Music City

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf
Likeability of5

Het jaar van Suzan & Freek: veel lef in 2018

Foto: Steve Bolinde

Foto van 'Jasper van Vugt'

21 DEC 2018

In de serie Het jaar van interviewen Metro-verslaggevers een persoon voor wie 2018 heel bijzonder was. In deel 6 (slot): Suzan & Freek en Jasper van Vugt. ,,Als muziekjournalist zie ik dat een cover te vaak een vrijwel exacte kopie is van een bestaand liedje. Wat de covers van Suzan & Freek zo goed maakt, is dat ze een eigen interpretatie geven. Daardoor wordt het eigen en krijgt het meerwaarde. Dat ze zelf ook heel goed liedjes kunnen schrijven, bewijst Als Het Avond Is. Tel daar hun sympathieke uitstraling en oprechte verbazing over hun succes bij op, en je snapt waarom Nederland ze massaal in de armen sluit.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

Jasper van Vugt (l) met Suzan & Freek.

Voor Suzan & Freek stond 2018 in het teken van moed. Elke week een liedje coveren, dat filmen en op hun Facebook plaatsen, en vervolgens maar eens zien wat er gebeurt. En of er wat gebeurde voor Suzan & Freek. Miljoenen views, volle zalen en hun eerste zelfgeschreven hit. En ook: De Liefde.

Hoogste binnenkomer Top 40

Niemand kijkt op of om in het café/restaurant in Weesp waar Suzan Stortelder (26) en Freek Rikkerink (25) aanschuiven bij Metro. In hun kersverse woonplaats moet er nog even gewerkt worden aan de bekendheid van het duo, dat als Suzan & Freek dit jaar de muziekwereld op zijn kop zette. Lang zal dat niet meer duren, want het stel sluit 2018 af met miljoenen views voor hun video’s, herinneringen aan een volle festivalzomer en hun eerste zelfgeschreven liedje Als Het Avond Is, dat vorige week als hoogste binnenkomer in de Top 40 belandde. ,,Een eigen liedje in de Top 40, dat is wel echt een lifegoal” glundert Suzan.

Kroeg Lichtenvoorde

Daar hadden ze niet van kunnen én durven dromen, toen ze een jaar geleden Oud & Nieuw vierden met hun vaste vriendengroep in een kroeg in Lichtenvoorde. Daar in de Achterhoek groeiden ze op en leerden ze elkaar kennen op scholengemeenschap Marianum in Groenlo. In het lokaal van muziekdocent Frits Maters werden Suzan & Freek highschool sweethearts en werd de basis gelegd voor de grote muzieksensatie die ze momenteel zijn. ,,Iedereen op school die iets had met muziek, ging in de pauze naar het muzieklokaal” legt Suzan uit in haar typische, gejaagde manier van praten. Freek, relaxt: ,,Suzan zat in de derde klas, ik in de tweede. Zij speelde toetsen in de band, ik gitaar. Toen we elkaar toevoegden op MSN en met elkaar aan de praat raakten, werd het al snel meer dan alleen muziek maken.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

Concert at Sea, het festival van Bløf.

Ze worden ook muzikaal een duo als Freek op zijn bijbaantje in de snackbar van een vakantiepark wordt gevraagd of hij daar met Suzan wil optreden. ,,De eigenaresse van het park vroeg of ze ons gewoon als Suzan & Freek op de aankondiging kon zetten. ‘Ja hoor, prima’ zeiden we. We hebben er nooit bij stilgestaan dat het meer dan een hobby zou kunnen zijn, anders hadden we wel een meer fancy naam gekozen” blikt Suzan terug. Freek: ,,We speelden covers van onder andere Racoon en Amy Winehouse voor de gasten op het terras. Mensen konden ook verzoekjes doen.” Suzan: ,,Zo ontstond het idee om elke week een cover te spelen, dat te filmen en op Facebook te plaatsen, waarbij mensen verzoekjes konden doen. Hartstikke leuk!.”

