theme logoDe vibe van de stad

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf
Likeability of5

Het jaar van Suzan & Freek: veel lef in 2018

Foto: Steve Bolinde

Foto van 'Jasper van Vugt'

21 DEC 2018

In de serie Het jaar van interviewen Metro-verslaggevers een persoon voor wie 2018 heel bijzonder was. In deel 6 (slot): Suzan & Freek en Jasper van Vugt. ,,Als muziekjournalist zie ik dat een cover te vaak een vrijwel exacte kopie is van een bestaand liedje. Wat de covers van Suzan & Freek zo goed maakt, is dat ze een eigen interpretatie geven. Daardoor wordt het eigen en krijgt het meerwaarde. Dat ze zelf ook heel goed liedjes kunnen schrijven, bewijst Als Het Avond Is. Tel daar hun sympathieke uitstraling en oprechte verbazing over hun succes bij op, en je snapt waarom Nederland ze massaal in de armen sluit.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

Jasper van Vugt (l) met Suzan & Freek.

Voor Suzan & Freek stond 2018 in het teken van moed. Elke week een liedje coveren, dat filmen en op hun Facebook plaatsen, en vervolgens maar eens zien wat er gebeurt. En of er wat gebeurde voor Suzan & Freek. Miljoenen views, volle zalen en hun eerste zelfgeschreven hit. En ook: De Liefde.

Hoogste binnenkomer Top 40

Niemand kijkt op of om in het café/restaurant in Weesp waar Suzan Stortelder (26) en Freek Rikkerink (25) aanschuiven bij Metro. In hun kersverse woonplaats moet er nog even gewerkt worden aan de bekendheid van het duo, dat als Suzan & Freek dit jaar de muziekwereld op zijn kop zette. Lang zal dat niet meer duren, want het stel sluit 2018 af met miljoenen views voor hun video’s, herinneringen aan een volle festivalzomer en hun eerste zelfgeschreven liedje Als Het Avond Is, dat vorige week als hoogste binnenkomer in de Top 40 belandde. ,,Een eigen liedje in de Top 40, dat is wel echt een lifegoal” glundert Suzan.

Kroeg Lichtenvoorde

Daar hadden ze niet van kunnen én durven dromen, toen ze een jaar geleden Oud & Nieuw vierden met hun vaste vriendengroep in een kroeg in Lichtenvoorde. Daar in de Achterhoek groeiden ze op en leerden ze elkaar kennen op scholengemeenschap Marianum in Groenlo. In het lokaal van muziekdocent Frits Maters werden Suzan & Freek highschool sweethearts en werd de basis gelegd voor de grote muzieksensatie die ze momenteel zijn. ,,Iedereen op school die iets had met muziek, ging in de pauze naar het muzieklokaal” legt Suzan uit in haar typische, gejaagde manier van praten. Freek, relaxt: ,,Suzan zat in de derde klas, ik in de tweede. Zij speelde toetsen in de band, ik gitaar. Toen we elkaar toevoegden op MSN en met elkaar aan de praat raakten, werd het al snel meer dan alleen muziek maken.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

Concert at Sea, het festival van Bløf.

Ze worden ook muzikaal een duo als Freek op zijn bijbaantje in de snackbar van een vakantiepark wordt gevraagd of hij daar met Suzan wil optreden. ,,De eigenaresse van het park vroeg of ze ons gewoon als Suzan & Freek op de aankondiging kon zetten. ‘Ja hoor, prima’ zeiden we. We hebben er nooit bij stilgestaan dat het meer dan een hobby zou kunnen zijn, anders hadden we wel een meer fancy naam gekozen” blikt Suzan terug. Freek: ,,We speelden covers van onder andere Racoon en Amy Winehouse voor de gasten op het terras. Mensen konden ook verzoekjes doen.” Suzan: ,,Zo ontstond het idee om elke week een cover te spelen, dat te filmen en op Facebook te plaatsen, waarbij mensen verzoekjes konden doen. Hartstikke leuk!.”

