heel goed kan overbrengen. Dat doet hij puur om het beste uit me te halen. Hij wil niet dat ik nadenk tijdens het zingen, maar gewoon doe waar ik goed in ben en wat mijn passie is.

Sarah-Jane: Wat ik fijn vind, is Ali’s betrokkenheid bij het team. Misschien heb ik het al duizend keer gezegd, maar hij leert me echt te genieten van wat ik doe. En hij probeert de druk bij zenuwen weg te halen.

Menno: Ik heb momenten dat ik té gefocust ben en alles perfect wil hebben. Dan pakt hij me even vast en zegt ie ‘Hey gap. Kijk eens wat je in het programma nu al bereikt hebt. Doe gewoon je ding.’


Metalzangeres Floor Jansen wint Popprijs 2019

Metalzangeres Floor Jansen wint Popprijs 2019

De zangeres van de metalband Nightwish kreeg de prijs traditiegetrouw uitgereikt op het festival Noorderslag in Groningen.

Foto van 'Metro en ANP'

19 JAN 2020

Floor Jansen heeft de Popprijs 2019 gewonnen. De zangeres van de metalband Nightwish kreeg de prijs traditiegetrouw uitgereikt op het festival Noorderslag in Groningen. De prijs bestaat uit een cheque van 10.000 euro en een beeld van kunstenaar Theo Mackaay.

Jansen is al jaren internationaal bekend als zangeres in de metalmuziek, maar werd dit jaar ook meer bekend in eigen land door haar optreden in het NPO-programma Beste Zangers van Nederland.

De Popprijs werd voor de 34e keer uitgereikt en gaat jaarlijks naar de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Vorig jaar won rapper Ronnie Flex de felbegeerde prijs. Andere voormalige winnaars zijn Kensington, Martin Garrix, Caro Emerald en De Dijk.


Vrienden van Amstel LIVE 2020 in woord en beeld

Vrienden van Amstel LIVE 2020 in woord en beeld

De befaamde kroonluchter van 'De Vrienden'. / Set Vexy

Foto van 'Erik Jonk'

17 JAN 2020

De 22ste Vrienden van Amstel LIVE kende donderdag bij de start één grote verrassing. De nog ontbrekende naam in de line-up was DI-RECT. Dat was in Rotterdam Ahoy niet heel bijzonder, wel de manier waarop.

Ga je nog naar een van de volgende elf shows, lees en bekijk dit stuk – als je liever zo weinig mogelijk weet - dan misschien maar beter na je bezoek. DI-RECT dus. Spike, Marcel Veenendaal en collega's betraden plotseling de main stage waarop Kensington bezig was. En niet alleen zij. Bovenop en rond het grootste podium verscheen een orkest en koor van veertig mannen en vrouwen sterk en toen ging het los.

Vrienden van Amstel LIVE 2020 in woord en beeld

Guus Meeuwis. / Set Vexy


‘Januari is voor De Vrienden van Amstel, punt’

‘Januari is voor De Vrienden van Amstel, punt’

De repetitie met vlnr: Paul de Munnik, Maan, Machiel Hofman (organisatie), Simon Keizer, Diggy Dex en Nick Schilder. / Ben Houdijk | Vrienden van Amstel

Foto van 'Erik Jonk'

16 JAN 2020

Artiesten hopen op een jaarlijks telefoontje voor De Vrienden van Amstel LIVE. „Zo niet, dan is het even doorbijten.”

De 22e Vrienden van Amstel LIVE gaat donderdagavond los in Rotterdam Ahoy. Het spektakel waar jaarlijks lang voor de start geen kaart meer te krijgen is (dit jaar 160.000 vrienden) is al lang niet meer weg te denken. Ook onder de artiesten niet, zo blijkt op dinsdagmiddag als Metro alvast een kijkje neemt.

Heel veel rode kratjes


Rapper Jay-Z klaagt gevangenisbazen aan

Rapper Jay-Z klaagt gevangenisbazen aan

Jay-Z. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

15 JAN 2020

De Amerikaanse rapper Jay-Z sleept een gevangenisdirecteur en het hoofd van het gevangeniswezen in de staat Mississippi voor de rechter.

Afgelopen week vielen er vijf doden bij geweld in gevangenissen in Mississippi, volgens de rapper vanwege nalatigheid van de bestuurders.

Schadevergoeding


Billie Eilish maakt titelsong nieuwe Bond-film

Billie Eilish maakt titelsong nieuwe Bond-film

Billie Eilish. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

14 JAN 2020

Zangeres Billie Eilish gaat de titelsong maken van de nieuwe Bond-film No Time To Die. Dat hebben de producenten van de film dinsdag bekendgemaakt op Twitter. Met haar 18 jaar is Eilish de jongste artiest ooit die een lied voor een 007-film maakte.