Covers Ronnie en Ed

Het blijkt de opmaat naar hun meest bijzondere jaar ooit. Hun covers van onder andere Racoon, Ronnie Flex en Ed Sheeran worden massaal bekeken en gedeeld. Suzan: ,,Soms hoor je een liedje en denk je ‘het zou ook heel mooi zijn als je het op die en die manier zou spelen. We probeerden niet het liedje beter te maken, maar te laten horen hoe het ook kan. We luisterden dan één of twee keer naar het liedje en speelden het dan op onze eigen manier. We legden het gevoel dat het nummer bij ons oproept er in, de akkoorden zoeken we nooit uit. Bovendien: ik kan toch nauwelijks noten lezen.”

Mr. Probz reageerde

De eerste cover die ze opnemen, is van Mr. Probz. Freek: ,,Het filmpje namen we op bij mijn ouders in mijn oude slaapkamer. Een uur nadat we het plaatsten, reageerde Mr. Probz zelf. Sindsdien is het een beetje uit de hand gelopen” lacht hij. Dan begint hun leven op een rit in de achtbaan te lijken: de verzoekjes voor nieuwe covers en optredens stromen binnen. Klein probleempje: ze studeren inmiddels allebei… ver weg van elkaar. Freek studeert International Music & Entertainment Studies aan de Fontys Hogeschool in Tilburg, Suzan studeert Bouwkunde in Delft. Freek: ,,We zagen elkaar maar één of twee avonden per week. Daarin moesten we ook nog een cover opnemen.” Suzan, droog: ,,Het hielp ook niet dat we alle optredens waar we voor gevraagd werden, deden. Lag je pas om vier uur ’s nachts in bed, om de volgende dag weer de boeken in te duiken. Het is een wonder dat we onze studies hebben afgerond.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

2018 was niet alleen het jaar van succes, ook het jaar van liefde.

Om naar optredens te rijden, kopen ze voor 500 euro een oud busje. Daarmee willen ze een romantisch weekendje Parijs combineren met het maken van een filmpje bij de Eiffeltoren waarin ze Kenny B’s Parijs coveren. Freek, lachend bij de herinnering: ,,Op de A1 vlak voor Lille hield de auto er plotseling mee op. Wij een automonteur bellen. ‘Fini’ zei die alleen maar. Stonden we daar, met alle spullen.” Ze laten de moed niet zakken; ze zullen Parijs halen ook. Suzan: ,,Ik heb nog steeds rugpijn van het slepen van alle apparatuur naar het treinstation. Maar: we hebben het gered, en het filmpje is er gekomen.”

Duizenden nieuwe likes

Ze worden tot in de Filipijnen bekend als The Chainsmokers hun versie van Don’t Let Me Down opmerkt en op hun socials deelt. Freek: ,,Ik lag nog in bed en pakte mijn telefoon. Daarop zag ik allemaal berichten dat ik snel Facebook moest checken. Het eerste dat ik zag, was dat we er in één nacht duizenden nieuwe likes bij hadden gekregen en er heel veel reacties waren.” Suzan: ,,Ik sliep nog half toen Freek plots rechtop in bed ging zitten en ‘holy fuck!’ riep. In één klap was ik wakker.” Freek zet de radio aan en hoort hoe Giel Beelen hun cover aankondigt. Suzan: ,,Ik verwachtte elk moment dat Frans Bauer met de cameraploeg van Bananasplit de kamer zou binnenstappen.”

Voorprogramma Milow

Dat gebeurt niet. Wel neemt er iemand anders contact met ze op: de bekende Belgische singer-songwriter Milow, die Don’t Let Me Down en onder de indruk is. Laat hij nu nou net een tournee door Nederland op stapel hebben staan, waar hij nog een voorprogramma voor zoekt. Of Suzan en Freek…? Ja natuurlijk. Zo gaat het bedrijf dat de optredens regelt voor Milow, Jett Rebel, Kensington en Ilse DeLange, dat ook doen voor Suzan & Freek. Freek: ,,Zij opperden dat we eens de bekende poppodia op moesten. Wij zagen dat niet zitten; wie koopt er nu een kaartje voor een duo dat covers speelt?” Suzan knikt. ,,Doodeng vonden we het. Al die mensen op internet voelen toch een beetje alsof ze niet echt zijn. Ik dacht ‘straks sta ik op dat podium en staat er niemand in de zaal.’” Ze is nog steeds verbaasd dat wat begon als gewoon een leuk idee, het begin zou blijken van een professionele carrière in de muziek, want de eerste shows verkopen uit. Suzan: ,,Toen bleek dat het iets meer was geworden dan alleen maar wat filmpjes op internet.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

Suzan & Freek traden ook op op Tuckerville, het festival van Ilse DeLange.

