theme logoDe vibe van de stad

Teemong: de meest mysterieuze man in de hiphop

Foto van 'metronieuws'

15 MEI 2018

Met 1,2 miljoen views voor de video van ‘Sofiane’ verbrak Boef het Nederlandse record voor meeste views in een dag én hij sleepte er vorige week een FunX-award mee binnen. Verantwoordelijk voor die clip is regisseur Teemong, de meest mysterieuze persoon in de Nederlandse popmuziek.

‘Een Teemong video’. Elke videoclip die regisseur Teemong maakt, wordt voorafgegaan door die boodschap. Sinds de Eindhovenaar tien jaar geleden begon met het maken van clips voor bevriende rappers is hij een fenomeen geworden. Talloze artiesten, met name in de hiphop, voorzag hij van een video, zoals The Opposites, De Jeugd van Tegenwoordig en Ali B. Zo gezichtsbepalend als Anton Corbijn in de jaren tachtig en negentig met zijn clips was voor artiesten als Nirvana, Depeche Mode en U2, zo belangrijk is Teemong voor de Nederlandse hiphopscene. En zo gezichtsloos is hij zelf. De regisseur die verantwoordelijk is voor miljoenen views voor de artiesten waar hij videoclips voor maakte, is zelf een waar mysterie. Volgens hem moet het creatieve proces en de inhoud van zijn werk de voorkeur genieten boven zijn persoon.

Mystiek

„Iedereen in de hiphop kent hem, maar niemand kent hem. Teemong is een mystieke aanwezigheid” vertelt Akwasi, tv-persoonlijkheid, acteur en rapper van hiphopformatie Zwart Licht. Akwasi werkte met de regisseur samen voor de videoclip van Zwart Licht’s single ‘Backup staat klaar’, dat een State Award (Grammy van de Nederlandse hiphop) won voor beste videoclip. „Hij is een introvert persoon, iemand die het niet belangrijk vindt zichzelf te laten zien.”

Dus geeft Teemong geen interviews en laat zich niet herkenbaar op de foto zetten. De spaarzame keren dat hij in de openbaarheid treedt, zoals bij optredens van zijn beste vriend rapper Fresku, zet hij zijn capuchon op en trekt zijn pet zo diep over zijn ogen heen dat zijn gezicht nauwelijks te zien is. In een wereld waar iedereen aandacht zoekt en gezien wil worden, zoekt Teemong de schaduw. Dat zijn echte naam Timon van den Elskamp bekend is, mag een wonder heten. Al wordt er zelfs getwijfeld of dát wel klopt.

Legendarisch

Wie een clip mag maken met Teemong, treedt definitief toe tot de Nederlandse hiphopelite. Elke hiphopartiest hoopt dan ook dat hij ooit een video met de regisseur uit Eindhoven mag draaien. „Het is een keurmerk”, legt Akwasi uit. „Maak je een video met hem, dan bevind je je in een bepaalde categorie. Hij is een legendarisch filmmaker.”

Teemong kiest zelf met wie hij wil werken. „Omdat hij ons nummer tof vond, wilde hij met ons werken”, zegt Akwasi. Job de Wit, muziekjournalist, hiphopkenner en videoclipexpert, bevestigt dat: „Hij werkt echt niet met iedereen. Hij kiest voor jou, niet andersom. Het is niet zo dat je met een zak geld kunt aankomen en hem aan het werk zet. Hij werkt alleen als hij zijn eigen ding kan doen.” Akwasi is het daar mee eens: „Hij werkt volledig autonoom. Zijn manier van verhalen vertellen is uniek, hij heeft een visie en doet niemand na. Hij is volledig zichzelf, en toch zit er humor in, door de manier van knippen.”

Rebels

Volgens De Wit is die eigen visie enorm belangrijk en een van de redenen van het succes van Teemongs video’s. „Er komen meerdere Nederlandse videoclips per week uit. Als je daar bovenuit wil steken, dan heb je een regisseur nodig met originele ideeën. Die heeft hij. Teemong is heel creatief en beheerst verschillende stijlen. De ene keer maakt hij een rauwe, lowbudget straatvideo, dan is het weer een animatie of een gelikte video. Maar net zo makkelijk maakt hij een stijlvolle zwartwitclip voor Yellow Claw. Toch zit er altijd een rode draad in: het is rebels en er zit een boodschap in. Er is altijd een element van subversiviteit, het afzetten tegen de gevestigde orde. Met zijn clips zet hij je aan tot nadenken.”

