Music City

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf
Likeability of5

Het jaar van Suzan & Freek: veel lef in 2018

Foto: Steve Bolinde

Foto van 'Jasper van Vugt'

21 DEC 2018

In de serie Het jaar van interviewen Metro-verslaggevers een persoon voor wie 2018 heel bijzonder was. In deel 6 (slot): Suzan & Freek en Jasper van Vugt. ,,Als muziekjournalist zie ik dat een cover te vaak een vrijwel exacte kopie is van een bestaand liedje. Wat de covers van Suzan & Freek zo goed maakt, is dat ze een eigen interpretatie geven. Daardoor wordt het eigen en krijgt het meerwaarde. Dat ze zelf ook heel goed liedjes kunnen schrijven, bewijst Als Het Avond Is. Tel daar hun sympathieke uitstraling en oprechte verbazing over hun succes bij op, en je snapt waarom Nederland ze massaal in de armen sluit.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

Jasper van Vugt (l) met Suzan & Freek.

Voor Suzan & Freek stond 2018 in het teken van moed. Elke week een liedje coveren, dat filmen en op hun Facebook plaatsen, en vervolgens maar eens zien wat er gebeurt. En of er wat gebeurde voor Suzan & Freek. Miljoenen views, volle zalen en hun eerste zelfgeschreven hit. En ook: De Liefde.

Hoogste binnenkomer Top 40

Niemand kijkt op of om in het café/restaurant in Weesp waar Suzan Stortelder (26) en Freek Rikkerink (25) aanschuiven bij Metro. In hun kersverse woonplaats moet er nog even gewerkt worden aan de bekendheid van het duo, dat als Suzan & Freek dit jaar de muziekwereld op zijn kop zette. Lang zal dat niet meer duren, want het stel sluit 2018 af met miljoenen views voor hun video’s, herinneringen aan een volle festivalzomer en hun eerste zelfgeschreven liedje Als Het Avond Is, dat vorige week als hoogste binnenkomer in de Top 40 belandde. ,,Een eigen liedje in de Top 40, dat is wel echt een lifegoal” glundert Suzan.

Kroeg Lichtenvoorde

Daar hadden ze niet van kunnen én durven dromen, toen ze een jaar geleden Oud & Nieuw vierden met hun vaste vriendengroep in een kroeg in Lichtenvoorde. Daar in de Achterhoek groeiden ze op en leerden ze elkaar kennen op scholengemeenschap Marianum in Groenlo. In het lokaal van muziekdocent Frits Maters werden Suzan & Freek highschool sweethearts en werd de basis gelegd voor de grote muzieksensatie die ze momenteel zijn. ,,Iedereen op school die iets had met muziek, ging in de pauze naar het muzieklokaal” legt Suzan uit in haar typische, gejaagde manier van praten. Freek, relaxt: ,,Suzan zat in de derde klas, ik in de tweede. Zij speelde toetsen in de band, ik gitaar. Toen we elkaar toevoegden op MSN en met elkaar aan de praat raakten, werd het al snel meer dan alleen muziek maken.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

Concert at Sea, het festival van Bløf.

Ze worden ook muzikaal een duo als Freek op zijn bijbaantje in de snackbar van een vakantiepark wordt gevraagd of hij daar met Suzan wil optreden. ,,De eigenaresse van het park vroeg of ze ons gewoon als Suzan & Freek op de aankondiging kon zetten. ‘Ja hoor, prima’ zeiden we. We hebben er nooit bij stilgestaan dat het meer dan een hobby zou kunnen zijn, anders hadden we wel een meer fancy naam gekozen” blikt Suzan terug. Freek: ,,We speelden covers van onder andere Racoon en Amy Winehouse voor de gasten op het terras. Mensen konden ook verzoekjes doen.” Suzan: ,,Zo ontstond het idee om elke week een cover te spelen, dat te filmen en op Facebook te plaatsen, waarbij mensen verzoekjes konden doen. Hartstikke leuk!.”

Covers Ronnie en Ed

Het blijkt de opmaat naar hun meest bijzondere jaar ooit. Hun covers van onder andere Racoon, Ronnie Flex en Ed Sheeran worden massaal bekeken en gedeeld. Suzan: ,,Soms hoor je een liedje en denk je ‘het zou ook heel mooi zijn als je het op die en die manier zou spelen. We probeerden niet het liedje beter te maken, maar te laten horen hoe het ook kan. We luisterden dan één of twee keer naar het liedje en speelden het dan op onze eigen manier. We legden het gevoel dat het nummer bij ons oproept er in, de akkoorden zoeken we nooit uit. Bovendien: ik kan toch nauwelijks noten lezen.”

