theme logoDe vibe van de stad

Years & Years heeft niks meer te verbergen

Foto van 'Pierre Oitmann'

8 JUL 2018

Trigger-artikel

Het Britse electropoptrio Years & Years heeft zijn tweede album Palo Santo uitgebracht. Zanger Olly Alexander is bijzonder openhartig in zijn teksten. „Volgens mij deel ik soms meer persoonlijke informatie dan ik misschien zou moeten”, zegt de frontman in gesprek met Metro.

Ruim drie jaar geleden braken Olly Alexander, Mikey Goldsworthy en Emre Türkmen door met de hitsingle King, afkomstig van het debuutalbum Communion. De zanger van Years & Years is niet bang om op de opvolger Palo Santo persoonlijke verhalen en pijnlijke ervaringen te delen. Zo gaat de eerste single Sanctify over een relatie die de openlijk homoseksuele Alexander had met een man die met zijn geaardheid worstelde. „Ons plotselinge succes moedigde me aan om mezelf meer bloot te geven.”, legt hij uit. „Ons publiek reageert er heel positief op wanneer ik mijzelf openstel en eerlijk ben in mijn liedteksten. Dat heeft mijn onzekerheid weggenomen. Op ons eerste album stonden her en der nog wat verborgen boodschappen in de songteksten, terwijl ik in mijn nieuwe liedjes heel direct ben.”

Rolmodel

Vanwege Alexanders openheid over zowel zijn seksualiteit als zijn worstelingen met depressie is hij een rolmodel voor jongeren die met deze issues kampen. „Ik voel me vereerd dat ik mensen een stem kan geven die niet weten hoe ze zichzelf moeten uitdrukken”, zegt de zanger op bescheiden toon. „Dat is nooit een bewuste overweging geweest. Wij zijn gewoon onszelf en delen onze ervaringen in onze muziek. Als je oprecht bent, voelen mensen dat. Poeh, nu klink ik wel heel erg als Oprah, hè? Maar als Oprah het zegt, zit er een kern van waarheid in. Hoe ouder ik word - en ik wil benadrukken dat ik echt nog heel jong ben - hoe meer ik vind dat je moet opkomen voor wat je dierbaar is. Wees niet bang om je mening te verdedigen!”

Weg met genderneutraliteit

Alexander is voor volledige openheid in zijn muziek en hij verlangt dat ook van zijn collega’s. In het verleden heeft de Years & Years-vocalist zich kritisch uitgelaten over homoseksuele zangers die genderneutrale persoonlijk voornaamwoorden gebruiken in hun liedjes. Ondanks de zeer persoonlijke teksten van de zanger staat Palo Santo vol met dansbare nummers. „De liedjes klinken heel euforisch. Het album is een viering van het leven. Veel van de nummers gaan over feesten, uitgaan en met iemand mee naar huis gaan. Er zitten weldegelijk donkere ondertonen in, al klinkt het op het eerste gehoor allemaal heel plezierig. Ik vind die dualiteit en dat spanningsveld heel erg interessant. Nu ik er zo over nadenk, vonden eigenlijk alle gebeurtenissen die de inspiratie voor deze liedjes vormden ’s nachts plaats.”

Als het niet de vele uitbundige feestjes waren die Olly Alexander slapeloze nachten bezorgden, dan waren het wel de hooggespannen verwachtingen die het debuut Communion met zich meebracht. Verwachtingen die er drie jaar eerder nog niet waren. „Ik was pas een jaar of twintig toen ik de meeste van de liedjes op de eerste plaat schreef, nu ben ik bijna 28. In die periode heb ik zoveel groei doorgemaakt, ook als songwriter. In de tussentijd heb ik honderden liedjes geschreven, dus je wordt beter in bepaalde aspecten van het schrijfproces. Toch vond ik het moeilijker om dit tweede album te maken, omdat de omstandigheden waarin de nummers zijn geschreven zoveel anders waren. Gelukkig hebben we een trouwe fanschare die graag nieuw werk van ons wil horen. Anderzijds wil je ze ook weer niet teleurstellen. Dat zijn weer nieuwe demonen die je moet overwinnen.”