Bekijk Alles Pijltje

Views

5k+

Sinds 1961 weer een Franse nummer 1 hit in Top 100

Foto: YouTube

Foto van 'Bregje Simons'

GISTEREN

Het nummer Djadja van Aya Nakamura bereikte vrijdag de hoogste positie van de Nederlandse Singles Top 100, meldt haar platenmaatschappij Warner Music. Voor het eerst sinds het nummer Non, je ne regrette rien van Édith Piaf uit 1961 (!!) staat er weer een vrouwelijke Franse artiest op nummer 1 in de hitlijst.

Nummer 1-singles in de Franse taal zijn sowieso zeldzaam in Nederland. De meest recente Franstalige topper was Alors On Danse van de Belgische zanger Stromae in 2010.

Pseudoniem uit Heroes


Views

500+

Stem op jouw favoriete Fresh Video! #8

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Nieuwe videoclips van Maluma, Nicki Minaj, Oliver Heldens & Sidney Samson, Quavo, bazart! Welke video verdient extra aandacht? Help jouw favoriete artiest om Fresh Video van de week te worden door uiterlijk woensdag te stemmen. Donderdag maken we de winnaar hier bekend bij Music City.


Views

200+

Drumcode Festival: 'Geen dubbelganger van VOLTT'

Zo gaat het er ongeveer uitzien op het NDSM-werf aanstaande zaterdag. / Drumcode Festival

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Waar je vorig jaar aan het einde van de zomer nog toeleefde naar VOLTT Festival, is het dit jaar tijd voor een gloednieuwe naam in de scene: Drumcode Festival. En dat is er niet zomaar eentje, want hoewel het de eerste editie is, is het festival zo goed als uitverkocht en staat er een line-up te wachten waar je U tegen zegt. Kan ook bijna niet anders, met Awakenings en VOLTT-organisator Bart Skils aan het roer. Laatstgenoemde tackelden we dan ook even om hem het hemd van het lijf te vragen over dit gloednieuwe festival.

Elke vergelijking genoemd

Hij kon tot kortgeleden nog optreden in het buitenland, iets wat hij zich tijdens de organisatie van VOLTT nooit voor mogelijk had gehouden: Bart Skils, tevens dj bij het label van Drumcode, heeft zin in zaterdag. „Met het feit dat er techno wordt gedraaid en dat het op het NDSM-werf is, is elke vergelijking met VOLTT wel genoemd hoor”, verklaart hij als we hem vragen of bezoekers van het festival ongeveer hetzelfde kunnen verwachten.


Views

500+

7 x Grote hits waar je Aretha Franklin van kent

Aretha zingt 'Think' in 1980 in de film The Blues Brothers. Foto: videostill YouTube

Foto van 'Elselotte Smink'

16 AUG 2018

De muziekwereld is een grote ster armer: Aretha Franklin is op 76-jarige leeftijd overleden aan kanker. De koningin van de soul scoorde tal van hits en nominaties. Zo kreeg ze achttien Grammy’s en werd ze door muziektijdschrift Rolling Stone uitgeroepen tot beste zangeres ter wereld.

Franklin laat haar indrukwekkende (muzikale) erfenis achter, vol hits en bijzondere muziekstukken. Deze ken je hoogstwaarschijnlijk goed – en zo niet, geniet mee.


Views

700+

The War On Drugs staat in december in de Ziggo Dome

The War on Drugs Foto: AFP

Foto van 'Sofie Smulders'

16 AUG 2018

Op 8 december staat de band The War On Drugs in de Ziggo Dome.

De Amerikaanse band, die relaxte rocknummers maakt, zal wellicht vooral bekend zijn bij het Nederlandse festivalpubliek. Zo stonden ze al op Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole.


Views

300+

Lowlands in 10 legendarische momenten

Foto van 'Jasper van Vugt'

16 AUG 2018

Dit weekend is het weer tijd voor Lowlands. Er is geen festival in de wereld zoals het festival in de Flevopolder, en dat komt niet (alleen) door de muziek. Deze tien legendarische momenten in de 26-jarige geschiedenis maken Lowlands one of a kind.

1 Het feestje is in de HEMA (2011)

In 2011 meldt ook Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam zich op het festival in Biddinghuizen. En hoe! De opblaasbare worsten die ze in hun campingwinkel tegenover camping 4 verkopen, blijken het perfecte party-attribuut zodra het personeel ’s avonds het feestje start. Waar is de HEMA? Hier is de HEMA!


Views

900+

Madonna is 60 en nog niet klaar met haar muziek

Madonna is 60 en nog niet klaar met haar muziek

Zestig jaar en met een nieuw album op komst. Foto / ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

16 AUG 2018

JBL

Ze ziet er nog goed uit voor haar leeftijd, hetzij met wat hulp van anderen: Madonna. Donderdag is ze zestig jaar geworden. De provocerende zangeres is al ruim 36 jaar actief in de entertainmentwereld en met het album dat nog gaat komen, lijkt ze er nog niet klaar mee te zijn.