Mr. Probz reageerde

De eerste cover die ze opnemen, is van Mr. Probz. Freek: ,,Het filmpje namen we op bij mijn ouders in mijn oude slaapkamer. Een uur nadat we het plaatsten, reageerde Mr. Probz zelf. Sindsdien is het een beetje uit de hand gelopen” lacht hij. Dan begint hun leven op een rit in de achtbaan te lijken: de verzoekjes voor nieuwe covers en optredens stromen binnen. Klein probleempje: ze studeren inmiddels allebei… ver weg van elkaar. Freek studeert International Music & Entertainment Studies aan de Fontys Hogeschool in Tilburg, Suzan studeert Bouwkunde in Delft. Freek: ,,We zagen elkaar maar één of twee avonden per week. Daarin moesten we ook nog een cover opnemen.” Suzan, droog: ,,Het hielp ook niet dat we alle optredens waar we voor gevraagd werden, deden. Lag je pas om vier uur ’s nachts in bed, om de volgende dag weer de boeken in te duiken. Het is een wonder dat we onze studies hebben afgerond.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

2018 was niet alleen het jaar van succes, ook het jaar van liefde.

Om naar optredens te rijden, kopen ze voor 500 euro een oud busje. Daarmee willen ze een romantisch weekendje Parijs combineren met het maken van een filmpje bij de Eiffeltoren waarin ze Kenny B’s Parijs coveren. Freek, lachend bij de herinnering: ,,Op de A1 vlak voor Lille hield de auto er plotseling mee op. Wij een automonteur bellen. ‘Fini’ zei die alleen maar. Stonden we daar, met alle spullen.” Ze laten de moed niet zakken; ze zullen Parijs halen ook. Suzan: ,,Ik heb nog steeds rugpijn van het slepen van alle apparatuur naar het treinstation. Maar: we hebben het gered, en het filmpje is er gekomen.”

Duizenden nieuwe likes

Ze worden tot in de Filipijnen bekend als The Chainsmokers hun versie van Don’t Let Me Down opmerkt en op hun socials deelt. Freek: ,,Ik lag nog in bed en pakte mijn telefoon. Daarop zag ik allemaal berichten dat ik snel Facebook moest checken. Het eerste dat ik zag, was dat we er in één nacht duizenden nieuwe likes bij hadden gekregen en er heel veel reacties waren.” Suzan: ,,Ik sliep nog half toen Freek plots rechtop in bed ging zitten en ‘holy fuck!’ riep. In één klap was ik wakker.” Freek zet de radio aan en hoort hoe Giel Beelen hun cover aankondigt. Suzan: ,,Ik verwachtte elk moment dat Frans Bauer met de cameraploeg van Bananasplit de kamer zou binnenstappen.”

Voorprogramma Milow

Dat gebeurt niet. Wel neemt er iemand anders contact met ze op: de bekende Belgische singer-songwriter Milow, die Don’t Let Me Down en onder de indruk is. Laat hij nu nou net een tournee door Nederland op stapel hebben staan, waar hij nog een voorprogramma voor zoekt. Of Suzan en Freek…? Ja natuurlijk. Zo gaat het bedrijf dat de optredens regelt voor Milow, Jett Rebel, Kensington en Ilse DeLange, dat ook doen voor Suzan & Freek. Freek: ,,Zij opperden dat we eens de bekende poppodia op moesten. Wij zagen dat niet zitten; wie koopt er nu een kaartje voor een duo dat covers speelt?” Suzan knikt. ,,Doodeng vonden we het. Al die mensen op internet voelen toch een beetje alsof ze niet echt zijn. Ik dacht ‘straks sta ik op dat podium en staat er niemand in de zaal.’” Ze is nog steeds verbaasd dat wat begon als gewoon een leuk idee, het begin zou blijken van een professionele carrière in de muziek, want de eerste shows verkopen uit. Suzan: ,,Toen bleek dat het iets meer was geworden dan alleen maar wat filmpjes op internet.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

Suzan & Freek traden ook op op Tuckerville, het festival van Ilse DeLange.