Demonen

De demonen waar hij naar verwijst, zijn onder andere de kwetsende reacties op socialmedia die de leden van Years & Years geregeld voor hun kiezen krijgen. „Ik probeer om niks te lezen, maar ik kijk wel soms op Twitter. Daar heb ik overigens nare ervaringen mee. Na afloop van een televisieoptreden ging ik de reacties opzoeken op Twitter… Dat was een slecht idee. We kregen zoveel shit over ons heen! Mensen proberen je volgens mij alleen maar af te branden in de hoop op likes en retweets. Mijn zelfvertrouwen heeft daardoor een flinke deuk opgelopen. Omdat ik het optreden zelf niet teruggekeken had, was ik in de veronderstelling dat het heel slecht was, maar dat was dus niet zo! Toch bleef het rondspoken in mijn hoofd. Nu lees ik geen reacties meer. Al zie ik het ergens wel als een goed teken dat steeds meer mensen me lopen te trollen. Ze kennen me dus wel.”

Years & Years treedt vrijdag 25 januari op in AFAS Live. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Bekijk Alles Pijltje

Views

1k+

Nieuwe clips van o.a. Ariane Grande en Shawn Mendes

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Nieuwe videoclips van Ariane Grande, Shawn Mendes. Anne-Marie, Kyle en Muse! Welke video verdient extra aandacht? Help jouw favoriete artiest om Fresh Video van de week te worden door uiterlijk woensdagochtend te stemmen. Donderdag maken we de winnaar hier bekend bij Music City.


Views

500+

Enrique Iglesias zoent minutenlang met superfan

ANP

Foto van 'Bregje Simons'

10 NOV 2018

De droom van de 39-jarige Josephina kwam vrijdagavond uit toen ze in de Ziggo Dome op het podium gevraagd werd en minutenlang met haar grote idool Enrique Inglesias stond te zoenen en te dansen. „Ik dacht: is dit echt!? Wat moet ik nou doen!?”

De Spaanse artiest staat erom bekend dat hij tijdens liveshows niet vies is van een beetje vrouwelijk schoon. Het is dan ook niet de eerste keer dat hij op het podium intiem is met een vrouwelijke fan. Nochtans weet Josephina niet wat haar overkomt als ze, ten overstaan van duizenden gillende vrouwen, minutenlang zeer intiem mag zijn met Inglesias.

‘Vol op z’n bakkes’


Views

4k+

Band faket achterban en houdt scamtour door Europa

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

10 NOV 2018

Ooit gehoord van de band Threatin? Nee. Dat is ook bepaald geen schande, want er is bijna niemand die de band wel kent. Toch had de hardrockband uit Los Angeles een hele tour door Europa gepland.

Hoe krijg je dat in hemelsnaam voor elkaar? Nou Threatin had ze afgedwongen door verschillende organisatoren en planners bij concertzalen te misleiden met allemaal gefakete statistieken. Frontman Jered Threatin speelde hier zelf een hele grote rol in.

Duizenden gekochte likes


Views

2k+

Coach Waylon steelt de show tijdens TVOH-auditie

Waylon/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 NOV 2018

Bij The Voice of Holland is het altijd de kunst voor de jury om de grootste talenten te spotten en die te overtuigen bij hun in het team te komen. Dit keer ging de meeste aandacht echter niet uit naar de zangkwaliteiten van een deelnemer, maar naar die van jurylid Waylon.

Nadat Xerxes Naseri met Magherita van Marco Borsato een Nederlandstalige bijdrage had geleverd, werd de coach uitgedaagd om op het podium Nederlandstalig te gaan zingen.

Kleine Jongen


Views

3k+

Backstreet Boys komen in mei naar Nederland!

