theme logoDe vibe van de stad

Zwarte Cross: een geflipte fijne tijd voor iedereen!

Foto van 'Jelmer Visser'

16 JUL 2018

Wat is het grootste openluchtfestival van Nederland? Je denkt dan al snel aan Pinkpop, misschien Lowlands of Mysteryland? Toch bestaat er een festival aan de rand van het land dat meer bezoekers trekt dan al deze drie bij elkaar: de Zwarte Cross. Maar liefst 220.000 mensen kwamen afgelopen weekeinde naar de 'heilige weide' van Lichenvoorde om te genieten van dit megafestival. Metro ging sfeer proeven op de slotdag.

De als ME verklede acteurs zorgden al bij binnenkomst voor vertier ©ANP

Brommers kiek'n

Vaak wordt gedacht dat de Zwarte Cross een lomp modderig zuipfestijn is voor boeren. Dit klopt echter maar voor een deel en hiermee doe je de Cross tekort. Het is juist een heel breed festival met voor ieder wat wils. De Zwarte Cross is in 26 jaar tijd uitgegroeid van een dorpsfeest en een klein motorsport-event tot een gigantische happening met livemuziek, danstenten, kermis, theater en natuurlijk stunts.

Bij de Zwarte Cross willen ze dat iedereen feestviert. Dit zie je al bij binnenkomst. Bij het betreden van de poort was er een verkleed SWAT-team dat confetti in de lucht schoot om de toon direct al te zetten. Beveiligers heten hier ook geen 'beveiliger' maar 'sfeerbeheerders'. Alles gaat er zeer gemoedelijk aan toe.  Veel festivals hanteren een minimumleeftijd. Dit is in Lichtenvoorde anders, hier mogen de 'blagen' tot 14 jaar oud gratis naar binnen. Waardoor het juist ook een uitje voor de hele familie wordt.

Het terrein is zeer ruim opgezet waardoor het ondanks de hoge bezoekersaantallen niet vervelend druk lijkt. En ja, er wordt - net als op elk festival - behoorlijk veel alcohol gedronken. En daar is ook helemaal niks mis mee. Het is immers feest.

Tante Rikie in een golfkarretje ©ANP

Festival voor iedereen

De Zwarte Cross is verdeeld in vier aparte festivalterreinen met elk hun eigen decoratie, sfeer en uitstraling. Een grote blikvanger is de opblaasbare Tante Rikie, de goudeerlijke en nuchtere mascotte en directrice van het festival. Wanneer je om je heen kijkt, valt de diversiteit van het publiek op. Zij zijn van alle leeftijden en samenstellingen: gezinnen met kinderen, vriendengroepen zonder shirt en met elk twee wegtikbiertjes in de hand, meisjes met bloemen in het haar, bejaarde koppels en motorsportliefhebbers in kleurige Zwarte Cross-shirts.

Ook als je niet van motorsport houdt, is er genoeg te beleven. Echt grote headliners komen niet naar de Zwarte Cross, de afsluiter van het festival was De Dijk. Andere namen in de muziekprogrammering zijn: Di-rect, Volbeat, Triggerfinger en Gogol Bordello. Met een theaterprogramma, lezingen op de University, kermisattracties, een kroegenstraat, feesttenten met vele dance-genres en live-optredens van metal tot aan hiphop en van Nederlandstalig tot aan hardstyle is er altijd wel iets wat in jouw straatje past. De Achterhoekers laten zich zelfs van hun open minded kant zien, want het festival heeft al jarenlang een heuse gaybar met de treffende naam 'de Kast'.

De finale van de Dutch Masters ©ANP

De Cross

Een deel van het terrein is volledig gereserveerd geweld met motoren. Dat is ook niet gek, want de Zwarte Cross is het grootste motorsportevenement van deze planeet. Er is een crossbaan waar allerlei motorsport-disciplines worden beoefend. De een is wat serieuzer van aard dan de ander. Zo kan je op een middag op het ene moment kijken naar de officiële finale van de Dutch Master dirtbikekampioenschappen, om een uur later versteld te staan van een bizarre optocht van carnavaleske praalwagens. En natuurlijk mogen spectaculaire stunts met salto's uitgevoerd vanaf een schans ook niet ontbreken.