Covers Ronnie en Ed

Het blijkt de opmaat naar hun meest bijzondere jaar ooit. Hun covers van onder andere Racoon, Ronnie Flex en Ed Sheeran worden massaal bekeken en gedeeld. Suzan: ,,Soms hoor je een liedje en denk je ‘het zou ook heel mooi zijn als je het op die en die manier zou spelen. We probeerden niet het liedje beter te maken, maar te laten horen hoe het ook kan. We luisterden dan één of twee keer naar het liedje en speelden het dan op onze eigen manier. We legden het gevoel dat het nummer bij ons oproept er in, de akkoorden zoeken we nooit uit. Bovendien: ik kan toch nauwelijks noten lezen.”

Mr. Probz reageerde

De eerste cover die ze opnemen, is van Mr. Probz. Freek: ,,Het filmpje namen we op bij mijn ouders in mijn oude slaapkamer. Een uur nadat we het plaatsten, reageerde Mr. Probz zelf. Sindsdien is het een beetje uit de hand gelopen” lacht hij. Dan begint hun leven op een rit in de achtbaan te lijken: de verzoekjes voor nieuwe covers en optredens stromen binnen. Klein probleempje: ze studeren inmiddels allebei… ver weg van elkaar. Freek studeert International Music & Entertainment Studies aan de Fontys Hogeschool in Tilburg, Suzan studeert Bouwkunde in Delft. Freek: ,,We zagen elkaar maar één of twee avonden per week. Daarin moesten we ook nog een cover opnemen.” Suzan, droog: ,,Het hielp ook niet dat we alle optredens waar we voor gevraagd werden, deden. Lag je pas om vier uur ’s nachts in bed, om de volgende dag weer de boeken in te duiken. Het is een wonder dat we onze studies hebben afgerond.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

2018 was niet alleen het jaar van succes, ook het jaar van liefde.

Om naar optredens te rijden, kopen ze voor 500 euro een oud busje. Daarmee willen ze een romantisch weekendje Parijs combineren met het maken van een filmpje bij de Eiffeltoren waarin ze Kenny B’s Parijs coveren. Freek, lachend bij de herinnering: ,,Op de A1 vlak voor Lille hield de auto er plotseling mee op. Wij een automonteur bellen. ‘Fini’ zei die alleen maar. Stonden we daar, met alle spullen.” Ze laten de moed niet zakken; ze zullen Parijs halen ook. Suzan: ,,Ik heb nog steeds rugpijn van het slepen van alle apparatuur naar het treinstation. Maar: we hebben het gered, en het filmpje is er gekomen.”

Duizenden nieuwe likes

Ze worden tot in de Filipijnen bekend als The Chainsmokers hun versie van Don’t Let Me Down opmerkt en op hun socials deelt. Freek: ,,Ik lag nog in bed en pakte mijn telefoon. Daarop zag ik allemaal berichten dat ik snel Facebook moest checken. Het eerste dat ik zag, was dat we er in één nacht duizenden nieuwe likes bij hadden gekregen en er heel veel reacties waren.” Suzan: ,,Ik sliep nog half toen Freek plots rechtop in bed ging zitten en ‘holy fuck!’ riep. In één klap was ik wakker.” Freek zet de radio aan en hoort hoe Giel Beelen hun cover aankondigt. Suzan: ,,Ik verwachtte elk moment dat Frans Bauer met de cameraploeg van Bananasplit de kamer zou binnenstappen.”