En de mannen hebben ook nog eens een nieuwe single uitgebracht. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

9 NOV 2018

De Backstreet Boys komen naar Nederland! De Amerikaanse boyband komt op 23 mei naar de Ziggo Dome in Amsterdam. De groep gaat volgend jaar op tournee met de DNA World Tour, maakte concertorganisator Mojo vrijdag bekend.

De kaartverkoop gaat 16 november van start. De concerten staan in het teken van het nieuwe gelijknamige album DNA dat 25 januari uitkomt.


Views

1k+

Noem The Black Eyed Peas geen oude lullen

Foto van 'Pierre Oitmann'

8 NOV 2018

Hiphopgroep The Black Eyed Peas gaat op het nieuwe album Masters Of The Sun Vol. 1 verder zonder zangeres Fergie. Hoewel ze daarmee teruggaan naar hun roots, blijven ze nieuwe dingen uitproberen. „Wij doen iets wat nog niemand eerder heeft gedaan”, aldus Will.i.am.

Als trio brachten de rappers Will.i.am, Taboo en Apl.de.ap rond de eeuwwisseling twee albums uit, te weten Behind The Front en Bridging The Gap. Het wereldwijde succes kwam pas met de derde plaat Elephunk, de eerste met Fergie als lid van The Black Eyed Peas. Eerder namen Kim Hill en Sierra Swan de vocalen voor hun rekening, al werden zij nooit naar voren geschoven als het gezicht van de groep. „We wilden dat onze afkomst op ons nieuwe album doorschemert”, vertelt Apl.de.ap over Masters Of The Sun Vol. 1. De titel van de openingstrack van de plaat zegt eigenlijk alles: ‘Back 2 Hiphop’. Een terugkeer naar echte hiphop dus, zonder repetitieve hitrefreinen en dancebeats. „Dit is in feite ons derde album”, zegt Will.i.am stellig.


Views

700+

"Baby" van Clean Bandit is Fresh Video van de week

Foto van 'Metro'

8 NOV 2018

De stemmen zijn geteld en Clean Bandit feat. Marina & Luis Fonsi - Baby is Metro's Fresh Video van week 44 geworden! Check de videoclip hier:

Stay Tuned! Vrijdag verschijnen er nieuwe Fresh Videos hier op metronieuws.nl/musiccity!


Views

300+

METRO’S 5 CONCERTEN DIE IN DE VERKOOP GAAN #20

Foto van 'Pierre Oitmann'

8 NOV 2018

Elke week geeft Metro’s muziekjournalist Pierre Oitmann je vijf tips voor concerten die in de verkoop gaan. Volg ook onze Spotify playlist, met van elke artiest drie nummers. 

1. Rammstein
Volgend jaar is het gewoon alweer 25 jaar geleden dat de Duitse band Rammstein werd opgericht. Dat moet natuurlijk gevierd worden! De evenzo omstreden als populaire Duitsers maakten eerder al via deze krant bekend dat ze een concert geven in De Kuip in Rotterdam. Nu zullen sommige mensen denken: De Kuip? Daar worden toch geen concerten meer gegeven? Nou, de laatste keer is inderdaad alweer tien jaar geleden, maar wie weet pakt Rammstein de concerttraditie van dat stadion weer op. Eerst gaan de rockers De Kuip even ‘Feuer Frei’ maken… Met metershoge vlammen.

Waar: De Kuip, Rotterdam
Wanneer: 25 juni 2019
Ticketprijs: nnb
Start kaartverkoop: donderdag 8 november om 10.00 uur


Views

500+

Taylor Swift krijgt sneer van presentatrice

Taylor Swift krijgt sneer van presentatrice

Het ging over het stemmen. Foto / ANP

Foto van 'metronieuws'

7 NOV 2018

Taylor Swift is uitgelachen door een uitgesproken conservatieve Amerikaanse presentatrice. Ze deelde een sneer uit richting Swift nadat een senaatskandidaat die de zangeres steunde, de strijd in de staat Tennessee had verloren.

