theme logoDe vibe van de stad

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

De Voice-coaches met vlnr Waylon, Lil Kleine, Anouk en Ali B. / William Rutten

Foto van 'Erik Jonk'

1 FEB 2019

Nog twaalf zangtalenten en vier liveshows te gaan, dan weten we wie de negende Voice of Holland is. Bijna negentig dagen geleden begon het jaarlijkse RTL-spektakel en de coaches Ali B, Anouk, Waylon en Lil Kleine hebben talloze (soms harde, soms moeilijke) keuzes gemaakt. Metro trof de twaalf kanshebbers woensdag op weg naar liveshow 1 (vrijdagavond 1 februari om 20.30 uur op RTL 4). Wordt het nóg een show of danger zone en dan – drie na de eerste live-avond - naar huis?

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Vlnr: Patricia, Bryan, Waylon en Dennis. / William Rutten.

De kanjers van Waylon

Dennis van Aarssen (24)

Crooner die als jong ventje de jazz-cd van Robbie Williams hoorde. Is projectmanager bij een marketingbedrijf. Motto: Jazz moet terug op de kaart. Auditie: That’s Life (Frank Sinatra).

Patricia van Haastrecht (29)

Theaterdier, speelt nu in Mamma Mia! Heeft een (niet meer) verborgen jodeltalent. Ondanks haar ervaring, voelt The Voice als een sprong in het diepe. Auditie: Rise Up (Andra Day).

Bryan B. (50)

Soulzanger, afkomstig uit Suriname. Won in 2012 1 miljoen euro in het SBS 6-programma The Winner Is, maar bij een eerdere deelname aan The Voice of Holland draaide geen enkele stoel. Auditie: When A Man Loves A Woman (Percy Sledge).

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Patricia.

‘Ik ben in staat van ontbinding’

Gaat het nu écht beginnen?

Patricia (heeft alleen Dennis naast zich zitten, want Bryan was woensdagavond tijdens het gesprek door ziekte helaas afwezig): Voor mij gaat het gewoon door. Ik heb bij de musical Mammia Mia! even vrijaf gekregen, dat is wel een verademing.

Dennis: Ik heb bij elke ronde een gevoel van nú begint het echt. Maar The Voice is wel een allesbeheersend ding sinds de allereerste auditie.

Patricia: Mamma Mia! liep er bij mij dwars doorheen, waardoor het afgelopen half jaar één lang blok van optredens is geweest.

Is de beleving bij live anders dan bij de eerdere opnames?

Dennis: Als ik er eenmaal sta, dan is niet anders dan wanneer ik in een kroegje zing of in een karaokebar, the blinds of the battles. Maar ik ga vooraf heus wel een beetje dood, hoor. Bij de liveshow ben ik misschien in staat van ontbinding.

Patricia: Alle spanning om de show heen is zo zichtbaar. Op het moment dat ik sta te zingen, maakt het niet uit hoeveel mensen er naar me kijken.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Dennis.

Krijg je al de rillingen van de term danger zone?

Dennis: Nu je erover begint…

Patricia: Haha, ik heb er ook nog helemaal niet over nagedacht.

Dennis: Er is gelukkig niet meer zo’n safe-bank en een danger zone-bank.

Patricia: Ik denk dat het wel spannend gaat zijn, het klinkt in elk geval spannend. Als je dan plotseling zes namen ziet, dan krijg je die rillingen misschien wel.

Dennis: Geen idee eigenlijk, ik ben al blij dat ik nog een keertje mag.

Leven voor het verhaal

Wat is jouw sterke punt voor de liveshow?

Patricia: Oeh. Eh… mijn streven om een verhaal goed te vertellen. Daar leef ik bijna voor. Ik denk dat dat me met mijn lied van vrijdagavond wel gaat lukken.

Dennis: Het klinkt supersuf, maar ik heb hetzelfde unique selling point als Patricia. Bij mij is het een iets minder unique selling point. Het gaat om het verhaal en de manier waarop.

Jij bent als crooner toch één groot unique selling point?

Dennis: Een andere crooner is er niet in deze competitie en dat kan een voordeel zijn. Maar misschien ook een nadeel, als iemand het saai vindt.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Bryan B.

Wat is een belangrijke les geweest van coach Waylon?

Patricia: Op de momenten dat ik in een repetitie een beetje onzeker een lied sta te zingen, dan zegt ie ‘Joh, vertel het gewoon. Laat het los.’ Hij focust zich heel erg op je persoon binnen dit circus. Hij maakt je zekerder.