Eerder hintte de jonge zangeres al op deze eretaak door foto's te delen van voormalige Bond-actrices als Eva Green en Halle Berry. Ook Léa Seydoux kwam voorbij. De actrice keert in de nieuwe Bond-film terug als Madeleine Swann.

Grote namen


Pearl Jam kondigt elfde album aan

Eddie Vedder tijdens een Pearl Jam-concert in 2018. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

14 JAN 2020

They’re still alive! De geruchtenmachine was al in volle gang, maar Pearl Jam heeft maandag bevestigd in maart met een nieuw album te komen. 

Het is inmiddels zeven jaar geleden dat er een album uitkwam van de Amerikaanse rockband. Fans kunnen 27 maart in hun agenda omcirkelen. Dan komt Gigaton, zoals het album gaat heten, uit.

‘Donker en verwarrend’


Zing Beyoncé de nieuwe James Bond titelsong?

Zingt Beyoncé de nieuwe James Bond titelsong?

Zing Beyoncé de nieuwe James Bond titelsong? Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

11 JAN 2020

De geruchten dat Beyoncé de titelsong voor de nieuwe James Bond-film No Time To Die zingt lijken steeds waarschijnlijker te worden. Volgens haar fans zou de zangeres op haar Instagrampagina hints plaatsen naar het nieuwe nummer.

Zo gaat er op social media een foto rond van Beyoncé tijdens de Golden Globes. Op de foto is te zien hoe de zangeres een martini drinkt, hèt drankje van James Bond.

De vergelijking met een eerdere foto waarop te zien is hoe Beyoncé aan een citroen ruikt is snel gemaakt. Deze foto plaatste Queen B namelijk vlak voordat ze haar nieuwe album Lemonade uitbracht.


Marco Borsato legt werkzaamheden voorlopig neer door burn-out

Marco Borsato heeft burn-out, 'de koek is op'

Marco Borsato legt werkzaamheden voorlopig neer door burn-out

Foto van 'Pierre Oitmann'

9 JAN 2020

Marco Borsato legt de komende tijd al zijn werkzaamheden stil vanwege persoonlijke omstandigheden. De zanger zegt een burn-out te hebben en zal voorlopig rust nemen. 

Het is een slechte start voor het jubileumjaar van Marco Borsato. De meest succesvolle Nederlandse soloartiest aller tijden zit inmiddels dertig jaar in het vak, maar na een haast ontelbare reeks aan mijlpalen is hij nu geveld door een burn-out. Dat betekent dat hij voorlopig niet op televisie te zien zal zijn en ook zijn concertagenda is voor onbepaalde tijd leeg, zo meldt Mojo Concerts.

Afgelopen najaar vertelde Borsato nog aan deze krant dat hij met kompaan John Ewbank aan een nieuw album werkte. „Je gaat de komende periode meer samenwerkingen zien, maar dat ga ik niet nog verklappen”, zei Borsato voorafgaand aan de release van de hitsingle Lipstick met rapper Snelle. Ewbank laat weten dat hij nog geen zicht heeft op wat de gevolgen voor het album zullen zijn, al lijkt het onwaarschijnlijk dat de plaat op korte termijn zal verschijnen.


Wat staat ons te wachten in muziekjaar 2020?

Wat staat ons te wachten in muziekjaar 2020?

Wat staat ons te wachten in muziekjaar 2020? / ANP

Foto van 'Pierre Oitmann'

9 JAN 2020

Aan het begin van een nieuw decennium waait er vaak een frisse wind door het heersende muziekklimaat. Dat lijkt in 2020 niet anders te zijn, maar zijn de veelbelovende releases van dit jaar de opmars naar dé klank van de jaren ’20?

New wave en synthpop maakten begin jaren ’80 korte metten met de pompeuze progrock en weelderige discomuziek uit het voorgaande decennium. Begin jaren ‘90 werden de grootse eightiesproducties aan diggelen geslagen door de opkomst van grunge en house. Of muzikanten anno 2020 op net zo’n rigoureuze wijze het nieuwe decennium inluiden, valt nog te bezien.

Toch lijkt er duidelijk behoefte aan een fris geluid, getuige de hoge noteringen van artiesten als Tones And I en Billie Eilish in de wereldwijde muzieklijsten. Wie de Nederlandse hitlijsten erop naslaat, ziet iets opvallends in de eerste week van 2020: los van Post Malone staat er geen enkele rapper in de top 10.


Smells Like Teen Spirit breekt 1 miljard-grens op YouTube

Smells Like Teen Spirit breekt 1 miljard-grens op YouTube

Kurt Cobain van Nirvana. /Frank Micelotta | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

27 DEC 2019

Toen het nummer in 1991 werd uitgebracht bestond YouTube natuurlijk nog niet, maar sinds de clip van Smells Like Teen Spirit in 2009 op de website werd geüpload is de video inmiddels een miljard keer bekeken.