Voorprogramma Milow

Dat gebeurt niet. Wel neemt er iemand anders contact met ze op: de bekende Belgische singer-songwriter Milow, die Don’t Let Me Down en onder de indruk is. Laat hij nu nou net een tournee door Nederland op stapel hebben staan, waar hij nog een voorprogramma voor zoekt. Of Suzan en Freek…? Ja natuurlijk. Zo gaat het bedrijf dat de optredens regelt voor Milow, Jett Rebel, Kensington en Ilse DeLange, dat ook doen voor Suzan & Freek. Freek: ,,Zij opperden dat we eens de bekende poppodia op moesten. Wij zagen dat niet zitten; wie koopt er nu een kaartje voor een duo dat covers speelt?” Suzan knikt. ,,Doodeng vonden we het. Al die mensen op internet voelen toch een beetje alsof ze niet echt zijn. Ik dacht ‘straks sta ik op dat podium en staat er niemand in de zaal.’” Ze is nog steeds verbaasd dat wat begon als gewoon een leuk idee, het begin zou blijken van een professionele carrière in de muziek, want de eerste shows verkopen uit. Suzan: ,,Toen bleek dat het iets meer was geworden dan alleen maar wat filmpjes op internet.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

Suzan & Freek traden ook op op Tuckerville, het festival van Ilse DeLange.

Het afgelopen jaar speelden ze op talloze festivals, van Paaspop tot Tuckerville, Concert At Sea, de Nijmeegse Vierdaagse en Bierpop. En alsof dat nog niet genoeg is, kwam ook Sony Music, een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld, om de hoek kijken. Freek: “Mensen vroegen ons regelmatig of we ook zelf liedjes schreven.” Ze vinden het razend spannend; een mooie cover spelen is wat anders dan zelf een goed liedje schrijven. Kunnen ze dat eigenlijk wel, zo zonder muziekopleiding of ervaring in het schrijven van liedjes? Suzan: “Dit jaar dachten we ‘fuck it. Het is 2018, we proberen het gewoon’. Soms moet je het gewoon doen”. Freek: “We wilden niet denken ‘oh, hadden we het maar geprobeerd’. In de zomer zijn we begonnen met schrijven.”

Als Het Avond Is

Zo ontstaat Als Het Avond Is, de single waarmee ze momenteel de hitlijst bestormen. Het Nederlandstalige liedje gaat over het verliezen van mensen in je leven. Ze schreven het liedje samen. Om feedback en tips te krijgen, laten ze het resultaat horen aan Sony Music. Freek: ,,Binnen het uur hingen ze aan de lijn. Of ze het mochten uitbrengen.” Een week na de release van het liedje spelen ze op Bierpop. Daar zien ze wat Als Het Avond Is teweegbrengt. Suzan: ,,Dat we op hetzelfde affiche als Kensington en Miss Montreal mochten staan vonden we al heel cool. We waren de openingsact, dus verwachtten niet zoveel. Lopen we dat podium op, zien we 6500 mensen voor onze neus. Die vervolgens alle liedjes meezongen.” Freek: ,,Als Het Avond Is werd al meegezongen. Dat was echt mijn hoogtepunt van het jaar.” Suzan: ,,Ik dacht de hele tijd ‘niet huilen, niet huilen!’.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

Bierpop, het festival van Miss - Sanne Hans - Montreal.

De bijzondere ervaringen die ze als muzikaal duo meemaakten, bracht ze ook als stel dichter bij elkaar. Suzan: ,,De mooie, emotionele dingen die nu met de muziek gebeuren brengen ons nog dichter bij elkaar.” Freek: ,,Stel je voor dat we alleen vrienden zouden zijn. Probeer dan je partner maar eens uit te leggen hoe het voelt om op dat podium te staan.”

Debuutalbum

2019 kan niet beter beginnen dan met de uitgebreide tournee die ze langs de grootste poppodia van Nederland gaan maken. Daarbij werken ze aan het schrijven van liedjes voor hun debuutalbum, dat in 2019 verschijnt. ,,Als Het Avond Is smaakt naar meer” aldus Freek. En als Suzan & Freek op 31 december, opnieuw met hun vaste vriendengroep in de kroeg in Lichtenvoorde, nog eens rustig achterom kijken naar dit knotsgekke jaar, wat zien ze dan? Freek: ,,2018 was het jaar van de verbazing en de lef” vult Freek aan. “Het betekende een omslagpunt.” Suzan knikt: ,,We zagen dit jaar in dat we ons gevoel moesten volgen en het gewoon moesten doen. Dat gaan we volgend jaar nog veel vaker doen.”