Naaktfoto's


Views

1k+

FRESH VIDEO WK 32: Twenty One Pilots - Levitate

Foto van 'Metro'

16 AUG 2018

Twenty One Pilots - Levitate

Stay Tuned! Vrijdag verschijnen er nieuwe Fresh Video’s hier op metronieuws.nl/musiccity!


Views

100+

Win 2 kaarten voor Strandfestival ZAND

Foto van 'Metro'

16 AUG 2018

Wil jij met een vriend(in) naar Strandfestival ZAND? Onder iedereen die onze Music City nieuwsbrief ontvangt verloten wij 2x2 kaarten! Ontvang je deze nog niet? Schrijf je dan hieronder snel in en maak kans! We sturen de nieuwsbrief iedere donderdag met info over de nieuwste concerten, festivals, video's en leuke winacties.

Strandfestival ZAND wordt op zaterdag 25 augustus 2018 gehouden op het strand van Almere, klik hier voor de line-up.

JBL


Views

1k+

METRO’S 5 CONCERTEN DIE IN DE VERKOOP GAAN #8

Nicki Minaj

Foto van 'Pierre Oitmann'

16 AUG 2018

Elke week geeft Metro’s muziekjournalist Pierre Oitmann je vijf tips voor concerten die in de verkoop gaan. Volg ook onze Spotify playlist, met van elke artiest drie nummers. 

1. Nicki Minaj & Future
Ze behoren tot de absolute top van de hedendaagse hiphop, dus een gezamenlijk concert van rapkoningin Nicki Minaj en kroonprins Future belooft een heel bijzonder evenement te worden. Nicki en Future deelden eerder de microfoon op een aantal tracks, waaronder de aanstekelijke single ‘You Da Baddest’, die in amper een jaar tijd 924 miljoen views op YouTube bij elkaar gesprokkeld heeft. Future is daarnaast te horen op nummers van Drake, Ariane Grande, Taylor Swift en Ed Sheeran. Na haar Pink-trilogie bracht Nicki Minaj vorige week haar album Queen uit. De tournee van de hiphopsterren krijgt de naam NICKI HNDRXX mee.

Waar: Ziggo Dome, Amsterdam
Wanneer: 25 maart 2019
Ticketprijs: tussen € 33,95 en € 77,-
Start kaartverkoop: kaartverkoop is al gestart


Views

200+

Decibel Outdoor gaat door ondanks acties politie

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 AUG 2018

Liefhebbers van het driedaagse dancefestival Decibel Outdoor kunnen dit weekend gewoon terecht in Hilvarenbeek. Het festival gaat dit weekeinde gewoon door, ondanks de acties die de politie tijdens dit evenement voert. Dat meldt een woordvoerder van de organisatie na overleg met de gemeente, de politie en het OM.

De organisatie heeft zoals gebruikelijk beveiligers van een particulier beveiligingsbedrijf ingehuurd die de bezoekers op het terrein bij binnenkomst controleren. Volgens de gemeente Hilvarenbeek nemen de beveiligers ook het toezicht door de politie op het festivalterrein over. Bovendien zijn verkeersregelaars aanwezig.

Hetzelfde beleid


Views

1k+

Craig David tovert huisfeestjes om tot houseparties

Craig David heeft niet stil gezeten, maar zich ontwikkeld als dj. Metro sprak hem op Tomorrowland, waar hij zijn party-concept TS5 presenteerde. Foto: Stijn de Grauwe

Foto van 'Lisa Vermeij'

15 AUG 2018

Voor de twintigers- en dertigers onder ons; grote kans dat de nummers Seven Days, Fill Me In en Walking Away van Craig David in je geheugen gegrift staan… (we vergeten alles, maar op een of andere manier blijf je songteksten altijd onthouden). Mocht je je afvragen of de Britse artiest na zijn succes in de jaren zero’s is weggelopen? Dan hebben wij het antwoord voor je: nee. Craig heeft niet stil gezeten, maar zich ontwikkeld als dj. Metro sprak hem op Tomorrowland, waar hij zijn party-concept TS5 presenteerde. ,,Het begon als klein intiem huisfeestje voor vrienden, maar nu reizen we de wereld rond.”

Foto: Stijn de Grauwe

Andere richting


Views

1k+

Di-rect geeft gratis concert in Bijenkorf Den Haag

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

13 AUG 2018

Di-rect doet komende zaterdag een thuiswedstrijd. De Haagse rockband geeft namelijk een gratis concert in de Bijenkorf aan de Grote Marktstraat.

