theme logoDe vibe van de stad

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf
Likeability of5

Het jaar van Suzan & Freek: veel lef in 2018

Foto: Steve Bolinde

Foto van 'Jasper van Vugt'

21 DEC 2018

In de serie Het jaar van interviewen Metro-verslaggevers een persoon voor wie 2018 heel bijzonder was. In deel 6 (slot): Suzan & Freek en Jasper van Vugt. ,,Als muziekjournalist zie ik dat een cover te vaak een vrijwel exacte kopie is van een bestaand liedje. Wat de covers van Suzan & Freek zo goed maakt, is dat ze een eigen interpretatie geven. Daardoor wordt het eigen en krijgt het meerwaarde. Dat ze zelf ook heel goed liedjes kunnen schrijven, bewijst Als Het Avond Is. Tel daar hun sympathieke uitstraling en oprechte verbazing over hun succes bij op, en je snapt waarom Nederland ze massaal in de armen sluit.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

Jasper van Vugt (l) met Suzan & Freek.

Voor Suzan & Freek stond 2018 in het teken van moed. Elke week een liedje coveren, dat filmen en op hun Facebook plaatsen, en vervolgens maar eens zien wat er gebeurt. En of er wat gebeurde voor Suzan & Freek. Miljoenen views, volle zalen en hun eerste zelfgeschreven hit. En ook: De Liefde.

Hoogste binnenkomer Top 40

Niemand kijkt op of om in het café/restaurant in Weesp waar Suzan Stortelder (26) en Freek Rikkerink (25) aanschuiven bij Metro. In hun kersverse woonplaats moet er nog even gewerkt worden aan de bekendheid van het duo, dat als Suzan & Freek dit jaar de muziekwereld op zijn kop zette. Lang zal dat niet meer duren, want het stel sluit 2018 af met miljoenen views voor hun video’s, herinneringen aan een volle festivalzomer en hun eerste zelfgeschreven liedje Als Het Avond Is, dat vorige week als hoogste binnenkomer in de Top 40 belandde. ,,Een eigen liedje in de Top 40, dat is wel echt een lifegoal” glundert Suzan.

Kroeg Lichtenvoorde

Daar hadden ze niet van kunnen én durven dromen, toen ze een jaar geleden Oud & Nieuw vierden met hun vaste vriendengroep in een kroeg in Lichtenvoorde. Daar in de Achterhoek groeiden ze op en leerden ze elkaar kennen op scholengemeenschap Marianum in Groenlo. In het lokaal van muziekdocent Frits Maters werden Suzan & Freek highschool sweethearts en werd de basis gelegd voor de grote muzieksensatie die ze momenteel zijn. ,,Iedereen op school die iets had met muziek, ging in de pauze naar het muzieklokaal” legt Suzan uit in haar typische, gejaagde manier van praten. Freek, relaxt: ,,Suzan zat in de derde klas, ik in de tweede. Zij speelde toetsen in de band, ik gitaar. Toen we elkaar toevoegden op MSN en met elkaar aan de praat raakten, werd het al snel meer dan alleen muziek maken.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

Concert at Sea, het festival van Bløf.

Ze worden ook muzikaal een duo als Freek op zijn bijbaantje in de snackbar van een vakantiepark wordt gevraagd of hij daar met Suzan wil optreden. ,,De eigenaresse van het park vroeg of ze ons gewoon als Suzan & Freek op de aankondiging kon zetten. ‘Ja hoor, prima’ zeiden we. We hebben er nooit bij stilgestaan dat het meer dan een hobby zou kunnen zijn, anders hadden we wel een meer fancy naam gekozen” blikt Suzan terug. Freek: ,,We speelden covers van onder andere Racoon en Amy Winehouse voor de gasten op het terras. Mensen konden ook verzoekjes doen.” Suzan: ,,Zo ontstond het idee om elke week een cover te spelen, dat te filmen en op Facebook te plaatsen, waarbij mensen verzoekjes konden doen. Hartstikke leuk!.”

