Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 4 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Vier genomineerden kans op dubbel Edison

Zowel Douwe Bob, het duo Haevn, zangeres Wende en Nielson maken dubbel kans op een Edison. Douwe Bob en Haevn zijn in de categorieën pop en album genomineerd, Wende maakt kans in Nederlandstalig en album. Nielson maakt kans met zijn album Diamant en zijn single Ijskoud. De Edison is de oudste muziekprijs van Nederland en is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy’s.

Meesterwerk

Douwe Bob maakt kans op de prijs met zijn vierde album The Shape I’m In. De jury van Edison Pop 2019, onder voorzitterschap van Menno de Boer van Radio 538, noemt de plaat een meesterwerk. „Zo grillig als Douwe Bob in het leven lijkt te staan, zo constant blijven zijn muzikale prestaties", staat in het juryrapport.

De zanger mocht al eerder twee Edisons in ontvangst nemen. De eerste was in 2016 voor het album Pass It On, de tweede een jaar later voor Fool Bar. Zijn inzending voor het Eurovisie Songfestival kwam van die laatste plaat af, dat was Slow Down.

Ontspannend en betoverend

Ook het Amsterdamse duo Haevn maakt kans op dubbele prijzen met hun debuutalbum Eyes Closed. „Toen Eyes Closed in mei eindelijk het licht zag, konden gespannen fans opgelucht ademhalen: ook op een langspeler werkten de warme klanken van Haevn even ontspannend als betoverend", aldus het juryrapport. De band bestaat al sinds 2015, maar bracht begin dit jaar pas hun eerste plaat uit. Het duo wordt inmiddels versterkt door een drummer, bassist en gitarist.

Wende is met haar zevende album Mens genomineerd. Volgens de jury bevat de plaat „intense liedjes over de dood, de liefde, eenzaamheid en het leven anno nu". Het album bevat elf songs die ze opnam na een aantal „Wende zingt, praat en weet je met iedere song te raken." De zangeres mocht al eerder een Edison in ontvangst nemen, dat was voor Quand tu dors dat in 2005 uitkwam.

Diepgang

Voor Nielson zou dit zijn eerste Edison worden, mocht hij in de prijzen vallen. Vooral over de nieuwe sound op Diamant was de jury te spreken; daarmee laat de artiest namelijk zijn veelzijdigheid horen. „Het resultaat is een album met veel diepgang en een unieke Nederlandstalige sound. Met teksten die ergens over gaan en vooral ook een donkere kant van Nielson laten horen." De Singer-Songwriter werd bekend met het programma De beste singer-songwriter van Nederland, dat hij overigens niet won. Zijn nummer Beauty & de Brains was zo’n hit, dat de zanger daarna niet meer weg te denken was uit het Nederlandse muzieklandschap.

De uitreiking van de Edison vindt op 11 februari plaats, dit wordt de 59e editie. Andere genomineerden zijn Afterpartees, Amber Arcades, André Hazes, Bizzey, Davina Michelle, DeWolff, Donnie, EUT, Frenna, Guus Meeuwis, Ilse DeLange, Jett Rebel, Lucas & Steve, My Baby, Nielson, Pip Blom, R3hab, Ronnie Flex, San Holo, Tiësto & Dzeko, Tino Martin, Wesly Bronkhorst, Within Temptation, Wulf, Yorick van Norden en Zwart Licht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.