Het afgelopen jaar speelden ze op talloze festivals, van Paaspop tot Tuckerville, Concert At Sea, de Nijmeegse Vierdaagse en Bierpop. En alsof dat nog niet genoeg is, kwam ook Sony Music, een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld, om de hoek kijken. Freek: “Mensen vroegen ons regelmatig of we ook zelf liedjes schreven.” Ze vinden het razend spannend; een mooie cover spelen is wat anders dan zelf een goed liedje schrijven. Kunnen ze dat eigenlijk wel, zo zonder muziekopleiding of ervaring in het schrijven van liedjes? Suzan: “Dit jaar dachten we ‘fuck it. Het is 2018, we proberen het gewoon’. Soms moet je het gewoon doen”. Freek: “We wilden niet denken ‘oh, hadden we het maar geprobeerd’. In de zomer zijn we begonnen met schrijven.”

Als Het Avond Is

Zo ontstaat Als Het Avond Is, de single waarmee ze momenteel de hitlijst bestormen. Het Nederlandstalige liedje gaat over het verliezen van mensen in je leven. Ze schreven het liedje samen. Om feedback en tips te krijgen, laten ze het resultaat horen aan Sony Music. Freek: ,,Binnen het uur hingen ze aan de lijn. Of ze het mochten uitbrengen.” Een week na de release van het liedje spelen ze op Bierpop. Daar zien ze wat Als Het Avond Is teweegbrengt. Suzan: ,,Dat we op hetzelfde affiche als Kensington en Miss Montreal mochten staan vonden we al heel cool. We waren de openingsact, dus verwachtten niet zoveel. Lopen we dat podium op, zien we 6500 mensen voor onze neus. Die vervolgens alle liedjes meezongen.” Freek: ,,Als Het Avond Is werd al meegezongen. Dat was echt mijn hoogtepunt van het jaar.” Suzan: ,,Ik dacht de hele tijd ‘niet huilen, niet huilen!’.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

Bierpop, het festival van Miss - Sanne Hans - Montreal.

De bijzondere ervaringen die ze als muzikaal duo meemaakten, bracht ze ook als stel dichter bij elkaar. Suzan: ,,De mooie, emotionele dingen die nu met de muziek gebeuren brengen ons nog dichter bij elkaar.” Freek: ,,Stel je voor dat we alleen vrienden zouden zijn. Probeer dan je partner maar eens uit te leggen hoe het voelt om op dat podium te staan.”

Debuutalbum

2019 kan niet beter beginnen dan met de uitgebreide tournee die ze langs de grootste poppodia van Nederland gaan maken. Daarbij werken ze aan het schrijven van liedjes voor hun debuutalbum, dat in 2019 verschijnt. ,,Als Het Avond Is smaakt naar meer” aldus Freek. En als Suzan & Freek op 31 december, opnieuw met hun vaste vriendengroep in de kroeg in Lichtenvoorde, nog eens rustig achterom kijken naar dit knotsgekke jaar, wat zien ze dan? Freek: ,,2018 was het jaar van de verbazing en de lef” vult Freek aan. “Het betekende een omslagpunt.” Suzan knikt: ,,We zagen dit jaar in dat we ons gevoel moesten volgen en het gewoon moesten doen. Dat gaan we volgend jaar nog veel vaker doen.”

Tourdata Suzan & Freek

11 mei 2019 – TivoliVredenburg, Utrecht

16 mei 2019 – Doornroosje, Nijmegen

17 mei 2019 – Hedon, Zwolle

22 mei 2019 - De Oosterpoort, Groningen

23 mei 2019 – Paard van Troje, Den Haag


like
user_aa1004bece9dda5ac4eee7dc0ed60877120c1c31_avatar

Radiostation KINK komt met kanaal voor enkel Hollandse hits

Radiostation KINK komt met kanaal voor enkel Hollandse hits

Michiel Veenstra Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Buma Cultuur riep radiostations maandagochtend op om de komende tijd zoveel mogelijk muziek van Nederlandse artiesten te draaien. Radiostation KINK geeft gehoor aan die oproep.

Eind deze maand komt KINK met een extra themazender waarop enkel en alleen muziek van eigen bodem te horen is. Op Koningsdag draaien alle grote radiozenders in Nederland uitsluitend Nederlandstalige nummers. Het kanaal van KINK zal direct na deze nationale themadag online gaan.

