theme logoDe vibe van de stad

Likeability of6

METRO’S 5 CONCERTEN DIE IN DE VERKOOP GAAN #2

Foto van 'Pierre Oitmann'

5 JUL 2018

JBL

Elke week geeft Metro’s muziekjournalist Pierre Oitmann je vijf tips voor concerten die in de verkoop gaan. Check ook onze Spotify playlist, met van elke artiest drie nummers. 

1. David Byrne
Hij mag dan wel ouder zijn dan de vader van de gemiddelde Metro-lezer, maar David Byrne is nog altijd ontzettend cool. Dat bewees de voormalige Talking Heads-frontman afgelopen week maar weer eens op het festival Down The Rabbit Hole, in een optreden dat door zowel critici als bezoekers bejubeld werd. Na het uiteenvallen van Talking Heads in 1991 heeft Byrne allerminst stilgezeten. Hij schreef boeken, werkte mee aan operavoorstellingen, vertolkte zichzelf in een aflevering van The Simpsons en maakte muziek met St. Vincent, Fatboy Slim, De La Soul, Brian Eno, X-Press 2 en Arcade Fire. In maart verscheen zijn album American Utopia.

Waar: AFAS Live, Amsterdam

Wanneer: 4 november 2018

Ticketprijs: € 42,90- en € 110,-

Start kaartverkoop: vrijdag 6 juli om 10.00 uur

Toptrack: One In A Lifetime

2. Kovacs


Zangeres Sharon Kovacs heeft haar tweede album af! De titel is Cheap Smells en verschijnt op vrijdag 17 augustus. Met de lekkere laidback single It’s The Weekend heeft Kovacs een hele fijne zomerse deun afgeleverd. Ze schreef het nummer met producer Liam Howe en songwriter Francis ‘Egg’ White, wiens verdere clientèle bestaat uit onder meer Lana Del Rey, Adele en Tom Odell. Kovacs start haar tour in september met concerten in TivoliVredenburg, Muziekgieterij, Willem Twee, Podium Victorie en De Vorstin. Ze vervolgt haar concertreeks in december met optredens in Metropool, Doornroosje, De Oosterpoort en ze sluit het jaar op 16 juli af in Paradiso.

Waar: Utrecht, Maastricht, Den Bosch, Alkmaar, Hilversum, Hengelo, Nijmegen, Groningen, Amsterdam
Wanneer: september en december 2018

Ticketprijs: € 24,- tot € 28,-

Start kaartverkoop: donderdag 5 juli om 10.00 uur

Toptrack: It’s The Weekend

3. Parkway Drive


Niet iedereen zal bekend zijn met het oeuvre van de Australische band Parkway Drive, maar het vijftal is de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot één van de meest populaire namen binnen de internationale metalscene. Met het dit voorjaar verschenen zesde album Reverence maakt de band de stap naar de grotere podia, waar AFAS Live er is één van is. In eigen land is Parkway Drive al jaren een fenomeen. De voorgaande vijf albums bereikten daar de gouden status. Afgelopen weekend zette Parkway Drive nog het Goffertpark in Nijmegen op z’n kop als de afsluiter van de eerste dag van het FortaRock Festival.

Waar: AFAS Live, Amsterdam

Wanneer: 6 februari 2019

Ticketprijs: € 41,-
Start kaartverkoop: vrijdag 6 juli om 11.00 uur

Toptrack: Prey

4. Rico & Sticks
Nederlandstalige hiphop is niet meer weg te denken uit het muzikale landschap, met airplay op diverse grote landelijke radiostations, miljoenen streams op Spotify en evenzoveel views op YouTube. Toen rapcollectief Opgezwolle vijftien jaar geleden opkwam, was dat wel anders. Opgezwolle was één van de wegbereiders voor de huidige generatie rappers, met Hoedenplank als ultieme classic. Duo Rico & Sticks is een succesvolle afsplitsing van deze groep. Vorig jaar verscheen het top 10-album IZM en waren de heren te zien in de Ziggo Dome voor een jubileumshow met hun Zwolse collega’s. Hun nieuwe tournee brengt ze onder andere naar AVL Mundo, De Helling en ’t Paard.