Het afgelopen jaar speelden ze op talloze festivals, van Paaspop tot Tuckerville, Concert At Sea, de Nijmeegse Vierdaagse en Bierpop. En alsof dat nog niet genoeg is, kwam ook Sony Music, een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld, om de hoek kijken. Freek: “Mensen vroegen ons regelmatig of we ook zelf liedjes schreven.” Ze vinden het razend spannend; een mooie cover spelen is wat anders dan zelf een goed liedje schrijven. Kunnen ze dat eigenlijk wel, zo zonder muziekopleiding of ervaring in het schrijven van liedjes? Suzan: “Dit jaar dachten we ‘fuck it. Het is 2018, we proberen het gewoon’. Soms moet je het gewoon doen”. Freek: “We wilden niet denken ‘oh, hadden we het maar geprobeerd’. In de zomer zijn we begonnen met schrijven.”

Als Het Avond Is

Zo ontstaat Als Het Avond Is, de single waarmee ze momenteel de hitlijst bestormen. Het Nederlandstalige liedje gaat over het verliezen van mensen in je leven. Ze schreven het liedje samen. Om feedback en tips te krijgen, laten ze het resultaat horen aan Sony Music. Freek: ,,Binnen het uur hingen ze aan de lijn. Of ze het mochten uitbrengen.” Een week na de release van het liedje spelen ze op Bierpop. Daar zien ze wat Als Het Avond Is teweegbrengt. Suzan: ,,Dat we op hetzelfde affiche als Kensington en Miss Montreal mochten staan vonden we al heel cool. We waren de openingsact, dus verwachtten niet zoveel. Lopen we dat podium op, zien we 6500 mensen voor onze neus. Die vervolgens alle liedjes meezongen.” Freek: ,,Als Het Avond Is werd al meegezongen. Dat was echt mijn hoogtepunt van het jaar.” Suzan: ,,Ik dacht de hele tijd ‘niet huilen, niet huilen!’.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

Bierpop, het festival van Miss - Sanne Hans - Montreal.

De bijzondere ervaringen die ze als muzikaal duo meemaakten, bracht ze ook als stel dichter bij elkaar. Suzan: ,,De mooie, emotionele dingen die nu met de muziek gebeuren brengen ons nog dichter bij elkaar.” Freek: ,,Stel je voor dat we alleen vrienden zouden zijn. Probeer dan je partner maar eens uit te leggen hoe het voelt om op dat podium te staan.”

Debuutalbum

2019 kan niet beter beginnen dan met de uitgebreide tournee die ze langs de grootste poppodia van Nederland gaan maken. Daarbij werken ze aan het schrijven van liedjes voor hun debuutalbum, dat in 2019 verschijnt. ,,Als Het Avond Is smaakt naar meer” aldus Freek. En als Suzan & Freek op 31 december, opnieuw met hun vaste vriendengroep in de kroeg in Lichtenvoorde, nog eens rustig achterom kijken naar dit knotsgekke jaar, wat zien ze dan? Freek: ,,2018 was het jaar van de verbazing en de lef” vult Freek aan. “Het betekende een omslagpunt.” Suzan knikt: ,,We zagen dit jaar in dat we ons gevoel moesten volgen en het gewoon moesten doen. Dat gaan we volgend jaar nog veel vaker doen.”

Tourdata Suzan & Freek

11 mei 2019 – TivoliVredenburg, Utrecht

16 mei 2019 – Doornroosje, Nijmegen

17 mei 2019 – Hedon, Zwolle

22 mei 2019 - De Oosterpoort, Groningen

23 mei 2019 – Paard van Troje, Den Haag


like
user_aa1004bece9dda5ac4eee7dc0ed60877120c1c31_avatar

Roxeanne Hazes schrapt klootzak uit tekst

Roxeanne Hazes schrapt klootzak uit tekst

Roxeanne Hazes. / Ferdy Damman | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

19 AUG 2019

Roxeanne Hazes gaat haar nieuwe single Mama was een klootzak opnieuw opnemen. Dat vertelde ze maandag in de uitzending van Gijs Staverman op NPO Radio 2. Bepaalde radiostations willen een gekuiste versie omdat het woord klootzak erin voorkomt. „Dat vinden ze toch een beetje moeilijk", zei de zangeres.

