theme logoDe vibe van de stad

Years & Years heeft niks meer te verbergen

Foto van 'pierre oitmann'

8 JUL 2018

Trigger-artikel

Het Britse electropoptrio Years & Years heeft zijn tweede album Palo Santo uitgebracht. Zanger Olly Alexander is bijzonder openhartig in zijn teksten. „Volgens mij deel ik soms meer persoonlijke informatie dan ik misschien zou moeten”, zegt de frontman in gesprek met Metro.

Ruim drie jaar geleden braken Olly Alexander, Mikey Goldsworthy en Emre Türkmen door met de hitsingle King, afkomstig van het debuutalbum Communion. De zanger van Years & Years is niet bang om op de opvolger Palo Santo persoonlijke verhalen en pijnlijke ervaringen te delen. Zo gaat de eerste single Sanctify over een relatie die de openlijk homoseksuele Alexander had met een man die met zijn geaardheid worstelde. „Ons plotselinge succes moedigde me aan om mezelf meer bloot te geven.”, legt hij uit. „Ons publiek reageert er heel positief op wanneer ik mijzelf openstel en eerlijk ben in mijn liedteksten. Dat heeft mijn onzekerheid weggenomen. Op ons eerste album stonden her en der nog wat verborgen boodschappen in de songteksten, terwijl ik in mijn nieuwe liedjes heel direct ben.”

Rolmodel

Vanwege Alexanders openheid over zowel zijn seksualiteit als zijn worstelingen met depressie is hij een rolmodel voor jongeren die met deze issues kampen. „Ik voel me vereerd dat ik mensen een stem kan geven die niet weten hoe ze zichzelf moeten uitdrukken”, zegt de zanger op bescheiden toon. „Dat is nooit een bewuste overweging geweest. Wij zijn gewoon onszelf en delen onze ervaringen in onze muziek. Als je oprecht bent, voelen mensen dat. Poeh, nu klink ik wel heel erg als Oprah, hè? Maar als Oprah het zegt, zit er een kern van waarheid in. Hoe ouder ik word - en ik wil benadrukken dat ik echt nog heel jong ben - hoe meer ik vind dat je moet opkomen voor wat je dierbaar is. Wees niet bang om je mening te verdedigen!”

Weg met genderneutraliteit

Alexander is voor volledige openheid in zijn muziek en hij verlangt dat ook van zijn collega’s. In het verleden heeft de Years & Years-vocalist zich kritisch uitgelaten over homoseksuele zangers die genderneutrale persoonlijk voornaamwoorden gebruiken in hun liedjes. Ondanks de zeer persoonlijke teksten van de zanger staat Palo Santo vol met dansbare nummers. „De liedjes klinken heel euforisch. Het album is een viering van het leven. Veel van de nummers gaan over feesten, uitgaan en met iemand mee naar huis gaan. Er zitten weldegelijk donkere ondertonen in, al klinkt het op het eerste gehoor allemaal heel plezierig. Ik vind die dualiteit en dat spanningsveld heel erg interessant. Nu ik er zo over nadenk, vonden eigenlijk alle gebeurtenissen die de inspiratie voor deze liedjes vormden ’s nachts plaats.”

Als het niet de vele uitbundige feestjes waren die Olly Alexander slapeloze nachten bezorgden, dan waren het wel de hooggespannen verwachtingen die het debuut Communion met zich meebracht. Verwachtingen die er drie jaar eerder nog niet waren. „Ik was pas een jaar of twintig toen ik de meeste van de liedjes op de eerste plaat schreef, nu ben ik bijna 28. In die periode heb ik zoveel groei doorgemaakt, ook als songwriter. In de tussentijd heb ik honderden liedjes geschreven, dus je wordt beter in bepaalde aspecten van het schrijfproces. Toch vond ik het moeilijker om dit tweede album te maken, omdat de omstandigheden waarin de nummers zijn geschreven zoveel anders waren. Gelukkig hebben we een trouwe fanschare die graag nieuw werk van ons wil horen. Anderzijds wil je ze ook weer niet teleurstellen. Dat zijn weer nieuwe demonen die je moet overwinnen.”