Onzekere tijden


DJ's houden 'draai-marathon' van tien dagen

DJ's houden 'draai-marathon' van tien dagen

De mannen van de DJ-marathon, Amrish Raghosing (l) en Anthony Donner.

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Een recordpoging Nederlands langste DJ-marathon van tien dagen moet dj’s (en luisteraars) samenbrengen tijdens de coronacrisis.

Dancemuziek brengt mensen bij elkaar. Die gedachte bracht enkele danceliefhebbers op het idee om de impact ervan te laten zien in deze uitdagende tijd waarin dj's werkloos zijn door het Coronavirus. Dat gebeurt van 9 tot en met 19 april in een DJ-marathon van tien dagen.

Landelijk en wereldwijd zijn festivals en evenementen geannuleerd, daarnaast zijn alle horecazaken gesloten. Het verplegend personeel zet zich dag en nacht in tijdens het coronavirus. „Wij leven met ze mee, door tien dagen lang onafgebroken met een grote groep van ongeveer tweehonderd dj’s muziek te draaien", zegt Anthony Donner. „Het doel is om samen in deze donkere dagen verschil te maken door een grote groep mensen bij elkaar te brengen en hiermee laten wij zien waar wij als Nederland het beste in zijn."


Burgemeesters willen geen Tomorrowland en Rock Werchter

Burgemeesters willen geen Tomorrowland en Rock Werchter

Tomorrowland in het Belgische Boom. | Foto: AFP / Jonas Roosens

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vlaamse burgemeesters zien het doorgaan van onder Nederlanders populaire festivals Tomorrowland en Rock Werchter niet zitten.

Waar het in Nederland oorverdovend stil blijft over het wel of niet doorgaan van de grote festivals, kunnen de Belgen zich alvast opmaken voor een festivalloze zomer. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem denkt niet dat de evenementen door kunnen gaan, zo stelt hij in Belgische media. Een beslissing hierover wordt op zeer korte termijn verwacht.

Velen ongerust


Draai zoveel mogelijk muziek van eigen bodem

'Draai zoveel mogelijk muziek van eigen bodem'

Betere tijden, Jacqueline Govaert van Krezip tijdens Vrienden van Amstel. | Foto: ANP / Paul Bergen

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Componisten en artiesten doen een beroep op alle Nederlandse radiostations. De campagne Luisternaarons.nu vraagt. vanaf maandag: „Draai zoveel mogelijk muziek van eigen bodem."

Nederlandse artiesten, componisten en tekstdichters roepen de zendermanagers van zowel publieke als commerciële radiostations op, vanaf nu voorlopig zoveel mogelijk muziek van Nederlandse bodem te draaien. Hierdoor komen de Buma en Sena-gelden in ieder geval ten goede aan de Nederlandse musici, die door het wegvallen van alle live-events in Nederland een groot deel van hun inkomsten in rook hebben zien opgaan. De oproep geldt in ieder geval voor zolang evenementen van overheidswege in de ban zijn gedaan.

De campagne is ontstaan door een idee in Zwitserland. Daar draait SRF Virus sinds vorige week alleen nog maar Zwitserse muziek.


Covers en thuisclips: artiesten maken volop singles over coronacrisis
Likeability of5

Covers en thuisclips: artiesten maken volop singles over coronacrisis

Ook Bono, will.i.am, Jennifer Hudson en Yoshiki schoten grotendeels zelf de beelden voor Sing For Life. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

5 APR 2020

Zon van Klap Corona De Wereld uit werd begin deze week gepresenteerd als het coronalied. Maar er zijn meer artiesten (zowel nationaal als internationaal) die een duit in het zakje doen.

You'll Never Walk Alone

Op initiatief van NPO Radio 3FM-dj Sander Hoogendoorn werd er twee weken terug op ruim 150 radiostations You'll Never Walk Alone gedraaid. Marcus Mumford van Mumford and Sons besloot het nummer eens onder hand te nemen, met dit als resultaat.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Lil Kleine weet waar hij gelukkig van wordt

Lil Kleine weet waar hij gelukkig van wordt

Lil Kleine in de Ziggo Dome, met zijn soloshow Het Concert. | Foto: ANP

Foto van 'Pierre Oitmann'

4 APR 2020

Met het verschijnen van zijn gloednieuwe plaat Jongen Van De Straat beweert Lil Kleine dat hij zijn meest volwassen album tot op heden heeft gemaakt. „Wat je nu hoort, is een versie van mezelf waar ik meest achtersta.”