Covers Ronnie en Ed

Het blijkt de opmaat naar hun meest bijzondere jaar ooit. Hun covers van onder andere Racoon, Ronnie Flex en Ed Sheeran worden massaal bekeken en gedeeld. Suzan: ,,Soms hoor je een liedje en denk je ‘het zou ook heel mooi zijn als je het op die en die manier zou spelen. We probeerden niet het liedje beter te maken, maar te laten horen hoe het ook kan. We luisterden dan één of twee keer naar het liedje en speelden het dan op onze eigen manier. We legden het gevoel dat het nummer bij ons oproept er in, de akkoorden zoeken we nooit uit. Bovendien: ik kan toch nauwelijks noten lezen.”

Mr. Probz reageerde

De eerste cover die ze opnemen, is van Mr. Probz. Freek: ,,Het filmpje namen we op bij mijn ouders in mijn oude slaapkamer. Een uur nadat we het plaatsten, reageerde Mr. Probz zelf. Sindsdien is het een beetje uit de hand gelopen” lacht hij. Dan begint hun leven op een rit in de achtbaan te lijken: de verzoekjes voor nieuwe covers en optredens stromen binnen. Klein probleempje: ze studeren inmiddels allebei… ver weg van elkaar. Freek studeert International Music & Entertainment Studies aan de Fontys Hogeschool in Tilburg, Suzan studeert Bouwkunde in Delft. Freek: ,,We zagen elkaar maar één of twee avonden per week. Daarin moesten we ook nog een cover opnemen.” Suzan, droog: ,,Het hielp ook niet dat we alle optredens waar we voor gevraagd werden, deden. Lag je pas om vier uur ’s nachts in bed, om de volgende dag weer de boeken in te duiken. Het is een wonder dat we onze studies hebben afgerond.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

2018 was niet alleen het jaar van succes, ook het jaar van liefde.

Om naar optredens te rijden, kopen ze voor 500 euro een oud busje. Daarmee willen ze een romantisch weekendje Parijs combineren met het maken van een filmpje bij de Eiffeltoren waarin ze Kenny B’s Parijs coveren. Freek, lachend bij de herinnering: ,,Op de A1 vlak voor Lille hield de auto er plotseling mee op. Wij een automonteur bellen. ‘Fini’ zei die alleen maar. Stonden we daar, met alle spullen.” Ze laten de moed niet zakken; ze zullen Parijs halen ook. Suzan: ,,Ik heb nog steeds rugpijn van het slepen van alle apparatuur naar het treinstation. Maar: we hebben het gered, en het filmpje is er gekomen.”

Duizenden nieuwe likes

Ze worden tot in de Filipijnen bekend als The Chainsmokers hun versie van Don’t Let Me Down opmerkt en op hun socials deelt. Freek: ,,Ik lag nog in bed en pakte mijn telefoon. Daarop zag ik allemaal berichten dat ik snel Facebook moest checken. Het eerste dat ik zag, was dat we er in één nacht duizenden nieuwe likes bij hadden gekregen en er heel veel reacties waren.” Suzan: ,,Ik sliep nog half toen Freek plots rechtop in bed ging zitten en ‘holy fuck!’ riep. In één klap was ik wakker.” Freek zet de radio aan en hoort hoe Giel Beelen hun cover aankondigt. Suzan: ,,Ik verwachtte elk moment dat Frans Bauer met de cameraploeg van Bananasplit de kamer zou binnenstappen.”

Voorprogramma Milow

Dat gebeurt niet. Wel neemt er iemand anders contact met ze op: de bekende Belgische singer-songwriter Milow, die Don’t Let Me Down en onder de indruk is. Laat hij nu nou net een tournee door Nederland op stapel hebben staan, waar hij nog een voorprogramma voor zoekt. Of Suzan en Freek…? Ja natuurlijk. Zo gaat het bedrijf dat de optredens regelt voor Milow, Jett Rebel, Kensington en Ilse DeLange, dat ook doen voor Suzan & Freek. Freek: ,,Zij opperden dat we eens de bekende poppodia op moesten. Wij zagen dat niet zitten; wie koopt er nu een kaartje voor een duo dat covers speelt?” Suzan knikt. ,,Doodeng vonden we het. Al die mensen op internet voelen toch een beetje alsof ze niet echt zijn. Ik dacht ‘straks sta ik op dat podium en staat er niemand in de zaal.’” Ze is nog steeds verbaasd dat wat begon als gewoon een leuk idee, het begin zou blijken van een professionele carrière in de muziek, want de eerste shows verkopen uit. Suzan: ,,Toen bleek dat het iets meer was geworden dan alleen maar wat filmpjes op internet.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

Suzan & Freek traden ook op op Tuckerville, het festival van Ilse DeLange.