Dennis: Waylon brengt me bij dat ik me niet gek moet laten maken door alles wat er gebeurt. Het is een open deur die ik in trap, maar hij laat me zijn wie ik ben. En eerlijk gezegd kan hij me dat niet vaak genoeg zeggen.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Voor de band Navarone vlnr Irene, Mikki en Anouk. / William Rutten

De toppers van Anouk

Mikki van Wijk (17)

Trouw deelneemster aan talentenjachten op haar middelbare school en zangeres van een bandje. Vindt haar deelname aan The Voice ‘het belangrijkste moment van haar leven’. Auditie: In The Name Of Love (Martin Garrix & Bebe Rexha).

Navarone

Rockers uit Nijmegen, eerste Rockband in The Voice wereldwijd. Stonden al op festivals als Sziget en de Zwarte Cross. Auditie: Whole Lotta Love (Led Zeppelin).

Irene Dings (17)

Student verpleegkunde die wil verplegen bij Defensie. Muziek staat echter op nummer 1. Was op 11-jarige leeftijd finaliste van The Voice Kids 2012. Auditie: Wings (Birdy).

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Mikki.

‘Anouk geeft zelfvertrouwen’

Gaat het nu écht beginnen?

Irene: Voor mij is het al heeeeel lang begonnen. Ik vind het gewoon superleuk om allemaal mee te maken en ben trots op wat ik hier kan neerzetten.

Mikki: Ook voor mij was de start echt het begin, maar nu wordt het niveau alsmaar hoger. Ik voel meer druk.

Navarone-gitarist Kees: Nee, makkie man.

Bassist Bram: Nouuuu… Met zo’n camera zijn we wel bekend, maar niet 136. Dat het straks live allemaal perfect in elkaar moet vallen, hebben wij ook niet eerder meegemaakt.

Drummer Robin: Eerst waren we alleen afhankelijk van de coach, nu van heel veel anderen.

Is de beleving bij live anders dan bij de eerdere opnames?

Zanger Merijn: Het moment van presteren is definitief, dat is in een liveshow niet anders. Er omheen mag verder niets fout gaan. Dat geldt ook voor de 200 mensen die aan het programma werken.

Gitarist Roman: Dat voel je wel, ja. We zijn nu een radartje in een hele grote motor die goed moet draaien.

Mikki: Dat het live is, vind ik net wat enger en spannender dan bij eerdere opnames. Als ik nu op het podium zou vallen, dan kan het zeker niet worden weggeknipt.

Irene: Ik vind alles alleen maar leuk. Helemaal dat mensen die niet bij de show kunnen zijn, het nu live thuis kunnen zien.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Navarone.

Krijg je al de rillingen van de term danger zone?

Mikki: Jaaaa. Maar ik ga proberen te genieten en doe altijd mijn best. Meer kan ik niet doen en alleen maar hopen dat ik veel stemmen krijg.

Gitarist Kees: Ik hoor de term nu voor het eerst.

Zanger Merijn: Kom maar op met die danger zone!

Gitarist Kees: Ik zeg ook maar wat. Nee, wat gaan gewoon heel goed optreden en wat er daarna gebeurt: dat hebben we niet in de hand. Genieten zal inderdaad extra belangrijk zijn.

Irene: Dat laatste vind ik ook. En verder moet je op dat ene moment gewoon zo goed mogelijk proberen te zijn. Als ik in de danger zone kom, zal ik wel wat zenuwachtiger worden.

Volumeknop

Wat is jouw sterke punt voor de liveshow?

Bassist Bram: Volume en ervaring.

Metro: Ik kan de volumeknop toch terugdraaien?

Gitarist Kees: Dat dacht jij! Dat is nou een misvatting.

Irene: Mijn jonge leeftijd. Sowieso vind ik het mooi om als 17-jarige in de liveshow te staan.

Mikki: Ik denk en ik hoop dat ik mensen ga verrassen. Ik denk dat ik nog meer kan laten zien dan ik al gedaan heb. Tot nu toe heb je me steeds zien groeien.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Irene.

Wat is een belangrijke les geweest van coach Anouk?

Irene: Ik had een beetje maniertjes, zoals een schorre stem. Ze heeft me geholpen, zodat ik dat niet meer deed. Anouk is een echte moederfiguur.