Demonen

De demonen waar hij naar verwijst, zijn onder andere de kwetsende reacties op socialmedia die de leden van Years & Years geregeld voor hun kiezen krijgen. „Ik probeer om niks te lezen, maar ik kijk wel soms op Twitter. Daar heb ik overigens nare ervaringen mee. Na afloop van een televisieoptreden ging ik de reacties opzoeken op Twitter… Dat was een slecht idee. We kregen zoveel shit over ons heen! Mensen proberen je volgens mij alleen maar af te branden in de hoop op likes en retweets. Mijn zelfvertrouwen heeft daardoor een flinke deuk opgelopen. Omdat ik het optreden zelf niet teruggekeken had, was ik in de veronderstelling dat het heel slecht was, maar dat was dus niet zo! Toch bleef het rondspoken in mijn hoofd. Nu lees ik geen reacties meer. Al zie ik het ergens wel als een goed teken dat steeds meer mensen me lopen te trollen. Ze kennen me dus wel.”

Years & Years treedt vrijdag 25 januari op in AFAS Live. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Bekijk Alles Pijltje

Views

1k+

video icon
07:59
Likeability of 5
Foto van 'Daan Blits'

19 JUL 2018

DJ Mia More draait door: Kunnen ze in Slovenië wel dansen?

DJ Mia More gaat samen haar vriend Rick naar Slovenië om op een feest te draaien. Wat gaat er allemaal mis?


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Concert succes: Kensington keert terug in top 10

Concert succes: Kensington keert terug in top 10

Eloi Youssef. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Grote kans dat je de hits ’Sorry’, ‘War’, ’Streets’ en ‘Do I ever’, van de Utrechtse band Kensington wel een paar keer onder de douche hebt gezongen. Goed nieuws voor de fans: na het stadionconcert van vorige week zit de muziek van Kensington weer in de lift. De albums Control en Rivals zijn flink omhoog geschoten in de Album Top 100.

Control en Rivals

Control, inmiddels negentig weken in de lijst, keert na een afwezigheid van ruim een halfjaar terug in de top tien. Begin december bevond de plaat zich voor het laatst in de hoogste regionen. Rivals stijgt op zijn beurt van 67 naar 28. Het album kwam in augustus 2014 binnen en staat nu bijna vier jaar onafgebroken genoteerd.


Views

700+

METRO’S 5 CONCERTEN DIE IN DE VERKOOP GAAN #4

Foto van 'pierre oitmann'

19 JUL 2018

strafwerkbutton

Elke week geeft Metro’s muziekjournalist Pierre Oitmann je vijf tips voor concerten die in de verkoop gaan. Volg ook onze Spotify playlist, met van elke artiest drie nummers. 

1. Jessie J
Één van de beste Britse popzangeressen van het afgelopen decennium is zonder twijfel Jessica Cornish, beter bekend onder haar artiestennaam Jessie J. Vanwege haar waanzinnige artistieke talent mocht ze als relatief jonkie plaatsnemen in de juryzetels van The Voice UK en ze liet haar vocale capaciteiten in hun volle glorie horen op ‘Bang Bang’, naast powervrouwen Ariana Grande en Nicki Minaj. Eind mei bracht Jessie J haar vierde album R.O.S.E. uit, dat opgedeeld is in vier delen: Realizations, Obsessions, Sex en Empowerment. Een maand later gaf ze een spetterend optreden op Pinkpop, waarbij ze zelfs de meest kritische festivalbezoeker omverblies.


Views

800+

'Rihanna maakt tweede album met dancehall'

Rihanna gaat waarschijnlijk twee albums lanceren. / AFP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Wie niet kan wachten op het nieuwe reggae-album van Rihanna, krijgt er nu nog een extraatje bij. De zangeres zou namelijk binnenkort ook een dancehallalbum releasen. Dat hebben verschillende bronnen tegen muziekblad Rolling Stone gezegd.

