theme logoDe vibe van de stad

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

De Voice-coaches met vlnr Waylon, Lil Kleine, Anouk en Ali B. / William Rutten

Foto van 'Erik Jonk'

1 FEB 2019

Nog twaalf zangtalenten en vier liveshows te gaan, dan weten we wie de negende Voice of Holland is. Bijna negentig dagen geleden begon het jaarlijkse RTL-spektakel en de coaches Ali B, Anouk, Waylon en Lil Kleine hebben talloze (soms harde, soms moeilijke) keuzes gemaakt. Metro trof de twaalf kanshebbers woensdag op weg naar liveshow 1 (vrijdagavond 1 februari om 20.30 uur op RTL 4). Wordt het nóg een show of danger zone en dan – drie na de eerste live-avond - naar huis?

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Vlnr: Patricia, Bryan, Waylon en Dennis. / William Rutten.

De kanjers van Waylon

Dennis van Aarssen (24)

Crooner die als jong ventje de jazz-cd van Robbie Williams hoorde. Is projectmanager bij een marketingbedrijf. Motto: Jazz moet terug op de kaart. Auditie: That’s Life (Frank Sinatra).

Patricia van Haastrecht (29)

Theaterdier, speelt nu in Mamma Mia! Heeft een (niet meer) verborgen jodeltalent. Ondanks haar ervaring, voelt The Voice als een sprong in het diepe. Auditie: Rise Up (Andra Day).

Bryan B. (50)

Soulzanger, afkomstig uit Suriname. Won in 2012 1 miljoen euro in het SBS 6-programma The Winner Is, maar bij een eerdere deelname aan The Voice of Holland draaide geen enkele stoel. Auditie: When A Man Loves A Woman (Percy Sledge).

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Patricia.

‘Ik ben in staat van ontbinding’

Gaat het nu écht beginnen?

Patricia (heeft alleen Dennis naast zich zitten, want Bryan was woensdagavond tijdens het gesprek door ziekte helaas afwezig): Voor mij gaat het gewoon door. Ik heb bij de musical Mammia Mia! even vrijaf gekregen, dat is wel een verademing.

Dennis: Ik heb bij elke ronde een gevoel van nú begint het echt. Maar The Voice is wel een allesbeheersend ding sinds de allereerste auditie.

Patricia: Mamma Mia! liep er bij mij dwars doorheen, waardoor het afgelopen half jaar één lang blok van optredens is geweest.

Is de beleving bij live anders dan bij de eerdere opnames?

Dennis: Als ik er eenmaal sta, dan is niet anders dan wanneer ik in een kroegje zing of in een karaokebar, the blinds of the battles. Maar ik ga vooraf heus wel een beetje dood, hoor. Bij de liveshow ben ik misschien in staat van ontbinding.

Patricia: Alle spanning om de show heen is zo zichtbaar. Op het moment dat ik sta te zingen, maakt het niet uit hoeveel mensen er naar me kijken.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Dennis.

Krijg je al de rillingen van de term danger zone?

Dennis: Nu je erover begint…

Patricia: Haha, ik heb er ook nog helemaal niet over nagedacht.

Dennis: Er is gelukkig niet meer zo’n safe-bank en een danger zone-bank.

Patricia: Ik denk dat het wel spannend gaat zijn, het klinkt in elk geval spannend. Als je dan plotseling zes namen ziet, dan krijg je die rillingen misschien wel.

Dennis: Geen idee eigenlijk, ik ben al blij dat ik nog een keertje mag.

Leven voor het verhaal

Wat is jouw sterke punt voor de liveshow?

Patricia: Oeh. Eh… mijn streven om een verhaal goed te vertellen. Daar leef ik bijna voor. Ik denk dat dat me met mijn lied van vrijdagavond wel gaat lukken.

Dennis: Het klinkt supersuf, maar ik heb hetzelfde unique selling point als Patricia. Bij mij is het een iets minder unique selling point. Het gaat om het verhaal en de manier waarop.

Jij bent als crooner toch één groot unique selling point?

Dennis: Een andere crooner is er niet in deze competitie en dat kan een voordeel zijn. Maar misschien ook een nadeel, als iemand het saai vindt.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Bryan B.

Wat is een belangrijke les geweest van coach Waylon?

Patricia: Op de momenten dat ik in een repetitie een beetje onzeker een lied sta te zingen, dan zegt ie ‘Joh, vertel het gewoon. Laat het los.’ Hij focust zich heel erg op je persoon binnen dit circus. Hij maakt je zekerder.