Zanger Merijn: We treden al tien jaar op, maar Anouk kon ons wel goed begeleiden bij een format en mediacircus als dit. Wij denken soms al te ver en willen de bandopstelling dan veranderen ofzo. Gewoon hetzelfde laten, zegt ze dan. En ze heeft gelijk, want zo functioneren we goed.

Mikki: Ze laat me in mezelf geloven en geeft me zelfvertrouwen. Ze laat me niet te veel nadenken.

Keken jullie tegen Anouk op eigenlijk?

Mikki en Irene: Ja.

Gitarist Kees: Hallo, ze heeft in een rode bh op Pinkpop gespeeld. Als je dat doet kijkt iedereen tegen je op. Jullie waren toen nog niet eens geboren trouwens, dames.

Mikki: Maar ik heb alles teruggekeken hoor!

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Vlnr Quido, Kimberly, Lil Kleine en Talita. / William Rutten

De troeven van Lil Kleine

Talita Blijd (27)

Is wijkverpleegkundige die veel met haar moeder zingt, onder meer in de kerk. Ook haar oma en zoontje doen weinig anders dan zingen. Wil nu dolgraag een solocarrière. Auditie: Rise (Katy Perry).

Quido van de Graaf (27)

Veelgevraagd smartlappenzanger na zijn tv-deelname aan Bloed, Zweet & Tranen. Zingt in voorprogramma’s van Jan Smit, Gerard Joling en Wolter Kroes, maar is klaar voor het hoofdprogramma. Auditie: Wat Is Dan Liefde (André Hazes).

Kimberly Fransens (26)

Zong als kind al in The Sound of Music en Annie. Werd achter Nina den Hartog tweede in Idols 2016 en trad op voor militairen in Afghanistan. Auditie: My Heart Will Go On (Céline Dion).

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Talita.

‘Wij gaan alle drie naar de finale!’

Gaat het nu écht beginnen?

Talita: Het voelt voor mij toch meer alsof het Voice-avontuur al maanden geleden begonnen is. Bij de blind auditions begon het écht.

Kimberly: Het is weer net zo spannend en eng als Idols. Iedereen zit er klaar voor thuis en je kunt je optreden niet even over doen als het mis gaat.

Quido: Voor mijn blind audition was ik rete-zenuwachtig, maar bij de liveshows gaat het er nog meer om en wil je verder. Maar bij die auditie begon het echt.

Is de beleving bij live anders dan bij de eerdere opnames?

Kimberly: Er is veel meer omheen, zoals de red room en het praten met Jamai Loman. Daarnaast ben je de hele show bezig, van het openingsnummer tot het slot. Tot nu toe was het steeds met één liedje na twee minuten voorbij. En tja, de twaalf toppers zijn over nu hè? Spring daar maar eens tussenuit.

Quido: Vocaal moet het nog steeds staan, maar ook als je het podium af stapt ben je in beeld. Voor, tijdens, na… er zijn altijd camera’s. De focus ligt wat meer op tv maken.

Talita: Ik sluit me aan bij Kim en Quido. Afgezaagd hè, haha. We zijn nu de hele week keihard aan het repeteren.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Kimberly.

Wat is jouw sterke punt voor de liveshow?

Quido: Het feit dat ik Nederlandstalig zing en dan de volkse kant. Dat doet niemand anders.

Talita: Moeilijk om over mezelf te zeggen.

Quido: Ik zeg het wel. Talita is vrolijk en spontaan, de mensen zien haar gewoon graag.

Talita: Bedankt! Ik houd wel van een babbeltje en grappen, ja.

Kimberly: Wat vind je van mij Quido, haha. Nee hoor, ik denk dat ik heel veel met mijn stem kan en laat telkens iets anders zien. Vrijdag zal dat weer zo zijn, ik ga verrassen.

Oeeeehhh, spannend

Krijg je al de rillingen van de term danger zone?

Talita: Dat is toch wel wat. Bij de laatste twaalf zitten vind ik al een hele prestatie. Maar ja, vrijdag gaan er drie uit. Dan denk ik toch wel ‘oeeeehhh’. Spannend, spannend. Je hebt geen idee hoe het gaat lopen.

Kimberly: Ik vind het doodeng. Je wilt er sowieso niet uit natuurlijk en ik ben nogal een stresskip. Ik zal gezellig zijn, mensen!