Het afgelopen jaar speelden ze op talloze festivals, van Paaspop tot Tuckerville, Concert At Sea, de Nijmeegse Vierdaagse en Bierpop. En alsof dat nog niet genoeg is, kwam ook Sony Music, een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld, om de hoek kijken. Freek: “Mensen vroegen ons regelmatig of we ook zelf liedjes schreven.” Ze vinden het razend spannend; een mooie cover spelen is wat anders dan zelf een goed liedje schrijven. Kunnen ze dat eigenlijk wel, zo zonder muziekopleiding of ervaring in het schrijven van liedjes? Suzan: “Dit jaar dachten we ‘fuck it. Het is 2018, we proberen het gewoon’. Soms moet je het gewoon doen”. Freek: “We wilden niet denken ‘oh, hadden we het maar geprobeerd’. In de zomer zijn we begonnen met schrijven.”

Als Het Avond Is

Zo ontstaat Als Het Avond Is, de single waarmee ze momenteel de hitlijst bestormen. Het Nederlandstalige liedje gaat over het verliezen van mensen in je leven. Ze schreven het liedje samen. Om feedback en tips te krijgen, laten ze het resultaat horen aan Sony Music. Freek: ,,Binnen het uur hingen ze aan de lijn. Of ze het mochten uitbrengen.” Een week na de release van het liedje spelen ze op Bierpop. Daar zien ze wat Als Het Avond Is teweegbrengt. Suzan: ,,Dat we op hetzelfde affiche als Kensington en Miss Montreal mochten staan vonden we al heel cool. We waren de openingsact, dus verwachtten niet zoveel. Lopen we dat podium op, zien we 6500 mensen voor onze neus. Die vervolgens alle liedjes meezongen.” Freek: ,,Als Het Avond Is werd al meegezongen. Dat was echt mijn hoogtepunt van het jaar.” Suzan: ,,Ik dacht de hele tijd ‘niet huilen, niet huilen!’.”

Het jaar van Suzan & Freek: 2018 vol durf

Bierpop, het festival van Miss - Sanne Hans - Montreal.

De bijzondere ervaringen die ze als muzikaal duo meemaakten, bracht ze ook als stel dichter bij elkaar. Suzan: ,,De mooie, emotionele dingen die nu met de muziek gebeuren brengen ons nog dichter bij elkaar.” Freek: ,,Stel je voor dat we alleen vrienden zouden zijn. Probeer dan je partner maar eens uit te leggen hoe het voelt om op dat podium te staan.”

Debuutalbum

2019 kan niet beter beginnen dan met de uitgebreide tournee die ze langs de grootste poppodia van Nederland gaan maken. Daarbij werken ze aan het schrijven van liedjes voor hun debuutalbum, dat in 2019 verschijnt. ,,Als Het Avond Is smaakt naar meer” aldus Freek. En als Suzan & Freek op 31 december, opnieuw met hun vaste vriendengroep in de kroeg in Lichtenvoorde, nog eens rustig achterom kijken naar dit knotsgekke jaar, wat zien ze dan? Freek: ,,2018 was het jaar van de verbazing en de lef” vult Freek aan. “Het betekende een omslagpunt.” Suzan knikt: ,,We zagen dit jaar in dat we ons gevoel moesten volgen en het gewoon moesten doen. Dat gaan we volgend jaar nog veel vaker doen.”