Dennis: Waylon brengt me bij dat ik me niet gek moet laten maken door alles wat er gebeurt. Het is een open deur die ik in trap, maar hij laat me zijn wie ik ben. En eerlijk gezegd kan hij me dat niet vaak genoeg zeggen.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Voor de band Navarone vlnr Irene, Mikki en Anouk. / William Rutten

De toppers van Anouk

Mikki van Wijk (17)

Trouw deelneemster aan talentenjachten op haar middelbare school en zangeres van een bandje. Vindt haar deelname aan The Voice ‘het belangrijkste moment van haar leven’. Auditie: In The Name Of Love (Martin Garrix & Bebe Rexha).

Navarone

Rockers uit Nijmegen, eerste Rockband in The Voice wereldwijd. Stonden al op festivals als Sziget en de Zwarte Cross. Auditie: Whole Lotta Love (Led Zeppelin).

Irene Dings (17)

Student verpleegkunde die wil verplegen bij Defensie. Muziek staat echter op nummer 1. Was op 11-jarige leeftijd finaliste van The Voice Kids 2012. Auditie: Wings (Birdy).

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Mikki.

‘Anouk geeft zelfvertrouwen’

Gaat het nu écht beginnen?

Irene: Voor mij is het al heeeeel lang begonnen. Ik vind het gewoon superleuk om allemaal mee te maken en ben trots op wat ik hier kan neerzetten.

Mikki: Ook voor mij was de start echt het begin, maar nu wordt het niveau alsmaar hoger. Ik voel meer druk.

Navarone-gitarist Kees: Nee, makkie man.

Bassist Bram: Nouuuu… Met zo’n camera zijn we wel bekend, maar niet 136. Dat het straks live allemaal perfect in elkaar moet vallen, hebben wij ook niet eerder meegemaakt.

Drummer Robin: Eerst waren we alleen afhankelijk van de coach, nu van heel veel anderen.

Is de beleving bij live anders dan bij de eerdere opnames?

Zanger Merijn: Het moment van presteren is definitief, dat is in een liveshow niet anders. Er omheen mag verder niets fout gaan. Dat geldt ook voor de 200 mensen die aan het programma werken.

Gitarist Roman: Dat voel je wel, ja. We zijn nu een radartje in een hele grote motor die goed moet draaien.

Mikki: Dat het live is, vind ik net wat enger en spannender dan bij eerdere opnames. Als ik nu op het podium zou vallen, dan kan het zeker niet worden weggeknipt.

Irene: Ik vind alles alleen maar leuk. Helemaal dat mensen die niet bij de show kunnen zijn, het nu live thuis kunnen zien.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Navarone.

Krijg je al de rillingen van de term danger zone?

Mikki: Jaaaa. Maar ik ga proberen te genieten en doe altijd mijn best. Meer kan ik niet doen en alleen maar hopen dat ik veel stemmen krijg.

Gitarist Kees: Ik hoor de term nu voor het eerst.

Zanger Merijn: Kom maar op met die danger zone!

Gitarist Kees: Ik zeg ook maar wat. Nee, wat gaan gewoon heel goed optreden en wat er daarna gebeurt: dat hebben we niet in de hand. Genieten zal inderdaad extra belangrijk zijn.

Irene: Dat laatste vind ik ook. En verder moet je op dat ene moment gewoon zo goed mogelijk proberen te zijn. Als ik in de danger zone kom, zal ik wel wat zenuwachtiger worden.

Volumeknop

Wat is jouw sterke punt voor de liveshow?

Bassist Bram: Volume en ervaring.

Metro: Ik kan de volumeknop toch terugdraaien?

Gitarist Kees: Dat dacht jij! Dat is nou een misvatting.

Irene: Mijn jonge leeftijd. Sowieso vind ik het mooi om als 17-jarige in de liveshow te staan.

Mikki: Ik denk en ik hoop dat ik mensen ga verrassen. Ik denk dat ik nog meer kan laten zien dan ik al gedaan heb. Tot nu toe heb je me steeds zien groeien.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Irene.

Wat is een belangrijke les geweest van coach Anouk?

Irene: Ik had een beetje maniertjes, zoals een schorre stem. Ze heeft me geholpen, zodat ik dat niet meer deed. Anouk is een echte moederfiguur.

Zanger Merijn: We treden al tien jaar op, maar Anouk kon ons wel goed begeleiden bij een format en mediacircus als dit. Wij denken soms al te ver en willen de bandopstelling dan veranderen ofzo. Gewoon hetzelfde laten, zegt ze dan. En ze heeft gelijk, want zo functioneren we goed.

Mikki: Ze laat me in mezelf geloven en geeft me zelfvertrouwen. Ze laat me niet te veel nadenken.