Quido: Ach, weet je. De helft van de talenten komt in de danger zone, dus de kans is heel groot. Maar de kans is dus ook heel groot om door te gaan. Groter dan bij eerdere rondes. Laten de mensen thuis het maar mooi beslissen.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Quido.

Wat is een belangrijke les van coach Lil Kleine voor je geweest?

Kimberly: Dat ik mezelf moet zijn. Dat vind ik chill. Qua nummers en kleding is hij heel erg betrokken. Hij vraagt wie je wilt zijn op het podium en probeert dat dan te versterken. Hij maakt me zelfverzekerd.

Quido: Eens. Ik verschil heel erg van Kim en Talita, dus Lil Kleine heeft niet alleen gekozen wat dichtbij hem zelf ligt. Hij kijkt goed naar je persoon en laat me mijn eigen kracht uitstralen.

Talita: Wees jezelf en geef alles wat je hebt, is wat hij altijd tegen me zegt. Dat ga ik vrijdag zeker doen.

Wie van jullie gaat de finaleshow halen, denk je?

Kimberly: Het zou me niet verbazen als we dat alle drie halen. Lijkt jullie dat niet geweldig?

Talita: Prima.

Quido: Gaan we voor.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Vlnr Debrah, Sarah-Jane, Ali B en Menno. / William Rutten

Het trio van team Ali

Menno Aben (18)

Deed twee jaar geleden met de boyband Square mee aan het Duitse Das Supertalent. Lukt The Voice niet, dan ligt zijn hart in het restaurantwezen. Auditie: Make It Rain (Ed Sheeran).

Debrah Jade (27)

Professioneel zangeres, onder meer bij Jonna Fraser en Kenny B. Wil van achtergrond naar voorgrond. Auditie: If I Ain’t Got You (Alicia Keys).

Sarah-Jane (32)

Deze souldame is backingvocalist bij Ronnie Flex. Stond twee keer op het North Sea Jazz Festival en won de Amsterdamse Popprijs. Auditie: Nothing Compares 2 U (Sinead O’Connor).

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Debrah.

‘Gap, doe gewoon je ding’

Gaat het nu écht beginnen?

Menno: Het was al begonnen hoor, maar dit is live en ik denk wat spannender dan de andere shows.

Sarah-Jane: Ik heb wel het this is it-gevoel. Nu bereiden we ons de hele week voor, dus het leven bestaat nu alleen uit The Voice.

Debrah: Same here. De focus is nu helemaal op The Voice. Elke ronde verder was vet, maar nu zijn we hele dagen hier.

Is de beleving bij live anders dan bij de eerdere opnames?

Sarah-Jane: Het voelt waarschijnlijk anders omdat iedereen thuis op dat moment ziet wat je presteert. Maar eigenlijk… is het hetzelfde. Je moet er helemaal niet mee bezig zijn, want dat zorgt voor extra ruis in je hoofd.

Debrah: Alles voelt een tandje extra spannend, maar ik ben net als de anderen op dit moment nog relaxed. Vrijdagavond zal dat misschien anders zijn, maar mijn best doen is alles wat ik kan doen.

Menno: Klopt, maar nu we zover zijn gekomen moeten we genieten. Ik ga niet zo stil staan bij het live op tv zijn, want dat gaat ten koste van mijn performance.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Menno.

Wat is jouw sterke punt voor de liveshows?

Debrah: Mijn totaalplaatje en goeie vibe. Van mijn zang tot het feit dat ik het superleuk vind om mensen te entertainen.

Menno: Ik hoop dat mensen mij een leuke jongen vinden met een uniek stemgeluid. Een Menno-geluid dus.

Sarah-Jane: Mijn persoonlijkheid, denk ik. En mijn performance. Ik kan een verhaal vertellen tijdens mijn optreden.

'm Effe knijpen

Krijg je al de rillingen van de term danger zone (tussenstand met zes kandidaten die het meeste kans maken naar huis gestuurd te worden, red.)?

Menno: Toen ze erover begonnen gelijk ja. Je zal er maar in zitten, dan knijp je ‘m effe.

Sarah-Jane: Rillingen nog niet, maar het is niet fijn om eraan te denken. Ik doe mijn best en hoop maar dat mensen het leuk vinden.

Debrah: Het wordt vooral genieten, dan geeft Ali ook mee. Als jij geniet, genieten de mensen thuis ook. De danger zone lijkt me superspannend, maar meer dan 1000 procent geven kun je niet doen.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Sarah-Jane.

Welke les heeft coach Ali B je nog meer meegegeven?