Tourdata Suzan & Freek

11 mei 2019 – TivoliVredenburg, Utrecht

16 mei 2019 – Doornroosje, Nijmegen

17 mei 2019 – Hedon, Zwolle

22 mei 2019 - De Oosterpoort, Groningen

23 mei 2019 – Paard van Troje, Den Haag

Bekijk Alles Pijltje

like
user_aa1004bece9dda5ac4eee7dc0ed60877120c1c31_avatar

Drake staat in april drie keer in de Ziggo Dome

Drake/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Fans van Drake kunnen hun hart ophalen. De rapper komt namelijk naar Nederland voor maar liefst drie optredens. De Ziggo Dome in Amsterdam is op 23, 25 en 26 april zijn podium, zo maakt organisator Mojo bekend. Tory Lanez is zijn supportact.

Assassination Vacation Tour

De optredens maken deel uit van Drake zijn Assassination Vacation Tour, waarmee hij verschillende Europese steden aandoet. Naast Amsterdam komen ook Dublin, Parijs, Birmingham, Londen en Manchester aan bod.


Dit zijn de finalisten voor de 100% NL Awards

Dit zijn de finalisten voor de 100% NL Awards

Nielson. / Ferdy Damman | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

21 JAN 2019

De stemmers hebben bepaald! De overgebleven kanshebbers voor de verschillende categorieën van de 100% NL Awards zijn maandagmorgen bekendgemaakt. Davina Michelle, Guus Meeuwis en Nielson hebben de meeste kans op een beeldje: zij hebben drie nominaties in the pocket.

Het publiek kan vanaf nu (100p.nl) opnieuw stemmen. Dit mag tot 7 februari, als ’s avonds in The Box in Amsterdam de 100% NL Awards uitgereikt worden. Voor het event in de hoofdstad zijn tot nu toe vijf namen die live-optreden naar buiten gebracht: Davina Michelle, Ilse DeLange, OG3NE, Ali B en Suzan & Freek. Voor de Awardsavond zijn nog kaarten beschikbaar.

Opvallende afvallers


'Hij is perfect' Flex met popprijs aan de haal
Likeability of5

'Hij is perfect' Flex met popprijs aan de haal

De Popprijs geldt als de meest prestigieuze prijs voor de Nederlandse popmuziek / ANP

Foto van 'Metro'

20 JAN 2019

„Hij is perfect", „creatief", „talentvol", „lief", „verlegen" en „geniaal". Dat zijn de reacties die Ronnie Flex heeft samengevoegd in een video op zijn Instagram. Onder meer Lil' Kleine en Mr. Polska reageren op de winst van Ronnie Flex. Zaterdagavond werd bekend dat de rapper de Popprijs 2018 had gewonnen.

Eenzame hoogte


like
user_050c4e4380b9c173dad027ae3e508dca45015a3e_avatar

Krenten uit de pap van Noorderslag

Foto van 'Pierre Oitmann'

20 JAN 2019

Iedere januari komt de vrijwel voltallige Nederlandse muziekindustrie samen voor Noorderslag, waarmee het popjaar officieel wordt ingeluid. Dit zijn een aantal van de meest opmerkelijke acts die je de komende maanden op de festivals gaat zien.

Het zalencomplex De Oosterpoort in Groningen is tijdens Noorderslag een komen en gaan van bekende en opkomende artiesten van Nederlandse bodem. Een geslaagd optreden op Noorderslag staat garant voor vele boekingen op festivals en in popzalen. Grote namen als Famke Louise (zie foto links) en Frenna presenteren hier hun liveshows voor liefhebbers en professionals, maar het is leuker om te kijken naar welke artiesten hun grote doorbraak nog moeten beleven en voor wie Noorderslag het belangrijkste optreden van het jaar is.

Twee acts om in de gaten te houden zijn de band Tape Toy en zangeres Nona. Ze staan vroeg op de avond geprogrammeerd en gelden als twee van de favoriete nieuwe namen van dit jaar.


Is de songfestivalsong dan eindelijk bekend?

Songfestivalact is bekend, maar ja... wie???

Nederlandse fans bij het Songfestival van 2018 / ANP

Foto van 'Metro'

20 JAN 2019

„Ik weet alles", aldus festivalgoeroe Cornald Maas. „Maar ik ga niemand verlossen." Ai ai ai, volgens Maas is het duidelijk wat de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival 2019 gaat worden, maar hij wil er geen woord over loslaten.