Keken jullie tegen Anouk op eigenlijk?

Mikki en Irene: Ja.

Gitarist Kees: Hallo, ze heeft in een rode bh op Pinkpop gespeeld. Als je dat doet kijkt iedereen tegen je op. Jullie waren toen nog niet eens geboren trouwens, dames.

Mikki: Maar ik heb alles teruggekeken hoor!

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Vlnr Quido, Kimberly, Lil Kleine en Talita. / William Rutten

De troeven van Lil Kleine

Talita Blijd (27)

Is wijkverpleegkundige die veel met haar moeder zingt, onder meer in de kerk. Ook haar oma en zoontje doen weinig anders dan zingen. Wil nu dolgraag een solocarrière. Auditie: Rise (Katy Perry).

Quido van de Graaf (27)

Veelgevraagd smartlappenzanger na zijn tv-deelname aan Bloed, Zweet & Tranen. Zingt in voorprogramma’s van Jan Smit, Gerard Joling en Wolter Kroes, maar is klaar voor het hoofdprogramma. Auditie: Wat Is Dan Liefde (André Hazes).

Kimberly Fransens (26)

Zong als kind al in The Sound of Music en Annie. Werd achter Nina den Hartog tweede in Idols 2016 en trad op voor militairen in Afghanistan. Auditie: My Heart Will Go On (Céline Dion).

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Talita.

‘Wij gaan alle drie naar de finale!’

Gaat het nu écht beginnen?

Talita: Het voelt voor mij toch meer alsof het Voice-avontuur al maanden geleden begonnen is. Bij de blind auditions begon het écht.

Kimberly: Het is weer net zo spannend en eng als Idols. Iedereen zit er klaar voor thuis en je kunt je optreden niet even over doen als het mis gaat.

Quido: Voor mijn blind audition was ik rete-zenuwachtig, maar bij de liveshows gaat het er nog meer om en wil je verder. Maar bij die auditie begon het echt.

Is de beleving bij live anders dan bij de eerdere opnames?

Kimberly: Er is veel meer omheen, zoals de red room en het praten met Jamai Loman. Daarnaast ben je de hele show bezig, van het openingsnummer tot het slot. Tot nu toe was het steeds met één liedje na twee minuten voorbij. En tja, de twaalf toppers zijn over nu hè? Spring daar maar eens tussenuit.

Quido: Vocaal moet het nog steeds staan, maar ook als je het podium af stapt ben je in beeld. Voor, tijdens, na… er zijn altijd camera’s. De focus ligt wat meer op tv maken.

Talita: Ik sluit me aan bij Kim en Quido. Afgezaagd hè, haha. We zijn nu de hele week keihard aan het repeteren.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Kimberly.

Wat is jouw sterke punt voor de liveshow?

Quido: Het feit dat ik Nederlandstalig zing en dan de volkse kant. Dat doet niemand anders.

Talita: Moeilijk om over mezelf te zeggen.

Quido: Ik zeg het wel. Talita is vrolijk en spontaan, de mensen zien haar gewoon graag.

Talita: Bedankt! Ik houd wel van een babbeltje en grappen, ja.

Kimberly: Wat vind je van mij Quido, haha. Nee hoor, ik denk dat ik heel veel met mijn stem kan en laat telkens iets anders zien. Vrijdag zal dat weer zo zijn, ik ga verrassen.

Oeeeehhh, spannend

Krijg je al de rillingen van de term danger zone?

Talita: Dat is toch wel wat. Bij de laatste twaalf zitten vind ik al een hele prestatie. Maar ja, vrijdag gaan er drie uit. Dan denk ik toch wel ‘oeeeehhh’. Spannend, spannend. Je hebt geen idee hoe het gaat lopen.

Kimberly: Ik vind het doodeng. Je wilt er sowieso niet uit natuurlijk en ik ben nogal een stresskip. Ik zal gezellig zijn, mensen!

Quido: Ach, weet je. De helft van de talenten komt in de danger zone, dus de kans is heel groot. Maar de kans is dus ook heel groot om door te gaan. Groter dan bij eerdere rondes. Laten de mensen thuis het maar mooi beslissen.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Quido.

Wat is een belangrijke les van coach Lil Kleine voor je geweest?

Kimberly: Dat ik mezelf moet zijn. Dat vind ik chill. Qua nummers en kleding is hij heel erg betrokken. Hij vraagt wie je wilt zijn op het podium en probeert dat dan te versterken. Hij maakt me zelfverzekerd.

Quido: Eens. Ik verschil heel erg van Kim en Talita, dus Lil Kleine heeft niet alleen gekozen wat dichtbij hem zelf ligt. Hij kijkt goed naar je persoon en laat me mijn eigen kracht uitstralen.

