theme logoDe vibe van de stad

Woo Hah! is vijf jaar oud, maar nu al toonaangevend

Foto van 'metronieuws'

11 JUL 2018

JBL

Hiphop is razend populair en rappers als Ronnie Flex, Lil’ Kleine en Boef scoren hit na hit. Toch kende Nederland jarenlang maar één echt hiphopfestival: Appelsap, in Amsterdam. Tot vijf jaar geleden. Toen kwam Woo Hah! festival, dat in korte tijd is uitgegroeid tot het grootste hiphopfestival van Nederland en inmiddels ook internationaal toonaangevend is.

„Ik sloeg met de vuist op tafel en zei: ‘Er moet een hiphopfestival komen. En ik ga het doen’, vertelt Jeps Salfischberger, senior booker/promoter van Mojo en bedenker van Woo Hah! festival, niet zonder trots. Het is 2013 en afgezien van het eendaagse hiphopfestival Appelsap in Amsterdam is er geen jaarlijks festival waar liefhebbers van hiphop, een van de populairste muziekstromingen, aan hun trekken komen. Dus besluit Salfischberger het zelf op te zetten. „Ik ben wereldwijd onderzoek gaan doen bij andere hiphopfestivals. Daarop heb ik besloten dat Woo Hah! een stadsfestival moest worden. Niet als het zoveelste festival in Amsterdam, maar in Tilburg, mijn eigen woonplaats. Daarop heb ik de hulp van het Tilburgse poppodium 013 ingeschakeld en zijn we als partners aan de slag gegaan. Het idee is dat we een dusdanig goed festival zouden neerzetten, dat liefhebbers er voor naar Tilburg wilden komen.”

Diepe zakken

Een jaar later vindt de eerste editie van Woo Hah! plaats. Tijdens die eerste eendaagse editie in 2014 komen zo’n 3.500 bezoekers naar de Spoorzone in Tilburg voor optredens van o.a. Method Man & Redman, Typhoon en Chance The Rapper. Dat het zo lang geduurd heeft voordat er ook in Nederland een grootschalig hiphopfestival werd gelanceerd, lag aan de hoge kosten, aldus Rob van der Zwaan, festivalexpert en hoofdredacteur van festivalwebsite Festivalinfo.nl. „Je moet diepe zakken en expertise hebben om zo’n groot evenement te lanceren. Dat heeft Mojo. Hiphop is natuurlijk al heel lang erg populair, maar het duurde lang voordat dit ook in de festivalkalender zichtbaar was. Mojo heeft de laatste jaren een enorme inhaalslag gemaakt. Zoals met Woo Hah!, maar ook met hun nieuwe boekingskantoor Wolf Bookings, specifiek gericht op de top van de Nederlandse rappers.”

Helemaal los

Binnen vijf jaar tijd groeit Woo Hah! uit tot het enige meerdaagse hiphopfestival dat Nederland rijk is en staat het op de kaart als een van de belangrijkste festivals van de Benelux. Zowel Van der Zwaan als Salfischberger noemen de sfeer op het festival uniek. Van der Zwaan: „De sfeer is uitgelaten, het publiek gaat helemaal los.” Salfischberger beaamt die observatie: „Ik heb toch behoorlijk wat moshpits gezien bij de rock- en metalbands. Maar de energie die loskomt bij Woo Hah! slaat alles. Neem het optreden van Travis Scott vorig jaar, waarbij een enorme draaikolk van mensen ontstond. Die energie was ongekend.”

Beekse Bergen

De groeiende populariteit heeft ervoor gezorgd dat de festivallocatie Spoorzone in Tilburg te klein werd. Voor het eerste jubileum is Woo Hah! uitgebreid naar drie dagen en uitgeweken naar de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Op hetzelfde terrein waar de festivals Best Kept Secret en Decibel Outdoor plaats vinden, zijn op 13, 14 en 15 juli op zes podia shows te zien van de beste Newgen hiphoptalenten en internationale toppers. Daar gaan zo’n 34.000 hiphopfans los bij optredens van o.a. A$AP Rocky, J. Cole en Migos. Ook treden er talloze Nederlandse helden en jonge talenten op. „Woo Hah! is zo in een paar jaar tijd uitgegroeid tot dé plek voor Nederlandse rappers om zich te presenteren aan de grootste hiphopliefhebbers”, weet Van der Zwaan.

