Judith Tielemans
Judith Tielemans LHBTQI+ 27 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Twee transgenders in Duits parlement en eerste vrouwelijke burgemeester in Berlijn

In Duitsland komen voor het eerst in de geschiedenis twee personen in het parlement die zich openlijk identificeren als transgender. Het gaat om Tessa Ganserer en Nyke Slawik van de progressieve partij De Groenen, die bijna 15 procent van de stemmen kreeg en daarmee de derde partij wordt in de Bondsdag. Het centrumlinkse SDP heeft de verkiezingen met 25,7 procent van de stemmen gewonnen.

„Het is een historische overwinning voor De Groenen”, zei Ganserer tegen persbureau Reuters.  „Maar ook voor de beweging die zich inzet voor de emancipatie van transgenders en de hele lhbti+-gemeenschap.” De 44-jarige Ganserer, die twee zonen heeft, wil in de politiek onder meer regelen dat ook lesbische moeders kinderen kunnen adopteren.

Transgender stond met geboortenaam op stembiljet

Ganserer stond bij de verkiezing van zondag met tegenzin onder haar geboortenaam, die ze niet meer gebruikt, op het stembiljet. De Groenen hadden daarom verkiezingsposters laten maken met het opschrift:  „Als je Tessa wil, stem je op Ganserer”. De politica noemde het  „pijnlijk en vernederend” dat ze niet met haar gekozen naam Tessa kon meedoen aan de verkiezingen.

De politica was in 2018 het eerste Duitse parlementslid dat als transgender uit de kast kwam. Net als veel andere transgenders in het land kan ze niet zomaar  haar voornaam en geslacht officieel veranderen onder de transseksuelenwet. Die 40 jaar oude wet bepaalt dat mensen dit alleen mogen doen na een psychologische beoordeling en een rechterlijke uitspraak. Op haar identiteitskaart staat nog steeds haar geboortenaam die ze niet meer gebruikt, net als op het stembiljet.

De 27-jarige Slawik noemde de uitslag van zondag „waanzinnig” en zei op Instagram het „historische resultaat” nauwelijks te kunnen geloven. Slawik pleit onder meer voor een landelijk plan om homofobie en transfobie aan te pakken en betere wetgeving tegen discriminatie.

Tot nu toe heeft er maar een transgender in de Bondsdag gezeten, maar die kwam pas na haar ambtstermijn uit de kast.

Eerste vrouwelijke burgemeester Berlijn

Ook in Berlijn komen de sociaaldemocraten (SPD) als winnaar uit de regionale verkiezingen. Dat betekent dat ze hun topkandidaat Franziska Giffey naar voren kunnen schuiven als burgemeester. De Duitse hoofdstad krijgt dan waarschijnlijk de eerste vrouwelijke burgemeester in jaren.

Berlijn werd een keer eerder door een vrouw geleid. Louise Schroeder was van 1947 tot 1948 waarnemend burgemeester namens de sociaaldemocraten. De 43-jarige Giffey was van 2018 tot dit voorjaar de landelijke minister van Familiezaken. In mei trad ze af na een schandaal rondom plagiaat, dat in haar proefschrift werd gevonden. Een maand later trok de Vrije Universiteit van Berlijn haar werk weer in. In het verleden leidde Giffey het Berlijnse district Neukölln.

Voordat de eerste vrouwelijke burgemeester van de Duitse hoofdstad haar werk kan doen, moet de Berlijnse politiek wel eerst akkoord geven. Giffey wordt vermoedelijk wel de opvolger van partijgenoot Michael Müller, die zich niet opnieuw verkiesbaar stelde. Hun partij wist bij de verkiezingen van zondag 21,4 procent van de kiezers achter zich te krijgen. De Groenen staat met 18,9 procent op de tweede plaats, gevolgd door de CDU met 18,1 procent van de stemmen.

Zwitserland had nog altijd geen homohuwelijk, maar dat komt er nu aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Twee transgenders in Duits parlement en eerste vrouwelijke burgemeester in Berlijn
Sluiten