Talita: Wees jezelf en geef alles wat je hebt, is wat hij altijd tegen me zegt. Dat ga ik vrijdag zeker doen.

Wie van jullie gaat de finaleshow halen, denk je?

Kimberly: Het zou me niet verbazen als we dat alle drie halen. Lijkt jullie dat niet geweldig?

Talita: Prima.

Quido: Gaan we voor.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Vlnr Debrah, Sarah-Jane, Ali B en Menno. / William Rutten

Het trio van team Ali

Menno Aben (18)

Deed twee jaar geleden met de boyband Square mee aan het Duitse Das Supertalent. Lukt The Voice niet, dan ligt zijn hart in het restaurantwezen. Auditie: Make It Rain (Ed Sheeran).

Debrah Jade (27)

Professioneel zangeres, onder meer bij Jonna Fraser en Kenny B. Wil van achtergrond naar voorgrond. Auditie: If I Ain’t Got You (Alicia Keys).

Sarah-Jane (32)

Deze souldame is backingvocalist bij Ronnie Flex. Stond twee keer op het North Sea Jazz Festival en won de Amsterdamse Popprijs. Auditie: Nothing Compares 2 U (Sinead O’Connor).

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Debrah.

‘Gap, doe gewoon je ding’

Gaat het nu écht beginnen?

Menno: Het was al begonnen hoor, maar dit is live en ik denk wat spannender dan de andere shows.

Sarah-Jane: Ik heb wel het this is it-gevoel. Nu bereiden we ons de hele week voor, dus het leven bestaat nu alleen uit The Voice.

Debrah: Same here. De focus is nu helemaal op The Voice. Elke ronde verder was vet, maar nu zijn we hele dagen hier.

Is de beleving bij live anders dan bij de eerdere opnames?

Sarah-Jane: Het voelt waarschijnlijk anders omdat iedereen thuis op dat moment ziet wat je presteert. Maar eigenlijk… is het hetzelfde. Je moet er helemaal niet mee bezig zijn, want dat zorgt voor extra ruis in je hoofd.

Debrah: Alles voelt een tandje extra spannend, maar ik ben net als de anderen op dit moment nog relaxed. Vrijdagavond zal dat misschien anders zijn, maar mijn best doen is alles wat ik kan doen.

Menno: Klopt, maar nu we zover zijn gekomen moeten we genieten. Ik ga niet zo stil staan bij het live op tv zijn, want dat gaat ten koste van mijn performance.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Menno.

Wat is jouw sterke punt voor de liveshows?

Debrah: Mijn totaalplaatje en goeie vibe. Van mijn zang tot het feit dat ik het superleuk vind om mensen te entertainen.

Menno: Ik hoop dat mensen mij een leuke jongen vinden met een uniek stemgeluid. Een Menno-geluid dus.

Sarah-Jane: Mijn persoonlijkheid, denk ik. En mijn performance. Ik kan een verhaal vertellen tijdens mijn optreden.

'm Effe knijpen

Krijg je al de rillingen van de term danger zone (tussenstand met zes kandidaten die het meeste kans maken naar huis gestuurd te worden, red.)?

Menno: Toen ze erover begonnen gelijk ja. Je zal er maar in zitten, dan knijp je ‘m effe.

Sarah-Jane: Rillingen nog niet, maar het is niet fijn om eraan te denken. Ik doe mijn best en hoop maar dat mensen het leuk vinden.

Debrah: Het wordt vooral genieten, dan geeft Ali ook mee. Als jij geniet, genieten de mensen thuis ook. De danger zone lijkt me superspannend, maar meer dan 1000 procent geven kun je niet doen.

Nog 12 talenten: This is The Voice… of naar huis

Sarah-Jane.

Welke les heeft coach Ali B je nog meer meegegeven?

Debrah: Hij is zo serieus met zijn carrière bezig, dat hij dat heel goed kan overbrengen. Dat doet hij puur om het beste uit me te halen. Hij wil niet dat ik nadenk tijdens het zingen, maar gewoon doe waar ik goed in ben en wat mijn passie is.

Sarah-Jane: Wat ik fijn vind, is Ali’s betrokkenheid bij het team. Misschien heb ik het al duizend keer gezegd, maar hij leert me echt te genieten van wat ik doe. En hij probeert de druk bij zenuwen weg te halen.

Menno: Ik heb momenten dat ik té gefocust ben en alles perfect wil hebben. Dan pakt hij me even vast en zegt ie ‘Hey gap. Kijk eens wat je in het programma nu al bereikt hebt. Doe gewoon je ding.’