Leafs

Een van de Nederlandse rappers die dit jaar op het festival optreedt, is Leafs. De pas 16-jarige rapper uit Almere maakte vorig jaar zijn debuut op Woo Hah!. Dit jaar is hij gepromoveerd van de talentstage naar een groter podium. „Woo Hah! is echt een van de leukste festivals”, zegt hij. „Ik vind het zo gruwelijk dat er ook buitenlandse artiesten optreden en het podium delen met Nederlandse artiesten. Dat ik er ook mag optreden maakt het nog sicker voor mij.” Als bezoeker was Leafs er in 2015, dus hij weet ook hoe het is om voor het podium te staan in plaats van er op. Leafs: „Ik ging zo los dat mijn schoenen helemaal vertrapt waren. Dit jaar blijf ik ook het hele weekend, ik ga flexen alsof het mijn laatste dagen op aarde zijn.”

Woo Hah! Festival vindt plaats op 13, 14 en 15 juli in de Beekse Bergen te Hilvarenbeek. Kaarten zijn te verkrijgen via www.woohahfestival.com.


Views

1k+

video icon
07:59
Likeability of 5
Foto van 'Daan Blits'

19 JUL 2018

DJ Mia More draait door: Kunnen ze in Slovenië wel dansen?

DJ Mia More gaat samen haar vriend Rick naar Slovenië om op een feest te draaien. Wat gaat er allemaal mis?


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Concert succes: Kensington keert terug in top 10

Concert succes: Kensington keert terug in top 10

Eloi Youssef. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Grote kans dat je de hits ’Sorry’, ‘War’, ’Streets’ en ‘Do I ever’, van de Utrechtse band Kensington wel een paar keer onder de douche hebt gezongen. Goed nieuws voor de fans: na het stadionconcert van vorige week zit de muziek van Kensington weer in de lift. De albums Control en Rivals zijn flink omhoog geschoten in de Album Top 100.

Control en Rivals

Control, inmiddels negentig weken in de lijst, keert na een afwezigheid van ruim een halfjaar terug in de top tien. Begin december bevond de plaat zich voor het laatst in de hoogste regionen. Rivals stijgt op zijn beurt van 67 naar 28. Het album kwam in augustus 2014 binnen en staat nu bijna vier jaar onafgebroken genoteerd.


Views

800+

METRO’S 5 CONCERTEN DIE IN DE VERKOOP GAAN #4

Foto van 'pierre oitmann'

19 JUL 2018

strafwerkbutton

Elke week geeft Metro’s muziekjournalist Pierre Oitmann je vijf tips voor concerten die in de verkoop gaan. Volg ook onze Spotify playlist, met van elke artiest drie nummers. 

1. Jessie J
Één van de beste Britse popzangeressen van het afgelopen decennium is zonder twijfel Jessica Cornish, beter bekend onder haar artiestennaam Jessie J. Vanwege haar waanzinnige artistieke talent mocht ze als relatief jonkie plaatsnemen in de juryzetels van The Voice UK en ze liet haar vocale capaciteiten in hun volle glorie horen op ‘Bang Bang’, naast powervrouwen Ariana Grande en Nicki Minaj. Eind mei bracht Jessie J haar vierde album R.O.S.E. uit, dat opgedeeld is in vier delen: Realizations, Obsessions, Sex en Empowerment. Een maand later gaf ze een spetterend optreden op Pinkpop, waarbij ze zelfs de meest kritische festivalbezoeker omverblies.