Waar: Rotterdam, Utrecht, Sittard, Nijmegen, Hengelo, Groningen, Den Haag, Tilburg

Wanneer: september, oktober, november 2018

Ticketprijs: € 21,50 tot € 22,60 

Start kaartverkoop: reeds gestart

Toptrack: Breedbeeld Visie

5. Mattiel


Wie zin heeft in een lekkere portie sixties retropop, wordt ongetwijfeld blij van Mattiel Brown. De zangeres uit Atlanta, Georgia wordt veelvuldig vergeleken met Nancy Sinatra (vooral bekend van These Boots Are Made For Walking), al verraden de liedjes op haar titelloze debuutalbum dat ze ook goed geluisterd heeft naar onder anderen The Black Keys en Amy Winehouse. Mattiel geeft drie optredens in ons land: op 4 november staat ze in het Utrechtse poppodium Ekko, een dag later in de kleine zaal van 013 in Tilburg en op 6 november brengt ze een bezoek aan Bitterzoet in Amsterdam. Eerder was ze al te zien op Best Kept Secret en London Calling.

Waar: Utrecht, Tilburg, Amsterdam

Wanneer: 4, 5, 6 november 2018

Ticketprijs: € 15,- tot € 17,-
Start kaartverkoop: vrijdag 6 juli om 9.00 uur

Toptrack: Count Your Blessings
Volg onze Spotify playlist, met elke week nieuwe nummers. 

Luister meer van bovenstaande artiesten


likelove
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avataruser_96ba6de8433a1f801aeaf597057d32a426bf4423_avatar

Alain Clark wil dingen laten rijpen

Foto van 'Pierre Oitmann'

30 MIN

Na drie jaar gewerkt te hebben aan zijn voorgaande album, het commercieel gezien teleurstellende Bad Therapy, komt Alain Clark vrij snel met de opvolger. Hierop lijkt hij zijn ambities voor wereldfaam aan de kant te hebben geschoven. „Het voelt als een verademing”, zegt hij tegen Metro.

Sinds het uitbrengen van zijn eerste Engelstalige album Live It Out in 2007 gaat het Alain Clark voor de wind. Die plaat stond wekenlang in de top 10 en zijn volgende langspeler, Colorblind, piekte zelfs op nummer 1. Generation Love Survival (2012) en Walk With Me (2014) waren wederom grote verkoopsuccessen. Dankzij een contract bij het Amerikaanse platenlabel Concord kreeg Clark de gelegenheid om in Los Angeles met tientallen songschrijvers en een van de producers van Justin Bieber te werken aan Bad Therapy. Dat leverde hem ironisch genoeg geen hit op. „Het is een therapeutische periode geweest”, verklaart hij. „Nu kan ik zeggen dat het geholpen heeft.” In een riante hotelkamer aan de Dam beschrijft Clark hoe dat proces geleid heeft tot de opnames van zijn dit voorjaar te verschijnen album Sunday Afternoon.


7 Rings is de Fresh Video van de week

Foto van 'Metro'

3 UUR

Het nieuwe nummer '7 Rings' van Ariana Grande heeft deze week de meeste stemmen en is de Fresh Video van de week! 

Stay Tuned! Vrijdag verschijnen er nieuwe Fresh Videos hier op metronieuws.nl/musiccity!


Nu bij Tele2: de DIT WIL IK WEKEN.

Advertorial Tele2

GISTEREN

Tijdelijk veel voordeel op telefoons & Sim Only abonnementen. Met korting op 5GB, 10GB, 20GB en Unlimited Data voor je mobiel.

Zo heb je de iPhone Xr al met 20GB Data van €19 voor maar €14 per maand met een eenmalige bijbetaling van €696 bij een contract van 24 maanden. Nu met een tijdelijk voordeel van €168.


'Onbekende artiest naar het Songfestival niet raar'

'Duncan Laurence is Ilses ultieme wraak'

Duncan Laurence gaat voor Nederland naar Tel Aviv / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Duncan Laurence gaat Nederland vertegenwoordigen op het songfestival in Tel Aviv. Nadat het nieuws bekend werd, gonsde vooral de vraag ‘wie is hij’ rond. Inmiddels weten we dat de 24-jarige Duncan de Moor in 2014 meedeed aan The Voice of Holland en het onder begeleiding van coach Ilse de Lange tot de halve finale schopte. Dat moet je even onthouden, want dat is namelijk belangrijk.