'Cool dat mijn lied geblurd moet worden'

„Op zich vind ik het wel tof dat je gewoon een gecensureerde versie nodig hebt. Het klinkt heel erg popster-like, heel Amerikaans. Ik vind het wel cool dat mijn liedje gewoon eens een keer geblurd moet worden", aldus Roxeanne. Om welke stations het gaat, wil de zangeres niet zeggen. „Nee, dat vind ik lullig. Ik wil er wel nog graag gedraaid worden", zei de zangeres, die wel aangaf dat het om zenders gaat "die Nederlandse muziek draaien".


Nieuwe single Miley Cyrus verwijst naar ex Liam

/ ANP

Foto van 'Metro'

16 AUG 2019

Niet voor het eerst verwerkt Miley Cyrus haar liefdesverdriet in een nummer. Na Wrecking Ball zingt ze er nu op los in Slide Away. De single gaat over niemand minder dan haar ex acteur Liam Hemsworth, met wie ze recentelijk gebroken heeft.

Loslaten

„Ooit was het het paradijs, ooit was ik verlamd." Met die woorden opent Cyrus het nummer. Ze zingt voornamelijk over loslaten. „Baby, we hadden het, maar nu zijn we verloren, dus is het tijd om los te laten.” Daarna zegt de zangeres dat ze niet langer verdovende middelen wil gebruiken: „Ik wil mijn huis op de heuvels, niet de whiskey en de pillen.”


42 jaar zonder Elvis (42): feitjes en cijfers

Elvis Presley. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

16 AUG 2019

The King of Rock and Roll is vrijdag 16 augustus precies 42 jaar dood. Hij werd 42 jaar oud, dus is het een bijzondere dag voor fans van de nog altijd wereldberoemde artiest. Metro zet een aantal interessante feiten en cijfers over Elvis op een rijtje om een van de bekendste figuren uit de twintigste eeuw te eren.

Meest succesvolle soloartiest

Elvis Presley is nog altijd dé soloartiest die het best verkocht in de historie van popmuziek. Hij verkocht meer dan 600 miljoen (!) platen. Hij staat daarbij niet helemaal bovenaan de lijst van bestverkochte muziek ooit: daarin hebben The Beatles hem nog ingehaald en moet hij het doen met een tweede plek.


Davina Michelle pakt Nederlands Spotify-record

Davina Michelle pakt Nederlands Spotify-record

De hit Duurt Te Lang van Davina Michelle is sinds de release in oktober meer dan 53 miljoen keer beluisterd. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 AUG 2019

Davina Michelle heeft sinds deze week een record te pakken op Spotify. Haar hit Duurt Te Lang is de meest gestreamde Nederlandse plaat op Spotify ooit. Daarmee neemt Davina het record over van Frenna en Lil' Kleine, die vorig jaar scoorden met Verleden Tijd.

De track is sinds de release in oktober meer dan 53 miljoen keer beluisterd. Met de streams uit België erbij heeft Duurt Te Lang de 60 miljoen al behaald en het einde lijkt nog niet in zicht. Nog altijd staat de track, afkomstig uit het tv-programma Beste Zangers, bij de vijftig meest beluisterde liedjes in Nederland.

Steeds meer Nederlandse muziek


Voor een prikkie naar Lowlands: sla je slag

Voor een prikkie naar Lowlands: sla je slag

De Staat op Lowlands 2018. De Nijmeegse band is ook dit jaar van de partij. Foto: ANP - Ferdy Damman

Foto van 'Tim van der Steen'

13 AUG 2019

Eén van de bekendste muziekfestivals van Nederland was hartstikke uitverkocht, nu kan je er alsnog voor een appel en een ei naartoe.

Niet gek als mensen zeggen dat festivals duur zijn geworden. 210 euro betaal je tegenwoordig voor een Lowlands-kaartje, inclusief servicekosten, dat dan weer wel. Om dat ook voor de arme studenten min of meer haalbaar te houden heeft de organisatie gespreid betalen zelfs mogelijk gemaakt (7,50 euro extra voor die service uiteraard). Overigens is de hoge kaartprijs prima te verklaren. De eisen van het publiek en artiestengages worden steeds hoger.