Debrah: Hij is zo serieus met zijn carrière bezig, dat hij dat heel goed kan overbrengen. Dat doet hij puur om het beste uit me te halen. Hij wil niet dat ik nadenk tijdens het zingen, maar gewoon doe waar ik goed in ben en wat mijn passie is.

Sarah-Jane: Wat ik fijn vind, is Ali’s betrokkenheid bij het team. Misschien heb ik het al duizend keer gezegd, maar hij leert me echt te genieten van wat ik doe. En hij probeert de druk bij zenuwen weg te halen.

Menno: Ik heb momenten dat ik té gefocust ben en alles perfect wil hebben. Dan pakt hij me even vast en zegt ie ‘Hey gap. Kijk eens wat je in het programma nu al bereikt hebt. Doe gewoon je ding.’

Bekijk Alles Pijltje

Rammstein speelt De Kuip (en omstreken) plat

/ Jelmer Visser

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Dat Rammstein dinsdagavond in De Kuip staat is voor heel Rotterdam duidelijk. Sterker nog. Zelfs in Capelle aan den IJssel kunnen ze meegenieten van de Duitsers.


Nieuwe muziek Elton John en Beyoncé in The Lion King

Beyoncé/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Als er een traditionele animatiefilm van Disney al bekend stond om zijn goede soundtrack en muziek, dan is het The Lion King wel. Niet alleen het overweldigende levenslied Hakuna Matata komt er in voor, maar ook The Circle Of Life en Can You Feel The Love Tonight van Elton John komen in de filmklassieker terug.

Rocketman

Voor de live-actionfilm van The Lion King komt er een nieuw nummer van the Rocketman uit, zonder dat dit ten koste gaat van de oude soundtrack, zo heeft regisseur Jon Favreau bevestigd in een interview met online filmmagazine Fandango. „Het nummer komt nergens voor in de plaats. We behouden alle originele muziek."


Coole hittegolfhits: in de zomer is alles leuker

Coole hittegolfhits: in de zomer is alles leuker

Sean Paul, koning van de zomerhits. / Paul Bergen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

24 JUN 2019

538 zomerhits van - je verwacht het niet - Radio 538 bezorgen je deze week tijdens tropische temperaturen een extra zomers gevoel. „Muziek klinkt heel anders in de zomer.”

Alsof de zomer op Radio 538 heeft gewacht. Terwijl de mussen zich op de daken installeerden om er de komende dagen vanaf te vallen, startte het radiostation maandagmorgen met de allereerste Zomer Top 538. This ain’t nothin’ but a summer jam roept je beeldscherm als je de lijst online bekijkt. Radioluisteraars mochten op hun favoriete zomerhits stemmen. Tot en met vrijdag – met de finale om 12.00 uur bij Mark Labrand – schalt er één en al zomerse vrolijkheid door de ether. Dan kan je maar beter zonnig weer hebben.

Coole hittegolfhits: in de zomer is alles leuker

Ivo van Breukelen. / William Rutten | Radio 538


Hoge Franse onderscheiding voor Elton John.

Hoge Franse onderscheiding voor Elton John

Hoge Franse onderscheiding voor Elton John. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

22 JUN 2019

Sir Elton John heeft een hoge Franse onderscheiding gekregen. De Britse zanger kreeg in Parijs door president Emmanuel Macron de Légion d'Honneur, de hoogste Franse onderscheiding die een burger kan krijgen, opgespeld.

De uitreiking van de Légion d'Honneur, in het Nederlands voluit de Nationale orde van het Legioen van Eer, vond plaats op de binnenplaats van het Élysée-paleis in de Franse hoofdstad.

Hoge Franse onderscheiding voor Elton John.

Hoge Franse onderscheiding voor Elton John. Foto: ANP.


Rock Werchter wordt heet: hitteplan uitgerold

Rock Werchter wordt heet: hitteplan uitgerold

Er wordt zonnebrand uitgedeeld, er is gratis water en er zijn speciale koelingssystemen bij twee grote podia. /ANP

Foto van 'Metro'

21 JUN 2019

Bezoekers van Rock Werchter moeten zich voorbereiden op een heel warm festival. Zo warm zelfs, dat de organisatie achter het Belgische festival een heel hittegolfplan heeft uitgerold. Van 27 tot en met 30 juni kunnen muziekliefhebbers terecht in Werchter.