Ilse is namelijk degene die Duncan heeft voorgedragen bij de selectiecommissie. En vanaf hier kunnen er volgens Songfestival-expert Richard van de Crommert twee soorten verhalen verteld worden.

Niet vreemd


Drake staat in april drie keer in de Ziggo Dome

Drake/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 JAN 2019

Fans van Drake kunnen hun hart ophalen. De rapper komt namelijk naar Nederland voor maar liefst drie optredens. De Ziggo Dome in Amsterdam is op 23, 25 en 26 april zijn podium, zo maakt organisator Mojo bekend. Tory Lanez is zijn supportact.

Assassination Vacation Tour

De optredens maken deel uit van Drake zijn Assassination Vacation Tour, waarmee hij verschillende Europese steden aandoet. Naast Amsterdam komen ook Dublin, Parijs, Birmingham, Londen en Manchester aan bod.


Dit zijn de finalisten voor de 100% NL Awards

Dit zijn de finalisten voor de 100% NL Awards

Nielson. / Ferdy Damman | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

21 JAN 2019

De stemmers hebben bepaald! De overgebleven kanshebbers voor de verschillende categorieën van de 100% NL Awards zijn maandagmorgen bekendgemaakt. Davina Michelle, Guus Meeuwis en Nielson hebben de meeste kans op een beeldje: zij hebben drie nominaties in the pocket.

Het publiek kan vanaf nu (100p.nl) opnieuw stemmen. Dit mag tot 7 februari, als ’s avonds in The Box in Amsterdam de 100% NL Awards uitgereikt worden. Voor het event in de hoofdstad zijn tot nu toe vijf namen die live-optreden naar buiten gebracht: Davina Michelle, Ilse DeLange, OG3NE, Ali B en Suzan & Freek. Voor de Awardsavond zijn nog kaarten beschikbaar.

Opvallende afvallers


'Hij is perfect' Flex met popprijs aan de haal
Likeability of5

'Hij is perfect' Flex met popprijs aan de haal

De Popprijs geldt als de meest prestigieuze prijs voor de Nederlandse popmuziek / ANP

Foto van 'Metro'

20 JAN 2019

„Hij is perfect", „creatief", „talentvol", „lief", „verlegen" en „geniaal". Dat zijn de reacties die Ronnie Flex heeft samengevoegd in een video op zijn Instagram. Onder meer Lil' Kleine en Mr. Polska reageren op de winst van Ronnie Flex. Zaterdagavond werd bekend dat de rapper de Popprijs 2018 had gewonnen.

Eenzame hoogte


like
user_050c4e4380b9c173dad027ae3e508dca45015a3e_avatar

Krenten uit de pap van Noorderslag

Foto van 'Pierre Oitmann'

20 JAN 2019

Iedere januari komt de vrijwel voltallige Nederlandse muziekindustrie samen voor Noorderslag, waarmee het popjaar officieel wordt ingeluid. Dit zijn een aantal van de meest opmerkelijke acts die je de komende maanden op de festivals gaat zien.

Het zalencomplex De Oosterpoort in Groningen is tijdens Noorderslag een komen en gaan van bekende en opkomende artiesten van Nederlandse bodem. Een geslaagd optreden op Noorderslag staat garant voor vele boekingen op festivals en in popzalen. Grote namen als Famke Louise (zie foto links) en Frenna presenteren hier hun liveshows voor liefhebbers en professionals, maar het is leuker om te kijken naar welke artiesten hun grote doorbraak nog moeten beleven en voor wie Noorderslag het belangrijkste optreden van het jaar is.

Twee acts om in de gaten te houden zijn de band Tape Toy en zangeres Nona. Ze staan vroeg op de avond geprogrammeerd en gelden als twee van de favoriete nieuwe namen van dit jaar.


Is de songfestivalsong dan eindelijk bekend?

Songfestivalact is bekend, maar ja... wie???

Nederlandse fans bij het Songfestival van 2018 / ANP

Foto van 'Metro'

20 JAN 2019

„Ik weet alles", aldus festivalgoeroe Cornald Maas. „Maar ik ga niemand verlossen." Ai ai ai, volgens Maas is het duidelijk wat de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival 2019 gaat worden, maar hij wil er geen woord over loslaten.