Views

800+

'Rihanna maakt tweede album met dancehall'

Rihanna gaat waarschijnlijk twee albums lanceren. / AFP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Wie niet kan wachten op het nieuwe reggae-album van Rihanna, krijgt er nu nog een extraatje bij. De zangeres zou namelijk binnenkort ook een dancehallalbum releasen. Dat hebben verschillende bronnen tegen muziekblad Rolling Stone gezegd.

Al meer dan een jaar zijn Rihanna en haar producers bezig met het verzamelen van beats voor haar album dat gewijd is aan haar Caraïbische roots. Maar daarnaast zou de Barbadiaanse zangeres met nog een album bezig zijn, bevestigen ten minste twee producers aan het muziekblad.

Veel keus


Views

400+

STEM OP JOUW FAVORIETE FRESH VIDEO! #4

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Nieuwe videoclips van Troye Sivan ft. Ariana Grande, Benny blanco ft. Kahlid & Halsey, Macklemore ft. King Drano, Yellow Claw & Moksi ft. Yade Laurens en Deadmau5 ft. Rob Swire-! Welke video verdient extra aandacht? Help jouw favoriete artiest om Fresh Video van de week te worden door uiterlijk woensdag te stemmen op de button die onderaan in beeld verschijnt. Donderdag 26 juli maken we de winnaar hier bekend bij Music City.

Troye Sivan ft. Ariana Grande - Dance to This


Views

400+

DJ Armin kan zomaar naast je staan op een festival

De top-dj reist momenteel de hele wereld rond, maar maakt ook tijd om af en toe zelf nog een festival te bezoeken. Foto: Neversea

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Sta je de komende weekenden ergens op een festival in binnen of buitenland? Kijk dan maar eens goed achter je in de rij, want het zou zomaar eens dj Armin van Buuren kunnen zijn.

De top-dj reist momenteel de hele wereld rond, maar maakt ook tijd om af en toe zelf nog een festival te bezoeken. ,,Ik was toevallig begin van de zomer op Awakenings in Amsterdam. Sterker nog, ik heb volgens mij voor het eerst met muntjes een drankje aan de bar besteld. Ik heb gewoon in de rij gestaan hoor.”

We spreken Armin van Buuren over zijn zomerplannen, de ontwikkelingen in de muziekwereld en zijn gezin, net voordat hij zijn set gaat draaien op Neversea festival aan de kust van Roemenië. De 41-jarige dj is nog maar net geland in Roemenië en we vragen of hij een beetje goed is aangekomen? ,,Aangekomen? Naar mijn idee ben ik niet dikker geworden hoor,” lacht Armin. En het wordt ons gelijk duidelijk dat dit geen standaard vragenvuurtje gaat worden.


Views

800+

Ariane Grande had toestemming voor kopie videoclip

Ariane Grande had toestemming voor kopie videoclip

Grande had toestemming gevraagd aan modeontwerper Jean Paul Gaultier. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

19 JUL 2018

Ariana Grande heeft geen auteursrechten van modeontwerper Jean Paul Gaultier geschonden met de clip bij haar single God Is A Woman. Ze heeft zijn toestemming gekregen om het campagnebeeld uit 1993 te kopiëren in de clip.

'Naked body suit'

Ariana is in de video te zien in een zogenaamde 'naked body suit', net zoals model Ève Salvail op de foto uit 1993. Ook wordt ze, net als Ève, omringd door drie mannen.


Views

400+

Heftige nieuwe videoclip van The Prodigy

Foto van 'pierre oitmann'

19 JUL 2018

strafwerkbutton

De nieuwe videoclip van The Prodigy is zojuist in première gegaan en die is, zoals we van de band gewend zijn, weer behoorlijk heftig.

“Een clip maken is voor ons alleen de moeite waard als we iets origineels en opwindends kunnen laten zien”, zegt Liam Howlett over de nieuwe track ‘Need Some1’. De rauwe, energieke videoclip is opgenomen in de Filippijnse hoofdstad Manilla en is geregisseerd door Paco Reterta. “Paco was de juiste man voor ons”, aldus Howlett. “Het lijkt op niets wat je eerder hebt gezien.”