Al meer dan een jaar zijn Rihanna en haar producers bezig met het verzamelen van beats voor haar album dat gewijd is aan haar Caraïbische roots. Maar daarnaast zou de Barbadiaanse zangeres met nog een album bezig zijn, bevestigen ten minste twee producers aan het muziekblad.

Veel keus


Views

400+

STEM OP JOUW FAVORIETE FRESH VIDEO! #4

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Nieuwe videoclips van Troye Sivan ft. Ariana Grande, Benny blanco ft. Kahlid & Halsey, Macklemore ft. King Drano, Yellow Claw & Moksi ft. Yade Laurens en Deadmau5 ft. Rob Swire-! Welke video verdient extra aandacht? Help jouw favoriete artiest om Fresh Video van de week te worden door uiterlijk woensdag te stemmen op de button die onderaan in beeld verschijnt. Donderdag 26 juli maken we de winnaar hier bekend bij Music City.

Troye Sivan ft. Ariana Grande - Dance to This


Views

400+

DJ Armin kan zomaar naast je staan op een festival

De top-dj reist momenteel de hele wereld rond, maar maakt ook tijd om af en toe zelf nog een festival te bezoeken. Foto: Neversea

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Sta je de komende weekenden ergens op een festival in binnen of buitenland? Kijk dan maar eens goed achter je in de rij, want het zou zomaar eens dj Armin van Buuren kunnen zijn.

De top-dj reist momenteel de hele wereld rond, maar maakt ook tijd om af en toe zelf nog een festival te bezoeken. ,,Ik was toevallig begin van de zomer op Awakenings in Amsterdam. Sterker nog, ik heb volgens mij voor het eerst met muntjes een drankje aan de bar besteld. Ik heb gewoon in de rij gestaan hoor.”

We spreken Armin van Buuren over zijn zomerplannen, de ontwikkelingen in de muziekwereld en zijn gezin, net voordat hij zijn set gaat draaien op Neversea festival aan de kust van Roemenië. De 41-jarige dj is nog maar net geland in Roemenië en we vragen of hij een beetje goed is aangekomen? ,,Aangekomen? Naar mijn idee ben ik niet dikker geworden hoor,” lacht Armin. En het wordt ons gelijk duidelijk dat dit geen standaard vragenvuurtje gaat worden.


Views

800+

Ariane Grande had toestemming voor kopie videoclip

Ariane Grande had toestemming voor kopie videoclip

Grande had toestemming gevraagd aan modeontwerper Jean Paul Gaultier. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

19 JUL 2018

Ariana Grande heeft geen auteursrechten van modeontwerper Jean Paul Gaultier geschonden met de clip bij haar single God Is A Woman. Ze heeft zijn toestemming gekregen om het campagnebeeld uit 1993 te kopiëren in de clip.

'Naked body suit'

Ariana is in de video te zien in een zogenaamde 'naked body suit', net zoals model Ève Salvail op de foto uit 1993. Ook wordt ze, net als Ève, omringd door drie mannen.


Views

400+

Heftige nieuwe videoclip van The Prodigy

Foto van 'pierre oitmann'

19 JUL 2018

strafwerkbutton

De nieuwe videoclip van The Prodigy is zojuist in première gegaan en die is, zoals we van de band gewend zijn, weer behoorlijk heftig.

“Een clip maken is voor ons alleen de moeite waard als we iets origineels en opwindends kunnen laten zien”, zegt Liam Howlett over de nieuwe track ‘Need Some1’. De rauwe, energieke videoclip is opgenomen in de Filippijnse hoofdstad Manilla en is geregisseerd door Paco Reterta. “Paco was de juiste man voor ons”, aldus Howlett. “Het lijkt op niets wat je eerder hebt gezien.”