Uitverkocht


Groeten uit Sziget 6: mooiste foto’s (en conclusies)

Groeten uit Sziget 6: mooiste foto’s (en conclusies)

Een common flag waving, zoals ze het op Sziget noemen. / Marton Monus | EPA

Foto van 'Erik Jonk'

13 AUG 2019

Metro is deze week op het 7 dagen durende en befaamde Sziget Festival in het Hongaarse Budapest. Op Metronieuws.nl voor de thuisblijvers en festivalliefhebbers een reeks over een van Europa’s grootste muziekfestivals: Groeten uit Sziget. Deel 6, het slot op de laatste dag: conclusies plus een beste-foto’s-overzicht voor mensen die overwegen ooit te gaan en de beelden graag zien, voor de festivalgangers die erbij waren en voor vaders en moeders die willen weten waar hun kroost in vredesnaam uithing.

Dag zeven (!) van het festival, de laatste loodjes dus, is op het moment van plaatsing van dit artikel in volle gang. Daar waar op de Main Stage dagelijks om 23.00 uur de laatste geluiden worden geproduceerd, gaat het feest in onder meer de Bacardí Dance Arena tot 5.00 uur ’s morgens door. Sowieso komen op genoemde Main Stage maar vier acts per dag aan bod, maar de laatste twee op dit festival zullen wel weer een volksoploop veroorzaken: eerst Twenty One Pilots en tot slot een 2,5 uur durend concert van Foo Fighters. Metro zag maandag toevallig een stuk of tien tot vijftien trucks van de band van Dave Grohl de festivalpoorten binnen rijden, dus dat belooft wat…

Vervelen zul je je nooit


Spice Girls werken aan nieuwe muziek

De Spice Girls bij de MTV Awards in Rotterdam, 1997. / ANP

Foto van 'Metro'

12 AUG 2019

Fans van de Spice Girls kunnen zich eindelijk verheugen op nieuwe hits. Volgens de Britse krant Mirror werken de dames namelijk aan nieuwe muziek. Zelfs Posh Spice, Victoria Beckham, zou misschien weer meedoen.

Reünie

„Ze zijn samengekomen in Londen om hun ideeën op een rijtje te zetten en om nieuwe muziek op te nemen. Het is heel spannend. Het bevindt zich in de beginfase, maar het gebeurt wel”, onthult een ingewijde. „Ze hebben ook contact gehad met Victoria om te kijken of zij ook hierbij betrokken kan worden.”


Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije

Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije

Vlnr: Titus, Fien en Kamila uit Utrecht. / Metro

Foto van 'Erik Jonk'

12 AUG 2019

Metro is deze week op het 7 dagen durende en befaamde Sziget Festival in het Hongaarse Budapest. Op Metronieuws.nl voor de thuisblijvers en festivalliefhebbers een reeks over een van Europa’s grootste muziekfestivals: Groeten uit Sziget. Deel 5: een dagje spetteren aan de waterkant of puffen in de schaduw. Want het is héét in Budapest. Todat Post Malone de Main Stage besteeg uiteraard.

Op de dag dat in Hongarije bekend wordt dat twee Hollandse onhandigerds de drugsdealer op Sziget hebben uitgehangen en een zeer lange gevangenisstraf riskeren, gaat het op Óbuda-eiland over iets anders: de hitte. Drugs en Hongarije: da’s geen ideale combinatie. Het duo had beter koude goudgele rakkers kunnen verkopen, die had de politie misschien ook wel gelust.

Groeten uit Sziget 5: heet, heter, Hongarije

Water, zon, bier, stoeltjes... even ver weg van de muziek. / Metro


Groeten uit Sziget (4): een flitsbezoek van Naaz

Groeten uit Sziget 4: een flitsbezoek van Naaz

Foto's: Metro

Foto van 'Erik Jonk'

11 AUG 2019

Metro is deze week op het 7 dagen durende en befaamde Sziget Festival in het Hongaarse Budapest. Op Metronieuws.nl voor de thuisblijvers en festivalliefhebbers een reeks over een van Europa’s grootste muziekfestivals: Groeten uit Sziget. Deel 4: het flitsbezoek van de Rotterdamse zangeres Naaz. De dame waarvan Duncan Laurence zegt: „Zij moet naar het Songfestival!”