Views

500+

Vereniging wil dancefeest cancelen door stokoude wet

Afbeelding ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

19 JUL 2018

De Vereniging Zondagsrust heeft er totaal geen zin in: een feestje dat voor eind augustus gepland staat in de Alkmaarse binnenstad. Door middel van een oude wet, de uit 1815 stammende Zondagswet, probeert de vereniging het feest tegen te houden.

Vrijdag vindt er een kort geding plaats in de Alkmaarse rechtbank om de vergunning van het festival De Brug draait door, dat op zondag 26 augustus zou moeten plaatsvinden, van tafel te krijgen.

Balans in binnenstad


Views

400+

Milkshake Festival nodigt LHBT-vluchtelingen uit

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

19 JUL 2018

strafwerkbutton

Voor de zevende editie van het populaire Milkshake Festival staan dit jaar honderden Iraanse en Syrische LHBT-vluchtelingen op de gastenlijst. LHBT is een afkorting voor mensen die lesbienne, homo, biseksueel of transgender zijn. „Deze groep met een moslimachtergrond maakt zeker een onderdeel uit van onze doelgroep”, laat de festivalorganisatie donderdag weten.

Om dat voor elkaar te krijgen, werkt de organisatie van Milkshake samen met het COC en Secret Garden. Een belangrijk onderdeel van het werk van Secret Garden betreft de LHBT-asielzoekers. Ze proberen de immigranten vaak te helpen met praktische problemen die betrekking hebben op de inburgeringscursus, sociale zaken, huisvesting en integratie.


Views

900+

The Script niet langer op zoek naar helden

Foto van 'pierre oitmann'

19 JUL 2018

strafwerkbutton

The Script heeft zijn tournee afgerond en hoopt in 2019 nieuwe muziek af te leveren. ‘Ons volgende album wordt waarschijnlijk een stuk persoonlijker, want de enige mensen op wie je echt kunt rekenen, zijn de mensen in het kringetje om je heen’, zegt leadzanger Danny O’Donoghue tegen Metro.

De afgelopen twee maanden trok de Ierse band door Europa voor festivaloptredens op onder andere Rock Werchter, Pinkpop en Isle Of Wight. Zondagavond sloten O’Donoghue, gitarist Mark Sheehan en drummer Glen Power hun tour langs de festivalweides af in Zwitserland. Tijd om lekker uit te rusten is er voor The Script niet bij, want het zesde album zit eraan te komen. „We hopen volgend jaar september een nieuwe plaat uit te kunnen brengen”, aldus O’Donoghue. „Dus we hebben dan nog krap een jaar de tijd om die te schrijven en op te nemen.” Er zijn wel al ideeën, al is er nog niks concreets in de maak. „We zijn continu in de studio bezig, maar we hebben nog niet gezegd: ‘Laten we aan een Script-album beginnen!’”


Views

1k+

FRESH VIDEO WEEK 28: Twenty One Pilots - Jumpsuit

Foto van 'Metro'

19 JUL 2018

Twenty One Pilots - Jumpsuit

Stay Tuned! Vrijdag verschijnen er nieuwe Fresh Video’s hier op metronieuws.nl/musiccity!


Views

200+

Harry Styles stopt concert voor fan met groot nieuws

Harry Styles. Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

18 JUL 2018

Uit de kast komen is niet voor iedereen even makkelijk... maar als je favoriete artiest zijn concert stil legt om jouw grote nieuws aan je moeder te vertellen, is dat in ieder geval een memorabel moment. De achttienjarige Grace uit Baltimore ging de afgelopen maanden niet zomaar even naar een concert van haar idool Harry Styles, nee, ze volgde hem op zijn tour langs de Amerikaanse westkust en was bij tien optredens.