Razend enthousiast

„Het wordt heel goed", vervolgt Maas tegen Shownieuws. „En ook behoorlijk onverwacht." Maar wie gaat het dan worden? In december speculeerde Metro nog volop mee met AVRO-TROS eindredacteur Daniël Dekker en Songfestivaldeskundigen Richard van de Crommert en Gerard Joling. Toen kwamen namen als Davina Michelle, Glennis Grace, Raffaëla Paton en Jim van der Zee naar voren.


Nieuws clips van Tiësto en Ariana Grande

Foto van 'Metro'

18 JAN 2019

Er zijn nieuwe videoclips uitgekomen van Tiësto, Tyga, RIMON, Grey en Ariana Grande! Welke video vind jij het tofst? Stem hieronder op jouw Fresh Video van de week. Donderdag maken we de winnaar hier bekend bij Music City.


Ai: Maan herkent nummers van vriendlief Tony niet

Foto: Facebook De Coen en Sander Show

Foto van 'Metro'

18 JAN 2019

Radiodj’s zijn er vaak ontzettend goed in om iemand voor het blok te zetten - soms met groot succes.

Dat ondervond Maan gisteren aan den lijve toen ze te gast was bij De Coen en Sander Pub Cup van Radio 538.

De mist in


Alles mag bij Vrienden van Amstel Live

Foto van 'Pierre Oitmann'

17 JAN 2019

Je zou misschien denken dat je na 21 edities van Vrienden Van Amstel Live alles wel een keer gezien hebt, maar ook dit jaar heeft de organisatie de nodige troeven in zijn handen. ,,In de kroeg mag alles tegenwoordig, toch?”, zegt Ryan Marciano, een van de optredende acts.

Sunnery James en Ryan Marciano zijn twee van de zeven artiesten die dit jaar debuteren op Vrienden van Amstel Live, naast Maan, Chef’Special, Frenna, Wulf en Mr. Ahoy himself, Lee Towers. Toch was de Rotterdamse artiest er in zekere zin iedere editie wel bij, want bij de artiesteningang staat een buste van Lee Towers. Dit jaar zingt hij You’ll Never Walk Alone samen met rockband Di-Rect. ,,Dat is toch een ding”, roept Sunnery over de komst van de 72-jarige zanger. ,,Ik was een broekie van vijf, zes jaar toen ik Lee voor de eerste keer zag en net schudde ik hem de hand. Het is mooi om dan naast elkaar op het podium te staan.”

In het verleden was dance een ondergeschoven kindje op het evenement dat ook wel ‘de grootste kroeg van Nederland’ wordt genoemd. Maar de laatste jaren wordt het meezingfeest ook volop omarmd door de grote dj’s. Zo gaf Armin van Buuren vorig jaar nog een spectaculaire set, waarbij hij zelfs over de kop ging in zijn dj-booth. Ryan Marciano was onder de indruk van de beelden die hij daarvan zag. ,,Toen zeiden we al meteen: dat gaan we niet doen!” De twee willen niet teveel over de show verklappen, maar anders dan hun reguliere dj-sets wordt het zeker. ,,We moesten voor het eerst repeteren”, aldus Sunnery. ,,Dat doen we normaal nooit.”


Barry Paf neemt Metro-kijker mee achter de schermen

Camera videoBarry Paf neemt Metro-kijker mee achter de schermen

Barry Paf. / Mischa Schoemaker | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

17 JAN 2019

Op weg naar de 100% NL Awards neemt radio-dj Barry Paf je in een videoserie mee met een blik achter de (studio)schermen.

Backstage met Barry. Dat is de titel van een nieuwe videoserie op Metronieuws.nl. Radio-dj Paf, die sinds december ochtendprogramma De Barry Paf Show op 100% NL presenteert, laat de kijker zijn leven thuis, het werken in de studio en de voorbereidingen op de 100% NL Awards zien.


Indian Askin is de tel kwijt.

Indian Askin is de tel kwijt

Indian Askin is de tel kwijt.

