theme logoDe vibe van de stad

Wat is het succes van de Zwarte Cross?

Vandaag gaat de 22e editie van het festival van start. Maar wat maakt de Zwarte Cross nou zo bijzonder?  Foto: Zwarte Cross

Foto van 'Lisa Vermeij'

12 JUL 2018

JBL

Met 222.000 bezoekers, 33 podia, 800 theaterartiesten, 18 uur cross-geweld en meer dan 250 bands uit binnen-en buitenland is de Zwarte Cross het grootste betaalde festival van Nederland. Vandaag gaat de 22e editie van het festival van start. Maar wat maakt de Zwarte Cross nou zo bijzonder?

De Zwarte Cross begon ooit in Hummelo en trok een paar honderd bezoekers. Inmiddels bevindt de Zwarte Cross zich in drie dorpen: Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender.

En als we over de Zwarte Cross hebben dan is het al snel duidelijk dat er twee teams zijn. Of je vind het geweldig en blijft elke jaar terug komen of je bent er nog nooit geweest en gaat er vanuit dat het een festival is voor 'boeren' uit de provincie. Toch was het festival dit jaar al uitverkocht voor dat het überhaupt van start ging en ook steeds meer jonge mensen uit de randstad bezoeken het festival.

Foto: Zwarte Cross

Weekend om naar uit te kijken

Sarah Verschuren (22) uit Utrecht gaat meestal naar technofestivals als Soenda, Strafwerk en Pleinvrees, maar ook Zwarte Cross staat in haar lijstje van favoriete festivals. Dit jaar gaat ze voor de vierde keer. „Een teamgenoot uit mijn volleybalteam nam ons mee, inmiddels is het een traditie geworden. Tuurlijk is er muziek, maar het gaat om de cross en er is veel theater en kermis. De sfeer is heel goed, er is nooit ruzie en het is elke keer weer een weekend om naar uit te kijken!”

Volgens Sarah is de Zwarte Cross wel anders dan de meeste festivals. „Het moet je liggen, er zijn ook teamgenoten die het helemaal niets vinden. Bij de meeste festivals draait het vooral om de muziek. Dan ga je dansen en drinken. Bij de Zwarte Cross is het vooral ook veel gezelligheid, beetje chillen in de zon, bier drinken en je komt bekenden tegen.”

Foto: Zwarte Cross

De 27-jarige Ymke gaat al negen jaar naar de Zwarte Cross „Er is overal aan gedacht en er is elk jaar weer wat nieuws te zien. Oude boeren? Ja natuurlijk is er ‘boerenrock’, maar de Zwarte Cross is meer dan dat. Ik kijk nu al uit naar de onbekende bandjes die ik daar ga spotten.

Vrije en losse werkwijze

Communicatiemedewerker Pieter Holkenborg werkt al tien jaar bij de organisatie. „We kunnen alles doen wat we willen. Het is heel vrij. Een beetje een los uit de pols stijl, zonder strenge restricties. We hebben ook geen bepaalde marketing stijl die we hanteren. We doen wat we leuk vinden.” Volgens Pieter zorgt die vrije en losse werkwijze ervoor dat bezoekers zo graag naar het festival komen.

Foto: Zwarte Cross

Niet altijd een succes geweest

Hij vindt het moeilijk om het succes te verklaren. De Zwarte Cross is namelijk niet altijd een succes geweest. „In de beginjaren bleef de media weg van ons, ze vonden het een zooitje ongeregeld waar ze niets mee te maken wilde hebben.” Waarschijnlijk zit het succes van het festival in de mond-op-mond reclame.

„In de beginjaren is het festival echt door de bezoekers gedragen, zij vonden het leuk en hebben dat verspreid aan hun vrienden en familie.” Ook de sterke binding met de regio werkt mee aan het succes van de Zwarte Cross.