Voor de broodnodige verkoeling kan je langs de crossbaan in het bos gaan staan. Vanwege de extreme droogte van dit jaar is er van modder weinig sprake, de dorre weide die al drie dagen festivalgeweld heeft doorstaan is behoorlijk stoffig. Gelukkig komen er allemaal bizarre karren langsgereden met extravagant uitgedoste passagiers die vanuit de wagens het publiek besproeien met imposante plenzen water. Mocht je nog meer verkoeling zoeken? In het nabij gelegen recreatiemeer kan je een frisse duik nemen.

Een van de vele ludieke bordjes op het terrein ©ANP

Leven voor de dood

Het thema van dit jaar is 'leven voor de dood' en leven dat werd hier met veel plezier gedaan. Op vrijdag was het een minuut stil om de levenden te herdenken. Dit soort knipogen kom je constant tegen. Veel festivals nemen zichzelf behoorlijk serieus en willen een soort van maatschappelijke of duurzame boodschap uitdragen. Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee, want een betere wereld willen we natuurlijk allemaal.

De Zwarte Cross is hierin niet anders, alleen hun boodschap is een stuk eenvoudiger: neem jezelf niet te serieus en maak lol met zijn allen. Overal op het terrein hangen bordjes met woordgrappen en spreuken die hieraan herinneren: 'Allah afbakbar', ''s avonds een vent, 's ochtends een vrouw', 'met bier moet je niet gooien, je moet het opdrinken', zijn hier enkele voorbeelden van. Politiek correct? Niet altijd. Is dat erg? Volgens mij niet.

Hier ook geen ingewikkelde door hipsters met een baard gerunde foodtrucks met moeilijk voedsel dat een verhaal heeft. Waar je vervolgens 7,50 betaalt voor een karige tosti zonder vlees maar met een verhaal. Er is wel een grote variatie aan gefrituurde snacks met veel onverzadigde vetten en zonder verhaal. De sfeer op het terrein is uitgelaten, mensen genieten van het mooie weer en iedereen is vrolijk. Tijdens mijn bezoek heb ik 'sfeerbeheer' niet een keer zien ingrijpen. Je maakt ook zeer makkelijk contact met vrolijke volslagen onbekenden, die je dan wel weer aanspreken op het feit dat je 'nie plat proat'. Mijn fout.

Het was erg stoffig op de kurkdroge weide ©ANP

Lolmaken en losgaan

Een dagje Zwarte Cross was een fijne ontsnapping aan het serieuze dagelijkse leven. Het was een dagje ongeforceerd lolmaken en losgaan op een prachtige zonnige zomerdag waarop de alcohol rijkelijk vloeide.

Toch een kritische noot; het is best lastig om er met het openbaar vervoer te komen. Hoewel Lichtenvoorde slechts 35 kilometer van Nijmegen en Enschede vandaan ligt, ben je toch ook vanuit deze plekken nog meer dan een uur onderweg. Ook moet je op tijd weg zijn om een laatste bus of trein te halen. Toch was dit voor de 220.000 bezoekers geen enkel probleem. Ik ben in elk geval verkocht en wil aankomend jaar het hele weekeinde gaan.

Bekijk Alles Pijltje

Views

2k+

Swedish House Mafia definitief weer bij elkaar

Swedish House Mafia tijdens hun afscheidstournee in de Ziggo Dome in 2012. / Foto: ANP

Foto van 'Merel Driessen'

VANDAAG, 16:24

In maart verzorgden de drie nog een verrassingsoptreden tijdens het Ultra Music Festival in Miami, waardoor de geruchten al waarheid leken te worden. En nu zijn ze dan echt terug van weggeweest: het Zweedse dj-trio Swedish House Mafia. Maandag maakten de mannen bekend dat ze weer gaan toeren én met nieuwe muziek komen.

Het eerste echte optreden zal Swedish House Mafia op 4 mei in Stockholm geven. Andere data zijn nog niet bekend.

Tipje van de sluier


Views

500+

'We zaten 6 uur in de Uber om een optreden te halen'

The Him bij Lollapalooza in Berlijn.

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

The Him bestaat uit Steven (33) en Jeroen (32), de jongens werkten in de techno-scene, maar hadden een passie voor EDM en popmuziek. Drie jaar geleden hebben ze hun krachten gebundeld en inmiddels toeren ze in Amerika, staan ze op de grote festivals als Mysteryland, Tomorrowland, Lollapalooza en Sziget. Ze zijn net terug van drie weken touren in Azie, een week schrijfsessies in LA en een gig op Road To Ultra in Peru. Net op tijd voor het Amsterdam Dance Event. Metro sprak met de mannen van The Him over hun muziek: „De ene keer is het wat meer house de andere keer wat meer pop of misschien zelfs een klein beetje disco.”