Naar verwachting wordt het op donderdag, de eerste dag van het festival, 33 graden. De precieze temperatuur voor de dagen daarna is nog niet helemaal duidelijk, maar dat schommelt waarschijnlijk rond de 30 graden. Er wordt veel gedaan om de hitte draaglijk te maken, zo krijgen twee grote podia speciale verkoelingssystemen, waardoor het binnen iets koeler is dan buiten.

Water en zonnebrand


'Servicekosten concertkaartje moeten ook retour'

Servicekosten die je betaalt blijven van Ticketmaster. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 JUN 2019

Altijd balen, je hebt een ticket gekocht voor het concert van je favoriete artiest en dan wordt het concert afgeblazen. Jij krijgt je geld terug van de verkoper, de servicekosten blijven echter achter bij Ticketmaster.

Dat is onterecht, zegt de Consumentenbond na vragen van de NOS. Ticketmaster is de grootste concertkaartenverkoper en betaalt servicekosten niet terug als een concert wordt verschoven of geannuleerd. Dat is volgens de bond in strijd met de wet.

Absurd hoge kosten


Rammstein zet Kuip in vuur en vlam

Foto van 'Jasper van Vugt'

19 JUN 2019

De Duitse metalband Rammstein komt naar Nederland. De formatie van frontman Till Lindemann zet dinsdag de Rotterdamse Kuip in vuur en vlam. Letterlijk!

„Mensen die Rammstein voor het eerst zien, zullen niet weten wat ze meemaken” vertelt Irma Peerdeman. De superfan van Rammstein en moderator van de Nederlandse fansite Rammstein.nl zag de Duitse metalband al meer dan dertig keer in heel Europa optreden. Ook dinsdag staat ze weer vooraan, als het zestal in de Rotterdamse Kuip speelt.

Het is voor Rammstein de eerste tournee langs stadions en daarmee een van de grootste concerten die ze ooit hebben gespeeld. „Een stadionshow van een band als Rammstein laat je natuurlijk niet voorbij gaan als promoter” glundert Wouter de Wilde, promoter en boeker van Greenhouse Talent, dat het concert in Nederland organiseert. „Vanuit het management en de band zelf kregen wij in november al de vraag of wij voor Rammstein een Nederlands concert in een stadion konden faciliteren. Daarop zijn we met het management langs de verschillende stadions geweest. De Kuip won; de band koos zelf voor het stadion. De sfeer van De Kuip gaf de doorslag.”


Jan Smit favoriet voor presentatie Songfestival

Jan Smit/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 JUN 2019

Jan Smit ligt in pole-position om het Eurovisie Songfestival te presenteren. Tenminste, de zanger is de grote favoriet onder het Nederlandse publiek. Dat blijkt uit een onderzoek van Panelwizard in opdracht van TrosKompas.

Mafkees

Met 13,6 procent van de stemmen blijft Jan Smit onder andere Chantal Janzen (5,9 procent) en Eva Jinek (4,1 procent) voor. Laatstgenoemde gaf onlangs in het programma Opium al aan hier zeker voor open te staan. „Je zou wel een mafkees zijn als je daar nee tegen zegt”, zo gaf ze toe.


Fototerugblik: Pink in de Johan Cruijff ArenA

Fototerugblik: Pink in de Johan Cruijff ArenA

Foto's: Bart van der Putten Fotografie

Foto van 'Erik Jonk'

17 JUN 2019

Pink trad zondag aan in de Johan Cruijff ArenA en overdonderde met een show vol hits, feest en - dat geeft de zangeres er vaak als extraatje bij - acrobatiek. De 39-jarige Alecia Moore was in Amsterdam in vorm, zo vonden velen. Fotograaf Bart van der Putten legde Pink tijdens haar concert uit de Beautiful Trauma Tour vast.

Een terugblik


Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Met oordoppen met muziekfilter hoor je de muziek nog steeds goed. / Paul Bergen | ANP

In samenwerking met Veiligheid.nl

15 JUN 2019

Niets is zo fijn als een concert pakken of dansen op een festival. Maar toch moet je opletten: te lang luisteren naar te harde muziek brengt namelijk risico’s met zich mee voor je gezonde gehoor. Het kan zelfs onomkeerbare gehoorschade opleveren.

Oordoppen helpen, maar uit onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de bezoekers nooit oordoppen draagt. De Plug in Party on Movement wil daar verandering in brengen.

Ambassadeur worden?