Views

500+

Vereniging wil dancefeest cancelen door stokoude wet

Afbeelding ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

19 JUL 2018

De Vereniging Zondagsrust heeft er totaal geen zin in: een feestje dat voor eind augustus gepland staat in de Alkmaarse binnenstad. Door middel van een oude wet, de uit 1815 stammende Zondagswet, probeert de vereniging het feest tegen te houden.

Vrijdag vindt er een kort geding plaats in de Alkmaarse rechtbank om de vergunning van het festival De Brug draait door, dat op zondag 26 augustus zou moeten plaatsvinden, van tafel te krijgen.

Balans in binnenstad


Views

400+

Milkshake Festival nodigt LHBT-vluchtelingen uit

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

19 JUL 2018

strafwerkbutton

Voor de zevende editie van het populaire Milkshake Festival staan dit jaar honderden Iraanse en Syrische LHBT-vluchtelingen op de gastenlijst. LHBT is een afkorting voor mensen die lesbienne, homo, biseksueel of transgender zijn. „Deze groep met een moslimachtergrond maakt zeker een onderdeel uit van onze doelgroep”, laat de festivalorganisatie donderdag weten.

Om dat voor elkaar te krijgen, werkt de organisatie van Milkshake samen met het COC en Secret Garden. Een belangrijk onderdeel van het werk van Secret Garden betreft de LHBT-asielzoekers. Ze proberen de immigranten vaak te helpen met praktische problemen die betrekking hebben op de inburgeringscursus, sociale zaken, huisvesting en integratie.


Views

900+

The Script niet langer op zoek naar helden

Foto van 'pierre oitmann'

19 JUL 2018

strafwerkbutton

The Script heeft zijn tournee afgerond en hoopt in 2019 nieuwe muziek af te leveren. ‘Ons volgende album wordt waarschijnlijk een stuk persoonlijker, want de enige mensen op wie je echt kunt rekenen, zijn de mensen in het kringetje om je heen’, zegt leadzanger Danny O’Donoghue tegen Metro.

De afgelopen twee maanden trok de Ierse band door Europa voor festivaloptredens op onder andere Rock Werchter, Pinkpop en Isle Of Wight. Zondagavond sloten O’Donoghue, gitarist Mark Sheehan en drummer Glen Power hun tour langs de festivalweides af in Zwitserland. Tijd om lekker uit te rusten is er voor The Script niet bij, want het zesde album zit eraan te komen. „We hopen volgend jaar september een nieuwe plaat uit te kunnen brengen”, aldus O’Donoghue. „Dus we hebben dan nog krap een jaar de tijd om die te schrijven en op te nemen.” Er zijn wel al ideeën, al is er nog niks concreets in de maak. „We zijn continu in de studio bezig, maar we hebben nog niet gezegd: ‘Laten we aan een Script-album beginnen!’”


Views

1k+

FRESH VIDEO WEEK 28: Twenty One Pilots - Jumpsuit

Foto van 'Metro'

19 JUL 2018

Twenty One Pilots - Jumpsuit

Stay Tuned! Vrijdag verschijnen er nieuwe Fresh Video’s hier op metronieuws.nl/musiccity!


Views

100+

Harry Styles stopt concert voor fan met groot nieuws

Harry Styles. Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

18 JUL 2018

Uit de kast komen is niet voor iedereen even makkelijk... maar als je favoriete artiest zijn concert stil legt om jouw grote nieuws aan je moeder te vertellen, is dat in ieder geval een memorabel moment. De achttienjarige Grace uit Baltimore ging de afgelopen maanden niet zomaar even naar een concert van haar idool Harry Styles, nee, ze volgde hem op zijn tour langs de Amerikaanse westkust en was bij tien optredens.