Vonk sloeg over op Magneetfestival

Steven en Jeroen organiseerden eerst allebei feesten in de techno-scene. Ze kwamen elkaar geregeld tegen op festivals en vier jaar geleden op Magneet Festival sloeg ‘de vonk over’. Steven en Jeroen kwamen er achter dat ze naast techno ook allebei een passie hadden voor EDM en popmuziek en zijn samen de studio ingedoken.


Views

400+

Stem op jouw favoriete FRESH VIDEO! #17

Foto van 'Metro'

19 OKT 2018

Nieuwe videoclips van Au/Ra, Bazzi, Jonas Blue, Lil Peep en The 1975! Welke video verdient extra aandacht? Help jouw favoriete artiest om Fresh Video van de week te worden door uiterlijk woensdagochtend te stemmen. Donderdag maken we de winnaar hier bekend bij Music City.


Views

400+

Hardwell voor onbepaalde tijd uit de publiciteit

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

19 OKT 2018

Nu Hardwell zijn (tijdelijke) laatste optreden als DJ erop zit, heeft Robbert van der Corput - zoals de artiest heet - eindelijk weer wat tijd voor zijn sociale leven. Hij blijft wel produceren, maar zet voorlopig een punt achter het draaien. En bij een leventje 'terug-naar-jezelf' hoort ook minder publiciteit, dus de komende tijd zal Hardwell ook op geen enkele manier meer in de publiciteit treden. Zijn woordvoerder heeft dat vrijdag bevestigd.

Werkdruk en vitaliteit

Van de Corput maakte begin september bekend dat hij voorlopig zou stoppen met optreden omdat hij ten onder dreigde te gaan aan de werkdruk. Daarin is hij allesbehalve een vreemde eend in de bijt, want bijna alle DJ's lopen daar wel eens tegen aan; het onderwerp staat hoog op de agenda sinds de zelfmoord van de Zweedse Avicii in april.


Views

1k+

De leukste dansvloeren? De onontdekte van Desperados

'Find Your Dancefloor' was het motto van de aftrap van ADE die Desperados gaf in De Marktkantine zoals je de club nog nooit gezien hebt. / Sascha Luna Esmail

In samenwerking met Desperados & ADE

In samenwerking met Desperados & ADE

18 OKT 2018

Het was even goed zoeken, maar dan stond je woensdagavond wel opeens op de tofste aftrap van het Amsterdam Dance Event die er was. Desperados gaf als officiële bierpartner van ADE het startsein voor vijf dagen keihard feesten.

Dat deden ze in De Marktkantine, maar niet zoals je de club kent: dit keer mocht je op ontdekkingsreis in onder andere de keuken, kelder en de binnenplaats, op zoek naar jouw dansvloer.

Dansen, dansen, dansen


Views

2k+

Vrouwen maken opmars in de dance

Foto van 'Pierre Oitmann'

18 OKT 2018

Het aantal vrouwelijke dance-dj’s blijft nog altijd achter in verhouding tot hun mannelijke collega’s, maar volgens de kenners komt daar gauw verandering in. „Als de erkenning er eenmaal is, ligt de wereld aan je voeten”, aldus één van de zusjes van dj-duo Nervo. 

De Australische zussen Olivia en Miriam Nervo zijn de hoogst genoteerde vrouwen in de DJ Mag Top 100 van vorig jaar, op een bescheiden 42e positie. Naast eigen producties schreef de tweeling tracks voor Kylie Minogue en Armin van Buuren. „In het eerste jaar dat we in de lijst stonden, waren we echt groentjes”, zegt Olivia Nervo enthousiast. „We wisten er niks van, alleen dat Armin op nummer 1 stond.” Toen Nervo in 2012 de lijst binnenkwam, leken vrouwelijke dj’s een unicum, maar die tijd is volgens Olivia voorbij. „Er is een verandering gaande, vooral in de VS. Een paar jaar geleden waren er nog nul techno-dj’s te vinden. Nu zijn het er steeds meer.”


Views

1k+

METRO’S 5 CONCERTEN DIE IN DE VERKOOP GAAN #17

Foto van 'Pierre Oitmann'

18 OKT 2018

Elke week geeft Metro’s muziekjournalist Pierre Oitmann je vijf tips voor concerten die in de verkoop gaan. Volg ook onze Spotify playlist, met van elke artiest drie nummers. 