Tourdata Suzan & Freek

11 mei 2019 – TivoliVredenburg, Utrecht

16 mei 2019 – Doornroosje, Nijmegen

17 mei 2019 – Hedon, Zwolle

22 mei 2019 - De Oosterpoort, Groningen

23 mei 2019 – Paard van Troje, Den Haag

Bekijk Alles Pijltje

like
user_aa1004bece9dda5ac4eee7dc0ed60877120c1c31_avatar

Spice Girls reünie is niet wat fans hadden gehoopt

Spice Girls reünie is niet wat fans hadden gehoopt

In 2012 was er ook al een kleine reünie: de Spice Girls traden toen op tijdens de Olympische Spelen in Londen. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Fans van de Spice Girls waren door het dolle toen de groep vorig jaar de reünietournee aankondigde, maar na de aftrap van die tournee heerst vooral teleurstelling. De Spice Girls trapten hun tournee af in het Croke Park-stadion in Dublin, waar het geluid volgens meerdere fans „vreselijk" was.

Teleurgesteld

„Er is iets mis als de menigte bij het concert van de Spice Girls gaat zitten, want niemand weet welk nummer wordt gezongen omdat het geluid zo ontzettend slecht is", schrijft een fan op Twitter. „Het zou fijn zijn als iemand de geluidstechnici vertelt dat het publiek ze niet kan horen", klaagt een ander.


Een impressie van de Backstreet Boys in de Ziggodome

Bart van der Putten Fotografie

Foto van 'Metro'

23 MEI 2019

Good-old Back Street Boys traden donderdagavond op in Ziggo Dome.De boyband deed Amsterdam aan ter ere van hun DNA World Tour, vernoemd naar het negende studioalbum van A.J. McLean, Brian Littrell, Nick Carter, Howie Dorough en Kevin Richardson. Metro was erbij en legde het concert vast op de gevoelige plaat. Dit zijn de foto's.


video icon
03:55
Foto van 'Daan Blits'

23 MEI 2019

Eindelijk weten we wie Manon is

Faberyayo die twee weken vastzit in Amerika en gelekte naaktfoto’s op het internet. Wat heeft dat met het nummer Manon van De Jeugd van Tegenwoordig te maken? Vertellen zij eindelijk wie Manon is en komt zij ook op 7 juni wanneer De Jeugd van Tegenwoordig het 1000e concert geeft in het Olympisch Stadion?

Vier donderdagen lang vertellen de rappende taalkunstenaars in video’s over de geschiedenis van hun songs. En jij kunt elke week kaarten winnen voor het uitverkochte concert dat zij op 7 juni geven! Ga daarvoor naar onze winactie en vul je gegevens in.

Bekijk Alles Pijltje

Binnenkort nieuw album van Ed Sheeran

Binnenkort nieuw album van Ed Sheeran

Op 12 juli komt het nieuwe album van Ed Sheeran uit, veelal in samenwerking met andere artiesten. /ANP

Foto van 'Metro'

23 MEI 2019

De dag van veel Ed Sheeran fans kan waarschijnlijk niet meer stuk. Op Instagram heeft hij namelijk aangekondigd dat er heel binnenkort een nieuw album van hem uitkomt. De zanger schrijft dat hij in 2011 al een EP genaamd ‘No.6 Collaborations Project', komt op 12 juli uit.

Vooral samenwerkingen

Eerder deze maand bracht de zanger al een single uit, 'I Don't Care'. Dit deed hij in samenwerking met Justin Bieber. Er volgen nog veel meer samenwerkingen: de titel van zijn album hint naar een hele waslijst van liedjes die hij samen met andere artiesten zingt.


SLAM! One to Watch Meduza: anders dan standaard

SLAM! One to Watch Meduza: anders dan standaard

Matt van Meduza.