Zes uurtjes zo’n beetje zal ze op het terrein van Sziget zijn geweest: Naaz. De knappe bijzondere verschijning, 21 jaren jong nog maar en Nederlandse met Koerdisch bloed van haar ouders die Irak ontvluchtten tijdens de Golfoorlog, heeft slechts het kleedkamerdorpje achter ‘haar’ podium en de stage zelf gezien. Groots festival, flitsbezoek. Het was niet anders, want Naaz moest terug naar Nederland. Op deze speciale dag kwam ook nog eens een nummer van haar uit en werd bekend dat zij komend najaar naast een clubtournee in Nederland meereist met de Europese tournee van de Amerikaanse Melanie Martinez.

Groeten uit Sziget (4): een flitsbezoek van Naaz

Kans op Spice Girls-comeback: werken aan nieuwe hits

Kans op Spice Girls-comeback: werken aan nieuwe hits

Na 20 jaar komt er mogelijk nieuwe Spice Girls-muziek. De dames werken aan nieuwe hits. /ANP

Foto van 'Metro'

11 AUG 2019

Fans van de Spice Girls kunnen zich verheugen op nieuwe hits. Volgens de Britse krant Mirror werken de dames namelijk aan nieuwe hits. Zelfs Posh Spice, Victoria Beckham, zou misschien weer meedoen!

Nieuwe muziek

„Ze zijn samengekomen in Londen om hun ideeën op een rijtje te zetten en om nieuwe muziek op te nemen. Het is heel spannend. Het bevindt zich in de beginfase, maar het gebeurt wel", onthult een ingewijde. „Ze hebben ook contact gehad met Victoria om te kijken of zij ook hierbij betrokken kan worden."


Davina: Zou P!nk weten wat ze teweegbracht?

Davina: Zou P!nk weten wat ze teweegbracht?

Davina tijdens de Top 40 Launch Party. / Robin van Lonkhuijsen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

11 AUG 2019

Een nieuwe single Better Now (vrijdag uitgekomen, de videoclip volgt maandag), een groot optreden op Dutch Valley als ‘tussendoortje’ en dan op dezelfde dag haar langverwachte voorprogramma. Davina Michelle staat zondag in het voorprogramma van wereldster P!nk. De Rotterdamse (23) mag een half uurtje aantreden op het Malieveld in Den Haag.

‘Beter dan ik ooit zal klinken’

Voor Davina Michelle is optreden met (of beter gezegd voor) P!nk meer dan bijzonder. De Amerikaanse, die dit jaar eerder de Johan Cruijff Arena vulde met haar Beautiful Trauma Tour, heeft tenslotte een band met de Nederlandse blondine van superhit Duurt Te Lang. Lang probeerde Davina aan de weg te timmeren met covers, die zij via YouTube met de wereld deelde. Toen zij P!nks What About Us zong en de wereldster zelf reageerde, ging het los. „Holy shit, who is this?”, vroeg P!nk zich af toen zij de beelden van Davina Michelle bekeek. „Dit is beter dan ik ooit zal klinken.” De rest is geschiedenis. Metro belde Davina anderhalve week voor de zo belangrijke zondag 11 augustus. Zal zij P!nk ontmoeten?


Groeten uit Sziget 3: Hollands Glorie

Groeten uit Sziget 3: Hollands Glorie (Garrix!)

Martin Garrix op Sziget 2019. / Tamas Soki | EPA

Foto van 'Erik Jonk'

11 AUG 2019

Metro is deze week op het 7 dagen durende en befaamde Sziget Festival in het Hongaarse Budapest. Op Metronieuws.nl voor de thuisblijvers en festivalliefhebbers een reeks over een van Europa’s grootste muziekfestivals: Groeten uit Sziget. Deel 3: Hollands Glorie op het eiland Óbuda-Sziget in de Donau.