1. P!nk
Als er één zangeres is die je eens live gezien moet hebben, dan is het toch wel P!nk. Niet alleen heeft de als Alecia Moore geboren wereldster tientallen meezingers op haar naam staan, waaronder ‘Get The Party Started’, ‘What About Us’ en ‘Just Give Me A Reason’, maar ze heeft ook één van de meest veerkrachtige stemmen in de popmuziek. Daarnaast is een concert van P!nk altijd een spectaculaire show, met de nodige acrobatiek. Dat zal niet anders zijn tijdens de Beautiful Trauma Tour, waarmee P!nk komende zomer neerstrijkt in het thuishonk van Ajax.

Waar: Johan Cruijff Arena, Amsterdam
Wanneer: 16 juni 2019
Ticketprijs: tussen € 66,08 en € 110,88
Start kaartverkoop: dinsdag 23 oktober om 10.00 uur (pre-sale) en vrijdag 26 oktober om 10.00 uur (regulier)


Views

400+

FRESH VIDEO WEEK 41: Camila Cabello - Consequences

Foto van 'Metro'

18 OKT 2018

Camila Cabello - Consequences

Stay Tuned! Vrijdag verschijnen er nieuwe Fresh Video’s hier op metronieuws.nl/musiccity!


Views

300+

Ruben Engel (links) en Matej Holman (rechts)
Likeability of 6

Jonge rappers met oude ziel

Matej: ,,In de studio met Ruben zijn, voelt als een fantasiewereld."

Foto van 'Ciana Mayam'

15 OKT 2018

Maak het mee, Metro. Als je de landelijke radioreclame van deze krant hebt gehoord, krijg je die slogan niet meer uit je hoofd. Producer Ruben Engel (15) en rapper Matej Holman (15) zitten achter deze spot en brengen nu het nummer All Day uit. Hun gescheurde broeken en sneakers zeggen newskool, maar hun playlists verraden een oude ziel.

Hoe hebben jullie de radiospot voor Metro aangepakt? 

Ruben: „Door een andere draai aan de tekst te geven, het was eerst echt een oudelullentekst. We wisten dat wij dat beter konden. Mijn ouders vinden het echt heel vet. Vooral mijn moeder, zij is mijn grootste fan.”


likelove
user_34ffd96d272927ed06bd213a284093090821727c_avataruser_19b10bfc7f1dcb994e4f0110fd9927e65cf3c97f_avatar

Views

1k+

Stem op jouw favoriete FRESH VIDEO! #16

Foto van 'Metro'

12 OKT 2018

Nieuwe videoclips van Bad Bunny ft. Drake, Camila Cabello, Charli XCX & Troye Sivan, DJ Snake ft. Selena Gomez en Sam Feldt ! Welke video verdient extra aandacht? Help jouw favoriete artiest om Fresh Video van de week te worden door uiterlijk woensdagochtend te stemmen. Donderdag maken we de winnaar hier bekend bij Music City.

Xite logo


Views

600+

Fans onder de indruk van Shania Twain in Ziggo Dome

Foto van 'Pierre Oitmann'

12 OKT 2018

Na een afwezigheid van veertien jaar keerde countrysuperster Shania Twain donderdagavond terug naar Nederland. Het was een warm weerzien in de Ziggo Dome met de fans die haar zo gemist hadden.

Wie de Canadese zangeres de afgelopen jaren op de voet gevolgd heeft, weet dat ze een eigen show had in Las Vegas, zoals zoveel sterzangeressen die liever niet meer de wereld rondtrekken. Los daarvan trad ze eigenlijk niet meer op. Na de release van haar vorig jaar verschenen album Now besloot Twain toch maar weer op tournee te gaan. De hele trouwe fans proberen zoveel mogelijk concerten mee te pikken. Je weet immers niet wanneer ze weer terugkomt.

De scheiding van haar echtgenoot Robert John “Mutt” Lange heeft Twains carrière een voortijdige halt toegeroepen. Iedere scheiding is uiterst emotioneel, maar Lange was ook nog eens Twains producer en de co-auteur van al haar wereldhits. Ze zal er aanvankelijk vast een bittere nasmaak aan overgehouden hebben om na die intense breuk een met haar ex gepende lovesong als ‘You’re Still The One’ te zingen.


Views

1k+

Amy Winehouse live zien? Het kan door een hologram

Amy Winehouse in 2009. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

11 OKT 2018

Fans van Amy Winehouse die nooit de kans hebben gekregen haar live op te zien treden, krijgen nu een 'tweede kans'. De vader van de zangeres die in 2011 overleed, heeft laten weten dat er een hologram van Amy wordt gemaakt.