Foto van 'Merel Driessen'

23 MEI 2019

Iedere maand stelt Metro je voor aan de SLAM! One To Watch, het nieuwste dj-talent op radio- en tv-station SLAM! De SLAM! One To Watch van deze maand is Meduza.

Het doel van SLAM! is om als radiostation nieuwe muziek te draaien én te ontdekken. Met GrandSLAM! signaleert het radiostation al jaren de grootste opkomende hits waar iedereen hard op gaat. Sinds vorig jaar heeft SLAM! daar de MixMarathon Track of the Week aan toegevoegd. Het radiostation kiest daarvoor een clubtrack uit die het goed doet.

Nieuwe talenten


‘Ieder meisje wilde een Spice Girl zijn’

Foto van 'Pierre Oitmann'

23 MEI 2019

Fans hebben er meer dan tien jaar op moeten wachten, maar vrijdag trappen de Spice Girls eindelijk hun tweede reünietournee af in Dublin. Ook Nederlanders steken de Noordzee over om hun heldinnen weer aan het werk te zien. „Ik heb altijd gezegd: als ze terugkomen voor een reünie ga ik weer”, aldus fan Cassandra.

Tegenwoordig worden successen in de muziekindustrie uitgedrukt in streams en views, maar in de hoogtijdagen van Baby, Scary, Ginger, Posh en Sporty ging het om keiharde verkopen. Niet alleen van cd’s en concertkaartjes, maar ook van chips, cola, schoenen, poppen en andere prullaria waar hun beeltenis op afgedrukt stond. De Spice Girls hadden zelfs hun eigen PlayStation-game en een bioscoopfilm. Ze stonden daarmee schouder aan schouder met andere jaren ’90-iconen als Teenage Mutant Ninja Turtles en Mighty Morphin’ Power Rangers. „Mijn kamer hing vol met posters en ik had allerlei merchandise”, vertelt Cassandra Panayotopoulos (33), nu werkzaam op de marketingafdeling van radiozender SLAM!. “Baby Spice was mijn favoriet, want die had ook blond haar.”

„Een vriendinnetje van mij had zelfs Spice Girls-schoenen, maar die mocht ik niet hebben, want die vond mijn moeder te duur. Daar was ik jaloers op. Alles waar ze op stonden, wilde ik hebben als kind.” Op elfjarige leeftijd ging ze met een vriendin naar de Spiceworld Tour. De twee shows in het Gelredome waren uitverkocht, dus had haar moeder kaartjes gekocht voor het concert in Dortmund. „We hadden staanplaatsen, maar we waren twee kleine meisjes, dus konden helemaal niks zien. We zijn helemaal naar voren gelopen tot we tegen het voorvak aanliepen. Beveiligers hebben ons over het hek getild, zodat we helemaal naar voren konden. Alleen mijn vader moest achterblijven. Het tweede deel van het concert hebben we helemaal vooraan gestaan, dus we hebben toch nog wat gezien.”


METRO’S 5 CONCERTEN DIE IN DE VERKOOP GAAN #46

Foto van 'Pierre Oitmann'

23 MEI 2019

Elke week geeft Metro’s muziekjournalist Pierre Oitmann je vijf tips voor concerten die in de verkoop gaan. 

1. Underworld
52 weken lang werken Rick Smith en Karl Hyde aan hun project DRIFT, waarbij er iedere donderdag iets nieuws naar buiten wordt gebracht. Het slotstuk van deze bijzonder creatieve periode van de heren van Underworld is het album Drift Songs, dat op 25 oktober verschijnt. Een maandje later is Underworld live te zien in de Ziggo Dome met een vier uur durende show. De eerste single van het nieuwe album is Soniamode. Underworld was eind jaren ’80 een doorstart van de new-waveband Freur en werd bij het grote publiek bekend dankzij singles als Cowgirl, Moaner en Born Slippy.

Waar: Ziggo Dome, Amsterdam.
Wanneer: 23 november 2019.
Ticketprijs: € 50,40.
Start kaartverkoop: vrijdag 24 mei.