Pip Blom verovert de wereld met Google Translate

Foto van 'Pierre Oitmann'

13 JUN 2019

De wereld ligt aan de voeten van de Nederlandse muzikante Pip Blom en haar gelijknamige band. Ze staat op grote festivals door heel Europa en ook Amerika lonkt. Alleen de taal is soms nog een beetje lastig. „Het zijn zoveel regels en voor mij zijn ze niet heel logisch.”

Talloze Nederlandse artiesten hebben hun geluk over de grens beproefd. Soms met succes, zoals Caro Emerald, Within Temptation en het voltallige Nederlandse dj-gilde, al was de buitenlandse pers zelden zo enthousiast over een Nederlandse act als over Pip Blom. Haar zojuist verschenen debuutalbum Boat kreeg uitsluitend lovende kritieken van gerenommeerde Britse en Amerikaanse muziekbladen en sites als Rolling Stone, NME, Pitchfork, Mojo en Uncut. Daarnaast stond Pip Blom op het showcasefestival SXSW in Texas, in het voorprogramma van bands als Garbage en Franz Ferdinand. En vorige week volgde de officiële uitnodiging van Glastonbury, het grootste muziekfestival van het Verenigd Koninkrijk. We spreken de frontvrouw over haar grootste plannen op een zonnige middag in de hoofdstad.

De internationale interesse voor Bloms muziek was er vrijwel meteen al, toen ze haar eerste vier liedjes op Spotify plaatste. „Toen ik de eerste liedjes maakte, was er nog niet eens een band. Plotseling sloegen ze aan in Engeland en moest er een band komen en al dat soort gedoe. Totaal chaotisch, maar wel leuk.” Vier maanden later had ze wat muzikanten bij elkaar verzameld en stond de band, gewoon onder de naam Pip Blom, voor het eerst op de planken. „Ik ben nog steeds heel blij met die nummers en ik zou ze ook nooit offline halen. Het meest beluisterde liedje spelen we al heel lang niet meer en daar hebben we zelf ook niks meer mee, maar het hoort wel heel erg bij het hele proces. Ik heb vanaf begin af aan alles gedocumenteerd op internet.”


Ticketmaster en co gaan strijd aan met Ticketswap

Concerttickets ouderwetse stijl/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 JUN 2019

Het Nederlandse forum Ticketswap gaat dit najaar concurrentie krijgen vanuit Ticketmaster, Mojo en Eventim. Zij komen namelijk met een eigen dienst waarop kaarten voor evenementen doorverkocht kunnen worden.

Altijd een risico

Tegenover het Algemeen Dagblad laat een woordvoerder weten dat er via Ticketswap altijd een risico aan de aankoop zit. „Alleen de officiële ticketpartijen kunnen kaarten op geldigheid controleren."


Animatiefilm over Spice Girls is in de maak

De Spice Girls/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 JUN 2019

De Spice Girls zijn weer helemaal hot. Niet alleen is de groep weer bezig met een eerste tour in jaren. Er komt ook een animatiefilm over een van de populairste meidengroepen uit de pophistorie.

Het nieuws is bevestigd door de productiemaatschappij Paramount Animation aan The Hollywood Reporter. Op dit moment wordt er naar verluidt zelfs al gewerkt aan de film. De productie is hierbij in handen van Simon Fuller, manager van de Spice Girls.

Met Posh


Metallica speelt Bloed, Zweet en Tranen in de Arena

Foto: Bart van der Putten Fotografie

Foto van 'Lisa Vermeij'

12 JUN 2019

De Amerikaanse band Metallica gaf dinsdag een concert in de Johan Cruijff Arena. En de metalband bracht een verrassende ode aan een artiest die zij respecteren, namelijk André Hazes. Tussen het gitaargeweld door speelde gitarist Kirk Hammett en bassist Robert Trujilo bijna vier minuten lang het nummer Bloed, Zweet en Tranen van André Hazes.

Veel respect

„Dit is een ode aan een artiest uit jullie land. Uit deze stad. We hebben veel respect voor hem”, zei de band voorafgaand aan het optreden.


Jarig Pinkpop: fototoetje dag 3

Jarig Pinkpop: fototoetje dag 3

Publiek bij Jett Rebel. / Foto: Bart van der Putten

Foto van 'Erik Jonk'

11 JUN 2019

Alwéér kreeg het jarige Pinkpopfestival (50 jaartjes jong) op Tweede Pinksterdag een cadeau van de weergoden: zon en warmte. Maar ja, de 45.000 festivalgangers wisten ook: dit gaat niet de hele dag duren. En dat duurde het ook niet.