Daar zal een wereldtournee mee worden gedaan, die drie jaar lang zal duren.

In 2019


Views

900+

K-Pop krijgt steeds meer voet aan de grond

Foto van 'Pierre Oitmann'

11 OKT 2018

Een kwart eeuw na de opkomst van K-pop in Zuid-Korea manifesteert het muziekgenre zich op ongekende wijze in Europa met de doorbraak van BTS. “Je kunt het vergelijken met The Beatles”, meent een kenner. “Het is iets nieuws, net zoals rock vroeger.”

Aziatische muziek heeft nooit echt voet aan de grond gekregen bij een westers publiek, in tegenstelling tot bepaalde Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse of Caribische muziekstijlen. Er waren hooguit incidentele hits als ‘Anak’ van de Filippijnse artiest Freddie Aguilar, ‘Ue O Muite Arukō’ van de Japanse zanger Kyū Sakamoto (beter bekend onder de politiek incorrecte titel ‘Sukiyaki’) en ‘Mundian To Bach Ke’ van Panjabi MC, een Brit van Indiase afkomst. ‘Gangnam Style’ van Psy was in 2012 de eerste Koreaanse wereldhit, al stond de meidengroep Wonder Girls twee jaar eerder al in de Amerikaanse hitlijst genoteerd met ‘Nobody’. De explosieve groei van K-pop buiten de eigen landsgrenzen start rond de eeuwwisseling, wanneer boyband H.O.T. en zangeres BoA grote sterren worden in buurlanden Japan en China.

K-pop is niet één genre, maar eerder een verzamelnaam voor meerdere stijlen, net zoals je Doe Maar, De Dijk en Bløf tot nederpop zou kunnen scharen. BTS is op dit moment de meest geliefde K-pop-act. Het concert dat de jongensgroep op 13 oktober in de Ziggo Dome geeft, was in een zucht uitverkocht. De populariteit van BTS is zó groot dat er op 2 oktober een boek verschenen is bij Uitgeverij Q, getiteld BTS: Het Verhaal Van Bangtan. Uitgever Bart Wessels kende de groep niet voor hij het manuscript aangeboden kreeg, maar was onder de indruk van de prestaties van BTS. „Na wat rondvragen, bleek mijn eigen nichtje van twaalf ook een groot fan. Hier gebeurt wel iets, dacht ik. Het is voor K-pop altijd moeilijk geweest om wereldwijd te scoren. En nu gebeurt dat met BTS op een ongekende schaal.”


Views

700+

FRESH VIDEO WEEK 40: Twenty One Pilots - My Blood

Foto van 'Metro'

11 OKT 2018

Twenty One Pilots - My Blood

Stay Tuned! Vrijdag verschijnen er nieuwe Fresh Video’s hier op metronieuws.nl/musiccity!


Views

300+

Post Malone (foto: ANP)

METRO’S 5 CONCERTEN DIE IN DE VERKOOP GAAN #16

Post Malone (foto: ANP)

Foto van 'Pierre Oitmann'

11 OKT 2018

1. Post Malone
Rapper Post Malone gaf de term rockster vorig jaar een nieuwe betekenis toen hij samen met 21 Savage de track ‘Rockstar’ uitbracht. Amper een jaar verder staat de teller op YouTube op 421 miljoen views voor die video alleen. De videoclip van ‘Congratulations’ is zelfs ruim twee keer zoveel bekeken, wat statisch gezien betekent dat één op de negen bewoners van deze aardbol de video gezien moet hebben. In de Ziggo Dome is maar plek voor hooguit 17.000 man, dus aarzel niet te lang als je Post Malone nummers wil horen zingen van zijn album Beerbongs & Bentleys.

Waar: Ziggo Dome, Amsterdam
Wanneer: 25 februari 2019
Ticketprijs: tussen € 44,80 en € 84,-
Start kaartverkoop: vrijdag 12 oktober om 10.00 uur

Toptrack: ‘Congratulations’


Views

500+

We luisteren nog massaal naar Shape of You

Spotify bestaat 10 jaar en maakte een ranglijst bekend met de meest gestreamde nummers. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

10 OKT 2018

Misschien kun je hem niet meer aanhoren of misschien staat het nummer al maanden in je meest geluisterde lijst, maar Shape of You van Ed Sheeran is het meest gestreamde lied ooit op Spotify.

