Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Entertainment 3 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo zag het spectaculaire Burning Man 2018 eruit

Het festival waar geld niet telt, waar alles draait om kunst en lief doen: Burning Man. Met tien regels en één motto: ‘Om vrij te zijn zonder egoïstisch of verwoestend gedrag te vertonen tegenover je medemens, maar ze juist te verheffen door hoe jullie met elkaar omgaan.’ Het gigantische festival in de Amerikaanse Nevada woestijn komt vandaag tot een einde en zo zag het vredesfestijn er dit jaar uit:

https://www.instagram.com/p/BnPfLjFn6KD/

Ieder jaar ontstaat een groep van ruim 70.000 mensen die samenkomen in de hete woestijn. Daar zijn dagelijkse beslommeringen en geld niet aan de orde. Niemand neemt geld mee. Je betaalt niet voor je drankjes en er zijn geen acts geregeld. Mensen ruilen dingen met elkaar of geven dingen weg als cadeautje. Voor het vermaak zorgt de gemeenschap zelf. Iedereen is welkom en iedereen mag zijn wie hij of zij is.

Kunstwerken

Het festival staat bekend om de enorme – steeds vaker ook bewegende – kunstwerken die in de woestijn worden geplaatst. Elk kunstwerk heeft een verhaal en wordt gebouwd rondom een thema. Dit jaar was het thema ‘I, Robot‘, onder andere omdat robots steeds vaker een onderdeel worden van ons dagelijks leven. Daarbij weet de gemeenschap de allernieuwste technologie te adopteren op het festival, door drones te gebruiken als kunstwerk. De vele honderden lichtjes vormen in de pikdonkere woestijn samen een prachtige, bewegende sterrenhemel.

En de enorme stellages zijn niet de enige kunstwerken op het terrein: het publiek is een plaatje op zich. Je dost je op dit festival nog extra uit, maar vergeet ook de stofbril en doek voor je mond niet. Zo’n woestijn is best stoffig. Omdat het festivalterrein zo enorm is, verplaatsen veel mensen zich met fietsen, brommers of quads die ze zelf hebben meegenomen.

https://www.instagram.com/p/BnO8PdUhmDc/

Burning Man zou Burning Man niet zijn als ze niet op de laatste dag van het event een enorme houten pop in brand zouden steken. Het festival dankt zijn naam eraan. Maandag 3 september gaat de fik erin en vertrekken de 70.000 ‘Burners’ weer naar hun normale leventje, uitkijkend naar volgend jaar.

Ook naar de tijdelijke stad?

Als Nederlander aanwezig zijn bij het enorme festival? Niets is natuurlijk onmogelijk, maar om de woestijn tijdens de feestweek binnen te komen betaal je omgerekend zo’n 366 euro. Daarnaast kost een retourtje Amsterdam – Reno International (het dichtsbijzijnde vliegveld) ook ongeveer tweeduizend euro. Naast een flinke portemonnee is het ook handig om wat survival skills te hebben, want je gaat natuurlijk wel naar een woestijn. En daar is verder niets, behalve je vredelievende medemens.

Op de website van het festival dat zichzelf absoluut geen festival noemt maar een tijdelijke nederzetting die draait om de community, kunst, zelf-expressie en zelfvertrouwen, staan survivaltips voor groentjes die voor het eerst naar het evenement komen. Daarnaast vind je er een gids met richtlijnen voor het meenemen en opruimen van afval, want op dit festival wordt uiteraard geen rommel achtergelaten.

Zie jij een week in de woestijn niet zitten? Maar wil je wel meegenieten van de nederzetting die een feestje voor het oog is? Bekijk dan deze video met sfeerimpressie van Burning Man 2018:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.