Voor het tiende en laatste optreden besloot Grace dat het tijd was haar moeder het grote nieuws te vertellen. Ze maakte een bord waarop stond "Ik heb 2846 miles gereisd om hier te zijn vanavond, dankjewel voor 10 geweldige shows." Op de andere kant van het bord schreef het meisje: "Ik ga uit de kast komen voor mijn ouders door jou!!!"


Views

2k+

Meld je aan voor de Music City Nieuwsbrief

Foto van 'Metro'

18 JUL 2018

Metro-lezers zijn fanatieke muziekliefhebbers die regelmatig naar een concert of festival gaan. Natuurlijk naar de artiest of band waar je fan van bent, maar wanneer er iets leuks voorbij komt blijken jullie ook massaal in te zijn voor een avondje uit. En daar gaan wij je bij helpen.

Wil jij de voorverkoop van dat ene concert dat echt de moeite waard is niet missen? En wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe muziek, optredens en muziekvideo's? Meld je dan nu aan voor de Music City Nieuwsbrief via de button hieronder en stay tuned!


Views

800+

Cher heeft album opgenomen met covers van ABBA

Cher heeft album opgenomen met covers van ABBA

Cher bij de première van de film Mamma Mia! Here We Go Again. Foto: AFP.

Foto van 'metronieuws'

17 JUL 2018

Cher heeft de ABBA-smaak te pakken gekregen na haar rol in de film Mamma Mia! Here We Go Again, die sinds deze week in de bioscoop draait. Ze heeft een compleet album vol covers van de Zweedse band ingezongen.

Dat heeft het popicoon gezegd tegen Today. In de film, die deze week uitkomt, zingt Cher al solo het nummer Fernando.


Views

700+

Likeability of 5

Justintime als VIP: proostsecco en bitterballen

De V van Justin! Barboys Aron en Rudy schonken de glazen vol met een lach

Foto van 'Iris Hermans'

17 JUL 2018

Metro’s Iris onderging dezelfde treatment als de toekomstig Golden Seats winnaar en ontdekte de vele voordelen. Inclusief topuitzicht, twee barboys die nooit nee zeggen en heel veel bitterballen.

He sure knows how to move... / Bart van der Putten

Liever Justin


love
user_9504f8a6d4e5080dfebe87c3883f0bb2b3ba4acb_avatar

Views

3k+

Sander Hoogendoorn gaat ochtendshow 3FM presenteren

Sander Hoogendoorn gaat ochtendshow 3FM presenteren

Radio-dj Sander Hoogendoorn (30) volgt Domien Verschuuren op. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

16 JUL 2018

JBL

Radio-dj Sander Hoogendoorn (30) volgt Domien Verschuuren op als presentator van de ochtendshow op 3FM. Hij is vanaf begin september iedere werkdag te horen tussen 06.00 en 09.00 uur.

Dat maakte Hoogendoorn maandagmiddag bekend in de middagshow van zijn collega's Mark en Rámon.


Views

1k+

Zwarte Cross: een geflipte fijne tijd voor iedereen!

Foto van 'Jelmer Visser'

16 JUL 2018

Wat is het grootste openluchtfestival van Nederland? Je denkt dan al snel aan Pinkpop, misschien Lowlands of Mysteryland? Toch bestaat er een festival aan de rand van het land dat meer bezoekers trekt dan al deze drie bij elkaar: de Zwarte Cross. Maar liefst 220.000 mensen kwamen afgelopen weekeinde naar de 'heilige weide' van Lichenvoorde om te genieten van dit megafestival. Metro ging sfeer proeven op de slotdag.

De als ME verklede acteurs zorgden al bij binnenkomst voor vertier ©ANP

Brommers kiek'n


Views

1k+

Win 4 kaarten voor Reggae Rotterdam Festival

Foto van 'Metro'

16 JUL 2018

Wil jij samen met 3 vrienden naar Reggae Rotterdam Festival op 22 juli in het Kralingse Bos in Rotterdam? Metro geeft 5x4 kaarten weg!

Deze actie is afgelopen. De winnaars worden geïnformeerd.


Views

1k+