Jongen Van De Straat is het derde album van de als Jorik Scholten geboren rapper. Er is veel gebeurd sinds hij drie jaar geleden zijn voorgaande langspeler Alleen uitbracht, met daarop de nummer 1-hit Krantenwijk. Zo scoorde hij nog een batterij aan hitsingles, vaak als gast op andermans nummers, hij lanceerde zijn eigen kledinglijn JORIK, hij verloofde zich met zijn grote liefde Jaimie Vaes en afgelopen zomer zag hun zoontje Lío het levenslicht.

Allemaal onderwerpen die uitgebreid aan bod komen op het 22-tracks tellende album, met bijdragen van onder meer Frenna, Josylvio en Ronnie Flex. „Het gaat nu zoals ik vroeger wilde dat het zou gaan”, vertelt Lil Kleine in een riante hotelkamer, in de aanwezigheid van zijn geliefde en zijn kind. „Omdat ik daar zo trots op ben, daar gelukkig mee ben en dankbaar voor ben, wil ik dat uiten op mijn plaat. Ik was ook gelukkig ten tijde van Alleen, maar nu gaat het nog wat beter. Ik heb daar ook heel veel van geleerd.”


Backstreet Boys zingen 'samen' I Want It That Way

Backstreet Boys zingen 'samen' I Want It That Way

De Backstreet Boys tijdens een optreden in 2019 Foto: Getty Images

Foto van 'Metro'

30 MRT 2020

Het wemelt van de mooie initiatieven in deze roerige tijden. In Nederland, maar ook over de grens. Bijvoorbeeld de Backstreet Boys die samen megahit I Want I That Way opvoerden.

Dat deden ze samen, maar alleen, want: social distancing. Brian, AJ, Nick, Howie en Kevin zongen de luisteraars van iHeart Radio toe vanuit huis. De leden van de nog altijd populaire Amerikaanse boyband deden dat ter gelegenheid van het iHeart Living Room Concert for America, gepresenteerd door Elton John.

Niet alleen de Backstreet Boys zelf zijn te zien in het unieke optreden, ook hun kroost komt voorbij: de kinderen van Kevin en de zoon van Nick.


Billie Eilish gaat viral met '8D-muziek'

Billie Eilish gaat viral met '8D-muziek'

Een remix van het nummer Ilomilo van zangeres Billie Eilish gaat momenteel viral op sociale media. Het nummer is een uitvoering in '8D'. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

29 MRT 2020

Een remix van het nummer Ilomilo van zangeres Billie Eilish gaat momenteel viral op social media. Het nummer is een uitvoering in '8D'.

Op social media wordt er enthousiast gereageerd op de techniek die in het nummer wordt gebruikt. „Ben ik de enige die tijdens het luisteren om zich heen kijkt omdat ik denk dat ze naast me staat?”, vraagt een Twitteraar zich af.

Koptelefoon of oortjes


K3 brengt song Handjes Wassen vanuit eigen woonkamers

K3 brengt song Handjes Wassen vanuit huis

Vlnr: Hanne, Klaasje en Marthe. | Foto: Studio 100

Foto van 'Erik Jonk'

26 MRT 2020

K3 heeft vanuit de eigenwoonkamers een nieuwe versie van hun nummer Handjes Draaien opgenomen en gedeeld op YouTube: Handjes Wassen. Metro belde met de Nederlandse inbreng van de meidengroep, Klaasje Meijer (25). Ze zit al twee weken thuis, net als haar collega’s Marthe De Pillecyn en Hanne Verbruggen en zovelen in coronatijd.

Ben je nog in België op dit moment?

Klaasje: Nee, ik zit in Nederland. In Rotterdam.


Grande stuurt donaties aan fans die baan kwijt zijn door coronacrisis

Grande stuurt donaties aan fans die baan hebben verloren

Grande stuurt donaties aan fans die baan kwijt zijn door coronacrisis/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

26 MRT 2020

Het aantal mensen dat werk heeft, loopt hard terug door de coronacrisis. Ook in de Verenigde Staten. Ariana Grande probeert een aantal mensen toch aan inkomsten te helpen.