Foto van 'Pierre Oitmann'

17 JAN 2019

Na heel veel optreden levert de Amsterdamse band Indian Askin deze maand zijn gloednieuwe tweede album af. De opnames waren snel gedaan. “Ik ga niks twee keer inspelen of inzingen”, zegt frontman Chino Ayala. “Dat is zonde van de tijd.”

Het gaat goed met Indian Askin. De Amsterdammers werden achtereenvolgens door De Wereld Draait Door, Volkskrant en 3FM getipt als het grote nieuwe Nederlandse talent. Indian Askin verkocht verschillende optredens tijdens de omvangrijke Piñata Disco Derby Tour uit na het in 2016 verschenen album Sea Of Ethanol. Een jaar later werd een Edison voor beste nieuwkomer in de wacht gesleept. De opvolger van dat album verschijnt op 25 januari en heet Another Round. Drie jaar is een redelijk lange tijd voor een debuterende band om aan een tweede plaat te werken. “In 2016 heb ik echt nul liedjes geschreven”, legt Ayala uit, die samen met bassiste Jasja Offermans aan een grote ronde tafel zit in een kantoorruimte in een hotel. “Hooguit één, bij een soundcheck.”

Het lukt de band nog niet zo goed om liedjes te schrijven terwijl ze op tournee zijn. “Je brengt wel veel tijd backstage door en tegenwoordig doen we veel festivals, maar daar is er zoveel teringherrie om je heen dat je niet echt tijd hebt om lekker ergens met je gitaartje te gaan zitten”, beschrijft Offermans. “Als je naar het buitenland gaat, kan het wel”, denkt Ayala. “Maar toen we dat deden, hebben we alleen maar zitten keten.” De muzikanten grinniken. “En bezienswaardigheden bekijken”, vult de bassiste aan. “Het was een soort vakantie, maar als we voor de derde keer in Praag zijn, hoeft het volgens mij niet meer.”


Lisa Loïs heeft nog steeds de X-Factor.

Lisa Loïs heeft nog steeds de X-Factor

Lisa Loïs heeft nog steeds de X-Factor. Foto: Alexander Klement.

Foto van 'Julia Onclin'

17 JAN 2019

Waar menig talentenjachtwinnaar na een paar jaar van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn en een vage herinnering in het collectief geheugen het enige is wat resteert, is Lisa Loïs er nog steeds. Na bijna 6 jaar geen nieuwe muziek uitgebracht te hebben, komt op donderdag haar nieuwe single Losing My Mind uit. „Het is heel anders dan mensen van mij gewend zijn”, vertelt Loïs.

Op een zonnige lenteavond bijna tien jaar geleden won ze met haar single Hallelujah de finale van X-Factor. „Jezus joh hoe kan dat nou? Ik kan het me allemaal zo goed herinneren en ik heb echt het geheugen van een zeef”, constateert Loïs. Dat haar X-Factor avontuur inmiddels alweer tien jaar geleden is, is ook voor haar moeilijk te geloven. De tijd is voorbijgevlogen. „Ik durf niet te zeggen dat ik zonder X-Factor net zover was gekomen als ik nu ben. Die talentenjacht is natuurlijk wel een springplank geweest. Al zou ik het nooit een tweede keer doen!”, zegt Loïs resoluut.


Bastille komt naar het Belgische Rock Werchter

Bastille komt naar het Belgische Rock Werchter

Frontman Dan Smith tijdens een optreden / ANP

Foto van 'Metro'

16 JAN 2019

De Britse band Bastille heeft aangekondigd te spelen op het Belgische festival Rock Werchter. De popgroep treedt op 27 juni op.

Dit is niet de eerste keer dat de band het festival aandoet, in 2013 speelden ze er ook al eens.


Lucky Strike is de Fresh Video van de week

Foto van 'Metro'

16 JAN 2019

Het nieuwe nummer 'Lucky Strike' van Troye Sivan heeft deze week de meeste stemmen en is de Fresh Video van de week! 

Stay Tuned! Vrijdag verschijnen er nieuwe Fresh Videos hier op metronieuws.nl/musiccity!


