Mediaplanet
Mediaplanet Seksuele Gezondheid 25 sep 2020

Zoektocht naar de juiste anticonceptie

Op 26 september is het Wereld Anticonceptiedag. Anticonceptie is vanzelfsprekend een must om ongeplande zwangerschappen te voorkomen, maar: hoe weet je eigenlijk welke methode het meest geschikt is voor jou?

Dit artikel is gecreëerd door Mediaplanet in samenwerking met Ornibel.

Vragen

De keuze voor een anticonceptiemiddel is een belangrijke. „Met de methode die het best bij je past is er betere kans dat je een ongeplande zwangerschap voorkomt. Online zijn er veel hulpmiddelen en informatie over te vinden. In mijn werk stel ik vrouwen vragen die kunnen helpen bij de keuze. Of anticonceptie al dan niet hormonen mag bevatten bijvoorbeeld, en of het belangrijk is dat ze blijven menstrueren tijdens het gebruik”, zegt abortusarts Gabie Raven. Zij maakt zich er al langere tijd sterk voor om van anticonceptie een speerpunt te maken. Ze pleitte meermaals voor het gratis verstrekken ervan, mede om het aantal abortussen naar beneden te brengen.

Soorten anticonceptie

Sterilisatie scharen we onder anticonceptie, maar er zijn er natuurlijk nog meer middelen. Het condoom, dat zowel een herenvariant als een vrouwenversie kent, is een voorbeeld van een barrièremiddel. Dat is bedoeld om te helpen voorkomen dat zaadcellen de baarmoeder bereiken.

„Daarnaast is er een groep hormoonbevattende anticonceptiemiddelen. Veelal draait de werking van de hormonen om het onderdrukken van de eisprong zodat er geen eicellen worden bevrucht. De pil valt onder deze groep. Er zijn ook andere methoden met hormonen. Daartoe behoort onder meer de hormoonpleister, die hormonen afgeeft via de huid. Het hormoonstaafje is een ander voorbeeld dat juist ónder de huid wordt geplaatst.”

“De anticonceptiering kan een oplossing zijn voor vrouwen bij wie de pil niet goed werkt”

Anticonceptiering

De anticonceptiering bevat ook hormonen. De ring van kunststof brengt een vrouw zelf in. Daar kan de ring drie weken blijven zitten. „Na een stopweek moet je hem vervangen. De anticonceptiering kan een oplossing zijn voor vrouwen bij wie de pil niet goed werkt. Bijvoorbeeld omdat ze vaak te maken hebben met diarree of overgeven”, zegt Raven. Een andere optie is het hormoonspiraal. Dat wordt geplaatst en doet zijn werk in de baarmoeder. Het zorgt er onder minder voor dat de baarmoederwand minder geschikt is voor innesteling. Een koperspiraal heeft hetzelfde doel, maar dan zonder hormonen. Het koper remt zaadcellen af. „Het voordeel van deze alternatieven voor de pil is dat de gebruikster er niet dagelijks aan hoeft te denken.”

Informeer

Bij het kiezen voor de juiste anticonceptiemethode is het verstandig om je goed te (laten) informeren. In de praktijk laten veel vrouwen hun keuze volgens Raven ook afhangen van hun omgeving. „Sommige vrouwen beginnen niet aan bepaald type anticonceptie als hun moeder of een vriendin er slechte ervaringen mee heeft. Onterecht soms, want wat voor de een niet werkt kan dat voor een ander juist wel doen. Vaak wordt pas na enige tijd duidelijk of een anticonceptiemiddel goed bevalt. Bedenk in ieder geval vooraf wat je wel en niet wilt.”

Hier lees je meer.

Redactie Mediaplanet: Marjolein Straatman

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Zoektocht naar de juiste anticonceptie
Sluiten