Dat meldde tijdschrift NME vrijdag over ‘de doorbraak’ van Nirvana en de in 1994 overleden frontman Kurt Cobain. Het is daarmee het tweede nummer uit de jaren negentig dat meer dan een miljard keer op YouTube is gestreamd.

Guns N’ Roses de eerste


Top 40 Awards grootser; met Snelle en Kensington

Top 40 Awards grootser; met Snelle en Kensington

Kensington live, hier op Paaspop in Schijndel. / Paul Bergen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

27 DEC 2019

De Top 40 Awards van Qmusic worden de komende editie grootser aangepakt. Vrijdag werden daarom voor 10 januari onder meer optredende acts als rapper Snelle en Kensington aangekondigd.

De Top 40 Awards werden dit jaar voor het eerst met een show uitgereikt. De show wordt komende maand uitgebreid. Bovendien worden er niet alleen prijzen voor het afgelopen muziekjaar overhandigd, maar ook voor het hele achterliggende decennium.

Flinke schep bovenop


Volle bak (en lange rij) Top 2000 Café

Volle bak (en lange rij) Top 2000 Café

Drukte in Beeld en Geluid. / Foto's: Koen van Weel | ANP

Foto van 'Metro en ANP'

26 DEC 2019

Ook op tweede kerstdag is het Top 2000 Café een aantrekkelijk uitje voor vele kerstvierders.

Al vroeg in de ochtend stonde donderdag een lange rij voor de deur voor een bezoek aan de geïmproviseerde kroeg in Beeld en Geluid in Hilversum. Dj's van NPO Radio 2 draaien van daaruit live de 21e Top 2000.

Volle bak (en lange rij) Top 2000 Café

Duncan hoopt dat België wint
Likeability of3

Duncan hoopt dat België wint

Duncan Laurence. / Robin Utrecht | ANP

Foto van 'Metro en ANP'

26 DEC 2019

Hoewel de liedjes en artiesten voor het Eurovisiesongfestival in Rotterdam nog grotendeels onbekend zijn, heeft Duncan Laurence nu al voorkeur voor een bepaald land. Als het aan hem ligt, krijgt België in mei de meeste punten van alle landen.

„Ik hoop eigenlijk dat België wint", bekende Laurence (25) in de uitzending van Mensen met M. En dat heeft vooral te maken met het feit dat hij dan met hen zijn ervaringen als songfestivalwinnaar kan delen. „Zodat ik even op de koffie kan en met hen erover kan praten."

Zege soms lastig


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Niet The Beatles, maar Queen vaakst in Top 2000

Niet The Beatles, maar Queen vaakst in Top 2000

Top 2000 café tijdens bekendmaking van top 5 / ANP

Foto van 'Metro'

20 DEC 2019

De heren van The Beatles zijn van hun troon gestoten. Voor het eerst sinds de Top 2000 uitgezonden wordt, is de band níét de hofleverancier.

In plaats daarvan is Queen de nieuwe koning van de lijst der lijsten. Eerder was al bekendgemaakt dat het legendarische Bohemian Rhapsody wéér op 1 staat. Radio 2 heeft vrijdag naar buiten gebracht dat er naast die knaller ook nog 36 andere nummers van de band in de lijst staan. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar.

Tot nu toe stonden de heren van The Beatles met 38 noteringen het vaakst in de lijst. Zij dalen echter licht naar 36 noteringen. Coldplay blijft op de derde plaats met 28 nummers. Het Zeeuwse BLØF heeft de meeste Nederlandse noteringen, 18 in totaal.


Top 2000 al twintig jaar een traditie


Top 2000 al twintig jaar een traditie

Stefan Stasse in de studio. / NPO Radio 2 / Bullet-Ray

Foto van 'Pierre Oitmann'

20 DEC 2019

Toen Kees Toering in 1999 het ludieke idee vatte om afscheid van het oude millennium te nemen met een lijst van tweeduizend liedjes, kon niemand vermoeden dat het twintig jaar later uitgegroeid zou zijn tot een volksfeest.

Hoewel het derde millennium officieel pas van start ging op 1 januari 2001 (want een nuljaar bestaat niet in onze jaartelling), werd de jaarwisseling van 1999 naar 2000 gezien als een belangrijk moment. Er was vrees voor de zogeheten millenniumbug en in religieuze kringen werd gespeculeerd dat het einde der tijden wellicht nabij was.