Razend enthousiast

„Het wordt heel goed", vervolgt Maas tegen Shownieuws. „En ook behoorlijk onverwacht." Maar wie gaat het dan worden? In december speculeerde Metro nog volop mee met AVRO-TROS eindredacteur Daniël Dekker en Songfestivaldeskundigen Richard van de Crommert en Gerard Joling. Toen kwamen namen als Davina Michelle, Glennis Grace, Raffaëla Paton en Jim van der Zee naar voren.


Nieuws clips van Tiësto en Ariana Grande

Foto van 'Metro'

18 JAN 2019

Er zijn nieuwe videoclips uitgekomen van Tiësto, Tyga, RIMON, Grey en Ariana Grande! Welke video vind jij het tofst? Stem hieronder op jouw Fresh Video van de week. Donderdag maken we de winnaar hier bekend bij Music City.


Ai: Maan herkent nummers van vriendlief Tony niet

Foto: Facebook De Coen en Sander Show

Foto van 'Metro'

18 JAN 2019

Radiodj’s zijn er vaak ontzettend goed in om iemand voor het blok te zetten - soms met groot succes.

Dat ondervond Maan gisteren aan den lijve toen ze te gast was bij De Coen en Sander Pub Cup van Radio 538.

De mist in


Alles mag bij Vrienden van Amstel Live

Foto van 'Pierre Oitmann'

17 JAN 2019

Je zou misschien denken dat je na 21 edities van Vrienden Van Amstel Live alles wel een keer gezien hebt, maar ook dit jaar heeft de organisatie de nodige troeven in zijn handen. ,,In de kroeg mag alles tegenwoordig, toch?”, zegt Ryan Marciano, een van de optredende acts.

Sunnery James en Ryan Marciano zijn twee van de zeven artiesten die dit jaar debuteren op Vrienden van Amstel Live, naast Maan, Chef’Special, Frenna, Wulf en Mr. Ahoy himself, Lee Towers. Toch was de Rotterdamse artiest er in zekere zin iedere editie wel bij, want bij de artiesteningang staat een buste van Lee Towers. Dit jaar zingt hij You’ll Never Walk Alone samen met rockband Di-Rect. ,,Dat is toch een ding”, roept Sunnery over de komst van de 72-jarige zanger. ,,Ik was een broekie van vijf, zes jaar toen ik Lee voor de eerste keer zag en net schudde ik hem de hand. Het is mooi om dan naast elkaar op het podium te staan.”

In het verleden was dance een ondergeschoven kindje op het evenement dat ook wel ‘de grootste kroeg van Nederland’ wordt genoemd. Maar de laatste jaren wordt het meezingfeest ook volop omarmd door de grote dj’s. Zo gaf Armin van Buuren vorig jaar nog een spectaculaire set, waarbij hij zelfs over de kop ging in zijn dj-booth. Ryan Marciano was onder de indruk van de beelden die hij daarvan zag. ,,Toen zeiden we al meteen: dat gaan we niet doen!” De twee willen niet teveel over de show verklappen, maar anders dan hun reguliere dj-sets wordt het zeker. ,,We moesten voor het eerst repeteren”, aldus Sunnery. ,,Dat doen we normaal nooit.”


Barry Paf neemt Metro-kijker mee achter de schermen

Camera videoBarry Paf neemt Metro-kijker mee achter de schermen

Barry Paf. / Mischa Schoemaker | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

17 JAN 2019

Op weg naar de 100% NL Awards neemt radio-dj Barry Paf je in een videoserie mee met een blik achter de (studio)schermen.

Backstage met Barry. Dat is de titel van een nieuwe videoserie op Metronieuws.nl. Radio-dj Paf, die sinds december ochtendprogramma De Barry Paf Show op 100% NL presenteert, laat de kijker zijn leven thuis, het werken in de studio en de voorbereidingen op de 100% NL Awards zien.


Indian Askin is de tel kwijt.

Indian Askin is de tel kwijt

Indian Askin is de tel kwijt.

Foto van 'Pierre Oitmann'

17 JAN 2019

Na heel veel optreden levert de Amsterdamse band Indian Askin deze maand zijn gloednieuwe tweede album af. De opnames waren snel gedaan. “Ik ga niks twee keer inspelen of inzingen”, zegt frontman Chino Ayala. “Dat is zonde van de tijd.”