Likeability of5

Vengaboys op nummer 1 in Oostenrijk na politieke rel

Vengaboys/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

21 MEI 2019

Twintig jaar geleden veroverden de Vengaboys de hitlijsten met We're Going To Ibiza. De Nederlandse groep staat met het nummer nu weer op 1. Niet in Nederland dit eer, maar in Oostenrijk staat het bovenaan de charts.

Omkoping

Dat heeft alles te maken met een politiek schandaal in het Midden-Europese land. Er is namelijk een video uit 2017 gelekt waarop te zien is hoe Heinz-Christian Strache van de politieke partij FPÖ zich op Ibiza door een vrouw laat omkopen. De dame in kwestie deed zich voordeed Russische investeerder.


like
user_6dee119520099e9cdd7563ee81e74f184f065f74_avatar

Carpool Karoaoke met Celine Dion op 'Titanic-boot'

Het absolute hoogtepunt van de video is toch wel het nummer My Heart Will Go On. Het duo verlaat de auto en gaat verder op een boot.  Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

21 MEI 2019

En er staat weer een nieuwe Carpool Karoaoke online! Dit keer stapt presentator James Corden met Céline Dion in de auto en dat zorgt voor behoorlijk wat hilarische beelden.

Drama

Céline en Corden rijden door het beruchte Las Vegas, waar de zangeres al honderden shows heeft gegeven. De video is nog maar net begonnen of Céline Dion begint al met zingen en lijkt elke vraag te beantwoorden met een nummer. Volgens James Corden kan de zangeres elke nummer dramatisch maken en inderdaad ze weet zelfs van internet Babyshark nog een tranentrekker te maken. Tijdens het rijden probeert James Corden nog een paar schoenen van Celine te verkopen aan voorbijgangers.


Heerlijk meeblèren met je guilty pleasures
Likeability of5

Heerlijk meeblèren met je guilty pleasures

Vanaf editie 1 een succes: Guilty Pleasure Festival. / Janneke Nooij

Foto van 'Jorieke van Noorloos'

17 MEI 2019

Guilty Pleasure Festival wordt dit jaar niet één, maar twee dagen gehouden in Amsterdam. De vijfde editie biedt elke dag plaats aan 6.000 mensen, die kunnen meebrullen met onder anderen Dries Roelvink, Vengaboys en Ch!pz. Meezingen maar! (zie onderaan).

Medeorganisator Wouter Flipse (29) kijkt vooral uit naar het moment waarop hij, lekker met een biertje in de zon, de longen uit zijn lijf kan zingen met Danny de Munk. Die is zondag op het festival te zien. „Heerlijk, Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen is echt een classic, dat is wel een dingetje voor mij. Maar het optreden van Replay wordt ook leuk. Kunnen we lekker zwijmelen. En ik heb zin in de set van Kris Kross Amsterdam. Zij gaan er een ouderwets feestje van maken met een speciale guilty-pleasure-set.”

De guilty der guilty pleasures


like
user_b7f656bba9aa7ded0b97fa542d24091ae0590d86_avatar

Mr. Pinkpop Smeets: In Limburg was geen zak te doen

Mr. Pinkpop: In Limburg was geen zak te doen

Foto: Marcel van Hoorn / ANP

Foto van 'Erik Jonk'

17 MEI 2019

Pinkpop viert z’n 50ste editie. De 74-jarige Mr. Pinkpop Jan Smeets blijft er nog wel even bij. „De volgende tien edities organiseer ik niet tijdens Pinksteren.” Deel één uit een tweeluik.

„Dit kan niet. Dit kán helemaal niet.” Jan Smeets heeft zojuist achter zijn bureau vol stapels papieren naar de persconferentie ‘Formule 1 naar Zandvoort’ gekeken. Als logistiekdeskundige ziet hij het massa-evenement volgend jaar niet zitten. „Maar ik mag er niks van zeggen. Ik bezorg de mensen in Landgraaf ook elk jaar een weekend overlast.”

23 pillen per dag


Zin in een spelletje? Hier is de Songfestivalbingo!

