Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Entertainment 25 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Broederliefde gaat gewoon door

Broederliefde verraste fans vorige week met de plotselinge release van het album We Moeten Door 2. ‘Broederliefde heeft altijd moves gemaakt waarvan je denkt: ‘Oh, oké…’ Dit er weer zo een!’, vertelt rapper Mella tijdens een gesprek met Metro. 

De Rotterdamse rapgroep zette onlangs zonder veel poeha zijn nieuwe plaat online, de opvolger van het half jaar oude We Moeten Door. Dat is niet vreemd voor internationale mega-acts als Beyoncé, Drake of Radiohead, maar in Nederland is het zeer ongebruikelijk. “Er is een maat van ons die zegt: ‘Broederliefde is de Drake van Nederland’”, aldus groepslid Emms. De andere leden, Jerr, Edson, Mella en Sjaf, kunnen er smakelijk om lachen. Anders dan Drake weet Broederliefde het succes goed te relativeren, wat weerspiegelt wordt in de albumtitel. “Ondanks dat je succes hebt, moet je door”, zegt Mella, in hart en nieren een voetballiefhebber. “Frankrijk moet ook door. Over twee weken moeten ze weer presteren op de club. Brazilië ging naar huis, maar Neymar moet ook door.”

Op We Moeten Door 2 staan vijftien tracks die elk klinken alsof ze grote hits kunnen worden. Of, zoals een vriend van Broederliefde het heel treffend zei: “Van deze kunnen jullie nog lang vreten!” Toch zoekt Broederliefde naast de exotisch klinkende feestnummers meer diepgang op. “We houden van een feestje, maar we houden er ook van om serieuze thema’s op een Caribische beat te gooien, zodat onze fans dieper in de muziek gaan en niet na één keer luisteren klaar zijn met een nummer”, legt Jerr uit. “Ze moeten zich erin verdiepen en hun huiswerk doen om het te ontcijferen. Dat is typisch Broederliefde.” Mella denkt dat de meer inhoudelijke teksten de fans zullen aanspreken. “Er is een fanbase die bij ons begonnen is en die waarschijnlijk oud gaat worden met ons, snap je? We Moeten Door was al meer volwassen dan iedereen van ons gewend was en de fans zijn nu ook volwassener.”

Frans Bauer

Het succes van Broederliefde zit in zijn groepsnaam gesloten, zo legt Sjaf uit. “We zijn meer dan alleen vrienden, we zijn familie. Voor we muziek maakten, waren we ook elke dag bij elkaar. We zijn broeders, we doen alles samen. Dat neem je mee in het creatieve proces. Dat maakt het makkelijker; als iemand iets opgooit, kun je dat makkelijk inkoppen, want je weet waar we het over hebben.” Volgens Emms is het meer dan dat. “Los van dat we enorm veel kwaliteit hebben, dat steek ik niet onder stoelen of banken, krijgen we vaak van de buitenwereld te horen: ‘Wat jullie hebben, dat heeft niemand op de wereld!’ Wat dat is? Hoe we met elkaar omgaan. Als we gesprekken voeren met mensen die we niet kennen, zien ze: dit is echt.”

Twee jaar geleden verbrak Broederliefde een dertien jaar oud record van Frans Bauer, toen Hard Work Pays Off 2 veertien weken op nummer 1 stond. “Het record dat we verbroken hebben van Frans Bauer is voor iedereen geweest, voor heel de urbanscene”, vindt Mella. “Vanuit daar is iedereen het een beetje gaan oppakken, maar wij zijn hetzelfde blijven doen zonder de intentie het succes te overtreffen.” De populariteit van Nederlandstalige hiphop op de streamingdiensten is ongekend. De eerste keer dat Broederliefde goed scoorde, kon de muziekindustrie het nauwelijks geloven. “Dat was toen al heel wat”, weet Edson nog. “Ze zijn toen een onderzoekje gaan doen of het wel echt was.”

Superwaterdicht

De keiharde cijfers bleken te kloppen, al geeft Broederliefde toe strategisch gebruik te maken van de beschikbare middelen. “Het komt over alsof het uit de losse pols komt en heel makkelijk gaat. Misschien is het de kunst dat wij het zo laten lijken, terwijl het niet zo is. Achter de schermen wordt er hard gewerkt. Er wordt constant overlegd hoe we het beter kunnen doen. Het is superwaterdicht.” Jerr sluit zich daarbij aan. “Als het product af is, wordt er heel goed nagedacht en gaat het langs twintig ogen en oren, als het er niet meer zijn. Dan maken we plannen met elkaar. Daar doen we ook niet geheimzinnig over.”

Broederliefde blijft nuchter onder het enorme succes. “Je laat het op je af komen”, zegt Edson. “Maar je houdt in je achterhoofd dat je de fans sowieso altijd dankbaar moet zijn. Als ze om een foto vragen dat je met ze op de foto gaat.” Jerr knikt instemmend. “Succes is geen keuze geweest. Het is gewoon zo gegaan en daar leer je mee leven. Ik denk dat ik dan voor iedereen praat hier. Dat is wat ons maakt. De jongens om ons heen zorgen dat we met de voetjes lekker op de aarde blijven. Buiten ben ik Jerr, maar als ik thuiskom, ben ik weer papa. Dat vergeet ik dat ik een van de artiesten van Broederliefde ben. Dat sluit aan bij de naam van ons album: je moet constant door.”

Broederliefde treedt zaterdag 22 september op in Ahoy, Rotterdam. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.