Taylor deelde dit jaar voor het eerst haar politieke voorkeur. In een post op Instagram onthulde ze op welke kandidaten ze ging stemmen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Toen één van die twee Democraten, Phil Bredesen, het moest afleggen tegen een Republikeinse politicus, stuurde presentatrice Laura Ingraham van Fox News Taylor twee van haar eigen songteksten. „Haters gonna hate", liet de 55-jarige weten, gevolgd door de hashtag #ShakeItOff.

Geen vrouw


Views

1k+

Lakshmi: liever te hard lopen dan spijt krijgen

Lakshmi: liever te hard lopen dan spijt krijgen

Lakshmi: 'het minste dat ik als zangeres kan doen is goed zingen' Foto: Tess Janssen

Foto van 'Julia Onclin'

7 NOV 2018

Rising singer-songwriter Lakshmi gaat met haar nieuw theatershow Adem voor het eerst de theaters langs. Wie is deze opvallende verschijning?

Een half kaalgeschoren hoofd, zwarte eyeliner, een ringetje door haar neus en een sound waar je ‘u’ tegen zegt. Singer-songwriter Lakshmi (25) is een rising star, ook op de buis. Lakshmi Swami Persaud – zo heet ze echt - viel op bij De Wereld Draait Door en speelde onbevangen de kennisquiz De Slimste Mens (‘ik vond dat écht heel leuk!’) en wist zich zo in de kijker te spelen bij een wat groter publiek. Tijdens haar jeugd was de Haarlemse (geboren te Wijchen) een fanatieke ballerina met veel affiniteit voor theater. Toen ze het aanbod kreeg om het theater in te gaan, was het antwoord ‘ja’ snel gegeven. Niet minder dan 77 theaters hebben haar liedjes- en vertelshow (met band) geboekt. Woensdagavond gaat Adem in de Kleine Komedie in Amsterdam première.

Lakshmi: liever te hard lopen dan spijt krijgen

Lakshmi: 'het minste dat ik als zangeres kan doen is goed zingen' Foto: Tess Janssen


Views

800+

Waarom Fleetwood Mac (wel of niet) op Pinkpop hoort

Fleetwood Mac-zangeres Stevie Nicks / Foto: ANP

Foto van 'E.Westland'

6 NOV 2018

Voor de tweede keer in de geschiedenis van Pinkpop staat de Brits-Amerikaanse band Fleetwood Mac op het Limburgse festival, zo werd vanochtend bekend. Voor de één is het ‘ouwelullenmuziek’, voor de ander een niet te missen klassieke naam. Metro zet vijf redenen op een rij waarom de band wel of niet op de jubileumeditie van Pinkpop thuishoort.

„Muziek moet je los zien van leeftijd”, aldus Dominique van der Geld, muziekjournalist van Lust For Life Magazine. Dat Fleetwood Mac niet op Pinkpop zou thuishoren omdat het festival een jongere doelgroep zou moeten aanspreken, is een argument dat aan hem niet is besteed. „Ik vind het altijd zo’n raar gezegde dat muziek ‘van voor jouw tijd’ is. Dat wordt nou nooit gezegd over Mozart of Beethoven.”

MEER OVER Music City :

Bekijk Alles Pijltje

Views

1k+

Fleetwood Mac sluit jubileumeditie Pinkpop af

Foto: ANP

Foto van 'E.Westland'

6 NOV 2018

Fleetwood Mac sluit volgend jaar de jubileumeditie van Pinkpop af. Dat heeft de organisatie dinsdag bekend gemaakt. De Brits-Amerikaanse band is bekend van nummers als Go Your Own WayDreams en Songbird.