Twee decennia later draait de wereld gewoon nog om zijn as en ook de door Toering bedachte Top 2000 wordt nog steeds ieder jaar tussen Kerst en oudejaarsavond uitgezonden op NPO Radio 2. Stefan Stasse presenteert de lijst eind deze maand voor de achttiende keer en was er ook tijdens de eerste editie in 1999 bij. „Het was wel een ding dat het jaar 2000 kwam”, weet hij nog. Een continue lijst zoals de Top 2000 bestond voorheen nog niet. „Ik vond het wel een grappig idee en voor een keer leek het me heel erg leuk, maar ergens ook een beetje belachelijk; in de nacht ook plaatjes draaien, zeven dagen in de week.”


Kerst met De Toppers: Krijgen we ’n kerstpakket?

Kerst met De Toppers: Krijgen we ’n kerstpakket?

De kerstmannen van 2016, met vlnr Gerard Joling, Rene Froger en Jeroen van der Boom. / William Rutten

Foto van 'Erik Jonk'

18 DEC 2019

De Toppers kunnen door EURO 2020 een jaartje niet in Amsterdam terecht. Dus gaan ze naar Rotterdam. Metro schoof bij de topheren aan.

Rotterdam Ahoy wordt volgend jaar de thuishaven van De Toppers. Omdat het EK voetbal deels in de Johan Cruijff ArenA wordt afgewerkt, kunnen Rene Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit voor het eerst sinds 2005, 47 bijna altijd uitverkochte stadions en 3 miljoen bezoekers niet in ‘de ArenA’ terecht. ‘Weet je wat?’, dachten de vier. ‘Dan gaan we toch lekker naar Rotterdam?’ Niet in het gebruikelijke voorjaar overigens. Nee, De Toppers vieren er op 22, 23, 24 en 26 december 2020 kerst, zoals ook in 2016 gebeurde ter ere van het 12,5-jarig Toppersjubileum. Net als de uitdossingen van de zangers, mag alles over de top zijn: Christmas Party of theYear 2020, ‘het ultieme winter- en kerstfeest’ en ‘een bruisend sing a long-kerstspektakel’ worden aan hun duizenden fans beloofd. De dresscode? Christmas red & snowy white uiteraard. Gerard Joling heeft naald en draad al uit de la gehaald.

Kerst met De Toppers: Krijgen we ’n kerstpakket?

Ahoy in 2016. / Floris Heuer.


Snelle komt met grootste eigen show in AFAS

Snelle won in oktober de MTV EMA in de categorie Best Dutch Act. / ANP

Foto van 'Pierre Oitmann'

17 DEC 2019

Rapper Snelle geeft op 17 oktober volgend jaar een concert in AFAS Live te Amsterdam. Daarmee is het zijn grootste solo-optreden tot op heden.

Dat maakte hij dinsdagavond bekend in RTL Boulevard. De aankondiging van het concert van Lars Bos, zoals de hiphopster eigenlijk heet, volgt op zijn zaterdag afgeronde 24/7 Tour.

In de verkoop


De Kast maakt nieuwe versie 'In Nije Dei' met Kalvijn

De Kast maakt nieuwe versie 'In Nije Dei' met Kalvijn

De Kast maakt nieuwe versie 'In Nije Dei' met Kalvijn / Hoogvorstmedia

Foto van 'Amarins de Boer'

15 DEC 2019

De Friese popgroep De Kast vierde zaterdagavond het 30-jarig jubileum in Amsterdam. Hun grote hit In Nije Dei werd met YouTuber Kalvijn in een hipper jasje gestoken.

Een samenwerking met een Groninger. Zanger Syb van der Ploeg kan er wel om lachen. „Ja, wie had dat gedacht”, zegt hij een uur voor de show in zijn kleedkamer in de concertzaal AFAS Live. Een locatie die veel betekent voor de band, want in 1998 was De Kast de eerste Nederlandstalige band die deze concerthal (toen nog HMH) uitverkocht.

Nieuwe versie


Helemaal zelf muziek leren maken? Check deze tips

Helemaal zelf muziek leren maken? Check deze tips

Foto's: Colourbox

Foto van 'Metro'

13 DEC 2019

Muziek luisteren en maken is een grote hobby van menig Nederlander. Dat is niet heel vreemd: van muziek wordt iedereen gelukkig. Is het zelf aan te leren?

Luister of maak je muziek waar je blij van wordt, dan lichten je hersenen letterlijk op van geluk. Veel mensen hebben de grote droom om een muziekinstrument te kunnen spelen (en dan hebben we het echt niet alleen over kinderen). Het enige ‘struikelblok’ wat hen vaak tegenhoudt, is de prijs van muzieklessen. Gelukkig zijn er vandaag de dag verschillende manieren om jezelf te leren hoe je gratis of in ieder geval voordelig muziek moet maken. Van noten lezen tot aan akkoorden leren spelen; in dit artikel geven we je enkele tips hoe je anno 2019/2020 zelf kunt leren gitaar piano spelen, zonder dat je daar de hoofdprijs voor hoeft te betalen.

Waarom jezelf muziek leren spelen?