Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 29 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Muziekstreamingdienst van YouTube ook naar Nederland

YouTube gaat nu ook de concurrentie aan met Spotify in Nederland. Vanaf woensdag is muziekstreamingdienst YouTube Music beschikbaar in Nederland. Net als met Spotify kunnen gebruikers via YouTube Music (offline) nummers beluisteren, maar de nieuwe muziekstreamingdienst biedt het gebruikers ook aan om videoclips en live-opnames te bekijken.

Voor de dienst werkt YouTube samen met de vier grote platenmaatschappijen (Universal, Sony, Warner en EMI) en met tal van kleinere labels.

Zoeken op songtekst

In de app kunnen gebruikers niet alleen zoeken op titel en artiest, maar ook op een fragment van de songtekst. Ook heeft de app een gps-locatie, waarmee te zien is of gebruikers bijvoorbeeld op kantoor of thuis zijn. De muziek kan daar op worden aangepast.

De streamingdienst van YouTube was al beschikbaar in zeventien landen, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland. Tegelijk met Nederland krijgen ook België, Luxemburg en Denemarken toegang tot de dienst.

Hetzelfde principe als Spotify

Net als bij Spotify is de app van YouTube Music gratis, maar dan hoor je wel reclame tussendoor en kan je de liedjes niet downloaden. Ook YouTube Music biedt daarom een Premium-abonnement aan, waarbij dit allemaal wel mogelijk is.

Volgens Google, het moederbedrijf van YouTube, is de streamingdienst ook gunstig voor de muziekindustrie. ,,Ze verdienen al aan de advertenties bij de filmpjes op YouTube en via aankopen in de store Google Play Music. Daar komen de abonnementen bij”, zegt een woordvoerder. Het is de bedoeling dat Play Music op den duur opgaat in YouTube Music en verdwijnt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.