Bekijk Alles Pijltje

Paaspop trapt af met recordaantal bezoekers

Paaspop trapt af met recordaantal bezoekers

Paaspop 2018. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

21 APR 2019

Een goede dag voor Paaspop: het festival trapte af met een recordaantal bezoekers. Het festival in het Brabantse Schijndel trok de afgelopen drie dagen 90.000 mensen.

De zaterdag en zondag waren uitverkocht. De organisatie spreekt van „de gedroomde kick-off van het Nederlandse festivalseizoen".


Paaspop wil zich onderscheiden van de rest

Foto van 'Pierre Oitmann'

18 APR 2019

Het festivalseizoen gaat komend weekend weer van start, want dan vindt in Schijndel voor de veertigste keer Paaspop plaats. Er staan zo’n tweehonderd artiesten op het programma. „We zitten vroeg in het seizoen en het voordeel daarvan is dat artiesten gretig zijn om naar buiten te gaan”, vertelt Joey Ruchtie, een van de programmeurs.

Met klinkende namen als Clean Bandit, Within Temptation, Frenna, Yungblud, White Lies, Davina Michelle, Scooter, De Jeugd Van Tegenwoordig, De Staat, Sevn Alias, Passenger en Ilse DeLange weet Paaspop wederom de toon te zetten voor het aankomende festivalseizoen. Hoewel Nederlandse artiesten staan te trappelen om het podium te beklimmen op Paaspop, legt Ruchtie uit dat het lastiger is om internationale acts vast te leggen. „Veel buitenlandse artiesten zijn nog niet klaar, omdat ze nog bezig zijn hun producties voor te bereiden. Nederlandse artiesten weten dat Paaspop is en houden er rekening mee dat het festivalseizoen halverwege april begint.”

„Het is aanbodafhankelijk”, vervolgt hij. „Je moet een balans vinden in wat er beschikbaar is. Hoe kan ik van de ingrediënten die er voorhanden zijn de lekkerste maaltijd maken?” Het is een drukke dag voor Ruchtie wanneer we hem spreken, want er zijn enkele afzeggingen en het programmaboekje moet nog naar de drukker. Naast de alom bekende namen die je in dat programmaboekje aantreft, vind je een groot aantal artiesten die de meeste bezoekers voor het eerst gaan zien, zoals punkband Amyl and The Sniffers en hardcoreduo Ho99o9. „We moeten goed in de gaten houden dat als we avontuurlijk willen doen met internationale namen die mensen nog niet kennen dat we ze niet tegenover Anouk of Kensington zetten.”


METRO’S 5 CONCERTEN DIE IN DE VERKOOP GAAN #41

Foto van 'Pierre Oitmann'

18 APR 2019

Elke week geeft Metro’s muziekjournalist Pierre Oitmann je vijf tips voor concerten die in de verkoop gaan. 

1. Milkshake Festival
Baal jij er ook zo van dat de Spice Girls niet naar Nederland komen voor een reünieconcert? Dan moet je zeker naar Milkshake Festival deze zomer, want niemand minder dan Melanie C, oftewel Sporty Spice, treedt daar op. Samen met Sink The Pink gaat ze alle Europese Pride Festivals af om daar de hits van de Spice Girls te zingen en ze maakt dus ook een tussenstop op Milkshake. Naast Melanie C zijn tot op heden Honey Dijon en internetfenomeen Merol vastgelegd voor de vijfde editie van het Amsterdamse festival.

Waar: Westerpark, Amsterdam.
Wanneer: 27 & 28 juli 2019.
Ticketprijs: € 48,85 (dagticket), € 88,70 (weekend).
Start kaartverkoop: inmiddels gestart.


Vijf geheime wapens voor het festivalseizoen

Vijf geheime wapens voor het festivalseizoen

Uitputtende topsport hoor, zo’n festivalweekend. Zoals hier, op het enorme terrein van Glastonbury in Engeland. / Nigel Roddis | EPA

Foto van 'Rick van Veluw Eindredacteur CJP'

18 APR 2019

Als doorgewinterde festivalganger weet jij heus wel wat je moet pakken voor een festival. Maar heb je weleens gedacht aan deze geheime wapens?

Wij van CJP zijn echte festivalveteranen. Deze geheime wapens sleuren ons er ieder jaar weer doorheen:

1 De slaapzakoproltechniek


Snollebollekes verkoopt concert in 20 minuten uit
Likeability of5

Snollebollekes verkoopt concert in 20 minuten uit

De kaarten voor 28 maart waren binnen twintig minuten uitverkocht. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

13 APR 2019

„Nondeju! Da ging snel! De tickets voor de zaterdagshow zijn al hullemaal uitverkocht!” De concertkaarten voor de show van 28 maart 2020 van de Brabantse feestact Snollebollekes waren zaterdagochtend binnen twintig minuten al uitverkocht.