Budapesthoppen

Metro genoot op de zaterdag overigens van een dagje Budapest, want in deze door George Ezra bezongen Hongaarse hoofdstad is nogal wat te zien. Vanaf een hop on-hop off-bus, vanaf een van de vele schepen, dobberend op de Donau. Vanaf de beroemde bruggen als Lánchid bij het schitterende Parlementsgebouw en Margit Híd bij ‘het andere grote eiland’ dat in de rivier die door de stad kronkelt ligt. Of gewoon kuierend in de stad (op dit moment de minste optie omdat het dagelijks plus 30 graden is).


Groeten uit Sziget 2: Bijzonder, 'gek', hilarisch
Likeability of5

Groeten uit Sziget 2: Bijzonder, 'gek', hilarisch

Het Spaanse Sol Pico 'tokkelt' op de handen van het publiek. / Zoltan Balogh | EPA

Foto van 'Erik Jonk'

9 AUG 2019

Metro is deze week op het 7 dagen durende en befaamde Sziget Festival in het Hongaarse Budapest. Op Metronieuws.nl voor de thuisblijvers en festivalliefhebbers een reeks over een van Europa’s grootste muziekfestivals: Groeten uit Sziget. Deel 2: (vooral) buiten de muziek om. Sziget heeft zóveel te bieden, dat je er haast duizelig van wordt. Daarom een greep uit 'bijzonder, 'gek', hilarisch' als je een dagje over het 108 hectare grote eiland banjert / sloft / loopt.

In deel 1 schreven we het al: kennismaken met dit bijzondere festival betekent ronddolen, je vergapen en je realiseren dat je dit morgen vast nog eens over doet: want wat is er véél. Dat deden we dus. Wat bleek: we hadden de helft nog niet gezien (en nu waarschijnlijk nog niet). We proberen Sziget neer te zetten in beeld, want eerlijk gezegd moet je het 'gewoon' gezien hebben. Wie weet denk je: 'Nou, volgend jaar...' Doen is onze tip!

Jane Goodall


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Groeten uit Sziget 1: kennismaking, dringen bij Sheeran

Groeten uit Sziget 1: kennismaking en dringen bij Ed

Ed Sheeran op de Sziget Main Stage. / Didier Messens | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

8 AUG 2019

Metro is deze week op het 7 dagen durende en befaamde Sziget Festival in het Hongaarse Budapest. Op Metronieuws.nl voor de thuisblijvers en festivalliefhebbers een reeks over een van Europa’s grootste muziekfestivals: Groeten uit Sziget. Deel 1 - een uitgebreide aftrap - de kennismaking (en headliner Ed Sheeran).

Vier treinstationnetjes (10 minuten) scheiden ons slechts van het Sziget Festival. Vanaf de beroemde brug Margit Híd boemelen, piepen en kraken we in een oude trein naar station Filatorigát, eindpunt voor de Sziget Festivalgangers. We zitten op banken van – waar zie je het nog – licht- en donkerbruin stof. Het bloemetjesmotief had niet misstaan als behang op de Nederlandse muren van de jaren zeventig en tachtig. Het is de eerste (schattige) kennismaking met een plek waar al zoveel duizenden Nederlanders zijn geweest: Sziget.

Brug met vlaggen


OM eist zes maanden cel tegen A$AP Rocky

OM eist zes maanden cel tegen A$AP Rocky

A$AP Rocky. / Nicholas Hunt | AFP

Foto van 'Metro en ANP'

2 AUG 2019

Het Openbaar Ministerie (OM) in Zweden heeft vrijdag een gevangenisstraf van zes maanden geëist tegen de Amerikaanse rapper A$AP Rocky, die ruim een maand geleden betrokken was bij een vechtpartij in het centrum van Stockholm. Volgens het OM is een celstraf voor de als Rakim Mayer geboren rapper "onontkoombaar".

Buitensporig geweld

Het geweld dat A$AP Rocky en een aantal leden van zijn entourage gebruikten was volgens het OM "buitensporig". "Op het beeldmateriaal zie je een stoeprand. Het is puur geluk dat het slachtoffer daar niet op terecht is gekomen", aldus de officier van justitie.


Rammstein maakt statement tegen LGBTQ-wetten Rusland

Rammstein maakt statement tegen LGBTQ-wetten Rusland

Paul Landers en Richard Kruspe geven elkaar tijdens het optreden in Moskou een zoen, als statement tegen de strenge LGBTQ-wetten. /Instagram @rammsteinofficial

Foto van 'Metro'

31 JUL 2019

Tijdens een optreden van de Duitse metalband Rammstein in Moskou heeft de band een statement gemaakt tegen de strenge LGBTQ-wetten in Rusland. Dit deden ze door middel van een zoen tussen twee bandleden.