Foto: Zwarte Cross

Al twintig jaar trouwe fan

De 37-jarige Alwin komt uit de regio en is trouwe bezoeker van het festival. Op zijn 17e ging hij voor het eerst en twintig jaar later bezoekt hij het festival nog steeds met veel plezier. „Als je een keer bent geweest dan blijf je nooit meer thuis.” Of er de afgelopen jaren iets is veranderd? „Ja het is veel groter geworden. Maar die gemoedelijke sfeer, die blijft nog steeds. Het is een stuk drukker, maar toch voelt het niet massaal.”

Waar er in de beginjaren op het podium vooral plek was voor Nederlandse acts en lokale bands is de line-up de afgelopen jaren ook wel wat veranderd. Er is een special hip-hop podium en ook de Partysquad, Gio en Girls Love DJ's komen langs. „Geen probleem toch? Als mensen die muziek mooi vinden? Het festival wordt groter, maar dat heb je niet door.”

Foto: Zwarte Cross

Geen boerenfestival?

Pieter beschrijft het festival als een soort speelparadijs voor volwassenen. „En een beetje het kermis-gevoel, iedereen neemt vrienden en familie mee.” Ondanks de grootte van het festival willen ze het festival toegankelijk houden voor iedereen. Geen boerenfestival? „Tja wat versta je onder boeren? Het is eigenlijk een beetje een geuzennaam. In de randstad krijgt de term boeren een hele andere lading, meer die van onderontwikkelde barbaren. Bij ‘ons’ heeft een andere betekenis en is het wat vriendelijker bedoelt. We richten ons niet op een bepaalde doelgroep of leeftijd. Jong, oud, randstad, achterhoek, iedereen is welkom."


Views

2k+

video icon
07:59
Likeability of 5
Foto van 'Daan Blits'

GISTEREN

DJ Mia More draait door: Kunnen ze in Slovenië wel dansen?

DJ Mia More gaat samen haar vriend Rick naar Slovenië om op een feest te draaien. Wat gaat er allemaal mis?


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

700+

'Rihanna maakt tweede album met dancehall'

Rihanna gaat waarschijnlijk twee albums lanceren. / AFP

Foto van 'metronieuws'

13 MIN

Wie niet kan wachten op het nieuwe reggae-album van Rihanna, krijgt er nu nog een extraatje bij. De zangeres zou namelijk binnenkort ook een dancehallalbum releasen. Dat hebben verschillende bronnen tegen muziekblad Rolling Stone gezegd.

Al meer dan een jaar zijn Rihanna en haar producers bezig met het verzamelen van beats voor haar album dat gewijd is aan haar Caraïbische roots. Maar daarnaast zou de Barbadiaanse zangeres met nog een album bezig zijn, bevestigen ten minste twee producers aan het muziekblad.

Veel keus


Views

11

METRO’S 5 CONCERTEN DIE IN DE VERKOOP GAAN #4

Foto van 'pierre oitmann'

GISTEREN

strafwerkbutton

Elke week geeft Metro’s muziekjournalist Pierre Oitmann je vijf tips voor concerten die in de verkoop gaan. Volg ook onze Spotify playlist, met van elke artiest drie nummers. 

1. Jessie J
Één van de beste Britse popzangeressen van het afgelopen decennium is zonder twijfel Jessica Cornish, beter bekend onder haar artiestennaam Jessie J. Vanwege haar waanzinnige artistieke talent mocht ze als relatief jonkie plaatsnemen in de juryzetels van The Voice UK en ze liet haar vocale capaciteiten in hun volle glorie horen op ‘Bang Bang’, naast powervrouwen Ariana Grande en Nicki Minaj. Eind mei bracht Jessie J haar vierde album R.O.S.E. uit, dat opgedeeld is in vier delen: Realizations, Obsessions, Sex en Empowerment. Een maand later gaf ze een spetterend optreden op Pinkpop, waarbij ze zelfs de meest kritische festivalbezoeker omverblies.


