Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Entertainment 7 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Ladies of Soul zoeken de grens op

Glennis Grace, Candy Dulfer, Berget Lewis en Edsilia Rombley maken zich op voor de zesde editie van Ladies of Soul. Dit jaar brengen ze een eerbetoon aan Aretha Franklin. „Ze heeft een ongelofelijke legacy achtergelaten”, zegt Berget. „Aretha blijft voor mij altijd nummer één.”

De agenda’s van de vier ladies zitten overvol, maar het jaarlijks terugkerende evenement in de Ziggo Dome valt als een legpuzzel in hun drukke schema’s. Zeker voor Glennis Grace was het deze keer passen en meten, na haar uiterst succesvolle deelname aan America’s Got Talent. „Het is moeilijk om overal bij te zijn met de planning dit jaar”, erkent ze. „Tot nu toe is het gelukt. Ik moet alleen nog een heel tekstboek en de danspasjes uit mijn hoofd leren. Maar dat is me altijd gelukt.”

Ladies of Soul heeft een aantal prominente gasten. Zo komen R&B-groep En Vogue en rapper Ronnie Flex op 15 en 16 februari mee naar de Ziggo Dome. Collega Shirma Rouse zingt mee tijdens het eerbetoon aan de vorig jaar overleden Aretha Franklin. „Want het kan niet zonder Shirma natuurlijk”, glundert Berget. Franklin was de ultieme Lady of Soul. „Ze was een sterke vrouw die al heel vroeg dingen deed die andere vrouwen nog niet durfden”, stelt Candy. „Buiten die heerlijke stem, die altijd perfect was, was het bijzonder dat zij een soort van bandleider was in een tijd dat zangeressen nog braaf met een kralenkettinkje naast een orkest stonden. Een beetje wat Beyoncé nu is.”

Vooral Berget is groot fan van Aretha Franklin. „Zij was één van de eersten, samen met Chaka Khan, die me enorm hebben geïnspireerd. Als klein meisje al was die muziek aanwezig in ons huishouden.” Glennis leerde haar muziek pas later kennen, maar heeft evengoed bewondering voor de Queen of Soul. „Ze heeft geweldige nummers geschreven en de manier waarop ze die vertolkte was fenomenaal. Dat ze zichzelf daarbij begeleidde op piano vind ik echt bewonderenswaardig.” Edsilia heeft haar ook bestudeerd. „Haar hele presence vind ik geweldig en ook achter de piano is zij super sterk.” Candy vat het aardig samen: „Aretha is soul.”

Geen Whitney

Naast Aretha Franklin beslaat Ladies of Soul de gehele breedte van de soul, disco, R&B, swingbeat en ook hedendaagse hits. „We moeten meegaan met de tijd, maar het blijft een soulshow”, legt Berget uit. Candy maakt alvast bekend dat ze een ska-medley gaat doen. „Ska is een belangrijk onderdeel van de soulmuziek. We zoeken de grens van de soul op. Ik denk dat mensen er wel van opkijken, maar ik weet zeker dat iedereen de nummers nog kent.” Een andere pijler van soulmuziek is gospel, het domein van Berget, die samen met ZO! Gospel Choir gaat zingen. „We gaan gewoon de tent op z’n kop zetten!”, roept ze enthousiast.

De solo-performance van Edsilia is gelinkt aan haar onlangs verschenen album The Piano Ballads Volume 2. Met deze intieme liedjes staat ze momenteel in de theaters. „Laatst kon ik het niet meer houden en stond ik op het podium te huilen”, lacht ze. „Ik geef het publiek echt mee wat ik voel op dat moment.” Glennis houdt haar bijdrage nog geheim, al onthult ze wel dat ze niks van haar idool gaat zingen. „Als ik nu weer een Whitney Houston-song laat horen, is dat te voor de hand liggend”, vindt ze. „Ik heb er zelf ook geen zin in dit jaar. Ik ga in september al de tributeshow doen, dus het zou een beetje veel worden.”

Stateside

Zelfs los van Ladies of Soul en haar Whitney Houston-tribute wordt het een druk jaar voor Glennis. „Er komt sowieso eigen werk aan”, verklapt ze. „In Amerika lopen er gesprekken. Ik ga binnenkort terug om meetings te houden. Er staat veel voor de boeg. Het zou gek zijn als daar niks uit zou komen. Ik kan wel alles z’n gangetje laten gaan, maar zo ben ik niet. Het is heel veel inplannen en ik heb hier natuurlijk mijn basis, dat vind ik heel belangrijk, maar de overkant wacht ook. We zijn er druk mee bezig hoe we dat het beste kunnen invullen.”

Met al die drukke bezigheden in de States rijst de vraag of Glennis nog tijd heeft voor Ladies of Soul. „Ik denk er veel over na”, zegt ze. „Mijn hart zegt natuurlijk ‘ja’. Ik zou niks liever willen dan het combineren met elkaar, al zeg ik nooit nooit. Ik weet niet hoe de agenda er uitziet. Als ik een mooie aanbieding krijg, weet ik niet wat ik zou doen. Ik zou het heel moeilijk vinden om die beslissing te maken, omdat mijn hart heel erg bij Ladies of Soul ligt.” Misschien kunnen Berget, Candy en Edsilia met haar mee? „Wie weet worden we ook wel daar ontdekt met de ladies, toch?”, grapt de zangeres. „Vooralsnog is het de bedoeling dat ik het blijf doen, hoor.”

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor Ladies of Soul.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.