Zin in een spelletje? Hier is de Songfestivalbingo!

Foto van 'Jelmer Visser'

16 MEI 2019

Het Eurovisie Songfestivalspektakel barst donderdag ook voor Nederland los, gaat Duncan Laurence het redden? Vast wel. Toch is er nog veel meer waar je op kan letten tijdens zo’n bijzondere televisieavond. En wat is er nou leuker om hier een spelletje van te maken.

Tegen elkaar spelen

Metro heeft twee gezellige Eurovisie-Bingokaarten die je hartenlust kan invullen. Print ze uit, pak een stift erbij, Eurovisie aanzetten en afstrepen maar! Waarom twee? Bingo speel je niet alleen. Op deze manier kan je het opnemen tegen iemand anders, zo zit er net als bij het Songfestival een competitief element in.


video icon
04:09
Foto van 'Erik Jonk'

16 MEI 2019

‘Sterrenstof is groter dan Watskeburt?!’

Watskeburt?! is toch de allergrooste hit van De Jeugd van Tegenwoordig? „Nee, dat is Sterrenstof!”, vindt een van de heren. Om op onvervalste Jeugd van Tegenwoordig-wijze uiteraard meteen tegengesproken te worden. In deze video verder: de bijzondere manier waarop Sterrenstof tot stand kwam. De Jeugd van Tegenwoordig speelt op 7 juni het 1000e concert in het Olympisch Stadion. Vier donderdagen lang vertellen de rappende taalkunstenaars in video’s over de geschiedenis van hun songs. En jij kunt elke week kaarten winnen…

Bekijk Alles Pijltje

MAX maakte grote offers voor zangcarrière

Foto van 'Pierre Oitmann'

16 MEI 2019

Het Amerikaanse multi-talent MAX schoof twee droombanen aan de kant om zijn echte passie te volgen: muziek. „Ik zou die dingen graag weer doen in de toekomst, maar alleen als ik me er echt aan kan toewijden.”

Hij is 26 en de wereld ligt aan zijn voeten. New Yorker Maxwell Schneider, beter bekend als MAX, staat op de vooravond van de release van zijn album House Of Divine en kan nu al terugkijken op een glansrijke carrière. Zijn eerste rol komt op zestienjarige leeftijd als understudy in de Broadway-productie 13, naast de dan nog onbekende Ariana Grande. Kort daarna schittert hij naast Madonna in een campagne voor Dolce & Gabbana en vertolkt hij hoofdrollen in de televisieseries How To Rocken Crisis. Inmiddels is hij tweeënhalf jaar getrouwd met zijn droomvrouw Emily Cannon. Tijdens zijn bezoek aan Amsterdam staan tientallen fans te wachten voor het luxueuze Soho House waar hij verblijft.

Binnen, in de bioscoopzaal van het chique hotel, staat het jeugdidool deze krant woord. Als voorproefje van zijn album heeft hij de single Love Me Less uitgebracht. „Het verhaal is heel bijzonder voor mij”, onthult de vriendelijke zanger. „Het is een vervolg op mijn hit Lights Down Low, dat ik heb geschreven voor mijn vrouw. Daarop heb ik mijn aanzoek gedaan. Love Me Less is de evolutie van dat liefdesverhaal. In elke nieuwe relatie ben je bang om je bagage en eigenaardigheden te tonen. Je hoopt dat je partner niet minder van je houdt als je onthult wie je eigenlijk bent.”


METRO’S 5 CONCERTEN DIE IN DE VERKOOP GAAN #45

Foto van 'Pierre Oitmann'

16 MEI 2019

Elke week geeft Metro’s muziekjournalist Pierre Oitmann je vijf tips voor concerten die in de verkoop gaan. 