Views

700+

DJ Armin kan zomaar naast je staan op een festival

De top-dj reist momenteel de hele wereld rond, maar maakt ook tijd om af en toe zelf nog een festival te bezoeken. Foto: Neversea

Foto van 'Lisa Vermeij'

3 UUR

Sta je de komende weekenden ergens op een festival in binnen of buitenland? Kijk dan maar eens goed achter je in de rij, want het zou zomaar eens dj Armin van Buuren kunnen zijn.

De top-dj reist momenteel de hele wereld rond, maar maakt ook tijd om af en toe zelf nog een festival te bezoeken. ,,Ik was toevallig begin van de zomer op Awakenings in Amsterdam. Sterker nog, ik heb volgens mij voor het eerst met muntjes een drankje aan de bar besteld. Ik heb gewoon in de rij gestaan hoor.”

We spreken Armin van Buuren over zijn zomerplannen, de ontwikkelingen in de muziekwereld en zijn gezin, net voordat hij zijn set gaat draaien op Neversea festival aan de kust van Roemenië. De 41-jarige dj is nog maar net geland in Roemenië en we vragen of hij een beetje goed is aangekomen? ,,Aangekomen? Naar mijn idee ben ik niet dikker geworden hoor,” lacht Armin. En het wordt ons gelijk duidelijk dat dit geen standaard vragenvuurtje gaat worden.


Views

200+

STEM OP JOUW FAVORIETE FRESH VIDEO! #4

Foto van 'Metro'

3 UUR

Nieuwe videoclips van Troye Sivan ft. Ariana Grande, Benny blanco ft. Kahlid & Halsey, Macklemore ft. King Drano, Yellow Claw & Moksi ft. Yade Laurens en Deadmau5 ft. Rob Swire-! Welke video verdient extra aandacht? Help jouw favoriete artiest om Fresh Video van de week te worden door uiterlijk woensdag te stemmen op de button die onderaan in beeld verschijnt. Donderdag 26 juli maken we de winnaar hier bekend bij Music City.

Troye Sivan ft. Ariana Grande - Dance to This


Views

100+

Ariane Grande had toestemming voor kopie videoclip

Ariane Grande had toestemming voor kopie videoclip

Grande had toestemming gevraagd aan modeontwerper Jean Paul Gaultier. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ariana Grande heeft geen auteursrechten van modeontwerper Jean Paul Gaultier geschonden met de clip bij haar single God Is A Woman. Ze heeft zijn toestemming gekregen om het campagnebeeld uit 1993 te kopiëren in de clip.

'Naked body suit'

Ariana is in de video te zien in een zogenaamde 'naked body suit', net zoals model Ève Salvail op de foto uit 1993. Ook wordt ze, net als Ève, omringd door drie mannen.


Views

400+

Heftige nieuwe videoclip van The Prodigy

Foto van 'pierre oitmann'

GISTEREN

strafwerkbutton

De nieuwe videoclip van The Prodigy is zojuist in première gegaan en die is, zoals we van de band gewend zijn, weer behoorlijk heftig.

“Een clip maken is voor ons alleen de moeite waard als we iets origineels en opwindends kunnen laten zien”, zegt Liam Howlett over de nieuwe track ‘Need Some1’. De rauwe, energieke videoclip is opgenomen in de Filippijnse hoofdstad Manilla en is geregisseerd door Paco Reterta. “Paco was de juiste man voor ons”, aldus Howlett. “Het lijkt op niets wat je eerder hebt gezien.”


Views

400+

Vereniging wil dancefeest cancelen door stokoude wet

Afbeelding ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De Vereniging Zondagsrust heeft er totaal geen zin in: een feestje dat voor eind augustus gepland staat in de Alkmaarse binnenstad. Door middel van een oude wet, de uit 1815 stammende Zondagswet, probeert de vereniging het feest tegen te houden.

Vrijdag vindt er een kort geding plaats in de Alkmaarse rechtbank om de vergunning van het festival De Brug draait door, dat op zondag 26 augustus zou moeten plaatsvinden, van tafel te krijgen.

