Mediaplanet
Mediaplanet Seksuele Gezondheid 25 sep 2020

Zo houd jij je intieme hygiëne in balans

Een goede gezondheid houd je op peil door te zorgen voor een goede weerstand, zodat je lichaam zelf slechte bacteriën kan neutraliseren. Dat geldt voor het hele lichaam, maar zeker ook voor de intieme regionen. Gynaecoloog Dorenda van Dijken vertelt ons meer over de do’s en don’ts voor de juiste intieme hygiëne.

Dit artikel is gecreëerd door Mediaplanet.

Waarom is intieme hygiëne zo belangrijk?

„In de vagina bevinden zich goede, maar ook slechte, ziekmakende bacteriën. Bij een gezonde situatie – mede door de juiste hygiëne – is er een goede balans tussen die twee typen bacteriën. Deze harmonie is alleen mogelijk, wanneer de zuurgraad laag is; dan krijgen de slechte bacteriën die infecties of klachten kunnen veroorzaken geen kans.”

Wat kun je doen als de zuurgraad verstoord is?

 „Soms kun je een natuurlijk product gebruiken om de verstoorde zuurgraad omlaag te brengen of te houden. De grootste fout die je kunt maken, is om de intieme hygiëne te rigide door te voeren. Wanneer je vaak en te veel ‘poetst’ met zeep, verhoog je de zuurgraad en verstoor je de balans. Je geeft dan ruim baan aan een bacterie, die ik gekscherend echt een stinkerd noem: de gardnerella vaginalis. Die ligt altijd op de loer bij een verhoogde zuurgraad om de boel flink te verzieken.”

Wat gebeurt als die bacterie in actie komt?

„Het gevolg van een gardnerella kolonie in de meest intiemste zone is dat de afscheiding verandert qua kleur, structuur en hoeveelheid. Daarnaast veroorzaakt de bacterie een onaangename geur. Gardnerella vaginalis is een bacterie die vaak in geringe aantallen in de vagina voorkomt. Wanneer deze bacterie zich gaat vermenigvuldigen, leidt het tot een bacteriële vaginose. Gelukkig gaat dit vanzelf weer over, wanneer de zuurgraad wordt verlaagd. Er bestaan vaginale tabletten om de juiste zuurgraad te bereiken en de bacteriebalans te herstellen. Deze tabletten bevatten vooral vitamine C. Maar je kunt beter voorkomen dan genezen: gewoon eenmaal per dag met lauwwarm water wassen, dat is voldoende. Laat je lichaam zoveel mogelijk haar eigen reinigings- en herstelwerk doen.”

Zijn er ook andere situaties die de intieme hygiëne in gevaar kunnen brengen?

„Ja, inlegkruisjes kunnen een kwalijke rol spelen voor het laten groeien van bacteriën: het afsluiten en creëren van een broeierige omgeving is ideaal voor kwalijke bacteriën. En let op, wanneer je naar het toilet gaat: altijd van voren naar achteren vegen. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar je moet altijd voorkomen dat er darmbacteriën in je vagina terecht komen.”

Is het dan niet beter om jezelf vaker op een dag te wassen?

„Nee, zeker niet. Sommige vrouwen hebben de neiging om hun intieme zones te vaak en te veel te wassen. Dat kan leiden tot jeuk, irritatie, omdat water de huid uitdroogt. Bij jeuk is krabben onvermijdelijk, met alle gevolgen van dien: hierdoor worden bacteriën verspreid en is de kans op kleine huidbeschadigingen en daarmee meer klachten groot. In plaats van te vaak met water reinigen, kun je ook geurloze kokosolie gebruiken. Dit heeft een verzorgende werking, maar droogt de huid niet uit.”

Bestaan er ook andere infecties die in de intieme zones kunnen voorkomen?

„Naast de bacteriële infecties heb je ook schimmelinfecties, die soms veroorzaakt kunnen worden door een te hoge suikerinname. Te veel suikers kunnen schimmels in je darmen geven en zo ook vaginale schimmels; darmen zitten nu eenmaal dichtbij jouw intieme zone en daar kunnen de suikers tot een schimmelinfectie leiden. Gelukkig is dit goed te bestrijden met een anti-schimmelcrème.”

„Ook hier geldt: beter voorkomen dan genezen door je handen vaak te wassen. Want schimmel kan zich ook elders op je lichaam bevinden bijvoorbeeld op je voeten. Deze schimmel wil je niet per ongeluk naar een warme, vochtige plek overbrengen. Daarnaast is mijn advies: zorg voor gezonde darmen door voldoende rust te nemen en makkelijker om te gaan met stress en goede voeding. Zo voorkom je een ziektebron in je lijf.”

Hier lees je meer.

Redactie Mediaplanet: Angelina Hammond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Zo houd jij je intieme hygiëne in balans
Sluiten