Volgens TMZ heeft de zangeres enkele fans een donatie gestuurd nu ze hun baan of winkel kwijt zijn geraakt. Ze kwam in contact met een aantal van hen via social media en lijkt op basis van de verhalen die ze daar hoort geld op te sturen.

Tot 1500 dollar


Countryzanger Kenny Rogers overleden

De countryzanger scoorde zo'n 120 hits in allerlei muziekstijlen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

21 MRT 2020

De Amerikaanse zanger Kenny Rogers is op 81-jarige leeftijd overleden. Zijn familie meldde dat hij thuis in Colbert, Georgia, is ingeslapen. Zijn familie was bij hem.

Kenneth Ray Rogers werd vooral beroemd als countryzanger. Hij was ook tekstdichter, fotograaf, zakenman, en acteur. Zijn succesvolste hits zijn Ruby, Islands in the Stream en The Gambler. Rogers geldt als een van de bestverkopende countryzangers ooit en heeft zo'n 100 miljoen platen verkocht. Hij heeft tal van prijzen gewonnen waaronder drie Grammy's.

Allerlei stijlen


Landen moeten voor Songfestival 2021 nieuwe liedjes insturen

Landen moeten voor Songfestival 2021 nieuwe liedjes insturen

Jeangu Macrooy Foto: AFP

Foto van 'Metro en ANP'

20 MRT 2020

Deelnemers van het Eurovisiesongfestival moeten voor de editie van volgend jaar nieuwe liedjes insturen.

Eurovision 2020, dat plaats zou vinden in Rotterdam, gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus. Daarom mikt de organisatie op een alternatieve programmering, zonder wedstrijdelement. Hiermee willen ze de liedjes en de artiesten die in mei mee zouden doen eren.

Dezelfde of nieuwe artiest


Miss Montreals glas is halfvol

Miss Montreals glas is halfvol

Foto van 'Erik Jonk'

18 MRT 2020

Het zit Miss Montreal op dit moment aan alle kanten mee. Maar zij, Sanne Hans, kijkt ook terug op een periode vol verdriet. Het veranderde de popzangeres. 

Ze is op de vrijdagavonden als nieuwe coach in The Voice Kids te zien. Ze heeft voor het eerst een compleet Nederlandstalig (mini-)album uitgebracht, Hier, dat geweldig is ontvangen en hoge cijfers scoort. En ze kondigde vorige week weer een nieuwe clubtour aan voor na de volle festivalzomer. Ja, het gaat Miss Montreal, of Sanna Hans zo je wilt, voor de wind. Dat had ze wel even nodig na een klotetijd voor, tijdens en na het overlijden van haar stiefvader die ze zo lief ‘bonusvader’ noemt.

Bende in huis


Rapper Frenna wil doorbreken in het buitenland.

Rapper Frenna wil doorbreken in het buitenland

Rapper Frenna wil doorbreken in het buitenland. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

14 MRT 2020

Nederland heeft hij al in zijn zak, maar nu streeft Frenna ook naar een carrière buiten de Nederlandse grenzen.

De 28-jarige rapper gelooft dat het mogelijk is. „Ik praat er elke dag over. In mijn team staan alle neuzen dezelfde kant op", zegt hij in Het Parool.

Frenna heeft naar eigen zeggen al enkele buitenlandse samenwerkingen op de plank liggen. Nu is het alleen nog zoeken naar het juiste moment.


Zit er meer in Tones and I na megahit ‘Dance Monkey’?

Zit er meer in Tones and I na megahit ‘Dance Monkey’?

Zit er meer in Tones and I na megahit ‘Dance Monkey’? / Ben Houdijk

Foto van 'Tim van Erp'

10 MRT 2020

Het kan snel gaan in de muziekwereld. De Australische Toni Watson kan erover meepraten. Een jaar geleden kende niemand haar, inmiddels heeft ze in meer dan dertig landen op nummer één gestaan.

Dance Monkey. Zo heet die enorme hit die in Nederland vijftien weken lang (!) bovenaan de Top 40 stond. Slechts één nummer hield dat ooit langer vol: One Kiss van Calvin Harris en Dua Lipa. Oh ja, en Toni Watson: die is bekender onder de naam Tones and I.