Balans in binnenstad


Views

300+

Milkshake Festival nodigt LHBT-vluchtelingen uit

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

strafwerkbutton

Voor de zevende editie van het populaire Milkshake Festival staan dit jaar honderden Iraanse en Syrische LHBT-vluchtelingen op de gastenlijst. LHBT is een afkorting voor mensen die lesbienne, homo, biseksueel of transgender zijn. „Deze groep met een moslimachtergrond maakt zeker een onderdeel uit van onze doelgroep”, laat de festivalorganisatie donderdag weten.

Om dat voor elkaar te krijgen, werkt de organisatie van Milkshake samen met het COC en Secret Garden. Een belangrijk onderdeel van het werk van Secret Garden betreft de LHBT-asielzoekers. Ze proberen de immigranten vaak te helpen met praktische problemen die betrekking hebben op de inburgeringscursus, sociale zaken, huisvesting en integratie.


Views

500+

The Script niet langer op zoek naar helden

Foto van 'pierre oitmann'

GISTEREN

strafwerkbutton

The Script heeft zijn tournee afgerond en hoopt in 2019 nieuwe muziek af te leveren. ‘Ons volgende album wordt waarschijnlijk een stuk persoonlijker, want de enige mensen op wie je echt kunt rekenen, zijn de mensen in het kringetje om je heen’, zegt leadzanger Danny O’Donoghue tegen Metro.

De afgelopen twee maanden trok de Ierse band door Europa voor festivaloptredens op onder andere Rock Werchter, Pinkpop en Isle Of Wight. Zondagavond sloten O’Donoghue, gitarist Mark Sheehan en drummer Glen Power hun tour langs de festivalweides af in Zwitserland. Tijd om lekker uit te rusten is er voor The Script niet bij, want het zesde album zit eraan te komen. „We hopen volgend jaar september een nieuwe plaat uit te kunnen brengen”, aldus O’Donoghue. „Dus we hebben dan nog krap een jaar de tijd om die te schrijven en op te nemen.” Er zijn wel al ideeën, al is er nog niks concreets in de maak. „We zijn continu in de studio bezig, maar we hebben nog niet gezegd: ‘Laten we aan een Script-album beginnen!’”


Views

800+

FRESH VIDEO WEEK 28: Twenty One Pilots - Jumpsuit

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Twenty One Pilots - Jumpsuit

Stay Tuned! Vrijdag verschijnen er nieuwe Fresh Video’s hier op metronieuws.nl/musiccity!


Views

100+

Harry Styles stopt concert voor fan met groot nieuws

Harry Styles. Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

18 JUL 2018

Uit de kast komen is niet voor iedereen even makkelijk... maar als je favoriete artiest zijn concert stil legt om jouw grote nieuws aan je moeder te vertellen, is dat in ieder geval een memorabel moment. De achttienjarige Grace uit Baltimore ging de afgelopen maanden niet zomaar even naar een concert van haar idool Harry Styles, nee, ze volgde hem op zijn tour langs de Amerikaanse westkust en was bij tien optredens.

Voor het tiende en laatste optreden besloot Grace dat het tijd was haar moeder het grote nieuws te vertellen. Ze maakte een bord waarop stond "Ik heb 2846 miles gereisd om hier te zijn vanavond, dankjewel voor 10 geweldige shows." Op de andere kant van het bord schreef het meisje: "Ik ga uit de kast komen voor mijn ouders door jou!!!"


Views

2k+

Meld je aan voor de Music City Nieuwsbrief

Foto van 'Metro'

18 JUL 2018

Metro-lezers zijn fanatieke muziekliefhebbers die regelmatig naar een concert of festival gaan. Natuurlijk naar de artiest of band waar je fan van bent, maar wanneer er iets leuks voorbij komt blijken jullie ook massaal in te zijn voor een avondje uit. En daar gaan wij je bij helpen.

Wil jij de voorverkoop van dat ene concert dat echt de moeite waard is niet missen? En wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe muziek, optredens en muziekvideo's? Meld je dan nu aan voor de Music City Nieuwsbrief via de button hieronder en stay tuned!