De één vond het een gouden greep, de ander vond dat Pinkpop zijn ziel verloor toen Justin Bieber vorig jaar optrad op als afsluiter van Pinkpop 2017. Daarmee koos Pinkpop voor een andere koers: weg van het oude rockersimago en meer aansluiting bij het jonge publiek. Maar de vijftigste editie lijkt met Fleetwood Mac als eerst bekende afsluiter weer als vanouds te worden.

In 1971 trad de band ook al eens op bij het Limburgse festival. Dat was pas de tweede editie van het festival en Fleetwood Mac maakte toen meer bluesmuziek. Inmiddels is de band meer bekend van pop-rock nummers.


Views

1k+

Famke Louise negeert haar haters

Camera videoFamke Louise negeert haar haters

Foto: Elza Jo Tratlehner

Foto van 'Erik Jonk'

6 NOV 2018

Openhartige artieste hoopt dat mensen na Famke Louise, de documentaire een ander beeld van haar hebben. Met wat minder haat.

‘Ik krijg terminale oorkanker van je muziek.’ ‘Famke, pleeg zelfmoord.’ Bijna gelaten leest Famke Louise (Meijer, 19) de haatreacties voor. Het is de beginscène van Famke Louise, de documentaire, nu in vier delen van 25 minuten op Videoland te zien. Regisseur Elza Jo Tratlehner zat het ex-model, de YouTube-ster en de zo succesvolle zangeres van Op Me Monnie maandenlang dicht op de huid. Het resultaat: een indringend kijkje in het hectische leven van een zowel bejubelde als verguisde superster in eigen land en een blik achter de schermen van een tiener die ook onzeker is en niet lang geleden haar vader bij een ongeluk verloor.

11 dilemma's


Views

1k+

Is dit de reüniesamenstelling van de Spice Girls?

De Spice Girls tijdens de MTV Awards in Rotterdam in 1997. ©ANP

Foto van 'Merel Driessen'

5 NOV 2018

De dames deden het al eerder vermoeden en nu lijkt het dan toch echt waar te zijn: een reünie van de Spice Girls. Via de Britse krant The Sun is een foto uitgelekt van de vier dames. Ja, je leest het goed: vier in plaats van vijf. Posh Spice Victoria Beckham ontbreekt namelijk...

Tournee

Te zien is hoe Baby Spice Emma Bunton (42), Scary Spice Mel B (43), Sporty Spice Mel C (44) en Ginger Spice Geri Horner (46) vrolijk naast elkaar poseren. Maandag zullen de Spice Girls hun veelbesproken tournee aankondigen met een video via sociale media. Naar verwachting begint de kaartverkoop in het weekend.


Views

900+

Rammstein koos zelf voor De Kuip

Rammstein koos zelf voor De Kuip

Rammstein-leadzanger Till Lindemann ten voeten uit. / Axel Heimken | EPA

Foto van 'Erik Jonk'

5 NOV 2018

Opeens was daar het nieuws: Rammstein naar De Kuip. Waarom is de muziek na tien jaar in het stadion terug?

De laatste bastonen in Feyenoordstadion De Kuip klonken in 2008, uit de bas van Hennie Vrienten. Nu, tien jaar later, is er eindelijk weer muziek op komst in die pop- en rocktempel van weleer. Vanaf 1978 traden dertig jaar lang vrijwel alle wereldsterren in De Kuip aan, maar met de komst van de Johan Cruijff ArenA liep het aantal concerten in Rotterdam snel terug. Vrijdag maakte Metro echter de datum voor de komst van de Duitse metalband Rammstein bekend: 25 juni. Dat zorgde voor een golf van opwinding onder fans en muziekliefhebbers. We vroegen Wouter de Wilde, promoter en booker bij organisator Greenhouse Talent: is De Kuip voor Rammstein altijd in beeld geweest?