Voor het tiende en laatste optreden besloot Grace dat het tijd was haar moeder het grote nieuws te vertellen. Ze maakte een bord waarop stond "Ik heb 2846 miles gereisd om hier te zijn vanavond, dankjewel voor 10 geweldige shows." Op de andere kant van het bord schreef het meisje: "Ik ga uit de kast komen voor mijn ouders door jou!!!"


Views

2k+

Meld je aan voor de Music City Nieuwsbrief

Foto van 'Metro'

18 JUL 2018

Metro-lezers zijn fanatieke muziekliefhebbers die regelmatig naar een concert of festival gaan. Natuurlijk naar de artiest of band waar je fan van bent, maar wanneer er iets leuks voorbij komt blijken jullie ook massaal in te zijn voor een avondje uit. En daar gaan wij je bij helpen.

Wil jij de voorverkoop van dat ene concert dat echt de moeite waard is niet missen? En wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe muziek, optredens en muziekvideo's? Meld je dan nu aan voor de Music City Nieuwsbrief via de button hieronder en stay tuned!


Views

800+

Cher heeft album opgenomen met covers van ABBA

Cher heeft album opgenomen met covers van ABBA

Cher bij de première van de film Mamma Mia! Here We Go Again. Foto: AFP.

Foto van 'metronieuws'

17 JUL 2018

Cher heeft de ABBA-smaak te pakken gekregen na haar rol in de film Mamma Mia! Here We Go Again, die sinds deze week in de bioscoop draait. Ze heeft een compleet album vol covers van de Zweedse band ingezongen.

Dat heeft het popicoon gezegd tegen Today. In de film, die deze week uitkomt, zingt Cher al solo het nummer Fernando.


Views

700+

Likeability of 5

Justintime als VIP: proostsecco en bitterballen

De V van Justin! Barboys Aron en Rudy schonken de glazen vol met een lach

Foto van 'Iris Hermans'

17 JUL 2018

Metro’s Iris onderging dezelfde treatment als de toekomstig Golden Seats winnaar en ontdekte de vele voordelen. Inclusief topuitzicht, twee barboys die nooit nee zeggen en heel veel bitterballen.

He sure knows how to move... / Bart van der Putten

Liever Justin


love
user_9504f8a6d4e5080dfebe87c3883f0bb2b3ba4acb_avatar

Views

3k+

Sander Hoogendoorn gaat ochtendshow 3FM presenteren

Sander Hoogendoorn gaat ochtendshow 3FM presenteren

Radio-dj Sander Hoogendoorn (30) volgt Domien Verschuuren op. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

16 JUL 2018

JBL

Radio-dj Sander Hoogendoorn (30) volgt Domien Verschuuren op als presentator van de ochtendshow op 3FM. Hij is vanaf begin september iedere werkdag te horen tussen 06.00 en 09.00 uur.

Dat maakte Hoogendoorn maandagmiddag bekend in de middagshow van zijn collega's Mark en Rámon.


Views

1k+

Zwarte Cross: een geflipte fijne tijd voor iedereen!

Foto van 'Jelmer Visser'

16 JUL 2018

Wat is het grootste openluchtfestival van Nederland? Je denkt dan al snel aan Pinkpop, misschien Lowlands of Mysteryland? Toch bestaat er een festival aan de rand van het land dat meer bezoekers trekt dan al deze drie bij elkaar: de Zwarte Cross. Maar liefst 220.000 mensen kwamen afgelopen weekeinde naar de 'heilige weide' van Lichenvoorde om te genieten van dit megafestival. Metro ging sfeer proeven op de slotdag.

De als ME verklede acteurs zorgden al bij binnenkomst voor vertier ©ANP

Brommers kiek'n


Views

1k+

Win 4 kaarten voor Reggae Rotterdam Festival

Foto van 'Metro'

16 JUL 2018

Wil jij samen met 3 vrienden naar Reggae Rotterdam Festival op 22 juli in het Kralingse Bos in Rotterdam? Metro geeft 5x4 kaarten weg!

Deze actie is afgelopen. De winnaars worden geïnformeerd.


Views

1k+