theme logoDe vibe van de stad

Willie Wartaal: Parkpop? Even met de helikopter!

Willie Wartaal: Parkpop? Even met de helikopter!

Willie Wartaal: De Jeugd van Tegenwoordig vecht graag voor de liefde. / Piroschka van de Wouw | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

18 MEI 2018

De Jeugd van Tegenwoordig staat op 24 juni voor het eerst op Parkpop. Met Hagenees Willie Wartaal uiteraard.

Bløf, DeWolff, Bökkers, Danny Vera, The Fratellis, Roachford: allemaal namen die je deze zomer terugvindt in het Zuiderpark in Den Haag. Maar ook - en dat voor het eerst – komt De Jeugd van Tegenwoordig naar de 38e editie van Parkpop. Metro spreekt rapper Olivier Locadia (35), alias Willie Wartaal, over zijn thuiswedstrijd.

Hoe gaat ie met je?

Wille Wartaal, enkele dagen voordat hij tijdens een optreden zijn enkel zou breken: Ja lekker, maar druk. Ik heb er net een tweede kind bij, dus dat is effe wennen. Verder doen we vooral leuke dingen.

Parkpopontmaagding

24 mei staan jullie op Parkpop. Ken je het festival eigenlijk?

Hallo, ik woon in Den Haag man! Parkpop is legendarisch toch? En gratis, dat vind ik er top aan. En je krijgt natuurlijk onze Parkpopontmaagding te zien.

Ging je er zelf weleens naartoe?

Ik ga eigenlijk niet naar festivals… Meestal als er een festival is, dan spelen we zelf. Maar weet je, op straat word ik soms herkend en dan willen mensen een fotootje. Prima, maar op een festivalterrein zijn mensen niet te houden. Dat wil ik niet.

Hoe doe je dat dan als tv-presentator op Lowlands?

Het is sowieso leuk hoor die aandacht! Maar daar ben ik aan het werk en dat is leuk. Stel dat ik gewoon toeschouwer ben en continu word aangesproken, dan krijg ik er ter plaatse energie van. Thuis ben ik he-le-maal kapot. Ook na Lowlands, maar dat is in dat geval dan maar zo. Wie spelen er eigenlijk nog meer op Parkpop?

'Ons vierde, Willie'

Bløf, DeWolff…

DeWolff! Tof. Ik heb ooit een kinderprogramma gemaakt voor BNN en daar traden zij op toen ze volgens mij 11 of 12 jaar waren, haha. Later kwam ik ze tegen en vroeg ik hoe het met ze ging. ‘Goed, ons album komt uit’, zeiden ze enthousiast. Jullie eerste? Geweldig!, reageerde ik. Ze keken me aan en zeiden: ‘Ons vierde album Willie’…

Staat jullie Parkpopoptreden in het teken van het laatste album Luek?

Op Parkpop komen zóveel mensen af, ook mensen die ons misschien niet meteen leuk vinden of ons niet zo goed kennen. Dan komt Luek aan bod, maar we gaan voor een greatesthits-show met een twist. We kunnen heel erg ons eigen ding gaan doen, maar op Parkpop moeten we het lekker breed houden.

Best wel abstract

En dat met misschien wel 100.000 mensen voor je neus.

Hééééérlijk. Zo’n aantal is eigenlijk best wel abstract.

Willie Wartaal: Parkpop? Even met de helikopter!

De Jeugd van Tegenwoordig (kijkt graag op de smartphone).

Vind je het een leuke sport om mensen die niet speciaal voor jullie komen, voor je te winnen?

Zeker. De leukste optredens zijn die als je opkomt en dat bijna niemand er zin in heeft en dat als je af gaat iedereen z’n hoofd is ontploft. De Jeugd van Tegenwoordig vecht graag voor de liefde.

Wat doe je liever eigenlijk? Een eigen concert of vechten voor de liefde?

Ik neig naar een eigen concert, want dan komen de mensen voor jou en je hoeft minder aan de tijd te denken. Maar ja, zo’n festival waarbij je mensen mee moet krijgen is toch ook wel heel tof. Als kind zag ik op tv AC/DC in grote stadions optreden en toen dacht ik: dat is het hoogst haalbare. Ehm, ik ga voor allebei.

Nul festivals bezocht

Was je ooit een festivalganger?

He-le-maal niet. Voor ons eerste Lowlandsoptreden hoorde ik dat er mensen in tentjes sliepen. Ik stelde me zelfs voor dat die op het festivalterrein zouden staan. Ik ging naar nul festivals en concerten en vond alleen cd’s leuk. Misschien probeer ik het in het buitenland nog eens een keer.

Welke line-up met vijf acts zou jij zelf samenstellen, dood of levend?

Wow… Oh mijn God, wacht even, dit is moeilijk. Daar gaat ie: ik zou heel graag Prince boeken, Daft Punk, ik zou zeker De Jeugd van Tegenwoordig willen. Ken je die?

Jemig, André Hazes

Vaag… ooit van gehoord.

Ze schijnen tof te zijn. Voor de filmmuziek doe ik misschien Giorgio Moroder en tot slot André Hazes. Jemig, André Hazes man.

Vader of zoon Hazes?

Hahahahahahahahahahahahahahahahahahaha. Punt. Ik wil een volledig duurzaam festival trouwens, de aarde is niet gratis.

Terug naar Parkpop. Fiets uit de schuur en gaan?

Neeee, man. We komen gewoon met de helikopter.

Backstage is het in het Zuiderpark lastig landen.

De Jeugd van Tegenwoordig is niet te beroerd om de ladder te laten zakken en naar beneden te klimmen.

Saturday Night

Een dag voor Parkpop, wordt op dezelfde plek in het Zuiderpark in Den Haag Saturday Night gehouden (niet gratis). De line-up voor dit vooral goud van oud-festival: Melanie C, Clouseau, Kim Wilde, De Dijk, Hot Chocolate, Jason Donovan en Gruppo Sportivo, de dj’s van 90’s Now en drie coveracts, te weten Martijn Fischer (André Hazes), Kiss Forever (Kiss) en The Boss UK (Bruce Springsteen). Meer info / tickets: Parkpop.nl/saturdaynight.

Bekijk Alles Pijltje

Views

2k+

Hoe cool is Jan Smit?

Foto van 'Pierre Oitmann'

2 UUR

Het roer gaat om op het nieuwe album van Jan Smit. De zanger vroeg twaalf gerespecteerde collega’s liedjes voor hem te schrijven. Zo horen we hem zelfs rappen op een van de tracks. „Het was fantastisch voor een keer”, zegt hij met een grote grijns.

Op Met Andere Woorden zingt Jan Smit de songteksten van zijn vakgenoten, waaronder Barry Hay, Miss Montreal, Bløf, Racoon en The Kik. De hitsingle Ik Wil Slapen met Alain Clark en Glen Faria is ook op de plaat terug te vinden. Hij is trots op het eindresultaat. „Ik heb dit gedaan omdat ik altijd op zoek ben naar het beste in mezelf en ik hoopte dat te vinden met dit project. Het was een uitdaging waarin ik mezelf ben tegengekomen.”

Los van zijn zangpartijen, had Smit zelf geen inbreng in de liedjes. Iets wat hij lastiger vond dan hij vooraf had gedacht. „Ik heb betrekkelijk weinig hoeven doen, maar ik heb er een paar keer niet van kunnen slapen. Dat heb ik nooit eerder gehad. Ik voelde wel druk, ja. Ik ging naar de dokter om te kijken wat het was, blijkt het gezonde spanning te zijn. Dat zit niet in mijn systeem, je wil niet afgaan. Je kunt hoog van de toren blazen, maar dan moet je het wel waarmaken.” Ondertussen vonden de artiesten het spannend om voor hem iets te schrijven. „Het werd een klein beetje een wedstrijd. Iedereen ging nóg meer zijn best doen. Daardoor werd het voor mij nog meer een uitdaging om te zingen, want ik ben bij lange na niet zo goed als Frank Boeijen.”


Views

100+

Danny de Munk mikt op nieuw genre nederdance

Danny de Munk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

17 SEP 2018

Danny de Munk gaat voor een compleet nieuw genre. De volkszanger kondigde maandag bij RTL Boulevard een single aan waarvan het genre zich het beste laat omschrijven als nederdance.

Eentje moet de eerste zijn

,,De combinatie zang en dance is er bijna niet, alleen Engelstalig. Ik dacht: eentje moet de eerste zijn, en dat ben ik", vertelt De Munk in het programma. ,,Het lijkt makkelijk, maar we hebben er bijna anderhalf jaar over gedaan. Nederdance noem ik het. Ik word er erg vrolijk van."


Views

400+

Trotse Dotan is back on track met 'nieuwe single'

Dotan in 2017. Foto: ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

14 SEP 2018

Hij was alweer even terug op Twitter, maar zanger Dotan Harpenau (31) heeft ook zijn schrijverspen weer opgepakt. En daar is hij hartstikke trots op.

Een korte recap: de artiest kreeg nogal wat te verduren toen dit voorjaar na grondig onderzoek van de Volkskrant bleek dat hij door middel van tientallen nepaccounts, zogenaamde trollegers, allemaal reacties, likes en verhalen in scène had gezet. Zijn management hielp daaraan mee.

Dotan dook onder


Views

1k+

Stem op jouw favoriete FRESH VIDEO! #12

Foto van 'Metro'

14 SEP 2018

Nieuwe videoclips van 5 Seconds of Summer, Frenna & Lil Kleine, Netsky, Nicki Minaj en Nielson! Welke video verdient extra aandacht? Help jouw favoriete artiest om Fresh Video van de week te worden door uiterlijk woensdagochtend te stemmen. Donderdag maken we de winnaar hier bekend bij Music City.


Views

500+

Black Eyed Peas maken een comeback (zonder Fergie)

Hier nog met Fergie. Foto: Twitter

Foto van 'metronieuws'

13 SEP 2018

Het is een tijdje stil geweest rond de Black Eyed Peas, maar nu zouden ze binnenkort weer een nieuw album uitbrengen. Het is de eerste keer in acht jaar dat ze een nieuwe plaat maken. Grote afwezige is leadzangeres Fergie.

De bandleden deelden op Instagram het artwork voor de single ‘Big Love’. Het liedje maakt deel uit van het studio-album ‘Masters Of The Sun’. De release zou op 12 oktober zijn.


Views

1k+

Muziek is geen wedstrijd voor Judy Blank

Foto van 'Pierre Oitmann'

13 SEP 2018

Zangeres Judy Blank dacht drie jaar geleden nog dat het niet meer ging lukken met haar carrière als muzikante, totdat ze optrad in een cafeetje in Louisiana met een geleende gitaar. „Dat deed iets met me”, vertelt ze.

Het verhaal van Judy Blank is er eentje van vallen en opstaan. Ze werd bekend door haar deelname aan de talentenjacht De Beste Singer-Songwriter Van Nederland in 2013, waar ze het in de finale aflegde tegen Michael Prins. Optredens op North Sea Jazz, Lowlands en met Seasick Steve beloofden een opmars naar een mooie loopbaan in de muziek, tot haar debuutalbum When The Storm Hits grandioos flopte. Na een uitgebreid verblijf in Louisiana herpakte de songwriter zich en keert ze nu terug met haar tweede plaat, Morning Sun, vol met sterke americana- en folknummers. Op uitnodiging van haar idolen The Wood Brothers, van wie ze het voorprogramma verzorgde in Rotterdam, reisde ze af naar Nashville om dat album te maken.

In haar liedjes is Judy Blank net zo open als daarbuiten. Ze draait niet om de hete brij heen en dat vindt ze ook niet nodig. „Ik merkte dat ik pas gelukkig was als ik een eerlijk verhaal kon delen. Misschien is het een rotverhaal, maar het is wel eerlijk. Bijvoorbeeld in ‘1995’, zing ik: ‘Maybe I’m too young to grow old with you.’ En dat heb ik geschreven toen het áán was. Het is helemaal niet leuk om met mij een relatie te hebben!”