Eerder deze week kondigde Snollebollekes aan dat ze in 2020 terugkomen in de Arnhemse GelreDome voor twee concerten. De kaarten voor 28 maart waren binnen twintig minuten uitverkocht. Dat schrijft Snollebollekes op Facebook. Ook de kaarten voor 27 maart zijn al voor tachtig procent verkocht.

Walk of Fame


like
user_b7f656bba9aa7ded0b97fa542d24091ae0590d86_avatar

'Drake is bezig met nieuw album'

Drake tijdens de Grammy Awards in februari 2019. /ANP

Foto van 'Metro'

12 APR 2019

Goed nieuws voor liefhebbers van Drake: de rapper onthulde tijdens een van zijn concerten in Londen dat hij werkt aan een nieuw album.

Een fan maakte tijdens het optreden een filmpje waarin te zien is dat Drake vertelt over nieuwe muziek.

Volgend jaar opnieuw


SLAM! en Alkmaar een topcombi op Koningsdag

SLAM! en Alkmaar een topcombi op Koningsdag

Beeld van SLAM! Koningsdag 2018: één groot (vuurwerk)spektakel.

Foto van 'Erik Jonk'

12 APR 2019

Vijftiende SLAM! Koningsdag wordt bijzonder voor iedereen, maar zeer speciaal voor één Metro-lezer(es) en negentien vrienden.

SLAM! Koningsdag is jarig (15 jaar) dat moet op 27 april in Alkmaar groots gevierd worden. Niet alleen voor dertigduizend mensen uit het hele land wordt het een oranje en feestelijke dag, maar voor één Metrolezer of -lezeres en negentien van zijn of haar vrienden geldt dat zeker (zie kader onderaan).

Vriendelijk verbannen


De Fresh Video is van James Blake en Rosalia

Foto van 'Metro'

11 APR 2019

Het nieuwe nummer Barefoot in the park van James Blake & ROSALIA heeft deze week de meeste stemmen en is de Fresh Video van de week!


‘Record Store Day wakkert verzamelwoede aan’

Foto van 'Pierre Oitmann'

11 APR 2019

Het jaarlijks terugkerende evenement waarbij de lokale platenzaak in het zonnetje wordt gezet, viert zijn tienjarige bestaan in Nederland. „Record Store Day heeft het vuurtje aangewakkerd bij mensen die weer willen verzamelen”, aldus de initiatiefneemster. 

Dat vinyl terug is van weggeweest, is allang geen nieuws meer. Jaar op jaar koppen de nieuwsberichten over sensationele stijgingen in verkoopaantallen van de grote zwarte schijven. Enkel vorig jaar zat er een dipje van zeven procent in de omzet van vinyl, zo staat in het jaarverslag van brancheorganisatie NVPI. De totale omzet van vinyl bedroeg 15,6 miljoen euro in 2018 en dat is meer dan de helft van wat cd’s vorig jaar opbrachten voor de Nederlandse muziekindustrie. De opleving van vinyl is mede te danken aan de belangstelling rondom Record Store Day, een idee van de Amerikaan Michael Kurz. Nederland was in 2010 het derde land dat meedeed aan de viering van de platenzaak.

Op Record Store Day verschijnen exclusieve titels op vinyl die alleen op die dag te koop zijn, zoals heruitgaven van oude albums, filmsoundtracks, obscure remixen en gloednieuw werk van populaire artiesten. Marlein Parlevliet was degene die het evenement naar Nederland haalde toen ze zelf nog achter de toonbank van een platenwinkel stond. “Ieder jaar verdubbelde de omvang van het evenement. Het nam al snel grote proporties aan. Op z’n piek hadden we achthonderd releases en lange rijen voor de winkel. Elke band die je kon bedenken trad op in de winkel. Het was echt giga! Het is van een klein liefhebbersfeestje uitgegroeid tot iets groots.”


METRO’S 5 CONCERTEN DIE IN DE VERKOOP GAAN #39

Foto van 'Pierre Oitmann'

11 APR 2019

Elke week geeft Metro’s muziekjournalist Pierre Oitmann je vijf tips voor concerten die in de verkoop gaan. 