5 nieuwe videoclips om het weekend mee in te gaan

Foto van 'Metro'

11 JAN 2019

Er zijn nieuwe videoclips uitgekomen van Janelle Monáe, ZAYN, Alice Merton, Zak Abel en Troye Sivan! Welke video vind jij het tofst? Stem hieronder op jouw Fresh Video van de week. Donderdag maken we de winnaar hier bekend bij Music City.


Broederliefde en Afrojack hebben de Fresh Video!

Foto van 'Metro'

10 JAN 2019

Het nieuwe nummer 'Lost' van Broederliefde en Afrojack heeft deze week de meeste stemmen en is de Fresh Video van de week! 

Stay Tuned! Vrijdag verschijnen er nieuwe Fresh Videos hier op metronieuws.nl/musiccity!


Lukas Graham heeft weinig nodig om gelukkig te zijn.

Lukas Graham heeft weinig nodig om gelukkig te zijn

Lukas Graham heeft weinig nodig om gelukkig te zijn.

Foto van 'Julia Onclin'

8 JAN 2019

Na zijn hit ‘7 Years’ kon Lukas Graham’s geluk eigenlijk niet meer op. Toch schuilt er ook veel verdriet in zijn liedjes. „Wij mensen zijn als water, we willen de barsten en gaten opvullen om dingen perfect te maken, maar niks is perfect dus raken we teleurgesteld”, vertelt hij aan Metro. Toch is het volgens de zanger helemaal niet erg als iets gebroken is. „Sommige dingen horen gebroken te zijn.”

Van een lokale bekendheid in eigen land tot een wereldwijd fenomeen, liedjes die grijsgedraaid worden op de radio en verzoeken van tientallen songwriters die met ze willen werken. De Deense band Lukas Graham, vernoemd naar zijn frontman, heeft het goed voor elkaar.

Metro sprak leadzanger Lukas Graham, zittend op de leren sofa’s van een Amsterdams hotel, en kwam erachter dat geld en beroemdheid voor hem niet het belangrijkste zijn. Ook dit komt terug op zijn nieuwe album ‘3’ dat 26 oktober 2018 uitkwam.


Bram Krikke roast alle bekende radio DJ's

Foto van 'Metro'

7 JAN 2019

De radiowereld is volop in beweging en verschillende zenders starten deze week met een nieuwe programmering. Waar moeten we naar gaan luisteren? Bram Krikke, DJ bij SLAM! vindt het tijd voor een muzikale roast:


Dit zijn de genomineerden voor de 100% NL Awards

Dit zijn de genomineerden voor de 100% NL Awards

Davina Michelle. / Mischa Schoemaker | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

7 JAN 2019

Guus Meeuwis, Nielson, Ilse De Lange en Jan Smit hebben de meeste nominaties op zak voor de tiende 100% NL Awards. Wie gaan er dit jaar 100% voor goud?

Vier nominaties in vier categorieën: dat hebben Guus Meeuwis, Nielson, Ilse DeLange en Jan Smit alvast voor elkaar voor de jubileumeditie van de 100% NL Awards. Alle genomineerden worden vandaag, 7 januari, door Metro op deze plaats en door Barry Paf, dj van 100% NL, in zijn ochtendprogramma De Barry Paf Show bekendgemaakt. Ook nieuwkomer Davina Michelle, die in 2018 als een komeet ging, staat er met drie nominaties prima op. Dat geldt ook voor namen als Nick & Simon, André Hazes en BLØF.

Metrolezers kunnen kaarten winnen


Stopt Adele met touren?

Stopt Adele met touren?

Adele zei al eerder te stoppen met touren / ANP

Foto van 'Metro'

6 JAN 2019

Is 2016 de allerlaatste keer geweest dat Adele in Nederland optrad? Volgens The Sun zijn er sterke indicaties dat de zangeres niet meer zal gaan touren.

Fulltime moeder

De 30-jarige heeft namelijk het tour-bedrijf vrijwillig opgedoekt. Remedy Touring LLP, zoals het bedrijf heette, verwerkte de opbrengsten van Adele's optredens. Eerder gaf Adele al aan te twijfelen of ze nog wilde optreden. „Touren is niet iets waar ik goed in ben", vertelde ze tegen The Sun. „Applaus maakt me kwetsbaar."