'Rusland, we houden van je!'

De eer was aan Paul Landers en Richard Kruspe: de twee gitaristen gaven elkaar een zoen terwijl ze het nummer Ausländer spelen. Rammstein heeft een foto van de kus op Instagram gezet. Ze schrijven er „Rusland, we houden van je!" bij, in het Russisch. Een van hun fans reageert: „Dat doen in Rusland is echt een powermove."


Catalogus rockband Tool eindelijk op Spotify

Catalogus rockband Tool eindelijk op Spotify

Zanger Maynard James Keenan in 2018, tijdens een optreden met A Perfect Circle; een van zijn andere bands. Foto: EPA - Timm Schamberger

Foto van 'Tim van der Steen'

30 JUL 2019

Zanger Maynard James Keenan deed een paar verrassende onthullingen tijdens een interview in de Joe Rogan podcast, de stilte wordt verbroken. Volgende maand verschijnt de nieuwe plaat Fear Inoculum na dertien jaar geduld. In aanloop daarvan slingert de band de volledige catalogus online.

De grote afwezigheid van progressieve rockband Tool uit het publieke domein groeide uit tot epische proporties: weinig live-shows, ruim dertien jaar wachten op een nieuwe plaat en de band weigerde koppig de muziek op streamingdiensten aan te bieden. Het was op internet voer voor vurige discussies. Daar komt nu allemaal verandering in.

Nieuwe ontwikkelingen


Fan A$AP Rocky bedreigde Zweedse ambassade

A$AP Rocky/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

28 JUL 2019

Dat rapper A$AP Rocky vastzit in Zweden houdt de gemoederen bezig. De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich er al over uit gelaten, maar daar blijft het niet bij.

Een fan van de hiphopartiest heeft namelijk de Zweedse ambassade in Washington bedreigd. Volgens Amerikaanse media zou een vrouw gedreigd hebben om de boel op te blazen.

Duidelijk was dat ze de benodigde dingen voor een bom nog niet heeft. Zo zette ze er een papieren zak voor de deur en gooide ze een vloeistof - afkomstig uit een colafles - naar het gebouw.


UB40: Hiphop sloeg onze regenboogdroom in scherven
Likeability of5

UB40: Hiphop sloeg onze regenboogdroom in scherven

Terence 'Astro' Wilson en Ali Campbell van UB40. Foto: EPA - Jacek Bednarczyk

Foto van 'Tim van der Steen'

24 JUL 2019

De legendarische Engelse reggaeband UB40 staat inmiddels veertig jaar op de bühne. Opgesplitst weliswaar, want frontman Ali Campbell en Terence ‘Astro’ Wilson verlieten de originele lineup na een conflict en voeren nu een ‘nieuw’ UB40 aan. Beide bands touren momenteel onder dezelfde naam, wat af en toe best verwarrend kan zijn. Wie nu de echte UB40 is, laten we even in het midden, de nalatenschap van de band valt niet te ontkennen. In april trok de formatie onder leiding van Campbell en Astro de Ziggo Dome nog vol. Die middag kreeg Metro de kans om de mannen aan de tand te voelen over de staat van Reggae anno 2019 en hun verbrijzelde droom van een regenboognatie.

Op station Bijlmer Arena rolt een fan langs in een rolstoel en een UB40-trui. Het is dan drie uur ’s middags, de band speelt die avond pas in de Ziggo Dome. Daar treft Metro Ali Campbell en Terence ‘Astro’ Wilson. We stappen de lift uit en worden direct begroet door een gezellige wietlucht. Wat dat betreft is er weinig veranderd sinds de band veertig jaar geleden werd opgericht.

De heren zitten aan een kleine ronde tafel in een nagebouwde bruine kroeg, backstage in de Legends room, met een trots Amsterdammertje (het authentieke paaltje) naast de ingang. Op de muren staan schilderingen van Jimi Hendrix en Bob Marley. My music will go on forever, staat er naast Marley geschreven.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar