Onderzoek: dragen van een beha slecht voor de buste

13 juli 2015 om 20:55Esther Zandberg
Onderzoek: dragen van een beha slecht voor de buste
Trek hem maar uit dames! Foto: Colourbox

Alle vrouwen weten hoe bevrijdend het voelt om na een lange dag eindelijk je beha uit te trekken, maar misschien kunnen ze het kledingstuk voortaan maar beter helemaal niet meer aantrekken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het helemaal niet zo goed is voor de borsten om ze weg te stoppen in een beha.

Zeven millimeter

In tegenstelling met wat vroeger werd gedacht, gaat het dragen van een beha hangborsten helemaal niet tegen. Integendeel: door het dragen van een beha kan de buste juist meer gaan hangen. Dit blijkt uit onderzoek van het Franse Centre Hospitalier Universitaire in Besancon. Sterker nog, het onderzoek beweert dat voor elk jaar dat je geen beha draagt, je tepels ruim zeven millimeter worden gelift.

Zwaartekracht

Volgens Jean-Denis Rouillon, één van de onderzoekers, heeft het dragen van een beha absoluut geen voordelen voor vrouwen. „Medisch, fysiek en anatomisch gezien hebben borsten er geen enkele baat bij om de zwaartekracht ontzegd te worden. Dit komt omdat beha's de aangroei van natuurlijk ondersteunend borstweefsel tegengaan, waardoor borsten gaan hangen." Voor het onderzoek werden sinds 1997 330 vrouwen gevolgd. Deze vrouwen waren allemaal tussen de 18 en 34 jaar oud. Telkens werden de borsten met en zonder beha opgemeten met een liniaal. 

Lees ook: Video: push-up beha's onder de loep

Volgens Ruillon gaat het onderzoek overigens niet op voor vrouwen van pak 'm beet boven de 45. Zij kunnen dus gewoon met een goed gevoel de bustehouder blijven dragen. Het onderzoek gaat vooral op voor de jongere vrouwen.