Views

1k+

Mariah: van popdiva naar schandaalzangeres en terug?

De zangeres eind 2017. Foto: ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

13 SEP 2018

All I Want For Christmas, is een nieuw album van Mariah Carey? Het is vier jaar geleden, maar de muziekdiva - die we stiekem toch vooral associeren met de ultieme kerstsong- komt later dit jaar met een nieuw album.

Het album, waarvan nog niet bekend is wat de titel zal zijn en wanneer het precies uitkomt, zal haar vijftiende album worden. Wat kunnen we daarvan verwachten? En hoe relevant is Miss Carey nog in de popindustrie?

Eerste single


Views

1k+

METRO'S 5 CONCERTEN DIE IN DE VERKOOP GAAN #12

Foto van 'Pierre Oitmann'

13 SEP 2018

Elke week geeft Metro’s muziekjournalist Pierre Oitmann je vijf tips voor concerten die in de verkoop gaan. Volg ook onze Spotify playlist, met van elke artiest drie nummers. 

1. Architects
Als je door een gerenommeerd Brits muziektijdschrift wordt uitgeroepen tot de beste live-act van het land, dan wil dat wel wat zeggen. Het metalcorekwintet Architects komt die eer toe en of dat ook echt zo is, laat het vijftal begin 2019 horen in Amsterdam. Sinds de dood van leadgitarist Tom Searle twee jaar geleden is er geen nieuw werk van Architects verschenen, al heeft de band ondertussen al drie keer in Nederland opgetreden met zijn opvolger Josh Middleton. Architects komt niet alleen; de Amerikaanse band Beartooth en het Australische Polaris verzorgen het voorprogramma.

Waar: AFAS Live, Amsterdam
Wanneer: 12 januari 2019
Ticketprijs: € 39,-
Start kaartverkoop: vrijdag 14 september om 10.00 uur


Views

600+

FRESH VIDEO WEEK 36: Childish Gambino - Feels Like..

Foto van 'Metro'

13 SEP 2018

Childish Gambino - Feels Like Summer

Stay Tuned! Vrijdag verschijnen er nieuwe Fresh Video’s hier op metronieuws.nl/musiccity!


Views

200+

Staat Glennis Grace straks in de finale van AGT?

Staat Glennis Grace straks in de finale van AGT?

Tot nu toe ging ze makkelijk door naar de volgende rondes. Foto / ANP

Foto van 'Hester Ramaker'

11 SEP 2018

Glennis Grace gaat het in de nacht van dinsdag op woensdag weer proberen: nog verder komen in de Amerikaanse tv-show America’s Got Talent. Ze staat dan op het podium om te strijden voor een plek in de finale. Er staan in totaal tien acts in de halve finale en er zijn maar vijf tickets te verdelen. De finale vindt volgende week plaats.

Populair

Glennis is behoorlijk populair in Amerika en wist tot nu toe dan ook overtuigend de halve finales te halen. Ze zong onder meer Nothing Compares 2 U van Prince en Never Enough uit de film The Greatest Showman. Bij beide optredens was de jury lovend.


Views

1k+

Grootste 'fittie' in rapgeschiedenis bijgelegd

Grootste 'fittie' in rapgeschiedenis bijgelegd

Drake tijdens een optreden in de Ziggo Dome / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

9 SEP 2018

Een van de grootste 'beefs' in de rapscène is bijgelegd. Drake en Meek Mill hebben de hand geschud en daarmee komt er een eind aan jarenlange disstracks en beledigingen.

Aan de onderlinge ruzie kwam officieel een einde tijdens het optreden van Drake zaterdag, meldt TMZ. Daarbij nodigde hij Mill uit op het podium, om samen een nummer te rappen.