1. Muse
Het concert dat Muse deze zomer in het Goffertpark geeft is al geruime tijd uitverkocht, dus de rockband plakt er nog een extra concert in Amsterdam achteraan. De tournee behoort bij het vorig jaar verschenen album Simulation Theory. De interesse van het drietal voor ultramoderne technologie zit verweven in de songteksten van dit album. De Britse rockers werken voor hun huidige tournee zelfs samen met Microsoft, die een zogenaamde Mixed Reality Pre-Show Party mogelijk maakt, waarbij er onder meer virtual reality-games gespeeld kunnen worden die gebaseerd zijn op het nieuwe album.

Waar:Ziggo Dome, Amsterdam.
Wanneer:12 september 2019.
Ticketprijs:€ 54,88.
Start kaartverkoop:vrijdag 12 april.


Naaz zou vakantie voor Sziget met liefde afzeggen

Naaz zou met liefde vakantie afzeggen voor Sziget

NAAZ volop in actie, hier op Eurosonic Noorderslag in Groningen. / Ferdy Damman | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

9 APR 2019

Foo Fighters, Ed Sheeran, Post Malone, Florence + The Machine en Martin Garrix staan op Sziget. Garrix krijgt gezelschap van een talentvolle landgenote, Naaz.

Jaja, die Naaz. De 20-jarige singer-songwriter, die vorig jaar de Europese harten veroverde met het nummer Words, wordt dinsdag gepresenteerd in de line-up van Sziget. Op 9 augustus betreedt zij de Europe Stage (zie onder) van het razendpopulaire festival in Boedapest, dat jaarlijks duizenden Nederlandse muziekliefhebbers naar Hongarije trekt.


Nieuwe clip van James Blake en meer Fresh Videos

Foto van 'Metro'

8 APR 2019

Er zijn nieuwe videoclips uitgekomen van Alessia Cara, James Blake, Jonas Brothers, Sam Fender en Bazzi! Welke video vind jij het tofst? Stem hieronder op jouw Fresh Video van de week. Donderdag maken we de winnaar hier bekend bij Music City.


Interview: Duncan Laurence gaat voor de winst

Interview: Duncan Laurence gaat voor de winst

Duncan Laurence maakte zaterdag in Amsterdam voor elke verslaggever en elke Songfestivalfan geduldig tijd. / Remko de Waal | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

7 APR 2019

Hoe bedaard, bescheiden en aardig onze Songfestivaltroef Duncan Laurence ook is, hij is niet te beroerd om zich uit te spreken: „Ik ga naar Tel Aviv voor winst.”

Wat een gekkenhuis zaterdag rond Duncan Laurence. Hij was een van de 28 Songfestivaldeelnemers die naar AFAS Live in Amsterdam kwam voor de Europese persdag en optredens in een kolkende en uitverkochte zaal in de avond. Laurence, donderdag wordt de geboren Spijkenisser 25, is in no-time veranderd van ‘wie is die gast?’ tot de artiest die iedereen wil spreken en bij de bookmakers nu al een maand op nummer 1 voor de Songfestivalzege staat. Ja, zijn nummer Arcade is tot ver over de grenzen populair.

48 interviews


Nieuw album Avicii

Familie van dj Avicii brengt zijn nieuwe werk uit

De familie van de overleden dj Avicii brengt nieuw werk van hem uit. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

5 APR 2019

De familie van overleden dj Avicii, oftewel Tim Bergling, brengt binnenkort nieuw werk van hem uit. Het gaat om materiaal waar hij rond de tijd van zijn overlijden aan werkte. De 28-jarige muzikant maakte bijna een jaar geleden een einde aan zijn leven.

Bijna klaar met nieuw album

Zijn familie laat in een verklaring weten dat Avicii bijna klaar was met een nieuw album. „Hij liet een flinke verzameling liedjes achter die bijna klaar waren, inclusief notities, e-mailconversaties en sms-berichten over het werk”, luidt de verklaring. Componisten die samenwerkten met de dj hebben het afgelopen jaar aan het materiaal gewerkt. „We willen dit materiaal graag delen met al zijn fans over de hele wereld."


Kurt Cobain 25 jaar dood, maar nog ‘springlevend’

Kurt Cobain 25 jaar dood, maar nog ‘springlevend’

Kurt Cobain met Nirvana tijdens MTV Unplugged. Het concert werd als live-album uitgebracht. / Frank Micelotta | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

4 APR 2019

Nirvanafrontman Kurt Cobain is vrijdag een kwart eeuw dood. Maar de man van Nevermind is nog lang niet vergeten.

Opeens behoorde hij tot de fameuze Club van 27, muzikanten die op die leeftijd het leven lieten. Kurt Cobain, in enkele jaren wereldberoemd geworden met Nirvana, overleed vrijdag precies 25 jaar geleden. Door een schot in eigen hoofd werd hij net als collega’s als Jim Morrison, Janis Joplin, Jimi Hendrix en later Amy Winehouse maar 27 jaar.