Toevalstreffer


'Groot Amerikaans festival uitgesteld om corona'

'Amerikaans festival Coachella uitgesteld om corona'

'Groot Amerikaans festival uitgesteld om corona' / Screenshot Instagram Coachella

Foto van 'Metro en ANP'

10 MRT 2020

Het Amerikaanse festival Coachella wordt zeer waarschijnlijk uitgesteld tot oktober, uit angst voor verdere verspreiding van het coronavirus.

Coachella, dat gezien wordt als een van de grootste muziekevenementen ter wereld, had oorspronkelijk in april plaats moeten vinden. Als het niet lukt om het festival te verplaatsen, zou het volgens Billboard worden afgeblazen.

Verschillende bronnen hebben de 'verhuizing' bevestigd aan het Amerikaanse Variety. De organisatie van het festival moet het nog officieel bevestigen. Volgens Variety was het een onvermijdelijke beslissing, omdat het coronavirus voor steeds meer paniek zorgt in de muzieksector.


De Staat blijft zichzelf uitdagen.

De Staat blijft zichzelf uitdagen

De Staat tijdens zijn optreden op Lowlands. Foto: ANP.

Foto van 'Pierre Oitmann'

9 MRT 2020

De Staat kondigt een bijzonder optreden aan in Rotterdam, waarbij het podium in het midden van de zaal staat. Technisch gezien best complex. „Als iets makkelijk is, is het misschien niet interessant”, stelt zanger Torre Florim.  

Begin vorig jaar bracht De Staat zijn vijfde studioalbum Bubblegum uit. Na een uitverkochte clubtour en een speciaal festivaloptreden op Lowlands sluit de band uit Nijmegen deze fase uit zijn carrière af met een optreden op de RTM Stage, een nieuwe zaal van Rotterdam Ahoy, op zaterdag 17 oktober.

„We hebben ooit in Nijmegen een ‘in the round’-show gedaan, nu gaan we dat weer doen in Rotterdam”, onthult Florim. Metro spreekt de zanger in een koffiehuisje op het Mediapark, waar hij het grootste zaaloptreden van De Staat ooit toelicht. Het podium dat hij voor het optreden in gedachten heeft, moet zelfs speciaal worden gemaakt, want zoiets is niet voorhanden. „Het is wat complexer dan een normale show met het podium achterin”, zegt hij ietwat laconiek.


Bieber verkoopt te weinig kaartjes voor stadions

Bieber kondigde zijn comeback vlak voor kerst aan. /Instagram @justinbieber

Foto van 'Metro en ANP'

7 MRT 2020

Oei, minder fans voor Justin Bieber? De zanger heeft een aantal grote stadionoptredens van zijn Amerikaanse tournee Changes ingeruild voor kleinere concertzalen, vanwege een tegenvallende kaartverkoop.

Dat schrijft Billboard. Onder meer concerten in grote stadions in Cleveland, Detroit, Arlington, Columbus en Nashville gaan niet door en zijn verplaatst naar andere muziekhallen, maakten deze zalen bekend op Twitter.

Halflege tribunes


Jeangu Macrooy over het uitlekken van zijn songfestivallied

Jeangu Macrooy over het uitlekken van zijn songfestivallied

Jeangu Macrooy. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

5 MRT 2020

Sinds de bekendmaking van zijn songfestivalnummer Grow, staat de telefoon van Jeangu Macrooy roodgloeiend en krijgt hij aan de lopende band berichtjes.

„Toen wist ik: het gaat eigenlijk nu pas echt beginnen. Maar ik ben er klaar voor", zegt Jeangu. „Gisteren was echt een bevrijding na zoveel maanden het geheim moeten houden. Ik kan dat eigenlijk helemaal niet goed. Dus ik ben blij dat we het eindelijk kunnen hebben over waar het eigenlijk om gaat: de song."

Toch ging het woensdag eerst vooral om het lek waardoor Grow uren eerder dan gepland al online stond. Daar baalde Jeangu van. „Ik vond het in eerste instantie wel vervelend dat het liedje al voortijdig naar buiten kwam. Maar op een gegeven moment dacht ik: we gaan het gewoon doen zoals het is gepland", legt Jeangu uit. „‘s Avonds had ik echt de ruimte om te praten over hoe het is ontstaan en wat ik ermee wil vertellen en dat moment voelde dan ook echt als het officiële moment."