Een half uur lang brengen de vijf bandleden hun songs ten gehore op de tweede etage van het warenhuis. En dat doen ze niet zomaar: met het concert wordt de nieuwe najaarscollectie van Fred Perry gevierd.


Views

400+

Muziekindustrie boomt, maar wat krijgt de artiest?

Taylor Swift. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

12 AUG 2018

JBL

De muziekindustrie kende vorig jaar de grootste omzet sinds 2006, maar slechts iets meer dan een tiende daarvan ging naar de artiesten. Dat blijkt uit berekeningen van Citigroup.

Op een bedrag van 37,5 miljard euro stroomde 4,4 miljard euro richting de makers van de muziek. Een groot gedeelte daarvan ging naar de platenmaatschappijen.


Views

1k+

Glennis Grace wil America's Got Talent winnen

Glennis Grace tijdens The Passion in Amsterdam. / Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

12 AUG 2018

Nu Glennis Grace in de kwartfinales van America’s Got Talent zit, wil de Amsterdamse zangeres de show ook winnen. „Je weet dat het kan. Alle concurrenten heb ik al ontmoet. Ze zijn heel goed, maar ik trek me niet zoveel aan van de concurrentie. Ik blijf gefocust op mijn eigen kracht.”

Kwartfinales bereikt

Met een vertolking van Nothing Compares 2 U van Prince drong Glennis deze week door tot de kwartfinales. Maandag vliegt ze weer naar Los Angeles, waar ze zich voorbereidt op de liveshow van 21 augustus (22 augustus Nederlandse tijd). Het nummer dat ze dan gaat zingen is nog niet bekend. Glennis wil er nog niet veel over zeggen. „Het is in ieder geval een heel moeilijk nummer.” Inmiddels behoort Glennis tot de laatste zeven kandidaten van America’s Got Talent.


Views

2k+

Geweldig: orkest speelt nummer van Armin van Buuren

Geweldig: orkest speelt nummer Armin van Buuren

Armin van Buuren. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

11 AUG 2018

Het trancenummer ‘Great Spirit’ van de Nederlandse DJ Armin van Buuren is razend populair. Een orkest uit Myanmar vond het dan ook een cover waard. Ze filmden het en plaatsten het op sociale media.

Het orkest

Van Buuren ontdekte zaterdag het filmpje. Hij was direct enthousiast en plaatste het op Facebook. „Dit orkest is geweldig!", schrijft hij erbij.


Views

1k+

Jordin Sparks is terug van weggeweest

Jordin Sparks. / Foto: AFP

Foto van 'metronieuws'

11 AUG 2018

Jordin Sparks: zegt de naam je nog iets? Hoogstwaarschijnlijk begint er bij het horen van haar hits No Air en Battlefield wel weer iets bij je te dagen. Lange tijd hebben we niets van haar gehoord, maar de Amerikaanse zangeres komt binnenkort terug met een nieuw album.

Jordin was pas 17 jaar oud toen ze American Idol won en met die leeftijd was ze de jongste winnaar ooit van de show. Ze werd wereldberoemd, maar in 2016 besloot ze zich voorlopig even terug te trekken. In een interview met Billboard vertelt ze dat het allemaal te veel voor haar werd. „Als we op tour waren, was ik te nerveus om mijn hotel te verlaten. Het was allemaal te veel voor me.”

Getrouwd en moeder


Views

1k+

Drake heeft als eerste artiest 50 miljard streams

Foto van 'metronieuws'

10 AUG 2018

Drake mag zichzelf een flink schouderklopje geven. Hij is namelijk de eerste artiest die de mijlpaal van 50 miljard streams heeft bereikt. Ook heeft de Canadees het record van meeste streams voor een nummer in één week in de pocket.

We kunnen dus wel stellen dat het meer dan uitstekend gaat met de carrière van Drake. De Canadese rapper wist met zijn nieuwe album ‘Scorpion’ deze historische mijlpaal binnen te halen. Nog nooit heeft een artiest het aantal van 50 miljard streams bereikt. Het album staat al vijf weken bovenaan de toonaangevende Billboard Top 200.

116 miljoen streams


Views

1k+

STEM OP JOUW FAVORIETE FRESH VIDEO! #7

Foto van 'Metro'

10 AUG 2018

Nieuwe videoclips van Mura Masa, Superorganism, Travis Scott, Twenty One Pilots en Tyler! Welke video verdient extra aandacht? Help jouw favoriete artiest om Fresh Video van de week te worden door uiterlijk woensdag te stemmen. Donderdag maken we de winnaar hier bekend bij Music City.


Views

500+