Sfeer gaf de doorslag


Views

2k+

Martin Garrix niet in de prijzen bij MTV EMA

Martin Garrix niet in de prijzen bij MTV EMA

Ondanks het feit dat hij geen award kreeg, is hij nog steeds de beste dj ter wereld / ANP

Foto van 'metronieuws'

4 NOV 2018

Dj Martin Garrix is niet in de prijzen gevallen bij de MTV European Music Awards (EMA). Hij was genomineerd in de categorie Best Electronic, maar Marshmello ging er met de prijs vandoor.

Beste dj ter wereld


Views

1k+

Stem op jouw favoriete FRESH VIDEO! #19

Foto van 'Metro'

2 NOV 2018

Nieuwe videoclips van Halsey, Astrid S, RIMON, Gucci Mane en Clean Bandit! Welke video verdient extra aandacht? Help jouw favoriete artiest om Fresh Video van de week te worden door uiterlijk woensdagochtend te stemmen. Donderdag maken we de winnaar hier bekend bij Music City.


Views

1k+

Rammstein komt naar De Kuip

Rammstein komt naar De Kuip, datum bekend!

Rammstein staat al ruim 20 jaar garant voor show vol vuur(werk). / Marcel van Hoorn | ANP

In samenwerking met Greenhouse Talent

2 NOV 2018

Het zal niet Feyenoord zijn dat De Kuip de komende zomer op z’n grondvesten zal doen trillen. Nee, vandaag wordt de komst van de Duitse metalband Rammstein naar het befaamde stadion in Rotterdam bekendgemaakt. De komst zong donderdag al rond, maar Metro heeft de datum: de formatie van frontman Till Lindemann staat op 25 juni in De Kuip.

De komst naar juist dát stadion is bijzonder. Uiteraard betraden er sinds 1978 tientallen wereldsterren de bühne, maar het laatste popconcert dateert al van 10 jaar geleden (Doe Maar).

Terug in Nederland


Views

6k+

The Prodigy gooit frustraties eruit

Foto van 'Pierre Oitmann'

1 NOV 2018

The Prodigy klinkt op zijn nieuwe album No Tourists nog net zo energiek als ten tijde van de grote hits uit de jaren 90. Oprichter Liam Howlett legt uit hoe dat komt: „Ik componeer alleen muziek als ik boos ben, niet wanneer ik me vrolijk voel.”

Beukende baslijnen, snerende synthesizers, vervormde vocalen en hyperactieve hi-hats. Dat zijn een aantal van de kenmerken van de bejubelde Prodigy-albums Music For The Jilted Generation (1994) en The Fat Of The Land (1997). The Prodigy maakte de ultieme nineties-pubermuziek, maar ook in 2018 klinkt de Britse dance-act nog heel opstandig. Misschien wel meer dan in lange tijd, mede vanwege de beelden die Howlett in het nieuws ziet. Zijn frustraties vormen de basis voor No Tourists. „Blijdschap betekent luiheid voor een creatieve geest”, is hij van mening. „Als ik me zorgen maak, ben ik productiever. Daarom kwamen de nummers voor dit album me praktisch aanwaaien. We hebben ze zo gemaakt dat ze lekker agressief klinken als we ze live spelen, ook al is alles elektronisch.”

De tracks zijn gemaakt met de recente aanslagen in Londen nog vers in het geheugen, al zijn ze net zozeer geïnspireerd door cyberterrorisme, het oprukken van extreemrechtse groeperingen en de vluchtelingencrisis. „Ik woon in Londen, dus ik zit er middenin. De andere jongens (vocalisten Keith Flint en Maxim, red.) merken er minder van, want die wonen op het platteland. Ik ben overal van op de hoogte en dat voedt mijn muziek. Dat wekt woede in mij op, dus dat is een directe bron van inspiratie. Wij dragen onze boodschap uit in klanken, want het is niet dat ik politiek getinte teksten schrijf. We besteden veel tijd aan onze songteksten. Je zou het misschien niet zeggen, maar er zit altijd een diepere betekenis achter.”


Views

800+