Views

1k+

Het leven van een dj? Dat gaat niet over rozen

DJ Hardwell (L) staat samen met Armin van Buuren op het podium tijdens 538Koningsdag 2017. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

7 SEP 2018

Leven als dj: het blijkt nog niet zo’n pretje als iedereen denkt. Vrijdag werd bekend dat dj Hardwell (voorlopig) zijn draaitafels in de wilgen hangt en hij is lang niet de eerste dj die (tijdelijk) een break neemt.

Weinig slaap, slecht eten en tijdzonestress

Geregeld heeft Metro interviews met dj’s uit binnen en buitenland en altijd blijkt dat ze het werk fantastisch vinden, maar grote moeite hebben met het vele reizen en het lang weg zijn van familie. Het constant in verschillende tijdzones zijn, onregelmatig eten en slapen doet iets met een mens blijkt. En dat weten dj’s maar al te goed, misschien zelfs wel als de beste.


Views

1k+

Hardwell stopt (voorlopig?) met leven als dj

Hardwell werd in 2013 en 2014 uitgeroepen tot beste dj ter wereld. Nu stopt hij er (voorlopig) mee. / ANP

Foto van 'metronieuws'

7 SEP 2018

DJ Hardwell stopt ermee. Tenminste voorlopig, blijkt uit een Facebookbericht dat hij vrijdag deelde op Facebook.

Leven als dj te veel tijd

De dj vindt dat zijn leven als dj te veel tijd vergt en besefte kortgeleden dat er 'nog te veel dingen zijn die hij wil delen met vrienden en familie'. ,,Er zijn nog zoveel wegen die ik graag zou willen verkennen, maar 24/7 Hardwell zijn zorgt voor heel weinig energie, liefde, creativiteit en aandacht voor mijn leven als normaal persoon om dat te kunnen ontdekken."


Views

1k+

Stem op jouw favoriete FRESH VIDEO! #11

Foto van 'Metro'

7 SEP 2018

Nieuwe videoclips van Childish Gambino, Silk City & Dua Lipa, Eminem, Calvin Harris & Sam Smith en The Blaze! Welke video verdient extra aandacht? Help jouw favoriete artiest om Fresh Video van de week te worden door uiterlijk woensdagochtend te stemmen. Donderdag maken we de winnaar hier bekend bij Music City.


Views

500+

Flying Dutch plus Amstel Live is Vliegende Vrienden

Foto van 'Pierre Oitmann'

7 SEP 2018

De festivalorganisatoren achter The Flying Dutch en De Vrienden van Amstel Live! bundelen zaterdag 15 september eenmalig hun krachten voor De Vliegende Vrienden. „Het is logistiek een enorm heftig gebeuren”, zegt Simon Keizer, één van de optredende artiesten.

De organisatie van één festival is al enorm veel werk, maar tegelijkertijd drie festivals uit de grond stampen met 24 Nederlandse topartiesten, van wie er een aantal ook nog per helikopter van de ene naar de andere stad vervoerd worden, dat is een titanenklus. Toch gingen de initiatiefnemers - Amstel, John Ewbank en Machiel Hofman van Tribe - de uitdaging aan. „Het eerlijke verhaal is”, licht Hofman toe, „dat op het moment dat The Flying Dutch gelanceerd werd, ik tegen John, de bedenker van het concept, zei: ‘Zeg, wat jij met dj’s doet, kunnen we ook met pop-acts doen.’ Hij zei: ‘Leuk idee, maar ik heb het nu druk met dit hele nieuwe event.’ Dus het heeft even op de plank gelegen totdat Amstel met het verzoek kwam om de twintigste editie van De Vrienden van Amstel Live! op een bijzondere manier te vieren. Toen klopte ineens het hele plaatje.” Tevens is dit de lustrumeditie van dancefeest The Flying Dutch.

Vijf jaar na het initiële plan wordt het dan ineens werkelijkheid. Hofman omschrijft het als ‘een soort ruwe kleurplaat’. „Ik heb de afgelopen maanden veel wakker gelegen over de inrichting, zowel conceptueel als logistiek. Het idee was een kopie van The Flying Dutch, maar daar is uiteindelijk niks van overgebleven. Het wordt compleet anders.” Vooral de aantallen zijn indrukwekkend: er komen 120.000 bezoekers naar De Vliegende Vrienden, er spelen in totaal honderd muzikanten mee, twaalf helikopters vliegen af en aan en het overige vervoer bestaat uit zestig auto’s, een boot en talloze trailers. „Het lijkt wel een militaire operatie. Er gaat veel verkeer onder hoge tijdsdruk heen en weer. Het is immens wat er gaat gebeuren.”