Het gaat goed met Indian Askin. De Amsterdammers werden achtereenvolgens door De Wereld Draait Door, Volkskrant en 3FM getipt als het grote nieuwe Nederlandse talent. Indian Askin verkocht verschillende optredens tijdens de omvangrijke Piñata Disco Derby Tour uit na het in 2016 verschenen album Sea Of Ethanol. Een jaar later werd een Edison voor beste nieuwkomer in de wacht gesleept. De opvolger van dat album verschijnt op 25 januari en heet Another Round. Drie jaar is een redelijk lange tijd voor een debuterende band om aan een tweede plaat te werken. “In 2016 heb ik echt nul liedjes geschreven”, legt Ayala uit, die samen met bassiste Jasja Offermans aan een grote ronde tafel zit in een kantoorruimte in een hotel. “Hooguit één, bij een soundcheck.”

Het lukt de band nog niet zo goed om liedjes te schrijven terwijl ze op tournee zijn. “Je brengt wel veel tijd backstage door en tegenwoordig doen we veel festivals, maar daar is er zoveel teringherrie om je heen dat je niet echt tijd hebt om lekker ergens met je gitaartje te gaan zitten”, beschrijft Offermans. “Als je naar het buitenland gaat, kan het wel”, denkt Ayala. “Maar toen we dat deden, hebben we alleen maar zitten keten.” De muzikanten grinniken. “En bezienswaardigheden bekijken”, vult de bassiste aan. “Het was een soort vakantie, maar als we voor de derde keer in Praag zijn, hoeft het volgens mij niet meer.”


Lisa Loïs heeft nog steeds de X-Factor.

Lisa Loïs heeft nog steeds de X-Factor

Lisa Loïs heeft nog steeds de X-Factor. Foto: Alexander Klement.

Foto van 'Julia Onclin'

17 JAN 2019

Waar menig talentenjachtwinnaar na een paar jaar van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn en een vage herinnering in het collectief geheugen het enige is wat resteert, is Lisa Loïs er nog steeds. Na bijna 6 jaar geen nieuwe muziek uitgebracht te hebben, komt op donderdag haar nieuwe single Losing My Mind uit. „Het is heel anders dan mensen van mij gewend zijn”, vertelt Loïs.

Op een zonnige lenteavond bijna tien jaar geleden won ze met haar single Hallelujah de finale van X-Factor. „Jezus joh hoe kan dat nou? Ik kan het me allemaal zo goed herinneren en ik heb echt het geheugen van een zeef”, constateert Loïs. Dat haar X-Factor avontuur inmiddels alweer tien jaar geleden is, is ook voor haar moeilijk te geloven. De tijd is voorbijgevlogen. „Ik durf niet te zeggen dat ik zonder X-Factor net zover was gekomen als ik nu ben. Die talentenjacht is natuurlijk wel een springplank geweest. Al zou ik het nooit een tweede keer doen!”, zegt Loïs resoluut.


Bastille komt naar het Belgische Rock Werchter

Bastille komt naar het Belgische Rock Werchter

Frontman Dan Smith tijdens een optreden / ANP

Foto van 'Metro'

16 JAN 2019

De Britse band Bastille heeft aangekondigd te spelen op het Belgische festival Rock Werchter. De popgroep treedt op 27 juni op.

Dit is niet de eerste keer dat de band het festival aandoet, in 2013 speelden ze er ook al eens.


Lucky Strike is de Fresh Video van de week

Foto van 'Metro'

16 JAN 2019

Het nieuwe nummer 'Lucky Strike' van Troye Sivan heeft deze week de meeste stemmen en is de Fresh Video van de week! 

Stay Tuned! Vrijdag verschijnen er nieuwe Fresh Videos hier op metronieuws.nl/musiccity!


5 nieuwe videoclips om het weekend mee in te gaan

Foto van 'Metro'

11 JAN 2019

Er zijn nieuwe videoclips uitgekomen van Janelle Monáe, ZAYN, Alice Merton, Zak Abel en Troye Sivan! Welke video vind jij het tofst? Stem hieronder op jouw Fresh Video van de week. Donderdag maken we de winnaar hier bekend bij Music City.


Broederliefde en Afrojack hebben de Fresh Video!

Foto van 'Metro'

10 JAN 2019

Het nieuwe nummer 'Lost' van Broederliefde en Afrojack heeft deze week de meeste stemmen en is de Fresh Video van de week! 

Stay Tuned! Vrijdag verschijnen er nieuwe Fresh Videos hier op metronieuws.nl/musiccity!