Views

700+

Cher heeft album opgenomen met covers van ABBA

Cher heeft album opgenomen met covers van ABBA

Cher bij de première van de film Mamma Mia! Here We Go Again. Foto: AFP.

Foto van 'metronieuws'

17 JUL 2018

Cher heeft de ABBA-smaak te pakken gekregen na haar rol in de film Mamma Mia! Here We Go Again, die sinds deze week in de bioscoop draait. Ze heeft een compleet album vol covers van de Zweedse band ingezongen.

Dat heeft het popicoon gezegd tegen Today. In de film, die deze week uitkomt, zingt Cher al solo het nummer Fernando.


Views

700+

Likeability of 5

Justintime als VIP: proostsecco en bitterballen

De V van Justin! Barboys Aron en Rudy schonken de glazen vol met een lach

Foto van 'Iris Hermans'

17 JUL 2018

Metro’s Iris onderging dezelfde treatment als de toekomstig Golden Seats winnaar en ontdekte de vele voordelen. Inclusief topuitzicht, twee barboys die nooit nee zeggen en heel veel bitterballen.

He sure knows how to move... / Bart van der Putten

Liever Justin


love
user_9504f8a6d4e5080dfebe87c3883f0bb2b3ba4acb_avatar

Views

2k+

Sander Hoogendoorn gaat ochtendshow 3FM presenteren

Sander Hoogendoorn gaat ochtendshow 3FM presenteren

Radio-dj Sander Hoogendoorn (30) volgt Domien Verschuuren op. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

16 JUL 2018

JBL

Radio-dj Sander Hoogendoorn (30) volgt Domien Verschuuren op als presentator van de ochtendshow op 3FM. Hij is vanaf begin september iedere werkdag te horen tussen 06.00 en 09.00 uur.

Dat maakte Hoogendoorn maandagmiddag bekend in de middagshow van zijn collega's Mark en Rámon.


Views

1k+

Zwarte Cross: een geflipte fijne tijd voor iedereen!

Foto van 'Jelmer Visser'

16 JUL 2018

Wat is het grootste openluchtfestival van Nederland? Je denkt dan al snel aan Pinkpop, misschien Lowlands of Mysteryland? Toch bestaat er een festival aan de rand van het land dat meer bezoekers trekt dan al deze drie bij elkaar: de Zwarte Cross. Maar liefst 220.000 mensen kwamen afgelopen weekeinde naar de 'heilige weide' van Lichenvoorde om te genieten van dit megafestival. Metro ging sfeer proeven op de slotdag.

De als ME verklede acteurs zorgden al bij binnenkomst voor vertier ©ANP

Brommers kiek'n


Views

1k+

Win 4 kaarten voor Reggae Rotterdam Festival

Foto van 'Metro'

16 JUL 2018

Wil jij samen met 3 vrienden naar Reggae Rotterdam Festival op 22 juli in het Kralingse Bos in Rotterdam? Metro geeft 5x4 kaarten weg!

Deze actie is afgelopen. De winnaars worden geïnformeerd.


Views

1k+

Justin Timberlake stelt fans in Ziggo niet teleur

Justin Timberlake. Fotocredits: Bart van der Putten

Foto van 'pierre oitmann'

16 JUL 2018

Het is altijd een feest wanneer Justin Timberlake op de planken staat, want dit stralende multi-talent is een heuse crowdpleaser. Zo ook tijdens zijn concert in de Ziggo Dome.

Er is genoeg te doen op de zwoele zondagavond dat Justin Timberlake in de Ziggo Dome staat. Zo zijn er diverse grote festivals aan de gang (North Sea Jazz, Zwarte Cross en Bospop, om er maar een paar te noemen) en eerder op de dag is er ook nog de finale van het WK voetbal. Toch laten de fans van het voormalige ‘N Sync-lid zich er niet van weerhouden om naar dit concert van hun idool te komen. Terecht, want Timberlake stelt niet teleur.


Views

2k+