Shirtjes en tributebands


The Chainsmokers scoren de Fresh Video van de week

Foto van 'Metro'

4 APR 2019

Het nieuwe nummer Who Do You Love van The Chainsmokers & 5 Seconds of Summer heeft deze week de meeste stemmen en is de Fresh Video van de week!

Stay Tuned! Vrijdag verschijnen er nieuwe Fresh Videos hier op metronieuws.nl/musiccity!


METRO’S 5 CONCERTEN DIE IN DE VERKOOP GAAN #39

Foto van 'Pierre Oitmann'

4 APR 2019

Elke week geeft Metro’s muziekjournalist Pierre Oitmann je vijf tips voor concerten die in de verkoop gaan. 

1. Machine Gun Kelly
Nee, de 28-jarige Texaan Richard Colson Baker heeft zijn artiestennaam niet te danken aan zijn wapenarsenaal, maar aan zijn vliegensvlugge stijl van rappen. Machine Gun Kelly breekt door nadat hij een deal tekent bij het platenlabel van P. Diddy. Sindsdien is hij te horen op tracks van onder anderen Camila Cabello, Steve Aoki, Mike Shinoda, Little Mix en French Montana, naast zelf nog eens drie albums te hebben uitgebracht. Alsof dat nog niet genoeg is, is hij ook een succesvol acteur. Zo speelt hij Tommy Lee in de onlangs op Netflix verschenen bio-pic The Dirt, over rockband Mötley Crüe.

Waar:Paradiso, Amsterdam.
Wanneer:4 september 2019.
Ticketprijs:€ 31,50.
Start kaartverkoop:vrijdag 5 april.


Matt Simons wars van rock'n-roll-clichés

Foto van 'Pierre Oitmann'

4 APR 2019

Het leven van een rockster is niet besteed aan Matt Simons, dus de zanger heeft er geen moeite mee niet te worden herkend op straat. „Mensen kennen misschien mijn liedjes, maar ze hebben geen idee hoe ik eruit zie, dus ik word door niemand lastiggevallen."

Hoewel hij in diverse Europese landen in de top-10 stond met de Deepend-remix van Catch & Release,waaronder op nummer-1 in Frankrijk, Duitsland en België, gaat de Amerikaanse artiest relatief anoniem door het leven. Zelfs wanneer we hem treffen in de lobby van een Amsterdams hotel is hij een van de meest onopvallende gasten die er arriveren. Simons is jarig wanneer we met hem spreken over zijn nieuwe album After The Landslide. Het kleine gezelschap dat met hem meegaat in de lift richting zijn hotelkamer, barst tussen twee verdiepingen in spontaan zingen uit. „Ik geloof dat dit de eerste keer is dat ik in een lift ben toegezongen”, zegt hij op droge toon wanneer hij uitstapt.

We weten maar weinig over Matt Simons en dat is een bewuste keuze. Zelfs op zijn derde langspeler After The Landslide laat hij weinig details over zijn privéleven los. Hij observeert vooral wat er gaande is in het leven van anderen en schrijft vervolgens daarover, met hier en daar een verwijzing naar wat hij zelf heeft meegemaakt. „Het is altijd een mix”, licht hij toe. „Ja, ik neem wel artistieke vrijheden. Je zou een willekeurige tekstregel uit een van mijn liedjes kunnen nemen en dan zou het kunnen dat ik refereer aan een bepaalde gebeurtenis, maar het is nooit letterlijk zo gebeurd.


Musical Soldaat van Oranje gaat de grens over

Musical Soldaat van Oranje gaat de grens over

Cast van Soldaat van Oranje tijdens Musical Sing-a-Long / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 APR 2019

De musical Soldaat van Oranje gaat naar het buitenland. Dat heeft producent New Productions bekend gemaakt. Naar verwachting gaat de productie eind volgend jaar in première in Londen, in een theater dat speciaal wordt gebouw voor het stuk.

Prioriteit

Soldier of Orange - The Musical gaat het stuk heten. Het plan om de musical in Engeland op te voeren bestaat overigens al langer. „We hebben al jaren de ambitie en de droom om het verhaal van Erik Hazelhoff en zijn vrienden ook door te kunnen vertellen in het buitenland. Londen was de locatie van onze koningin Wilhelmina in ballingschap en het Verenigd Koninkrijk speelt een belangrijke rol in het verhaal. Daarom heeft het land altijd onze prioriteit gehad", aldus producent Fred Boot.