Geen getreur, dat doet de mensen thuis op de bank wel (‘oh wat erg voor die mensen daar!'). Poncho’s aan en gaan met die banaan, al was het een paar uurtjes heftig. Wie Pinkpop in de regen terug wil zien, hier maakte Metro een overzicht:

MEER OVER Music City :

Bekijk Alles Pijltje

BEELD: Kleddernatte slotdag voor bezoekers Pinkpop

Een Pinkpopbezoeker die enkele jaren ouder is dan gemiddeld /ANP, Marcel van Hoorn

Foto van 'Metro en ANP'

10 JUN 2019

Het lijkt soms wel alsof er twee soorten festivaldagen in Nederland bestaan: zonnebrillen en ontblote bovenlijven met zomerse temperaturen óf kleurige poncho's en verregende kapsels met regenbuien.

De laatste dag van de vijftigste editie van Pinkpop in het Limburgse Landgraaf lijkt te vallen onder het laatste type. Bezoekers die maandag van artiesten als Duncan Laurence, Major Lazer, Jett Rebel en Fleetwood Mac wilden genieten, moesten er flink wat voor over hebben.

Regenachtige plaatjes


Jarig Pinkpop (2): Hollands glorie maakt het feest

Jarig Pinkpop (2): Hollands glorie maakt het feest

Feesttent Kraantje Pappie. / Foto: Bart van der Putten

Foto van 'Erik Jonk'

10 JUN 2019

Op een verjaardag die drie dagen duurt worden niet alleen de familieleden uitgenodigd, maar ook vrienden en bekenden. Zo ook op het 50-jarige Pinkpop. Dag 2 in woord en vooral beeld.

Jarig Pinkpop (2): Hollands glorie maakt het feest

50 jaar! / Foto: Bart van der Putten

Niet dat er veel mis was – op de tweede Pinkpopdag – met artiesten van over de grens, maar Nederlandse acts maakten op Pinksterzondag opvallende vaak het feest. Kwamen op dag 1 al Golden Earring, Anouk en Davina Michelle met mooie cadeaus, op zondag was het helemaal raak.


Duncan Laurence debuteert op laatste dag Pinkpop

Duncan Laurence debuteert op laatste dag Pinkpop

Vorige maand won Duncan Laurence het Eurovisie Songfestival, maandag maakt hij zijn debuut op Pinkpop. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 JUN 2019

Het is een lekker jaar voor Duncan Laurence! In mei won hij het Eurovisiesongfestival en op pinkstermaandag staat hij op het Pinkpop-podium. Het is zijn eerste grote optreden in Nederland sinds zijn songfestivalwinst.

Maandag wordt de 50e editie van het festival afgesloten met optredens van Jett Rebel, Bastille, Fleetwood Mac en Major Lazer. Duncan Laurence staat van 18.20 uur tot 19.20 uur op de Brightlands Stage.

Andere namen op de derde en laatste Pinkpopdag zijn Slash ft. Myles Kennedy & The Conspirators, Dropkick Murphys, The 1975, Tenacious D en Bring Me The Horizon.


Van onderen! Frank Lammers duikt Pinkpop-publiek in

Van onderen! Frank Lammers duikt Pinkpop-publiek in

Tijdens het optreden van Rowwen Hèze sprong Lammers het publiek in. Hij viel eerst, maar uiteindelijk lukte de crowdsurf-poging. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 JUN 2019

Acteur Frank Lammers heeft zondagmiddag op muziekfestival Pinkpop het optreden van Rowwen Hèze aangekondigd en daarna een nummer meegezongen met de Limburgse band. Vervolgens sprong hij het publiek in om te gaan crowdsurfen. De beelden van het crowdsurfen zijn, met recht, een hit op internet. Het filmpje van radiozender 3FM op Facebook is binnen een uur al meer dan honderdduizend keer bekeken.

Niet vlekkeloos

Het ging alleen niet helemaal goed, dat crowdsurfen. De acteur uit het Brabantse Mierlo belandde na een flinke aanloop vanaf het podium eerst op de grond, om daarna toch over het publiek gedragen te worden. Lammers, al jaren bevriend met de band, kroop voor de aankondiging in de huid van Ferry Bouman - zijn personage in de serie Undercover, waarin ook Anna Drijver en Tom Waes spelen.