Views

1k+

Broederliefde kondigt gastartiesten Ahoy-show aan

Foto van 'Pierre Oitmann'

7 SEP 2018

Hiphopgroep Broederliefde onthult aan Metro welke gastartiesten meedoen aan hun concert in Ahoy op 22 september. 

De Rotterdammers worden op het podium van Ahoy bijgestaan door vakbroeders Ronnie Flex, Lil Kleine, Cypro & Slick, Poke, Jayh en Jonna Fraser. Ook Trijntje Oosterhuis gaat tijdens het concert van Broederliefde optreden. “Ze heeft een prachtige stem”, vindt Broederliefde-lid Sjaf. “Ze is altijd heel open naar ons toe en wilde graag iets met ons doen. Dat wordt wel iets verrassends.”

Andere opmerkelijke gasten zijn presentator Humberto Tan en illusionist Victor Mids. “Humberto is als een grote oom voor ons”, zegt Sjaf over de reden van zijn medewerking. “We kennen hem al een tijdje. Ik kan niet teveel in details treden, maar laten we zo zeggen: we weten allemaal dat ‘ie goed kan praten en zo’n rol gaat hij ook in de show vervullen.” Victor Mids verleent Broederliefde een wederdienst nadat de rappers eerder in zijn show Mindf*ckte zien waren.


Views

900+

Dua Lipa rockt met blonde coupe in nieuwe videoclip

Afbeelding: Instagram @dualipa

Foto van 'Elselotte Smink'

6 SEP 2018

We kunnen sinds haar debuutsingle in 2015 niet meer om haar heen: de popdiva Dus Lipa. Met gemak speelt ze enorme stages zoals Lowlands en Eurosonic Noorderslag zo plat.

De Britse van Albanese afkomst heeft nu een nieuwe videoclip uitgebracht. En daar heeft ze wat weg van de hoofdrolspeelster uit Kanye West’ video Fade…

Terug naar 2003


Views

1k+

METRO’S 5 CONCERTEN DIE IN DE VERKOOP GAAN #11

Deadmau5

Foto van 'Pierre Oitmann'

6 SEP 2018

Elke week geeft Metro’s muziekjournalist Pierre Oitmann je vijf tips voor concerten die in de verkoop gaan. Volg ook onze Spotify playlist, met van elke artiest drie nummers. 

1. We Are Electric
Het indoor-dancefeest We Are Electric pakt flink uit voor zijn lustrumeditie. Zo komt de Canadese grootheid Deadmau5 speciaal voor gelegenheid naar Eindhoven. Ook Boomklatsch en Tinlicker laten hun beats tegen de betonnen wanden van het Klokgebouw weerkaatsen dit najaar. Andere acts die aan het affiche zijn toegevoegd zijn Chris Liebling, Marcel Dettmann, Robert Hood, Colin Benders, Titia, Funtcase, Feint, Nymfo, Madster b2b Fluorence en Mr. Mit. Binnenkort volgen meer namen. Afgelopen zomer vond de vierde editie van We Are Electrics outdoor-evenement plaats in het nabijgelegen Boxtel, met 53.000 bezoekers en optredens van onder anderen Martin Garrix en The Prodigy.

Waar: Klokgebouw, Eindhoven 

Wanneer: 10 november 2018

Ticketprijs: € 39,- (early bird), € 42,50 (regulier), € 47,50 (late tickets)
Start kaartverkoop: donderdag 6 september om 10.00 uur


Views

900+

FRESH VIDEO WEEK 35: Vinchenzo - Craving

Foto van 'Metro'

6 SEP 2018

Vinchenzo - Craving

Sacha_metro


Views

500+