Drake meest gestreamde artiest

Spotify viert deze week zijn tiende verjaardag en gaf een ranglijst vrij met de meest gestreamde nummers. Na Shape of You volgen One Dance van Drake en Closer van The Chainsmokers.


Views

1k+

Desperados verstopt 20 ADE-passen in Amsterdam

In samenwerking met Desperados x ADE

10 OKT 2018

Desperados helpt jou vandaag wellicht aan een van de vetste weken van je leven. Want wie goed zoekt, kan twee van de twintig felbegeerde ADE-passen vinden die het biermerk vandaag verstopt door heel Amsterdam. En daarmee heb je toegang tot alle dag-, en nachtevents tijdens het ADE!

Wanneer de gele vlaggen weer wapperen in onze hoofdstad weten we hoe laat het is: Amsterdam Dance Event staat voor de deur. Dat betekent dat Amsterdam vanaf volgende week woensdag volledig in het teken staat van dance, uitgaan en events. Maar Desperados kan niet wachten en geeft jou nu al de kans om op party-ontdekkingstocht te gaan.

Nieuwe dancefloors


Views

6k+

Twenty One Pilots wilde het niet verkloten

Foto van 'Pierre Oitmann'

8 OKT 2018

Na het megasucces van het album Blurryface vroeg het duo Twenty One Pilots zich af hoe ze dit in vredesnaam moesten overtreffen met de opvolger Trench. „Het gevoel waarmee ik de studio inging, was: ik wil dit niet verkloten”, zegt zanger Tyler Joseph.

Drie jaar geleden betekende Blurryface de grote doorbraak van Twenty One Pilots. Er zijn miljoenen exemplaren van het schijfje verkocht, mede dankzij de hitsingles Stressed Out en Ride. Daarna kwam Heathens uit de film Suicide Squad er nog eens bovenop. Om het plotselinge succes voort te zetten, heeft de band het heel even overwogen om gerenommeerde hitproducers aan te trekken voor Trench. „Als het je voornaamste doel is om iets niet te verkloten, dan is het slim om je met zoveel mogelijk mensen te omringen die ervoor zorgen dat jij het niet kunt verkloten. Dat vond ik een intrigerende gedachte, maar als je het album hoort, merk je dat we dat toch maar niet hebben gedaan.”

In plaats van sterproducers als Max Martin of Steve Mac koos het tweetal voor de relatief onbekende Paul Meany, zanger van de rockband Mutemath en een idool van Twenty One Pilots. „Dit is het tegenovergestelde van wat iedereen van ons verwachtte. Na het succes van Blurryface hadden we iedere songschrijver en producer tot onze beschikking, maar we kozen voor iemand die vrijwel niemand kent. Ik ga niet ontkennen dat ik er geen kopzorgen over had. Is dit wel zo’n goed idee? Al gauw merkte ik dat het team om ons heen er helemaal achter stond en de druk op onze schouders heeft ervoor gezorgd dat we nog meer ons best deden. Ik ben blij dat het zo gegaan is.” De zanger wil niet onthullen door welke producers de band benaderd is. „We hebben uitnodigingen voor gesprekken gehad, maar daar zijn we nooit op ingegaan.”


Views

500+

U2 slaat fans met actualiteit om de oren

U2 in de Ziggo Dome (foto: ANP)

Foto van 'Pierre Oitmann'

8 OKT 2018

Een concert van U2 is een samenspel van iconische popsongs, visuele pracht en politiekgeëngageerde boodschappen. De Ieren maken in de Ziggo Dome zonder schroom duidelijk waar ze voor staan.

De huidige Experience + Innocence Tour, waarbij U2 tweemaal de Ziggo Dome aandoet, is een rechtstreeks vervolg op de Innocence + Experience Tour waarmee de band drie jaar geleden vier keer de Ziggo Dome voltrok. Los van het feit dat een aantal (overigens erg sterke) nummers van het laatste album een prominente rol speelt in deze show, zijn er enkele opmerkelijke verschillen ten opzichte van toen.

Wederom vertelt U2 tijdens deze tournee het verhaal van hoe vier Ierse jongens de wereld van de rock-‘n’-roll betreden en door vallen en opstaan het punt bereiken waar ze nu zijn. Waar Bono en zijn vrinden dat verhaal drie jaar geleden op een relatief ingetogen, haast bescheiden manier deden, bedient het kwartet zich ditmaal van potsierlijke metaforen. Zo worden de heren in een fraaie animatie afgebeeld als superhelden, wiens hoogmoed net zo wordt afgestraft als in de mythe van Icarus.


Views

1k+