1. James Blake
Eerder dit jaar bracht de dertigjarige James Blake zijn vierde album Assume Form uit, dat door het gehele muziekjournaille de hemel in werd geprezen, net zoals zijn drie eerdere platen. Tijdens de hoogtijdagen van de dubstep laat de Brit voor het eerst van zich horen en levert een hit af met de Feist-cover Limit To Your Love. Zijn talent ontgaat collega musici evenmin, want Blake levert bijdrages aan tracks van Beyoncé, Frank Ocean en Kendrick Lamar. Deze zomer is hij te zien op Lowlands en in november keert hij terug voor een eigen show in Amsterdam.


D'r op of d'r onder voor Duncan Laurence

D-day: het is erop of eronder voor Duncan Laurence

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 MEI 2019

Het moment waarop Duncan Laurence zijn nummer Arcade in de tweede halve finale ten gehore zal laten brengen, komt steeds dichterbij. Donderdagavond betreedt hij het podium.

Volgens velen is dat slechts een formaliteit en is het uitgesloten dan Laurence geen ticket voor de finale zal bemachtigen. Als we de bookies moeten geloven, heeft de zanger een grote kans om het Songfestival zelfs te winnen; maar liefst 31 procent. Ook Zweden wordt als kansrijk gezien, dat land volgt op de tweede plek met 13 procent kans.

Lees ook: Kan Duncan blind op de bookies vertrouwen?


Duncan gaat ’t flikken hoor, kat in het bakkie

Duncan gaat ’t flikken hoor, kat in het bakkie

Duncan Laurence tijdens een van repetities in Tel Aviv. / Sander Koning | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

14 MEI 2019

De Songfestivalweek barst dinsdagavond los. Metro’s – ahum – ‘deskundigen’ over de concurrenten van Duncan Laurence.

Wie wint de 64e editie van het Songfestival zaterdag in Tel Aviv? Gaat Nederland met onze eigen topfavoriet Duncan Laurence voor het eerst sinds 1975 (Ding-a-dong) met de felbegeerde zege aan de haal? Dat gaat Metro je vertellen! Volgens traditie geven de zelfbenoemde Metro-deskundigen Jo & Co (Erik Jonk en co-assistent Marcel Smit) commentaar op Nederland (nummer 1 bij de bookmakers), de grootste concurrenten en onze Zuiderbuur. Zij zagen de meeste acts de vorige maand live tijdens Eurovision in Concert in AFAS Live in Amsterdam en gaan uit van de bookmakers Top 10 van toen. Die is nu iets gewijzigd, maar Duncan Laurence staat nog altijd bovenaan… Jo & Co voelen zich door de bookmakers gesteund, want zij zitten er doorgaans vólstrekt naast.

IJsland


Onzekerheid over Songfestivaloptreden van Laurence

Onzekerheid over Songfestivaloptreden van Laurence

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

11 MEI 2019

Hoe het optreden van de Nederlandse inzending van het Songfestival er precies uit moet komen te zien, is nog niet helemaal duidelijk. Zaterdag heeft Duncan Laurence voor de tweede keer zijn songfestivalact gepresenteerd en het team rond de zanger was duidelijk nog zoekende.

Geen zorgen

Drie keer mocht Laurence zijn nummer Arcade in Tel Aviv oefenen en alle drie de keren werd zijn act anders in beeld gebracht en anders belicht. De eerste keer was er een soort lantaarn voor zijn piano, waardoor hij door het felle licht goed te zien was. De camera draaide ondertussen om hem heen. De tweede keer kwamen er lasers aan zijn act te pas en bij de derde zat de zanger juist lange tijd in het donker.


Waarom De Jeugd bij Watskeburt?! wilde vechtenvideo icon
03:33
Foto van 'Erik Jonk'

9 MEI 2019

Waarom De Jeugd bij Watskeburt?! wilde vechten

Hoe is de naam De Jeugd van Tegenwoordig ontstaan? En Watskeburt?! En waarom wilden de muzikanten over deze hit op de vuist? De Jeugd van Tegenwoordig speelt op 7 juni het 1000e concert in het Olympisch Stadion. De komende vier donderdagen vertellen zij in video’s over de geschiedenis van hun songs. En jij kunt elke week kaarten winnen