Jasper van Vugt
Jasper van Vugt Entertainment 8 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Appelsap: al achttien jaar pionier in hiphopland

In achttien jaar tijd groeide Appelsap, het langstlopende hiphopfestival van Nederland, uit van een parkfeestje tot internationaal smaakmakersfestival voor hiphopliefhebbers. Deze zaterdag treden in het Flevopark onder andere SMIB, Madlib en Nines op.

Een fles wodka, een enthousiast publiek en eeuwige dank. Meer was het niet dat de drie dj’s die op de eerste editie van Appelsap draaiden kregen als bedankje voor hun diensten. Dat was nog altijd meer dan Rogier Smalhout, Wiecher Troost en Joris Methorst, de organisatoren van het Amsterdamse hiphopfestival, zelf overhielden aan de eerste editie. “We hebben toen heel veel geld verloren” grinnikt Smalhout, achttien jaar na die eerste editie. “We zijn hiphopliefhebbers, woonden aan het Oosterpark en zagen het muziekpaviljoen dat daar staat. Dat leek ons een goede plek voor een feestje met onze favoriete muziek. Ons plan schreven we op een A4-tje en dienden dat in bij de gemeente, in de hoop dat we een vergunning zouden krijgen. Die aanvraag waren we al weer bijna vergeten toen we, vijf weken voor het festival, plotseling groen licht kregen.”

Block party

Sinds die eerste editie is Appelsap uitgegroeid van een gratis block party in het Oosterpark met een paar oude bankstellen, een bar en drie dj’s tot het langstlopende hiphopfestival van Nederland met vijftienduizend bezoekers, internationale allure en een smaakmakersstatus. Wie de hiphophelden van morgen wil zien, moet naar Appelsap. Smalhout en Troost hebben een scherp oor voor nieuw talent. Zo stond hiphopgod Kendrick Lamar al in 2011 op het festival, Travis Scott in 2014 en J. Dilla in 2005. Naast grote internationale artiesten en oude helden krijgt ook jong talent ruim baan, vaak lang voordat ze door een groter publiek omarmd worden. Zo wist het festival Kendrick Lamar naar het festival te lokken. Smalhout: “Hij was nog helemaal niet bekend. We hebben hem een berichtje gestuurd via MySpace, de voorloper van Facebook, en hem overtuigd dat het een goed idee was als hij hier zou komen optreden. Toen dat lukte, kregen we de smaak te pakken en probeerden we steeds vaker de tofste nieuwe acts vroeg te boeken, zoals bijvoorbeeld Travis Scott. Inmiddels zijn we een bekende speler in de internationale hiphopscene en willen opkomende artiesten graag bij ons optreden.”

Lil Kleine

Een van die opkomende artiesten was Lil’ Kleine. De inmiddels razendpopulaire rapper was nog een kind toen hij al backstage op Appelsap rondliep en het podium op klom. Zijn eerste EP werd door het festival uitgebracht, en ook als onderdeel van New Wave stond hij op het festival. Smalhout heeft de populariteit van hiphop de laatste jaren explosief zien toenemen. Niet alleen door de komst van andere Amsterdamse festivals waar rappers optreden, zoals Pitch en Encore, maar ook door de veranderende beleving bij het publiek. Hoe dat er in de praktijk uit zag, was duidelijk bij het optreden van Waka Flocka Flame in 2013. Smalhout: “Die show leverde zulke hectische situaties op met springende mensen, dat het een soort punkoptreden werd. We hebben het optreden na twintig minuten moeten stil leggen omdat het te wild werd. Dat was het moment dat ik zag dat er een nieuwe generatie hiphopliefhebbers opgestaan was, die keihard willen springen en los gaan. Die energieke beleving van een hiphopshow zie je nu nog steeds bij het publiek.”

The originator

Achttien jaar na de eerste editie is het festival weliswaar groter en breder geworden, met ook aandacht voor elektronische muziek, kunst en streetfashion, de reden om het evenement te organiseren is niet veranderd: “We zijn nog steeds hiphopliefhebbers met een hart voor de cultuur en muziek. Die cultuur willen we verder brengen door te laten zien wat er speelt en leeft. Zo worden kunst en streetfashion steeds interessanter. Zo heeft kunstenaar Parra een sculptuur gemaakt, is er een samenwerking voor een kledinglijn met Patta en presenteert SMIB hun kledinglijn tijdens het festival. Zo kijken we wat we nog meer met het merk Appelsap kunnen doen. De volgende ambitie is om het festival misschien naar meerdere dagen uit te breiden, of naar het buitenland te gaan.” Dat ‘the originator’ sinds een aantal jaar niet meer het enige of grootste hiphopfestivals is, vindt Smalhout niet erg. “Onze rol is die van pionier. Bij ons kun je nieuwe acts ontdekken. We hoeven niet de grootste zijn, we willen de beste zijn.”

Appelsap festival, zaterdag 11 augustus, Flevopark Amsterdam. Kaarten via https://appelsap.net/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.